logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Fotbal in sala la ISU Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 30 Noiembrie 2009 18:02

Cei mai sportivi dintre pompierii maramureşeni s-au întrecut duminică, 29.11, în cadrul competiţiei “ Cupa 1 Decembrie” la fotbal în sală. La turneul desfăşurat cu ocazia Zilei Naţionale a României, în sala de sport a liceului “C.D. Neniţescu“ din Baia Mare, au participat 8 echipe de la reşedinţa inspectoratului, Detaşamentul Baia Mare, Detaşamentul Sighetu Marmaţiei, Secţia de Pompieri Vişeu de Sus, Garda de Intervenţie Şomcuta Mare şi Pichetul Târgu Lăpuş.

După meciuri spectaculoase, de angajament fizic total şi dovezi de virtuozitate tehnică din partea participanţilor, cei mai buni s-au dovedit a fi fotbaliştii de la reşedinţa inspectoratului. Ei au fost urmaţi în clasament de pompierii de la Garda de Intervenţie Şomcuta Mare şi cei de la Detaşamentul Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Sase dealeri auto, sanctionati cu 14.000 lei pentru etichetare incompleta PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Noiembrie 2009 19:30

Un numar de sase dealeri auto din municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei au primit sanctiuni contraventionale din partea comisarilor de la Protectia Consumatorilor. Acestia au desfasurat, in perioada 2-6 noiembrie, o actiune tematica de control privind consumul de carburanti si emisiile de dioxid de carbon la autoturismele noi, comercializate de dealerii maramureseni. In vizorul inspectorilor s-au aflat in total 13 operatori economici, dintre care zece s-au ales cu sanctiuni contraventionale. “Etichetarea incompleta este principala abatere depistata in timpul controalelor la showroom-urile din judet. De pe eticheta lipseau atat mentiunile referitoare la carburantii utilizati, cat si la consum si emisia de dioxid de carbon. Totodata, am depistat la comercializare masini la care preturile erau expuse in euro, fara o informare privind paritatea leu/euro”, a precizat directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures, Olivia Ardelean. Pentru neregulile constatate, sase dealeri auto au fost amendati cu 14.000 lei, iar alti patru au primit avertismente.

Citeşte mai mult...
 
Hertha Muller a avut drăguţ din Maramureş PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Noiembrie 2009 18:18

De când a aflat că Hertha Muller a primit premiul Nobel pentru literatură, profesorul Mihai Cucicea, directorul Liceului "Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei, se dă de ceasul morţii să-i găsească  adresa de e-mail sau numărul de telefon. Asta pentru a putea să o felicite pe fosta lui prietenă (de un an), din perioada tinereţii.

Că Hertha Muller este scriitoare româncă dovedesc şi scrisorile pe care ucraineanul Mihai Cucicea (din Poienile de sub Munte) le-a primit de la ea, pe când era student la matematică în Timişoara.
"În primăvara anului 1975, am fost trimis, împreună cu alţi colegi de facultate, în practică la Jimbolia", îşi începe istorisirea profesorul Cucicea. 
"În cele trei săptămâni cât am fost în practică, am locuit la internatul liceului din oraş. Dintre colegi, eram singurul care mergeam dimineaţa să iau micul dejun la cantina liceului, ceilalţi preferând să mai lenevească o oră în dormitor. Cu liceenii, venea la cantină o tânără pedagogă, pe care o chema Hertha Muller. Ne-am cunoscut şi între noi s-a legat o prietenie sinceră. Ea îmi pregătea dimineaţa cornuleţe, pe care le mâncam între mese, până la prânz, sau le mai dădeam şi colegilor", îşi aminteşte profesorul.

Ultima actualizare Duminică, 15 Noiembrie 2009 21:10
Citeşte mai mult...
 
Olimpiada de biologie din Ungaria poarta numele unui om de stiinta sighetean PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Noiembrie 2009 17:47

In anul scolar 1998-1999, Liceul “Foldes Ferenc” din Miskolc, Ungaria, a lansat Olimpiada nationala de biologie pentru liceeni careia i-a dat numele unuia dintre fostii profesori ai liceului, sigheteanul dr. Arokszallasy Zoltan, personalitate marcanta in domeniul cercetarii biologiei. Arokszallasy Zoltan s-a nascut la Sighet, in anul 1912, intr-o familie de muzicieni, tatal – Arokszallasy Janos – a fost organist de mare talent. Dupa clasele elementare in orasul natal, tanarul Zoltan isi continua studiile la Szeged, apoi la Facultatea de Stiinte “Ferenc Jozsef”, unde studiaza chimia si stiintele naturale, dandu-si doctoratul din geologie. Dupa terminarea facultatii este angajat inspector la Ministerul Educatiei, apoi la Miskolc unde va activa ca profesor pana la pensionarea sa din anul 1973. Dr. Arokszallasy Zoltan a murit la 15 noiembrie 1981, fiind inmormantat cu mari onoruri in cimitirul din localitate. De numele cercetatorului sighetean se leaga o serie de manuale de biologie, o culegere cuprinzand o mie de articole de specialitate aparute de-a lungul a 20 de ani, ghiduri turistice, precum si volumul “Ciuperci comestibile si ciuperci otravitoare” (”Eheto es merges gombak”, ilustrata cu desenele sotiei), volum socotit cel mai important si complet indreptar privind ciupercile din arealul central-european, tradus in multe limbi straine printre care si in limba romana.

Ultima actualizare Duminică, 15 Noiembrie 2009 21:14
Citeşte mai mult...
 
Deputatul Buciuta se intalneste la Londra cu ucrainenii din Europa PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Noiembrie 2009 20:38

Lidrerii comunitatilor ucrainene din toata Europa si-au dat intalnire la sfarsitul acestei saptamani (13-15 noiembrie), tocmai in capitala Angliei. Ei se aduna la Londra pentru a trasa o strategie de colaborare pentru anul 2010. La importanta intrunire va fi prezent si deputatul maramuresean :tefan Buciuta, presedinte al Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR). Buciuta a declarat ca UUR are mari sanse sa fie cooptata in noua structura de conducere pe plan european (care se va stabili in cadrul intalnirii de la Londra), dupa ce, de anul trecut, UUR are reprezentanti in Congresul Mondial al Ucrainenilor. “In mod sigur vom face parte din noua structura decizionala pe plan european. Acest lucru va insemna o recunoastere a activitatii UUR in plan european. Din aceasta postura vom putea contribui decisiv la dezvoltarea relatiilor transfrontaliere dintre ucrainenii care traiesc in Romania si cei din alte tari europene. Prin tot ce-am intreprins in ultimii ani, UUR a ajuns sa fie foarte bine vazuta in cadrul uniuniunilor similare din alte tari”, a spus deputatul Buciuta.

Citeşte mai mult...
 
"Care" vs. "pe care", o problema pentru televiziuni PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Noiembrie 2009 19:50

Institutul de Lingvistica al Academiei a dat publicitatii un raport care indica cele mai frecvente si, in acelasi timp, grave erori pe care le fac jurnalistii la TV.

Omiterea prepozitiei "pe" in constructiile de tip "pe care" (ex. “un bilet care tot 320 de lei ai dat pe el, in loc de un bilet pe care...”) este una dintre cele mai obisnuite greseli. De asemenea, jurnalistii folosesc de multe ori si formele gresite ae unor cuvinte ca “servici” in loc de “serviciu” sau ”ghiuveta” in loc de “chiuveta”.

Totusi, institutul a constatat si faptul ca numarul greselilor din domeniul ortografiei si al morfologiei in audiovizualul romanesc este in usoara scadere. Numarul total al greselilor a fost de 797, in intervalul 20 septembrie-20 octombrie, fata de 870, in perioada 20 mai-20 iunie.

Campion al greselilor, potrivit ultimului raport de monitorizare, este postul OTV, cu 92 in total.

Monitorizarea a vizat, potrivit NewsIn, 12 posturi de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural) si patru posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Guerrilla si Radio Europa FM).

Citeşte mai mult...
 
Politia locala va lua locul Politiei comunitare PDF Imprimare Email
Luni, 02 Noiembrie 2009 18:02

Personalul va fi format din functionari publici si personal contractual.

Un proiect de lege, adoptat deja de Senat, prevede infiintarea Politiei locale. Aceasta urmeaza sa preia atributiile Politiei comunitare, care se va desfiinta. Insa, fata de Politia comunitara, noua structura va avea competente extinse in domeniile< evidenta populatiei, circulatie, disciplina in constructii, afisaj stradal, protectia mediului etc. Personalul va fi format din functionari publici si personal contractual, va fi in subordinea autoritatii locale, mai exact a primarului, si va fi platit de aceasta. Politistii locali vor avea drept de port si uz de arma, de a aplica amenzi si va putea dispune masuri solicitate expres de autoritatea locala. Politia locala va colabora cu structurile teritoriale ale Politiei Rom]ne, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera si inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, precum si cu celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale.

Citeşte mai mult...
 
De trei ani la Milano, de trei ani pe podiumurile modei PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Octombrie 2009 09:55

La doar 19 ani Corina Scuteriu din Borşa (judeţul Maramureş) se poate lăuda cu aproape trei ani de experienţă în defilările de modă din Milano, din toţi atâţia de când este în Italia.

Colaborează deja cu o agenţie de modele în mod direct cu Stelian, singurul creator român cunoscut la Milano.

„Prioritatea mea este şcoala şi nu am dat foarte multă atenţie acestui sector, dar imediat ce voi avea mai mult timp mă voi ocupa serios”, ne spune Corina. Despre agenţia cu care colaborează acum spune că „este o agenţie mică, nu are nume foarte mari în portofoliu, dar este exact de ce am nevoie, nu pot accepta toate propunerile în acest moment”. 

Citeşte mai mult...
 
Țăndărică şi-a comandat opinci din Maramureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 24 Octombrie 2009 10:44

Român până-n măduva oaselor, Ovidiu Lipan Țăndărică (56 de ani) şi-a comandat opinci autentice. Membrul trupei Phoenix şi-a luat încălţările populare de la meşteri din Maramureş şi spune că are de gând să le poarte nu numai pe scenă, ci şi pe stradă, asortate la ţinute tradiţionale. “Recomand straiele populare şi opincile oricărei persoane care are un strop de respect pentru străbunii noştri. E posibil să mă vedeţi şi-n oraş cu ele”, ne-a spus nonconformistul baterist.

Citeşte mai mult...
 
Protectia Consumatorilor a gasit alimente expirate in supermarketuri PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Octombrie 2009 06:53

Mai multe produse alimentare expirate au fost gasite de comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures in supermarketurile din Baia Mare si Sighetu Marmatiei. In perioada 13-14 octombrie, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) a desfasurat o actiune de control la supermarketurile si hypermarketurile din cele doua municipii. Cu aceasta ocazie, au fost depistate mai multe abateri de la legislatia in vigoare. Mai mult, comisarii au depistat pe rafturi produse alimentare expirate. Directorul CJPC Maramures, Olivia Ardelean, a declarat ca verificarile au vizat incadrarea in data durabilitatii minimale a produselor, modul de depozitare a acestora si informarea corespunzatoare a consumatorilor. “S-au controlat in total noua operatori economici din judet. La o parte dintre acestia conditiile de depozitare a produselor erau necorespunzatoare. Au mai fost depistate si asa-numitele practici comerciale incorecte. De exemplu, un supermarket oferea o reducere de 25% la cumpararea a doua bucati de salam. Intr-un alt caz, cumparatorul era informat ca primeste un iaurt gratis la doua cumparate. In realitate am constatat insa ca reducerea de pret era mai mica decat cea anuntata la promotie”, a precizat Olivia Ardelean.

Citeşte mai mult...
 
Politistii din Maramures au organizat actiuni punctuale in sistem integrat PDF Imprimare Email
Luni, 19 Octombrie 2009 08:35

In weekend, politistii maramureseni au avut mult de lucru din dispozitia Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Astfel, in judetele Arad, Brasov, Cluj, Constanta, Ialomita, Iasi, Maramures si Sibiu, politistii au organizat mai multe actiuni pentru diminuarea fenomentului infractional si, implicit, pentru asigurarea linistii publice. In Maramures, actiunile s-au concentrat in zona Baia Mare, Viseu si Sighet.

Politistii de la Biroul Transporturi au identificat mai multe persoane care sunt suspecte intr-un dosar de furt de componente de cale ferate. Tot in Baia Mare, politistii de la Investigarea Fraudelor au depistat 151 litri de alcool etilic si distilat pentru care nu existau documente de transport si provenienta.

La Sighetu Marmatiei, politistii si jandarmii, au identificat cinci suspecti in trei dosare penale fiind acuzati de infractiunea de lovire.

Citeşte mai mult...
 
Firmele afectate de criza, ajutate de stat cu maxim 500.000 de euro PDF Imprimare Email
Marţi, 13 Octombrie 2009 10:33

Firmele care sunt afectate de criza pot primi ajutor financiar de la stat de pana la 500.000 euro. Aceasta schema de ajutor a fost aprobata de Consiliul Concurentei si este vorba despre un buget total de 220 milioane euro.

 Ajutoarele de stat pot fi acordate, in principal, sub forma de fonduri nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobanda, garantii, facilitati fiscale, esalonarea creantelor detinute sau preluate de entitatile publice, pentru a fi recuperate de acestea, fara perceperea de dobanzi.


Reprezentantii Consiliului Concurentei afirma ca documentul a fost trimis spre aprobare la Comisia Europeana, programul urmand sa se desfasoare pana la sfarsitul anului 2010.
„Obiectivul acestei scheme il reprezinta remedierea unor perturbari grave in economie cauzate de actuala criza economica si financiara. Ca urmare, se intentioneaza sprijinirea agentilor economici afectati de criza in vederea achitarii unor datorii catre institutiile publice, datorii comerciale sau salariale si pentru a le asigura o parte din disponibilitatile financiare necesare achizitionarii de materii prime, materiale si utilitati si finantarii unor proiecte de investitii absolut necesare in procesul de productie” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Citeşte mai mult...
 
Primarii maramureseni asteapta startul campaniei electorale ca sa primeasca fonduri la buget PDF Imprimare Email
Luni, 12 Octombrie 2009 16:17

Intrebarea cetateanului turmentat din piesa ”O scrisoare pierduta" , ”Eu cu cine votez?" circula tot mai des pe buzele oamenilor. Chiar si primarii maramureseni au remarcat, in gluma, ca toata lumea vorbeste de pregatirile pentru alegeri, insa nimeni nu prea face nimic. In orice caz, alegerile pot constitui un bun prilej pentru primari de a obtine fondurile necesare, dupa cum a dat de inteles chiar si subprefectul judetului Maramures, Dorin Buda.

Secretarii si primarii din unitatile administrativ-teritoriale ale judetului Maramures au fost informati astazi, 12 octombrie, despre ultimele noutati legate de pregatirile pentru alegerile prezidentiale.

Pe langa obisnuitele sectii de votare, la alegerile din 22 noiembrie vor exista si sectii de votare speciale care vor fi dotate cu calculatoare, camere web, camere video si chiar camere foto digitale, pentru ca turismul electoral si suspiciunile in legatura cu posibilitatea fraudarii alegerilor sa fie scoase din calcul.

Citeşte mai mult...
 
Statul ar putea da compensatii financiare institutiilor ai caror angajati merg la instruire militara PDF Imprimare Email
Duminică, 11 Octombrie 2009 18:02

Institutiile ai caror angajati sunt plecati la instruire militara, in vederea incheierii de contracte in calitate de rezervisti voluntari, ar putea primi de la stat compensatii financiare pentru perioada instruirii, conform unui proiect de hotarare de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Apararii.

Compensatia financiara, echivalenta cu un salariu minim brut pe economie, se va acorda pentru fiecare angajat selectionat pentru a urma programul de instruire de patru luni sau pentru soldatii si gradatii rezervisti voluntari concentrati pentru indeplinirea unor misiuni in timp de pace, potrivit proiectului, informeaza NewsIn.

Astfel, banii de la stat ar trebui sa acopere pierderile suportate de angajator ca urmare a absentei angajatului sau pentru inlocuirea acestuia. Compensatia financiara platita de stat a fost calculata la un salariu minim brut pe economie, care in prezent este de 600 de lei. In plus, angajatorii pot cere suplimentarea compensatiilor financiare daca cheltuielile pentru fiecare angajat depasesc cu cel putin jumatate valoarea compensatiei financiare standard. De asemenea, numarul de angajati ce urmeaza sa fie chemati la instruire se stabileste anual, pana la data de 31 martie, prin ordine ale conducatorilor institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, se arata in textul proiectului.

Citeşte mai mult...
 
Din lipsa de fonduri, Mini Maxi Dance Club nu a participat la campionatul de la Vilnius PDF Imprimare Email
Miercuri, 07 Octombrie 2009 10:03

Criza economica se face din ce in ce mai mult simtita in viata de zi cu zi, mai ales la nivelul activitatilor pe care populatia le eticheteaza drept “distractie”, cu toate ca rolul lor pe termen lung este inegalabil.

In aceasta categorie intra si dansul sportiv competitional, unul dintre cei mai de seama ambasadori culturali ai Romaniei, sport care, datorita lipsei unor sponsori, risca sa scoata Romania de pe caledarul evenimentelor sportive europene si mondiale de gen. Bunaoara, lipsa fondurilor a facut ca vicecampioana Romaniei la dans sportiv formatii, Mini Maxi Dance Club din Sighetu-Marmatiei, sa nu poata reprezenta tara in Vilnius, Lituania, Capitala Europeana a Culturii 2009, cu toate ca a primit o invitatie speciala din partea organizatorilor.

Citeşte mai mult...
 
Un pachet de tigari va costa cel putin 7,1 lei in 2010 si 12,4 lei in 2016 PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Septembrie 2009 16:05

Pretul minim al unui pachet de tigari va ajunge anul viitor, dupa cresterea accizelor, la 7,1 lei, fata de 6,4 lei in prezent, si la 12,4 lei in 2016, a declarat, miercuri, Philip Gambaccini, director fiscal affairs al producatorului de tigarate Philip Morris International, informeaza Mediafax.

Gambaccini a precizat ca accizele cresc cu un ritm prea accelerat, in acest an avand deja loc doua majorari, in aprilie si septembrie.

Potrivit reprezentantului Philip Morris, cresterea accizelor incurajeaza dezvoltarea pietei negre, mai ales daca in tarile din zona tigarile sunt cu mult mai ieftine.

Astfel, pretul mediu al unui pachet de tigari este de 1,53 euro in Romania, de 0,3 euro in Republica Moldova si de 0,27 euro in Ucraina.

"Estimam o crestere a volumului vanzarilor de tigari ilicite, pentru care nu se platesc taxe", a spus Gambaccini.

El a mentionat ca majorarea accizelor in mai multe state europene nu a condus nici la cresterea incasarilor bugetare, dar nici la scaderea incidentei fumatului, ci la dezvoltarea pietei negre.

Citeşte mai mult...
 
SLÎ Maramureş recomandă membrilor de sindicat să nu participe la manifestările festive ocazionate de deschiderea anului şcolar, la care vor fi prezenţi politicieni. PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 09 Septembrie 2009 13:31

Având în vedere că:

În proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, învăţământul este situat la periferia grilei de salarizare, iar aplicarea Legii va avea drept efecte: diminuarea veniturilor de natură salarială ale personalului din sistem, crearea de inechităţi prin pierderea unor drepturi câştigate ale salariaţilor din educaţie, îngheţarea salariilor pe perioadă nedeterminată indiferent de rata inflaţiei, concedieri masive în sectorul bugetar;

Guvernul României refuză aplicarea Legii nr. 221/2008 – de majorare a salariilor personalului didactic;

În ultima perioadă, în învăţământul preuniversitar de stat, s-a procedat la desfiinţarea a aproximativ 20.000 de posturi, ceea ce a dus la disponibilizări masive de personal;

Executivul intenţionează să îi forţeze pe cei peste 400.000 de salariaţi din învăţământ să accepte concediu fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, ceea ce va implica trimiterea acasă a celor peste 3,5 milioane de elevi, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” s-au întâlnit astăzi la Bucureşti pentru a dezbate problemele actuale ale învăţământului românesc. SLÎ Maramureş recomandă membrilor de sindicat să nu participe la manifestările festive ocazionate de deschiderea anului şcolar, la care vor fi prezenţi politicieni.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior4142434445464748UrmătorSfârşit »

Page 43 of 48

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact