logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Politia locala va lua locul Politiei comunitare PDF Imprimare Email
Luni, 02 Noiembrie 2009 18:02

Personalul va fi format din functionari publici si personal contractual.

Un proiect de lege, adoptat deja de Senat, prevede infiintarea Politiei locale. Aceasta urmeaza sa preia atributiile Politiei comunitare, care se va desfiinta. Insa, fata de Politia comunitara, noua structura va avea competente extinse in domeniile< evidenta populatiei, circulatie, disciplina in constructii, afisaj stradal, protectia mediului etc. Personalul va fi format din functionari publici si personal contractual, va fi in subordinea autoritatii locale, mai exact a primarului, si va fi platit de aceasta. Politistii locali vor avea drept de port si uz de arma, de a aplica amenzi si va putea dispune masuri solicitate expres de autoritatea locala. Politia locala va colabora cu structurile teritoriale ale Politiei Rom]ne, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera si inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, precum si cu celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale.

Citeşte mai mult...
 
De trei ani la Milano, de trei ani pe podiumurile modei PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Octombrie 2009 09:55

La doar 19 ani Corina Scuteriu din Borşa (judeţul Maramureş) se poate lăuda cu aproape trei ani de experienţă în defilările de modă din Milano, din toţi atâţia de când este în Italia.

Colaborează deja cu o agenţie de modele în mod direct cu Stelian, singurul creator român cunoscut la Milano.

„Prioritatea mea este şcoala şi nu am dat foarte multă atenţie acestui sector, dar imediat ce voi avea mai mult timp mă voi ocupa serios”, ne spune Corina. Despre agenţia cu care colaborează acum spune că „este o agenţie mică, nu are nume foarte mari în portofoliu, dar este exact de ce am nevoie, nu pot accepta toate propunerile în acest moment”. 

Citeşte mai mult...
 
Țăndărică şi-a comandat opinci din Maramureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 24 Octombrie 2009 10:44

Român până-n măduva oaselor, Ovidiu Lipan Țăndărică (56 de ani) şi-a comandat opinci autentice. Membrul trupei Phoenix şi-a luat încălţările populare de la meşteri din Maramureş şi spune că are de gând să le poarte nu numai pe scenă, ci şi pe stradă, asortate la ţinute tradiţionale. “Recomand straiele populare şi opincile oricărei persoane care are un strop de respect pentru străbunii noştri. E posibil să mă vedeţi şi-n oraş cu ele”, ne-a spus nonconformistul baterist.

Citeşte mai mult...
 
Protectia Consumatorilor a gasit alimente expirate in supermarketuri PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Octombrie 2009 06:53

Mai multe produse alimentare expirate au fost gasite de comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures in supermarketurile din Baia Mare si Sighetu Marmatiei. In perioada 13-14 octombrie, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) a desfasurat o actiune de control la supermarketurile si hypermarketurile din cele doua municipii. Cu aceasta ocazie, au fost depistate mai multe abateri de la legislatia in vigoare. Mai mult, comisarii au depistat pe rafturi produse alimentare expirate. Directorul CJPC Maramures, Olivia Ardelean, a declarat ca verificarile au vizat incadrarea in data durabilitatii minimale a produselor, modul de depozitare a acestora si informarea corespunzatoare a consumatorilor. “S-au controlat in total noua operatori economici din judet. La o parte dintre acestia conditiile de depozitare a produselor erau necorespunzatoare. Au mai fost depistate si asa-numitele practici comerciale incorecte. De exemplu, un supermarket oferea o reducere de 25% la cumpararea a doua bucati de salam. Intr-un alt caz, cumparatorul era informat ca primeste un iaurt gratis la doua cumparate. In realitate am constatat insa ca reducerea de pret era mai mica decat cea anuntata la promotie”, a precizat Olivia Ardelean.

Citeşte mai mult...
 
Politistii din Maramures au organizat actiuni punctuale in sistem integrat PDF Imprimare Email
Luni, 19 Octombrie 2009 08:35

In weekend, politistii maramureseni au avut mult de lucru din dispozitia Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Astfel, in judetele Arad, Brasov, Cluj, Constanta, Ialomita, Iasi, Maramures si Sibiu, politistii au organizat mai multe actiuni pentru diminuarea fenomentului infractional si, implicit, pentru asigurarea linistii publice. In Maramures, actiunile s-au concentrat in zona Baia Mare, Viseu si Sighet.

Politistii de la Biroul Transporturi au identificat mai multe persoane care sunt suspecte intr-un dosar de furt de componente de cale ferate. Tot in Baia Mare, politistii de la Investigarea Fraudelor au depistat 151 litri de alcool etilic si distilat pentru care nu existau documente de transport si provenienta.

La Sighetu Marmatiei, politistii si jandarmii, au identificat cinci suspecti in trei dosare penale fiind acuzati de infractiunea de lovire.

Citeşte mai mult...
 
Firmele afectate de criza, ajutate de stat cu maxim 500.000 de euro PDF Imprimare Email
Marţi, 13 Octombrie 2009 10:33

Firmele care sunt afectate de criza pot primi ajutor financiar de la stat de pana la 500.000 euro. Aceasta schema de ajutor a fost aprobata de Consiliul Concurentei si este vorba despre un buget total de 220 milioane euro.

 Ajutoarele de stat pot fi acordate, in principal, sub forma de fonduri nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobanda, garantii, facilitati fiscale, esalonarea creantelor detinute sau preluate de entitatile publice, pentru a fi recuperate de acestea, fara perceperea de dobanzi.


Reprezentantii Consiliului Concurentei afirma ca documentul a fost trimis spre aprobare la Comisia Europeana, programul urmand sa se desfasoare pana la sfarsitul anului 2010.
„Obiectivul acestei scheme il reprezinta remedierea unor perturbari grave in economie cauzate de actuala criza economica si financiara. Ca urmare, se intentioneaza sprijinirea agentilor economici afectati de criza in vederea achitarii unor datorii catre institutiile publice, datorii comerciale sau salariale si pentru a le asigura o parte din disponibilitatile financiare necesare achizitionarii de materii prime, materiale si utilitati si finantarii unor proiecte de investitii absolut necesare in procesul de productie” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Citeşte mai mult...
 
Primarii maramureseni asteapta startul campaniei electorale ca sa primeasca fonduri la buget PDF Imprimare Email
Luni, 12 Octombrie 2009 16:17

Intrebarea cetateanului turmentat din piesa ”O scrisoare pierduta" , ”Eu cu cine votez?" circula tot mai des pe buzele oamenilor. Chiar si primarii maramureseni au remarcat, in gluma, ca toata lumea vorbeste de pregatirile pentru alegeri, insa nimeni nu prea face nimic. In orice caz, alegerile pot constitui un bun prilej pentru primari de a obtine fondurile necesare, dupa cum a dat de inteles chiar si subprefectul judetului Maramures, Dorin Buda.

Secretarii si primarii din unitatile administrativ-teritoriale ale judetului Maramures au fost informati astazi, 12 octombrie, despre ultimele noutati legate de pregatirile pentru alegerile prezidentiale.

Pe langa obisnuitele sectii de votare, la alegerile din 22 noiembrie vor exista si sectii de votare speciale care vor fi dotate cu calculatoare, camere web, camere video si chiar camere foto digitale, pentru ca turismul electoral si suspiciunile in legatura cu posibilitatea fraudarii alegerilor sa fie scoase din calcul.

Citeşte mai mult...
 
Statul ar putea da compensatii financiare institutiilor ai caror angajati merg la instruire militara PDF Imprimare Email
Duminică, 11 Octombrie 2009 18:02

Institutiile ai caror angajati sunt plecati la instruire militara, in vederea incheierii de contracte in calitate de rezervisti voluntari, ar putea primi de la stat compensatii financiare pentru perioada instruirii, conform unui proiect de hotarare de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Apararii.

Compensatia financiara, echivalenta cu un salariu minim brut pe economie, se va acorda pentru fiecare angajat selectionat pentru a urma programul de instruire de patru luni sau pentru soldatii si gradatii rezervisti voluntari concentrati pentru indeplinirea unor misiuni in timp de pace, potrivit proiectului, informeaza NewsIn.

Astfel, banii de la stat ar trebui sa acopere pierderile suportate de angajator ca urmare a absentei angajatului sau pentru inlocuirea acestuia. Compensatia financiara platita de stat a fost calculata la un salariu minim brut pe economie, care in prezent este de 600 de lei. In plus, angajatorii pot cere suplimentarea compensatiilor financiare daca cheltuielile pentru fiecare angajat depasesc cu cel putin jumatate valoarea compensatiei financiare standard. De asemenea, numarul de angajati ce urmeaza sa fie chemati la instruire se stabileste anual, pana la data de 31 martie, prin ordine ale conducatorilor institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, se arata in textul proiectului.

Citeşte mai mult...
 
Din lipsa de fonduri, Mini Maxi Dance Club nu a participat la campionatul de la Vilnius PDF Imprimare Email
Miercuri, 07 Octombrie 2009 10:03

Criza economica se face din ce in ce mai mult simtita in viata de zi cu zi, mai ales la nivelul activitatilor pe care populatia le eticheteaza drept “distractie”, cu toate ca rolul lor pe termen lung este inegalabil.

In aceasta categorie intra si dansul sportiv competitional, unul dintre cei mai de seama ambasadori culturali ai Romaniei, sport care, datorita lipsei unor sponsori, risca sa scoata Romania de pe caledarul evenimentelor sportive europene si mondiale de gen. Bunaoara, lipsa fondurilor a facut ca vicecampioana Romaniei la dans sportiv formatii, Mini Maxi Dance Club din Sighetu-Marmatiei, sa nu poata reprezenta tara in Vilnius, Lituania, Capitala Europeana a Culturii 2009, cu toate ca a primit o invitatie speciala din partea organizatorilor.

Citeşte mai mult...
 
Un pachet de tigari va costa cel putin 7,1 lei in 2010 si 12,4 lei in 2016 PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Septembrie 2009 16:05

Pretul minim al unui pachet de tigari va ajunge anul viitor, dupa cresterea accizelor, la 7,1 lei, fata de 6,4 lei in prezent, si la 12,4 lei in 2016, a declarat, miercuri, Philip Gambaccini, director fiscal affairs al producatorului de tigarate Philip Morris International, informeaza Mediafax.

Gambaccini a precizat ca accizele cresc cu un ritm prea accelerat, in acest an avand deja loc doua majorari, in aprilie si septembrie.

Potrivit reprezentantului Philip Morris, cresterea accizelor incurajeaza dezvoltarea pietei negre, mai ales daca in tarile din zona tigarile sunt cu mult mai ieftine.

Astfel, pretul mediu al unui pachet de tigari este de 1,53 euro in Romania, de 0,3 euro in Republica Moldova si de 0,27 euro in Ucraina.

"Estimam o crestere a volumului vanzarilor de tigari ilicite, pentru care nu se platesc taxe", a spus Gambaccini.

El a mentionat ca majorarea accizelor in mai multe state europene nu a condus nici la cresterea incasarilor bugetare, dar nici la scaderea incidentei fumatului, ci la dezvoltarea pietei negre.

Citeşte mai mult...
 
SLÎ Maramureş recomandă membrilor de sindicat să nu participe la manifestările festive ocazionate de deschiderea anului şcolar, la care vor fi prezenţi politicieni. PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 09 Septembrie 2009 13:31

Având în vedere că:

În proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, învăţământul este situat la periferia grilei de salarizare, iar aplicarea Legii va avea drept efecte: diminuarea veniturilor de natură salarială ale personalului din sistem, crearea de inechităţi prin pierderea unor drepturi câştigate ale salariaţilor din educaţie, îngheţarea salariilor pe perioadă nedeterminată indiferent de rata inflaţiei, concedieri masive în sectorul bugetar;

Guvernul României refuză aplicarea Legii nr. 221/2008 – de majorare a salariilor personalului didactic;

În ultima perioadă, în învăţământul preuniversitar de stat, s-a procedat la desfiinţarea a aproximativ 20.000 de posturi, ceea ce a dus la disponibilizări masive de personal;

Executivul intenţionează să îi forţeze pe cei peste 400.000 de salariaţi din învăţământ să accepte concediu fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, ceea ce va implica trimiterea acasă a celor peste 3,5 milioane de elevi, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” s-au întâlnit astăzi la Bucureşti pentru a dezbate problemele actuale ale învăţământului românesc. SLÎ Maramureş recomandă membrilor de sindicat să nu participe la manifestările festive ocazionate de deschiderea anului şcolar, la care vor fi prezenţi politicieni.

Citeşte mai mult...
 
Tabăra de matematică de vară de pe Vaser PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Septembrie 2009 09:33

Din iniţiativa Inspectoratului Şcolar Maramureş şi a Filialei Maramureş a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) se reia o frumoasă iniţiativă de acum 20 de ani, şi anume tabăra judeţeană de matematică de vară.

La această tabără participă 18 din cei mai buni elevi din clasele VII-XII, sub îndrumarea unor profesori cu rezultate deosebite în activitatea de performanţă. Tabăra se desfăşoară pe Vaser, la Valea Babi, în perioada 1-6 septembrie, şi va cuprinde zilnic pregătire în domeniul matematicii, activităţi sportive şi distractive, drumeţii. 
"Această tabără este posibilă prin efortul deosebit al directorului Liceului Teoretic «Bogdan Vodă», Vişeu de Sus, Dumitru Andreica, şi cu aportul financiar al conducerilor de şcoli de la Colegiul Naţional «Gheorghe Şincai», Şcoala «Nicolae Iorga» şi «Lucian Blaga» Baia Mare, Colegiul Naţional «Dragoş Vodă» Sighetu Marmaţiei şi Şcoala «Liviu Rebreanu» Dragomireşti. Tabăra se va finaliza cu un concurs în ultima zi de tabără. Directorii taberei vor fi Gheorghe Boroica de la Colegiul Naţional «Gheorghe Şincai» şi Andreica Dumitru de la Liceul Teoretic «Bogdan Vodă» Vişeu de Sus", a precizat inspector de specialitate Gheorghe Maiorescu.

Citeşte mai mult...
 
La IJPF Maramures s-a taiat din ratia de carburanti PDF Imprimare Email
Vineri, 28 August 2009 12:38

Reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Maramures spun ca, in primul semestru al acestui an, au beneficiat de cantitati reduse de carburanti, dar cu toate acestea sustin ca nu au existat situatii in care misiunile de supraveghere a frontierei sa nu poata fi indeplinite. Comisarul sef Ioan Oniga, prim adjunct in cadrul institutiei, a declarat ca „datorita cantitatilor reduse de carburanti alocate inspectoratului in raport cu nevoile de consum, au fost intampinate serioase dificultati in asigurarea acestora, dar printr-o gestionare eficienta s-a reusit evitarea situatiilor de criza”.Potrivit acestuia „nu s-au inregistrat situatii in care misiunile de supraveghere a frontierei sa nu poata fi indeplinite din cauza lipsei carburantilor sau a mijloacelor de mobilitate terestra. In ciuda acestor declaratii, evidentele arata o reducere cu  aproape 89% a cantitatii de benzina (de la 8.067 litri in primul semestru din 2008 la doar 929 litri in aceeasi perioada din 2009). Chiar daca reducerea nu este la fel de mare, si cantitatea de motorina a scazut in acest an, cu aproape 18% (de la 78.089 litri in primele sase luni din 2008 la 64.390 litri in aceeasi perioada din 2009). De altfel, banii au fost mai putini la toate capitolele, deoarece cheltuielile cu reviziile tehnice au fost mai mici cu aproape 40%, iar cele cu piesele de schimb – cu 48%.

Citeşte mai mult...
 
Cimitirul Vesel din Sapanta, pe locul patru in topul celor mai celebre cimitire de pe glob PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 08 August 2009 09:30

De mai multi ani, cele mai faimoase cimitire ale lumii sunt incluse pe traseele marilor agentii de turism. Anual, aceste locuri sunt vizitate de milioane de turisti, atrasi de mai multe lucruri: arhitectura mormintelor, locul unde sunt ingropate anumite personalitati, farmecul aparte al acelor locuri care te constientizeaza mai repede decat orice despre caracterul tragic al vietii. Si pentru ca nimic nu scapa ne ierharhizat intr-o lume concurentiala, iata ca cel mai cunoscut site anglosaxon de topuri (listverse.com) a facut un clasament al celor mai celebre cimitire din lume. Primele trei locuri sunt ocupate in ordine de cimitirele Highgate (Londra), Pere-Lachaise (Paris) si Protestant (Roma). Cimitirul Highgate este faimos nu numai pentru ca acolo se afla mormantul lui Karl Marx, unul dintre ideologii de frunte ai doctrinei comuniste, ci mai ales pentru locatia neobisnuita in care este cantonat, in mijlocul unei paduri. Mormintele simple sau monumentele sofisticate, complexe, sunt inconjurate de copaci, stanci, flori, vegetatie abundenta. Multi dintre noi am crezut si credem in continuare ca nu exista cimitir mai faimos decat Pere-Lachaise. Cel putin asa stim din cartile de istorie. Nu credem ca exista vreun turist afalt in capitala Frantei care sa nu isi fixeze in itinerar vizitarea acestui loc care a facut istorie in numai 205 ani de la inaugurarea lui. Si cum sa nu faca, de vreme ce aici isi afla odhina vesnica Moliere, Marcel Proust, Gertude Stein, Oscart Wilde, Edith Piaf, Chopin, Balzac. Cimitirul Protestant din Roma este locul de veci al celor care nu sunt de credinta catolica. I se mai spune si Cimitirul Englez. Cel mai vechi mormant este cel a lui Gaius Cestus Epio. Dar pelerinajul vizitatorilor se indreapta catre mormintele poetilor romantici John Keats si Percy Shelley.

Citeşte mai mult...
 
Biserică de lemn unicat la Desesti PDF Imprimare Email
Miercuri, 05 August 2009 09:07

Ceva mai în aval de Primăria Deseşti, pe deal, dar lângă DN18, poate fi văzută o biserică de lemn în construcţie. La prima vedere, pare deosebită. Numai volumul de lucrătură, de migălituri, de sculptură arată că viitoarea biserică de lemn a greco-catolicilor va fi o minunăţie.

Vasile Pop, din Deseşti, este un fel de şef de şantier şi "artizanul" lucrării. Lucrează la "Taina Lemnului" şi, după cum spune, se ocupă mai degrabă de restaurări de biserici decât de construcţii. Şi totuşi, aceasta e... specială.
"Eu sunt a doua generaţie, în munca cu lemnul, din familie, după tata. Bunicul lucra cu piatra. Suntem de fapt trei fraţi, lucrăm cu toţii împreună. Nu am preferinţe, ce anume să lucrez în lemn... Orice, dar să fie calitate. Normal, în şase-opt luni am termina o biserică, dar aceasta e unicat. Patronul e din sat, noi la fel, o facem mai aparte, mai complicată, mai multă lucrătură. Prea puţin lucrăm cu scule electrice, mai mult manual. Nu vă pot spune de preţ, se cer bani la lucrare, iar asta o facem... acasă, nu e la preţul la care ar trebui. E şi prestigiul firmei, al patronului. Suntem echipe de câte cinci oameni, nu mai mulţi. Avem însă în paralel şi patru şantiere de restaurări, în curs. Aşa, restaurate, avem multe biserici de lemn... cele din Deseşti, Bârsana, cea din Coruia în curs, la fel şi la Orţâţa. Mai sunt două în Sălaj, oricum, peste 40 de biserici restaurate", explică Vasile Pop.

• "În 20 de ani, vor reveni cu toţii la lemn"

Tot ei au făcut, odinioară, şi macheta de biserică ce se află pe Gutâi, între Cavnic şi Budeşti, şi tot ei o mutaseră vreo 6 kilometri, cu tractoarele. Vasile Pop meştereşte alături de cei doi fraţi. Au încercat şi pe cont propriu. Spune că lucrări ar fi, dar au ales să lucreze în firmă. Se declară partizan necondiţionat al lemnului, ca material de construcţie nobil, superior. "Eu zic aşa: în curs de 20 de ani, vor reveni cu toţii la lemn... adică nu toţi, cei care înţeleg, care ştiu ce înseamnă lemnul. E mai scump, dar mult mai sănătos. Cu bolţari, e adevărat, e mai repede casa gata. Cu lemn, o ridici şi trebuie s-o laşi măcar un an să stea, să lucreze, dacă vorbim de cea cu îmbinări.

Citeşte mai mult...
 
BNR a redus dobanda-cheie la 8,5%, a redus rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor la 30% PDF Imprimare Email
Marţi, 04 August 2009 13:19

BNR a redus marti dobanda de politica monetara de la 9% la 8,5% pe an, confirmind asteptarile analistilor. Dobinda de politica monetara (dobinda-cheie) nu a mai inregistrat un nivel atit de scazut din martie 2008.

Tot in sedinta de marti, Consiliul de Administratie al BNR luat o masura suplimentara pentru cresterea lichiditatii in piata, reducind nivelul rezervelor minime la valute de la 35% la 30%. De asemenea, Banca Nationala a decis reducerea scadentei pentru operatiunile repo efectuate prin licitatie de la o luna la o saptamina.

Scaderea dobinzii de politica monetara este unul dintre instrumentele folosite de bancile centrale pentru a determina bancile comerciale sa scada, la rindul lor, dobinzile la creditele si depozitele populatiei si agentilor economici.

Citeşte mai mult...
 
Senatorul Barlea, implicat intr-un accident rutier PDF Imprimare Email
Luni, 03 August 2009 18:52

Gheorghe Mihai Barlea, senator PDL (colegiul Maramures Nord), a fost implicat, luni dupa-amiaza, intr-un accident rutier pe raza comunei Desesti. Senatorul se afla singur in Dacia Logan din proprietatea Parlamentului, cu care se deplasa spre Baia Mare. Intr-o curba, nesemanalizata ca fiind deosebit de periculoasa, senatorul a pierdut controlul volanului, a derapat, a iesit din carosabil si s-a izbit de un copac din partea dreapta a sensului de mers. In urma impactului, senatorul a suferit rani usoare (julituri) pe membrele superioare, in timp ce automobilul a fost distrus 40%. Politistii rutieri care s-au deplasat la fata locului l-au controlat cu aparatul etilotest, dar au constatat ca senatorul nu consumase bauturi alcoolice. Gheorghe Mihai Barlea a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta, unde a fost supus la mai multe investigatii medicale, care nu au relevat nimic grav.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647UrmătorSfârşit »

Page 43 of 47

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact