logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Un pachet de tigari va costa cel putin 7,1 lei in 2010 si 12,4 lei in 2016 PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Septembrie 2009 16:05

Pretul minim al unui pachet de tigari va ajunge anul viitor, dupa cresterea accizelor, la 7,1 lei, fata de 6,4 lei in prezent, si la 12,4 lei in 2016, a declarat, miercuri, Philip Gambaccini, director fiscal affairs al producatorului de tigarate Philip Morris International, informeaza Mediafax.

Gambaccini a precizat ca accizele cresc cu un ritm prea accelerat, in acest an avand deja loc doua majorari, in aprilie si septembrie.

Potrivit reprezentantului Philip Morris, cresterea accizelor incurajeaza dezvoltarea pietei negre, mai ales daca in tarile din zona tigarile sunt cu mult mai ieftine.

Astfel, pretul mediu al unui pachet de tigari este de 1,53 euro in Romania, de 0,3 euro in Republica Moldova si de 0,27 euro in Ucraina.

"Estimam o crestere a volumului vanzarilor de tigari ilicite, pentru care nu se platesc taxe", a spus Gambaccini.

El a mentionat ca majorarea accizelor in mai multe state europene nu a condus nici la cresterea incasarilor bugetare, dar nici la scaderea incidentei fumatului, ci la dezvoltarea pietei negre.

Citeşte mai mult...
 
SLÎ Maramureş recomandă membrilor de sindicat să nu participe la manifestările festive ocazionate de deschiderea anului şcolar, la care vor fi prezenţi politicieni. PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 09 Septembrie 2009 13:31

Având în vedere că:

În proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, învăţământul este situat la periferia grilei de salarizare, iar aplicarea Legii va avea drept efecte: diminuarea veniturilor de natură salarială ale personalului din sistem, crearea de inechităţi prin pierderea unor drepturi câştigate ale salariaţilor din educaţie, îngheţarea salariilor pe perioadă nedeterminată indiferent de rata inflaţiei, concedieri masive în sectorul bugetar;

Guvernul României refuză aplicarea Legii nr. 221/2008 – de majorare a salariilor personalului didactic;

În ultima perioadă, în învăţământul preuniversitar de stat, s-a procedat la desfiinţarea a aproximativ 20.000 de posturi, ceea ce a dus la disponibilizări masive de personal;

Executivul intenţionează să îi forţeze pe cei peste 400.000 de salariaţi din învăţământ să accepte concediu fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, ceea ce va implica trimiterea acasă a celor peste 3,5 milioane de elevi, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” s-au întâlnit astăzi la Bucureşti pentru a dezbate problemele actuale ale învăţământului românesc. SLÎ Maramureş recomandă membrilor de sindicat să nu participe la manifestările festive ocazionate de deschiderea anului şcolar, la care vor fi prezenţi politicieni.

Citeşte mai mult...
 
Tabăra de matematică de vară de pe Vaser PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Septembrie 2009 09:33

Din iniţiativa Inspectoratului Şcolar Maramureş şi a Filialei Maramureş a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) se reia o frumoasă iniţiativă de acum 20 de ani, şi anume tabăra judeţeană de matematică de vară.

La această tabără participă 18 din cei mai buni elevi din clasele VII-XII, sub îndrumarea unor profesori cu rezultate deosebite în activitatea de performanţă. Tabăra se desfăşoară pe Vaser, la Valea Babi, în perioada 1-6 septembrie, şi va cuprinde zilnic pregătire în domeniul matematicii, activităţi sportive şi distractive, drumeţii. 
"Această tabără este posibilă prin efortul deosebit al directorului Liceului Teoretic «Bogdan Vodă», Vişeu de Sus, Dumitru Andreica, şi cu aportul financiar al conducerilor de şcoli de la Colegiul Naţional «Gheorghe Şincai», Şcoala «Nicolae Iorga» şi «Lucian Blaga» Baia Mare, Colegiul Naţional «Dragoş Vodă» Sighetu Marmaţiei şi Şcoala «Liviu Rebreanu» Dragomireşti. Tabăra se va finaliza cu un concurs în ultima zi de tabără. Directorii taberei vor fi Gheorghe Boroica de la Colegiul Naţional «Gheorghe Şincai» şi Andreica Dumitru de la Liceul Teoretic «Bogdan Vodă» Vişeu de Sus", a precizat inspector de specialitate Gheorghe Maiorescu.

Citeşte mai mult...
 
La IJPF Maramures s-a taiat din ratia de carburanti PDF Imprimare Email
Vineri, 28 August 2009 12:38

Reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Maramures spun ca, in primul semestru al acestui an, au beneficiat de cantitati reduse de carburanti, dar cu toate acestea sustin ca nu au existat situatii in care misiunile de supraveghere a frontierei sa nu poata fi indeplinite. Comisarul sef Ioan Oniga, prim adjunct in cadrul institutiei, a declarat ca „datorita cantitatilor reduse de carburanti alocate inspectoratului in raport cu nevoile de consum, au fost intampinate serioase dificultati in asigurarea acestora, dar printr-o gestionare eficienta s-a reusit evitarea situatiilor de criza”.Potrivit acestuia „nu s-au inregistrat situatii in care misiunile de supraveghere a frontierei sa nu poata fi indeplinite din cauza lipsei carburantilor sau a mijloacelor de mobilitate terestra. In ciuda acestor declaratii, evidentele arata o reducere cu  aproape 89% a cantitatii de benzina (de la 8.067 litri in primul semestru din 2008 la doar 929 litri in aceeasi perioada din 2009). Chiar daca reducerea nu este la fel de mare, si cantitatea de motorina a scazut in acest an, cu aproape 18% (de la 78.089 litri in primele sase luni din 2008 la 64.390 litri in aceeasi perioada din 2009). De altfel, banii au fost mai putini la toate capitolele, deoarece cheltuielile cu reviziile tehnice au fost mai mici cu aproape 40%, iar cele cu piesele de schimb – cu 48%.

Citeşte mai mult...
 
Cimitirul Vesel din Sapanta, pe locul patru in topul celor mai celebre cimitire de pe glob PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 08 August 2009 09:30

De mai multi ani, cele mai faimoase cimitire ale lumii sunt incluse pe traseele marilor agentii de turism. Anual, aceste locuri sunt vizitate de milioane de turisti, atrasi de mai multe lucruri: arhitectura mormintelor, locul unde sunt ingropate anumite personalitati, farmecul aparte al acelor locuri care te constientizeaza mai repede decat orice despre caracterul tragic al vietii. Si pentru ca nimic nu scapa ne ierharhizat intr-o lume concurentiala, iata ca cel mai cunoscut site anglosaxon de topuri (listverse.com) a facut un clasament al celor mai celebre cimitire din lume. Primele trei locuri sunt ocupate in ordine de cimitirele Highgate (Londra), Pere-Lachaise (Paris) si Protestant (Roma). Cimitirul Highgate este faimos nu numai pentru ca acolo se afla mormantul lui Karl Marx, unul dintre ideologii de frunte ai doctrinei comuniste, ci mai ales pentru locatia neobisnuita in care este cantonat, in mijlocul unei paduri. Mormintele simple sau monumentele sofisticate, complexe, sunt inconjurate de copaci, stanci, flori, vegetatie abundenta. Multi dintre noi am crezut si credem in continuare ca nu exista cimitir mai faimos decat Pere-Lachaise. Cel putin asa stim din cartile de istorie. Nu credem ca exista vreun turist afalt in capitala Frantei care sa nu isi fixeze in itinerar vizitarea acestui loc care a facut istorie in numai 205 ani de la inaugurarea lui. Si cum sa nu faca, de vreme ce aici isi afla odhina vesnica Moliere, Marcel Proust, Gertude Stein, Oscart Wilde, Edith Piaf, Chopin, Balzac. Cimitirul Protestant din Roma este locul de veci al celor care nu sunt de credinta catolica. I se mai spune si Cimitirul Englez. Cel mai vechi mormant este cel a lui Gaius Cestus Epio. Dar pelerinajul vizitatorilor se indreapta catre mormintele poetilor romantici John Keats si Percy Shelley.

Citeşte mai mult...
 
Biserică de lemn unicat la Desesti PDF Imprimare Email
Miercuri, 05 August 2009 09:07

Ceva mai în aval de Primăria Deseşti, pe deal, dar lângă DN18, poate fi văzută o biserică de lemn în construcţie. La prima vedere, pare deosebită. Numai volumul de lucrătură, de migălituri, de sculptură arată că viitoarea biserică de lemn a greco-catolicilor va fi o minunăţie.

Vasile Pop, din Deseşti, este un fel de şef de şantier şi "artizanul" lucrării. Lucrează la "Taina Lemnului" şi, după cum spune, se ocupă mai degrabă de restaurări de biserici decât de construcţii. Şi totuşi, aceasta e... specială.
"Eu sunt a doua generaţie, în munca cu lemnul, din familie, după tata. Bunicul lucra cu piatra. Suntem de fapt trei fraţi, lucrăm cu toţii împreună. Nu am preferinţe, ce anume să lucrez în lemn... Orice, dar să fie calitate. Normal, în şase-opt luni am termina o biserică, dar aceasta e unicat. Patronul e din sat, noi la fel, o facem mai aparte, mai complicată, mai multă lucrătură. Prea puţin lucrăm cu scule electrice, mai mult manual. Nu vă pot spune de preţ, se cer bani la lucrare, iar asta o facem... acasă, nu e la preţul la care ar trebui. E şi prestigiul firmei, al patronului. Suntem echipe de câte cinci oameni, nu mai mulţi. Avem însă în paralel şi patru şantiere de restaurări, în curs. Aşa, restaurate, avem multe biserici de lemn... cele din Deseşti, Bârsana, cea din Coruia în curs, la fel şi la Orţâţa. Mai sunt două în Sălaj, oricum, peste 40 de biserici restaurate", explică Vasile Pop.

• "În 20 de ani, vor reveni cu toţii la lemn"

Tot ei au făcut, odinioară, şi macheta de biserică ce se află pe Gutâi, între Cavnic şi Budeşti, şi tot ei o mutaseră vreo 6 kilometri, cu tractoarele. Vasile Pop meştereşte alături de cei doi fraţi. Au încercat şi pe cont propriu. Spune că lucrări ar fi, dar au ales să lucreze în firmă. Se declară partizan necondiţionat al lemnului, ca material de construcţie nobil, superior. "Eu zic aşa: în curs de 20 de ani, vor reveni cu toţii la lemn... adică nu toţi, cei care înţeleg, care ştiu ce înseamnă lemnul. E mai scump, dar mult mai sănătos. Cu bolţari, e adevărat, e mai repede casa gata. Cu lemn, o ridici şi trebuie s-o laşi măcar un an să stea, să lucreze, dacă vorbim de cea cu îmbinări.

Citeşte mai mult...
 
BNR a redus dobanda-cheie la 8,5%, a redus rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor la 30% PDF Imprimare Email
Marţi, 04 August 2009 13:19

BNR a redus marti dobanda de politica monetara de la 9% la 8,5% pe an, confirmind asteptarile analistilor. Dobinda de politica monetara (dobinda-cheie) nu a mai inregistrat un nivel atit de scazut din martie 2008.

Tot in sedinta de marti, Consiliul de Administratie al BNR luat o masura suplimentara pentru cresterea lichiditatii in piata, reducind nivelul rezervelor minime la valute de la 35% la 30%. De asemenea, Banca Nationala a decis reducerea scadentei pentru operatiunile repo efectuate prin licitatie de la o luna la o saptamina.

Scaderea dobinzii de politica monetara este unul dintre instrumentele folosite de bancile centrale pentru a determina bancile comerciale sa scada, la rindul lor, dobinzile la creditele si depozitele populatiei si agentilor economici.

Citeşte mai mult...
 
Senatorul Barlea, implicat intr-un accident rutier PDF Imprimare Email
Luni, 03 August 2009 18:52

Gheorghe Mihai Barlea, senator PDL (colegiul Maramures Nord), a fost implicat, luni dupa-amiaza, intr-un accident rutier pe raza comunei Desesti. Senatorul se afla singur in Dacia Logan din proprietatea Parlamentului, cu care se deplasa spre Baia Mare. Intr-o curba, nesemanalizata ca fiind deosebit de periculoasa, senatorul a pierdut controlul volanului, a derapat, a iesit din carosabil si s-a izbit de un copac din partea dreapta a sensului de mers. In urma impactului, senatorul a suferit rani usoare (julituri) pe membrele superioare, in timp ce automobilul a fost distrus 40%. Politistii rutieri care s-au deplasat la fata locului l-au controlat cu aparatul etilotest, dar au constatat ca senatorul nu consumase bauturi alcoolice. Gheorghe Mihai Barlea a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta, unde a fost supus la mai multe investigatii medicale, care nu au relevat nimic grav.

Citeşte mai mult...
 
Politisti in culmea disperarii!!! PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Iulie 2009 12:21

Isi aduc hartie de scris de acasa, ba chiar si scaune ca sa aiba pe ce sta la birou. In unele sectii sunt nevoiti sa faca si pe femeia de serviciu pentru ca nu exista angajati care sa curete toaletele. Masinile de serviciu nu au asigurarile platite si nici nu sunt bani pentru reparatii sau verificari. Li s-au taiat sporurile si, claie peste gramada, acum se anunta reduceri de personal. Aceasta este, pe scurt, situatia din Inspectoratul Judetean de Politie Maramures, situatie care de altfel e similara si in restul tarii.

 CRIZA. Politististilor, celor cu grade mici, le-a ajuns insa cutitul la os. “Cum sa iti vina sa iti risti viata, cand te gandesti ca nu iti poti plati bancile, ca nu ai nicio certitudine a zilei de maine”, se plang ei. Ar vrea ca la nivel central sa fie gasite solutii pentru a echilibra macar un pic situatia, insa nu intrevad prea multe sperante de viitor.

 “Ni s-a spus ca orele suplimentare sunt compensate cu timp liber. Ei bine, foarte putini pot beneficia de acest timp liber pentru ca nu are cine sa ii inlocuiasca la locul de munca. Ce sa facem? Sa punem lacat pe posturile din comune cand unul dintre politisti isi ia legal liber?! Vin in judet ministri si presedinti. Noi trebuie sa le asiguram paza. Sunt accidente – trebuie gestionate aceste situatii”, a declarat pentru citynews.ro liderul sindical al politistilor din inspectoratul maramuresean, Lucian Petrut.

Citeşte mai mult...
 
Opt din zece romani tin cont de impactul produselor cumparate asupra mediului PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Iulie 2009 20:33

Peste trei sferturi din romani (77%) au declarat ca atunci cand cumpara sau folosesc un produs tin cont de impactul pe care acesta il are asupra mediului, usor sub media Uniunii Europene, de 83%, potrivit unui Eurobarometru publicat miercuri de Comisia Europeana (CE) si citat de NewsIn. Eurobarometrul a fost realizat in aprilie 2009 pe un esantion de 26.500 de persoane din cele 27 de state membre ale UE si din Croatia, a mai anuntat CE.

Preocuparea pentru mediu este maxima in Grecia, unde peste 9 din 10 persoane chestionate au sustinut ca influenta produselor asupra mediului joaca un rol important in achizitiile pe care le fac, iar cehii sunt cei mai putin interesati de acest aspect (62%).

In plus, 48% dintre romani spun ca sunt "total constienti" sau "constienti in mare masura" de impactul produselor cumparate sau folosite asupra mediului, comparativ cu 55% cat este media pe ansamblul tuturor statelor membre.

Reducerea taxelor pentru produsele ecologice sau suprataxarea celor periculoase.

Potrivit aceluiasi sondaj, 42% dintre romani, comparativ cu 34% media UE, cred ca modalitatea cea mai buna pentru promovarea produselor ecologice este reducerea taxelor asupra acestora, in timp ce 31% (fata de 46% media UE) sustin ca cel mai potrivit ar fi o combinatie intre taxarea mai mica a produselor eco si cresterea taxelor asupra produselor cu impact daunator asupra mediului. Britanicii sunt cei mai favorabili acestui sistem de dubla taxare (65%).

Citeşte mai mult...
 
Ziaristii, scosi din sala in care premierul Boc discuta cu primarii din Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Iulie 2009 13:34

Situatie jenanta, vineri, in sala de sedinte din cadrul Palatului Administrativ, la intalnirea pe care premierul Emil Boc a programat-o cu primarii, viceprimari si directorii coordonatori din institutiile deconcentrate ale judetului Maramures. Inca inainte de ora 12, sala s-a umplut de lume in asteptarea premierului, ocupat in cursul diminetii cu vizita la fabrica de componente de avioane din Dumbravita, dar si cu intalnirea cu liderii PDL. Boc s-a intalnit cu frunatasii partidului din tot judetul la Casa de Cultura. Normal ca presa n-a fost invitata (dar a putut participa daca a vrut), si nici n-a ridicat obiectii, fiind pana la urma o intalnire de familie a democratilor. Dar, la intalnirea de la Prefectura, unde urmau sa se dezbata problemele intregului judet, indiferent de culoarea politica a participantilor, interzicerea participarii presei credem ca a fost o gafa de proportii. Mai ales ca presa a primit numeroase invitatii de participare la acest eveniment in ultimele zile.

Citeşte mai mult...
 
Supermarketuri amendate cu 17.000 de lei PDF Imprimare Email
Luni, 20 Iulie 2009 11:18

Inspectorii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures au controlat la finalul saptamanii trecute mai multe unitati de tip supermarket din judet.


“Am facut verificari la cinci magazine din Targu Lapus, Viseu de Sus, Borsa si Sighetu Marmatiei, unde am aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 17.000 de lei. Principalele abateri se refera la etichetarea si prospetimea produselor, precum si la monitorizarea temperaturii optime de depozitare”, a declarat pentru citynews.ro directorul coordonator adjunct DSVSA Maramures, Vasile Pop.

Citeşte mai mult...
 
Pe rolul instantelor din judet au fost peste 24.000 de cauze in primul semestru PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Iulie 2009 11:34

Instantele maramuresene au avut mult de lucru in primul semestru al anului. Aceasta, deoarece de la an la an, numarul dosarelor creste. In primele sase luni, au fost inregistrate 18.317 cauze noi, cu peste 1.300 mai multe fata de perioada similara a anului trecut. La acestea se adauga un numar de 7.566 de dosare aflate in stoc la inceptul anului. ~n intervalul mentionat, judecatorii maramureseni au suspendat un numar de 1.856 de cauze. In aceste conditii, numarul dosarelor solutionate a fost de 17.532, ceea ce reprezinta 73%, a precizat judecatoarea Codruta Alb, purtator de cuvant al Tribunalului Maramures. La cele sase judecatorii din judet  numarul cauzelor noi a fost de peste 12.000, in timp ce la Tribunalul Maramures au fost depuse putin peste 6.000 de dosare noi, din care mai mult de jumatate au fost cauze directe, o treime recursuri si restul apeluri.

Doar doua treimi din dosarele depuse la Judecatoria Baia Mare s-au solutionat.

 Cele mai multe cauze au fost inregistrate la Judecatoria Baia Mare. In semestrul I au intrat 6.531 cauze noi, care s-au adaugat stocului de la inceputul anului, de aproape 3.000. Au fost suspendate 654 cauze iar 6.425 au fost solutionate pe parcursul primelor sase luni. Procentul de solutionare a fost de peste 72%, a mentionat Codruta Alb. La Judecatoria Sighetu Marmatiei au fost solutionate 2.021 de cauze, in timp ce instantele de judecata din Viseu de Sus au solutionat 1.873 dosare.

Citeşte mai mult...
 
Proprietarii care si-au aprins pasunile ar putea fi pusi la plata PDF Imprimare Email
Luni, 13 Iulie 2009 11:24

De la inceputul anului in mai multe locuri din judet s-au semnalat incendii produse pe pasuni si fanete, numarul interventiilor pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta fiind foarte mare. Autoritatile judetene au intrat in alerta si, in urma cercetarilor intreprinse concluzia a fost ca proprietarii de terenuri au dat intentionat foc vegetatiei. In legatura cu acest aspect, subprefectul Alexandru Cosma a declarat: “Cel putin in trei localitati, Desesti, Giulesti si Ocna Sugatag am avut probleme deosebite, numarul interventiilor fiind foarte mare. Am ajuns sa consumam toata cota de combustibil alocata lunar pentru ISU. Avem dovezi ca proprietarii, in loc sa curete pasunile le-au dat foc, solicitand apoi subventii de la APIA. Am intocmit rapoarte pentru a clarifica situatia si ne-am adresat conducerii APIA semnaland cazuri concrete. In mod sigur, subventiile obtinute prin aceste mijloace vor fi stopate.

Citeşte mai mult...
 
Maramuresul este unul dintre judetele cu cei mai multi politisti luati la bataie in timpul misiunilor PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Iulie 2009 18:05

Presedintele Corpului National al Politistilor, comisar sef Iulian Dobrescu, s-a intalnit vineri cu reprezentanti ai politistilor din intreg judetul Maramures, in cadrul adunarii teritoriale. Reprezentantul organizatiei profesionale a sustinut, in cadrul unei conferinte de presa, ca are in vedere obtinerea de fonduri pentru pregatirea profesionala a politistilor. Comisarul sef a aratat ca varsta medie a politistilor este de aproximativ 35 de ani. “Avand in vedere ca sunt foarte multi politisti tineri si lipsiti de experienta profesionala necesara, alocarea de fonduri pentru instruirea acestora se impune. Am facut deja demersurile necesare la guvern si speram sa obtinem fonduri pentru perfectionarea politistilor fara experienta. Desigur, fiecare organizatie teritoriala are probleme specifice. Tocmai de aceea am venit si in Maramures”, a precizat Dobrescu. In cadrul intalnirii pe care a avut-o cu reprezentantii oamenilor legii din judetul nostru, comisarul sef le-a prezentat acestora o parte din demersurile pe care organizatia le-a facut in ultima perioada, mai ales in privinta Codului Penal si a Codului de procedura penala. “Am intervenit pentru a se crea o autoritate mai mare a politistilor.

Citeşte mai mult...
 
După prima repartizare computerizată, 28 de elevi au rămas pe dinafară PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iulie 2009 04:38

Prima etapă de repartizare computerizată a absolvenţilor de liceu s-a încheiat. Dintre cei 4.397 de elevi maramureşeni înscrişi în acest program 4.369 au fost repartizaţi, dar 28 de candidaţi au rămas nerepartizaţi din cauză că nu au completat suficiente opţiuni. În perioada 6-9 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a care nu au participat la prima etapă vor completa fişa de opţiuni pentru cea de-a doua etapă, care se va desfăşura în 13 iulie.

Mai sunt libere încă 811 locuri şcolile din judeţ.

Pavel Filip, inspector imagine, comunicare şi realţii publice în cadrul ISJ, a precizat că în judeţ au fost puse la dispoziţia elevilor 5.180 de locuri, rămânând vacante 811.
Acestea sunt: Colegiul Tehnic “Carmen Sylva” Baia Mare - Industrie textilă şi pielărie - 76 locuri; Colegiul Tehnic “Carmen Sylva” Baia Mare - Electronică şi automatizări - 16; Colegiul Tehnic “Carmen Sylva” Baia Mare - Chimie industrială - 11; CN “Mihai Eminescu” Baia Mare - Filologie - 3 locuri; Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare - Construcţii, instalaţii şi lucrări publice - 70; Colegiul Tehnic “Anghel Salygy” Baia Mare - Electric - 13; Grup Şcolar “Ion Ionescu de la Brad” Seini - Agricultură - 15; Grup Şcolar “Alexandru Filipaşcu” Petrova - industrie textilă şi pielărie - 7; Grup Şcolar “Aurel Vlaicu” Baia Mare - Mecanică - 53; Grup Şcolar “C.D. Neniţescu” Baia Mare - Electric - 39; Grup Şcolar “C.D. Neniţescu” Baia Mare - Chimie industrială - 17; Grup Şcolar “C.D. Neniţescu” Baia Mare - Protecţia mediului - 17; Grup Şcolar “C.D. Neniţescu” Baia Mare - Silvicultură - 10; Grup Şcolar “Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni - Electromecanică - 2; Grup Şcolar “Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni - Mecanică - 6.

Citeşte mai mult...
 
"Norul rosu" de deasupra Ungariei nu s-a extins peste Romania PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Iulie 2009 10:24

Valori mari ale radiatiilor UV s-au semnalat in ultimele zile in Romania, insa meteorologii au declarat ca ”norul rosu” de ultraviolete, a carui intensitate este de zece ori mai mare decat cea care poate fi suportata de piele, nu s-a extins in tara noastra. Cu toate acestea, dermatologii au avertizat populatia sa nu se expuna la soare la orele pranzului ca sa nu sufere arsuri si au precizat ca riscul aparitiei unor tumori maligne este mult mai mare, mai ales in cazul persoanelor cu alunite pe piele.

In Romania, indicele de radiatie ultravioleta se afla ieri, 2 iulie, intre 6 si 8, adica la un nivel de radiatie ”mare“, insa specialistii au aratat ca abia cand acesta va depasi indicele 10 exista motiv de alerta si trebuie instituite masurin speciale, de genul celor din Ungaria – unde s-au interzis activiztatile in aer liber la orele amiezii.

Chiar in in conditiile unor valori mai mici de UV, dermatologii au cerut populatiei sa evite expunerea la soare intre orele 11.00 si 16.00, pentru ca foarte repede se pot imbolnavi de melanom, cel mai agresiv cancer de piele, care se transforma rapid in metastaza.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 46 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact