logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EXTERNE
Incalzirea climatica a dus la cresterea numarului de boli ale animalelor transmisibile la om PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Iunie 2009 17:14

Incalzirea globala este responsabila de inmultirea bolilor animalelor care se transmit la om. Este concluzia Organizatiei Internationale a Sanatatii Animalelor care atrage atentia ca se impune ca serviciile veterinare din intreaga lume trebuie sa se doteze conform normelor internationale pentru a face fata acestei noi provocari.

Institutia face apel la o actiune comuna a organismelor in domeniu pentru a reduce efectele incalzirii globale asupra sanatatii omului si a animalelor.

Pe de alta parte, fenomenul provoaca decesul a 300.000 de persoane in fiecare an. Numarul victimelor sale este echivalent cu cel provocat de tsunami din 2004, arata un raport publicat de Forumul Umanitar Mondial, organizatie prezidata de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan.

Documentul mai estimeaza ca 250 milioane de oameni isi vor parasi locuintele actuale pana in 2050 din cauza accentuarii incalzirii globale. In fiecare an, peste 300 de milioane de persoane sunt afectate de degradarea severa a mediului inconjurator sau de catastrofele climatice, tot mai frecvente.

Citeşte mai mult...
 
Poluarea cu dioxid de carbon va creste cu 40% pana in 2030 PDF Imprimare Email
Vineri, 29 Mai 2009 13:44

Un document realizat de administratia americana avertizeaza ca dioxidul de carbon din atmosfera va creste cu 40%  pana in 2030 daca nu se face nimic pentru limitarea emisiilor acestui gaz. 

Documentul sustine ca, in urmatoarele doua decenii, consumul mondial de energie va creste cu 44 de procente in urma reluarii cresterii si chiar expansiunii economiei globale.

Sursele de energie alternativa se vor multiplica si vor avea putere mai mare, insa nu vor face fata cererii mondiale. In consecinta emisiile de dioxid de carbon vor creste constant, pentru a atinge 40 de miliarde de tone in 2030, fata de numai 26 de miliarde in 2006.

Raportul isi bazeaza estimarea pe normele legale in vigoare si avertizeaza ca acestea trebuie schimbate la nivel mondial pentru a reduce poluarea.

Citeşte mai mult...
 
Moldova ramine fara presedinte si se indreapta spre anticipate PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Mai 2009 11:26

Deputatii din Parlamentul de la Chisinau n-au reusit, miercuri, sa aleaga presedintele Republicii Moldova, dupa ce deputatii opozitiei au parasit sala, revenind dupa finalizarea procedurii de vot, informeaza Unimedia. Ex-premierul Zinaida Greceanii a obtinut 60 de voturi, in timp ce profesorul universitar Stanislav Groppa nu a primit niciun vot. Alegerile urmeaza sa fie reluate pe 28 mai.

Valeriu Sava, presedintele comisiei speciale pentru alegerea presedintelui, a anuntat ca „in urma votarii efectuate, numarul total de deputati care au primit buletine de vot a fost de 60" iar "Zinaida Greceanii a obtinut 60 de voturi, in timp ce Stanislav Groppa nu a obtinut niciun vot".

Ultima actualizare Miercuri, 20 Mai 2009 11:29
Citeşte mai mult...
 
Romaniei i se cere sa anuleze acordul privind imunitatea cetatenilor americani PDF Imprimare Email
Miercuri, 06 Mai 2009 06:54

Parlamentul European dezbate, miercuri, raportul privind situatia drepturilor omului in lume, in 2008, precum si politica Uniunii Europene in acest sens, scrie site-ul institutiei europene. Votul final pe acest raport urmeaza sa fie dat joi.

Documentul cere Romaniei sa abroge Acordul Bilateral privind acordarea de imunitate cetatenilor americani si sa semneze Conventia care interzice munitia cu fragmentatie.

Documentul elaborat de Raimon Obiols i Germa (PSE, Spania) scrie ca desi in 2008 s-a inregistrat o scadere a pedepsei capitale in lume si s-au facut progrese in ceea ce priveste drepturile femeilor si ale copiilor, UE ar trebui sa promoveze mai eficient drepturile omului.

Citeşte mai mult...
 
Insula Gunoaielor din Oceanul Pacific PDF Imprimare Email
Luni, 04 Mai 2009 11:18

O echipa formata din oameni de stiinta si ecologisti va incerca, luna viitoare, sa localizeze si sa recicleze "o insula" formata in Oceanul Pacific din peste sase milioane de tone de gunoaie din plastic, informeaza Timesonline. "Insula Gunoaielor", descoperita in anul 1997, are de doua ori marimea statului american Texas si este considerata "un continent sinistru al secolului 21".

O echipa formata din 30 de persoane va pleca din San Francisco cu doua vase si va incerca sa recicleze "insula" localizata in partea de nord a Oceanului Pacific. Una dintre cele doua nave este dotata cu plase speciale, cu care specialistii  vor incerca sa "pescuiasca" tonele de gunoaie.

Insula Gunoaielor a fost descoperita de oceanograful Charles Moore in 1997, care a decis sa circule prin mijlocul curentului oceanic circular din Pacificul de Nord. El a descoperit sticle si pungi de plastic, containere pentru mancare si bucati de polistiren plutind in ocean. Obiectele din plastic s-au dezintegrat de-a lungul timpului in mici fragmente, ca urmare a actiunii razelor de soare si a valurilor. Aceste mici bucati nu sunt vizibile aparatelor de pe vapoare sau satelitilor, care n-au reusit sa realizeze "o harta" a insulei.  

Citeşte mai mult...
 
Norvegia discuta posibilitatea de a interzice vanzarea de masini noi pe benzina, din 2015 PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 02 Mai 2009 16:29

Ministrul norvegian al finantelor sustine o propunere de interzicere a vanzarilor de masini noi pe benzina, in tara scandinava, incepand cu 2015, pentru a ajuta constructorii care vand masini ecologice, noteaza Reuters. Propunerea care apartine ministrului membru al partidului socialist, aflat in coalitia de la guvernare, a fost primita de unii cu reticenta, inclusiv de primul ministru.

Kristin Halvorsen, ministrul finantelor, spune ca propunerea e mult mai utila decat pare la prima vedere, deoarece marii producatori auto au acum probleme serioase, insa dupa ce se termina criza economica va trebui rezolvata cea climatica.

Citeşte mai mult...
 
Ce este gripa porcină şi cum se transmite PDF Imprimare Email
Scris de I. D. Maris   
Marţi, 28 Aprilie 2009 10:31
Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate răspândi rapid.

Vaccinul împotriva gripei sezoniere umane nu protejează împotriva gripei porcine, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, însă consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvire. Ea nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om. Temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile. Ca şi la oameni, virusurile gripei se transformă continuu şi la porc. Or porcii au, în căile lor respiratorii, receptori sensibili la virusuri gripale porcine, umane şi aviare. Porcii sunt nişte "creuzete" care favorizează apariţia de noi tipuri gripale prin intermediul recombinărilor genetice, în cazul unor contaminări simultane. Astfel de virusuri hibride pot favoriza apariţia unui nou virus al gripei, virulent precum gripa aviară, dar transmisibil ca o gripă umană. Acest tip de virus, necunoscut sistemului imunitar uman, ar putea avea caracteristicile necesare pentru a declanşa o pandemie de gripă.

În afară de Mexic (unde a determinat zeci de decese) şi Statele Unite (opt îmbolnăviri), autorităţile din Peru, Chile şi Costa Rica au activat planuri de vigilenţă sanitară.
Citeşte mai mult...
 
Piesa “Cat ii Maramuresu” aduce premii unei fetite din Viena PDF Imprimare Email
Luni, 27 Aprilie 2009 15:40

Delia Denise GodjaO maramureseanca a carei familii s-a stabilit de ani buni in Viena a castigat, ieri, un concurs international de folclor care a avut loc in capitala Austriei. La evenimentul organizat de autoritatile vieneze au luat parte tineri din peste 12 tari iar Delia-Denise Godja s-a impus in fata juriului cu doua melodii populare extrem de cunoscute in Romania: “Cat ii Maramuresu'”, al Victoriei Darvai, si “Blestemul” Mariei Tanase.

 In concurs, micuta maramureseanca de 12 ani, a interpretat si doua melodii de joc, din repertoriul propriu, care i-au micat pe cei aproape 1.500 de spectatori. Criticii au aratat ca fetita are o voce foarte puternica pentru varsta ei, si i-au dat sanse mari sa se impuna in domeniul cultural-artistic.

 Mica interpreta se pregateste acum pentru un nou concurs, la care a fost invitata sa participe pe data de 16 mai. De asta data ea va interpreta muzica usoara. Competitia va fi organizata tot in Austria, la Graz, de o agentie de impresariat, o casa de productie, impreuna cu televiziunea ORF.

Citeşte mai mult...
 
Si a fost Ziua Pamantului PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 07:01

Intr-o tacere aproape totala, a trecut Ziua Pamintului. Din 1970 incoace, pe 22 aprilie, se marcheaza ziua de lupta impotriva poluarii si a problemelor climaterice. Idei interesante privind protejarea mediului sau pentru constientizarea omenirii asupra acestui subiect se pot gasi si in domenii aparent  neobisnuite, precum alergatul.

Reducerea efectelor poluarii nu e doar o moda, ci a devenit o necesitate. Conform unui articol aparut in Boston Globe, tot mai multe competitii de maraton incearca sa devina cit mai ecologice cu putinta. Astfel, la maratonul de la Austin (Texas) se ofera participantilor tricouri facute din materiale organice iar  energia electrica necesara organizarii evenimentului e produsa de generatoare solare. La Toronto, sacii de plastic oferiti odata cu  kit-ul de participare sunt acum biodegradabili. Ba chiar, cei care au terminat triatlonul de la Portland au primit medalii de participare facute din parti reciclabile de bicicleta.

Citeşte mai mult...
 
Scrisoare deschisa - Comitetul pentru alegeri libere în Republica Moldova PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:24

Comitetul pentru alegeri libere în Republica Moldova către Ambasadele statelor Uniunii Europene şi SUA la Bucureşti, Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei

Comitetul pentru alegeri libere în Republica Moldova, constituit în Bucureşti, la 8 aprilie 2009, îşi propune coordonarea campaniei de internaţionalizare a situaţiei grave create de către regimul comunist de la Chişinău.
În vederea realizării obiectivului propus:
1. Cerem eliberarea tuturor persoanelor arestate şi tratament medical corespunzător pentru cei răniţi. Solicităm sprijinul mass-media în această campanie pentru promovarea respectării drepturilor omului şi democratizare în Republica Moldova.

Citeşte mai mult...
 
Revolutie la Chişinău! Parlamentul şi Preşedinţia, ocupate de manifestanţi! PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 14:59

- 30.000 de persoane sunt acum în centrul Chişinăului

- Se dau lupte de stradă

- Potrivit jurnaliştilor din Chişinău, sediile Preşedinţiei şi Parlamentului din Chişinău au fost ocupatu de manifestanţi şi s-a arborat tricolorul.

- În sediul Preşedinţiei a fost postat un afiş cu harta României Mari!

- Tot mai multe voci din partea manifestanţilor îi îndeamnă pe aceştia să ocupe sediul televiziunii publice

- O tânără a fost ucisă în luptele de stradă, potrivit jurnaliştilor din Chişinău

- Oficialii din Republica Moldova anunţă că au fost ucişi în confruntări şi doi poliţişti

- Site-urile din Republica Moldova, blocate de autorităţi

- Sunt probleme şi cu telefoanele mobile

- Studenţi din Iaşi se îndreaptă cu autocarele spre Chişinău, dar au fost opriţi la graniţă

Ultima actualizare Marţi, 07 Aprilie 2009 15:49
Citeşte mai mult...
 
Europa trebuie sa se pregateasca pentru schimbari climatice dramatice in anii urmatori PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Aprilie 2009 15:25

Seceta, inundatii ucigatoare si furtuni violente: acesta este tabloul zugravit de Comisia Europeana pentru statele membre ale Uniunii Europene. Batranul continent va suferi in anii urmatori schimbari climatice importante, in special in statele din sud, si trebuie sa se pregateasca pentru a atenua impactul asupra populatiei, a avertizat miercuri comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.

"Chiar si daca reducem la zero emisiile de gaze cu efect de sera, nu mai este posibil sa inversam masinaria schimbarilor climatice, ale carei consecinte sunt ireversibile. Trebuie, deci, sa ne pregatim de urgenta", a declarat Dimas, citat de AFP.

"Nicio tara nu va scapa de aceste evenimente", a insistat el.

"Penuria de apa afecteaza 14 state europene, respectiv 100 de milioane de oameni. Din 1998, am fost martori a 100 de mari inundatii care au omorat 700 de persoane, evacuarea a jumatate de milion de cetateni si pagube de 25 de miliarde de euro", a spus Dimas.

Citeşte mai mult...
 
Radiatiile ating in continuare cote ridicate la Cernobil PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 18:24

Dupa 23 de ani de la explozia nucleara de la Cernobil, radiatiile ating in continuare cote foarte mari, cauzand reducerea speciilor de insecte, potrivit unui studiu publicat in revista Biology Letters, relateaza bbc.co.uk.
Cercetatorii care studiaza datele din zona - Timothy Mousseau de la Universitatea South Carolina (SUA) si de Anders Moller de la Universitatea Paris-Sud (Franta) - au constatat ca exista "o puternica legatura intre declinul speciilor si contaminarea din apropierea centralei". Populatiile de bondari, fluturi, greieri, libelule si paianjeni continua sa fie serios afectate de explozia nucleara, arata studiul, realizat in decurs de aproape zece ani.

Zona din jurul uzinei a fost evacuata dupa explozie si nu a mai fost locuita de oameni.

"Numarul organismelor vii scade cu atat mai mult cu cat zona este mai contaminata", au mai spus Mousseau si Moller.

Ultima actualizare Miercuri, 18 Martie 2009 18:41
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1112UrmătorSfârşit »

Page 11 of 12

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact