logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Drumul din Maramureş la Alba Iulia PDF Imprimare Email
Joi, 30 Noiembrie 2017 09:40

Există un document mai puţin cunoscut în întregimea sa, apărut în ziarul sighetean „Sfatul” din 7 decembrie 1918 sub semnătura lui Ioan Bilţiu Dăncuş, un învăţător din Maramureş (din Slatina, satul de peste Tisa) pe care istoria l-a vrut martor al desfăşurărilor sale. E o pagină clasică din istoria Maramureşului, un adevărat reportaj despre drumul la Alba Iulia al maramureşenilor. O relatare atât de vie încă şi atât de plină de optimism, de curaj istoric. De care avem atâta nevoie azi faţă de entuziasmele noastre prea adesea obosite.

Mai întâi autorul dă seamă de „ziua cea mai frumoasă, cea mai aleasă a Maramureşului românesc”, 22 octombrie 1918, când la Sighet s-a ales Consiliul Naţional Român.

Maramureşenii s-au dus la Alba Iulia cum s-au dus toţi românii, cu capul sus, fără nicio patimă, purificaţi în simplitate şi în demnitatea lor, ca la o mare sărbătoare. Dacă am putea să recuperăm pentru nu o dată obosiţii şi blazaţii noştri contemporani măcar entuziasmul, dacă nu şi forţa convingerilor şi puterea de a ieşi din crisparea paralizantă care ne macină voinţa de a fi altfel.

Citeşte mai mult...
 
Semne cusute pe tolurile maramuresene - expozitie de covoare la Muzeul Maramuresului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 15 Noiembrie 2017 10:31

 
Întreruperea furnizarii apei potabile în Sighetu Marmației in data de 15 noiembrie PDF Imprimare Email
Scris de Vital SA   
Miercuri, 15 Noiembrie 2017 10:28

Pentru a minimaliza impactul asupra utilizatorilor noștri, societatea VITAL S.A. Agenția Sighetu Marmației anunță reprogramarea întreruperii/presiunii scazute în furnizarea apei potabile în orașul Sighetu Marmației din data de 15 noiembrie 2017 între orele 10.00 – 13.00 pentru  perioada 15 – 16 noiembrie 2017. Furnizarea apei va fi oprită în tot orașul Sighetu Marmației, miercuri, 15.11.2017 spre joi, 16.11.2017 între orele 22.30 - 03.00.

Societatea noastră solicită întelegere din partea utilizatorilor pentru disconfortul creat.

 

Ultima actualizare Miercuri, 15 Noiembrie 2017 12:25
 
Ziua Mondiala a Diabetului marcata de clubul Rotaract Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Rotaract Sighet   
Luni, 13 Noiembrie 2017 15:35

Clubul Rotaract Sighet organizeaza marti, 14 noiembrie, incepand cu ora 13, in incinta Liceului Tehnologic Forestier, o intalnire intre licee, pe tema informarii cu privire la Ziua Mondiala a Diabetului.

Diabetul este o boala cronica ce afecteaza tot mai multe persoane, nu doar in tara, ci si in lume, iar varsta de aparitie si diagnostic a devenit tot mai timpurie, in ultimii ani. 

Medici specialisti, vor fi prezenti la aceasta intalnire pentru a prezenta simptomele bolii, modalitati de prevenire, precum si posibilitati de tratament existente.

Actiunea se adreseaza elevilor de liceu, pe care ii asteptam in incinta Liceului Tehnologic Forestier, marti de la ora 13.

Citeşte mai mult...
 
Alt drum din Maramureş se închide pe timp de iarnă PDF Imprimare Email
Joi, 09 Noiembrie 2017 11:44

Pe drumul Cavnic-Băiuţ deja se pune problema închiderii, după ce a nins, maşinile traversează încă ruta Rotunda, însă numai echipate cu cauciucuri de iarnă şi cu şoferi responsabili. După încă o ninsoare, va fi închis. Următorul drum predispus închiderii este cel dintre Botiza şi Groşii Ţibleşului. Mai ales că în câteva locuri cad pietre în drum.

„Pe porţiunea noastră de drum, mai sunt de plătit cinci miliarde lei vechi, mai sunt de făcut acostamente şi reparaţii. Avem în trei locuri căderi de pietre, problema e că nu se poate interveni, e fond forestier, nu sunt parte a drumului pantele respective. Am reuşit să ajungem la înţelegere, s-au plantat salcâmi, ca să stabilizăm. Dar acum lucrăm la un proiect pentru corectarea torenţilor, cu Direcţia Silvică. Aici ar fi rezolvarea! E adevărat, pe pâraie sunt exploatări, vine apa mare şi aduce crengi, lemne, podeţele nu rezistă…”, spune Nicolaie Burzo, primar al comunei Groşii Ţibleşului.

Citeşte mai mult...
 
ASFALT PE VALEA IZEI – Contractul de finanțare pentru Vadu Izei-Săcel ar putea fi semnat în luna decembrie PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Noiembrie 2017 12:00

Un nou contract de finanțare pentru drumurile județene ar putea fi semnat în luna cadourilor de către Consiliul Județean. Este poate cel mai așteptat proiect din ultimii ani, fiind vorba despre un drum extrem de circulat din Maramureșul Istoric, pentru care au existat la un moment dat demersuri de a fi trecut în clasa drumurilor naționale.

„În perioada următoare vom semna, sper, și contractele pentru Valea Izei și Valea Ruscovei. Acest drum, Vadu Izei-Săcel, este, după mine, cel mai important drum care trebuie reabilitat în județul Maramureș. Avem o soluție de finanțare a acestui drum, sper ca luna viitoare să semnăm și acest contract. Am finalizat aproape toată documentația, eu cred că în maxim două săptămâni documentația completă va fi depusă la Ministerul Dezvoltării.

Sunt foarte multe avize de obținut, în sensul în care pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru a avea contractul în regulă, trebuie depuse câteva documente. Hotărârile de Consiliu Județean, în cazul nostru cu aprobarea co-finanțării, cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici, cu certificatul de urbanism, cu avizele care decurg de aici… Avem toate aceste avize, mai avem nevoie doar de un original de la o anumită instituție”,a precizat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean.

Citeşte mai mult...
 
Accident de circulatie pe fondul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Octombrie 2017 06:54

În Sighetu Marmaţiei, s-a produs joi un accident de circulaţie cauzat de nerespectarea semnificaţiei indicatorului „Oprire”. Un bărbat de 63 de ani, din municipiu, care se deplasa cu autoturismul pe strada D. Gherea, a pătruns în intersecţia cu strada L. Blaga fără a acorda prioritate de trecere unui alt autoturism condus pe drumul cu prioritate, de o femeie de 31 de ani. “În urma impactului, nicio persoană nu a fost rănită. Testarea cu aparatul etilotest a relevat că sigheteanul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe numele lui a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.  

Citeşte mai mult...
 
Accident datorat neacordarii de prioritate in intersectie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 25 Octombrie 2017 17:52

In jurul orelor 17:00, la intersectia din apropierea blocului 2 din Cuza Voda a avut loc un acicdent de circulatie, pe fondul neacordarii de prioritate. Doua autoturisme s-au ciocnit, din impact rezultand avarierea grava a ambelor masini.

La fata locului s-a deplasat un echipaj al Politiei Rutiere, cei de la Investigatii, ambulante si o masina de interventie de la ISU Maramures.

 
Liber la sculptat cruci albastre în Săpânța. Modelul OSIM a fost anulat PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Octombrie 2017 09:03

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în ședința din 10 octombrie 2017 în problema crucilor albastre de la Săpânța. Soluția dată de instanța de judecată a fost: „Decizia nr. 1527: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâtul Pop Dumitru împotriva deciziei nr. 440A din data de 8 iunie 2016, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Obligă pe recurent la plata sumei de 120 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în favoarea intimaţilor Turda Toader şi Stan Gheorghe. Definitivă”.

Asta înseamnă că instanța de judecată a decis anularea modelului de cruce din Cimitirul Vesel din Săpânţa care a fost înregistrat acum câțiva ani la Oficiul de Standarde, Invenţii şi Mărci (OSIM) de Dumitru Pop (Tincu), unul din discipolii lui Stan Ioan Pătraş, creatorul primelor cruci în acest cimitir și căruia i se datorează faima de care se bucură acum acest obiectiv turistic. Judecătorii, prin decizia dată la începutul acestei sîăptămâni, au dat astfel libertate celor care vor să facă cruci albastre în Săpânța. Dumitru Pop (Tincă) a vorbit cu reporterii InfoMM.ro despre acest subiect și a subliniat faptul că lucrurile nu vor rămâne așa.

Citeşte mai mult...
 
Sighetean în infarct în urma unui accident, transportat la Târgu Mureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Septembrie 2017 07:09

Un accident rutier s-a produs în după amiaza zilei de vineri, 29 septembrie, pe strada Mihai Eminescu din Sighetu Marmaţiei. Şoferul a intrat cu maşina într-un copac.

Se pare că bărbatului aflat la volan în vârstă de 65 de ani i s-a făcut rău.

Bărbatul a ajuns la Centrul de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. Acesta a suferit un infarct.

El a fost resuscitat, după care a fost transportat cu un elicopter SMURD în Târgu Mureş.

Citeşte mai mult...
 
Drumarii județeni vor să facă experimente în zona Cavnic PDF Imprimare Email
Vineri, 29 Septembrie 2017 08:17

Iarna se apropie cu pași repezi. Deja la altitudini mai mari de 1800 metri au căzut primii fulgi de nea. Autoritățile județene au demarat încă de pe acum pregătirile pentru iarna 2017-2018, pentru a nu avea surprize neplăcute. Directorul societății care se ocupă de drumurile județene, Gheorghe Popan Dorca, a declarat, pentru Glasul Maramureșului, că se dorește ca în această iarnă să se facă un experiment cu soluție de clorură de calciu pe Cavnic, această zonă fiind una extrem de problematică în sezonul rece.

„Pentru iarna aceasta, vreau să încercăm soluția de clorură de calciu pe zona Cavnic, să facem un experiment, să vedem cum se comportă. Este o soluție mai scumpă, într-adevăr, decât sarea, dar eu zic că va merita. Soluția nu dă voie să înghețe. Eu le-am spus celor de la Consiliul Județean că vreau să nu avem probleme cu deszăpezirea în această iarnă. Ei vor ca drumurile să fie curate, or atunci trebuie să ne dea ce le cerem. În rest, vom face deszăpezirea cum o făceam și până acum”, a spus Gheorghe Popan Dorca.

Citeşte mai mult...
 
Se schimbă procedura pentru ITP PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Septembrie 2017 11:02

Se schimbă procedura de ITP. Dacă autoturismul este mai vechi de 12 ani, s-ar putea să fiţi nevoiţi să treceţi de Inspecţia Tehnică Periodică anual.Proiectul de lege vine să clarifice procedura ITP-ului care, în prezent este una foarte dură.

Un inginer auto poate refuza trecerea de inspecţie a unui autoturism care are defect un bec de poziţie. În cazul în care noul proiect de lege va intra în vigoare, situaţia se va schimba. Nu vor trece de inspecţie doar autoturismele cu deficienţe majore.

Citeşte mai mult...
 
Dispar, pe rând, casele tradiționale din Maramureș PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Septembrie 2017 10:55

Cu excepția unor mici enclave, susținute ori de izolare, ori de activitatea turistică, dispar în ritm îngrijorător casele tradiționale din Maramureș. Odinioară, serviciile aveau de furcă, pe Valea Izei, cu un francez care cumpăra case vechi sau șuri, cu bani mărunți, gen 1.000 de lei, le refăcea și le vindea în Franța drept căsuțe de grădină, drept case seculare, cu 5-10.000 de euro! Acum, nu mai sunt afaceriștii de gen ori nu mai știm noi de ei… dar casele continuă să se piardă. Cel mai des poți vedea pe Cosău sau pe Iza, dar și în zona Moisei-Borșa, casa veche de lemn, la drum, plină cu materiale de construcție, în spatele căreia se ridică ditamai vila roz. Miza? Păstrarea casei vechi până în ultima clipă, pentru numărul de casă și contractul la energie…

Cu greu găsești case vechi conservate. Una din cele mai frumoase din Maramureș, cu podea de lut și ladă de cartofi sub masă, se găsea în centrul Botizei. Nu mai e. Altă casă superbă și locuită era pe serpentinele din Vălenii Maramureșului. A fost salvată, cumpărată fiind chiar de primar. Am mai găsit și noi o superbă casă veche, din 1903… în Mireșu Mare, înconjurată de case galbene, portocalii, verzi.

Citeşte mai mult...
 
Comorile ariei protejate - Gutai - Creasta Cocosului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 27 Septembrie 2017 10:47

Vacanța de vară a oferit experiențe inedite elevilor din școlile satelor așezate la poalele Masivului Gutâi. Asociația Ecologic, custodele sitului Natura 2000 Gutâi – Creasta Cocoșului, a organizat pentru aceștia acțiuni de educaţie ecologică aplicativă în aria protejată prin care au făcut cunoștință cu speciile de floră și faună ocrotite din zonă.

Pentru descoperirea acestor „ comori”, elevii au fost angrenați în activități interactive prin care să experimenteze natura și să afle mai multe despre rolul diferitelor specii în lanțul trofic, importanța menținerii habitatelor, precum și a consecințelor anumitelor intervenții umane asupra echilibrului fragil. Identificarea faunei sălbatice existente în zonă, a fost realizată cu camere de supraveghere montate în pădure și interpretarea imaginilor capturate.

Acum, la început de an școlar cunoștințele asimilate de elevi, vor fi etalate la evenimentul de informare organizat în 30 septembrie 2017 la Căminul Cultural din Comuna Budești, la care sunt invitați să participe, alături de elevi și dascăli, părinţi, localnici, autorități și reprezentanți mass media.

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Comorile ariei protejate – Gutâi Creasta Cocoșului” implementat de Asociația Ecologic în parteneriat cu Primăria Comunei Budești, cu sprijinul financiar din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate.

Citeşte mai mult...
 
Clubul Rotaract Sighet este implicat intr-un proiect national, cu titlul ”Turul Romaniei: Promovam Pacea si Prietenia” PDF Imprimare Email
Scris de Rotaract Sighet   
Marţi, 19 Septembrie 2017 13:47

”Turul Romaniei: Promovam Pacea si Prietenia” este un eveniment organizat la nivelul districtului 2241 Romania si Republica Moldova. Din 15 si pana in 24 septembrie, rotaractieni din 8 tari participa la un tur al tarii noastre cu scopul de a crea o mai buna intelegere si cunoastere internationala, un nivel mai ridicat de cooperare si integrare, precum si de promovare a pacii intre tari din punct de vedere turistic.

Participantii vor calatori dintr-un oras in altul si vor avea parte de scurte vizite la cele mai importante puncte turistice din zona in care ajung, vor petrece cateva ore cu rotaractienii romani si vor impartasi idei si elemente de cultura ce ne diferentiaza. Participantii sunt din: Egipt. Belgia, Germania, SUA, Serbia, Belgia, Italia si California.

Este vorba despre:
1. Amr Darwish - Egipt
2. Michele Cruz - Belgia
3. Daniel Wills - Germania
4. Sachith Rajakaruna - SUA
5. Savo Manojlovic - Serbia
6. Paulo Mendes - Belgia
7. Ileana Francesca - Italia
8. Kyler Escutia - Simi Valley, California 

Pe tot parcursul calatoriei, vor fi insotiti de Bogdan Ionut Gata, rotaractian baimarean. In Sighet, rotaractienii vor ajunge astazi,19 septembrie si vor ramane pana in urmatoarea zi.

Citeşte mai mult...
 
Prefectul Vasile Moldovan inițiază demersuri pentru înființarea Oficiului Prefectural la Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Septembrie 2017 16:08

Prefectul Vasile Moldovan a participat, în zilele de 11 și respectiv14 septembrie a.c., la Brașov, la o sesiune de lucru cu prefecții, unde au fost dezbătute teme de interes general în îndeplinirea atribuțiilor și competențelor stabilite de lege.

La deschiderea lucrărilor au fost prezenți Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, secretarul de stat Mihai Dan Chirică, secretarul de stat, Dr. Raed Arafat, dar și reprezentanți de la instituții și autorități centrale.

”În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, am discutat și voi iniția demersurile necesare pentru înființarea Oficiului Prefectural de la Sighetu Marmației”, a mai adăugat prefectul de Maramureș.

Vasile Moldovan, prefect de Maramureș: ”Temele de discuții au vizat asigurarea aplicării legii și tutela administrativă, gestionarea situațiilor de urgență specifică sezonului rece, managementul resurselor umane și financiare, procedura cu privire la scoaterea unor produse de la rezervele de stat, procesul de restituire a proprietăților și acordarea despăgubirilor cuvenite, persoanelor îndreptățite, controlul managerial intern și situația eliberării pașapoartelor.

Citeşte mai mult...
 
Fapta recunoscuta e pe jumatate iertata?..... PDF Imprimare Email
Joi, 14 Septembrie 2017 17:11

Fostul şef de la circulaţie din Sighetu Marmaţiei ar putea fi judecat în libertate. Acesta a contestat măsura arestului preventiv iar contestaţia se va judeca joi, 14 septembrie, la Curtea de Apel Cluj. Fostul şef şi-a recunoscut încă din start fapta şi riscă o pedeapsă privativă de libertate între 2 şi 7 ani , potrivit Noului Cod Penal.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 44

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri
Banner
.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact