logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Incepe reabilitarea drumului Carlibaba –Iacobeni. DN 18 Moisei-Borsa mai asteapta PDF Imprimare Email
Joi, 09 Iunie 2016 16:39

Vesti nu tocmai bune pentru borseni si moiseieni. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania informeaza ca astazi, 09.06.2016 a fost semnat contractul de Proiectare si Executie Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrarilor existente si finalizarea lucrarilor ramase de executat: LOT 4 Carlibaba – Iacobeni, km 199+400 – km 220+088.

Potrivit CNADR, in cadrul acestui proiect, DN18 va fi reabilitat de la km 199+400, ce marcheaza iesirea din localitatea Carlibaba, pana la km 220+088, intersectia dintre DN18 si DN17 in localitatea Iacobeni. Drumul este localizat in judetul Suceava si traverseaza patru localitati. Lungimea totala a drumului in interiorul localitatilor este de 12,113 km si 8,575 km in afara acestora. Drumul este clasificat ca drum national, avand 2 benzi de 3,50 m latime fiecare si apartine clasei tehnice III, conform Normativului 46/1998.

Citeşte mai mult...
 
Un politist de frontiera a fost ranit prin descarcarea accidentala a armei din dotare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 09 Iunie 2016 16:31

În data de 8 iunie a.c., o patrulă a poliției de frontieră din cadrul sectorului P.F. Sighetu Marmației a observat trei persoane care transportau de la frontiera de stat către interior colete voluminoase.

Polițiștii de frontieră au efectuat somațiile legale prin voce, dar bărbații nu s-au supus, fugind în direcţii diferite. Cei doi poliţişti de frontieră au procedat la urmărirea celor în cauză, fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical. Pe timpul urmăririi, din cauza terenului accidentat, un poliţist de frontieră a alunecat, iar arma din dotare s-a descărcat accidental, acesta fiind rănit uşor la picior.

Imediat a fost solicitat, prin numărul de urgență 112, un echipaj medical, polițistul de frontieră fiind transportat la Spitalul Municipal Sighetu Marmației pentru acordarea de îngrijiri medicale, în momentul de față fiind în afara oricărui pericol.

Concomitent, la fata locului s-a deplasat o echipă operativă care a descoperit șase colete cu ţigări care urmează a fi transportate la sediul sectorului în vederea inventarierii.

Citeşte mai mult...
 
„Plăteşti pentru cât arunci”. Guvernul pune taxe europene să ne forţeze să reciclăm PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Iunie 2016 09:10

„Plăteşti pentru cât arunci”, conceptul implementat de mare parte dintre statele europene cu scopul de a îi determina pe cetăţeni să recicleze ar putea fi introdus şi în România. Ministerul Mediului a elaborat un proiect de lege în care apare această variantă.

Românii care aruncă deşeurile la gunoi în loc să le colecteze selectiv ar putea plăti primăriilor o anumită taxă, în plus faţă de taxele de salubritate deja existente. În schimb, dacă aleg să sorteze deşeurile şi să arunce doar ce nu pot colecta selectiv ar putea beneficia de reduceri de taxe, plătind doar pentru ce aruncă la gunoi. Ideea apare într-un proiect de act normativ iniţiat de către Ministerul Mediului prin care se doreşte alinierea legislaţiei naţionale privind gestionarea deşeurilor la cea Europeană. Aceasta în contextul în care CE a lansat încă din 2014 o procedură de infringement împotriva României pentru că nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor.

„În vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale aplică principiul „plătește pentru cât arunci” acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic, economic și al protecției mediului”, se menţionează în proiectul de act normativ de modificare a Legii  nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor. „Ideea propusă de noi este următoarea: în cazul în care cetăţeanul îşi sortează deşeurile, el plăteşte doar pentru cantitatea dusă la gunoi. Dacă nu selectează şi aruncă toată cantitatea la gunoi, atunci el plăteşte pentru întreaga cantitate. Spre exemplu, dacă ai cinci kilograme de deşeu de aruncat, din care selectezi patru, vei plăti taxe pentru un singur kilogram şi nu pentru cinci”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Lavinia Andrei, preşedintele Terra Milenium III, o organizaţie de protecţie a mediului prezentă la discuţiile privind aceast proiect de lege.  

Citeşte mai mult...
 
Confecţionarea manuală a şindrilei, un meşteşug vechi păstrat la Breb PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Iunie 2016 09:01

Sindrila pe acoperişurile caselor dă un aspect estetic, tradiţional. Astfel, o casă veche, cu acoperiş din lemn, este o adevărată comoară pentru iubitorii de tradiţii. Din păcate, în ziua de azi, tot mai mulţi oameni din satele maramureşene, care îşi construiesc sau renovează casele, folosesc materiale moderne, unele mai ieftine, altele mai scumpe, dar care de multe ori dau aspect de kitsch.

Totuşi, în satul Breb, există un localnic ce a păstrat viu un meşteşug, transmis din tată în fiu, acela de a fabrica manual şindrilă, sau draniţă, în termeni populari. Cu toate că la prima vedere pare uşor să confecţionezi şindrila, există o serie de reguli pe care trebuie să le respecţi, altfel produsul finit nu rezistă: „Am un mic atelier unde confecţionez şindrilă. Eu moştenesc acest meşteşug de la tatăl meu. El s-a ocupat cu confecţionarea şindrilei, draniţă, cum îi mai spunem noi în termenii noştri. Eu am păstrat tradiţia şi o duc mai departe. Cereri pentru aşa ceva sunt, dar problema este a materiei prime, în sensul că foarte greu se găseşte buştean, este şi scump. El trebuie să fie de esenţă molid, să nu aibă noduri şi să meargă pe fibră. Dacă nu merge pe fibră, nu se poate desface. 

Citeşte mai mult...
 
Intrerupere in furnizarea apei potabile in 8 iunie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 08 Iunie 2016 08:55

Pentru a se realiza cuplarea la reteaua de apa a orasului, SC Vital va efectua lucrari ce vor duce la oprirea furnizarii apei intre orele 09:00-16:00 in zonele str. Mihai Viteazu ( tronson str. Plevnei - str. Dragoș Vodă ), str. Basarabiei, str. Plevnei, str. Vasile Alecsandri ( tronson str. Mihai Viteazu și str. Alexandru Ivasiuc ), str. Traian bl. 1,3,5,7,9.  

 
Mii de pachete de țigări de contrabandă depistate la frontiera de nord a României PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 08 Iunie 2016 08:49

 

Polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F Sighetu Marmaţiei au descoperit și confiscat peste 27.600 pachete cu țigări, de provenienţă ucraineană, în valoare de aproximativ 250.000 lei, marfă pe care mai mulţi maramureşeni au încercat să o transporte pentru a fi comercializată pe piaţa neagră de desfacere.

În data de 6 iunie a.c., în jurul orei 1.35, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Sarasău, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat pe raza localității Câmpulung la Tisa, județul Maramureș, în apropierea frontierei de stat, un autoturism marca BMW staționat, în care se puteau observa mai multe baxuri cu ţigări. La faţa locului a fost solicitată echipa de intervenție, iar in urma

cercetării zonei, în apropierea maşinii, poliţiştii de frontieră au depistat pe un drum forestier două persoane care se ascundeau.

Polițiștii de frontieră au procedat la identificarea acestora, constatându-se că se numesc G. C., în vârstă de 27 ani şi G. P, de 25 ani, ambii domiciliați pe raza județului Maramureș.

Din primele verificări s-a stabilit faptul că cei doi tineri se aflau în maşina încărcată cu ţigări şi că au abandonat-o în momentul în care au observat patrula poliției de frontieră.

Mașina şi cele două persoane au fost conduse la sediul sectorului, unde în urma inventarierii țigărilor a rezultat cantitatea de 6.870 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 62.000 lei.

Citeşte mai mult...
 
Banii pentru Baia-Sprie – Sighet, asteptaţi la rectificarea bugetară din iulie PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Iunie 2016 08:06

Maramureşul speră la drumuri mai bune de fiecare dată când la nivel central au loc schimbări ale organelor de conducere, fie că vorbim de ministere sau alte structuri. Investiţii consistente în infrastructură se fac în jurul Maramureşului, mai exact zona Cluj – Oradea în general. Puţin câte puţin, investiţii se fac în drumurile naţionale din judeţ, că de autostrăzi şi drumuri expres, deocamdată, nu se poate pune problema.

Maramureşul nu apare cu niciun proiect de infrastructură care să se afle în atenţia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Şi la capitolul construcţie Variante de Ocolire judeţul nu apare cu nimic.

Cât priveşte lucrările pe drumurile naţionale, eu sper ca pe DN 18B să înceapă lucrările în acest an. La fel, vor demara şi pe DN 18 Moisei -Iacobeni. Pe DN 18 Baia-Sprie – Sighet, firma care se ocupă de acest drum aşteaptă rectificarea bugetară din iulie, pentru a finaliza lucrarea”, a declarat prefectul de Maramureş, Sebastian Lupuţ.

Citeşte mai mult...
 
Cateva strazi din Sighetu Marmatiei raman astazi fara apa PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 06 Iunie 2016 09:26

Astazi, 6 iunie, intre orele 09:00 si 18:00, se va interrupe furnizarea apei potabile in Sighetu Marmatiei in zonele str. Piața Libertății ( tronson între Ioan Mihaly de Apsa și str. Bogdan Vodă "Postă" ), str. Bogdan Vodă ( tronson între "Poșta" și "Pompieri" ), str. Mihai Eminescu ( tronson între str. Ioan Mihaly de Apsa și cartierul Constructorului) .

 
Ocna Şugatag, la un pas de a fi numită staţiune balneoclimaterică PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iunie 2016 15:39

Comuna Ocna Şugatag ar putea deveni, oficial, numită staţiune balneoclimaterică. Asta deoarece delegaţia de specialişti care a vizitat zilele trecute localitatea şi-a făcut “temele” şi s-a întors la Bucureşti pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la acordarea statutului de staţiune balneoclimaterică de interes naţional, staţiunii turistice din Maramureşul istoric.

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii administraţiei locale, specialiştii din minister şi de la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie (INRMFB) au cules datele de care aveau nevoie pentru elaborarea documentaţiei de acordare a respectivului statut pentru Ocna Şugatag. Urmează ca, în cursul lunii iulie, echipa de lucru să revină în Ocna Şugatag pentru ultimele detalii, astfel ca dosarul să fie depus la Ministerul Sănătăţii pentru avizare şi, mai apoi, la Guvernul României în vederea adoptării Hotărârii de Guvern privind acordarea statutului de staţiune balneoclimaterică pentru Ocna Şugatag.

Citeşte mai mult...
 
Informatii privind sectiile votare - Prefectura Maramures a publicat lista cu sectiile de votare din judet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 04 Iunie 2016 15:30

Prefectura Maramures a afisat pe site-ul propriu informatii legate de arondarea sectiilor de votare din intreg judetul, componenta birourilor locale de circumscriptie, lista cu presedintii sectiilor de votare.

Mai multe informatii puteti gasi pe prefecturamaramures.ro

 
Proiectul noului pod peste Tisa, în impas - Ucrainenii vor sa il facem noi - Noi nu avem bani PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iunie 2016 08:26

Proiectul construcţiei noului pod peste Tisa din zona Sighetu Marmaţiei merge în paşi de melc. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sebastian Lupuţ, a adus acest subiect în discuţie la întâlnirea pe care a avut-o zilele trecute la Bucureşti cu factorii de decizie centrali.

Lupuţ a precizat că, până la data de 16.04.2015, s-a reactualizat studiul de fezabilitate pentru realizarea podului peste râul Tisa pe patru benzi, iar la această dată este în procedură de obţinere a autorizaţiilor. Prefectul de Maramureş a recunoscut că se întâmpină dificultăţi în obţinerea avizului de la Apele Ucrainene, necesar pentru obţinerea acordului de mediu. De asemenea, studiul a primit avizul în comisiile tehnice de la CNADNR şi Ministerul Transporturilor. Lucrarea va fi executată în totalitate de statul român, iar pentru asigurarea finanţării se intenţionează accesarea fondurilor europene pe programul transfrontalier România – Ucraina, pentru a se degreva bugetul statului.

Citeşte mai mult...
 
A murit Muhammad Ali PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iunie 2016 08:18

Celebrul pugilist şi filantrop Muhammad Ali a murit într-un spital din Phoenix, unde fusese spitalizat cu o seară în urmă din cauza unor probleme respiratorii.

Muhammad Ali a fost internat joi seară în spital, iar reprezentanţii lui au declara că acesta este într-o stare bună, dar vineri starea să de sănătate s-a agravat.

Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson şi a fost spitalizat de două ori, în 2014 şi 2015, pentru o pneumonie şi o infecţie urinară.

Muhammad Ali a devenit cunoscut în lumea boxului datorită meciurilor celebre din ring, precum "Rumble în the Jungle" sau "Thrilla în Manila".

Născut Cassius Clay, la 17 ianuarie 1942, a obţinut 56 de victorii în 61 de meciuri, din care 37 înainte de limită, devenind primul boxer care a câştigat trei titluri de campion mondial al greilor.

Citeşte mai mult...
 
Pînă la 30 iunie, APIA plăteşte tot! PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iunie 2016 08:08

Directorul general al APIA, Florin Faur, doreşte ca pînă la data de 30 iunie 2016 să plătească fermierilor subvenţii în valoare de 1,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie de 95% a fondurilor europene destinate plăţilor directe.
Cu toate acestea, pînă cînd fermierii au banii în cont mai durează. APIA a anunţat că din 8 aprilie şi pînă în 24 mai a fost plătită suma de 818,83 milioane euro, pentru 769.292 fermieri. Deci APIA mai trebuie să plătească 1 miliard de euro!

Citeşte mai mult...
 
Sesizarea neregulilor la votare PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iunie 2016 08:05

Expert Forum organizează un centru de informare şi asistenţă electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, punînd la dispoziţia cetăţenilor platforma www.expertforum.ro/votcorect şi numărul de telefon Telverde 0800 080 200, prin intermediul cărora va răspunde întrebărilor legate de procedurile de vot şi sesizarea neregulilor. Call center-ul va funcţiona în zilele de 4 şi 5 iunie (tel. 0800 080 200). În preziua alegerilor, 4 iunie, orar 12-20, iar pe 5 iunie, 6-23. Apelurile sînt gratuite din reţelele Telekom (Romtelecom, Cosmote), Orange, Vodafone, RDS si UPC.  

Citeşte mai mult...
 
Fiscul va lipi somaţiile, notificările sau deciziile pe uşa casei sau a firmei celor care refuză să le primească PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Iunie 2016 07:20

Fiscul va lipi pe uşa casei sau firmei celor care refuză să primească actele administrative fiscale (decizii de impunere, somaţii etc.) trimise la domiciliu, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală.

Conform proiectului, articolul 47 va fi modificat astfel:
„Dacă în procedura comunicării directe a actului administrativ fiscal la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestuia, acesta refuză primirea actului sau nu este găsit la domiciliul fiscal, se va afişa pe uşa destinatarului o înştiinţare”.
Înştiinţarea trebuie să cuprindă: denumirea organului fiscal emitent; numele şi prenumele celui care a făcut afişarea şi funcţia acestuia; numele, prenumele şi domiciliul fiscal al celui înştiinţat; denumirea, numărul şi data emiterii actului administrativ fiscal în legătură cu care se face înştiinţarea; anul, luna, ziua şi ora cînd afişarea a fost făcută; semnătura celui care a afişat înştiinţarea.
Contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul acestuia este în drept să se prezinte la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal în termen de maxim 15 zile de la data afişării înştiinţării. În situaţia în care contribuabilul/plătitorul sau împuternicitul acestuia nu se prezintă în acest termen, actul se consideră comunicat la împlinirea acestui termen.

Citeşte mai mult...
 
Cetatenii vor primi trei buletine de vot la alegerile locale PDF Imprimare Email
Joi, 02 Iunie 2016 15:55

Prioritatea acestei perioade este organizarea in bune conditii a alegerilor locale, sens in care politistii maramureseni desfasoara activitati in vederea asigurarii ordinii publice si a gestionarii posibilelor incidente cu caracter electoral, se arata in buletinul informativ al IPJ Maramures. 

De asemenea, oamenii legii continua activitatile preventive in cadrul Campaniei “Tu votezi! MAI te informeaza!”, prin intermediul carora cetatenii primesc recomandari in legatura cu procesul electoral: sa detina documente de identitate valabile, sa nu accepte mita electorala si sa respecte confidentialitatea votului, precum si informatii cu privire la principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contraventiile si infractiunile prevazute de Codul Penal.

Anul acesta, alegatorii vor primi trei buletine de vot pentru a vota primarul, consiliul local si consiliul judetean, fata de patru buletine de vot cum au primit la Alegerile Locale 2012, cand alegatorii au votat si presedintele consiliului judetean. Acesta nu va mai fi ales prin vot direct ci va fi desemnat din randul consilierilor judeteni.

Citeşte mai mult...
 
Concurs marca ISU Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 02 Iunie 2016 10:36

In data de 31.05., la sediul ISU Maramureș s-a desfășurat faza pe unitate a Competiției de descarcerare și acordare a primului ajutor medical calificat. La competiție au participat echipaje de pompieri și paramedici din cadrul Detașamentului ” Căpitan Marchiș Adrian” Baia Mare, Detașamentului Sighetu Marmației , Pichetului Târgu Lăpuș și Secției Vișeu de Sus. De asemenea, în asistență a venit și personalul Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș.

În urma desfășurării celor două probe, descarcerarea din autovehicul și acordarea primului ajutor medical calificat, clasamentul a fost următorul: la proba de descarcerare locul I Detașamentul de pompieri Sighetu Marmației, locul II

Detașamentul Baia Mare, locul III Secția Vișeu de Sus și locul IV Pichetul Târgu Lăpuș. La proba de acordare a primului ajutor medical calificat locul I echipajul S.M.U.R.D. Baia Mare, locul II echipajul S.M.U.R.D. Sighet, locul III S.M.U.R.D. Târgu Lăpuș și locul IV S.M.U.R.D. Vișeu de Sus.

De asemenea, a fost acordată o diplomă celui mai bun comandant de echipaj domnului plt. adj. Cociotă Florin din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației. Titlul de cel mai bun echipaj de descarcerare și de prim ajutor a revenit tot pompierilor și paramedicilor sigheteni.

 

La sfârșitul lunii iunie, ISU Maramureș va participa la faza zonală a ”Competiției de descarcerarea și acordare a primului ajutor medical calificat”, care în acest an este găzduită de către I.S.U. ”Someș” al județului Satu Mare.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 47

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact