logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
În judeţ, peste 9.000 de persoane suferă de diverse forme de cancer PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:17

În primele trei luni ale anului în curs, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer a scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în 2008 s-au înregistrat 362 astfel de cazuri, în acest an numărul acestora a fost 327. După cum susţin medicii de specialitate, acest lucru se datorează în primul rând şi informaţiilor pe care pacienţii le deţin. Asta îi determină pe mulţi să se prezinte din timp la medic şi să fie mai grijulii cu modul lor de viaţă.
“Dintre cazurile de cancer diagnosticate în acest an putem spune că în continuare cele mai multe, 58, sunt cele bronho-pulmonare. Dar se observă o scădere a acestora, de la 70, câte au fost înregistrate în primul trimestru al anului trecut. De asemenea, a scăzut simţitor şi numărul cazurilor de cancer la col uterin, de la 34 la 24 de pacienţi, cancer de piele, de la 26 la 12, cancer de stomac, de la 30 la 26. Dar, din nefericire, a crescut numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer la prostată, de la 9 la 11 în acest an, respectiv cancer de sân la femei, de la 30 la 31”, spune dr. Călin Man, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.
În prezent, în judeţ, 9.402 persoane suferă de diverse forme de cancer, ei urmând un tratament şi fiind atenţi supravegheaţi de medicii de specialitate.

Citeşte mai mult...
 
Suplimente necesare gravidelor PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Iunie 2009 09:01

Sarcina este o perioadă a schimbărilor resimţite în principal la nivel fizic, deoarece corpul viitoarei mămici găzduieşte acum două persoane. Această schimbare necesită un aport sporit de substanţe nutritive precum mineralele, vitaminele şi oligoelementele.

În timpul sarcinii, dieta mămicii trebuie să fie echilibrată, sănătoasă şi completă, aceasta incluzând fructe, legume, cereale integrale, carne slabă, carne de pasăre şi de peşte, produse lactate şi uleiuri vegetale. Toate acestea asigură, însă, o cantitate mică din necesarul de vitamine şi minerale al corpului gravidei, motiv pentru care este necesar ca orice dietă sănătoasă să fie completată cu suplimente nutritive recomandate de medic. Un aport adecvat de acid folic, iod, fier şi zinc este important pentru femeile care alăptează, pentru cele care au rămas însărcinate sau pentru cele care plănuiesc să rămână însărcinate.

Citeşte mai mult...
 
O sută de persoane solicită zilnic adeverinţa de la Casa de Asigurări de Sănătate PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 23:58

Acestea sunt cerute de medicii de familie sau în cazul internării în spital

Aglomeraţie mare la ghişeele de la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş. Asta pentru că un număr mare de maramureşeni au nevoie de adeverinţă care le atestă calitatea de asigurat. Zilnic sunt înregistrate între 80 şi 100 de solicitări. În anumite situaţii există şi probleme. În special în cazul categoriilor de persoane care au calitatea de asigurat, dar nu plătesc contribuţia, fiind practic coasiguraţi.

Adeverinţa care atestă calitatea de asigurat este necesară în vederea prezentării la medicul de familie, medicul specialist sau în cazul internării în spital. Asiguratul este obligat să solicite această adeverinţă de fiecare dată când expiră. Însă mare parte a maramureşenilor solicită acest document doar în situaţia în care sunt internaţi în spital sau chiar la externare. “Pentru eliberarea adeverinţei doveditoare, angajaţii CAS Maramureş au nevoie de multe documente. Deseori când li se cere acest lucru asiguraţilor, aceştia devin nervoşi şi nu înţeleg de ce este nevoie de atâtea documente justificative. Suntem conştienţi că gestionăm un segment de activitate sensibil, dar încercăm de fiecare dată să găsim soluţii pentru a-i ajuta pe asiguraţi. Dar lumea trebuie să înţeleagă că nu putem ignora prevederile legale. Cele mai multe probleme apar în cazul categoriilor de persoane care sunt coasigurate. Asta, tocmai din cauza numeroaselor acte pe care le solicităm”, ne-a spus Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Spitale maramuresene cu datorii fata de proprii angajati PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 06:32

Spitalul Municipal SighetCriza financiara face victime si in domeniul sanatatii. Majoritatea unitatilor medicale din maramures au datorii financiare fata de proprii angajati, fie ca e vorba despre sporuri, tichete de masa sau primele anuale.

Intarzieri la acordarea tichetelor de masa au fost deja inregistrate la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei si Spitalul Baia Sprie. De asemenea in aproape toate unitatile din judet exista restante la plata primei anuale (al 13-lea salariu) pe anul 2008 care ar fi trebuit platita pana la 31 martie. Au acordat aceste prime doar Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Orasenesc Viseu si Spitalul Somcuta Mare.

Citeşte mai mult...
 
Beneficiile consumului de ciuperci PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 06:18

Consumul de ciuperci aduce beneficii importante organismului uman, spun cercetătorii. Astfel, introduse in alimentaţia zilnică, ciupercile pot preveni apariţia unor afecţiuni grave, cum este cancerul mamar, anemiile, oboseala cronică, asteniile sau diferite boli provocate de slăbirea sistemului imunitar.

Conţinutul miraculos al ciupercilor

Ciupercile conţin toate vitaminele şi mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o bună funcţionare. Ciupercile sunt bogate în proteine, fier, potasiu, acid folic, vitamina A, B1, B2, C, D şi zinc. Dintre toate legumele existente, ciupercile sunt considerate a fi cel mai bun substitut pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai uşor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mult mai mic de energie din partea organismului.

Citeşte mai mult...
 
Plafonul pentru medicamente compensate 90%, majorat la 700 de lei de la 1 iulie PDF Imprimare Email
Vineri, 29 Mai 2009 13:51

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac a anuntat, azi, la Timisoara, ca din 1 iulie va majora plafonul pentru medicamentele compensate 90% pentru pensionari, de la 600 la 700 de lei, astfel ca inca 550.000 de persoane vor putea beneficia de medicamente in limita a 300 de lei pe reteta.

"Cred ca in felul acesta continuam masurile de protectie sociala. Pensionarii vor putea achizitiona oricare din cele 650 de medicamente pe lista”, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac, potrivit NewsIn.

De la 1 martie, pensionarii cu un venit mai mic de 600 de lei pot cumpara medicamente compensate in proportie de 90%, in baza unui program social propus de Ministerul Sanatatii si aprobat de Guvern. Numarul pensionarilor care beneficiaza de aceasta masura este de peste trei milioane. Fiecare dintre acesti pensionari poate cumpara medicamente compensate cu 90% in limita a 300 de lei pe luna. Fondurile pentru compensarea medicamentelor sunt asigurate 50% din Fondul National al Unic al Asigurarilor de Sanatate si 40% de la bugetul Ministerului Sanatatii, din taxa pentru viciu.

Citeşte mai mult...
 
Medicii nu-şi vor pierde jobul şi salariul PDF Imprimare Email
Joi, 28 Mai 2009 07:40

În cadrul unei negocieri tripartite purtate între Ministerul Sănătăţii Publice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Federaţia Sanitas România, s-a stabilit un acord prin care se statuează faptul că angajaţii din sistemul sanitar românesc îşi păstrează, pe perioada anului curent, locurile de muncă şi salariile actuale.

Liderul Sanitas Maramureş, Mircea Ciocan, spune că acest acord are menirea de a institui nişte măsuri de protecţie specială a salariaţilor din Sănătate, în condiţiile în care criza economică s-a făcut deja simţită în toate sectoarele economiei româneşti. "Acordul tripartit garantează păstrarea la acelaşi nivel a salariilor, sporurilor şi, în general, a întregului venit net realizat de angajaţii din sistem, dar şi păstrarea tuturor locurilor de muncă. Mai exact, nu se va renunţa nici la sporurile de prevenţie, nici la cel de vechime şi se vor acorda, în continuare, şi cele două prime de stabilitate aferente semestrelor I şi II", a explicat Mircea Ciocan. Singurul lucru pe care nu au putut să-l obţină sindicaliştii este a treia primă de stabilitate care a fost fixată de comun acord între Ministerul Sănătăţii şi sindicalişti în 2008, dar care nu a putut fi încă legiferată.

Citeşte mai mult...
 
Programul de evaluare a sanatatii lansat de Nicolaescu, un demers ilogic si costisitor? PDF Imprimare Email
Joi, 28 Mai 2009 06:35

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat miercuri ca programul ce viza evaluarea starii de sanatate a populatiei este "cel mai costisitor si ilogic demers". De cealalta baricada, fostu ministru spune ca prin acest program "facem preventie in Romania", iar Bazac "nu stie ce vorbeste"

"Obiectivul acestei evaluari nu a fost atins. Programul a fost un esec total, de la inceput pana la sfarsit(...) Acest program este cel mai costisitor si ilogic demers de evaluare a starii de sanatate a populatiei. S-a cheltuit o suma considerabila pentru a nu se afla nimic", a spus Bazac.

Mai mult, ministrul Sanatatii sustine ca programul s-a suprapus peste un altul al Casei Natioanle de Asigurari de Sanatate, prin care romanii beneficiau deja de un set de analize gratuite pe an, costurile fiind acoperite din fondurile CNAS: "Intre iunie 2007 si septembrie 2007 cele doua programe au functionat in paralel, cu posibilitatea de a avea duble finantari pentru aceleasi analize. De-abia dupa trei luni de functionare, conducerea MS si CNAS au realizat acest lucru".

Citeşte mai mult...
 
Programul “Stop fumat” continuă în Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 28 Mai 2009 05:45

În fiecare an, la 31 mai este marcată Ziua Mondială Fără Tutun. Cu acest prilej, medicii de specialitate din judeţ fac apel la cei care sunt implicaţi în vânzarea directă a produselor din tutun, să aranjeze pachetele de ţigări astfel încât imaginile să fie vizibile. Aceştia susţin că în acest fel pot ajuta oamenii să renunţe la fumat, iar pe copii şi pe adolescenţi, să nu înceapă fumatul. S-a stabilit ca din 1 iulie 2009, toate pachetele să fie inscripţionate cu avertismente combinate. La această dată expiră perioada de graţie acordate pentru epuizarea stocurilor. avertismentele -text se adaugă imaginilor: “fumatul crează dependenţă“, “tutunul poate provoca infarct”, “plămânii afectaţi de cancer” şi altele.
“Deoarece o parte din fumători nu pot renunţa la tutun datorită dependenţei de nicotină, Ministerul Sănătăţii vine în sprijinul acestora. Astfel se va continua programul “Stop fumat” prin care se asigură şi în judeţul nostru consiliere şi tratament gratuit recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru renunţarea la acest viciu”, a precizat dr. Ligia Puiu, medic primar pneumolog din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare. Statisticile arată că fiecare 10 ani de întârziere a renunţării la fumat după vârsta de 35 de ani determină o pierdere de aproximativ 3 ani de viaţă.

Citeşte mai mult...
 
Masuri de protectie: Gripa porcina a ajuns si in Romania PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Mai 2009 18:28

Specialistii din domeniul protectiei sanitare se asteptau ca si Romania sa intre pe lista tarilor in care s-a confirmat prezenta gripei porcine avand in vedere viteza cu care s-a extins virusul pe mapamond. Dupa ce in aceasta dimineata reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca au in vizor cazul unei femei care, conform analizelor, este infectata cu temutul H1N1, la nivel national s-a declansat alerta de gradul 5 pentru prevenirea unor noi cazuri de imbolnavire.

 Directorul coordonator adjunct Sanatate Publica si Programe Maramures, Carmen Sima, a precizat pentru citynews.ro ca in judet este monitorizata extrem de strict aparitia fiecarui caz de gripa sau viroza. “Exista un protocol de izolare in cazul unor suspiciuni iar persoanelor care se prezinta la medic cu diverse afectiuni asemanatoare gripei porcine le sunt prelevate probe bilogice, care sunt trimise la centrul national de referinta de la institutul Cantacuzino, din capitala. De asemenea, la frontiera cu Ucraina, in Sighetu Marmatiei, exista personal medical care lucreaza 24 din 24 de ore si care trece in revista intrarile in tara pentru a filtra eventuale cazuri suspecte. Pana acum nu au fost semnalate insa probleme deosebite”.

Citeşte mai mult...
 
5 lei vizita la medicul de familie, 10 lei la specialist, 100 de lei pe saptamana la spital PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Mai 2009 17:35

Odata cu introducerea sistemului de coplata, romanii ar putea plati cinci lei vizita la medicul de familie, zece lei la medicul specialist si aproximativ 100 de lei spitalizarea pe timp de sapte zile. Asta a declarat, marti, Cristian Celea, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la un seminar pe teme de sanatate, referindu-se la introducerea sistemului de coplata pentru serviciile medicale, informeaza hotnews.ro, citand Mediafax.

"Estimam ca la medicul de familie sa fie o plata de cinci lei, la specialist zece, iar la spital inca mai sunt discutii. Ar putea fi plata pe zi sau pe internare, adica o medie de 100 de lei la sapte zile. Societatea trebuie sa decida daca este pregatita pentru acest proces. Oamenii trebuie sa stie ca medicina nu este gratuita, ea costa, si inca foarte mult", a spus Celea.

"Poate pana la sfarsitul anului ar putea disparea platile tacute, dar sigur o perioada vor merge in paralel", a adaugat directorul CNAS. "Daca oamenii vor sti ca au de platit bani la medic, atunci se vor gandi de doua ori daca mai merg sau nu atunci cand nu au nevoie stringenta de un consult."

Ultima actualizare Miercuri, 27 Mai 2009 17:46
Citeşte mai mult...
 
Criza întârzie salariile angajaţilor din Sănătate PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Mai 2009 10:54

Criza financiară afectează şi instituţiile medicale. Primele semnale în acest sens au fost lansate de reprezentantul sindical al medicilor şi asistenţilor din sistemul sanitar maramureşean, Mircea Ciocan, preşedintele Uniunii Sanitas Maramureş. Acesta arată că majoritatea spitalelor din judeţ au mari dificultăţi în acoperirea tuturor drepturilor salariale, doar trei spitale făcând excepţie de la această statistică sumbră.

N-a trecut nici jumătate de an de când ne confruntăm cu o scădere a economiei, că spitalele din Maramureş au deja probleme grave în ceea ce priveşte achitarea salariilor la medici şi asistenţi. Uniunea Sanitas Maramureş a făcut un prim bilanţ privind datoriile unităţilor medicale, iar cifrele nu sunt deloc favorabile. În aceeaşi idee, reprezentanţii Sanitas se arată indignaţi de faptul că acolo unde problemele de ordin financiar şi managerial au fost rezolvate cu brio, Ministerul Sănătăţii a decis înlocuirea managerului. Liderii sindicaliştilor maramureşeni s-au referit mai ales la cazul managerului din Vişeu - Flore Bora - care a primit, la începutul lunii curente, ordin de "evacuare" a fotoliului de manager.

• O caravană a dialogului

Revenind la datoriile pe care le acumulează spitalele din judeţ, Mircea Ciocan a declarat că "actuala criză financiară face ca unele unităţi sanitare să nu facă faţă deloc presiunii salariale".

Citeşte mai mult...
 
Doctorul Vasile Stefanca este noul director al Spitalului Municipal din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Mai 2009 09:32

Ministrul Sanatatii Ioan Bazac a trimis in teritoriu ordinele de numire ale noilor manageri de la conducerea a patru spitale Maramuresene.

La Judeteanul din Baia Mare, locul lui Danut Muresan a fost luat de Ion Blajan, in timp ce la Municipalul din Sighetu Marmatiei pe functia detinuta de Vasile Bodnar va fi instalat doctorul Vasile Stefanca.

Chiar daca este printre putinele unitati medicale din judet fara datorii si restante financiare catre angajati, si Spitalul Orasenesc din Viseu de Sus va avea de acum incolo un nou sef, in persoana economistului Cristian Vlad, in locul lui Flore Bora.

Singurul manager demis dar repus in functie este cel de la spitalul din Targu Lapus, Petrut Ticuleanu Emilia, care a primit astazi confirmarea ca va ramane in functie si in perioada urmatoare.

Ultima actualizare Miercuri, 27 Mai 2009 14:58
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior919293949596979899UrmătorSfârşit »

Page 91 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact