logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
POD PESTE TISA – Noi măsurători și demersuri pentru construcție PDF Imprimare Email
Joi, 01 Septembrie 2016 15:05

Autoritățile de pe ambele maluri ale Tisei vor să vadă dat gata cât mai repede noul pod care va lega Romania de Ucraina. Atât de repede încât după ani de discuții s-au întâlnit din nou …să discute.
De data acesta însă aspecte concrete ridicate de construcția podului peste Tisa în punctul Sighetu Marmației – Biserica Albă, de la lucruri care privesc măsurătorile în teren și până la probleme care se referă la obținerea avizelor necesare noii construcții.

La întâlnire au participat atât reprezentanții instituțiilor abilitate din Maramureș cât și responsabili și reprezentanți ai autorităților din Ucraina. Prefectul județului Maramureș Sebastian Lupuț a arătat că a continuat demersurile privind construcția podului încă de la începutul mandatului său și a reamintit că în urmă cu aproximativ patru luni a fost aprobat avizul de oportunitate pentru Planul Urbanistic Zonal, necesar construirii podului. La rândul lor cei din Ucraina au arătat că au unele obiecții privind calculele legate de construcție motiv pentru care s-a stabilit că se va ieși din nou în teren.

De acestă dată în 2 septembrie când se vor face măsurători comune, din care să reiasă un nivel real cu care ambele părți să fie de acord , iar ulterior proiectantul va revizui proiectul în consecinţă. În plus partea ucraineană a solicitat un punct de trecere a frontierei comun, ca și faptul ca drumul de legătură de pe teritoriul Ucrainei să fie finanţat de către partea ucraineană.

Citeşte mai mult...
 
Ocna Şugatag, în topul destinaţiilor din România în această vară PDF Imprimare Email
Luni, 29 August 2016 07:28

Ocna Şugatag a fost una din cele vizitate staţiuni din ţară în această vară, relevă informaţiile unui studiu realizat de un portal de rezervări online, citat de Agerpres.

Autorităţile locale spun că locurile de cazare din Ocna Şugatag sunt pline ochi în această perioadă. “A fost o perioadă de maximum. E totul full! Săptămâna trecută (n.red. minivacanţa de Sfânta Maria), am fost până peste capacitate. Am trimis turişti în Budeşti. Nu e niciun pat liber. Am şi depus solicitare în privinţa DJ 109F Fereşti – Ocna Şugatag, să prelungească parcarea în faţa staţiunii, cu un 1 km, până spre Sighetu Marmaţiei, la benzinărie, pentru că e imposibil de trecut prin Ocna Şugatag. Au şi făcut măsurători. În weekendul respectiv cred că au venit vreo 10.000 turişti la noi”, a relatat primarul din Ocna Şugatag, Mihai Ivaszuk. Edilul spune că perioada bună a început în ultima săptămână din iulie şi durează până în prezent. “În Breb e full, în Hoteni la fel, în Sat Şugatag la fel. Totul e full. Avem în toată Ocna Şugatag 40 pensiuni şi cinci hoteluri clasificate, încă 20 cu camere de închiriat şi alţi 80 la negru. Am avut noroc că nu am avut nici probleme cu apa anul ăsta. Nu s-a oprit apa decât pe timpul nopţii, de la 23.00 la 06.00”, a mai arătat Ivaszuk.

Citeşte mai mult...
 
Dosare penale, multe amenzi şi sute de mc de lemn confiscat în Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 25 August 2016 07:52

Poliţiştii maramureşeni au efectuat într-o singură zi 95 de controale pe drumurile publice, în fondul forestier precum şi în locuri de depozitare şi comercializare a materialului lemnos. S-a dispus confiscarea a peste 300 mc lemn, s-au constatat trei infracţiuni şi au fost aplicate 82 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amenzilor a depăşit suma de 87.000 de lei.

Peste 100 de poliţişti împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere şi Direcţiei Silvice Maramureş, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti de frontieră au acţionat marţi, 23 august, pentru prevenirea şi combaterea transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos. Au fost verificate 226 de autovehicule care transportau lemn pe raza judeţului. De asemenea au fost efectuate controale în fondul forestier şi în spaţii de depozitare şi comercializare a materialului lemnos. În urma acestor activităţi poliţiştii au întocmit trei dosare penale sub aspectul comiterii de infracţiuni silvice şi au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amenzilor aplicate a depăşit suma de 87.000 de lei. Totodată, a fost dispusă măsura confiscării a peste 300 mc lemn transportat ilegal sau pentru care nu au putut fi prezentate documentele legale de însoţire şi provenienţă.

Citeşte mai mult...
 
Fost ofiţer de Poliţie, braconier în timpul liber PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:59

În seara zilei de joi, 18 august, în jurul orelor 20.30, un echipaj al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei a oprit pentru control un autoturism în Câmpulung la Tisa, în zona „Întresăpâncioare”, în care se aflau doi bărbați din Sighet.

ÎN URMA CONTROLULUI EFECTUAT ASUPRA AUTOTURISMULUI S-A DESCOPERIT ÎN PORTBAJAG UN PORC MISTREŢ.

Din primele cercetări, poliţiştii de frontieră au stabilit că mistreţul a fost braconat, având în vedere că în autoturismul oprit la control au mai fost găsite opt cartușe de vânătoare. Poliţia de frontieră a predat cazul Poliţiei Române, care are astfel de cazuri în aria de competenţă.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș, a declarat că mistrețul a fost predat Direcției Sanitar-Veterinare Maramureș în vederea stabilirii cauzei decesului.

POLIȚIȘTII AU DESCHIS PE NUMELE CELOR DOI BĂRBAȚI DOSAR PENAL PENTRU INFRACȚIUNI DE BRACONAJ ȘI PENTRU NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR ȘI MUNIȚIILOR. SE PARE CĂ NICIUNUL DINTRE CEI DOI NU DEȚINEAU PERMIS PORT-ARMĂ / PERMIS DE VÂNĂTOARE.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet, prin Maramureşul etern PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:35

În ultimele 3 zile, municipiul Sighetu Marmaţiei a fost în sărbătoare. După ce au aniversat 690 de ani de la cea mai veche atestare scrisă a oraşului, descoperită până acum, Primăria Sighetu Marmaţiei şi Consiliul Local au pus la cale şi Festivalul de Muzică şi Artă Medievală ”Aeternus Maramorosiensis” dar şi Gala Folk ”Floare de colţ”, organizată de 3 ani încoace, de Ducu Bertzi. Trei zile, centrul vechi al Sighetului a fost închis circulaţiei auto, iar în jurul parcului central s-au amenajat un podium şi o scenă. S-a pus şi o toaletă ecologică, într-o căsuţă de lemn. de la şosea. Pe o parte a Pieţii Libertăţii au fost tarabele cu artizanat şi dulciuri, iar pe cealaltă tonetele şi mesele cu minuturi la grătar şi alte preparate culinare. Lume: ici şi colo. În parcul central, în faţa scenei s-au deschis 700 de scaune pliante pentru spectatorii Galei Folk. Vreme bună şi caldă, ziua.

La Biserica Reformată a avut loc un recital de Muzică Simfonică ”Sz. M. Muzik”, cu profesorii: Ioan Szekely, Chifor Monica, Malicski Cristian, Andreica Claudiu şi invitaţii lor.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul a decis data alegerilor parlamentare PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:28

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 4 decembrie, Guvernul urmand sa decida in sedinta de saptamana viitoare, potrivit ExclusivNews. Campania electorala va incepe pe 4 noiembrie, iar ultima zi de depunere a candidaturilor pentru circumscriptiile electorale din tara va fi 20 octombrie, conform dcnews. 

Guvernul a decis ca alegerile parlamentare sa aiba loc pe 4 decembrie. Ultima zi de depunere a candidaturilor pentru circumscriptiile electorale din tara ar urma sa fie 20 octombrie, iar campania se va desfasura in perioada 4 noiembrie – 3 decembrie.

Stabilirea numarului de sectii de votare in Diaspora se va realiza abia pe 26 octombrie 2016.

Guvernul a alocat, pe data de 10 august, la rectificarea bugetara, 200 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamna, beneficiari fiind MAI, MAE si Ministerul Comunicatiilor, acesta din urma avand responsabilitati pe partea de vot prin corespondenta.

Citeşte mai mult...
 
SE SCHIMBĂ HARTA – Guvernul rearanjează România PDF Imprimare Email
Luni, 22 August 2016 07:07

Guvernul a iniţiat un proiect de lege care revizuieşte reţeaua de localităţi a României şi îşi justifică decizia prin nevoia eliminării unor confuzii apărute în ierarhizarea localităţilor şi pentru stabilirea unei reţele care să” reflecte mai bine situaţia reală la nivelul teritoriului naţional”.

În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de act normativ se arată că legea actuală care stabileşte Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional(PNAT), Secţiunea a IV- Reţeaua de localităţi, ierarhia oraşelor şi comunelor( 6 ranguri: 4 urbane şi 2 rurale), “induce confuzie, deoarece în mediul urban se referă la unităţi administrative teritoriale de bază, iar în mediul rural la localităţi (sate)”, scrie Mediafax.

“Categoria de localităţi componente ale muncipiilor şi oraşelor nu este cuprinsă în mod explicit şi nu sunt clarificate din punct de vedere terminologic şi juridic diferenţele dintre satele aparţinătoare şi localităţile componente ale oraşelor. Sunt definiţi indicatori minimali de trecere de la oraş la municipiu şi de la comună la oraş şi sunt definite condiţiile necesare pentru înfiinţarea de noi comune. Unii indicatori propuşi în 2001 şi modificaţi parţial în 2007 nu mai corespund realităţii sau nu sunt centralizaţi / disponibili, alţi indicatori sunt accesibili doar la recensăminte”, se spune în document.

Citeşte mai mult...
 
Licitatia pentru colectarea deseurilor din Maramures a fost anulata PDF Imprimare Email
Joi, 04 August 2016 15:45

In urma cu mai putin de 24 de ore, Consiliul Judetean (CJ) Maramures a anulat licitatia ce viza desemnarea castigatorului serviciului de operare a serviciului de colectare si transport a deseurilor menajere la depozitul ecologic de la Farcasa. Acest fapt inca nu a fost facut public oficial. Mentionam ca licitatia nu a fost reprogramata, ci anulata, ceea ce inseamna ca se va face un alt caiet de sarcini.

CJ Maramures a demarat in 13 ianuarie 2016 procedura de atribuire a contractului de Delegare prin concesiune a gestiunii Serviciului de salubrizare a judetului Maramures pentru activitatile aferente Centrului de Management Integrat al Deseurilor.

Decizia CJ Maramures se bazeaza, cel mai probabil, pe faptul ca daca mentineau valida licitatia, in urma careia trebuia desemnat, peste doar cateva zile, operatorul ce va efectua serviciul public de salubrizare in judet, aceasta putea fi atacata, cu sanse de reusita de 100%, la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor. Explicatia: in timpul derularii licitatiei, normativele europene s-au schimbat. Reactia posibila a anularii licitatiei: castigatorul acesteia ar fi putut solicita CJ daune financiare insemnate, asa cum se intampla in acest moment in Sibiu, unde operatorul desemnat castigator si impiedicat sa desfasoare activitatea de gestionare a deseurilor a solicitat daune in cuantum de 65.000 lei pe zi!

Citeşte mai mult...
 
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț s-a întâlnit cu factorii de decizie din cadrul CNADNR și al Ministerului Transporturilor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 August 2016 08:45

Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, s-a intalnit vineri, 29 iulie, cu factorii de decizie din cadrul CNADNR și al Ministerului Transporturilor. Promisiunile acestora devin certe: pentru DN18, tronsonul Baia Sprie – Sighetu Marmației, Ministerul Transporturilor a alocat 34.000.000 lei pentru a continua lucrările, iar pe DN18 – cele două loturi care aparțin județului nostru (Moisei – Borșa și Borșa – Cârlibaba) vor începe lucrările, în mod sigur, în cursul lunii august. CNADNR și antreprenorii au ajuns la un consens și urmează ca proiectul să fie aprobat de CTE, iar, imediat după aceea, să fie emis ordinul de începere a lucrărilor.  

Citeşte mai mult...
 
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a primit o delegație a transportatorilor - Acestia sunt nemultumiiti de valorile mari ale RCA si doresc noi abordari ale acestei probleme PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 03 August 2016 15:59

O delegație a Sindicatului Șoferilor Maramureș, din care au făcut parte președintele Cosmin Alexandru Lakatos, precum și Petre Pop, Doru Todoca, Sorin Șanta și Gheorghe Lazăr, a fost primită marți, 2 august, de prefectul Sebastian Mihai Lupuț. Protestatarii i-au înmânat acestuia un memoriu în care își exprimă o singură revendicare: aceea ca primele de asigurare obligatorie (RCA) să fie menținute la nivelul anilor 2013-2014, iar polița să poată fi încheiată pentru intervale de o lună, trei luni, șase luni și douăsprezece luni.

În discuțiile avute, transportatorii au precizat că nu își permit să plătească sume atât de mari pentru RCA, iar aceste datorii îi determină să ofere șoferilor salarii mici și să se afle în inferioritate față de firmele concurente din Europa. Prețurile mari sunt, pe de altă parte, o piedică în achiziționarea de camioane noi, performante. De asemenea, ei nu sunt mulțumiți de obligativitatea plății poliței pe o perioadă minimă de șase luni, întrucât în general o perioadă semnificativă din acest interval mașinile sunt ținute în garaj. Protestatarii au amenințat că, în cazul în care problema nu va fi rezolvată, urmează să blocheze șoselele din Maramureș și din întreaga țară.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a arătat toată deschiderea către problemele transportatorilor, ale căror nemulțumiri le consideră justificate. El le-a solicitat protestatarilor să delege una-două persoane care în zilele următoare să vină la Instituția Prefectului și, alături de un angajat al acesteia, să elaboreze o adresă, care ulterior să fie transmisă primului-ministru, în vederea analizării și recalculării primelor de asigurare obligatorie. 

Citeşte mai mult...
 
Nervi întinşi pentru viitorii şoferi. O lună şi jumătate, timp de aşteptare maxim pentru proba traseului PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 August 2016 15:34

Numărul mare de maramureşeni care vor să devină şoferi în această perioadă a anului face ca timpii de aşteptare pentru proba „traseului” să nu fie tocmai cei mai doriţi. În Maramureş, spune şeful Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Florin Şironka, timpul maxim de aşteptare este undeva la o lună şi jumătate.

„O lună şi jumătate e timpul de aşteptare acum. Timpii au crescut, vreau să vă spun, mai mult, faţă de anul trecut, pentru că a apărut acea reglementare, că nu se mai dă sala. Eliminarea posibilităţii de a mai da examenul teoretic a crescut timpii la traseu. Cei care vin pentru examen înţeleg situaţia, dar şi noi încercăm să facem să fie bine pentru toată lumea. Sunt prioritari cei care vin pentru prima dată la examinare. Avem în jur de 60-70 de examene practice, iar timpul minim de examinare e de 25 de minute pentru categoria B, respectiv de 45 de minute pentru categoria profesionişti. Avem cam patru sau cinci examinatori în fiecare zi şi nu putem aloca mai mulţi pentru că avem personal puţin”, a explicat Florin Şironka.

Citeşte mai mult...
 
Protest al transportatorilor rutieri in Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 25 Iulie 2016 15:00

Protest al transportatorilor maramureseni la inceputul lunii august. Cosmin Lakatos, presedintele Sindicatului Soferilor din Maramures, a declarat ca protestul soferilor va avea loc la inceputul saptamanii viitoare, iar nemultumirile sunt legate de cresterea preturilor in mod nejustificat la politele RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat recent un raport din care rezulta ca cresterea medie a RCA in iunie 2016, fata de iunie 2015, a fost de 52,7%, in marja plafonului de 50% convenit prin protocolul incheiat in decembrie 2015 cu transportatorii. Ori transportatorii rutieri sustin ca cifrele prezentate opiniei publice nu reflecta realitatea.

Citeşte mai mult...
 
Rezultate concrete la Ziua Bunei Vecinătăți PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 25 Iulie 2016 14:54

Duminică, 24 iulie, la Sighetu Marmației, s-a desfășurat Ziua Bunei Vecinătăți, eveniment organizat de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației și  24 de primării din Țara Maramureșului.

Principalul scop al manifestării a fost consolidarea relațiilor dintre administrațiile locale din Maramureș și Transcarpatia, motiv pentru care au participat circa 50 de oficialități ucrainene, precum și conducerea județului Maramureș, alături de toți primarii localităților implicate. Au fost prezenți, printre alții: guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadii Moskal; președintele Consiliului regional Transcarpatia, Rivis Michail;  președintele Administrației Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici; președintele Radei raionale Rahiv, Dan Vasyl Ivanovici; atașatul Ambasadei Ucrainei la București, Teofil Rendiuk; prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț; subprefectul Alexandru Bondrea; președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea; vicepreședinții Doru Dăncuș și Lucian Morar; consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan; deputați care reprezintă Maramureșul în Parlamentul României: Cornelia Negruț, Mircea Man, Mircea Dolha; primari ai localităților din Transcarpatia și din județul Maramureș; șefi ai unor instituții din cele două țări.

Întâlnirea oficialităților a avut loc pe podul peste Tisa, unde oaspeții au fost întâmpinați cu colac, sare și horincă. După câteva cuvinte de bun venit, cele două delegații s-au deplasat la Muzeul Satului Maramureșean, unde au fost întâmpinate în acorduri locale de grupul Moroșanca al Centrului Cultural Sighetu Marmației. Doi feciori călare pe cai înstruțați au condus alaiul în partea de sus a muzeului, unde douăsprezece gospodării au fost amenajate de primăriile din Maramureșul Istoric. 

Citeşte mai mult...
 
Montaj la standarde.....lipsa PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 20 Iulie 2016 11:10

Am descoperit aceasta poza pe o retea de socializare, facuta de un sighetean in spatele cladirilor din mult laudatul complex de la Liceul nr 1, poza in care se vede proasta calitate a unor lucrari executate la reteaua de gaz. Dupa cum ne semnaleaza si cetateanul care a facut poza - o persoana care intamplator lucreaza in domeniul gazelor naturale si al instalatiilor de mare presiune, se observa lipsa unor prezoane si poate a unor garnituri de etansare si prezenta unor flanse de plastic, la temperaturi ridicate acest lucru putand provoca daune enorme.

Probabil firma care a executat lucrarile a facut economie de materiale ca sa ajunga peste tot, sau prin buzunarele unora, dar asa ceva este de neadmis cand vorbim de instalatii de gaze naturale.

 

Ultima actualizare Joi, 21 Iulie 2016 08:22
Citeşte mai mult...
 
Fluctuaţii termice în Maramureş în perioada următoare PDF Imprimare Email
Marţi, 19 Iulie 2016 09:07

De fluctuaţii termice vom avea parte în perioada următoare în Maramureş. După o perioadă mai răcoroasă, vremea se va încălzi către finalul săptămânii, după care va urma o perioadă mai răcoroasă. Apoi, valorile termice vor cunoaşte o nouă creştere.

În prima săptămână de prognoză valorile termice vor creşte de la o zi la alta, astfel încât, pornind de la o vreme răcoroasă, cu medii ale maximelor de 22-24 de grade minime de 9-13 grade), se va ajunge în data de 23 iulie la un regim caracterizat de temperaturi medii diurne de 29-30 de grade şi nocturne de 14-16 grade. În perioada 24 - 26 iulie se va resimţi o uşoară răcorire a vremii, concretizată prin maxime de 26-28 de grade, urmând ca apoi temperaturile să urce spre 30 de grade, medie regională. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în perioada 24 - 27 iulie când ploile se vor semnala pe arii extinse şi local vor fi însemnate cantitativ. În restul intervalului, ploi în general slabe vor fi pe spaţii restrânse, cu probabilitate mai mare în cea de-a doua săptămână.

Citeşte mai mult...
 
Offroadul illegal distruge natura în parcurile naturale şi ariile protejate din Maramureş PDF Imprimare Email
Marţi, 19 Iulie 2016 09:02

Unii pasionaţi de offroad au tot mai des tendinţa de a nu ţine cont de interdicţiile impuse de autorităţi şi ajung să se plimbe nestingheriţi cu maşini de teren sau crosuri prin parcuri naturale şi arii protejate. Mai mult decât atât, turiştii străini, precum polonezii sau cehii, au prins gustul acestor experienţe şi a devenit o tradiţie să-şi petreacă concediul pe meleagurile Maramureşului.

Cu astfel de probleme se confruntă şi Parcul Natural Munţii Maramureşului, unde nu toţi turiştii au respectul cuvenit faţă de natură. În aceste condiţii, administraţia parcului a reuşit să adopte o serie de măsuri care să combată activităţile ilegale din interiorul parcului, de orice fel.

„Abia acum, odată cu adoptarea planului de management al parcului, s-a aprobat o măsură care vine şi spune clar care sunt interdicţiile pentru turişti. Ele erau şi până acum, dar prin apariţia acestor reglementări în planul de management, acum se vor putea face în primul rând delimitările zonării interne ale parcului. Se vor putea pune semnalele de interzis, fizic vorbind. Acum, prin modificarea Codului Silvic, este nevoie de avizul administratorului ca să poţi să intri în pădure cu maşina. Odată ce avem cadrul legal, sperăm să-l şi implementăm.

Citeşte mai mult...
 
Horinca de pere cu pară în sticlă PDF Imprimare Email
Marţi, 19 Iulie 2016 08:15

Horinca din Maramureş este vestită în întreaga lume şi se spune că a „uns” multe dintre uşile ferecate „muritorilor de rând”. La ospitalitatea moroşenească a contribuit în mare măsură şi palinca sau horinca făcută din fructe în mod tradiţional.

NU ESTE DE NEGLIJAT NICI MODUL DE PREZENTARE ŞI, LA FEL DE CELEBRE SUNT ŞI STICLELE „CU FUS” ÎN ELE, ACELE MICI CONSTRUCŢII DIN LEMN CARE SE REALIZEAZĂ CU MULTĂ MIGALĂ DAR ŞI CELE CU PARĂ.

„Sticla de horincă de pere cu pară în ea este tradiţională pentru Maramureş şi se face din moşi strămoşi. Este o mare cinste să ai aşa ceva pe masă şi la toate casele de gospodari găseşti aşa ceva”, a precizat Gheorghe Crăciun din Poienile Izei, unul dintre maramureşenii care „se încăpăţânează” să mai facă aşa ceva.

LUNI ÎNTREGI DE MUNCĂ

Ardeleanul este vestit pentru răbdarea şi statornicia de care dă dovadă şi realizarea unei sticle de horincă în care să fie pară cere timp şi multă, multă stăruinţă din partea celui care s-a „înhămat” la o astfel de treabă. Sunt din ce în ce mai puţini, chiar şi în Maramureş care mai realizează astfel de sticle, făcând ca valoarea lor să fie tot mai mare şi să fie din ce în ce mai râvnite.

REALIZAREA PRODUSULUI ÎNCEPE ÎNCĂ DIN LUNA MAI – IUNIE, ATUNCI CÂND PERII ÎNCEP SĂ LEGE ROD DUPĂ CE AU ÎNFLORIT.

În primul rând se iau câteva sticle, se alege câte o creangă zdravănă de păr şi, atunci când părul este în floare se bagă cu grijă recipinetul pe creangă şi se leagă straşnic acolo.

„Este un produs care se realizează destul de greu. Sticla se fixează în păr cu para înăuntrul sticlei şi stă acolo până la maturizarea perei. Sticla se pune în păr atunci când începe să crească para şi încape în gâtul de la sticlă”, explică Gheorghe Crăciun.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 11 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact