logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Plata suplimentara a garzilor va fi reglementata, in perioada urmatoare, printr-o OUG PDF Imprimare Email
Joi, 25 August 2016 08:04

Plata suplimentara a garzilor va fi reglementata printr-o ordonanta de urgenta, in saptamanile urmatoare, dintr-un buget pus la dispozitie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, informeaza AGERPRES.

“Banii pentru plata suplimentara a garzilor — pe care o vom implementa printr-o ordonanta de urgenta—, acesti bani vor veni separat de la CNAS. Va fi un contract separat, este un lucru important de inteles. (…) Deci, aceasta plata suplimentara a garzilor vine dintr-un buget separat, care va fi pus la dispozitie de Casa de Asigurari. (…)

Plata garzilor va fi reglementata altfel, prin ordonanta de urgenta, in saptamanile care urmeaza, iar medicii, precum si conducerea spitalelor, nu au de ce sa-si faca nicio grija. Vor exista fonduri pentru aceasta suplimentare la plata garzilor”, a precizat Vlad Voiculescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.

Citeşte mai mult...
 
La Spitalul Sighet, anestezistul lucrează o zi da, o zi nu! PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:57

De câţiva ani, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei este în criză de medici anestezişti. Singurul anestezist care trebuie să facă faţă celor 5 blocuri operatorii din spitalul sighetean a plecat în concediul de odihnă fără a găsi, iniţial, un înlocuitor.
Directorul Dan Dun­ca (foto) de la Spitalul Municipal a apelat săptămâna trecută la toate unităţile de profil din judeţele Maramureş şi Satu Mare, dar fără rezultat. Abia vineri, prin bunăvoinţa directoarei Sorina Pintea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi a medicului anestezist Ştefan Pop, situaţia s-a rezolvat oarecum. Mai exact medicul anestezist din Baia Mare trebuie să înlocuiască şi pe cel de la Spitalul Orăşenesc din Negreşti-Oaş. Astfel, la Sighetu Mar­maţiei anestezistul va fi prezent doar în zilele de luni, miercuri şi vineri.  

Citeşte mai mult...
 
Gărzile medicilor, plătite la nivelul salariului din 2016, din 1 octombrie. Contracte de muncă suplimentare pentru orele din afara normei de bază PDF Imprimare Email
Marţi, 16 August 2016 08:07

Începând cu 1 octombrie a.c., gărzile efectuate de medici vor fi raportate la nivelul salariului de bază majorat, aferent anului în curs. În urma şedinţei dintre sindicate şi Ministrul Sănătăţii, s-a semnat o declaraţie comună ce se doreşte a fi un pas important înspre normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar.

„În primul rând, s-a discutat ceea ce înseamnă modul de plată a gărzilor. Concluzia a fost că pentru gărzi se vor încheia Contracte Individuale de Muncă (CIM), care vor fi plătite la nivelul anului 2016. Însă, acest lucru nu este posibil în acest moment; fiind vacanţă parlamentară, Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă. Deci, abia de la 1 octombrie se va putea pune în aplicare din punct de vedere juridic. Până atunci, medicii vor continua să facă gărzi. Contractul se va încheia doar pentru orele de gardă efectuate în afara programului de lucru — o parte dintre ele sunt în cadrul normei de bază şi o parte în afara ei”, a precizat Mircea Ciocan, liderul Sanitas Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Cinci asocieri importante intre dieta si sanatatea mintala PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 August 2016 15:52

Dieta este unul dintre factorii cheie prin care ne putem bucura de beneficiile unui stil de viata sanatos si care ne ajuta sa prevenim aparitia bolilor, astfel ca nu este de mirare faptul ca alimentele pe care le consumam pot avea un impact direct si asupra starii de sanatate mintala. Iata care sunt cele mai importante beneficii pe care o dieta sanatoasa ni le aduce atunci cand vine vorba despre bunastarea psihologica, scrie care2.com.
 
1. Deficitul de vitamina B
La unele persoane depresia si anxietatea este cauzata in totalitate de dieta pe care o urmeaza. Vitaminele ce fac parte din clasa B, in mod particular vitamina B12 si B6, precum si acidul folic, sunt strans legate de declansarea episoadelor depresive, de pierderea memoriei, manifestarea episoadelor de paranoia si a iluziilor. Aceste deficiente apar cel mai frecvent la adultii de peste 50 de ani, vegani si vegetarieni, alcoolici si persoanele care urmeaza anumite tratamente medicamentoase. In plus, nu doar persoanele care au o dieta nesanatoasa pot avea deficit de vitamina B, in unele cazuri indiferent de cat si ce se consuma se intampla ca organismul sa nu absoarba cantitatea suficienta de vitamine din alimentele consumate. Din fericire putem afla daca avem un deficit de vitamina B printr-un simplu test de sange.
Citeşte mai mult...
 
De ce nu e bine sa tinem telefonul în buzunarul de la piept! PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 August 2016 14:55

În ciuda faptului că au fost proiectate astfel încât să încapă perfect în buzunar, specialiştii avetizează că telefoanele mobile ar trebui ţinute în geantă. Medicul american Devra Davis a studiat efectele radiaţiilor emise de telefoanele mobile şi nu are deloc veşti bune.
 
Specialista spune că radiaţiile de tipul celor emise de telefonul mobil sunt folosite în medicină pentru a trata cancerul la ficat. Astfel, radiaţiile descompun bariera hemato-encefalică, care ajută creierul împotriva substanţelor străine care l-ar putea răni.
Citeşte mai mult...
 
Medicii psihiatri și pedopsihiatri se revoltă PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 August 2016 16:47

Comunitatea medicilor psihiatri și pedopsihiatri români se află în situația de a face anumite precizări în legătură cu informațiile prezentate pe unele canale mass-media, ca urmare a recentelor evenimente din Centrul Sfânta Maria din București.

Recunoaștem și susținem rolul deosebit de important al mass-media în promovarea sănătății și avansării reformei sistemului medical, tocmai de aceea dorim să facem o serie de precizări pentru acuratețea informațiilor distribuite.

Eforturile noastre se îndreaptă constant spre destigmatizarea și îmbunătățirea serviciilor în domeniul sănătății mintale. În acest sens, semnalăm mass-mediei că se aduce un prejudiciu grav prin prezentări eronate ale abordării psihiatrice și utilizarea unor termeni stigmatizanți de genul 'medici monștri'ori 'medicamente-droguri'. Aceste atitudini aduc un deserviciu regretabil persoanelor care prezintă probleme de sănătate mintală, copiilor ce se află în instituțiile de ocrotire a minorilor și tuturor persoanelor, adulți și copii, care ar putea să necesite sprijin profesionist la un moment dat.

Stigmatizarea profesiei de medic psihiatru și pedopsihiatru conduce la dezorientarea pacienților și la îndepărtarea lor de serviciile de asistență în sănătatea mintală, îngreunându-le recuperarea și integrarea socio-profesională.

De aceea, considerăm oportun să facem cunoscute aspectele de mai jos, pentru a înțelege mai bine întreg contextul în care profesează un pedopsihiatru și un psihiatru în România:

—Numărul de medici specialiști pedopsihiatri din România este insuficient, astfel încât sunt situații în care acesta consultă 20-30 pacienți zilnic. 
—Echipa multidisciplinară este extrem de slab reprezentată sau total absentă în diversele instituții care oferă servicii medicale (spital, ambulatoriu de specialitate, centru de sănătate mintală), dar și în instituțiile de ocrotire a minorilor. Nu există suficienți psihologi, psihoterapeuți, psihopedagogi, logopezi, asistenți sociali, asistenți medicali, kinetoterapeuți, pedagogi, infirmieri, pentru a satisface nevoile din fiecare sector și nu există deloc asistenți medicali supraspecializați în nursing psihiatric și pedopsihiatric. 

Citeşte mai mult...
 
Spitalul din Sighet are in continuare probleme - noul director incearca sa rezolve o parte din ele PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 August 2016 15:44

Nu ştiu dacă zicala: orice minune ţine 3 zile se potriveşte şi în cazul de faţă, dar noul manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, ec. Daniel Dunca (foto) pare că a luat taurul de coarne cu calm şi răbdare. I-a mers chiar hirul că umblă noaptea prin spital să controleze câţi salariaţi sunt prezenţi în tura de noapte şi câţi sunt pontaţi fictiv, pentru a beneficia de acel spor salarial nocturn.

– Chiar n-aveţi somn, dle director? Ce-aţi făcut în ultima lună, de când ocupaţi această funcţie?
– Încerc să reduc cheltuielie inutile, cele care nu se justifică a fi efectuate.
În şedinţa ordinară de vineri a Consiliului Local Sighet, când au fost aleşi şi reprezentanţii CL în Consiliul de Administraţie al Spitalului, am  prezentat situaţia financiară a  Spitalului pe primul semestru al anului şi  am cerut ajutor financiar   măcar pentru acoperirea cheltuielilor cu utilităţile. Preţ de 7 zile m-am preocupat de re-autorizarea sanitară a spitalului, care expira pe 14 iulie. Autorizaţia a fost înnoită, cu un program de conformare. Da. Într-o vineri noaptea, am fost în control, pe la mai multe secţii, însoţit de directorul medical dr. Mariana Şimon  şi directoarea de îngrijiri as. Maria Oanţă. Am găsit şi neregulile  la care mă aşteptam. Apoi,  nemulţumit de mâncarea  care ajunge în farfuria pacientului, duminică, de la 7 dimineaţa, până la ora 12, când se eliberează hrana bolnavilor la Blocul alimentar, am supravegheat modul de preparare şi porţionare şi am constatat că în farfuria celor internaţi cantitatea de carne s-a dublat, faţă de ce văzusem înainte de control. Din păcate, baremul de hrană este de 7 lei, respectiv 9 lei, pentru diabetici şi e greu să diversifici bucatele, noi fiind obligaţi să cumpărăm carnea cea mai ieftină, motiv pentru care mâncarea e cam aceeaşi în fiecare zi. 

Citeşte mai mult...
 
80% din medicii din Maramureş lucrează încontinuu peste 24 de ore. Halatele albe solicită sporuri pentru orele de gardă PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Duminică, 31 Iulie 2016 07:39

În medie, un medic ajunge să lucreze 33 de ore fără întrerupere, numărând programul normal de lucru, la care se adaugă orele de gardă. În aceste condiţii, medicii solicită o limită de 24 de ore lucrate continuu, urmate de 24 de ore de pauză, dar şi sporuri.Conform unui studiu comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” şi realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, aproximativ 80% din medici sunt puşi în situaţia de a lucra, în medie, 33 de ore în continuu.

 
„Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză (incluzând timpul normal de lucru şi orele de gardă), este de 33 de ore (78% dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30% dintre respondenţi muncind continuu mai mult de 33 de ore). Medicii lucrează, în medie, pe săptămână, 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale; 33,7% dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână. 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseală din cauza actualului program de gărzi, aceasta riscând să afecteze implicit şi calitatea serviciilor medicale.
Citeşte mai mult...
 
Ministerul Sănătății: Gărzile efectuate de medici în afara programului de lucru, plătite în baza legislației actuale PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Duminică, 24 Iulie 2016 21:25

Condițiile de muncă și de plată ale medicilor din România suportă multe îmbunătățiri, iar misiunea MS este să le pună în practică în cel mai scurt timp posibil - este reacția Ministerului Sănătății la nemulțumirile din sistem.
 
''Ministerul Sănătății afirmă clar și răspicat: condițiile de muncă și de plată ale medicilor din România suportă multe îmbunătățiri, iar misiunea instituției noastre este să le pună în practică în cel mai scurt timp posibil. În nota obișnuită de deschidere manifestată față de medici, de pacienți și de reprezentanții acestora, vineri a avut loc o întâlnire de lucru cu 'Solidaritatea Sanitară', în care au fost discutate aceste probleme'', precizează MS.
Citeşte mai mult...
 
Un vaccin impotriva dementei ar putea fi gata in cativa ani PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Iulie 2016 14:15

Un vaccin impotriva dementei senile ar putea fi creat in urmatorii trei pana la cinci ani, potrivit cercetatorilor australieni in urma unei descoperiri care ar putea preveni pana la 7,5 milioane de noi cazuri in fiecare an, informeaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.
 
Dementa este un sindrom care afecteaza memoria unei persoane, gandirea si capacitatea sa de a indeplini sarcinile de zi cu zi si se manifesta preponderent la persoanele in varsta. Insa, cu toate acestea, cercetatorii de la Universitatea Flinders din Adelaide cred ca au gasit o modalitate de a o preveni inainte de a da semne de manifestare, in urma unei colaborari cu o echipa de cercetare de la Institutul de Medicina Moleculara si de la Universitatea din California.
Citeşte mai mult...
 
5 bauturi pe care trebuie sa le evitati inainte de a incepe activitatea fizica PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 09 Iulie 2016 13:32

Activitatea fizica este foarte importanta pentru mentinerea unui stil de viata sanatos si tocmai din acest motiv este esential sa aveti grija la ce consumati inainte de a merge la sala sau inainte de orice efort fizic. Pentru ca hidratarea este importanta, trebuie sa stiti cum sa o faceti corect. Iata 5 bauturi pe care nu trebuie sa le consumati inainte de a incepe efortul:
 
1. Bauturi energizante pe baza de lapte
 
“Bauturile lactate sunt indicate dupa terminarea activitatii fizice, nu inainte sau in timpul acesteia. Deoarece laptele contine proteine, glucide si grasimi este nevoie de mult timp pentru a fi digerat”, a precizat Angela Onsgard, nutritionist.
Citeşte mai mult...
 
Sindicaliştii Sanitas vor reglementarea salarizării bugetarilor PDF Imprimare Email
Vineri, 01 Iulie 2016 08:55

După ce au aşteptat mai multă vreme ca salarizarea bugetarilor să fie “rezolvată” şi au renunţat la acţiunile protestatare stabilite pentru luna iunie – sub rezerva apariţiei unei variante mulţumitoare a celebrei de acum ordonanţe care vizează salarizarea bugetarilor –  sindicaliştii Sanitas se găsesc tot în punctul din care au plecat.  

Mircea Ciocan, preşedintele Sanitas Maramureş, spune că ordonanţa care şi-a propus eliminarea inechităților salariale existente nu rezolvă în forma actuală decât parţial acest lucru. Ba mai mult, generează inechități noi.

Ciocan arată că “personalul de specialitatea şi auxiliar este incomplet cuprins in ordonanță. Mai exact, pe listă nu se regăsesc personalul TESA, personalul din creşe şi funcţionarii publici din Direcţiile de Sănătate Publică. În plus, angajații unităţilor de asistență socială au fost lăsaţi pe dinafară, iar personalul din cabinetele medicale şcolare (acolo unde ele există) a fost greşit încadrat în grila de salarizare”.

Citeşte mai mult...
 
Pachete medicale 2016-2017: Ce servicii vei putea primi de vineri, indiferent că eşti sau nu asigurat PDF Imprimare Email
Joi, 30 Iunie 2016 09:52

Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017 va intra în vigoare vineri, după ce Guvernul a decis, la cererea medicilor de familie, să amâne cu trei luni aplicarea noilor prevederi. Conform programării iniţiale, pachetele medicale ar fi trebuit să fie valabile de la 1 aprilie.

Actul normativ include, mai exact, două pachete medicale: pachetul minimal de servicii, ce este destinat persoanelor neasigurate în sistemul sanitar autohton, şi pachetul de servicii de bază, ce este destinat persoanelor asigurate.

La medicul de familie

Serviciile în asistenţa medicală primară sunt asigurate, practic, de către medicii de familie, care pot oferi persoanelor neasigurate asistenţă de specialitate pentru urgenţe sau consultaţii periodice.

Mai exact, se va putea beneficia de o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă, indiferent că pacientul este sau nu înscris la un medic de familie, pentru acordarea primului ajutor şi eventual pentru trimiterea la urgenţe. Tot o consultanţie se va acorda pentru fiecare boală cu potenţial endemoepidemic (boală infecţioasă regională ce poate provoca o izbucnire epidemică, cum ar fi hepatita virală, rabia sau tuberculoza) suspicionată şi confirmată.

Medicii de familie vor asigura consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei, iar acestea vor consta în luarea în evidenţă (primul trimestru), supravegherea lunară (între luna a treia şi a şaptea) şi bilunară (între luna a şaptea şi a noua), urmărirea lăuziei la externarea din maternitate şi apoi la patru săptămâni de la naştere. Supravegherea gravidelor va include şi testarea pentru HIV şi hepatită B şi C.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact