logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
ASFALT PE VALEA IZEI – Contractul de finanțare pentru Vadu Izei-Săcel ar putea fi semnat în luna decembrie PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Noiembrie 2017 12:00

Un nou contract de finanțare pentru drumurile județene ar putea fi semnat în luna cadourilor de către Consiliul Județean. Este poate cel mai așteptat proiect din ultimii ani, fiind vorba despre un drum extrem de circulat din Maramureșul Istoric, pentru care au existat la un moment dat demersuri de a fi trecut în clasa drumurilor naționale.

„În perioada următoare vom semna, sper, și contractele pentru Valea Izei și Valea Ruscovei. Acest drum, Vadu Izei-Săcel, este, după mine, cel mai important drum care trebuie reabilitat în județul Maramureș. Avem o soluție de finanțare a acestui drum, sper ca luna viitoare să semnăm și acest contract. Am finalizat aproape toată documentația, eu cred că în maxim două săptămâni documentația completă va fi depusă la Ministerul Dezvoltării.

Sunt foarte multe avize de obținut, în sensul în care pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru a avea contractul în regulă, trebuie depuse câteva documente. Hotărârile de Consiliu Județean, în cazul nostru cu aprobarea co-finanțării, cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici, cu certificatul de urbanism, cu avizele care decurg de aici… Avem toate aceste avize, mai avem nevoie doar de un original de la o anumită instituție”,a precizat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean.

Citeşte mai mult...
 
Accident de circulatie pe fondul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Octombrie 2017 06:54

În Sighetu Marmaţiei, s-a produs joi un accident de circulaţie cauzat de nerespectarea semnificaţiei indicatorului „Oprire”. Un bărbat de 63 de ani, din municipiu, care se deplasa cu autoturismul pe strada D. Gherea, a pătruns în intersecţia cu strada L. Blaga fără a acorda prioritate de trecere unui alt autoturism condus pe drumul cu prioritate, de o femeie de 31 de ani. “În urma impactului, nicio persoană nu a fost rănită. Testarea cu aparatul etilotest a relevat că sigheteanul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe numele lui a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.  

Citeşte mai mult...
 
Accident datorat neacordarii de prioritate in intersectie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 25 Octombrie 2017 17:52

In jurul orelor 17:00, la intersectia din apropierea blocului 2 din Cuza Voda a avut loc un acicdent de circulatie, pe fondul neacordarii de prioritate. Doua autoturisme s-au ciocnit, din impact rezultand avarierea grava a ambelor masini.

La fata locului s-a deplasat un echipaj al Politiei Rutiere, cei de la Investigatii, ambulante si o masina de interventie de la ISU Maramures.

 
Liber la sculptat cruci albastre în Săpânța. Modelul OSIM a fost anulat PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Octombrie 2017 09:03

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în ședința din 10 octombrie 2017 în problema crucilor albastre de la Săpânța. Soluția dată de instanța de judecată a fost: „Decizia nr. 1527: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâtul Pop Dumitru împotriva deciziei nr. 440A din data de 8 iunie 2016, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Obligă pe recurent la plata sumei de 120 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în favoarea intimaţilor Turda Toader şi Stan Gheorghe. Definitivă”.

Asta înseamnă că instanța de judecată a decis anularea modelului de cruce din Cimitirul Vesel din Săpânţa care a fost înregistrat acum câțiva ani la Oficiul de Standarde, Invenţii şi Mărci (OSIM) de Dumitru Pop (Tincu), unul din discipolii lui Stan Ioan Pătraş, creatorul primelor cruci în acest cimitir și căruia i se datorează faima de care se bucură acum acest obiectiv turistic. Judecătorii, prin decizia dată la începutul acestei sîăptămâni, au dat astfel libertate celor care vor să facă cruci albastre în Săpânța. Dumitru Pop (Tincă) a vorbit cu reporterii InfoMM.ro despre acest subiect și a subliniat faptul că lucrurile nu vor rămâne așa.

Citeşte mai mult...
 
Sighetean în infarct în urma unui accident, transportat la Târgu Mureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Septembrie 2017 07:09

Un accident rutier s-a produs în după amiaza zilei de vineri, 29 septembrie, pe strada Mihai Eminescu din Sighetu Marmaţiei. Şoferul a intrat cu maşina într-un copac.

Se pare că bărbatului aflat la volan în vârstă de 65 de ani i s-a făcut rău.

Bărbatul a ajuns la Centrul de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. Acesta a suferit un infarct.

El a fost resuscitat, după care a fost transportat cu un elicopter SMURD în Târgu Mureş.

Citeşte mai mult...
 
Drumarii județeni vor să facă experimente în zona Cavnic PDF Imprimare Email
Vineri, 29 Septembrie 2017 08:17

Iarna se apropie cu pași repezi. Deja la altitudini mai mari de 1800 metri au căzut primii fulgi de nea. Autoritățile județene au demarat încă de pe acum pregătirile pentru iarna 2017-2018, pentru a nu avea surprize neplăcute. Directorul societății care se ocupă de drumurile județene, Gheorghe Popan Dorca, a declarat, pentru Glasul Maramureșului, că se dorește ca în această iarnă să se facă un experiment cu soluție de clorură de calciu pe Cavnic, această zonă fiind una extrem de problematică în sezonul rece.

„Pentru iarna aceasta, vreau să încercăm soluția de clorură de calciu pe zona Cavnic, să facem un experiment, să vedem cum se comportă. Este o soluție mai scumpă, într-adevăr, decât sarea, dar eu zic că va merita. Soluția nu dă voie să înghețe. Eu le-am spus celor de la Consiliul Județean că vreau să nu avem probleme cu deszăpezirea în această iarnă. Ei vor ca drumurile să fie curate, or atunci trebuie să ne dea ce le cerem. În rest, vom face deszăpezirea cum o făceam și până acum”, a spus Gheorghe Popan Dorca.

Citeşte mai mult...
 
Se schimbă procedura pentru ITP PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Septembrie 2017 11:02

Se schimbă procedura de ITP. Dacă autoturismul este mai vechi de 12 ani, s-ar putea să fiţi nevoiţi să treceţi de Inspecţia Tehnică Periodică anual.Proiectul de lege vine să clarifice procedura ITP-ului care, în prezent este una foarte dură.

Un inginer auto poate refuza trecerea de inspecţie a unui autoturism care are defect un bec de poziţie. În cazul în care noul proiect de lege va intra în vigoare, situaţia se va schimba. Nu vor trece de inspecţie doar autoturismele cu deficienţe majore.

Citeşte mai mult...
 
Dispar, pe rând, casele tradiționale din Maramureș PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Septembrie 2017 10:55

Cu excepția unor mici enclave, susținute ori de izolare, ori de activitatea turistică, dispar în ritm îngrijorător casele tradiționale din Maramureș. Odinioară, serviciile aveau de furcă, pe Valea Izei, cu un francez care cumpăra case vechi sau șuri, cu bani mărunți, gen 1.000 de lei, le refăcea și le vindea în Franța drept căsuțe de grădină, drept case seculare, cu 5-10.000 de euro! Acum, nu mai sunt afaceriștii de gen ori nu mai știm noi de ei… dar casele continuă să se piardă. Cel mai des poți vedea pe Cosău sau pe Iza, dar și în zona Moisei-Borșa, casa veche de lemn, la drum, plină cu materiale de construcție, în spatele căreia se ridică ditamai vila roz. Miza? Păstrarea casei vechi până în ultima clipă, pentru numărul de casă și contractul la energie…

Cu greu găsești case vechi conservate. Una din cele mai frumoase din Maramureș, cu podea de lut și ladă de cartofi sub masă, se găsea în centrul Botizei. Nu mai e. Altă casă superbă și locuită era pe serpentinele din Vălenii Maramureșului. A fost salvată, cumpărată fiind chiar de primar. Am mai găsit și noi o superbă casă veche, din 1903… în Mireșu Mare, înconjurată de case galbene, portocalii, verzi.

Citeşte mai mult...
 
Comorile ariei protejate - Gutai - Creasta Cocosului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 27 Septembrie 2017 10:47

Vacanța de vară a oferit experiențe inedite elevilor din școlile satelor așezate la poalele Masivului Gutâi. Asociația Ecologic, custodele sitului Natura 2000 Gutâi – Creasta Cocoșului, a organizat pentru aceștia acțiuni de educaţie ecologică aplicativă în aria protejată prin care au făcut cunoștință cu speciile de floră și faună ocrotite din zonă.

Pentru descoperirea acestor „ comori”, elevii au fost angrenați în activități interactive prin care să experimenteze natura și să afle mai multe despre rolul diferitelor specii în lanțul trofic, importanța menținerii habitatelor, precum și a consecințelor anumitelor intervenții umane asupra echilibrului fragil. Identificarea faunei sălbatice existente în zonă, a fost realizată cu camere de supraveghere montate în pădure și interpretarea imaginilor capturate.

Acum, la început de an școlar cunoștințele asimilate de elevi, vor fi etalate la evenimentul de informare organizat în 30 septembrie 2017 la Căminul Cultural din Comuna Budești, la care sunt invitați să participe, alături de elevi și dascăli, părinţi, localnici, autorități și reprezentanți mass media.

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Comorile ariei protejate – Gutâi Creasta Cocoșului” implementat de Asociația Ecologic în parteneriat cu Primăria Comunei Budești, cu sprijinul financiar din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate.

Citeşte mai mult...
 
Clubul Rotaract Sighet este implicat intr-un proiect national, cu titlul ”Turul Romaniei: Promovam Pacea si Prietenia” PDF Imprimare Email
Scris de Rotaract Sighet   
Marţi, 19 Septembrie 2017 13:47

”Turul Romaniei: Promovam Pacea si Prietenia” este un eveniment organizat la nivelul districtului 2241 Romania si Republica Moldova. Din 15 si pana in 24 septembrie, rotaractieni din 8 tari participa la un tur al tarii noastre cu scopul de a crea o mai buna intelegere si cunoastere internationala, un nivel mai ridicat de cooperare si integrare, precum si de promovare a pacii intre tari din punct de vedere turistic.

Participantii vor calatori dintr-un oras in altul si vor avea parte de scurte vizite la cele mai importante puncte turistice din zona in care ajung, vor petrece cateva ore cu rotaractienii romani si vor impartasi idei si elemente de cultura ce ne diferentiaza. Participantii sunt din: Egipt. Belgia, Germania, SUA, Serbia, Belgia, Italia si California.

Este vorba despre:
1. Amr Darwish - Egipt
2. Michele Cruz - Belgia
3. Daniel Wills - Germania
4. Sachith Rajakaruna - SUA
5. Savo Manojlovic - Serbia
6. Paulo Mendes - Belgia
7. Ileana Francesca - Italia
8. Kyler Escutia - Simi Valley, California 

Pe tot parcursul calatoriei, vor fi insotiti de Bogdan Ionut Gata, rotaractian baimarean. In Sighet, rotaractienii vor ajunge astazi,19 septembrie si vor ramane pana in urmatoarea zi.

Citeşte mai mult...
 
Prefectul Vasile Moldovan inițiază demersuri pentru înființarea Oficiului Prefectural la Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Septembrie 2017 16:08

Prefectul Vasile Moldovan a participat, în zilele de 11 și respectiv14 septembrie a.c., la Brașov, la o sesiune de lucru cu prefecții, unde au fost dezbătute teme de interes general în îndeplinirea atribuțiilor și competențelor stabilite de lege.

La deschiderea lucrărilor au fost prezenți Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, secretarul de stat Mihai Dan Chirică, secretarul de stat, Dr. Raed Arafat, dar și reprezentanți de la instituții și autorități centrale.

”În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, am discutat și voi iniția demersurile necesare pentru înființarea Oficiului Prefectural de la Sighetu Marmației”, a mai adăugat prefectul de Maramureș.

Vasile Moldovan, prefect de Maramureș: ”Temele de discuții au vizat asigurarea aplicării legii și tutela administrativă, gestionarea situațiilor de urgență specifică sezonului rece, managementul resurselor umane și financiare, procedura cu privire la scoaterea unor produse de la rezervele de stat, procesul de restituire a proprietăților și acordarea despăgubirilor cuvenite, persoanelor îndreptățite, controlul managerial intern și situația eliberării pașapoartelor.

Citeşte mai mult...
 
Fapta recunoscuta e pe jumatate iertata?..... PDF Imprimare Email
Joi, 14 Septembrie 2017 17:11

Fostul şef de la circulaţie din Sighetu Marmaţiei ar putea fi judecat în libertate. Acesta a contestat măsura arestului preventiv iar contestaţia se va judeca joi, 14 septembrie, la Curtea de Apel Cluj. Fostul şef şi-a recunoscut încă din start fapta şi riscă o pedeapsă privativă de libertate între 2 şi 7 ani , potrivit Noului Cod Penal.

Citeşte mai mult...
 
Sigheteanul care şi-a ucis soţia a fost arestat preventiv PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Septembrie 2017 16:32

Reprezentanţii Tribunalului Maramureş au adus la cunoştinţa opiniei publice că prin încheierea penală nr. 38/DL din data de 13.09.2017, pronunţată în dosarul nr. 3028/100/2017 al Tribunalului Maramureş, s-a dispus, la propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13 septembrie 2017, până la data de 12 octombrie 2017, inclusiv, a inculpatului P.M.A., în vârstă de 41 de ani, fără antecedente penale, domiciliat în Sighetu Marmaţiei, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzute de art. 188 Cod penal cu aplicarea art. 199 alin.1 Cod penal.

“Pentru a dispune arestarea preventivă a inculpatului, instanţa a reţinut că în cauză există indicii temeinice care să justifice presupunerea că acesta, în dimineaţa zilei de 05.09.2017, i-a aplicat numitei P. A., soţia sa, multiple lovituri de cuţit, în urma cărora aceasta a decedat. Hotărârea Tribunalului Maramureş poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare”, a precizat judecătorul Ileana-Daniela Waltner, conducătorul Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Tribunalului Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Fostul şef al Poliţiei Rutiere Sighet a încasat o mită de 1.100 euro PDF Imprimare Email
Luni, 11 Septembrie 2017 15:40

În perioada 5 – 7 septembrie 2017, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, în colaborare cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş, au desfăşurat activităţi într-un dosar penal având ca obiect comiterea unor infracţiuni de corupţie.

În urma administrării probelor a rezultat presupunerea rezonabilă că inculpatul T.V. a comis infracţiunea de trafic de influenţă, prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, iar inculpatul D.P.V. a comis infracţiunea de complicitate la cumpărare de influenţă, prevăzută de art.48 Cod penal raportat la art.292 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, prevăzută de art.48 Cod penal, raportat la art.291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal.

Astfel, în perioada 29 august – 5 septembrie 2017, inculpatul T.V., beneficiind de sprijinul inculpatului D.P.V., a pretins, acceptat şi primit, prin intermediul inculpatului D.P.V., de la martorul denunţător D.I.D., suma de 1.100 de euro pentru ca inculpatul T.V. să-şi traficheze influenţa pe lângă funcţionari din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Maramureş şi să-i determine să efectueze acte contrare atribuţiilor de serviciu, astfel încât rezultatul probelor biologice prelevate de la denunţătorul D.I.D., care fusese implicat într-un accident rutier, să nu angajeze răspunderea penală a acestuia.

Citeşte mai mult...
 
Femeie din Sighetu Marmaţiei înjunghiată în cartierul Independenţei PDF Imprimare Email
Marţi, 05 Septembrie 2017 11:34

O femeie în vârstă de 39 de ani a fost înjunghiată mortal în cartierul sighetean Independenţei. Se pare că tragicul eveniment ar fi avut loc în dimineaţa zilei de marţi.

Tragedia a fost semnalată în dimineaţa zilei de marţi, la ora 06.30. Femeia tocmai ieşise din scara blocului, pentru a merge la muncă. În acel moment, a fost înjunghiată mortal de fostul ei soţul.

Femeia a depus o plângere la poliţie în 2014, cu privire la faptul că bărbatul este violent cu ea. În momentul în care s-a demarat o anchetă, femeia şi-a retras plângerea.

Apoi, la începutul anului în curs, mama femeii a făcut o sesizare prin 112 cu privire la aceleaşi fapte de violenţă. Din nefericire, şi aici victima omorului a dat înapoi. Urmările se văd astăzi.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au confirmat cazul. „A fost înregistrat un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor. O echipă alcătuită dintr-un procuror şi criminalişti efectuează cercetări la faţa locului (n.red. marţi, la orele dimineţii). În cauză se fac audieri şi s-a dispus efectuarea necropsiei cadavrului”, a declarat, pentru InfoMM.ro, Adela Mociran, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Cand dintre noi pleaca....intre noi ramane.....sensei Caius Lugojan PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 04 Septembrie 2017 09:56

Un pios omagiu celui care a fost sensei Caius Lugojan. Sincere condoleante familiei indoliate. Odihna vesnica sensei!

Ultima actualizare Luni, 04 Septembrie 2017 10:02
 
Sprijin pentru Educatie - Proiect Rotaract Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Rotaract Sighet   
Sâmbătă, 02 Septembrie 2017 07:30

Proiectul clubului Rotaract Sighet, ”Sprijin pentru Educatie”, demarat in luna august, continua si la inceput de septembrie.

In luna august, clubul Rotaract Sighet a derulat proiectul ”Sprijin pentru Educatie” pe platoul fostei fantani arteziene din oras, locatie in care au scos spre vanzare diferite articole vestimentare si obiecte decorative. Trecatorii au putut obtine orice obiect le-a atras privirea donand la schimb, banutii pe care i-au avut disponibili. Din banii stransi in urma proiectului si a altor donatii, 1000 de lei, s-au achizitionat ghiozdane si rechizite pentru 10 copii, beneficiari directi si ai altor proiecte desfasurate de club, in preajma Craciunului. Copiii provin din familii defavorizate, iar pachetele primite au fost de mare ajutor.

Clubul Rotaract Sighet isi desfasoara activitatea din anul 2012 in comunitatea din care face parte si initiaza proiecte adresate atat copiilor, tinerilor, cat si varstnicilor. 

 

 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 4 of 47

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact