logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Transportatorii maramureșeni la Prefectură. Au cerut sprijin pentru micșorarea primelor RCA PDF Imprimare Email
Marţi, 13 Septembrie 2016 10:29

CU JALBA-N PROȚAP. Câteva zeci de transportatori din Maramureș s-au adunat luni, 12 septembrie la Prefectură pentru a cere reprezentantului Guvernului în teritoriu sprijin în vederea micșorării tarifelor pentru primele RCA. Problema sumelor uriașe pe care aceștia le plătesc drept prime de asigurare obligatorii pentru mașinile cu care lucrează a fost dealtfel și motivul pentru care aceștia au ieșit în stradă, iar acum sunt pregătiți să o facă din nou.

Cosmin Lakatoș președintele Sindicatului Transportatorilor din Maramureș spune că din păcate toate demersurile până acum efectuate în acest sens nu au adus nici un fel de rezultat și că astfel celor în cauză nu le mai rămâne decât să iasă în stradă și să blocheze drumurile.

„Am venit la dumneavoastră domnule prefect ca să vă cerem din nou sprijin, să facem cunoscut faptul că vremsă ne facem auziți și să sensibilizăm guvernul ca să ia măsurile necesare. Noi nu vrem să blocăm drumurile ca să facem probleme, dar vreme să fim înțeleși și să ne oferiți sprijin. Vrem să se înțeleagă că am ajuns la capătul puterilor și că dacă nu se schimbă nimic vom fi nevoiți să punem mașinile în garaj și să trimitem oamenii acasă”, a mai spus Lakatoș

La rândul său prefectul Sebastian Lupuț le-a spus transportatorilor că le înțelege problemele.

Citeşte mai mult...
 
„Toată lumea ne spune că ne plăteşte salariile” PDF Imprimare Email
Vineri, 02 Septembrie 2016 11:38

Comportamentul de care dau dovadă de multe ori agenţii de poliţie maramureşeni a fost reclamat la conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş. Discuţiile pro şi contra legate de atitudinea pe care o manifestă unii lucrători din poliţia maramureşeană faţă de şoferi şi pietoni au avut loc în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de la finalul lunii august, de la Prefectura Maramureş.

Primarul localităţii Săcălăşeni, Emilian Pop, a afirmat: „Am urmărit cu mare atenţie materialul prezentat, dar nu am văzut nimic legat de apropierea faţă de cetăţean. Or, cred că acest lucru este foarte important, să trecem de la miliţienii pe care i-am avut şi care încă îi mai avem în mare parte la statutul de poliţai. Atâta vreme cât vrem să facem statisticile acestea ca şi în ţările cu pretenţii, civilizate, ca să avem atîţia morţi pe şoselele din România ca pe cele din Italia sau Spania, e anormal. Că nu avem aceleaşi condiţii.

Şeful IPJ Maramureş, dr. Viorica Marincaş, a subliniat că „în Occident legile se aplică, nu se negociază”. „În altă ordine de idei, când se lansează aceste păreri se încearcă să se atace Poliţia Română cu apelative sau chiar invective, cu precizarea că poate dintre miliţieni au mai rămas sub 20% în IPJ Maramureş. Cauzele generatoare de accidente sunt multe. Viteza e prima dintre cauze în acest an şi a fost şi anul trecut. Apoi, neacordarea de trecere pietonilor. Or, nu cred că vrea nimeni tragedii pe şosele.

Citeşte mai mult...
 
Un sighetean participa la cel de-al doilea sezon al emisiunii ''Chefi la cutite'' - Mihali Cristian George ne povesteste despre drumul parcurs pana sa ajunga sous-chef la Paris PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 01 Septembrie 2016 15:33

''Numele meu este Mihali Cristian George, sunt nascut in Sighetu Marmatiei la data de 08 Martie 1990. Profesia mea este de bucatar si o exercit pe teritoriul Frantei, in Paris .

Insa pana sa ajung aici...

Am crescut intr-o familie cu inca 2 frati (mai am inca 2 frati vitregi din partea tatalui), eu fiind mezinul. Mi-am pierdut tatal de  la o varsta frageda,  eu avand doar 8 ani cand el a murit. Mama mea si fratii au luat pe rand drumul strainatatii pentru a-mi asigura un trai decent, eu fiind crescut de bunicii din partea mamei.

Scoala generala am terminat-o la Scoala George Cosbuc ( Numarul 9), continuand un an la Liceul Teologic din Oradea,  la care am renuntat si m-am transferat la Sighet la Liceul Numarul 2 la profilul contabilitate. Insa facand parte dintr-un anturaj nu prea linistit; nu prea frecventam scoala si la final de an unii profesori nu au dorit ca sa imi incheie anul ( normal). Si asa am luat si eu calea strainatatii, plecand in Irlanda, Dublin unde prima data am muncit pe santier, unde era foarte greu iar patronii isi bateau joc de angajati.

La un moment dat am avut o oferta de a munci in bucatarie alaturi de o familie italiana stabilita acolo, fiind un business de familie. Mi-a placut mult ceea ce fac, iar in decursul a cateva luni seful m-a numit manager, coordonand o echipa de 5 oameni.

Adevarata pasiune pentru gatit mi-a fost "trezita" cand am plecat in Franta, la sora mea, unde cumnatul era sef bucatar la un restaurant de la periferia Parisului. Am inceput cu munca cea mai de jos, nestiind nici limba franceza, receptionam marfa zi de zi care trebuia conditionata fiecare intr-un anume mod , spalam innterminabila lor vesela, curatam legume, curatenie in bucatarie si nu numai. Dar eu fiind foarte interesat si motivat de bucatarie am reusit ca in decursul a vreo 15 luni sa fiu capabil sa tin locul bucatarului sef cand acesta era liber.

Citeşte mai mult...
 
Mark Sebastian Mesaroş – copilul de aur al Maramureşului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 01 Septembrie 2016 15:15

Mark Sebastian Mesaroş, un copil frumos şi talentat, elev al Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, a reprezentat România şi Maramureşul la Campionatul Naţional al Artelor din Hollywood. S-a întors de curând de la acest prestigios concurs cu trei medalii de aur şi două de argint. Participarea sa la finala din Hollywood a fost sprijinită şi de Consiliul Judeţean Maramureş care, a acordat suma de 5.000 lei, bani care au acoperit o parte din cheltuielile de transport.

Azi, Mark Sebastian Mesaroş, împreună cu părinţii şi cu sora sa mai mică, au venit la Consiliul Judeţean Maramureş pentru a vorbi despre concurs, pentru a prezenta medaliile şi diploma obţinute şi pentru a mulţumi celor care l-au susţinut. 

Elevul de doar 13 ani a fost selectat în lotul României pentru acest concurs, ca urmare a apariţiilor sale televizate, a multor altor concursuri câştigate şi a multiplelor sale abilităţi muzicale. El face beat-box şi live looping şi cântă la chitară şi pian. Este pentru prima oară când România a participat la un asemenea concurs, pentru care selecţia a fost foarte riguroasă, Mark fiind singurul participant din Ardeal. Mark Sebastian Mesaroş a prezentat patru momente: pian – cu o selecţie din Mozart, chitară – cu piese flamenco şi alte două momente de beatbox and live looping. Pentru aceste două momente a primit punctajul maxim de la toţi cei 19 juraţi şi placheta de Champion of The World 2016 Division Winner. 

Mark Sebastian Mesaroş povesteşte că îşi dorea o medalie, dar nici nu visa la cinci, că tot ce a trăit pare mai degrabă un vis frumos. Părinţii lui povestesc însă despre o pasiune teribilă susţinută prin muncă şi rigoare, despre bucuria nestăvilită de a cânta, despre un copil care, atunci când vine de la şcoală, fuge direct la pian, despre un copil care a învăţat singur să cânte, inspirându-se de pe Internet.

Citeşte mai mult...
 
POD PESTE TISA – Noi măsurători și demersuri pentru construcție PDF Imprimare Email
Joi, 01 Septembrie 2016 15:05

Autoritățile de pe ambele maluri ale Tisei vor să vadă dat gata cât mai repede noul pod care va lega Romania de Ucraina. Atât de repede încât după ani de discuții s-au întâlnit din nou …să discute.
De data acesta însă aspecte concrete ridicate de construcția podului peste Tisa în punctul Sighetu Marmației – Biserica Albă, de la lucruri care privesc măsurătorile în teren și până la probleme care se referă la obținerea avizelor necesare noii construcții.

La întâlnire au participat atât reprezentanții instituțiilor abilitate din Maramureș cât și responsabili și reprezentanți ai autorităților din Ucraina. Prefectul județului Maramureș Sebastian Lupuț a arătat că a continuat demersurile privind construcția podului încă de la începutul mandatului său și a reamintit că în urmă cu aproximativ patru luni a fost aprobat avizul de oportunitate pentru Planul Urbanistic Zonal, necesar construirii podului. La rândul lor cei din Ucraina au arătat că au unele obiecții privind calculele legate de construcție motiv pentru care s-a stabilit că se va ieși din nou în teren.

De acestă dată în 2 septembrie când se vor face măsurători comune, din care să reiasă un nivel real cu care ambele părți să fie de acord , iar ulterior proiectantul va revizui proiectul în consecinţă. În plus partea ucraineană a solicitat un punct de trecere a frontierei comun, ca și faptul ca drumul de legătură de pe teritoriul Ucrainei să fie finanţat de către partea ucraineană.

Citeşte mai mult...
 
Ocna Şugatag, în topul destinaţiilor din România în această vară PDF Imprimare Email
Luni, 29 August 2016 07:28

Ocna Şugatag a fost una din cele vizitate staţiuni din ţară în această vară, relevă informaţiile unui studiu realizat de un portal de rezervări online, citat de Agerpres.

Autorităţile locale spun că locurile de cazare din Ocna Şugatag sunt pline ochi în această perioadă. “A fost o perioadă de maximum. E totul full! Săptămâna trecută (n.red. minivacanţa de Sfânta Maria), am fost până peste capacitate. Am trimis turişti în Budeşti. Nu e niciun pat liber. Am şi depus solicitare în privinţa DJ 109F Fereşti – Ocna Şugatag, să prelungească parcarea în faţa staţiunii, cu un 1 km, până spre Sighetu Marmaţiei, la benzinărie, pentru că e imposibil de trecut prin Ocna Şugatag. Au şi făcut măsurători. În weekendul respectiv cred că au venit vreo 10.000 turişti la noi”, a relatat primarul din Ocna Şugatag, Mihai Ivaszuk. Edilul spune că perioada bună a început în ultima săptămână din iulie şi durează până în prezent. “În Breb e full, în Hoteni la fel, în Sat Şugatag la fel. Totul e full. Avem în toată Ocna Şugatag 40 pensiuni şi cinci hoteluri clasificate, încă 20 cu camere de închiriat şi alţi 80 la negru. Am avut noroc că nu am avut nici probleme cu apa anul ăsta. Nu s-a oprit apa decât pe timpul nopţii, de la 23.00 la 06.00”, a mai arătat Ivaszuk.

Citeşte mai mult...
 
Dosare penale, multe amenzi şi sute de mc de lemn confiscat în Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 25 August 2016 07:52

Poliţiştii maramureşeni au efectuat într-o singură zi 95 de controale pe drumurile publice, în fondul forestier precum şi în locuri de depozitare şi comercializare a materialului lemnos. S-a dispus confiscarea a peste 300 mc lemn, s-au constatat trei infracţiuni şi au fost aplicate 82 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amenzilor a depăşit suma de 87.000 de lei.

Peste 100 de poliţişti împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere şi Direcţiei Silvice Maramureş, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti de frontieră au acţionat marţi, 23 august, pentru prevenirea şi combaterea transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos. Au fost verificate 226 de autovehicule care transportau lemn pe raza judeţului. De asemenea au fost efectuate controale în fondul forestier şi în spaţii de depozitare şi comercializare a materialului lemnos. În urma acestor activităţi poliţiştii au întocmit trei dosare penale sub aspectul comiterii de infracţiuni silvice şi au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amenzilor aplicate a depăşit suma de 87.000 de lei. Totodată, a fost dispusă măsura confiscării a peste 300 mc lemn transportat ilegal sau pentru care nu au putut fi prezentate documentele legale de însoţire şi provenienţă.

Citeşte mai mult...
 
Fost ofiţer de Poliţie, braconier în timpul liber PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:59

În seara zilei de joi, 18 august, în jurul orelor 20.30, un echipaj al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei a oprit pentru control un autoturism în Câmpulung la Tisa, în zona „Întresăpâncioare”, în care se aflau doi bărbați din Sighet.

ÎN URMA CONTROLULUI EFECTUAT ASUPRA AUTOTURISMULUI S-A DESCOPERIT ÎN PORTBAJAG UN PORC MISTREŢ.

Din primele cercetări, poliţiştii de frontieră au stabilit că mistreţul a fost braconat, având în vedere că în autoturismul oprit la control au mai fost găsite opt cartușe de vânătoare. Poliţia de frontieră a predat cazul Poliţiei Române, care are astfel de cazuri în aria de competenţă.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș, a declarat că mistrețul a fost predat Direcției Sanitar-Veterinare Maramureș în vederea stabilirii cauzei decesului.

POLIȚIȘTII AU DESCHIS PE NUMELE CELOR DOI BĂRBAȚI DOSAR PENAL PENTRU INFRACȚIUNI DE BRACONAJ ȘI PENTRU NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR ȘI MUNIȚIILOR. SE PARE CĂ NICIUNUL DINTRE CEI DOI NU DEȚINEAU PERMIS PORT-ARMĂ / PERMIS DE VÂNĂTOARE.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet, prin Maramureşul etern PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:35

În ultimele 3 zile, municipiul Sighetu Marmaţiei a fost în sărbătoare. După ce au aniversat 690 de ani de la cea mai veche atestare scrisă a oraşului, descoperită până acum, Primăria Sighetu Marmaţiei şi Consiliul Local au pus la cale şi Festivalul de Muzică şi Artă Medievală ”Aeternus Maramorosiensis” dar şi Gala Folk ”Floare de colţ”, organizată de 3 ani încoace, de Ducu Bertzi. Trei zile, centrul vechi al Sighetului a fost închis circulaţiei auto, iar în jurul parcului central s-au amenajat un podium şi o scenă. S-a pus şi o toaletă ecologică, într-o căsuţă de lemn. de la şosea. Pe o parte a Pieţii Libertăţii au fost tarabele cu artizanat şi dulciuri, iar pe cealaltă tonetele şi mesele cu minuturi la grătar şi alte preparate culinare. Lume: ici şi colo. În parcul central, în faţa scenei s-au deschis 700 de scaune pliante pentru spectatorii Galei Folk. Vreme bună şi caldă, ziua.

La Biserica Reformată a avut loc un recital de Muzică Simfonică ”Sz. M. Muzik”, cu profesorii: Ioan Szekely, Chifor Monica, Malicski Cristian, Andreica Claudiu şi invitaţii lor.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul a decis data alegerilor parlamentare PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:28

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 4 decembrie, Guvernul urmand sa decida in sedinta de saptamana viitoare, potrivit ExclusivNews. Campania electorala va incepe pe 4 noiembrie, iar ultima zi de depunere a candidaturilor pentru circumscriptiile electorale din tara va fi 20 octombrie, conform dcnews. 

Guvernul a decis ca alegerile parlamentare sa aiba loc pe 4 decembrie. Ultima zi de depunere a candidaturilor pentru circumscriptiile electorale din tara ar urma sa fie 20 octombrie, iar campania se va desfasura in perioada 4 noiembrie – 3 decembrie.

Stabilirea numarului de sectii de votare in Diaspora se va realiza abia pe 26 octombrie 2016.

Guvernul a alocat, pe data de 10 august, la rectificarea bugetara, 200 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamna, beneficiari fiind MAI, MAE si Ministerul Comunicatiilor, acesta din urma avand responsabilitati pe partea de vot prin corespondenta.

Citeşte mai mult...
 
SE SCHIMBĂ HARTA – Guvernul rearanjează România PDF Imprimare Email
Luni, 22 August 2016 07:07

Guvernul a iniţiat un proiect de lege care revizuieşte reţeaua de localităţi a României şi îşi justifică decizia prin nevoia eliminării unor confuzii apărute în ierarhizarea localităţilor şi pentru stabilirea unei reţele care să” reflecte mai bine situaţia reală la nivelul teritoriului naţional”.

În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de act normativ se arată că legea actuală care stabileşte Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional(PNAT), Secţiunea a IV- Reţeaua de localităţi, ierarhia oraşelor şi comunelor( 6 ranguri: 4 urbane şi 2 rurale), “induce confuzie, deoarece în mediul urban se referă la unităţi administrative teritoriale de bază, iar în mediul rural la localităţi (sate)”, scrie Mediafax.

“Categoria de localităţi componente ale muncipiilor şi oraşelor nu este cuprinsă în mod explicit şi nu sunt clarificate din punct de vedere terminologic şi juridic diferenţele dintre satele aparţinătoare şi localităţile componente ale oraşelor. Sunt definiţi indicatori minimali de trecere de la oraş la municipiu şi de la comună la oraş şi sunt definite condiţiile necesare pentru înfiinţarea de noi comune. Unii indicatori propuşi în 2001 şi modificaţi parţial în 2007 nu mai corespund realităţii sau nu sunt centralizaţi / disponibili, alţi indicatori sunt accesibili doar la recensăminte”, se spune în document.

Citeşte mai mult...
 
Licitatia pentru colectarea deseurilor din Maramures a fost anulata PDF Imprimare Email
Joi, 04 August 2016 15:45

In urma cu mai putin de 24 de ore, Consiliul Judetean (CJ) Maramures a anulat licitatia ce viza desemnarea castigatorului serviciului de operare a serviciului de colectare si transport a deseurilor menajere la depozitul ecologic de la Farcasa. Acest fapt inca nu a fost facut public oficial. Mentionam ca licitatia nu a fost reprogramata, ci anulata, ceea ce inseamna ca se va face un alt caiet de sarcini.

CJ Maramures a demarat in 13 ianuarie 2016 procedura de atribuire a contractului de Delegare prin concesiune a gestiunii Serviciului de salubrizare a judetului Maramures pentru activitatile aferente Centrului de Management Integrat al Deseurilor.

Decizia CJ Maramures se bazeaza, cel mai probabil, pe faptul ca daca mentineau valida licitatia, in urma careia trebuia desemnat, peste doar cateva zile, operatorul ce va efectua serviciul public de salubrizare in judet, aceasta putea fi atacata, cu sanse de reusita de 100%, la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor. Explicatia: in timpul derularii licitatiei, normativele europene s-au schimbat. Reactia posibila a anularii licitatiei: castigatorul acesteia ar fi putut solicita CJ daune financiare insemnate, asa cum se intampla in acest moment in Sibiu, unde operatorul desemnat castigator si impiedicat sa desfasoare activitatea de gestionare a deseurilor a solicitat daune in cuantum de 65.000 lei pe zi!

Citeşte mai mult...
 
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț s-a întâlnit cu factorii de decizie din cadrul CNADNR și al Ministerului Transporturilor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 August 2016 08:45

Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, s-a intalnit vineri, 29 iulie, cu factorii de decizie din cadrul CNADNR și al Ministerului Transporturilor. Promisiunile acestora devin certe: pentru DN18, tronsonul Baia Sprie – Sighetu Marmației, Ministerul Transporturilor a alocat 34.000.000 lei pentru a continua lucrările, iar pe DN18 – cele două loturi care aparțin județului nostru (Moisei – Borșa și Borșa – Cârlibaba) vor începe lucrările, în mod sigur, în cursul lunii august. CNADNR și antreprenorii au ajuns la un consens și urmează ca proiectul să fie aprobat de CTE, iar, imediat după aceea, să fie emis ordinul de începere a lucrărilor.  

Citeşte mai mult...
 
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a primit o delegație a transportatorilor - Acestia sunt nemultumiiti de valorile mari ale RCA si doresc noi abordari ale acestei probleme PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 03 August 2016 15:59

O delegație a Sindicatului Șoferilor Maramureș, din care au făcut parte președintele Cosmin Alexandru Lakatos, precum și Petre Pop, Doru Todoca, Sorin Șanta și Gheorghe Lazăr, a fost primită marți, 2 august, de prefectul Sebastian Mihai Lupuț. Protestatarii i-au înmânat acestuia un memoriu în care își exprimă o singură revendicare: aceea ca primele de asigurare obligatorie (RCA) să fie menținute la nivelul anilor 2013-2014, iar polița să poată fi încheiată pentru intervale de o lună, trei luni, șase luni și douăsprezece luni.

În discuțiile avute, transportatorii au precizat că nu își permit să plătească sume atât de mari pentru RCA, iar aceste datorii îi determină să ofere șoferilor salarii mici și să se afle în inferioritate față de firmele concurente din Europa. Prețurile mari sunt, pe de altă parte, o piedică în achiziționarea de camioane noi, performante. De asemenea, ei nu sunt mulțumiți de obligativitatea plății poliței pe o perioadă minimă de șase luni, întrucât în general o perioadă semnificativă din acest interval mașinile sunt ținute în garaj. Protestatarii au amenințat că, în cazul în care problema nu va fi rezolvată, urmează să blocheze șoselele din Maramureș și din întreaga țară.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a arătat toată deschiderea către problemele transportatorilor, ale căror nemulțumiri le consideră justificate. El le-a solicitat protestatarilor să delege una-două persoane care în zilele următoare să vină la Instituția Prefectului și, alături de un angajat al acesteia, să elaboreze o adresă, care ulterior să fie transmisă primului-ministru, în vederea analizării și recalculării primelor de asigurare obligatorie. 

Citeşte mai mult...
 
Nervi întinşi pentru viitorii şoferi. O lună şi jumătate, timp de aşteptare maxim pentru proba traseului PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 August 2016 15:34

Numărul mare de maramureşeni care vor să devină şoferi în această perioadă a anului face ca timpii de aşteptare pentru proba „traseului” să nu fie tocmai cei mai doriţi. În Maramureş, spune şeful Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Florin Şironka, timpul maxim de aşteptare este undeva la o lună şi jumătate.

„O lună şi jumătate e timpul de aşteptare acum. Timpii au crescut, vreau să vă spun, mai mult, faţă de anul trecut, pentru că a apărut acea reglementare, că nu se mai dă sala. Eliminarea posibilităţii de a mai da examenul teoretic a crescut timpii la traseu. Cei care vin pentru examen înţeleg situaţia, dar şi noi încercăm să facem să fie bine pentru toată lumea. Sunt prioritari cei care vin pentru prima dată la examinare. Avem în jur de 60-70 de examene practice, iar timpul minim de examinare e de 25 de minute pentru categoria B, respectiv de 45 de minute pentru categoria profesionişti. Avem cam patru sau cinci examinatori în fiecare zi şi nu putem aloca mai mulţi pentru că avem personal puţin”, a explicat Florin Şironka.

Citeşte mai mult...
 
Protest al transportatorilor rutieri in Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 25 Iulie 2016 15:00

Protest al transportatorilor maramureseni la inceputul lunii august. Cosmin Lakatos, presedintele Sindicatului Soferilor din Maramures, a declarat ca protestul soferilor va avea loc la inceputul saptamanii viitoare, iar nemultumirile sunt legate de cresterea preturilor in mod nejustificat la politele RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat recent un raport din care rezulta ca cresterea medie a RCA in iunie 2016, fata de iunie 2015, a fost de 52,7%, in marja plafonului de 50% convenit prin protocolul incheiat in decembrie 2015 cu transportatorii. Ori transportatorii rutieri sustin ca cifrele prezentate opiniei publice nu reflecta realitatea.

Citeşte mai mult...
 
Rezultate concrete la Ziua Bunei Vecinătăți PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 25 Iulie 2016 14:54

Duminică, 24 iulie, la Sighetu Marmației, s-a desfășurat Ziua Bunei Vecinătăți, eveniment organizat de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației și  24 de primării din Țara Maramureșului.

Principalul scop al manifestării a fost consolidarea relațiilor dintre administrațiile locale din Maramureș și Transcarpatia, motiv pentru care au participat circa 50 de oficialități ucrainene, precum și conducerea județului Maramureș, alături de toți primarii localităților implicate. Au fost prezenți, printre alții: guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadii Moskal; președintele Consiliului regional Transcarpatia, Rivis Michail;  președintele Administrației Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici; președintele Radei raionale Rahiv, Dan Vasyl Ivanovici; atașatul Ambasadei Ucrainei la București, Teofil Rendiuk; prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț; subprefectul Alexandru Bondrea; președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea; vicepreședinții Doru Dăncuș și Lucian Morar; consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan; deputați care reprezintă Maramureșul în Parlamentul României: Cornelia Negruț, Mircea Man, Mircea Dolha; primari ai localităților din Transcarpatia și din județul Maramureș; șefi ai unor instituții din cele două țări.

Întâlnirea oficialităților a avut loc pe podul peste Tisa, unde oaspeții au fost întâmpinați cu colac, sare și horincă. După câteva cuvinte de bun venit, cele două delegații s-au deplasat la Muzeul Satului Maramureșean, unde au fost întâmpinate în acorduri locale de grupul Moroșanca al Centrului Cultural Sighetu Marmației. Doi feciori călare pe cai înstruțați au condus alaiul în partea de sus a muzeului, unde douăsprezece gospodării au fost amenajate de primăriile din Maramureșul Istoric. 

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 47

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact