logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
Oamenii de stiinta au descoperit ce se intampla in creierul femeii cand are orgasm PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Noiembrie 2010 09:08
Orgasmul are o influenta foarte complexa asupra femeilor, activand peste 30 de zone diferite ale creierului, inclusiv cele ale emotiei, centrii tactili, centrii bucuriei, ai satisfactiei si memoriei si in acelasi timp actioneaza si ca un anestezic, facandu-le pe femei sa simta doar placerea, conform unui studiu american ale carui rezultate sunt preluate si de cotidianul britanic Daily Mail.
 
Conform dovezilor stiintifice, orgasmul femeilor are o durata mai lunga decat cel al barbatilor. Mai mult decat atat, femeile pot avea mai mult orgasme in succesiune rapida unul dupa celalalt. in cadrul studiului, cercetatorii au solicitat unui grup de 8 femei sa se stimuleze sexual singure, in timp ce se aflau in interiorul unui scaner cu rezonanta magnetica - dispozitivul in forma de tub folosit pentru detectarea tumorilor pe creier.
 
Citeşte mai mult...
 
Acceleratorul LHC a recreat un mini Big Bang cu temperaturi de un milion de ori mai mari decat in centrul soarelui PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Noiembrie 2010 11:06

Uriasul accelerator de particule de la granita franco-elvetiana a recreat un mini Big Bang prin coliziuni de ioni de plumb, experiment in care s-au atins temperaturi de 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai mari decat in centrul soarelui, scrie BBC. Seful proiectului spune ca experimentul reusit e un semn ca acceleratorul a atins maturitatea necesara pentru a realiza in anii urmatori ciocniri de electroni in cautarea "particulei lui Dumnezeu".

LHC a ciocnit cu succes ioni de plumb, reusind sa atinga cele mai mari temperaturi intalnite vreodata intr-un experiment stiintific: 10 trilioane de grade. Coliziunile de ioni de plumb facute la viteza apropiata de cea a luminii genereaza un sistem cu temperatura extrem de mare de cateva miii de milioane de grade apropiate de cele inregistrate la o milionime de secunda dupa nasterea universului acum 13,7 miliarde de ani.

Citeşte mai mult...
 
Premiera in Romania: Psihologii clujeni se implica direct in prevenirea abandonului scolar PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 27 Octombrie 2010 13:58
2.500 de copii din invatamantul prescolar, provenind din medii dezavantajate, vor beneficia de sprijin psihologic specializat pentru a preintampina abandonul scolar. Proiectul, coordonat de Catedra de Psihologie Clinica si Psihoterapie a Universitatii ”Babes-Bolyai” (UBB), reprezinta o premiera pentru Romania.
 
Conform datelor Institutului National de Statistic (INS), disponibile la nivelul anului 2008, abandonul scolar reprezinta o problema majora a educatiei in Romania. Astfel, in 2008, 436.404 copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu erau inscrisi la vreo forma de invatamant (gradinita, scoala, liceu si invatamant profesional). Incidenta abandonului scolar in randul copiilor proveniti din medii defavorizate este una mai mult decat ingrijoratoare. Astfel, doar un sfert din copiii proveniti din mediul rural ajung sa urmeze liceul. Raportul asupra Sistemului National de Invatamant, realizat anul trecut de Ministerul Educatiei, arata si o tendinta in crestere a ratei abandonului scolar, o triplare a acesteia, de la 0,6% in anul scolar 2000/2001, la 1,9% in anul scolar 2007/2008.
Ultima actualizare Miercuri, 27 Octombrie 2010 14:17
Citeşte mai mult...
 
Un telefon mobil si o camera video HD au ajuns in spatiu PDF Imprimare Email
Marţi, 19 Octombrie 2010 14:48

Cineastul Luke Geissbuhler si fiul sau au trimis in spatiu un telefon iPhone 4 si o camera video HD folosind un balon meteorologic. Ce au reusit sa filmeze iti taie respiratia!

Geissbuhler a lansat balonul din orasul Newburgh, statul american New York, acesta ridicandu-se cu o viteza de 7,6 m/s, la o altitudine de 30,5 km deasupra pamantului. Ulterior, balonul a explodat, iar pachetul care continea iPhone-ul si camera video a revenit cu ajutorul unei parasute.

Echipa formata din tata si fiu au urmarit evolutia iPhone 4 cu ajutorul GPS-ului telefonului (MobileMe!) si l-a gasit intr-un copac la aproape 50 de km Nord, departare de locul de unde a fost lansat.

Ultima actualizare Marţi, 19 Octombrie 2010 17:35
Citeşte mai mult...
 
Cercetatorii clujeni vindeca durerea cu imagini 3 D PDF Imprimare Email
Joi, 07 Octombrie 2010 11:13
30 de pacienti de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca sunt tratati de durere cronica prin intermediul imaginilor virtuale. Studiul, coordonat de Raluca Igna, doctorand la Facultatea de Psihologie, i-ar putea ajuta pe toti cei care sufera de dureri cronice sa se vindece prin sedinte de terapie bazata pe tehnologia 3D. Cu patima unui jucator infocat, barbatul tinteste cu mouse-ul cativa pinguini. Conectat printr-o casca la un joc animat, se straduieste sa nu-i scape niciun pinguin din cale. La o prima vedere, necunoscatorii ar putea spune ca este vorba de un joc video. Diferenta este, insa, ca actiunea se petrece intr-un cabinet medical al Spitalului de Recuperare in Cluj-Napoca, iar cel care trage in personajele negative din imagine este un bolnav internat aflat in perioada de recuperare dupa o operatie de hernie de disc. Stefan Cadar este unul dintre subiectii inclusi intr-un studiu inedit, prin care se incearca vindecarea persoanelor ce sufera de durere cronica, prin intermediul tehnologiei 3D.
Citeşte mai mult...
 
Acceleratorul de particule, aproape de o descoperire stiintifica fara precedent PDF Imprimare Email
Joi, 23 Septembrie 2010 09:25
Mecanismul Big Bang in valoare de 10 miliarde de dolari situat la granita franco-elvetiana pare a fi aproape de prima sa descoperire importanta. Se crede ca mecanismul a reusit sa produca mici particule din materia care a existat in primele momente ale crearii Universului, scrie Fox News. 

Oamenii de stiinta care gestioneaza proiectul se arata mai mult decat entuziasmati de o serie de experimente recente cu protoni simpli, realizate in cel mai mare accelerator de particule (celebrul Large Hadron Collider). Aceste experimente ar putea dezvalui fizicienilor o comoara inca nedescoperita de cunostinte, daca mecanismul Big Bang va incepe sa opereze ciocnirea nucleelor complexe cu o viteza apropiata de cea a luminii. 
Ultima actualizare Joi, 23 Septembrie 2010 09:30
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Terapie cu robotei PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 15 August 2010 16:09
Pleo si Noa sunt doi robotei extrem de indragiti si utilizati in terapia moderna.
Pleo este un robotel-dinozaur inalt de 20 de cm, cu o greutate de aproximativ 1,5 kg. Este o jucarie independenta , articulate complet care raspunde foarte bine la atingeri si stimuli vizuali. Ochii ii sunt de culoare albastra, se inchid si se deschid de parca ar fi vii. In interactiunea cu el, la fiecare atingere isi misca capul, coada si scoate niste sunete de placere daca atingerea este una usoara. In cazul in care vrei sa ii produci un distres ridicat il poti lua de coada si atarna cu capul in jos. Sunetele scoase, asemanatoare unor tipete iti vor indica faptul ca nu ii place modul in care il tratezi. Aceste lucruri demonstreaza faptul ca, dinozaurul are emotii. De obicei este curios si vesel, dornic sa exploreze lumea din jur, sa simta, sa miroasa si de aceea da din codita mai tot timpul. De asemenea, el are si simturi si nevoi. Daca ii este somn sau foame se poate opri brusc din mers. Scoate sunete plangatoare cand isi doreste sa fie mangaiat sau iubit.
 
El isi poate schimba dispozitia foarte usor, la fel ca si orice om. Pleo poate sa mearga foarte bine si are un simt al orientarii destul de bun, insa nu poate sa alerge sau sa sara. Uneori isi intinde picioarele din fata, se comporta similar unui catel ridicandu-si barbia de fiecare data cand il mangai sub ea, iar atunci cand se afla cu un alt Pleo isi incepe comportamentul de mirosire, comunicare si chiar imperechere. El vine insotit si cu o frunza mare pe care o tine intre dinti. Daca incerci sa o tragi/inlaturi se va lupta cu tine si o va trage cu dintii cat poate de tare.

Ultima actualizare Duminică, 15 August 2010 16:50
Citeşte mai mult...
 
VIDEO Pamantul ar putea fi lovit de un "tsunami solar" PDF Imprimare Email
Marţi, 03 August 2010 17:42

Oamenii de stiinta de la NASA au avertizat ca Pamantul ar putea resimti efectele unei explozii solare masive, relateaza Daily Telegraph. Artificiile solare care au avut loc la sfarsitul saptamanii au fost inregistrare de mai multi sateliti, inclusiv de Observatorul Dinamic Solar (SDO). Astronomii au putut observa o explozie luminoasa deasupra unei pete solare de marimea Pamantului, pe care au legat-o de o alta eruptie, mai mare, pe suprafata Soarelui.

Explozia, numita ejectie coronala de masa, a fost directionata catre Pamant, creandu-se un "tsunami solar", despre care expertii spun ca ar putea atinge Pamantul in cursul zilei de marti, cand va lovi scutul magnetic natural care protejeaza planeta.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO Imagini ale asteroidului gigant Lutetia, transmise de sonda Rosetta PDF Imprimare Email
Marţi, 13 Iulie 2010 11:02

Sonda spatiala europeana Rosetta a survolat indeaproape mega-asteroidul Lutetia, considerat un supravietuitor al nasterii Sistemului Solar, captand sute de imagini impresionante, in incercarea de a obtine cat mai multe informatii privind compozitia asteroizilor, informeaza The Telegraph. Este pentru prima data cand asteroidul este vizitat de o sonda spatiala.

Sonda Rosetta, lansata in urma cu sase ani de Agentia Spatiala Europeana, a transmis sambata primele imagini la rezolutie foarte buna ale asteroidului Lutetia, dupa ce s-a apropiat, cu 15km/s, la circa 3.000 de kilometri de misteriosul obiect, care are un diamentru de aproape 134 de kilometri.

Oamenii de stiinta au fost preocupati de compozitia asteroidului Lutetia (ce poarta denumirea in latina a Parisului), de cand acesta a fost descoperit in urma cu 150 de ani, dar pana in prezent tehnica nu a permis studierea sa amanuntita.

Citeşte mai mult...
 
Eclipsa totala de soare a anului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 07 Iulie 2010 06:57
Suntem in prezent in plin sezon al eclipselor. Pe 26 iunie a avut loc o eclipsa partiala de Luna vizibila din America, Pacific, Australia si estul Asiei. Pe 11 iulie 2010 este randul Soarelui sa fie ascuns de privirile pamantenilor, avand loc o eclipsa totala de Soare. Din nefericire eclipsa se produce intr-o zona foarte indepartata si izolata: sudul Oceanului Pacific. Fenomenul va fi vizibil in mare parte de pe apa, doar cateva zone de uscat avand parte de intunericul eclipsei: Insulele Cook, Insula Pastelui, zona sudica a Chile si Argentinei.


Eclipsa totala a anului 2010 va avea, in punctul maxim, durata de 5 minute si 22 de secunde. Interesant de precizat faptul ca urmatoarea eclipsa totala de Soare, dupa cea din iulie 2010, se va produce abia peste 29 de luni, pe 13 noiembrie 2012 si va fi vizibila tot in Pacificul de Sud.
Ultima actualizare Miercuri, 07 Iulie 2010 07:17
Citeşte mai mult...
 
Revelatii asupra originilor omului PDF Imprimare Email
Miercuri, 30 Iunie 2010 17:57

A trecut vremea in care omul credea ca descinde din maimuta. Genetica dezvaluie ca noi, oamenii, suntem urmasii omului de Neanderthal si ai lui Homo sapiens. Mai mult: o noua ruda a aparut in Siberia. Marea noastra familie nu inceteaza sa se realcatuiasca.

6 mai 2010. Informatia face ocolul posturilor de radio si de televiziune din lumea intreaga. Publicate in celebra revista americana Science, cercetarile Institutului Max-Planck din Leipzig (Germania) si ale profesorului Richard E. Green de la Universitatea Santa Cruz (Statele Unite) au efectul unei bombe. „Putem spune de acum inainte cu certitudine ca a existat un transfer de gene intre neanderthalieni si umanoizi”, a anuntat calm Richard E. Green. Nu e chiar ca sosirea martienilor pe Terra, dar pe aproape. Cel pe care l-am considerat multa vreme o ruda indepartata, mai putin evoluata, este de fapt unul dintre „parintii” nostri. Aproximativ 2% din genele sale se regasesc in patrimoniul genetic al eurasiaticilor, populatia originara a Europei si Asiei.

Citeşte mai mult...
 
Un virus transmis prin Yahoo Messenger infectează calculatoarele românilor. Vezi soluţia PDF Imprimare Email
Marţi, 04 Mai 2010 16:33

Un nou virus se răspândeşte cu repeziciune prin programul Yahoo Messenger. Începând de la 1 mai, utilizatorii din România ai YM au primit un link care îi direcţiona, aparent, către o fotografie. De fapt este vorba despre un virus de tip image.php, prin intermediul căruia atacatorul poate prelua controlul asupra computerului infectat. Deşipare un link către o fotografie, în fapt link-ul duce către un fişier de tip .exe. Cei care nu rulează acest executabil nu păţesc însă nimic.

Utilizatorul poate crede că nu are ce să i se întâmple dacă descarcă "fotografia" din link, asta deoarece nu se poate vedea că este vorba despre un executabil (exemplu: IM56245.JPG-www.myspace.com.exe).

Problema este că Windows-ul vine setat by default să nu afişeze extensia unui fişier. Au apărut însă şi soluţii în acest caz, publicate pe bloguri şi forumuri. Unul dintre acestea este corvinash.ro.

Citeşte mai mult...
 
Cea mai stralucitoare supernova la aniversare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 01 Mai 2010 06:08

In urma cu 1004 ani, pe 30 aprilie, anul 1006, a fost observata cea mai stralucitoare supernova cunoscuta. Aici bineinteles este vorba despre stralucirea aparenta. In noaptea de 30 aprilie / 1 mai 1006, observatori din China, Egipt, Irak, Japonia, Elvetia si din America de Nord au vazut o stea noua foarte stralucitoare ce a aparut deasupra orizontului la limita constelatiilor Lupus si Centaurus.

 

Din relatarile martorilor, se pare ca SN 1006 (cum este cunoscuta supernova din anul 1006 astazi) a luminat atat de puternic incat cerul din zona era afectat, iar obiectele de la sol puteau fi vazute in lumina supernovei. Unele surse afirma ca la lumina supernovei se puteau citi textele din manuscrise. Astazi se crede ca steaua ce a explodat in 1006 a ajuns la stralucirea maxima la magnitudinea de -7.5, adica de 16 ori mai stralucitoare decat Luceafarul (planeta Venus) si de 250 decat cea mai stralucitoare stea de pe cerul nostru - steaua Sirius din Canis Major. SN 1006 a fost observata timp de mai multe zile pe cer in plina zi. Se pare ca supernova a scazut in stralucire iar apoi in decembrie a fost reobservata.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact