logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Prima întâlnire de lucru a prefectului Sebastian Luput cu reprezentanții S.C. Aktor S.A PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2017 20:35

Joi, 12.01.2017, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a avut prima întalnire de lucru din anul 2017 cu reprezentanții societății S.C. Aktor S.A. pe tema finalizării lucrării pe DN18, tronsonul Baia Sprie- Sighetu Marmației.

În vederea continuării lucrărilor, societatea Aktor a cerut sprijinul Instituției Prefectului- Județul Maramureș, ca până la finalul lunii iulie, porțiunea de drum să poată fi finalizată.

 Dupa topirea zăpezii, pentru desfașurarea în bune condiții a lucrărilor de asfasltare, reprezentanții Aktor au solicitat închiderea traficului în Pasul Gutăi, în vederea turnării ultimului strat de asfalt, și anume stratul de uzură.

Sursa: Prefectura Maramures.

 
Întâlnire pe tema punctului de trecere a frontierei Piatra- Teceu Mic/ Vișcovo PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2017 20:21

Joi, 12.01.2017, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Frontieră Sighetu Marmației, ai Biroului Vamal de Frontieră Sighet și ai primăriei Remeți, privind înființarea punctului de trecere a frontierei Piatra- Teceul Mic/ Vișcovo.

Această întâlnire a avut loc ca urmare a adresei Ministerului Afacerilor Externe, prin care a solicitat Biroului Vamal de Frontiera Sighet și Inspectoratului Teritorial de Frontieră Sighetu Marmației, punctele de vedere cu privire la deschiderea punctului de trecere a frontierei Piatra- Teceu Mic (Români)- Vișcovo (Ucraina).

De asemenea, acest proiect a fost prezentat de prefectul Sebastian Mihai Lupuț și în cadrul întâlnirii de lucru interinstituțională de la sediul Ministerului Afacerilor Externe din luna decembrie.

Grupul de lucru reunit joi, 12.01.2017, în localitatea Piatra- Teceu Mic, a abordat discuții referitoare la problemele de insfrastructură, echipamente și resurse umane în vederea asigurării funcționalității punctului de trecere a frontierei româno- ucrainene care se dorește a fi deschis.

Citeşte mai mult...
 
Termenul pentru eliberarea titlurilor de proprietate, prelungit cu încă un an PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2017 20:14

Eliberarea titlurilor de proprietate în Maramureş trebuia încheiată la finele anului trecut, conform legii. Totuşi în ultimele zile ale lui 2016, Executivul a emis o ordonanţă prin care termenul a fost prelungit cu încă un an.

Astfel, activitatea Comisiei judeţene de fond funciar continuă şi în 2017. Până în prezent, în Maramureş s-au eliberat mai bine de 80.000 de titluri de proprietate: „Eliberarea tuturor titlurilor de proprietate, ca urmare a prelungirilor succesive acordate la Legea 165/2013, avea termen de finalizare data de 31 decembrie 2016. S-a dat însă o ordonanţă de Guvern în ultimele zile ale anului trecut prin care s-a mai prelungit termenul cu încă un an de zile. În judeţul Maramureş, până la ora actuală, sunt eliberate aproximativ 85.000 de titluri de proprietate. Ar mai fi de eliberat, pentru zonele foste cooperativizate circa 20.000 de titluri, având în vedere cererile depuse. Dar pe lângă acestea mai există un număr important de titluri de proprietate care ar putea fi eliberate pentru zonele necooperativizate, pentru care nu avem informaţii despre câte vor fi în final, pentru că termenul de depunere a cererilor aici nu este finalizat. Deci oricând poate să vină omul să depună cerere ca să-i eliberăm titlul”, a declarat dr. ing. Ovidiu Ştefan, director Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Care sunt cele 102 taxe ce vor fi eliminate de la 1 februarie? PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Ianuarie 2017 08:09

De la 1 februarie zeci de taxe pe care le plătesc firmele vor fi eliminate. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 6 ianuarie, legea care elimină 102 taxe, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial şi, cel mai probabil, să intre în vigoare de la începutul lunii viitoare. Dincolo de taxa de mediu şi taxa radio-tv, o serie de taxe importante pentru antreprenori vor fi eliminate, printre acestea numărându-se taxa de înregistrare la Registrul Comerţului şi taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Iată ce taxe vor fi eliminate:

• Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului – 20 de taxe;
• Cerere de înregistrare în registrul comerţului – persoane juridice – PJ (cuprinde: autorizare constituire, înmatriculare, autorizare funcţionare prin declaraţie pe propria răspundere) – 250 lei;
• Cerere de înregistrare în registrul comerţului – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale – PFA, II, IF (cuprinde: înmatriculare, autorizare funcţionare prin declaraţie pe propria răspundere) – 90 lei;
• Cereri menţiuni simple – 45 lei;
• Cereri menţiuni complexe cu două sau mai multe operaţiuni – 220 lei;
• Legea cetăţeniei române nr. 21/1991(2 taxe);
• Taxă înregistrare cerere – 3 lei;
• Taxă timbru judiciar – 1,5 lei;
• Ordonanţa Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României – 6 taxe;

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Robert Bobroczky - sigheteanul care face senzatie in SUA PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 10 Decembrie 2016 10:59

VIDEO: Robert Bobroczky - sigheteanul care face senzatie in SUA. 

NOTA; Materialul video este disponibil dupa ce vor rula 15 secunde de reclama. 

Ultima actualizare Sâmbătă, 10 Decembrie 2016 11:55
Citeşte mai mult...
 
Barajul Runcu, de 29 de ani, în santier. Construcția mai are nevoie de 45 de milioane de euro PDF Imprimare Email
Miercuri, 12 Octombrie 2016 08:19

Multe milioane de euro ar mai fi necesare pentru finalizarea Barajului Runcu, care ar asigura necesarul de apă pentru Sighetu Marmației și localitățile din jur. Lucrările la Barajul Runcu au reprezentat numai una din temele discutate zilele trecute la Administrația Bazinală Someș-Tisa de către autoritățile județene.

„Am discutat cu cei din conducerea Administrației Bazinale Someș-Tisa, ca o continuare a vizitei pe care am făcut-o la finalul lunii septembrie în teren, despre toate punctele critice de pe toate cursurile de apă din Maramureș, în ordinea priorităților, în vederea continuării finanțării unor obiective sau cuprinderea la finanțare a unora care nu au fost cuprinse până acum. Și vorbim aici despre lucrarea de apărare existentă pe malul stâng al Tisei la Crăciunești, barajul Runcu, amenajarea râului Seinel din localitatea Seini, acestea fiind prioritățile acum”, a explicat prefectul Sebastian Lupuț.

Tot cu cei de la Apele Române s-a mai vorbit despre problema podului de la Bârsana și amenajarea malurilor în zona podului, „un obiectiv care tot s-a încercat să se facă de ani de zile. Avem confirmarea că cei de la Ape vor face lucrarea de amenajare a malurilor și îndiguire, cu condiția ca administrația județeană sau primăria să facă un proiect pentru amenajarea podului”.

Citeşte mai mult...
 
Verificări pe sectorul Sighetu Marmației – Teceu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 05 Octombrie 2016 16:08

Vineri, 30 septembrie, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a efectuat, împreună cu inginer-șef Stelian Ivașcu, reprezentant al Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, o verificare a stadiului lucrărilor de îndiguire și consolidare de mal a râului Tisa, precum și a potențialelor puncte de trecere a frontierei româno-ucrainene în scopul creării unor căi de comunicație rutiere și de căi ferate pe sectorul Sighetu Marmației – Teceu.

 Verificările efectuate pe cursul de apă au evidențiat finalizarea în procent de 95% a lucrărilor de îndiguire a incintei Teceu și în procent de 90% a incintei de îndiguire Remeți (6 km), lucrări care elimină riscul de inundare a celor două localități. De asemenea, a fost scos în evidență faptul că lucrările de consolidare și stabilizare a malului stâng al râului Tisa (14 km) au fost realizate integral.

O atenție deosebită a fost acordată găsirii unor soluții optime pentru realizarea unor puncte de trecere a frontierei. Au fost verificate în teren punctele Teceu – Piatra, zona podului rutier avariat de la Teceu, zona podului CF – Câmpulung la Tisa. Verificările efectuate au scos în evidență că primele două pot fi amenajate într-un timp relativ scurt și cu costuri mici, pentru configurarea punctelor de trecere rutiere și pietonale. Trecerea pe cale ferată poate deveni, într-un timp foarte scurt și cu costuri minime, operațională atât din punct de vedere al căilor ferate, cât și în ceea ce privește problematicile privitoare la poliția de frontieră și vamă. Acest pas înainte este necesar și prioritar pentru viața economică și socială a județului Maramureș, el conducând la dezvoltarea relațiilor economice între România și Ucraina, precum și la înlesnirea legăturilor dintre Maramureș și Transcarpatia.

Citeşte mai mult...
 
Vremea se încălzeşte din nou în Maramureş PDF Imprimare Email
Marţi, 27 Septembrie 2016 08:58

In cursul zilei de marţi cerul va fi variabil, iar maximele vor fi de la 15-19 la 22 grade. Valorile termice vor fi, evident, mai mari în vestul judeţului. Minimele nocturne vor fi de la 5 la 7-9 grade. Miercuri, vom vorbi de asemenea despre cer variabil şi despre maxime de la 15-19 la 22 grade. Minimele vor cunoaşte o uşoară creştere şi vor fi de la 7 la 9-13 grade. Ziua de joi va veni cu cer de la variabil la mai mult senin şi maxime de la 17-19 la 24 grade. Minimele nocturne vor fi de la 7 la 9-13 grade, iar cerul va fi mai mult senin. Vineri, cerul se va menţine mai mult senin, iar maximele vor fi de până la 25-27 grade. Vremea frumoasă se va menţine şi sâmbătă, atunci când maximele vor merge către 27 grade, însă va creşte nebulozitatea. Duminică şi luni maximele vor fi de până la 24-25 grade în partea vestică a judeţului şi va creşte instabilitatea. Se vor înregistra ploi slabe în unele zone. Ziua de marţi va aduce o înseninare, maxime de până la 22 grade, dar unele intensificări de vânt. Apoi, vremea va continua să fie frumoasă, cu maxime de la 13 la 17-19 grade, conform produselor meteo actuale.  

Citeşte mai mult...
 
Cum se şterg punctele-amendă şi ce amenzi grele vor fi pentru şoferii agresivi, vitezomani şi parcarea neregulamentară PDF Imprimare Email
Miercuri, 21 Septembrie 2016 10:27

Potrivit propunerii legislative, şoferii care îşi plătesc amenda în termen de cel mult două zile lucrătoare beneficiază de o înjumătăţire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, dar şi de o reducere la jumătate a contravalorii amenzii.

Legislaţia actuală prevede ca în cazul în care un şofer primeşte amendă şi îi este reţinut şi permisul auto, el să beneficieze doar de o înjumătăţire a amenzii în momentul în care aceasta este achitată în maxim două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatatare a contravenţiei.

Propunerea legislativă a fost trimisă spre dezabtere Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Şoferii agresivi şi şmecherii la volan vor plăti amenzi grele. Senatorii au pregătit mai multe modificări la Codul Rutier prin care cei care claxonează nejustificat sau aruncă mucuri de ţigări pe geam vor plăti amenzi de până la 1000 de lei. Pe lângă o amendă, şoferii care conduc pe trotuar sau fac slalom printre autoturisme rămân şi fără permis de conducere pentru două luni.

Printre prevederile Codului Rutier care vor fi dezbătute de senatorii în Comisia de Transporturi este şi cea care reintroduce sancţiunea ridicării autovehiculului.

Citeşte mai mult...
 
În cătarea vânătorilor şi pescarilor sigheteni PDF Imprimare Email
Miercuri, 21 Septembrie 2016 08:02

Clubul de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Sighetu Marmaţiei aparţine AJVPS. Maramureş. De la secretarul Clubului Sighet, Doru Hotea am aflat că: ”În cadrul Clubului nostru condus de Horia Scubli şi Liviu Indre avem 6 grupe de vânătoare, iar în cadrul Asociaţiei Judeţene suntem tot 6 cluburi – Baia Mare (2), Sighet, Lăpuş, Vişeu, Borşa. Noi ne ocupăm de gospodărirea fondurilor de vânătoare Bârsana, Gutin, Agriş, Săpânţa, Câmpulung la Tisa şi Ronişoara. Pescuitul sportiv se face pe Mara, Iza, Tisa şi lacul Tepliţa, populat cu 500 de kg de peşte în luna aprilie. Luni, am mai deversat aici încă 500 de kg, iar miercuri vom aduce încă pe atâtea kg de crap, din Ungaria, în greutate de la 1,5 kg, la 3 kg bucata. Ne pregătim pentru concursul de pescuit sportiv, care va avea loc pe lacul Tepliţa, timp de 3 zile (72 de ore), în perioada 29 septembrie – 2 octombrie.
Pentru a putea pescui pe lac, trebuie să fii membru cotizant al Clubului şi să plăteşti o taxă de 150 de lei pe an. Cei care vor să pescuiască o zi plătesc 50 de lei pentru 24 de ore, dar nu au voie să recolteze mai mult de 3 kilograme de peşte. Pe lac pescuiesc vreo 90 de abonaţi, anual. Sub cele 2,7 hectare luciu de apă, avem crap, amur, ştiucă, roşioară. În zona lacului cuibăresc 3 specii de raţe sălbatice. Pe cele mari, le putem vâna în sezon. Acum suntem în sezon de vânătoare la raţe, mistreţ şi căprior.  

Citeşte mai mult...
 
La C. N. ”Dragoş Vodă” poţi vedea cerul prin acoperiş! PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Septembrie 2016 07:47

Beneficiind de avantajele unei tradiţii de existenţă aproape centenare şi de un corp profesoral de excepţie, Colegiul Naţional ”DRAGOŞ VODĂ” din Sighetu Marmaţiei îşi asumă şi îndeplineşte sarcina de formare a elevilor săi de liceu şi gimnaziu (tineri între 10 şi 19 ani) în cadrul învăţământului de zi.
Obiectivele principale ale liceului sunt, pe lângă orientarea şcolară şi profesională, aprofundarea studiului în specialitatea aleasă, dar şi înzestrarea elevilor cu un bagaj solid de cunoştinţe, de cultură generală, pentru ca aceştia să fie autonomi, responsabili şi în măsură să decidă asupra propriei lor cariere. Astfel, absolvenţii sunt recunoscuţi ca fiind competitivi în orice instituţie de învăţământ superior. Adevărata valoare a colegiului o reprezintă oamenii – elevii şi profesorii – care şi-au creat o identitate de prestigiu de necontestat în învăţământul românesc. Anul trecut, elevii au obţinut la Olimpiadele Naţionale 21 de medalii de argint, bronz, menţiuni sau premii speciale.

Zilele trecute am intrat prin curtea acestei unităţi şi m-am speriat când am văzut-o goală! Între clădirea Bibliotecii (cu un fond de carte impresionant) şi imobilul liceului, erau mereu stive înalte de lemn de foc, pe o suprafaţă de vreo 500 mp. Acum, în prag de iarnă, n-am văzut nici urmă de combustibil solid! Pac la Direcţiune!

Citeşte mai mult...
 
Sala de sport de la Liceul Tehnologic Forestier - mana cereasca pentru Clubul Sportiv Scolar Sighetu Marmatiei - Thank you mister Barroso! PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Luni, 19 Septembrie 2016 06:55

Dupa multe drumuri, batai in usi care parca nu vroiau sa se deschida, sau si atunci cand s-au deschis nimeni nu vroia sa asculte si sa rezolve problemele pe care le avea, CSS Sighet cu cateva dintre sectiile sale functioneaza de saptamana trecuta intr-o noua locatie. Este vorba despre noua sala de sport din incinta campusului de la Liceul Tehnologic Forestier.

Astfel sectiile de atletism, baschet, fotbal si volei isi vor desfasura antrenamentele in sala de sport nou amenajata, dupa un orar bine stabilit. De asemenea, ii asteapta pe cei care vor sa practice unul din sporturile de performanta oferite de catre Clubul Sportiv Scolar. Mai multe detalii se pot obtine de pe site-ul css-sighet.ro.

De acum competitiile oficiale de baschet si volei se vor desfasura la noua locatie, unde echipele participante pot beneficia si de cazare si masa, tot in incinta campusului.

Conducerea CSS Sighet multumeste tuturor celor care au contribuit la indeplinirea acestui vis al antrenorilor, acela de a beneficia de o baza moderna de pregatire. Desigur unele dintre ramurile sportive ale clubului inca mai stau la rand pentru a beneficia de conditii optime, cum ar fi atletismul, sport care dupa cum stim se practica pe pista de alergare, ideal acoperita cu tartan, dar stadionul municipal nu beneficiaza de asa ceva, desi fostul primar a promis, pana la urma a incercat doar sa realizeze acoperirea cu tartan a pistei, dar totul s-a oprit din lipsa de interes pentru atletism si pentru simplul fapt ca s-au pompat prea multi bani in fotbal – care si el a sucombat prematur. 

Citeşte mai mult...
 
Elevii de liceu din Teceu Mic si Piatra nu pot ajunge la cursuri la Sighetu Marmatiei - Anul scolar a debutat pentru ei cu o lipsa a mijloacelor de transport PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Miercuri, 14 Septembrie 2016 08:32

Am primit pe adresa de contact a site-ului nostru un mesaj de la un parinte din satul Piatra, comuna Remeti care ne semnaleaza o problema care a aparut odata cu inceperea scolii. Reproducem mai jos mesajul acestei doamne si speram ca va ajunge la urechile potrivite.

''Vă scriu din satul Piatra, comuna Remeti. Avem o problema foarte mare. Scoala a inceput si au inceput si surprizele pentru copii nostri. Copii nostri, liceeni din două sate nu au cu ce sa se deplaseze pina la Sighetu-Marmatiei, ei vor sa invete insa cei ce sint responsabili cu transportul le-au furat aceasta sansa. Suntem două sate,Teceu-Mic si Piatra fara transport, copii nostri au ramas izolati. Ati putea sa ne ajutati careva ,sau sa ne indrumati la cine sa apelam pentru ca si copii nostri sa poata invata la fel ca alti copii din România? Multumim pt intelegere.''

Probabil la mijloc este o animozitate intre societatea de transport care se ocupa pana acum de transportul elevilor si cei care au incheiat un contract cu acestia, referitor la plata serviciilor sau nerentabilitatea efectuarii acestui serviciu de transport pe aceasta distanta. 

O sugestie asa aruncata aiurea......nu ar putea ITPF Sighetu Marmatiei sa rezolve aceasta problema intr-un fel sau altul? Ca si asa se plimba din Sighet pana in varf la Huta zilnic si intr-un microbuz ar putea sa ii transporte pe acesti liceeni catre Sighet......zic si eu asa.....ca ar putea sa faca un gest nobil.

 
Transportatorii maramureșeni la Prefectură. Au cerut sprijin pentru micșorarea primelor RCA PDF Imprimare Email
Marţi, 13 Septembrie 2016 10:29

CU JALBA-N PROȚAP. Câteva zeci de transportatori din Maramureș s-au adunat luni, 12 septembrie la Prefectură pentru a cere reprezentantului Guvernului în teritoriu sprijin în vederea micșorării tarifelor pentru primele RCA. Problema sumelor uriașe pe care aceștia le plătesc drept prime de asigurare obligatorii pentru mașinile cu care lucrează a fost dealtfel și motivul pentru care aceștia au ieșit în stradă, iar acum sunt pregătiți să o facă din nou.

Cosmin Lakatoș președintele Sindicatului Transportatorilor din Maramureș spune că din păcate toate demersurile până acum efectuate în acest sens nu au adus nici un fel de rezultat și că astfel celor în cauză nu le mai rămâne decât să iasă în stradă și să blocheze drumurile.

„Am venit la dumneavoastră domnule prefect ca să vă cerem din nou sprijin, să facem cunoscut faptul că vremsă ne facem auziți și să sensibilizăm guvernul ca să ia măsurile necesare. Noi nu vrem să blocăm drumurile ca să facem probleme, dar vreme să fim înțeleși și să ne oferiți sprijin. Vrem să se înțeleagă că am ajuns la capătul puterilor și că dacă nu se schimbă nimic vom fi nevoiți să punem mașinile în garaj și să trimitem oamenii acasă”, a mai spus Lakatoș

La rândul său prefectul Sebastian Lupuț le-a spus transportatorilor că le înțelege problemele.

Citeşte mai mult...
 
„Toată lumea ne spune că ne plăteşte salariile” PDF Imprimare Email
Vineri, 02 Septembrie 2016 11:38

Comportamentul de care dau dovadă de multe ori agenţii de poliţie maramureşeni a fost reclamat la conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş. Discuţiile pro şi contra legate de atitudinea pe care o manifestă unii lucrători din poliţia maramureşeană faţă de şoferi şi pietoni au avut loc în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de la finalul lunii august, de la Prefectura Maramureş.

Primarul localităţii Săcălăşeni, Emilian Pop, a afirmat: „Am urmărit cu mare atenţie materialul prezentat, dar nu am văzut nimic legat de apropierea faţă de cetăţean. Or, cred că acest lucru este foarte important, să trecem de la miliţienii pe care i-am avut şi care încă îi mai avem în mare parte la statutul de poliţai. Atâta vreme cât vrem să facem statisticile acestea ca şi în ţările cu pretenţii, civilizate, ca să avem atîţia morţi pe şoselele din România ca pe cele din Italia sau Spania, e anormal. Că nu avem aceleaşi condiţii.

Şeful IPJ Maramureş, dr. Viorica Marincaş, a subliniat că „în Occident legile se aplică, nu se negociază”. „În altă ordine de idei, când se lansează aceste păreri se încearcă să se atace Poliţia Română cu apelative sau chiar invective, cu precizarea că poate dintre miliţieni au mai rămas sub 20% în IPJ Maramureş. Cauzele generatoare de accidente sunt multe. Viteza e prima dintre cauze în acest an şi a fost şi anul trecut. Apoi, neacordarea de trecere pietonilor. Or, nu cred că vrea nimeni tragedii pe şosele.

Citeşte mai mult...
 
Un sighetean participa la cel de-al doilea sezon al emisiunii ''Chefi la cutite'' - Mihali Cristian George ne povesteste despre drumul parcurs pana sa ajunga sous-chef la Paris PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 01 Septembrie 2016 15:33

''Numele meu este Mihali Cristian George, sunt nascut in Sighetu Marmatiei la data de 08 Martie 1990. Profesia mea este de bucatar si o exercit pe teritoriul Frantei, in Paris .

Insa pana sa ajung aici...

Am crescut intr-o familie cu inca 2 frati (mai am inca 2 frati vitregi din partea tatalui), eu fiind mezinul. Mi-am pierdut tatal de  la o varsta frageda,  eu avand doar 8 ani cand el a murit. Mama mea si fratii au luat pe rand drumul strainatatii pentru a-mi asigura un trai decent, eu fiind crescut de bunicii din partea mamei.

Scoala generala am terminat-o la Scoala George Cosbuc ( Numarul 9), continuand un an la Liceul Teologic din Oradea,  la care am renuntat si m-am transferat la Sighet la Liceul Numarul 2 la profilul contabilitate. Insa facand parte dintr-un anturaj nu prea linistit; nu prea frecventam scoala si la final de an unii profesori nu au dorit ca sa imi incheie anul ( normal). Si asa am luat si eu calea strainatatii, plecand in Irlanda, Dublin unde prima data am muncit pe santier, unde era foarte greu iar patronii isi bateau joc de angajati.

La un moment dat am avut o oferta de a munci in bucatarie alaturi de o familie italiana stabilita acolo, fiind un business de familie. Mi-a placut mult ceea ce fac, iar in decursul a cateva luni seful m-a numit manager, coordonand o echipa de 5 oameni.

Adevarata pasiune pentru gatit mi-a fost "trezita" cand am plecat in Franta, la sora mea, unde cumnatul era sef bucatar la un restaurant de la periferia Parisului. Am inceput cu munca cea mai de jos, nestiind nici limba franceza, receptionam marfa zi de zi care trebuia conditionata fiecare intr-un anume mod , spalam innterminabila lor vesela, curatam legume, curatenie in bucatarie si nu numai. Dar eu fiind foarte interesat si motivat de bucatarie am reusit ca in decursul a vreo 15 luni sa fiu capabil sa tin locul bucatarului sef cand acesta era liber.

Citeşte mai mult...
 
Mark Sebastian Mesaroş – copilul de aur al Maramureşului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 01 Septembrie 2016 15:15

Mark Sebastian Mesaroş, un copil frumos şi talentat, elev al Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, a reprezentat România şi Maramureşul la Campionatul Naţional al Artelor din Hollywood. S-a întors de curând de la acest prestigios concurs cu trei medalii de aur şi două de argint. Participarea sa la finala din Hollywood a fost sprijinită şi de Consiliul Judeţean Maramureş care, a acordat suma de 5.000 lei, bani care au acoperit o parte din cheltuielile de transport.

Azi, Mark Sebastian Mesaroş, împreună cu părinţii şi cu sora sa mai mică, au venit la Consiliul Judeţean Maramureş pentru a vorbi despre concurs, pentru a prezenta medaliile şi diploma obţinute şi pentru a mulţumi celor care l-au susţinut. 

Elevul de doar 13 ani a fost selectat în lotul României pentru acest concurs, ca urmare a apariţiilor sale televizate, a multor altor concursuri câştigate şi a multiplelor sale abilităţi muzicale. El face beat-box şi live looping şi cântă la chitară şi pian. Este pentru prima oară când România a participat la un asemenea concurs, pentru care selecţia a fost foarte riguroasă, Mark fiind singurul participant din Ardeal. Mark Sebastian Mesaroş a prezentat patru momente: pian – cu o selecţie din Mozart, chitară – cu piese flamenco şi alte două momente de beatbox and live looping. Pentru aceste două momente a primit punctajul maxim de la toţi cei 19 juraţi şi placheta de Champion of The World 2016 Division Winner. 

Mark Sebastian Mesaroş povesteşte că îşi dorea o medalie, dar nici nu visa la cinci, că tot ce a trăit pare mai degrabă un vis frumos. Părinţii lui povestesc însă despre o pasiune teribilă susţinută prin muncă şi rigoare, despre bucuria nestăvilită de a cânta, despre un copil care, atunci când vine de la şcoală, fuge direct la pian, despre un copil care a învăţat singur să cânte, inspirându-se de pe Internet.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact