logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Semnificaţia semnelor apărute la naştere PDF Imprimare Email
Marţi, 26 Mai 2009 06:44

O aluniţă, o pată maronie sau un semn mai ciudat pe piele, toate acestea sunt semne din naştere pe care mulţi dintre noi le au. În tradiţia populară, aceste semne apar atunci când viitoarea mămică pofteşte la un anumit aliment sau fură un aliment la care a poftit.

Deşi semnele din naştere sunt inofensive şi nedureroase, cele de dimensiuni mari sau având culori mai intensă, pot induce sentimente de anxietate şi chiar de ruşine, în special în rândul copiilor care sunt supuşi tachinărilor celor din jur. Pentru aceste cazuri, există diverse intervenţii chirurgicale prin care semnele pot fi îndepărtate.

Unele persoane aleg să trateze semnele din naştere cu ajutorul terapiei cu laser, pentru a le micşora, făcându-le mai puţin vizibile, în timp ce alte persoane folosesc machiajul pentru a acoperii discoloraţiile. Orice semn dobândit prin naştere, chiar dacă este îndepărtat, se poate reface. Semnele care încep să se manifeste prin mâncărimi, durere, sângerare sau infectare trebuie supuse unui control medical de specialitate. Există mai multe tipuri de semne dobândite la naştere. Acestea pot fi aluniţe, pete maronii, albăstrui sau semne vasculare.

Citeşte mai mult...
 
Spune “adio” disconfortului produs de menstruaţie PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:48

Perioada menstruaţiei este una dificilă pentru majoritatea femeilor. Durerile ovariene, însoţite, de multe ori, de stări de vomă, oboseală şi nervozitate împiedică activitatea cotidiană, afectând, totodată, echilibrul psihic şi cel emoţional. Igiena, regimul alimentar şi relaxarea sunt doar câteva dintre elementele importante în eliminarea disconfortului menstrual!

Durerile menstruale..

Când vine vorba de menstruaţie, principala problemă o reprezintă durerile abdominale. Acestea se manifestă fie sub forma unor crampe puternice, fie a unor senzaţii de disconfort difuz şi apăsător. Durerile apar, de obicei, la începutul menstruaţiei şi pot dura până la 24 – 48 de ore. Pot fi prezente, de asemenea, dureri de spate, de sâni, tulburările digestive (balonări, greaţă, vărsături), ameţeli şi chiar senzaţia de leşin. Durerile menstruale poate fi estompate prin administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care se pot elibera fără prescripţie medicală, ce elimină disconfortul şi reduce sângerarea. La fel de eficiente sunt şi unele exerciţii fizice care presupun relaxarea muşchilor abdomenului şi a spatelui. Pentru a reduce durerile abdominale cauzate de menstruaţie, încearcă să faci băi calde, iar, mai apoi, se te relaxezi, aşezându-te comod în pat.

Citeşte mai mult...
 
Bazac dă asigurări că salariile şi sporurile din sănătate se menţin ca în 2008 PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 07:29

Azi, în capitală, va avea loc o întâlnire între liderii de sindicat Sanitas şi Ion Bazac, ministrul Sănătăţii. După cum ne-a spus Mircea Ciocan, preşedintele Uniunii Judeţene Sanitas, filiala Maramureş, toţi angajaţii din sănătate vor primi aceleaşi drepturi salariale. Conform spuselor interlocutorul nostru, aceştia nu trebuie să îşi facă griji nici în ceea ce priveşte sporurile salariale. 
“Urmează ca azi, la ora 18.30, să semnăm un acord prin care ni se dau asigurări că atât salariile, cât şi sporurile primite în prezent de toţi angajaţii din sistemul de sănătate nu se vor schimba. Acestea se vor menţine la fel ca în anul 2008. Dar la noi deja au fost nemulţumiri pe această linie, mă refer la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare, unde sporul de periculozitate s-a redus deja de la 100% la 50%. Dacă va fi nevoie vom recupera banii în instanţă”, a precizat Mircea Ciocan.

Citeşte mai mult...
 
Secretele genelor menstruaţiei încep să fie revelate PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 07:16

Două articole publicate în revista Nature Genetics de cercetători britanici sugerează că două gene determină, alături de factori non-geneţici precum nutriţie şi stil de viaţă, vârsta la care fetele au prima oară menstruaţie. Descoperirea este importantă, căci cu cât menstruaţia vine mai devreme, cu atât creşte riscul de boli în viaţa adultă, iar în ultimii ani vârsta primei menstruaţiei a tot scăzut, ajungând chiar la 7 ani la unele fete.

Primul articol observă că fetele mai scunde şi mai grăsuţe ajung în medie la menstruaţie mai devreme decât fetele mai slăbuţe şi mai înalte. Articolul explică aceasta prin faptul că genele descoperite sunt situate lângă genele care influenţează controlul greutăţii şi înălţimii.

Citeşte mai mult...
 
Povestea unui doctor din Romania: O noapte la camera de garda PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Mai 2009 07:06

Hai sa iti spun o poveste din celalat punct de vedere. Iti descriu ce am facut eu in ultima garda a mea de luna asta pe urgente chirurgie. Mentionez ca de la 8 dimineata pana la 10 a doua zi nu am avut nici 10 minute pauza, dar sa mai si apuc sa dorm ceva.

De dimineata de la 8, pe banda rulanta, incep sa apara tot felul de indivizi taiati in toate felurile posibile. E sambata, toti tembelii au timp liber si se pun si lucreaza in gospodarie cu tot felul de scule taietoare pe care nu au habar sa le foloseasca. Doi taiati cu flexul pe maini, unu care si-a scapat o drujba in picior. Taiati in sticle, in cutite de bucatarie etc. Unu si-a bagat piciorul in masina de tuns iarba.

Am cusut la ei de mi s-a urat, si de fiecare data cand era unu pe masa mai erau 3-4 la usa. Fracturi deschise etc., tendoane taiate etc etc. O placere. La un moment dat apare unu cu o unghie incarnata la care ii dau cu flit sa revina in timpul saptamanii la clinica. Mai aveam in momentul ala doi de cusut la usa si cativa cu patologie gastro intestinala retinuti sub observatie prin urgente. Sunt convins ca asta cu unghia incarnata m-a injurat in gand. Pe cuvant daca imi pasa. Am prea multe pe cap ca sa imi consum 20 de min cu el.

Citeşte mai mult...
 
Trei manageri de spitale au primit ordin de încetare a contractului PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Mai 2009 06:45

Este vorba de dr. Dănuţ Mureşan, dr. Vasile Bodnar şi dr. Flore Bora

După ce au fost evaluaţi, patru directori manageri ai unităţilor spitaliceşti din judeţ au fost demişi de Ion Bazac, ministrul Sănătăţii. Aceştia sunt dr. Dănuţ Mureşan, director manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, dr. Vasile Bodnar - Spitalul Municipal Sighet, dr. Flore Bora - Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus şi dr. Emilia Petruţ-Ticuleanu - Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş. Cu toate acestea, cei patru au rămas directori interimari.
Însă, în cursul zilei de luni, printr-un ordin dat de Ion Bazac, la trei dintre cei patru directori li s-a adus la cunoştinţă că li s-a încetat contractul de management. Singura care nu a primit această decizie este dr. Emilia Petruţ-Ticuleanu. Deşi conform Ordonanţei 37 în termen de 30 de zile se vor anunţa noii directori manageri, se zvoneşte că cel târziu până la finele acestei săptămâni se va şti cu siguranţă cine vor fi cei care vor ocupa aceste funcţii. Însă este posibil, având în vedere culoarea politică a unor foşti directori manageri destituiţi din funcţii, ca aceştia să fie renumiţi pe posturi.

Citeşte mai mult...
 
La Şomcuta, Vişeu şi Borşa, asistenţii preiau şi consultă bolnavii PDF Imprimare Email
Luni, 18 Mai 2009 10:59

Medicii nu sunt interesaţi de posturile scoase la concurs de Serviciul de Ambulanţă Maramureş

Criză de medici la Serviciul de Ambulanţă Maramureş. Cu toate că au fost scoase la concurs 14 posturi la nivelul judeţului nostru, pe acestea s-au înscris doar doi candidaţi. Dacă în Baia Mare lucrează în schimburi şase medici, în alte substaţii nu există niciun cadru medical care să răspundă solicitărilor venite din partea maramureşenilor. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Maramureş susţine că este greu de crezut că situaţia existentă se va remedia în scurt timp.

Lipsa cadrelor medicale care să lucreze pe ambulanţă se resimte din ce în ce mai tare şi în judeţul nostru. Această problemă predomină la nivel naţional. Din nefericire, însă, nu sunt mulţi medici dornici să lucreze pe ambulanţe. Din această cauză, pe cele 14 locuri vacante scoase la concurs în acest an s-au înscris doar doi candidaţi. Ambii au reuşit să obţină notă de trecere.

Citeşte mai mult...
 
Vaccinarea fetitelor de 9 ani s-ar putea relua din toamna PDF Imprimare Email
Luni, 18 Mai 2009 10:29

La sfarsitul acestei luni, Ministerul Sanatatii (MS) va anunta inceperea campaniei de informare pentru vaccinarea anti-HPV a fetitelor de clasa a IV-a.

Campania de informare privind vaccinarea anti-HPV, virusul incriminat ca favorizeaza aparitia cancerului de col uterin, a fost anuntata, ca intentie, inca de la jumatatea lunii ianuarie. Atunci, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a intrerupt vaccinarea inceputa in noiembrie 2008, din ordinul fostului ministru de resort, Eugen Nicolaescu, din cauza numarului redus de parinti care au acceptat-o. Actualmente, Ministerul Sanatatii ia in calcul reluarea vaccinarii din toamna, dupa ce se va face evaluarea campaniei de informare.

Citeşte mai mult...
 
Greata in timpul sarcinii, semn ca bebelusul va fi destept PDF Imprimare Email
Vineri, 08 Mai 2009 10:40

Mamicile care s-au saturat de senzatia de greata care insoteste de cele mai multe ori primele saptamani de sarcina vor suporta acest incovenient cu mai mult stoicism stiind ca exista o corelatie intre acest fenomen si intensitatea lui, pe de o parte, si coeficientul de inteligenta al copilului care se va naste.

Revista britanica New Scientist relateaza ca Irena Nulman si colegii sai cercetatori de la un spital de pediatrie din Toronto, Canada, au contactat 120 de femei care, cu ani in urma, au dat telefon la un numar special, la care stiau ca vor obtine informatii despre greata si varsaturile de la inceputul sarcinii. A reiesit ca 30 dintre aceste femei au dat telefon la acel numar doar pentru a se informa, dar nu au suferit de greata. Celelalte 90 de femei, care s-au lovit de aceasta problema, au fost rugate sa estimeze, din memorie, intensitatea senzatiei de greata.

Citeşte mai mult...
 
Ziua Asistentului Medical PDF Imprimare Email
Vineri, 08 Mai 2009 07:56

Cu această ocazie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, filiala Maramureş, organizează o amplă sesiune de lucrări ştiinţifice, în care se vor dezbate în special probleme ce ţin de îngrijirea şi siguranţa pacientului. Deschiderea oficială a manifestărilor va începe de la ora 12.00, în incinta Casei Tineretului din Baia Mare. După discursurile introductive, cei peste 1.000 de asistenţi medicali care şi-au anunţat prezenţa vor asista, timp de câteva ore, la o sesiune de comunicări ştiinţifice, după care îşi vor serba ziua ciocnind un pahar de şampanie.

Citeşte mai mult...
 
607 furnizori de servicii medicale au semnat contracte cu CAS Maramureş PDF Imprimare Email
Vineri, 08 Mai 2009 06:50

La finele lunii aprilie, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a semnat contractele cadru pentru anul 2009 cu toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ care au dorit acest lucru. Dacă anul trecut au fost încheiate 641 astfel de contracte, în acest an numărul lor a scăzut la 607.

Anul trecut, 237 medici de familie au semnat contractul cadru cu CAS Maramureş, iar în acest an numărul lor a fost de 234. O scădere semnificativă se înregistrează pe segmentul asistenţă medicală ambulatorie pentru specialităţile clinice, de la 94 la 54. Dacă anul trecut 104 medici dentişti au semnat acest contract, în acest an sunt doar 99. Se păstrează acelaşi număr de contracte, respectiv 12, cu spitalele, 1 - asistenţă medicală de urgenţă cu Serviciul de Ambulanţă Maramureş, iar 8 cu furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. În schimb, a crescut numărul farmaciilor care au încheiat contract cu CAS Maramureş, de la 84 la 88, pentru acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice - de la 69 la 72.

Citeşte mai mult...
 
Veniturile cabinetelor medicilor de familie scad cu 15-20% PDF Imprimare Email
Luni, 04 Mai 2009 07:14

S-au stabilit valorile definitive ale punctelor pentru trimestrul I din acest an

Cu toate că ameninţau că nu vor semna contractul cadru pe anul în curs, iată că deja mare parte a medicilor de familie au început să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş. Asta în ciuda faptului că în acest an cabinetele medicilor de familie vor avea fonduri mai mici cu 15-20%, comparat cu anul trecut. Dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Maramureş, declară că se putea ca situaţia să fie şi mai “neagră”.

Medicii de familie din judeţ primesc bani de la CAS Maramureş atât pentru serviciile pe care le oferă pacienţilor, cât şi pentru asiguraţii pe care îi au pe liste. Astfel, dacă anul trecut le era decontat 4,61 lei “per capita”, respectiv 1,9 lei/ serviciu, în acest an, din luna aprilie, conform contractului cadru, aceştia vor primi 4,1 lei pentru fiecare pacient şi 1,5 lei/serviciu. “Am acceptat această scădere. Până la finele acestei luni toţi medicii de familie vor semna contractul cadru cu CAS Maramureş.

Ultima actualizare Luni, 04 Mai 2009 07:55
Citeşte mai mult...
 
Cipi - Zahăr colorat cu chimicale PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 02 Mai 2009 07:36

Cipi, produs dulce de cofetărie, reprezintă un amestec de zahăr rafinat şi coloranţi azoici chimci de sinteză, care afectează în mod serios sănătatea, mai ales în cazul copiilor.

Profesorul doctor Gheorghe Men ci nicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că siropul de glucoză-fructoză, zahărul şi dextroza pun în pericol sănătatea pancreasului. Acesta va fi nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-o periodă scurtă de timp, ceea ce va duce la epuizarea funcţiei pancreatice. 

Mai mult, cantitatea mare de zaharuri rafinate duce la imprimarea unei valori energetice foarte mari. Studii recente au arătat că zahărul este hrana preferată a celulelor canceroase şi de aceea este recomandat să fie consumat cu precauţie. 

COLORANŢI PERICULOŞI
Pentru produsul analizat au fost folosiţi trei coloranţi chimici azoici de sinteză, care pot duce la declanşarea sidromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). E110 mai poate provoca alergii, mai ales în cazul persoanelor sensibile, congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme musculare, dureri gastrice şi blocarea enzimelor digestive. Co lorantul sunset yellow are stabilită o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior919293949596979899UrmătorSfârşit »

Page 92 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact