logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Alimentele de tip “junk food” afecteaza functiile cognitive- studiu PDF Imprimare Email
Luni, 28 Septembrie 2015 14:32

Consumul de junk food nu este nemilos doar cu talia sau cu inima celor care preferă acest gen de alimentație, ci este mult mai nociv pentru sănătate decât se credea, susține un studiu publicat revista BMC Medicine, noteaza Agerpres.
 
Cercetatorii de la Deakin University si Australian National University au descoperit recent ca hipocampusul (regiunea creierului implicata in mentinerea sanatatii mintale, in invatare si memorie) este mult mai mic la persoanele cu diete nesanatoase.
Ca sa ajunga la aceasta concluzie, echipa de cercetare a apelat la scanere RMN pentru a masura dimensiunea hipocampus-ului participantilor la studiu si apoi le-a examinat dietele. Oamenii de stiinta au luat in considerare toti factorii care ar putea influenta hipocampusul si apoi au comparat incrucisat toate datele.
Citeşte mai mult...
 
Tumorile cerebrale pot fi diagnosticate prin analize de sange cu 5 ani inainte de declansarea bolii PDF Imprimare Email
Joi, 24 Septembrie 2015 09:58

Tumorile cerebrale prezinta, de obicei, simptome cu cateva luni inainte de a fi diagnosticate, insa noile cercetari din domeniul medical, ale caror date au fost publicate in revista de specialitate Plos One, arata ca anumite modificari ale functiilor imunitatii pot anticipa boala, fiind vizibile in analizele de sange cu cinci ani inainte de aparitia acesteia, scrie medicinenet.com.
 
“Pana de curand medicii nu aveai nicio modalitate de detectare a tumorilor pana la primele aparitii ale simptomelor, care se manifesta in mod normal cu trei luni inainte de stabilirea unui diagnostic. Cercetarilor noastre anticipeaza diagnosticarea cu o durata de timp de pana la 5 ani,” declara autoarea noilor cercetari, Judith Schwartzbaum, profesoara de epidemiologie la Universitatea din Columbus, Ohio.
Cercetatorii au analizat probele de sange colectate de-a lungul a 40 de ani la o clinica din Norvegia de la persoanele ce faceau controale anuale sau donari de sange. Norvegia are, de asemenea, un registru de cancer ce permite cercetatorilor sa identifice probele de sange in cazul oamenilor care au dezvoltat ulterior tumori cerebrale. Probele de sânge identificate la pacientii cu tumori cerebrale au fost colectate, in medie, cu 15 ani înainte sa fi fost detectate tumorile.
Citeşte mai mult...
 
Toți medicii de familie vor putea să profeseze și după împlinirea vârstei de pensionare PDF Imprimare Email
Joi, 24 Septembrie 2015 08:11

Toti medicii de familie vor putea sa-si continue activitatea, la cerere, dupa ce implinesc varsta de pensionare, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat de Senat. In momentul de fata, doar medicii de familie din mediul rural au aceasta posibilitate.

Prevederea aceasta va fi modificata astfel incat si medicii de familie din mediul urban sa poata sa beneficieze de ea, stabileste o propunere legislativa adoptata marti de Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

„Prin exceptie (…), medicii titulari ai cabinetelor de medicina de familie, care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene, isi pot continua activitatea in aceleasi conditii, dupa implinirea varstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana si de Colegiul Medicilor din Romania, prin colegiile judetene ale medicilor, pe baza certificatului de sanatate”, scrie in proiectul de act normativ care va modifica Legea sanatatii daca va trece si de votul final al Camerei Deputatilor.

Citeşte mai mult...
 
Companiile farmaceutice ameninţă cu eliminarea medicamentelor ieftine PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:23

Scăderea preţurilor conduce la dispariţia unor medicamente ieftine, care au devenit nerentabile, potrivit Zf.ro. Reducerea administrativă a pre­ţu­rilor la medicamente, creşte­rea constantă a taxei claw-­back şi lipsa de transparenţă a modului în care aceasta este administrată aproape că „aruncă în aer“ piaţa farmaceutică din România.  

Robert Popescu, preşedinte al Asociaţiei Dis­tri­buitorilor şi Retailerilor Farma­ceutici din România, a precizat că impactul scăderii preţurilor se vede într-un minus de 17% din veniturile distribuitorilor şi ale farmaciilor şi a estimat că piaţa locală ar putea rămâne fără jumătate din farmacii în următorul an.

Citeşte mai mult...
 
Sute de maramuresence au renunţat la sarcină în primul trimestru din 2015 PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Septembrie 2015 08:13

Aproximativ 42% din avorturile înregistrate în primele şase luni din anul curent, în Maramureş, au fost la cerere. Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică, în semestrul I din 2015, 420 de maramureşence au făcut întrerupere de sarcină.

Dintre acestea, 176 au făcut avort la cerere. Numărul avorturilor a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 454 de întreruperi de sarcină. În acelaşi timp însă, numărul femeilor care au dorit să renunţe la copil s-a majorat considerabil anul acesta, în condiţiile în care, în primele şase luni din 2014, doar 156 de gravide au făcut avort la cerere.

Citeşte mai mult...
 
In Romania sunt peste 13.200 de persoane cu HIV. Medicii atrag atentia si asupra valului de imigranti PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Septembrie 2015 06:36

Peste 13.200 de pacienti infectati cu HIV erau inregistrati, la sfarsitul lunii iunie, in Romania, medicii spunand ca a crescut numarul imbolnavirilor la persoanele adulte si atragand atentia asupra unor implicatii pe care le-ar putea avea valul de imigranti. 

Un numar de 13.277 de persoane infectate cu HIV erau inregistrate in Romania la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor prezentate, marti, la Galati, la o dezbatere cu tema "Infectia HIV - problematica si aspecte medico-sociale", la care au participat medici din Galati si Braila, alaturi de reprezentanti ai Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Din numarul total de pacienti cu HIV existenti la nivel national, aproximativ 900 au fost diagnosticati cu acest virus pe parcursul anului 2014, iar alti 333 in acest an. 

Coordonatorul Judetean al Programnului HIV/SIDA in Galati, Manuela Arbune, seful sectiei I de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Galati, a vorbit, la dezbatere, despre problemele cu care se confrunta pacientii cu HIV, precum si despre relatia medic-pacient. Manuela Arbune a atras atentia, in context, si asupra implicatiilor pe care le-ar putea avea noul val de imigranti. 

Citeşte mai mult...
 
Romanii din Diaspora trebuie sa bage mana in buzunar pentru asigurarea de sanatate, indiferent daca obtin sau nu venituri PDF Imprimare Email
Joi, 17 Septembrie 2015 14:36

Taxele reprezinta contributiile catre bugetul de asigurari sociale de sanatate, care vor fi suportate si de romanii care nu beneficiaza de aceste servicii, cum sunt cei plecati la munca in strainatate.

Persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate. Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei.

Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii.

Citeşte mai mult...
 
Medicii fac apel la parinti sa-si imunizeze copiii. Acoperirea vaccinala a scazut dramatic in Maramures si o eventuala epidemie ar face ravagii PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Septembrie 2015 17:02

Tot mai putini parinti sunt de acord cu imunizarea copiilor. O recunosc reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica Maramures care spun ca acoperirea vaccinala ar trebui sa fie de minimum 95 de procente. Administrarea dozelor care au ca scop cresterea rezistentei in fata bolii incepe inca din maternitate si continua pana la varsta de 14 ani.

„Schema vaccinala aprobata de Ministerul Sanatatii este o schema care incepe in maternitate si se continua pana la varsta de 14 ani, prin medicul de familie, conform noilor modificari din schema de vaccinare. Acoperirea vaccinala ar trebui sa fie cat mai aproape si realizabila de peste 95% pe tot ceea ce inseamna administrare de vaccinuri dar, din pacate, din varii motive, aceasta acoperire vaccinala nu este tot timpul de peste 95%”, a declarat Rares Pop, directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures.

Motivele invocate de parintii care refuza sa le permita medicilor administrarea dozelor de vaccin sunt dintre cele mai diverse: religioase sau pur si simplu le este teama de eventualele reactii adverse care ar putea sa apara. Pentru a verifica numarul copiilor care nu sunt vaccinati, acest lucru va fi urmarit in mod special la verificarile care se fac in aceasta perioada in scoli.

Citeşte mai mult...
 
Ce se întâmplă dacă mergi pe bicicletă de două ori pe săptămână PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2015 22:42

Mijloc de deplasare la oraș sau la țară, bicicleta poate fi folosită la orice vârstă, fiind o activitate ideală pentru sănătate, dar și pentru remodelarea siluetei. Două ieșiri pe săptămână a câte 30 de minute, pe teren plat, sunt suficiente pentru ca binefacerile să se facă simțite.
 
Mersul pe bicicletă ameliorează capacitățile cardio-pulmonare și remodelează coapsele și gambele.
 
Cu un consum caloric între 400 și 800 de kcal pe oră, activitatea menționată dă o formă mai frumoasă corpului în ansamblul său.
Ultima actualizare Vineri, 11 Septembrie 2015 22:56
Citeşte mai mult...
 
Cititul este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2015 22:30

Conform celor mai recente studii, doar 6 minute de citit îţi pot reduce nivelul de stres cu 68%, mai mult decât orice altă activitate menită să te relaxeze.
 
Doctorul David Lewis, de la Universitatea din Sussex, a elaborat un studiu pentru care participanţii erau angajaţi în diverse activităţi, cu scopul de a le creşte nivelul de stres şi ritmul cardiac. Ulterior, aceştia erau puşi să întreprindă activităţi care să le reducă nivelul de stres dobândit.  Astfel s-a descoperit că cititul este cea mai bună metodă de a te elibera de stres, mai eficientă decât muzica, plimbările sau jocurile video.  A doua cea mai eficientă metodă de a scăpa de stres este relaxarea prin muzică, care reduce stresul cu 61%, urmată de o plimbare în aer liber, care a înregistrat un procent de 42%, în timp ce jocurile video combat stresul cu doar 21%. 
Ultima actualizare Vineri, 11 Septembrie 2015 22:38
Citeşte mai mult...
 
Un mar pe zi poate incetini procesul de imbatranire PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2015 16:18

Conform unor studii medicale efectuate recent, un mar consumat in fiecare zi poate intarzia procesul de imbatranire, prevenind declinul muschilor oamenilor de varsta a doua.
 
Un produs chimic gasit in coaja merelor poate transforma muschii persoanelor in varsta dupa doar doua luni de tratament, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea din Iowa.
Conform specialistilor atat coaja de mere, cat si cea de tomate verzi au proprietati chimice naturale care ar putea intineri tesutul muscular imbatranit.
In prezent cercetatorii spera ca descoperirea sa duca la dezvoltarea de noi metode terapeutice dedicate persoanelor in varsta, care sa ii ajute sa fie in forma si activi pentru mai mult timp.
Ultima actualizare Vineri, 11 Septembrie 2015 17:02
Citeşte mai mult...
 
Ar trebui sa mancam carne rosie? Care este parerea specialistilor PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2015 16:03

Carnea rosie poate fi carnea de vita, de vitel, de miel si chiar si cea de porc. Dar, in cadrul acestei “familii”, nu toata carnea rosie este egala. Carnea procesata, precum baconul, carnati sau sunca dauneaza mult mai mult starii de sanatate. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea “Ar trebui mancam carne rosie sau ar fi mai bine sa o evitam?”
 
3 din 5 experti au spus “DA” consumului de carne rosie
Carnea rosie neprocesata si saraca in grasimi este o sursa buna de proteine de inalta calitate, fier si vitamina B, spune Penny Etherton, profesor de nutritie la Penn State University.
Citeşte mai mult...
 
Avertismentul transmis de MAE. Este o urgenţă de sănătate publică PDF Imprimare Email
Joi, 10 Septembrie 2015 14:01

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că problema răspândirii virusurilor poliomielitei constituie urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, recomandând vaccinarea celor care călătoresc în Afganistan, Irak, Israel, Siria sau Ucraina.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare (cel puţin pentru următoarele 12 luni) cu o doză de vaccin polio inactiv (VPI) a tuturor persoanelor care călătoresc pe termen scurt sau lung în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria şi Ucraina.
   
MAE le recomandă cetăţenilor români să se informeze asupra atenţionărilor emise de către instituţiile medicale autorizate din statele menţionate referitor la această problemă.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 11 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact