logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Supermarketuri amendate cu 17.000 de lei PDF Imprimare Email
Luni, 20 Iulie 2009 11:18

Inspectorii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures au controlat la finalul saptamanii trecute mai multe unitati de tip supermarket din judet.


“Am facut verificari la cinci magazine din Targu Lapus, Viseu de Sus, Borsa si Sighetu Marmatiei, unde am aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 17.000 de lei. Principalele abateri se refera la etichetarea si prospetimea produselor, precum si la monitorizarea temperaturii optime de depozitare”, a declarat pentru citynews.ro directorul coordonator adjunct DSVSA Maramures, Vasile Pop.

Citeşte mai mult...
 
Pe rolul instantelor din judet au fost peste 24.000 de cauze in primul semestru PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Iulie 2009 11:34

Instantele maramuresene au avut mult de lucru in primul semestru al anului. Aceasta, deoarece de la an la an, numarul dosarelor creste. In primele sase luni, au fost inregistrate 18.317 cauze noi, cu peste 1.300 mai multe fata de perioada similara a anului trecut. La acestea se adauga un numar de 7.566 de dosare aflate in stoc la inceptul anului. ~n intervalul mentionat, judecatorii maramureseni au suspendat un numar de 1.856 de cauze. In aceste conditii, numarul dosarelor solutionate a fost de 17.532, ceea ce reprezinta 73%, a precizat judecatoarea Codruta Alb, purtator de cuvant al Tribunalului Maramures. La cele sase judecatorii din judet  numarul cauzelor noi a fost de peste 12.000, in timp ce la Tribunalul Maramures au fost depuse putin peste 6.000 de dosare noi, din care mai mult de jumatate au fost cauze directe, o treime recursuri si restul apeluri.

Doar doua treimi din dosarele depuse la Judecatoria Baia Mare s-au solutionat.

 Cele mai multe cauze au fost inregistrate la Judecatoria Baia Mare. In semestrul I au intrat 6.531 cauze noi, care s-au adaugat stocului de la inceputul anului, de aproape 3.000. Au fost suspendate 654 cauze iar 6.425 au fost solutionate pe parcursul primelor sase luni. Procentul de solutionare a fost de peste 72%, a mentionat Codruta Alb. La Judecatoria Sighetu Marmatiei au fost solutionate 2.021 de cauze, in timp ce instantele de judecata din Viseu de Sus au solutionat 1.873 dosare.

Citeşte mai mult...
 
Proprietarii care si-au aprins pasunile ar putea fi pusi la plata PDF Imprimare Email
Luni, 13 Iulie 2009 11:24

De la inceputul anului in mai multe locuri din judet s-au semnalat incendii produse pe pasuni si fanete, numarul interventiilor pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta fiind foarte mare. Autoritatile judetene au intrat in alerta si, in urma cercetarilor intreprinse concluzia a fost ca proprietarii de terenuri au dat intentionat foc vegetatiei. In legatura cu acest aspect, subprefectul Alexandru Cosma a declarat: “Cel putin in trei localitati, Desesti, Giulesti si Ocna Sugatag am avut probleme deosebite, numarul interventiilor fiind foarte mare. Am ajuns sa consumam toata cota de combustibil alocata lunar pentru ISU. Avem dovezi ca proprietarii, in loc sa curete pasunile le-au dat foc, solicitand apoi subventii de la APIA. Am intocmit rapoarte pentru a clarifica situatia si ne-am adresat conducerii APIA semnaland cazuri concrete. In mod sigur, subventiile obtinute prin aceste mijloace vor fi stopate.

Citeşte mai mult...
 
Maramuresul este unul dintre judetele cu cei mai multi politisti luati la bataie in timpul misiunilor PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Iulie 2009 18:05

Presedintele Corpului National al Politistilor, comisar sef Iulian Dobrescu, s-a intalnit vineri cu reprezentanti ai politistilor din intreg judetul Maramures, in cadrul adunarii teritoriale. Reprezentantul organizatiei profesionale a sustinut, in cadrul unei conferinte de presa, ca are in vedere obtinerea de fonduri pentru pregatirea profesionala a politistilor. Comisarul sef a aratat ca varsta medie a politistilor este de aproximativ 35 de ani. “Avand in vedere ca sunt foarte multi politisti tineri si lipsiti de experienta profesionala necesara, alocarea de fonduri pentru instruirea acestora se impune. Am facut deja demersurile necesare la guvern si speram sa obtinem fonduri pentru perfectionarea politistilor fara experienta. Desigur, fiecare organizatie teritoriala are probleme specifice. Tocmai de aceea am venit si in Maramures”, a precizat Dobrescu. In cadrul intalnirii pe care a avut-o cu reprezentantii oamenilor legii din judetul nostru, comisarul sef le-a prezentat acestora o parte din demersurile pe care organizatia le-a facut in ultima perioada, mai ales in privinta Codului Penal si a Codului de procedura penala. “Am intervenit pentru a se crea o autoritate mai mare a politistilor.

Citeşte mai mult...
 
După prima repartizare computerizată, 28 de elevi au rămas pe dinafară PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iulie 2009 04:38

Prima etapă de repartizare computerizată a absolvenţilor de liceu s-a încheiat. Dintre cei 4.397 de elevi maramureşeni înscrişi în acest program 4.369 au fost repartizaţi, dar 28 de candidaţi au rămas nerepartizaţi din cauză că nu au completat suficiente opţiuni. În perioada 6-9 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a care nu au participat la prima etapă vor completa fişa de opţiuni pentru cea de-a doua etapă, care se va desfăşura în 13 iulie.

Mai sunt libere încă 811 locuri şcolile din judeţ.

Pavel Filip, inspector imagine, comunicare şi realţii publice în cadrul ISJ, a precizat că în judeţ au fost puse la dispoziţia elevilor 5.180 de locuri, rămânând vacante 811.
Acestea sunt: Colegiul Tehnic “Carmen Sylva” Baia Mare - Industrie textilă şi pielărie - 76 locuri; Colegiul Tehnic “Carmen Sylva” Baia Mare - Electronică şi automatizări - 16; Colegiul Tehnic “Carmen Sylva” Baia Mare - Chimie industrială - 11; CN “Mihai Eminescu” Baia Mare - Filologie - 3 locuri; Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare - Construcţii, instalaţii şi lucrări publice - 70; Colegiul Tehnic “Anghel Salygy” Baia Mare - Electric - 13; Grup Şcolar “Ion Ionescu de la Brad” Seini - Agricultură - 15; Grup Şcolar “Alexandru Filipaşcu” Petrova - industrie textilă şi pielărie - 7; Grup Şcolar “Aurel Vlaicu” Baia Mare - Mecanică - 53; Grup Şcolar “C.D. Neniţescu” Baia Mare - Electric - 39; Grup Şcolar “C.D. Neniţescu” Baia Mare - Chimie industrială - 17; Grup Şcolar “C.D. Neniţescu” Baia Mare - Protecţia mediului - 17; Grup Şcolar “C.D. Neniţescu” Baia Mare - Silvicultură - 10; Grup Şcolar “Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni - Electromecanică - 2; Grup Şcolar “Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni - Mecanică - 6.

Citeşte mai mult...
 
"Norul rosu" de deasupra Ungariei nu s-a extins peste Romania PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Iulie 2009 10:24

Valori mari ale radiatiilor UV s-au semnalat in ultimele zile in Romania, insa meteorologii au declarat ca ”norul rosu” de ultraviolete, a carui intensitate este de zece ori mai mare decat cea care poate fi suportata de piele, nu s-a extins in tara noastra. Cu toate acestea, dermatologii au avertizat populatia sa nu se expuna la soare la orele pranzului ca sa nu sufere arsuri si au precizat ca riscul aparitiei unor tumori maligne este mult mai mare, mai ales in cazul persoanelor cu alunite pe piele.

In Romania, indicele de radiatie ultravioleta se afla ieri, 2 iulie, intre 6 si 8, adica la un nivel de radiatie ”mare“, insa specialistii au aratat ca abia cand acesta va depasi indicele 10 exista motiv de alerta si trebuie instituite masurin speciale, de genul celor din Ungaria – unde s-au interzis activiztatile in aer liber la orele amiezii.

Chiar in in conditiile unor valori mai mici de UV, dermatologii au cerut populatiei sa evite expunerea la soare intre orele 11.00 si 16.00, pentru ca foarte repede se pot imbolnavi de melanom, cel mai agresiv cancer de piele, care se transforma rapid in metastaza.

Citeşte mai mult...
 
Top 5 consecinte fatale ale incalzirii globale PDF Imprimare Email
Joi, 02 Iulie 2009 08:00

Gazele cu efect de sera raman in atmosfera o perioada lunga de timp, de la zeci pana la sute si mii de ani. Indiferent de ceea ce facem, incalzirea globala va avea efecte asupra Planetei. Iata cinci dintre cele mai nocive efecte ale incalzirii globale:

Raspandirea bolilor. O data cu cresterea temperaturii in tarile nordice, insectele purtatoare de boli vor migra catre nord raspandind ciuma si alte boli specifice. Oamenii de stiinta se tem ca in anumite tari, din cauza incalzirii globale, malaria nu a fost pe deplin eradicata. Potrivit medicului Hugo Rodriguez, Andean Health Organization, "malaria este prezenta, au fost peste 32. 000 de cazuri anul acesta care demonstreaza ca malaria este cat se poate de <vie. (...) In prezent nu se poate poate vorbi despre eradicarea malariei, acest lucru este imposibil, acum facem tot posibilul sa o controlam."

Citeşte mai mult...
 
Doi hoti sigheteni au fost depusi la racoare PDF Imprimare Email
Luni, 22 Iunie 2009 13:36

Politistii de la Biroul Urmariri l-au identificat pe Dacian J. (27 ani), din Sighetu Marmatiei. Tanarul era condamnat la doua luni inchisoare pentru tentativa la furt calificat. El isi va executa pedeapsa in Penitenciarul Baia Mare. Tot la Sighet, politistii l-au prins pe Adrian B. (20 ani), din localitate. Pe numele acestuia, Judecatoria Sighetu Marmatiei a emis un mandat de executare a pedepsei inchisorii prin care era condamnat la o luna detentie pentru comiterea infractiunii de furt calificat.

Citeşte mai mult...
 
Anton Rohian pune piciorul în prag în cazul Staţiunii de Cercetare a Bovinelor Sighet PDF Imprimare Email
Duminică, 21 Iunie 2009 22:42

Directorul Direcţiei Agricole Maramureş se va implica personal în găsirea unor soluţii concrete de redresare a unităţii

Una dintre priorităţile pe care şi le-a propus noul director coordonator al Direcţiei Agricole Maramureş, Anton Rohian, este activitatea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Bovinelor din Sighetu Marmaţiei. Această emblemă a judeţului pe linie de zootehnie s-a deteriorat de la an la an. Specialiştii în domeniu au încercat să rezolve problema, însă nu au reuşit.

Directorul Rohian a organizat o şedinţă de lucru la faţa locului, în 18 iunie. Au participat ing. Dorel Codrea, preşedintele ACT Bruna Schwyz, ing. Vinicius Pop, director SCDB Sighet şi ing. Veronica Găină.
“Am luat această iniţiativă pentru că în contractul meu de management am promis că voi începe cu activitatea acestei staţiuni. Dacă va fi nevoie îmi voi muta biroul la Sighetu Marmaţiei pentru a clarifica situaţia. Aici sunt 50 de vaci şi, din păcate, niciun hectar de teren nu a fost arat. Sunt atâtea modalităţi de a primi subvenţii, însă staţiunea nu a beneficiat de niciun ban, pentru că are datorii. Am văzut că aici se colectează fier vechi, funcţionează o carmangerie, o brutărie, mizeriile sunt la tot pasul şi multe altele. Nu este normal ce se îmtâmplă aici şi vom încerca să rezolvăm problemele”, a spus directorul Rohian.

S-au stabilit mai multe măsuri.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 23:34
Citeşte mai mult...
 
La Sighet si Somcuta incasarile bugetare au scazut fata de anul trecut PDF Imprimare Email
Duminică, 21 Iunie 2009 22:38

Surprinzator, in luna mai, majoritatea administratiilor financiare din judet au avut incasari mai mari fata de anul trecut. Doar la Sighetu Marmatiei si in Somcuta Mare veniturile bugetului consolidat al statului au fost inferioare celor din luna mai 2008. Sumele colectate in Sighet au fost cu 9% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. La Somcuta, incasarile bugetare s-au diminuat cu 18 procente, a precizat Teodor Luputi, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures.
Administratia Baia Mare a strans in vistieria statului 41,79 milioane lei, cea din Sighet 7,14 milioane lei, iar cea din Baia Sprie 1,74 milioane lei.
Incasari mari s-au inregistrat si la AFP Viseu de Sus, 2,62 milioane lei, si la AFP Targu Lapus, 2,15 milioane lei.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 23:04
Citeşte mai mult...
 
Fraude silvice de 415.000 de lei in Maramures PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 20 Iunie 2009 22:12

Autoritatile maramuresene au inceput urmarirea penala impotriva a cinci persoane despre care exista probe ca au inselat statul roman cu peste 415.000 de lei. Este vorba de evaziuni fiscala, folosire cu rea credinta a creditului unei societati, fals si uz de fals.

 Cele cinci dosare penale au fost intocmite ca urmare a unei ample actiuni de control pe care echipele Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane le-au derulat in Maramures pentru descoperirea abaterilor la regimul silvic. Au fost periate localitati intregi, luandu-se in calcul atat partea de taieri ilegale de arbori, cat si cea de depozitare, respectiv de comercializare ilegala a materialului lemnos.

 Conform oficialilor Inspectoratului de Politie Judetean, in total au fost verificate 38 de puncte de lucru, apartinand unui numar de 14 agenti economici iar pentru nerespectarea legii au fost aplicate 33 de sanctiuni contraventionale in valoare de... 456.000 lei. Autoritatile au dispus intreruperea activitatii la una din societatile comerciale din Maramuresul istoric, dar si la Ocolul Silvic Borsa. S-a aratat ca masurile au fost luate “pentru neindeplinirea conditiilor de mediu sau de autorizare”.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 17:13
Citeşte mai mult...
 
“Ninja de Borşa” a fost depus la răcoare pentru 29 de zile PDF Imprimare Email
Vineri, 19 Iunie 2009 07:07

Până să fie arestat preventiv, Dănuţ Grigore Timiş a mai fost cercetat în alte şapte dosare

“În sfârşit!”, pot spune borşenii după ce Dănuţ Grigore Timiş (33 ani), zis “Butanu”, principalul suspect în dosarul de ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, port ilegal de armă albă şi ameninţare, ce a avut loc în 7 iunie, în oraşul Borşa, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. În ultima săptămână, din ordinul prim-procurorului din Vişeu de Sus, Grigore Timiş a fost internat la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, secţia Psihiatrie-Adulţi, pentru efectuarea unei expertize neuro-psihiatrice de specialitate.

Specialiştii au decis că bărbatul a acţionat cu discernământ în seara zilei respective, când la ora 21.25 a intrat cu o sabie ninja în sediul Primăriei Borşa, unde i-a ameninţat cu moartea atât pe Remus Şteţco, primarul oraşului, cât şi pe viceprimarul Găvrilă Bota. “Acolo a adresat injurii şi ameninţări primarului şi viceprimarului motivând că Primăria a atacat cu apel o hotărâre judecătorească în care el era interesat”, precizează comisar Voichiţa Zehan, purtător de cuvânt al IPJ Maramureş.
La momentul respectiv, la faţa locului au fost dirijate două patrule, una de poliţie şi una de jandarmi. Numai că Dănuţ Grigore Timiş a apucat să plece. Cu toate că a fost căutat de poliţie, nu a fost prins. Ulterior s-a stabilit că borşeanul a urcat în Munţii Rodnei, în zona Lacului Ştiol, la o stână.

Citeşte mai mult...
 
Ministerul de Interne cere Ministerului Muncii majorarea salariilor PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2009 07:46

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) solicita Ministerului Muncii majorarea salariului de baza cu 15% pana la 1 ianuarie 2010, respectiv cu 35% pana la 1 ianuarie 2011, potrivit proiectului depus de MAI pe 10 iunie la Ministerul Muncii.

"Propunem acordarea cresterilor salariale care ar rezulta din diferenta dintre salariile actuale si cele prevazute in anexe, astfel: crestere de 20% pe an a salariului de baza pana la nivelul stabilit prin lege, respectiv pana la 15% - 1 ianuarie 2010, 15-25% - 1 iulie 2010, 25-35% - 1 ianuarie 2011, 35-45% - 1 iulie 2011, 45-55% - 1 ianuarie 2012, 55-65% - 1 iulie 2012, 65-75% - 1 ianuarie 2013, 75-85% - 1 iulie 2013 si peste 85% - 1 ianuarie 2014", anunta NewsIn.

Totodata reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor propun ca functionarii publii sa poata beneficia de un "spor pentru conditii deosebite de munca" de maximum 10% din salariul de baza si de un spor de 15% din salariul de baza pentru functionarii "care desfasoara activitati ce presupun expunerea la riscuri profesionale de natura a afecta pe termen lung sanatatea sau integritatea fizica/psihica a persoanelor incadrate in respectivele functii publice sau care isi desfasoara activitatea in conditii vatamatoare de munca".

Citeşte mai mult...
 
378 de alice au vrut sa treaca vama PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:50

Lucrătorii Biroului Vamal Sighetu Marmaţiei, în urma unui  controlul fizic amănunţit, efectuat pe sensul de intrare în România, asupra bagajelor personale ale călătorului Ivan H., au descoperit, în vârful unui pantof sport, 378 bucăţi alice pentru armă de vânătoare cu aer comprimat, de calibru 4,5.

Călătorul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a declara aceste bunuri, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, fapta fiind sancţionată contravenţional cu o amendă în cuantum de 1.500 lei. Lucrătorii vamali au predat alicele reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Sighet, pentru continuarea cercetărilor.

Citeşte mai mult...
 
Poliţiştilor li se taie din salarii PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:23

Fondul de salarii al poliţiştilor a fost diminuat cu 15%. “Este a doua lună în care fondul de salarii a fost diminuat. Luna trecută am primit doar 95% din fondul de salarii, iar pentru această lună s-a primit 85% din suma destinată drepturilor salariale. A trăi în fiecare lună cu teama că nu-ţi primeşti salariul e tare neplăcut. S-a suspendat prima de vacanţă, decontarea misiunilor, s-au tăiat orele suplimentare”, a afirmat Lucian Petruţ, liderul Biroului Teritorial Maramureş al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.
El a adăugat că tăierea anumitor sporuri diminuează mult veniturile poliţiştilor. “Toţi spun că sunt salarii mari în Poliţie, dar salariul de bază al unui agent de siguranţă publică este de 1.100 lei, aşa că fără sporuri nu văd cine îşi va mai pune viaţa în pericol”, a menţionat Lucian Petruţ.

Citeşte mai mult...
 
Puya, locul 1 cu 'Undeva-n Balkani' PDF Imprimare Email
Luni, 25 Mai 2009 16:02

"Undeva-n Balkani", primul single lansat de pe albumul "Romanisme partea 1" semnat Puya, se afla pe primul loc in topul difuzarilor radio si tv la doar o luna si jumatate de la lansarea acestuia.

Conform monitorizarii Media Forest Puya feat. George Hora – "Undeva-n Balkani"- a fost difuzat de 448 de ori in perioada 16 – 23 mai 2009, fapt ce il duce pe artist pe locul 1 in topul preferintelor ascultatorilor.

Piesa "Undeva-n Balkani" reprezinta viziunea proprie a artistului fata de Romania anului 2009 si vine cu un stil muzical nou, foarte apropiat de cel al artistilor de peste ocean.

Mai mult decat atat, "Undevan-n Balkani", turneul national de promovare al albumului "Romanisme partea 1", a luat sfarsit vineri 22 mai, la Sibiu in fata a peste 500 de spectatori. Turneul ce a luat startul in urma cu o luna de zile in Bucuresti s-a bucurat de incasari mult peste cota de piata a artistului, el adunand un numar record de spectatori pentru un turneu al unui artist hip-hop in Romania.

Citeşte mai mult...
 
Vom avea o vara mai secetoasa decat cea din anul 2000 PDF Imprimare Email
Joi, 21 Mai 2009 13:55

Specialistii apreciaza ca vom avea o vara mai secetoasa decat cea din anul 2000, cu recorduri de temperatura pentru unele orase din Romania care vor depasi 40 de grade celsius. In luna iunie se vor inregistra temperaturi de 35 de grade, iar seceta s-a instalat, inca din luna aprilie, cand a plouat foarte putin, transmite RRA, citat de Rador.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat miercuri ca seceta si inghetul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale in toamna si primavara din suprafata totala de sapte milioane de hectare. El a adaugat ca fermierii ale caror terenuri sunt afectate ar putea sa primeasca despagubiri din fondul special de interventii al Guvernului.

"Pana la aceasta ora avem 1,54 de milioane de hectare care sunt afectate, unele in proportie de 50%, unele sub 50%. Se centralizeaza datele. Vom lua legatura cu INM (Institutul National de Meteorologie) si ei sunt cei care pot sa ne dea documentatia necesara, ca sa putem declara stare de calamitate.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647UrmătorSfârşit »

Page 44 of 47

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact