logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 octombrie. Consultaţiile la distanță sunt menținute până la finalul anului PDF Imprimare Email
Miercuri, 30 Septembrie 2020 08:33

Din 1 octombrie, cardul de sănătate redevine obligatoriu, cu excepția consultațiilor la distanță, transmite, luni, într-un comunicat, Casa Națională de Asigurări de Sănătătate, potrivit digi24.ro.

HG 162/2020 aprobată de Guvern prevede prelungirea aplicabilității măsurilor în domeniul sănătății până la data de 31 decembrie 2020.

Astfel, se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate.

În urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

În cazul consultațiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor.

Citeşte mai mult...
 
Cum poti sa slabesti cu Dieta Dukan? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 03 Septembrie 2020 06:46

Dieta Dukan este un program de scadere in greutate cu un continut scazut de carbohidrati si proteine, dezvoltat de un medic francez in anii ‘70. Dieta de slabit include 4 faze principale:

· atac

· croaziera

· consolidare

· stabilizare

Dieta Dukan - cat este de eficienta?

Primele doua faze se concentreaza pe pierderea in greutate, iar celelalte doua pe mentinerea acestei pierderi.

Ultima actualizare Luni, 14 Septembrie 2020 16:08
Citeşte mai mult...
 
Noi condiții pentru donarea de sânge PDF Imprimare Email
Vineri, 14 August 2020 09:53

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total/ plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat Ordinul privind modificarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.
Actul normativ conține modificări referitoare la selecția potențialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.
De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. A fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCR negative.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt: semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafareză și /sau sânge total, prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, intervalul între două donări de plasmă succesive fiind de cel puțin 14 zile.

Citeşte mai mult...
 
Se va construi un nou laborator pentru testarea coronavirusului COVID-19 în Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 02 Aprilie 2020 18:09

Ședința de îndată a Consiliului Județean (CJ) Maramureș s-a desfășurat în premieră joi, 2 aprilie, prin intermediul unei platforme online. În sala de ședințe ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ s-a aflat doar președintele CJ, Gabriel Zetea și secretarul Județului Maramureș, Aurica Todoran, în timp ce vicepreședinții Ioan-Doru Dăncuș și George Moldovan s-au aflat în cabinetele lor, iar consilierii județeni s-au logat din incinta primăriilor de domiciliu.

Pe lângă cele două proiecte de hotârâre aflate pe ordinea de zi, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a anunțat o nouă veste mare pentru maramureșeni, respectiv construirea, în viitorul apropiat, a unui al treilea laborator de testare a coronavirusului COVID-19, în Sighetu Marmației. Acesta va funcționa pe lângă aparatul de testare rapidă PCR care va fi achiziționat în Vișeu de Sus și pe lângă cel care a ajuns deja la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Totodată, în cadrul ședinței, președintele Gabriel Zetea a vorbit și despre achiziția de materiale sanitare și medicale la spitalele din subordinea instituției județene și stocurile existente pentru aproximativ o lună de zile.

”Pe lângă cele două locații de testare, am început discuțiile pentru construirea unui al treilea laborator, în municipiul Sighetu Marmației. Primarul orașului, Horia Scubli, a confirmat existența necesarului de spațiu în cadrul spitalului pentru construcția acestui laborator, dar și a laboranților și biologilor necesari pentru a-l operaționaliza. Există toată susținerea din partea Consiliului Județean Maramureș pentru acest demers și sunt absolut de acord ca, efortului național de testare făcut de către autorități, să li se alăture și administrațiile locale. Se așteaptă confirmările din partea Direcției de Sănătate Publică Maramureș, iar noi sperăm să avem și al treilea centru de testare în județ. Muncipiul Sighetu Marmației beneficiază de întreg sprijinul meu și asigur cetățenii și administrația locală că, la proxima ședință a Consiliului Județean Maramureș, vom vota alocarea sumei necesare pentru dotarea Sighetului Marmației cu un aparat de testare Real Time PCR. Cu cât vom testa mai multe persoane, cu atât mai mult vom putea să protejăm toți cetățenii județului”, a arătat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș. Șeful administrației județene a îndemnat administrația Sighetu Marmației să înceapă pregătirea spațiului și căutarea de furnizori pentru aparatura necesară.

Citeşte mai mult...
 
Reglementări privind acordarea serviciilor medicale și tratamentelor pe perioada stării de urgență PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 18 Martie 2020 08:06

Pe perioada stării de urgență, vor fi aplicate o serie de modificări ale prevederilor legale referitoare la modul de acordare și decontare a serviciilor medicale și farmaceutice, după cum urmează:

    a)serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS);
    b)serviciile medicale și medicamentele pot fi acordate și validate și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate și fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor;
    c)decontarea pentru unitățile sanitare cu paturi aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate a sumelor contractate și decontate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau din bugetul Ministerului Sănătății, indiferent de numărul de cazuri realizate sau după caz la nivelul activității efectiv realizate, în condițiile în care aceasta depășește nivelul contractat;
    d)decontarea serviciilor medicale în unitățile sanitare din asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinică la nivelul activității efectiv realizate, cu maximum 8 consultații/oră;
    e)prescrierea de medicamente de către medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restricționate din Lista de medicamente, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacienții cronici.

De asemenea, CNAS are în vedere ca în perioada imediat următoare să aplice o serie de măsuri care să faciliteze accesul bolnavilor la tratamente.

Astfel,  pentru  pacienții cu boli cronice cu tratament stabilizat, medicii de familie vor putea elibera prescripție medicală fără a mai fi necesară o nouă reevaluare la medicul specialist în această perioadă.

Citeşte mai mult...
 
SITUAȚIA LA ZI – Izolați la domiciliu, carantinați în Maramureș, teste negative PDF Imprimare Email
Luni, 16 Martie 2020 09:55

Autoritățile din Maramureș au luat măsuri drastice legate de tot ceea ce înseamnă coronavirus. O veste bună este aceea că multe dintre testele făcute celor care s-au aflat în carantină la Sighet au ieșit negative, cu precizarea că mai sunt încă teste în lucru. Sunt zone în Maramureș în care autoritățile locale au reușit să suplimenteze spațiile de carantinare pentru cetățenii lor, ca de exemplu Borșa și Moisei.

La Borșa nu avem niciun caz confirmat de coronavirus, dar avem 97 de persoane în carantină, alte 136 monitorizate la domiciliu, 83 de persoane cu teste negative, plus alte 14 persoane care nu au fost testate încă. Primăria Moisei a reușit să își aducă acasă moiseienii care au fost puși în carantină la Sighet, în total 17 persoane care acum sunt plasate în carantină la o pensiune de pe Izvorul Negru.

Cifrele prezentate de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș arată că la primele ore ale dimineții zilei de 16 martie avem 630 de persoane aflate în izolare la domiciliu, 278 de carantinați, 250 de probe recoltate, 102 teste negative.

Citeşte mai mult...
 
15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19) - Comunicat al CNAS PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 13 Martie 2020 09:09

Protejați-vă, evitați contactul direct!

Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
▪ Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii.

Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
▪ Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
▪ În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
▪ Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

Citeşte mai mult...
 
Lenjeria de pat cu imprimeu 3D – O tendință în modă în anul 2020 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 21 Februarie 2020 08:13

Dacă te-ai plictisit de lenjeria de pat veche, sau dacă ți se pare că s-a demodat, a venit timpul să afli care sunt noile modele de imprimeuri la aceste produse și cele mai actuale tendințe din anul 2020.  Cu siguranță nu mai vrei să ai o lenjerie de pat simplă, plictisitoare, de aceea îți sugerăm să vezi lenjeriile de pat cu imprimeu 3D. Acestea sunt în trend și au un farmec aparte.  

Denumirea de lenjerie de pat 3D se referă de fapt la "efectul de imprimare 3D".  Producătorii folosesc denumirea pentru a atrage atenția asupra imprimeului senzațional, chiar dacă acesta este un fel de plan de marketing pentru a-și spori vânzările. Cert este că aceste produse sunt foarte frumoase, au desene perfect realizate în culori strălucitoare, chiar dacă suprafața materialului este plană și nu se poate vorbi chiar despre un efect real 3D.

Ultima actualizare Luni, 24 Februarie 2020 11:44
Citeşte mai mult...
 
Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei angajeaza asistenti medicali PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 15 Februarie 2020 09:05

Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, județul Maramureș organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcțiilor contractuale vacante, de:

  • 2 posturi de asistenți medicali debutanți PL, la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală;

  • 38 posturi de asistenți medicali debulanți PL.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare:

  • a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;

  • b) cunoaște limba română, scris și vorbit;

  • c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;

  • d) are capacitate deplină de exercițiu;

  • e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;

  • f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;

  • g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

Citeşte mai mult...
 
NEGOCIERI SĂNĂTATE – Octombrie cu proteste dacă nu se semnează contractul colectiv de muncă PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Septembrie 2019 10:14

Consiliul Național al Federației SANITAS, întrunit către jumătatea lunii în curs, a analizat stadiul negocierilor cu Ministerul Sănătății pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, negocieri demarate cu mai bine de doi ani în urmă și care, susțin sindicatele, sunt tergiversate nepermis de mult de echipa ministerială.

Federația Sanitas anunța atunci că nu va renunța, sub nicio formă, la “drepturile pentru angajații din sistemul de sănătate, câștigate prin contractele colective anterioare, precum zilele de concediu de odihnă, zilele de vechime și de fidelitate pentru munca în aceeași unitate.

Așa se face că Ministerul Sănătății mai are la dispoziție doar câteva zile ca să finalizeze acest negocieri cu sindicatele din sănătate, termenul limită fiind ultima zi a lunii septembrie pentru încheierea negocierilor Contractului Colectiv de Muncă.

“Nu este vorba de un calendar de acțiuni de protest stabilit deja. Ministerul Sănătății s-a angajat că va intensifica ritmul negocierilor, iar noi, fiind de bună- credință, îi lăsăm. Consiliul Național a mandatat Biroul Operativ al Federației să stabilească calendarul de acțiuni demarate imediat după data de 1 octombrie, dacă se ratează termenul de finalizare al negocierilor pentru acest contract”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, vicepreședintele Federației Sanitas, Mircea Ciocan.

Citeşte mai mult...
 
Uleiul de cânepă, tot mai căutat pentru beneficiile sale PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 24 Septembrie 2019 11:19
În ziua de azi, când lumea aude de cânepă, se gândește la substanțe interzise și la probleme cu legea, de aceea unii preferă să stea departe de tot ce ține acest subiect înainte de a se documenta și a face diferența între lucruri complet diferite, chiar dacă au la bază același produs. 
 
E bine să se știe că de mii de ani, omul cultivă și utilizează semințele de cânepă pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Din cânepă s-au făcut de-a lungul timpului fibre, ceară, ulei sau  combustibil. Nu trebuie să uităm nici de buniciile noastre care torceau cânepă din care realizau materiale textile. Din semințe, ele făceau ulei de cânepă care este foarte sănătos pentru piele și pentru păr. 
Ultima actualizare Marţi, 24 Septembrie 2019 11:32
Citeşte mai mult...
 
Comunicat CNAS privind situatia PIAS din ultimele zile PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 19 Iulie 2019 07:22

Ca urmare a afirmațiilor contradictorii apărute în spațiul public referitoare la platforma informatică PIAS și la modul de lucru offline al furnizorilor de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, CNAS face următoarele precizări:

  1. La ora actuală se desfășoară testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS, urmând ca atunci când acestea vor demonstra că sistemul informatic se încadrează în parametri normali de funcționare să înceteze starea de indisponibilitate declarată anterior;

  2. Starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic nu a funcționat în această perioadă, ci faptul că modul de funcționare al acestuia nu a corespuns în momentele de vârf de activitate standardelor tehnice referitoare la timpul de răspuns;

  3. Declararea stării de indisponibilitate a inclus mai multe zile anterioare datei de 10 iulie, diferențiat pentru diverse categorii de furnizori de servicii medicale, deoarece s-a luat în calcul că există posibilitatea ca unii furnizori să nu fi transmis în PIAS serviciile efectuate în zilele respective, până la momentul declarării indisponibilității, având în vedere faptul că, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, această transmitere se poate efectua în interval de trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv;

Citeşte mai mult...
 
Adolescenii care beau și fumează suferă efecte dăunătoare vizibile pentru sănătate încă de la vârsta de 17 ani PDF Imprimare Email
Joi, 30 August 2018 18:44

Adolescenții care fumează și consumă alcool suferă leziuni vizibile ale arterelor încă de la vârsta de 17 ani, schimbări fizice asociate cu un risc crescut de probleme cu inima și vasele de sânge, care pot duce ulterior la atac de cord sau accident vascular cerebral, arată un studiu citat de BBC. În același timp, studiul arată că arterele celor care renunța la fumat și alcool la vârsta adolescenței revin ulterior la normal. 
 
Studiul a fost realizat în perioada 2004-2008 pe un eșantion de peste 1.000 de tineri din zona orașului Bristol din Marea Britanie și a apărut în pretigioasa publicație European Heart Journal.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact