logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Alte 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţa românească, după ce 2.000 au fost retrase în ultimii doi ani PDF Imprimare Email
Luni, 27 August 2018 11:25

Alte 2.300 de medicamente ar urma să dispară de pe piaţa românească în perioada imediat următoare, după ce aproape 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în decursul ultimilor doi ani, avertizează reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România. 60% din acestea sunt medicamente care costă sub 25 de lei, sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi, în marea lor majoritate, sunt fabricate în România, arată reprezentanții producătorilor. 
 
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice susține că taxa clawback aplicată uniform şi medicamentelor ieftine şi celor care costă mii de euro este principala cauză a dispariţiei de pe piaţă a medicamentelor necesare bolnavilor cronici. APMGR face apel către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor pentru a introduce un mod de calcul diferenţiat al acestei taxe, "care poate asigura accesul la tratament a milioane de români în condiţii de impact minim asupra cheltuielilor publice".
Citeşte mai mult...
 
Cazuri de malarie, sifilis şi SIDA, în Maramureş PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Iulie 2018 09:16

Am putea crede că Maramureşul este ocolit de afecţiuni ieşite din comun, mai ales că România este, totuşi, o ţară civilizată. Ei bine, nu este aşa. În ultimul an, raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş arată că, în judeţul nostru, s-au înregistrat cazuri de boli mai puţin întâlnite la tot pasul.

La capitolul boli transmise pe cale aeriană, se încadrează scarlatina. În anul 2017, au fost luate în supraveghere patru suspiciuni de scarlatină la trei copii preşcolari, respectiv un elev, provenind din Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare. Trei cazuri au fost confirmate cu laboratorul. Un caz s-a infirmat, conform metodologiei de supraveghere. S-a facut profilaxia prin intermediul medicului de familie. În Maramureş, a fost luat în supraveghere şi un caz suspect de meningită virală, la o persoană de gen masculin, aparţinând grupei de vârstă 10-14 ani, din oraşul Borşa. Acesta a fost internat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” din Bucuresti, cu evoluţie clinic favorabilă. Cazul a fost clasificat, conform Metodologiei de supraveghere drept caz posibil.

Citeşte mai mult...
 
Deficit de personal medical în Maramureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Iulie 2018 07:32

O comună din Maramureş nu are medic de familie. În comuna Băseşti, asistenţa medicală este asigurată de personalul medical din localităţile limitrofe. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş (DSP), Rareş Pop spune că e destul de greu de acoperit segmentul de medicină de familie în comunităţile din Maramureş.
În prezent, la nivel judeţean “asistenţa medicală primară este asigurată de 254 de cabinete de medicină de familie şi 11 centre de permanenţă. S-a reuşit cu destulă greutate atragerea unor medici de familie în comunităţi care nu aveau acoperit segmentul de medicină generală printr-un medic de familie. Este destul de greu pentru medicii care aplică pentru a intra în cadrul contractual cu Casa de Asigurări de Sănătate şi a intra într-o comunitate pentru a-şi furniza serviciile medicale. Aici intervine distanţa, slaba dotare a cabinetelor de medicină, însă există primari care au insistat cu ardoare şi au reuşit să-şi atragă medici în comunităţile pe care le reprezintă”, a punctat Rareş Pop.
Pe de altă parte, oficialii DSP Maramureş au arătat că deficit de personal medical se înregistrează şi în alte situaţii. Un exemplu concret fiind Spitalul de Recuperare Borşa.

Citeşte mai mult...
 
Pregătiți-vă pentru fericire: pregătiți-vă sănătatea mintală PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 04 Iulie 2018 09:54
Nu este un secret că îngrijirea sănătății fizice afectează și sănătatea mintală. De fapt, doar zece minute de exercițiu vă pot face să vă simțiți mai vigilent, mai energic și mai pozitiv. Dar nu trebuie sa ne credeti pe cuvant. Ca parte a campaniei noastre Push for Happiness, am analizat știința din spatele exercițiului fizic și al sănătății mintale și am găsit oameni din toate domeniile sociale ale căror experiențe ne inspira.
 
Cu ajutorul dr. Dan Robertson, să aruncăm o privire la ceea ce au de spus acesti oameni!
 
 
1. Păstrați-va mintea limpede
 
"Sunt destul de norocos să pot iesi din birou și să merg la o plimbare în pauza de prânz, să-mi iau echipa la o plimbare sau pentru o plimbare mai ampla atunci când am o teleconferință.
Ultima actualizare Miercuri, 04 Iulie 2018 16:55
Citeşte mai mult...
 
Ce obiceiuri tipice masculine au bărbații? Cum ii afectează depresia? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 26 Iunie 2018 07:55

Bărbații sunt diferiți față de femei. Ei suferă de depresie nu doar atunci când sunt deranjați de ceva sau au diferite probleme greu de rezolvat. Consumul exagerat de alcool poate fi la bărbați un semn al unei depresii existente sau care se va instala. Simptomele clasice ale depresiei sunt insomnia, epuizarea, nervozitatea și apatia.

La ei se poate vorbi despre un comportament impulsiv care este tipic masculin. Toleranța lor este scăzută la stres, de aceea de multe ori au tendința de a fi ostili și oarecum agresivi când apar situații care îi provoacă să reacționeze exagerat. Statisticile arată că 4% dintre bărbații care suferă de depresie netratată ajung să-și ia viața. Tentative de suicid au apărut și la femei, dar la bărbați proporția este dublă ca la femei.

Ultima actualizare Marţi, 26 Iunie 2018 19:41
Citeşte mai mult...
 
Spitalul Sighetu Marmatiei face angajari PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Iunie 2018 12:59

Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei organizeaza concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioada nedeterminata, a functiilor contractuale vacante de asistent medical si infirmier debutant. In total este vorba despre 18 posturi, conform posturi.gov.ro:

  • 1 post de asistent medical principal PL, specialitatea asistent medical balneo-fizioterapie la Sectia Neurologie, Compartiment Recuperare Medicala Neurologica;

  • 13 posturi de asistent medical PL (4 la Sectia Pediatrie – CPU, 2 la Sectia Obstetrica Ginecologie, 3 la Sectia Medicina Interna, 2 la Sectia Psihiatrie V – Femei Cronici, 2 la Compartiment Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice);

  • 4 posturi de infirmier debutant la Sectia Pediatrie C.P.U.

Concursul se va organiza conform calendarului urmator:

  • 02 iulie 2018, ora 15.30: data limita pentru depunerea dosarelor;

  • 11 iulie 2018, ora 09.00: proba scrisa pentru asistenti medicali PL;

  • 11 iulie 2018, ora 12.00: proba scrisa pentru infirmieri debutanti;

  • 17 iulie 2018, ora 09.00: proba interviu/practica pentru asistenti medicali PL;

  • 17 iulie 2018, ora 12.00: proba interviu/practica pentru infirmieri debutanti.

Citeşte mai mult...
 
YOGA ÎN TIMPUL PREGNANȚEI PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 19 Aprilie 2018 19:02

Cunosc o mulțime de aspectul mamei de a se alătura unei clase de yoga prenatală pentru a începe să facă yoga prenatală în timpul sarcinii. În timp ce iubesc yoga, vreau să vă împărtășesc și câteva dintre sfaturile profesionale ale expertului meu când vine vorba de yoga în timpul sarcinii:

1. Relaxin - un hormon care vine împreună cu sarcina și vă ajută să vă relaxați ligamentele pentru a permite ca bebelușul să se fi născut prin pelvis. Problema este că relaxinul nu afectează doar pelvisul tău, afectează toate ligamentele din corpul tău. Deci, trebuie să fiți atenți să evitați supraîncărcarea în timpul sarcinii.

2. Căutați un profesionist instruit care să cunoască modificările pentru sarcină, mai ales dacă nu vă înscrieți într-o anumită clasă de yoga prenatală.

Citeşte mai mult...
 
Solidaritatea Sanitara cere Ministerului Sanatatii renuntarea la Anexa 10, care prevede plafonarea la 30% a sporurilor si risca sa duca la scaderea salariilor unor categorii de medici si asistente PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 21 Martie 2018 19:55

Federatia Sindicala Solidaritatea Sanitara cere Ministerului Sanatatii sa renunte la Anexa 10 a Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anexa ce prevede plafonarea la 30% din salariu a sporurilor tuturor angajatilor din sistemul sanitar. "Solidaritatea Sanitara a solicitat Ministerului Sanatatii eliminarea Anexei nr. 10 la Regulamentul de sporuri si inlocuirea ei cu un set de prevederi care respecta criteriile unui model etic de reglementare", arata federatia sindicala, intr-un comunicat.
 
Noul regulament al sporurilor, care prevede plafonarea acestora la maximum 30% din salariu si care loveste, practic, in cele mai grele specializari din sistem - medicii si asistentii medicali de terapie intensiva, unitati de primiri urgente, oncologie, HIV si hepatita, care beneficiau de sporuri intre 75% si 100% din salariu - reprezinta marul discordiei in negocierile dintre sindicalistii din sanatate, care ameninta cu declansarea grevei generale in luna aprilie, si Ministerul Sanatatii (pe larg aici). 
Citeşte mai mult...
 
10 sfaturi de alimentație optimă – Sugestii pentru a rămâne sănătos toată viața PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 23 Ianuarie 2018 21:20

Sondajele de opinie arată faptul că tot mai mulți oameniacordă o importanță deosebită stilului de viață pe care îl duc, alimentației sănătoase și de aceea aleg cu atenție să consume doar alimente proaspete și țin cont și de echipamentul de bucătarie, de mobilierul pentru acest spațiu al locuinței lor.Ce aragaz îți convine?Pentru ca gătitul să devină o experiență reală, plăcută și relaxantă, trebuie să ai una din variantele: un aragaz electric, o plită incorporabilă sau o plită cu inducție, ori un aragaz mixt cu plită pe gaz și cuptor electric.

 

Ultima actualizare Marţi, 23 Ianuarie 2018 21:25
Citeşte mai mult...
 
Acreditare cu scandal: Cabinetele de medicină a familiei, în pericol PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 16:01

Costuri suplimentare şi birocraţie tipic românească. Acreditarea cerută prin Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate este un proces extrem de complex, foarte costisitor şi care depăşeşte posibilităţile materiale ale multor cabinete de medicină a familiei. În acelaşi timp, este vorba de un proces stresant, consumator nu numai de bani dar şi de timp, energie şi nervi.

Este părerea exprimată de către medicii de familie din Maramureş, care ţin să arate că prevederile Legii 185 din 2017 se vor aplica tuturor furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci tuturor medicilor care îşi exercită profesia în mod independent.

„Avem venitul cabinetului, plătim toate taxele pe care le avem, curent, apă, încălzire, deşeuri, am socotit 34 de taxe în total pe care le avem de achitat noi, ca şi cabinet. Din ce rămâne, după ce plătim toate acestea, se plăteşte impozit persoană fizică, pensie, sănătate, iar ce mai rămâne este banul medicului. Problema este alta, că de anul acesta ni se bagă pe gât acreditarea. Legea 185, care s-a scos în vara anului trecut, obligă orice fel de unitate sanitară să se acrediteze în urma unor standarde impuse de agenţia înfiinţată în urma Legii 185. Nu numai noi trebuie să ne acredităm, ci şi laboratoarele, dentiştii, tot ce intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Am descoperit că au fost nişte standarde copy-paste de pe spitale, care ar fi urmat să ni se pună nouă, ceea ce nu este corect. Când am văzut acestea, a început scandalul şi am reuşit să prorogăm legea un an de zile.

Citeşte mai mult...
 
Nivelul de cafeina din sange poate ajuta la diagnosticarea bolii Parkinson PDF Imprimare Email
Joi, 18 Ianuarie 2018 10:30

Testarea nivelului de cafeina din sange poate fi o modalitate mai simpla de diagnosticare a bolii Parkinson, potrivit unui studiu publicat luna aceasta in revista medicala "The American Academy of Neurology", conform aan.com.
 
Cercetatorii japonezi au constatat ca persoanele care sufera de Parkinson au un nivel semnificativ scazut de cafeina in sange, prin comparatie cu persoanele sanatoase, chiar daca cele dintai consumau aceeasi cantitate de cafeina cu cei din urma. 
Citeşte mai mult...
 
Cum afecteaza hipertensiunea si stresul fiziologic sanatatea inimii? PDF Imprimare Email
Luni, 15 Ianuarie 2018 16:21

Stresul asupra inimii cauzat de exercitiile fizice este considerat sanatos. Cu toate acestea, stresul cauzat de hipertensiunea arteriala este daunator pentru inima. De ce?
 
Cercetatorii de la Centrul pentru Cercetare a Bolilor Cardiovasculare (DZHK) impreuna cu oamenii de stiinta de la Spitalul Universitar Heidelberg au vrut sa testeze aceste diferente in ceea ce priveste efectele stresului fiziologic asupra inimii si insuficienta cardiaca in functie de tipul de stres. Rezultatele lor au fost publicate recent in revista de specialitate "Nature Medicine", scrie dzhk.de.
Citeşte mai mult...
 
Ce spun psihiatrii despre tristetea de sarbatori PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Decembrie 2017 10:19

Aceasta perioada a anului aduce multe schimbari in viata noastra si este legata de multe ritualuri si traditii vesele. Adultii si copiii asteapta sarbatorile cu entuziasm si se bucura de familie, cadouri si dulciuri. Din pacate, exista si oameni care trebuie sa se confrunte cu emotii mai intunecate.
 
Tristetea sarbatorilor - starea de spirit mai proasta, ingrijorarile si stresul pe care le pot aduce sarbatorile - este un fenomen care nu a fost inca cercetat temeinic. Cu toate acestea, psihiatrii si neurologii au observat mai multi factori care pot provoca la acest sentiment, conform theconversation.com.
 
De ce te poti simti trist de sarbatori?
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 2 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact