logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Criza ar putea comasa trezoreriile din judeţ PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:39

Ultimele luni (în care criza financiară şi-a arătat tot mai clar colţii), au fost de coşmar pentru administraţiile finanţelor publice din micile oraşe maramureşene. Multe dintre aceste trezorerii au grave probleme la încasarea taxelor şi impozitelor de la societăţile comerciale din preajmă, drept pentru care, mai-marii judeţului se gândesc la un mod prin care să facă economie la buget. Una dintre soluţii ar fi lichidarea administraţiilor financiare mici şi alipirea lor la birourile mai mari din zonă.

La ultima întâlnire a comisiei de buget-finanţe, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş, Teodor Lupuţi, a arătat că există în judeţ unele zone cu puţini contribuabili şi foarte puţine încasări la buget. În asemenea condiţii, un pas bun ar putea fi comasarea trezoreriilor nerentabile cu unele din marile oraşe. Deşi o asemenea măsură nu este dorită nici de şefii din Baia Mare, nici de angajaţii din teritoriu (firesc!), o reorganizare ar putea fi totuşi posibilă, în cazul acutizării crizei financiare.
"Am putea ajunge la situaţia de acum câţiva ani, când cei din Dragomireşti mergeau la Vişeu pentru plata impozitelor şi taxelor, iar cei din Cavnic îşi plăteau dările în Baia-Sprie. Nu ne dorim un astfel de lucru. Suntem şi în căutarea altor soluţii", a precizat Lupuţi.

Citeşte mai mult...
 
În Maramureş se vor înfiinţa ferme cu animale de elită PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:11

Prefectul Gyöngyike Böndi vrea cu orice preţ relansarea zootehniei în Maramureş. Acesta a fost mesajul transmis l-a întâlnirea cu specialiştii agricoli maramureşeni. Succesul ar fi garantat, în primul rând prin înfiinţarea fermelor de elită şi popularea acestora cu animale de rasă şi performante.

Din păcate, după cum spune Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei Agricole Maramureş, după Revoluţie agricultura, în special zootehnia, a rămas de izbelişte. S-au desfiinţat fermele de la CAP-uri, iar cele private, puţine la număr, nu s-au ridicat la standardele de performanţă existente la nivel european.

Cele mai multe mame de taur se află în Maramureş

“În judeţul Maramureş nu există ferme de elită”, a spus directorul Ţânţaş. Relansarea acestui sector de activitate pare a fi pe aproape. Directorul Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Maramureş, Ioan Mihalca, a declarat că totuşi există în judeţ câteva nuclee de animale valoroase, iar în următorii ani sunt speranţe să fie înfiinţate şi ferme de elită.

Citeşte mai mult...
 
Vanzarile de carte se prabusesc PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 18:07

Uniunea Editorilor din Romania (UER) a facut apel catre autoritati pentru adoptarea unui plan anticriza pentru industria cartii, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta acest domeniu de activitate.

Vanzarile de carte au scazut cu peste 30% in luna ianuarie a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut. La aceasta se adauga reducerea drastica de catre ministerele Culturii si Educatiei a bugetelor destinate achizitionarii de carti si publicatii si incertitudinea asupra programelor de sprijin gen "100 euro pentru profesori".

Editorii sustin ca vor adopta masuri anti-criza menite sa le asigure supravietuirea, cum ar fi scaderea planurilor editoriale cu 35-40%, reducerea personalului cu 10-25% si asigurarea unui management strict al resurselor umane, materiale si financiare.

Citeşte mai mult...
 
Sprijin pentru dezvoltarea de microintreprinderi în activităţi medicale PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 16:17

Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Axa prioritară 4 “Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”. Domeniul de intervenţie 4.3. “Sprijinirea dezvoltării microintreprinderilor”.
• Obiective: Dezvoltarea de microintreprinderi care să asigure crearea şi diversificarea serviciilor medicale.
• Societăţi eligibile: Solicitantul este societate comercială care se încadrează în categoria microintreprinderilor şi are activitate de cel puţin un an fiscal integral, cu profit din exploatare, fără datorii la stat, cu unul sau mai multe din următoarele coduri CAEN: 86XX, 87XX, 88XX, respectiv activităţi referitoare la sănătatea umană, servicii combinate de îngrijire medicală şi activităţi de asistenţă socială, fără cazare.

Ultima actualizare Vineri, 20 Februarie 2009 18:46
Citeşte mai mult...
 
CAS nu-şi poate recupera datoriile din cauza legilor… "pudice" PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 10:08

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş a început, de câteva luni, constrângerea datornicilor şi ameninţarea acestora cu executarea silită.

Măsurile nu pot fi însă puse în aplicare, din cauza legilor "pudice", după cum s-a exprimat prefectul de Maramureş, Gyöngyike Böndi, care a fost indignată să afle că dreptul la intimitate îi apără şi pe cei mai aprigi datornici ai statului.
Conform protocoalelor de colaborare între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (implicit CAS Maramureş), Casa primeşte o listă completă a datornicilor maramureşeni la fondul naţional de sănătate şi a veniturilor brute câştigate de aceştia.
"Pentru a calcula cu precizie datoriile acumulate de aceste persoane fizice şi persoane fizice autorizate la fondul de sănătate, noi avem nevoie de veniturile lor nete. Am trimis la ANAF mai multe sesizări privind această situaţie şi avem promisiunea că, până în luna martie, vom intra în posesia acestor cifre. Astfel că, de la demararea acţiunii de recuperare a datoriilor la sănătate, nu am putut decât trimite înştiinţări datornicilor. Pe unii i-am speriat şi s-au prezentat de bunăvoie la sediul CAS pentru a-şi plăti datoriile, alţii însă nu se lasă intimidaţi prea uşor de avertizările noastre", a declarat ec. Alexandru Bondre.

Citeşte mai mult...
 
MARAMEDICA – Trei zile pline de activitati si credite pentru medicii din Maramures PDF Imprimare Email
Joi, 19 Februarie 2009 23:39

In Baia Mare, s-a deschis azi, 19 februarie, a sasea editie a expozitiei MaraMedica, un targ specializat in echipamente si instrumentar stomatologic, echipamente si instrumentar medical, diagnostic si terapie, chirurgical, articole de unica folosinta, medicina de recuperare, ortopedie, echipamente si instrumentar oftalmologic, medicamente, produse farmaceutice. Expozitia este deschisa pana in 21 februarie, la Centrul de Instruire si Marketing Baia Mare.

Organizatorul principal al manifestarii, prin calitatea pe care o detine, este presedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures, care a si inaugurat Maramedica, in prezenta invitatilor, printre care prefectul Gyongyike Bondi si primarul Cristian Anghel. Reprezentantul guvernului in teritoriu a apreciat faptul ca, desi sunt vremuri de criza, s-a decis organizarea editei si s-a dat astfel un semnal de normalitate.

Interesul pentru MaraMedica 2009 a fost, in special, al medicilor si stomatologilor care primesc 24 credite pentru participare, precum si al medicilor specialisti si generalisti pentru care se acorda 14 credite. Acestia vor putea asculta in perioada manifestarii diverse comunicari stiintifice, dar isi pot cumpara si instrumentar, in cazul in care le permite bugetul. In prima zi a actiunii a fost organizata de CAS Maramures o masa rotunda cu tema “10 ani de activitate in folosul asiguratilor”.

Citeşte mai mult...
 
Din toamnă, elevii vor avea mai puţine ore pe zi PDF Imprimare Email
Joi, 19 Februarie 2009 08:02

Începând din anul şcolar 2009-2010, numărul de ore din învăţământul preuniversitar va fi redus drastic, în scopul creşterii randamentului elevilor. Elevii din clasele I-IV vor avea zilnic un orar de cel mult patru ore în clasă, iar elevii din clasele V-VIII vor învăţa patru-cinci ore pe zi, în timp ce liceenii vor avea maximum 5-6 ore zilnic. Pavel Filip, purtător de cuvânt al ISJ Maramureş consideră că este necesar să se reducă orele. “Părerea mea este că este nevoie de aceste modificări. Numărul de ore pe care elevul trebuie să le parcurgă într-o singură zi la şcoală este exagerat în momentul de faţă, având foarte multe discipline de studiat. Se vorbeşte de mult de diminuarea orelor de studiu, deoarece suprasolicitarea psihică a elevilor poate avea efecte negative pe termen lung asupra tânărului. Dorinţa noastră este să facem în aşa fel încât şcoala să fie atractivă pentru elevi. La ora actuală, în unităţile şcolare se parcurg materii inutile, tinerii fiind obligaţi să înveţe discipline care mai apoi nu-i ajută la nimic. De aceea, dorinţa noastră e să fie eliminate. Vom insista mult pe creativitatea şcolarului”.

Citeşte mai mult...
 
Casa de Asigurari de Sanatate, la 10 ani de activitate PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 18:49

Casa de Asigurari de Sanatate Maramures aniverseaza 10 ani de activitate. Evenimentul va fi marcat in cadrul manifestarilor MaraMedica, organizate in perioada 19-21 februarie, la Centrul de Instruire si Marketing al Camerei de Comert si Industrie Maramures. Maine, de la ora 11, invitati de seama vor participa la la o masa rotunda cu tema "10 ani de activitate in folosul asiguratilor". Dupa cum ne-a spus Marinel Constantin Zoicas, presedinte-director al CAS Maramures, vor fi prezenti la acest eveniment fiecare presedinte care a fost la conducerea acestei institutii. De asemenea, se va prezenta un scurt istoric al casei.

Citeşte mai mult...
 
Politistii, obligati sa se legitimeze la cererea soferilor PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 14:19

Lucratorii Politiei Rutiere care opresc un autovehicul aflat in trafic vor fi obligati sa se legitimeze la cererea soferului respectivului vehicul, a decis luni Senatul, care a adoptat un amendament facut la OUG 146/2008

Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Dan Sova, care a sustinut in Comisia juridica ca exista deja cazuri de persoane care isi asuma in mod ilegal identitatea de politist. In consecinta, el a propus un amendament la OUG 146 din 2008 de modificare a OUG 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice, amendament care ar urma, sustine pesedistul, sa impiedice si asumarea identitatii false de politist, precum si sa limiteze posibilele abuzuri ale Politiei Rutiere, informeaza NewsIn.

OUG 146 a trecut de Senat cu 81 de voturi pentru si unul impotriva.

Citeşte mai mult...
 
Incalzirea globala are un ritm mai accelerat decat se estima pana acum PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 16:53

Clima se incalzeste intr-un ritm cu mult mai rapid decat au prevazut oamenii de stiinta, alimentata de cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera dinspre statele in curs de dezvoltare precum China si India, avertizeaza un specialist de top in aceasta problematica, informeaza The Times.

Chris Field, membru al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), a declarat ca cele mai recente studii demonstreaza ca emisiile continue de gaze ar putea duce la incendii devastatoare in padurile tropicale, respectiv topirea permafrostului in tundra arctica. In cercul vicios, aceste fenomene ar genera noi emisii de gaze cu efect de sera care, desigur, ar incalzi si mai tare planeta.

"In consecinta", arata Field, "viitorul climei este cu mult mai sumbru decat am considerat pana acum. Schimbarile climatice, de care omul este responsabil, vor mari cantitatile de dioxid de carbon din ecosistemele tundrei si padurilor tropicale, care acumuleaza gazul de mii de ani."

Citeşte mai mult...
 
Autorul virusului Downadup, cautat de Microsoft PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:54

Microsoft ofera 250.000 de dolari recompensa celui care il va gasi pe programatorul care a reusit, prin intermediul unui worm, sa afecteze peste 12 milioane de computere in ultimele patru luni.

"Mesajul nostru este foarte clar: autorul a provocat daune semnificative clientilor nostri si vom face tot ce putem ca sa fie arestat", a declarat George Stathakopulos, reprezentant al Microsoft Trustworthy Computing Group, citat de BBC.

Dupa ce luna trecuta a infectat, in doar patru zile, peste 9 milioane de PC-uri, virusul Downadup/Conficker e considerat de cei de la Microsoft instrumentul unui atac impotriva companiei.

Downadup, specializat pe sisteme de operare din familia Windows, profita de vulnerabilitatile de securitate ale PC-ului si reuseste sa treaca de setarile retelelor cu ajutorul unui generator de parole. Odata instalat in computerul-victima, worm-ul dezactiveaza actualizarile antivirusului instalat si firewall-ul si, reusind sa se cloneze pe carduri de memorie sau pe stick-uri USB, se raspandeste extrem de usor.

Citeşte mai mult...
 
Telefon verde pentru oamenii de afaceri, la Ministerul IMM-urilor PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 14:45

Un telefon de tip “tel-verde” va funcţiona, începând din luna martie, la Ministerul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Ministrul Constantin Niţă a precizat vineri, în Baia Mare, că la telefonul verde vor răspunde specialişti în domeniul afacerilor, care vor furniza agenţilor economici amănunte legate de accesarea fondurilor europene şi de modul în care sunt sprijinite de către minister întreprinderile mici şi mijlocii. Totodată, ministrul a anunţat că în următoarea perioadă va lansa un portal cu informaţii referitoare la comerţul exterior. Oamenii de afaceri vor avea la dispoziţie astfel o bază de date şi informaţii utile de pe piaţa internaţională.

Citeşte mai mult...
 
Povestea unei fotografii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 13:01
Fotografia alaturata a fost făcută în anul 1931, după stingerea incendiului din 14 februarie când flăcările au mistuit turlele bisericii reformate. Paradoxal, clopotniţa de la care s-a iscat focul fusese dăruită bisericii de către formaţiunea de pompieri voluntari, cu condiţia contractuală de a fi folosită şi ca foişor de foc. Din păcate, în noaptea de 13 spre 14 februarie, soba la care se încălzea pompierul de serviciu a aprins grinzile uscate şi curând, clopotniţa şi grinzile acoperişului au fost mistuite de foc.
Ultima actualizare Sâmbătă, 14 Februarie 2009 13:05
Citeşte mai mult...
 
Concursul Internaţional de Eseu pentru Tineri 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 13 Februarie 2009 11:35

Organizat de The Goi Peace Foundation şi UNESCO.

Sprijinit de către Ministrul Educaţiei, Culturii, Sportului, Ştiinţei şi Tehnologiei din Japonia, Japan Broadcasting Corporation, Nikkei Inc., şi de către Tokyo Metropolitan Board of Education

Susţinut de către Japan Airlines.

Naţiunile Unite au desemnat 2001-2010 ca fiind "Decada Internaţională pentru o Cultură a Păcii şi Non-Violenţei pentru Copiii Lumii" şi 2005-2014 ca şi “Decada Educaţiei Naţiunilor Unite pentru o Dezvoltare Susţinătoare”.

Nu doar că fiecare tânăr ar trebui să beneficieze din aceste iniţiative globale, dar ei ar trebui să fie încurajaţi să joace un rol conducător în acestea.

Tema Concursului Internaţional de Eseu al acestui an este “Rolul ştiinţei în construirea unei lumi mai bune”.

Tinerii din întreaga lume sunt invitaţi să-şi trimită ideile lor creative pe această temă.

Ultima actualizare Vineri, 13 Februarie 2009 11:41
Citeşte mai mult...
 
Medicina de familie, în pragul falimentului PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 09:54

Bugetul propus de Guvern pentru compartimentul de medicină primară naşte scandal. După anunţul conform căruia medicina de familie va primi doar 5,4% din bugetul Sănătăţii, medicii de familie au pornit un "bombardament" cu scrisori deschise şi memorii, prin care speră să îmbuneze guvernanţii.

Conform proiectului de buget, fondul alocat asistenţei primare este diminuat cu 40,69%, dacă e să-l comparăm cu bugetul acordat în 2008. În aceste condiţii,  mulţi dintre medicii de familie vor fi în pragul falimentului.
În condiţiile în care medicii de familie sunt plătiţi la numărul de pacienţi înscrişi pe liste şi nu pe serviciile medicale oferite, aproape jumătate din aceştia riscă să ajungă muritori de foame. Vor rezista acestei încercări doar medicii cu peste 1.500 de pacienţi, care-şi vor permite plata angajaţilor, a utilităţilor, a datoriilor la bănci şi care, după toate acestea, vor rămâne şi cu bani de mâncare.

• Aproape 100 de cabinete ameninţate

Citeşte mai mult...
 
Firma de salubrizare Herodot va suspenda contractele cu 12 primării PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 09:24

Societatea de salubrizare Herodot Grup ar putea suspenda contractele pe care le are cu 12 primării din Maramureşul istoric. Administratorul societăţii, Nicolae Ghirasin, a explicat ieri că măsura ar putea fi luată pentru că firma nu mai are unde să depoziteze deşeurile colectate din cele 12 unităţi administrativ teritoriale. “De la 1 ianuarie s-a interzis depozitarea deşeurilor la rampa de gunoi de la Vişeu de Sus, din cauza spaţiului insuficient. Dacă nu se va găsi o soluţie în următoarea perioadă vom lua în calcul suspendarea contractelor pe care le avem încheiate cu cele 12 comune, în care deservim aproximativ 56.000 de cetăţeni”, a declarat Nicolae Ghirasin.

Citeşte mai mult...
 
S-a simplificat introducerea în reparaţie a vehiculelor avariate PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Februarie 2009 09:15

S-a scurtat traseul pentru reparaţiile auto în caz de avarii uşoare la propriul vehicul. Din acest an, metodo-logia de instrumentare a acestor dosare s-a simplificat, ne-a informat directorul adjunct al unei societăţi de asigurare din Baia Mare. Astfel, pentru accidentele uşoare, în care nu mai este implicat un alt autovehicul, persoanele care deţin o poliţă de asigurare CASCO nu mai trebuie să bată drumul până la poliţie pentru obţinerea autorizaţiilor de reparaţie.
Eliberarea acestor documente va fi făcută de societatea de asigurare, în cazul în care asiguraţii deţin o poliţă facultativă CASCO valabilă şi se prezintă pentru a înştiinţa despre producerea unor pagube materiale la vehiculul asigurat. Deşi măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009, puţini cunosc aceste reglementări.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 49 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact