logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
In 2009, Biroul Vamal Sighet a avut venituri cu 33% mai mici decat in anul precedent PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Februarie 2010 20:00

Biroul Vamal Sighet (BVS) este organizat atat ca birou vamal de interior, cat si de frontierea, avand trei puncte vamale: Sighet, Campulung la Tisa si Valea Viseului, ultimele doua  fiind suspendate in prezent. Biroul interior asigura vamuirea marfurilor extracomunitare, ale operatorilor economici de comert exterior, vamuirea postei si mesageriei internationale. Ca activitate secundara, BVS supravegheaza miscarea produselor accizabile in regim suspensiv a operatorilor locali autorizati sa efectueze operatiuni cu astfel de produse.

De la bun inceput, trebuie spus ca anul trecut BVS a incasat si livrat la bugetul statului suma de 3.270.398 lei, fata de 4.933.512 lei in anul precedent. Procentual scaderera este de 33%, fiind pusa in principal pe scaderea importurilor cu 38% datorita crizei economice. In actiunile de combatere a fraudei vamale, anul trecut au fost identificate 359 fraude de diferite tipuri, avand ca rezultat intocmirea a 336 procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, cuantumul amenzilor aplicate fiind de 1,4 milioane lei. In urma  controalelor fizice au fost descoperite 10 autovehicule modificate constructiv, pentru ascunderea marfurilor, fiind initiate in acest sens 10 alerte la nivel national pentru atentionarea lucratorilor operativi de la alte birouri vamale de frontiera din Romania.

Citeşte mai mult...
 
Aproape 74.000 de concedii medicale in Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 19 Februarie 2010 21:43

Tot mai multi maramureseni satui de munca apeleaza la varianta concediilor medicale, care cresc de la an la an. In 2009 medicii din judet au acordat nu mai putin de 73.926 de astfel de certificate valoarea sumelor platite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate fiind de 19.292.848 lei. In 2008 au fost acordate 68.542 de concedii medicale, iar in 2007 - 66.721.

Ingrijorat de aceasta crestere semnificativa, Ministerul Sanatatii se gandeste la anumite constrangeri in acordarea certificatelor medicale.

“Va fi analizat sistemul de acordare a concediilor medicale din Romania in sensul restrangerii termenelor ce pot fi prescrise de medici”, a spus ministrul Sanatatii Cseke Attila.

Citeşte mai mult...
 
Vanzarea ilegala de tigari pe strazile Sighetului continua. Pana cand oare? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 17 Februarie 2010 10:51

O patrulă de ordine şi siguranţă publică a Jandarmeriei Sighetu Marmaţiei aflată în serviciu marţi 16.02.2010, în jurul orei 12.30, pe strada Libertăţii din localitate, a surprins două persoane care ofereau spre vânzare, în zona Pieţei Agroalimentare, ţigări ucrainene fără a deţine documente de provenienţă ale acestora. În urma identificării s-a stabilit că este vorba despre Daniel V., de 30 ani şi Angela C., de 30 ani, din sat Şugatag, care au fost sancţionaţi fiecare, cu avertisment scris, dispunându-se totodată şi măsura confiscării a 84 pachete de ţigări, în valoare totală de 450 lei.

Citeşte mai mult...
 
Politia de Frontiera are toate aprobarile necesare pentru crearea “fasiei de protectie” PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Ianuarie 2010 15:45

In urma articolului in care se facea referire la faptul ca in zona numita Teplita, de langa Sighetu-Marmatiei, Politia de Frontiera a defrisat zavoiul pentru a crea o “fasie de protectie”, lucrare care distruge habitatul a zeci de specii de pasari, purtatoarea de cuvant a Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, Iulia Stan, a tinut sa faca anumite precizari: inainte de inceperea lucrarilor au fost obtinute avizele necesare de la toate forurile in drept printre care si Agentia pentru Protectia Mediului Maramures care, prin documentul nr. 8720/7.11.2009 a aprobat lucrarea. De altfel, crearea unei fasii de protectie este o cerinta speciala mentionata si in documentele de aderare la Spatiul Schengen de care Romania este obligata a tine seama.

Ultima actualizare Miercuri, 20 Ianuarie 2010 15:51
Citeşte mai mult...
 
Bilantul IJPF Maramures pe 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 07 Ianuarie 2010 12:22

In 2009, politistii de frontiera maramureseni au destructurat10 grupari infractionale organizate.Situatia operativa la frontiera de stat romano-ucraineana, din zona de responsabilitate a IJPF Maramures, a fost vasta si deosebit de complexa, in anul 2009, fiind caracterizata prin activitati pe linia migratiei ilegale, contrabanda, autovehicule furate din strainatate, droguri etc. In anul precedent, poliţistii de frontieră maramureşeni au constatat 740 de infractiuni, au înregistrat 298  dosare  penale,  fiind cercetate 602 persoane. Browserul nu permite afişarea acestei imagini. Tot in perioada de referinta, au fost destructurate 10 grupari infractionale  organizate si au fost arestate  40 de persoane.  

Tigari confiscate in valoare de 200.000 de euro

Perioada analizată s-a caracterizat prin intensificarea fenomenului contrabandei cu tigari, numarul infractiunilor crescand cu 66%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe linie de contrabandă au fost înregistrate un număr de 31 dosare penale pentru săvârşirea a 101  infracţiuni, în care au fost implicate 101 de persoane (81 fapte de contrabandă, 2 fapte de contrabandă calificată, 1 evaziune fiscală şi 17 fapte de complicitate  la contrabandă). În cadrul infracţiunilor de contrabandă au fost ridicate în vederea confiscării  un număr de 186.756 pachete de ţigări în valoare de aproximativ 200.000 de euro.

Citeşte mai mult...
 
Circulaţie în condiţii de iarnă in Maramures PDF Imprimare Email
Marţi, 05 Ianuarie 2010 11:51

Traficul rutier pe şoselele Maramureşului se desfăşoară în condiţii de iarnă. După ce în noaptea de 3 spre 4 ianuarie a nins continuu în tot judeţul, drumarii au lucrat non-stop pentru deszăpezirea drumurilor. Din fericire, până ieri după-amiază nu au fost înregistrate blocaje pe niciun drum, dar zeci de şoferi au fost prinşi fără cauciucuri de iarnă şi au rămas împotmoliţi pe marginea drumurilor.

Angajaţii de la secţia Drumuri Naţionale Baia Mare au acţionat cu 26 de utilaje de deszăpezire şi au împrăştiat 380 tone de material antiderapant. Pe DN 1C şi E 58, la Seini, carosabilul era acoperit cu un strat de zăpadă de aproximativ un centimetru, însă acest lucru nu a condus la blocaje. Aceeaşi situaţie a fost întâlnită şi în pasul Gutâi, pe DN 18, unde, pe alocuri, şoseaua a fost acoperită cu mâzgă.
"Circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, însă nu au fost înregistrate evenimente neplăcute. A nins continuu,
însă stratul de zăpadă în decor nu depăşeşte 15 centimetri în pasul Gutâi sau Prislop. De asemenea, în anumite zone, carosabilul este acoperit cu mâzgă, dar traficul rutier nu a fost blocat din această cauză", a explicat Mircea Pop, şeful secţiei Drumuri Naţionale.

Citeşte mai mult...
 
Prognoza meteo in lunile ianuarie, februarie si martie 2010 PDF Imprimare Email
Luni, 04 Ianuarie 2010 18:35

Temperaturile maxime in ianuarie pot atinge 15 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii, regimul termic in februarie situandu-se peste valorile normale in regiunile din est, urmand ca in martie sa fie mai frig in nord-vestul tarii, iar temperaturile minime sa atinga -20 de grade Celsius.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) precizeaza, pentru Mediafax, ca temperaturile lunii ianuarie vor depasi valorile normale in cea mai mare parte a tarii, maximele putand ajunge la 15 grade Celsius.

In noptile cele mai reci din cursul lunii ianuarie, temperaturile minime vor cobori sub -20 de grade Celsius, in zonele depresionare din centrul si nordul tarii.

Ultima actualizare Marţi, 19 Ianuarie 2010 21:48
Citeşte mai mult...
 
La Multi Ani, 2010! La Multi ani tuturor sighetenilor! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 01 Ianuarie 2010 00:00
Ultima actualizare Joi, 31 Decembrie 2009 18:18
 
Se circula in conditii de iarna pe drumurile din judet PDF Imprimare Email
Miercuri, 30 Decembrie 2009 08:40

In urma ninsorilor cazute in dimineata zilei de astazi, 30 decembrie, utilajele de deszapezire intervin la aceasta ora atat pe drumurile judetene, cat si pe cele nationale pentru a preintampina formarea poleiului.

Pe drumurile judetene se afla in acest moment 40 de utilaje care au imprastiat circa 200 de tone de material antiderapant. „Avem in teritoriu 40 de masini care imprastie material antiderapant pentru a nu se forma poleiul. Sunt zone unde la aceasta ora ninge, dar nu sunt probleme”, a declarat inginerul Tiberiu Tulici de la SC Drumuri si Poduri Maramures.

Citeşte mai mult...
 
Emil Boc a anuntat noul cabinet PDF Imprimare Email
Duminică, 20 Decembrie 2009 17:56

Premierul desemnat Emil Boc a anuntat, duminica, lista ministrilor care vor face parte din viitorul cabinet, compus din 15 ministri si un vicepremier. Documentul va fi trimis la Parlament, impreuna cu programul de guvernare.Printre propunerile de ministri se regasesc la  Finante - Sebastian Vladescu, la Externe: Teodor Baconschi, la Aparare- Gabriel Oprea, la Justitie- Catalin Predoiu, la Educatie- Daniel Funeriu, la Agricultura: Mihail Dumitru.

Ministrii propusi de Emil Boc: 

Ministerul Administratiei si Internelor- Vasile Blaga
Ministerul Economiei - Adriean Videanu
Ministerul Transporturilor - Radu Berceanu
Ministerul Dezvoltarii si Turismului -Elena Udrea 

Ultima actualizare Duminică, 20 Decembrie 2009 18:03
Citeşte mai mult...
 
ADR Nord-Vest încheie anul 2009 ca beneficiar a mai multor proiecte de succes PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 16 Decembrie 2009 19:12

Este vorba despre proiecte în cadrul cărora Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest este administrator, coordonator sau partener.

Un proiect vizibil, prin natura lui, este Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord - http://europedirect.nord-vest.ro/ . ADR Nord-Vest a semnat, recent, alături de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, acordul de finanţare pentru activitatea Centrului din 2010; bugetul total fiind de 50.790 euro. Centrul asigură servicii de informare de bază pentru publicul general asupra afacerilor europene, dar desfăşoară şi activităţi de cooperare cu elevi, studenti, aplicanti pentru proiecte finantate de UE, alţi multiplicatori de informatie europeana şi mass-media locală şi regională.  În 2009, Centrul a organizat o dezbaterea publică regională „2009 Anul European al Creativităţii şi Inovării” (martie); două traininguri pentru jurnaliştii din Transilvania de Nord “Alegerile europarlamentare 2009” (martie) şi “20 de ani de la căderea Zidului Berlinului” (sept); Ziua Europei 9 Mai & Gala Multiplicatorilor de Informaţie Europeană din Transilvania de Nord (mai); ediţia a 3a a târgului „Forumul Regional al Oportunităţilor Europene”(nov) şi a editat prima publicaţie pe CD care integrează informaţii despre toate programele de finanţare operabile în regiunea noastră.

Citeşte mai mult...
 
ISU Maramures la raport de an PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Decembrie 2009 16:32

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă ,,Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, ca serviciu public deconcentrat in subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, şi-a desfăşurat activitatea pe baza cadrului normativ-juridic în vigoare. Obiectivul fundamental al întregii activităţi desfăşurate de inspectorat şi care a mobilizat majoritatea resurselor umane, materiale şi financiare avute la dispoziţie în anul 2009, a fost creşterea substanţială a calităţii măsurilor de prevenire şi eficientizarea continuă a acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.


1.MĂSURI ÎNTREPRINSE ŞI ACŢIUNI DESFĂŞURATE

DE CĂTRE CENTRUL OPERAŢIONAL

  1. Analiză, evaluare şi coordonare intervenţie

Pentru creşterea capacităţii operaţionale a inspectoratului şi subunităţilor s-a organizat, condus şi desfăşurat 47 exerciţii tactice. Au fost reactualizate documentele privind organizarea intervenţiei, am planificat şi executat 255 recunoaşteri preliminare, s-au întocmit şi reactualizat 113 planuri de intervenţie şi fişe operative. (Anexa nr.1)

Citeşte mai mult...
 
Inspectoratul Social Regional a semnalat nereguli la doua centre de ingrijire din Maramures PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Decembrie 2009 16:28

Miercuri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, a fost prezentat raportul de activitate al Inspectoratului Social Regional Nord-Vest, cu sediul in Baia Mare. Cu toate ca inspectoratul s-a desfiintat ca urmare a comasarii prin absorbtie, atat angajatii, cat si atributiile au fost preluate de Inspectia Muncii. Neregulile semnalate pe segmentul social in judetul nostru sunt numeroase. O parte dintre acestea pot fi rezolvate de institutiile vizate, insa altele se pot solutiona doar odata cu schimbarea legii.

Inspectoratului Social Regional Nord-Vest a acordat o atentie deosebita verificarii conditiilor si serviciilor oferite in cadrul centrelor de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati, dar si cele care gazduiesc copii institutionalizati. Nu numai din judetul nostru, ci si din Satu Mare, Salaj, Cluj, Bihor si Bistrita Nasaud. Problemele constatate pe segmentul social sunt multiple. Referitor la Maramures s-a precizat faptul ca Centrul de Ingrijire si Asistenta Poienile de Sub Munte si Centrul din Sighetu Marmatiei ofera doar gazduire asistatilor si nu servicii de recuperare-reabilitare. Mai mult in cadrul Centrului din Poienile de Sub Munte numarul beneficiarilor depaseste capacitatea centrului. “Niciunul dintre centrele inspectate nu respecta in totalitate standardele specifice de calitate. Personalul de specialitate este insuficient raportat la numarul de beneficiari.

Citeşte mai mult...
 
In Maramures vine iarna adevarata PDF Imprimare Email
Joi, 10 Decembrie 2009 21:24

Incepand de azi, timp de cateva zile, temperaturile vor scadea foarte mult in Maramures. Astfel, in cursul zilei de sambata, temperaturile vor fi in medie de -5 grade Celsius in timpul zilei, iar noaptea se vor inregistra in jur de -8 grade C. In primele zile ale saptamanii viitoare temperaturile vor scadea si mai mult si vor fi cuprinse intre -8 si -10 grade Celsius. De marti incolo sunt asteptate precipitatii sub forma de ninsoare in toate zonele judetului. Asadar, iarna adevarata se va instala in judet in urmatoarele zile.

Citeşte mai mult...
 
Fotbal in sala la ISU Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 30 Noiembrie 2009 18:02

Cei mai sportivi dintre pompierii maramureşeni s-au întrecut duminică, 29.11, în cadrul competiţiei “ Cupa 1 Decembrie” la fotbal în sală. La turneul desfăşurat cu ocazia Zilei Naţionale a României, în sala de sport a liceului “C.D. Neniţescu“ din Baia Mare, au participat 8 echipe de la reşedinţa inspectoratului, Detaşamentul Baia Mare, Detaşamentul Sighetu Marmaţiei, Secţia de Pompieri Vişeu de Sus, Garda de Intervenţie Şomcuta Mare şi Pichetul Târgu Lăpuş.

După meciuri spectaculoase, de angajament fizic total şi dovezi de virtuozitate tehnică din partea participanţilor, cei mai buni s-au dovedit a fi fotbaliştii de la reşedinţa inspectoratului. Ei au fost urmaţi în clasament de pompierii de la Garda de Intervenţie Şomcuta Mare şi cei de la Detaşamentul Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Sase dealeri auto, sanctionati cu 14.000 lei pentru etichetare incompleta PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Noiembrie 2009 19:30

Un numar de sase dealeri auto din municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei au primit sanctiuni contraventionale din partea comisarilor de la Protectia Consumatorilor. Acestia au desfasurat, in perioada 2-6 noiembrie, o actiune tematica de control privind consumul de carburanti si emisiile de dioxid de carbon la autoturismele noi, comercializate de dealerii maramureseni. In vizorul inspectorilor s-au aflat in total 13 operatori economici, dintre care zece s-au ales cu sanctiuni contraventionale. “Etichetarea incompleta este principala abatere depistata in timpul controalelor la showroom-urile din judet. De pe eticheta lipseau atat mentiunile referitoare la carburantii utilizati, cat si la consum si emisia de dioxid de carbon. Totodata, am depistat la comercializare masini la care preturile erau expuse in euro, fara o informare privind paritatea leu/euro”, a precizat directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures, Olivia Ardelean. Pentru neregulile constatate, sase dealeri auto au fost amendati cu 14.000 lei, iar alti patru au primit avertismente.

Citeşte mai mult...
 
Hertha Muller a avut drăguţ din Maramureş PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Noiembrie 2009 18:18

De când a aflat că Hertha Muller a primit premiul Nobel pentru literatură, profesorul Mihai Cucicea, directorul Liceului "Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei, se dă de ceasul morţii să-i găsească  adresa de e-mail sau numărul de telefon. Asta pentru a putea să o felicite pe fosta lui prietenă (de un an), din perioada tinereţii.

Că Hertha Muller este scriitoare româncă dovedesc şi scrisorile pe care ucraineanul Mihai Cucicea (din Poienile de sub Munte) le-a primit de la ea, pe când era student la matematică în Timişoara.
"În primăvara anului 1975, am fost trimis, împreună cu alţi colegi de facultate, în practică la Jimbolia", îşi începe istorisirea profesorul Cucicea. 
"În cele trei săptămâni cât am fost în practică, am locuit la internatul liceului din oraş. Dintre colegi, eram singurul care mergeam dimineaţa să iau micul dejun la cantina liceului, ceilalţi preferând să mai lenevească o oră în dormitor. Cu liceenii, venea la cantină o tânără pedagogă, pe care o chema Hertha Muller. Ne-am cunoscut şi între noi s-a legat o prietenie sinceră. Ea îmi pregătea dimineaţa cornuleţe, pe care le mâncam între mese, până la prânz, sau le mai dădeam şi colegilor", îşi aminteşte profesorul.

Ultima actualizare Duminică, 15 Noiembrie 2009 21:10
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior414243444546474849UrmătorSfârşit »

Page 43 of 49

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact