logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Adrian Vida a fost găsit decedat în lacul din zona Băilor Vechi din Ocna Şugatag PDF Imprimare Email
Joi, 13 Iulie 2017 15:36

Povestea operaţiunii de căutare a tânărului sighetean dispărut sâmbătă la Ocna Şugatag a luat sfârşit. Din păcate, vorbim despre un final nefericit. Adrian a fost găsit decedat. Trupul său neînsufleţit a fost observat plutind pe luciul apei lacului din proximitatea Băilor Vechi.

În urma apelului prin 112, prin care a fost sesizată prezenţa unui cadavru în apă, echipaje de pompieri şi poliţişti de frontieră s-au deplasat la faţa locului. Cu ajutorul unui aparat de termoviziune utilizat la graniţă, cadavrul a fost reperat. Pompierii au acţionat pentru scoaterea sa din apă şi pentru a-l preda medicilor legişti. Criminaliştii sosiţi efectuează cercetări, pentru a afla ce s-a întâmplat: Adi a vrut să se răcorească, a alunecat, s-a aruncat sau a fost împins în apă?

Trupul neînsufleţit al lui Adrian a fost scos din lac de pompieri şi predat medicii legişti, în jurul miezului nopţii. Aceştia îl vor transporta la morga Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, în vederea necropsiei

La prima evaluare a cadavrului, nu au fost constatate urme de violenţă. Totuşi, trupul neînsufleţit prezintă escoriaţii la nivelul nasului şi al buzelor. Acest element determină rudele să ia în considerare varianta unei crime. Specialiştii contrazic, însă, această variantă, mergând pe ideea că escoriaţiile ar fi fost determinate de perioada lungă în care corpul lui Adrian a stat în apă. Necropsia va avea ultimul cuvânt. În urma evaluării, se va ştii exact ce s-a întâmplat cu adevărat cu adolescentul.

Citeşte mai mult...
 
Un tanar de 17 ani din Sighet este disparut fara urma de sambata seara PDF Imprimare Email
Luni, 10 Iulie 2017 07:04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CĂUTĂRI DISPERATE LA OCNA ŞUGATAG Vida Adrian Georgel (17 ani) a dispărut fără urmă sâmbătă seară în jurul orei 22.00, în Ocna Şugatag.

Poliţia, familia, prietenii îl caută fără încetare. Până astăzi nici urmă de băiat. Familia a cerut ajutor şi pe facebook în speranţa că vor da de adolescent.

“Ajutaţi-mă să-mi găsesc copilul. A dispărut seară trecută în Ocna Şugatag la cabanele de lângă lac. Tel. 0742514964” este strigătul de ajutor al mamei adolescentului.

Semnalmente: în jur de 1,60 m înălţime. Ultima dată a fost văzut într-o pereche de pantaloni scurţi şi fără tricou. Vida Adrian Georgel va impini 17 ani pe 18 iulie.

Dacă l-aţi văzut sunteţi rugaţi să sunaţi la 112 sau la telefon 0742514964.

Ultima actualizare Luni, 10 Iulie 2017 07:18
Citeşte mai mult...
 
Pirateria taxi în Baia Mare şi Sighet, greu de combătut PDF Imprimare Email
Joi, 06 Iulie 2017 13:25

„Înţelegerea aceasta între poliţie şi taximetrişti depinde foarte mult de gradul de disciplină sau de indisciplină pe care îl manifestă în trafic aceştia din urmă. Nu sunt probleme deosebite în Maramureş, avem acţiuni pe linia taximetriei, se aplică sancţiuni, retragem autorizaţii de funcţionare, atestate. Comunicăm Primăriei Baia Mare toate acestea… Există piraterie în Baia Mare, facem acţiuni punctuale în acest sens. Dar, din păcate, legislaţia este destul de stufoasă, adică greu de aplicat. În sensul că, pentru a lua măsuri împotriva unui pirat, ai nevoie de îndeplinirea a două condiţii obligatorii. Prima dintre ele este aceea că transportul trebuie să fie făcut contra cost şi apoi a doua condiţie este ca abaterea să fie una repetată. Să fie constatată cel puţin de două ori, pentru a putea să spui că ai de-a face cu un transport ilegal de persoane.

În Sighet, taximetriştii se mobilizează, se cunosc între ei şi nu se acceptă veniţi din afară dacă nu au acte în regulă. Problema cea mare este cu cei care lucrează din oraş spre localităţile din jurul Sighetului. Aceştia îi sabotează pe cei care sunt cu autobuze sau microbuze, le fură clienţii. Chiar a fost acum recent o acţiune din aceasta, când s-a stat la pândă şi au fost ridicate 76 de plăcuţe şi s-a mai rărit o vreme fenomenul. Dar acum iar au prins curaj şi nu se mai tem. Clienţii sunt, în general, autostopişti, dar şi pentru transportul lor ar trebui să ai autorizaţie. Noi, ca administraţie locală, nu prea avem ce face. Finanţele au interes ca aceşti piraţi să plătească taxe statului”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului, primarul din Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli.

Citeşte mai mult...
 
Proiectele propuse să beneficieze de finanțare nerambursabilă în domeniul culturii și al sportului au fost aprobate de plenul Consiliului Județean - Sportul baimarean este din nou pe primul loc in dauna altor localitati maramuresene PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 27 Iunie 2017 18:07

Marți, 27 iunie 2017, de la ora 11.00 a fost convocată ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș. Cu 30 de consilieri prezenți dintr-un total de 35, ședința a fost prezidată de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, iar pe ordinea de zi s-au aflat 25 de proiecte de hotărâre. În debutul ședinței au fost premiați micii handbaliști ai Clubului Sportiv Seini, care au câștigat Campionatul Național de Handbal Juniori 5, desfășurat la Vaslui. Cei 17 componenți ai lotului, alături de antrenoarea lor, Aurica Mihalache au fost recompensați cu diplome de către Consiliul Județean Maramureș.

Aleșii județeni au aprobat contribuția Consiliului Județean la diferite acțiuni finanțate din rezerva bugetară, precum și taxele percepute de Școala Populară de Artă ”Liviu Borlan” Baia Mare, pentru anul școlar 2017 – 2018. În ceea ce privește investiția ”Drumul Nordului”, consilierii prezenți au votat pentru includerea în domeniul public al județului public Maramureș a unor terenuri din domeniul public a comunităților: Copalnic Mănăștur, Coaș, Remetea Chioarului, Ardusat, Fărcașa, Gârdani, Sălsig, Ariniș.

În cadrul ședinței s-a aprobat și închirierea unui imobil din domeniul public al județului Maramureș aflat în administrarea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare. Alte proiecte așteptate cu mare nerăbdare de către beneficiari sunt cele care fac referire la lista proiectelor propuse să beneficieze de finanțare nerambursabilă și a sumelor alocate fiecărui proiect din domeniul culturii și sportului, declarate eligibile la sesiunea de finanțare din anul 2017. Potrivit informațiilor oferite de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, cel care a și condus această ședință de Consiliu Județean, din 161 de proiecte depuse pe domeniul Culturii s-a stabilit finanțare pentru 106 proiecte. ”Pe Centenar finanțăm 23 de proiecte, cu o valoare totală de 123.000 de lei, pe segmentul conservării patrimoniului cultural au primit finanțare 20 de proiecte, valoarea totală fiind de 195.000 de lei, iar pentru valorificarea patrimoniului creator au fost aprobate 63 de proiecte cu un total finanțat de 382.000 de lei. Fondurile nerambursabile alocate pentru domeniul culturii au fost în sumă de 700.000 de lei”, a arătat vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Citeşte mai mult...
 
Prefectul de Maramures a inspectat lucrarile de pe drumul Borsa-Prislop PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 24 Iunie 2017 07:10

Prefectul judetului Maramures, Sebastian Mihai Luput, a participat luni, 19.06.2017, alaturi de primarul orasului Borsa, Ion Sorin Timis, la verificarea stadiului lucrarilor pe tronsonul de drum Borsa- Prislop.

In momentul de fata, in localitatea Borsa, s-a inceput reciclarea pe partea carosabila, peste care s-a turnat un strat de asfalt (binder) si se doreste pana in data de 1 august 2017 finalizarea la nivelul acestor doua straturi, pana in centrul orasului. De asemenea, s-au inceput lucrarile si la partea de turnare a trotuarelor.

Pe lotul doi, Prislop, lucrarile privind podetele sunt aproape de stadiul final, in prezent se lucreaza la poduri, iar pe portiuni a fost aplicat materialul reciclat.

Din luna august se vor continua lucrarile spre Complexul Borsa, iar de la inceputul lunii septembrie, vor demara reabilitarea carosabilului in localitatea Moisei.

Pe ambele loturi, in toamna acestui an, se vor finaliza lucrarile privind turnarea celor 2 straturi, materialul reciclat si binderul, urmand ca anul urmator sa fie turnat ultimul strat de asfalt. 

Citeşte mai mult...
 
Divide et impera la Centrul Cultural Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 20 Iunie 2017 10:50

In perioada iunie-iulie 2017, instituţiile din cadrul Centrului Cultural Sighetu Marmatiei se vor muta în noile locaţii:

- Centrul cultural- Serviciul cultură-informare- artistic (Casa de cultură) la adresa: Piața Libertății nr. 24 A (Casa armatei)

Activitatea cu publicul se va relua începând cu data de 15 iulie 2017- Serviciul de formare şi perfecţionare în domeniul culturii, artei –

Şcoala de Arte “Gheorghe Chivu” la adresa: Str. Traian nr. 1-3, sc 1, et.1 ap.8 (fostul Zimbru)

Activitatea cu publicul se va relua începând cu data de 1 septembrie 2017

Serviciul de difuzare a cărţii (prin imprumut), informare şi documentare- Biblioteca municipală “Laurenţiu Ulici” la adresa: Str. Bogdan Vodă nr. 118 (Fosta Școală generală nr.4 “Ion Buteanu”)

Activitatea cu publicul se va relua începând cu data de 15 septembrie 2017

Cele mai importante evenimente culturale organizate de Centrul Cultural Sighetu Marmatiei în perioada următoare:

19-20, august, Zona Palatului Cultural si a parcului din faţa fostei Policlinici

 “Floare de colţ”. Festival de muzică folk. Ediţia a V-a

 ETERNUL MARAMURES – editia a VII-a Organizează: Consiliul Local, Primăria, Centrul Cultural Sighetu Marmatiei

Citeşte mai mult...
 
Reteta de ras - Grupul VOUA PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 20 Iunie 2017 10:46

 
Statiunea Ocna Sugatag a fost prinsa in Master Planul pentru Turismul National al Romaniei PDF Imprimare Email
Joi, 15 Iunie 2017 15:29

Dupa cum se stie, inca de anult trecut, mai exact din 16 decembrie 2016, localitatea Ocna Sugatag a fost declarata statiune balneo-climaterica. Si pentru ca, in toate anotimpurile statiunea “musteste” de turisti, autoritatile nationale si judetene s-au gandit sa-i  dea o sansa dezvoltarii acestei mici comunitati.

Astfel, proiectul de dezvoltare a fost prins in Master Planul pentru Turismul National al Romaniei, iar primarul Mihai Vasiuc asteapta cu nerabdare sa vada daca va primi avizul favorabil pentru a-l pune si in practica din bani europeni.

“Este vorba despre un proiect de 5 milioane de euro care va cuprinde 4,5 km de pista pentru biciclete, 3 parcuri pentru copii mici, tineri si adulti, reabilitarea iluminatului public, de exemplu din fat statiunii si pana jos intre lacuri vor fi stalpi ornamentali cu becuri economice, 27 de strazi, unde sunt pensiuni, vor fi asfaltate plus trotuare si rigole si tot ce intra aici pe acest segment. Centrul localitatii se inchide circulatiei si va fi frumos amenajat. In jurul Bisericii Romano-catolice vor fi terase pentru ca turistii sa poata servi inghetata, sucuri, prajituri si altele, va fi si un teatru in aer liber, vor fi jocuri pentru copii, insa totul cladit din piatra. E un proiect mare la care s-a muncit mult”, a declarat Mihai Vasiuc, primarul statiunii Ocna Sugatag.

Citeşte mai mult...
 
Campanie MAI despre drepturile și obligațiile polițiștilor PDF Imprimare Email
Joi, 15 Iunie 2017 15:26

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a solicitat conducerii Poliției Române demararea unei campanii de informare cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au cetățenii, dar și polițiștii pe parcursul celor mai frecvente interacțiuni care au loc în spațiul public.

„Solicit Poliției Române să demareze o acțiune de informare asupra condițiilor în care se desfășoară principalele interacțiuni cu cetățenii ale polițiștilor aflați în misiune. Numai așa se pot diminua cazurile de abuz, dar și de ultraj. Vreau să fie un demers care să ajungă la câți mai mulți cetățeni pentru că numai cunoscând drepturile și obligațiile pe care le avem putem trăi într-o societate cu un grad de civilizație ridicat”, a susținut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, potrivit unui comunicat al MAI.

Acest demers de transparentizare vine pe fondul constatării faptului că, deseori, anumite măsuri luate de polițiști sunt interpretate în mod diferit, în special sub aspectul legalității și/sau oportunităților, se precizează în comunicat.

„Situațiile care țin de activitatea de zi cu zi a forțelor de aplicare a legii, pornind de la legitimare, oprirea în trafic și ajungând până la încătușare și conducere la sediul Poliției, trebuie știute de către publicul larg, din perspectiva cunoașterii limitelor legale ale acțiunilor polițienești”, se arată în comunicat.

Citeşte mai mult...
 
Terenul de baschet din curtea CNDV are fata noua PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 03 Mai 2017 06:41

Dupa nenumarate amanari,din cauza conditiilor meteo,azi 02.05.2017 terenul de baschet a fost terminat Datorita unei echipe de profesionisti,forrmata din,GICU  TUPITA,GELU ARDELEAN,GAVALLER JOSKA,coordonati prin incurajari verbale si critici ,,acide" de catre PETRE OANTA - administrator al Colegiului,echipa de mecanici a reusit ,ajutata de Prof. GROZA IOAN si prof. TONI FANGLI,sa termine de instalat panorile si cosurile din plexi glass,dupa o munca continua de 6 ore.Multumum inca o data domnilor; Ec. VASILE  GODJA,Manager general al S.C.PLIMOB,care a sponsorizat covorul  de asfalt ( peste 30.000 lei ) si lui CATALIN  STEF,Vicepresedinte la TREE PILLER GLOBAL ROMANIA,  fost jucator de baschet in echipa liceului,care  a sponsorizat instalatiile profesionale pentru exterior. ( 8.000 de lei). Baza sportiva in aer liber arata acum altfel.Un teren de baschet moderrn care ii asteapta pe iubitorii  adestui minunat sport sa-l  utilizeze. Singura conditie de a juca pe acest teren este responsabilitatea celor care ne vor vizita. Ar fi pacat ca dupa atata munca si cheltuiala sa nu fie respectate reguli elementare de comportament.

Prof. Toni Fangli - director adjunct

 
Site-urile pensiunilor neclasificate din Maramureş vor fi suspendate PDF Imprimare Email
Miercuri, 12 Aprilie 2017 08:55

Ministerul Turismului vine cu o serie de noutăţi pentru perioada următoare. Autorităţile centrale au pus gând rău celor care practică turismul „la negru”, de pe urma căruia unii se îmbogăţesc, iar turistul are şanse mari să iasă în pierdere. Site-urile agenţiilor de turism online care nu sunt licenţiate şi ale celor care pun în vânzare unităţi de cazare care nu sunt clasificate vor fi suspendate. Anunţul a fost făcut de către ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

„Avem o discuţie foarte avansată cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în aşa fel încât vreau să îi anunţ pe toţi cei care deţin site-uri şi pun în vânzare unităţi de cazare care nu sunt clasificate că le vom suspenda site-urile. ANPC are dreptul de a suspenda site-ul. Acelaşi lucru se va aplica în cazul agenţiilor online, pentru că sunt agenţii de apartament, dar merg în sistem online şi trebuie să fie licenţiate. Nu sunt licenţiate, li se va suspenda site-ul. Toată lumea să vină să se licenţieze, să îşi ia acreditările, pentru a nu avea discuţii despre fraudă fiscală”, a declarat ministrul, într-o emisiune la Antena 3.Specialiştii în turism din Maramureş sunt de acord cu spusele ministrului şi recunosc că şi Maramureşul are destule probleme de acest gen.

„Sunt foarte mulţi şi la noi în judeţ care îşi fac pensiune şi nu sunt clasificaţi. Sunt de acord cu cele declarate de ministrul Dobre. Mai ales că autorizarea în turism nu costă absolut nimic. Doar că e adevărat că, odată ce te-ai autorizat, te supui controlului. Pentru că aşa nu ştii dacă schimbă cearşaful după fiecare sau le folosesc pe aceleaşi şi pentru alţii, lucruri din acestea

Citeşte mai mult...
 
Torționarul Ion Ficior și alți 1.000 de torționari PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Martie 2017 15:38

Infracțiuni contra umanității. Ion Ficior, bestia care a fost comandantul coloniei de muncă de la Periprava, a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare… și încarcerat azi. Acum are 88 de ani și a lăsat în urma lui numai chinuri, moarte și durere; pentru serviciile aduse statului criminal român, această târâtură primește lunar o pensie de peste 5.000 de RON, în timp ce oamenii chinuiți de el dacă au supraviețuit cumva măcar fizic, se zbat în mizerie. Peste 100 de vietăți umane nu au avut șansa să scape cu viață din ghearele lui.

La aproape 3 decenii după căderea dictaturii comuniste, o lepră este pusă la răcoare. Desigur, nu există nici un fel de dreptate, “justiția”, oarbă și tâmpită pentru că așa e bine să fie, uită să pună întrebările care contează, acelora care au fost torționarii… care chinuiau și ucideau oamenii din plăcere. Faptul că unul dintre ei a picat de fraier, e doar o excepție care întărește regula. Iar regula este că ei, cei care au fost managerii sistemului criminal statal, nu au lipsă de nimic și își trăiesc viețile infecte bine-merci; mai mult decât atât, mulți sunt ambasadori, senatori, mari oameni de afaceri, profesori universitari, academicieni, lideri religioși șamd; iar copiii lor – azi procurori spre exemplu - îi urmează în marșul glorios de infracțiuni împotriva umanității. 

Citeşte mai mult...
 
Campanie de informare si responsabilizare adresata posesorilor de animale de companie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 25 Martie 2017 08:07

 
Vama Sighet, în pericol de blocare PDF Imprimare Email
Luni, 27 Februarie 2017 17:15

Atunci când vine vorba de a aştepta, nu sunt mulţi cei care se pot lăuda cu o răbdare de aur. Localnicii din Petrova, prin vocea primarului Ioan Petrovai, şi-au exprimat nemulţumirile legate de timpii mari de aşteptare de la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei.

„Eu vreau să aduc în atenţie o problemă ridicată de ai mei consăteni, dar şi de ceilalţi care stau în zona respectivă, cei care mai trec frontiera în Ucraina. Şi anume faptul că, la punctul de trecere Sighetu Marmaţiei, se aşteaptă cam mult. Nu ştiu de ce, că aşa sunt ordinele, poate. Bagă câte patru-cinci maşini pe bandă şi stau câte o jumătate de oră. Spun că aşa au primit ordin şi trebuie să stea acolo”, a spus primarul din Petrova.

Demersuri pentru noi puncte de trecere a graniţei

Prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ, a ţinut să îi răspundă primarului din Petrova, aducându-se în discuţie demersurile legate de deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina. Noi puncte de trecere a frontierei ar însemna eliminarea acestor timpi de aşteptare care nemulţumesc maramureşenii.

„Pe tot parcursul anului trecut, Instituţia Prefectului şi chiar eu, personal, am făcut demersuri pentru a deschide şi alte puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, în afară de cel de la Sighet, cu podul de lemn. E vorba despre punctul de trecere de frontieră de la Câmpulung la Tisa, pe cale ferată, despre Valea Vişeului, tot pe cale ferată, podul peste Tisa, despre care se tot pune problema construcţiei, iar în ultima parte am făcut demersuri pentru a deschide un punct de trecere rutier în zona Teceu Mic/Piatra cu Viskovo.

Citeşte mai mult...
 
Aceeasi Marie, alta palarie... PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 25 Februarie 2017 08:35

Cu câteva zile în urmă, ministrul mediului Daniel Constantin anunţa că va prezenta o alternativă la „Timbrul de mediu” recent eliminat. Oficialul a menţionat că noua taxă va fi „un sistem modern, european pe care l-am gândit, astfel încât să fie toată lumea mulţumită şi să ne atingem obiectivele de mediu”. Acum, Daniel Constantin a venit cu câteva precizări despre ce fel de taxă se doreşte a se introduce pentru şoferi.

„Ne gândim la o soluţie inovativă, la o delimitare a zonelor de acces către centrul aglomerărilor urbane. Un mod prin care şoferii să acceadă în anumite zone ale oraşelor contra unei taxe. Cu cât zona este mai centrală, mai aglomerată, taxarea va fi mai restrictivă. De asemenea, maşinile vor fi taxate cu atât mai drastic cu cât au emisii poluante mai mari. Această delimitare a zonelor va fi făcută de către primării în funcţie de mai mulţi factori precum traficul, aglomeraţia, cantitatea de emisii poluante din atmosferă, etc”, a declarat pentru Capital ministrul Daniel Constantin.

Prin urmare, în următoarele zile vom afla detalii despre o taxă care va fi impusă de Ministerul Mediului împreună cu autorităţile locale din marile oraşe ale ţării. Această taxă va fi aplicată diferit în funcţie de zonele delimitate de primării şi de norma de poluare a vehiculului. Astfel, pentru Bucureşti, de exemplu, pot fi impuse mai multe zone cu niveluri diferite ale taxelor, de la periferie către centru, iar şoferii vor trebui să plătească pentru accesul în fiecare dintre acestea.

Citeşte mai mult...
 
În România statul păstoreşte distrugerea tradiţiilor, dar în UE este invers PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 25 Februarie 2017 08:30

De la Cimitirul Vesel din Săpânţa, cel mai cunoscut loc de veci din lume unde cei îngropaţi sunt simplii săteni, nu celebrităţi....

Fondatorul cimitirului, Stan Ioan Pătraş, a avut 16 ucenici (cf. propriilor sale spuse), din care azi mai lucrează câţiva. Din cele peste 1300 de cruci ale celebrului cimitir, doar vreo 150 sunt moştenite de la Pătraş (restul lucrărilor sale fiind repictate sau înlocuite), majoritatea fiind create de către urmaşii acestuia.

Cel mai prolific dintre toţi este Stan Gheorghe Colţun (Colţun tânărul), care a realizat până acum peste 500 de cruci! Practic, omul a lucrat cât toţi ceilalţi meşteri la un loc, dar laurii îi culege nu el, ci cei care le zâmbesc turiştilor… Colţun, care a lucrat şi la Casa Poporului şi la restaurarea Palatului Cotroceni, face parte din aceaşi familie cu alţi renumiţi cioplitori de cruci: Teodor şi Vasile Stan Colţun, ultimul avându-l ginere pe Turda Toader Sepe, singurul rudă cu Pătraş, căruia i-a fost nepot.

Alţi meşteri de cruci din Săpânţa, unii dintre ei încă activi: Dumitru Pop Tincu, fratele său, Viorel Pop Tincu, Ion Stan şi Toader Nacu şi alţii, inclusiv femei!

Până în urmă cu câţiva ani, meşteşugarii din Săpânţa trăiau în armonie în timp ce ciopleau crucile care se pun la mormintele sătenilor, aşa cum a fost de pe vremea lui Pătraş. Dar, în anul 2008, Dumitru Pop Tincu a înregistrat ca marcă individuală la OSIM « crucea de Săpânţa » (şapte modele distincte) şi culoarea « albastru de Săpânţa » (care este cumpărată din magazin şi are nenumărate nuanţe diferite), după ce a cumpărat drepturile de continuitate ale operei lui Pătraş de la una din cele două fiice ale celebrului creator popular! Greu de priceput cum OSIM a putut accepta aşa ceva!

Citeşte mai mult...
 
FAST&FURIOUS DE MARAMUREȘ PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 25 Februarie 2017 08:18

Scenă ruptă din filmele de acțiune în localitatea maramureșană Sarasău. În urma unei acțiuni a polițiștilor de frontieră, desfășurate ieri, 22 februarie, pe baza unor informații, aceștia au observat un autoturism suspect, marca Dacia Logan, care se deplasa către localitatea Sarasău.

Imediat, polițiștii maramureșeni au încercat să oprească mașina în trafic, conform procedurii. Acțiunea nu s-a desfășurat, însă, conform planului. Șoferul nu s-a lăsat intimidat de semnalele polițiștilor și, acroșând o autospecială a poliției, și-a continuat imediat drumul în mare viteză.

În câteva secunde, totul s-a transformat într-o urmărire de mare viteză până în localitatea Câmpulung la Tisa, unde șoferul cascador nu a mai reușit să țină mașina sub control și a sfârșit prin a se opri într-un gard de pe marginea carosabilului.

După ce l-au identificat, polițiștii au constatat că tânărul avea doar 20 de ani și era domiciliat pe raza județului Maramureș. În urma controlului efectuat asupra mașinii, polițiștii de frontieră au descoperit nu mai puțin de 8 colete cu țigări, în valoare de aproximativ 54.000 de lei.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 47

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact