logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Haos şi medici nemulţumiţi la UPU Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 10:25

Aplicarea Ordinului nr. 310 din 16 martie 2009 al ministrului Sănătăţii creează haos în sistemul medical. Bolnavii din Sighet şi împrejurimi ajung în situaţii în care le este pusă în pericol chiar viaţa. Potrivit acestui ordin, fiecare pacient transportat cu ambulanţa la spital trebuie tratat ca un caz critic sau urgent (chiar dacă în realitate nu este aşa), în timp ce există riscul ca medicul să nu aibă timpul suficient de a interveni la pacienţi aflaţi într-adevăr în stare gravă.

O altă problemă este că, pe timp de noapte şi mai ales în weekend (începând de sâmbătă de la ora 19.00, şi până luni dimineaţa, la ora 7.00), serviciul de ambulanţă nu dispune de medici. Aşadar, la pacienţi se deplasează doar asistenţii medicali, o situaţie anormală, care datează de o bună perioadă de timp.

• Fiecare pacient tratat sub "cod roşu"

Asistenţii medicali, potrivit normelor legale, nu au voie să facă tratamente la domiciliu, acestea fiind iniţiate doar de medici. Aşadar, în lipsa unui medic pe ambulanţă, bolnavii, indiferent de gravitatea stării lor, sunt transportaţi la Spitalul Sighetu Marmaţiei, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

Citeşte mai mult...
 
Medicii de familie isi vor inchide cabinetele, de la 1 aprilie PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 18:05

Medicii de familie, nemultumiti de prevederile noului Contract cadru si de faptul ca propunerile lor au fost ignorate, isi vor inchide cabinetele, de la 1 aprilie, pana cand vor demara negocieri "reale" cu autoritatile, se arata intr-un comunicat de presa al reprezentantilor medicilor

Reactia medicilor vine dupa ce ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, a declarat ministerul a tinut cont de recomandarile si observatiile medicilor de familie in redactatarea contractului cadru, document care contine principiile generale de desfasurare a activitatii de medicina primara. "Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Patronatul National de Medicina Familiei (PNMF), constata ca se continua deliberat campania de dezinformare a opiniei publice cu privire la presupusele consultari avute cu reprezentantii medicilor de familie", se arata in comunicatul celor doua organizatii.

Reprezentantii acestora precizeaza ca nu au avut loc nici un fel de consultari prealabile intre reprezentantii Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, SNMF si PNMF cu privire la Contractul cadru si respectiv, normele de aplicare ale acestuia, pentru anul 2009, iar "forma finala a Contractului cadru pentru anul 2009 nu tine cont de nici un fel de propuneri ale medicilor de familie, ci dimpotriva, contine prevederi care ingreuneaza si birocratizeaza suplimentar activitatea cabinetelor de medicina de familie''.

Citeşte mai mult...
 
De ce contează alimentația naturală a copilului? PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Martie 2009 09:34

SănătateaTV transmite astăzi un interviu cu Prof. Dr .Adrian Georgescu – directorul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului “Dr. Alfred Rusescu”, în cadrul căruia tratează subiectul importanței laptelui matern.

În primele şase luni de viaţă sugarul poate fi alimentat în trei moduri: 1. Natural (exclusiv cu laptele mamei sale); 2. Artificial (sugarul care nu primeşte lapte matern) şi 3. Mixt (copilul care primeşte o parte lapte de mamă şi o parte de completare, alt preparat de lapte). Alimentaţia naturală (alimentaţia la sân) este de bază. Este recomandat ca un copil să fie alăptat exclusiv la sân, cu nimic altceva în afara laptelui mamei sale, în primele şase luni de viaţă. Superioritatea alimentaţiei la sân este absolută – pentru copil, pentru mama care alăptează, pentru familie, pentru societate şi mediu.

Nimic nu-i poate asigura copilului o dezvoltare mai armonioasă - fizică, psihică şi emoţională , decât laptele de mamă. Copilul alimentat la sân este protejat de o serie întreagă de boli, printre care și alergiile. Laptele de mamă este cea mai puternică sursa care transferă copilului imunitate. Hrănirea copilului la sân creează între mamă şi copil o puternică legătură afectivă, cu efecte pozitive ce se resimt toată viața.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 09:44
Citeşte mai mult...
 
Medicii de familie, obligati sa lucreze in centrele de permanenta PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Martie 2009 18:25

La 1 aprilie, angajatii din sanatate si furnizorii de servicii medicale vor semna contractul cadru cu Casa de Asigurari de Maramures. Medicii de familie din judet sunt indignati de modificarile si completarile aduse contractului cadru de ministrul Ion Bazac. Acestea ii obliga pe medicii de familie sa asigurare continuitatea asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, in afara orelor de lucru de la cabinete. Mare parte a medicilor de familie din judet nu sunt de acord cu aceasta decizie. \"Nimeni nu ne poate obliga sa lucram in afara orelor de serviciu. Doar Hittler a condamnat un popor la munca zilnica. Este bine ca se vor infiinta centre de permanenta inclusiv la orase, dar medicii de familie trebuie lasati sa isi exprime optiunea, asa cum este firesc intr-o societate democrata. Unii, poate vor fi de acord pentru a-si rotunji veniturile, altii, poate nu.

Citeşte mai mult...
 
Ţeapa ieftinirii medicamentelor PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Martie 2009 09:19

Un nou ordin de ministru spune că, de la 1 aprilie, medicamentele aduse din străinătate se vor ieftini în medie cu 10%. Iniţiativa este lăudabilă, însă puţini ştiu că, de la începutul anului, medicamentele luate fără reţetă s-au scumpit cu peste 40%. În aceste condiţii, ieftinirea pilulelor este "praf în ochii" bolnavilor.

De când criza financiară a lovit România, sectorul în care efectele s-au văzut imediat a fost cel farmaceutic. Preţurile din farmacii au explodat, mai ales la medicamentele eliberate fără reţetă.
"Într-adevăr, cursul euro a dus la o majorare consistentă a preţurilor medicamentelor aduse din import. Majorarea de preţ se vede mai ales la OTC-uri - medicamente care nu necesită prescripţie medicală pentru eliberare. Acest lucru s-a întâmplat şi din cauza faptului că OTC-urile nu fac obiectul unui preţ impus şi reglementat de Ministerul Sănătăţii", arată farmacistul-şef Maria Cicioc, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Doi copilaşi au murit de leucemie în ziua operaţiei lui Cristi Minculescu PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Martie 2009 09:17

În timp ce maramureşenii mor  aşteptând banii pentru operaţii în străinătate, vedetele din România au prioritate la fondurile dedicate procedurilor medicale costisitoare în spitalele din afara graniţelor.

Echitatea şi accesul la tratament sunt, deocamdată, doar câteva cuvinte din "spiciurile" miniştrilor de resort. În vreme ce Cristi Minculescu, solistul trupei Iris, a fost operat în străinătate, în Maramureş, Denis Ş. şi Deivis S., primul de doar doi anişori şi celălalt de trei, fiind bolnavi de leucemie, au murit în chinuri.
E chiar interesant mecanismul prin care nişte fonduri publice se acordă preferenţial în România, fără a respecta o listă de aşteptare, fără o prioritizare a cazurilor, fără a se lua în calcul situaţia materială a persoanelor.
"Noi facem eforturi ca toţi cei care au nevoie de ajutor să îl primească. Mai ales că printre ei sunt mulţi copii şi tineri care se pot recupera pentru societate, aşa cum sunt şi cei pentru care astăzi am dat avize", spunea ministrul Ion Bazac, în 24 martie a.c.

Citeşte mai mult...
 
Asistenţii medicali trebuie să deţină certificate de membru OAMMR PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 06:57

Viorica TotoreanDin acest an, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, filiala Maramureş, a început să elibereze certificatele de membru pentru toţi asistenţii medicali din judeţ. Până în prezent, 1.000 din cei 3.100 de asistenţi medicali au primit aceste certificate.
“Din luna septembrie a anului trecut am început să facem o statistică în ce priveşte numărul asistenţilor care profesează în judeţ. Asta pentru că în baza noastră de date există 4.000 de asistenţi medicali, dar aproximativ 1.000 au plecat în ultimii ani la muncă în străinătate, din păcate fără să ne anunţe. Aflăm după o perioadă acest lucru, pentru că au nevoie de anumite adeverinţe de la noi. Fiecare asistent medical trebuie să intre în posesia certificatului de membru, până la 1 aprilie, dată la care se va semna contractul cadru cu CAS Maramureş”, a precizat Viorica Totorean, vicepreşedinte OAMMR România şi preşedintele filialei maramureşene.

Citeşte mai mult...
 
24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 06:53

În fiecare an, ziua de 24 martie are o semnificaţie aparte pentru lumea medicală. Asta pentru că Organizaţia Mondială a Sănătăţii organizează Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei. Cu acest prilej, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, în colaborare cu Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei şi medicii de familie, vor organiza acţiuni de depistare a tuberculozei în rândul populaţiei. Toţi copiii de la Şcoala nr. 2 din Şomcuta Mare, dar şi preşcolarii romi din zona Calea Mireşului, vor fi supuşi testării IDR, pentru depistarea infecţiei tuberculoase.
De asemenea, vor fi testaţi şi bolnavii psihic internaţi în Secţia de cronici a Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei.

Ultima actualizare Marţi, 24 Martie 2009 10:11
Citeşte mai mult...
 
Sunt prea slabă! Cum fac să mă îngraş? PDF Imprimare Email
Duminică, 22 Martie 2009 06:04
Principală problemă a majorităţii femeilor o constituie încercarea de eliminare a kilogramelor. Curele de slăbire interminabile şi lupta cu celulita sunt fenomene frecvente în rândul reprezentantelor sexului frumos. Dar ce se întâmplă cu cele care îşi doresc contrariul, fiind prea slabe?

Despre persoanele foarte slabe se spune că au un metabolism precum „argintul viu”, reuşind să ardă într-un timp record caloriile consumate. Fie că dau vina pe moştenirea genetică sau pe gogoşile şi fast-foodurile consumate în cantităţi industriale, fără absolut nici un rezultat, aceste femei se dau de multe ori bătute sau apelează la suplimente alimentare miraculoase, în speranţa de a câştiga un kilogram-două în plus. Astfel de soluţii, pe lângă faptul că sunt drastice şi total ineficiente, de cele mai multe ori sunt şi periculoase pentru sănătate.

Ce trebuie să faci pentru a câştiga câteva kilograme în plus?

Dacă întradevăr îţi doreşti să câştigi câteva kilograme în plus, fără a pune vreo presiune asupra organismului, trebuie să porneşti în primul rând de la alimentaţie. Ai mare grijă să nu sari niciuna dintre cele cinci mese zilnice. În acelaşi timp, trebuie să acorzi o importanţă deosebită consumului de alimente bogate în proteine.

Citeşte mai mult...
 
Embolizarea fibromului uterin – alternativă la operatia clasică PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 08:07

Colul uterinFibromul uterin este o tumoră benignă, necanceroasă, ce se dezvoltă la nivelul uterului. Peste 25% dintre femei prezintă o astfel de afectiune. Simptomele generale sunt: mărirea abdomenului, balonare, menstruație mai abundentă, urinat frecvent, dureri de spate și constipație. Pentru tratamentul fibromului uterin este indicat la început tratamentul medicamentos, dar care, din păcate, nu este foarte eficient. Tratamentul chirurgical clasic este de cele mai multe ori recomandat de medicii ginecologi si constă în extirparea uterului, operație numită histerectomie sau miomectomie în cazul în care se păstrează o parte din uter.
În prezent, este posibil si în România un tratament modern, eficient
și nonchirurgical, acela de embolizare a fibromului uterin.

Citeşte mai mult...
 
Medicamente mai ieftine din 1 aprilie PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 15:17

Peste două săptămâni va intra în vigoare ordinul Ministerului Sănătăţii prin care se stabileşte o nouă formulă de calcul la medicamentele din import şi din România.

Formula promite, pe de o parte, să ieftinească în medie cu 10% preţul medicamentelor din import, dar va duce, pe de altă parte, la o creştere a preţului la medicamentele autohtone. Cât priveşte medicamentele produse în străinătate, Ordinul impune importatorilor şi distribuitorilor să aducă în ţară medicamentele cele mai ieftine din 12 ţări europene.
După analizarea preţului la medicamentele din Uniunea Europeană, Ministerul Sănătăţii a constatat că în România pilulele costă de trei ori mai mult decât în alte ţări membre. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătăţii a decis să alinieze preţul medicamentelor destinate românilor la media preţurilor din 12 ţări europene. În consecinţă, medicamentele produse în România vor înregistra o scumpire de până la 6%, iar medicamentele importate se vor vinde la preţuri cu până la 30% mai mici.

Citeşte mai mult...
 
Antiperspirantele şi cancerul la sân PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 08:23

Multe femei se feresc să folosească antiperspirante, în urma zvonului apărut cu puţin timp în urmă, potrivit căruia folosirea acestor produse măreşte riscul de cancer la sân. Specialiştii redau însă liniştea femeilor explicând de ce antiperspirantele nu dăunează.

Provoacă antiperspirantul apariţia cancerului mamar?

Veştile proaste privind rolul antiperspirantelor în dezvoltarea cancerului de sân au început să circule, în urma unui anunţ făcut de către cercetătorii americani. Aceştia spun, potrivit unui studiu publicat de Daily Mail, că aluminiul existent în compoziţia foarte multor antiperspirante poate provoca apariţia cancerului de sân. Astfel, oamenii de ştiinţă americani menţionează că femeile care au cancer la sân nu ar trebui să folosească antiperspirante sau deodorante, precum nici femeile sănătoase care însă au în familie astfel de cazuri. Pe lângă renunţarea la antiperspirante, cercetătorii mai spun că un rol important în prevenirea cancerului de sân îl are consumul de fructe şi legume.

Citeşte mai mult...
 
Penurie de medici în Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 14:02

Deşi Ministerul Sănătăţii a deblocat mai multe posturi de medici în sistemul sanitar maramureşean, locurile riscă să rămână neocupate. Conform datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, în lupta pentru cele peste 30 locuri de muncă oferite în spitalele din judeţ, s-au înscris, până în prezent, doar doi candidaţi.

Deşi în fiecare an şcolile cu profil sanitar scot absolvenţi pe "bandă rulantă", sistemul medical maramureşean şi naţional este într-o continuă criză de angajaţi. Acest lucru se va vedea şi în 25 martie, când se deschid uşile primului concurs din acest an. Aici îşi spune cuvântul şi salarizarea mai mult decât acceptabilă din celelalte ţări europene, care importă zilnic zeci de specialişti şcoliţi în facultăţile de medicină din România. În aceste condiţii, eşecul concursului din 25 martie se poate deja anticipa.
"Din păcate, din punctul de vedere al asistenţei de specialitate în unităţile sanitare cu paturi, există anumite deficienţe în ceea ce priveşte organizarea serviciilor medicale.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior919293949596979899UrmătorSfârşit »

Page 95 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact