logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Sighetean în infarct în urma unui accident, transportat la Târgu Mureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Septembrie 2017 07:09

Un accident rutier s-a produs în după amiaza zilei de vineri, 29 septembrie, pe strada Mihai Eminescu din Sighetu Marmaţiei. Şoferul a intrat cu maşina într-un copac.

Se pare că bărbatului aflat la volan în vârstă de 65 de ani i s-a făcut rău.

Bărbatul a ajuns la Centrul de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. Acesta a suferit un infarct.

El a fost resuscitat, după care a fost transportat cu un elicopter SMURD în Târgu Mureş.

Citeşte mai mult...
 
Drumarii județeni vor să facă experimente în zona Cavnic PDF Imprimare Email
Vineri, 29 Septembrie 2017 08:17

Iarna se apropie cu pași repezi. Deja la altitudini mai mari de 1800 metri au căzut primii fulgi de nea. Autoritățile județene au demarat încă de pe acum pregătirile pentru iarna 2017-2018, pentru a nu avea surprize neplăcute. Directorul societății care se ocupă de drumurile județene, Gheorghe Popan Dorca, a declarat, pentru Glasul Maramureșului, că se dorește ca în această iarnă să se facă un experiment cu soluție de clorură de calciu pe Cavnic, această zonă fiind una extrem de problematică în sezonul rece.

„Pentru iarna aceasta, vreau să încercăm soluția de clorură de calciu pe zona Cavnic, să facem un experiment, să vedem cum se comportă. Este o soluție mai scumpă, într-adevăr, decât sarea, dar eu zic că va merita. Soluția nu dă voie să înghețe. Eu le-am spus celor de la Consiliul Județean că vreau să nu avem probleme cu deszăpezirea în această iarnă. Ei vor ca drumurile să fie curate, or atunci trebuie să ne dea ce le cerem. În rest, vom face deszăpezirea cum o făceam și până acum”, a spus Gheorghe Popan Dorca.

Citeşte mai mult...
 
Se schimbă procedura pentru ITP PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Septembrie 2017 11:02

Se schimbă procedura de ITP. Dacă autoturismul este mai vechi de 12 ani, s-ar putea să fiţi nevoiţi să treceţi de Inspecţia Tehnică Periodică anual.Proiectul de lege vine să clarifice procedura ITP-ului care, în prezent este una foarte dură.

Un inginer auto poate refuza trecerea de inspecţie a unui autoturism care are defect un bec de poziţie. În cazul în care noul proiect de lege va intra în vigoare, situaţia se va schimba. Nu vor trece de inspecţie doar autoturismele cu deficienţe majore.

Citeşte mai mult...
 
Dispar, pe rând, casele tradiționale din Maramureș PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Septembrie 2017 10:55

Cu excepția unor mici enclave, susținute ori de izolare, ori de activitatea turistică, dispar în ritm îngrijorător casele tradiționale din Maramureș. Odinioară, serviciile aveau de furcă, pe Valea Izei, cu un francez care cumpăra case vechi sau șuri, cu bani mărunți, gen 1.000 de lei, le refăcea și le vindea în Franța drept căsuțe de grădină, drept case seculare, cu 5-10.000 de euro! Acum, nu mai sunt afaceriștii de gen ori nu mai știm noi de ei… dar casele continuă să se piardă. Cel mai des poți vedea pe Cosău sau pe Iza, dar și în zona Moisei-Borșa, casa veche de lemn, la drum, plină cu materiale de construcție, în spatele căreia se ridică ditamai vila roz. Miza? Păstrarea casei vechi până în ultima clipă, pentru numărul de casă și contractul la energie…

Cu greu găsești case vechi conservate. Una din cele mai frumoase din Maramureș, cu podea de lut și ladă de cartofi sub masă, se găsea în centrul Botizei. Nu mai e. Altă casă superbă și locuită era pe serpentinele din Vălenii Maramureșului. A fost salvată, cumpărată fiind chiar de primar. Am mai găsit și noi o superbă casă veche, din 1903… în Mireșu Mare, înconjurată de case galbene, portocalii, verzi.

Citeşte mai mult...
 
Comorile ariei protejate - Gutai - Creasta Cocosului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 27 Septembrie 2017 10:47

Vacanța de vară a oferit experiențe inedite elevilor din școlile satelor așezate la poalele Masivului Gutâi. Asociația Ecologic, custodele sitului Natura 2000 Gutâi – Creasta Cocoșului, a organizat pentru aceștia acțiuni de educaţie ecologică aplicativă în aria protejată prin care au făcut cunoștință cu speciile de floră și faună ocrotite din zonă.

Pentru descoperirea acestor „ comori”, elevii au fost angrenați în activități interactive prin care să experimenteze natura și să afle mai multe despre rolul diferitelor specii în lanțul trofic, importanța menținerii habitatelor, precum și a consecințelor anumitelor intervenții umane asupra echilibrului fragil. Identificarea faunei sălbatice existente în zonă, a fost realizată cu camere de supraveghere montate în pădure și interpretarea imaginilor capturate.

Acum, la început de an școlar cunoștințele asimilate de elevi, vor fi etalate la evenimentul de informare organizat în 30 septembrie 2017 la Căminul Cultural din Comuna Budești, la care sunt invitați să participe, alături de elevi și dascăli, părinţi, localnici, autorități și reprezentanți mass media.

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Comorile ariei protejate – Gutâi Creasta Cocoșului” implementat de Asociația Ecologic în parteneriat cu Primăria Comunei Budești, cu sprijinul financiar din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate.

Citeşte mai mult...
 
Clubul Rotaract Sighet este implicat intr-un proiect national, cu titlul ”Turul Romaniei: Promovam Pacea si Prietenia” PDF Imprimare Email
Scris de Rotaract Sighet   
Marţi, 19 Septembrie 2017 13:47

”Turul Romaniei: Promovam Pacea si Prietenia” este un eveniment organizat la nivelul districtului 2241 Romania si Republica Moldova. Din 15 si pana in 24 septembrie, rotaractieni din 8 tari participa la un tur al tarii noastre cu scopul de a crea o mai buna intelegere si cunoastere internationala, un nivel mai ridicat de cooperare si integrare, precum si de promovare a pacii intre tari din punct de vedere turistic.

Participantii vor calatori dintr-un oras in altul si vor avea parte de scurte vizite la cele mai importante puncte turistice din zona in care ajung, vor petrece cateva ore cu rotaractienii romani si vor impartasi idei si elemente de cultura ce ne diferentiaza. Participantii sunt din: Egipt. Belgia, Germania, SUA, Serbia, Belgia, Italia si California.

Este vorba despre:
1. Amr Darwish - Egipt
2. Michele Cruz - Belgia
3. Daniel Wills - Germania
4. Sachith Rajakaruna - SUA
5. Savo Manojlovic - Serbia
6. Paulo Mendes - Belgia
7. Ileana Francesca - Italia
8. Kyler Escutia - Simi Valley, California 

Pe tot parcursul calatoriei, vor fi insotiti de Bogdan Ionut Gata, rotaractian baimarean. In Sighet, rotaractienii vor ajunge astazi,19 septembrie si vor ramane pana in urmatoarea zi.

Citeşte mai mult...
 
Prefectul Vasile Moldovan inițiază demersuri pentru înființarea Oficiului Prefectural la Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Septembrie 2017 16:08

Prefectul Vasile Moldovan a participat, în zilele de 11 și respectiv14 septembrie a.c., la Brașov, la o sesiune de lucru cu prefecții, unde au fost dezbătute teme de interes general în îndeplinirea atribuțiilor și competențelor stabilite de lege.

La deschiderea lucrărilor au fost prezenți Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, secretarul de stat Mihai Dan Chirică, secretarul de stat, Dr. Raed Arafat, dar și reprezentanți de la instituții și autorități centrale.

”În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, am discutat și voi iniția demersurile necesare pentru înființarea Oficiului Prefectural de la Sighetu Marmației”, a mai adăugat prefectul de Maramureș.

Vasile Moldovan, prefect de Maramureș: ”Temele de discuții au vizat asigurarea aplicării legii și tutela administrativă, gestionarea situațiilor de urgență specifică sezonului rece, managementul resurselor umane și financiare, procedura cu privire la scoaterea unor produse de la rezervele de stat, procesul de restituire a proprietăților și acordarea despăgubirilor cuvenite, persoanelor îndreptățite, controlul managerial intern și situația eliberării pașapoartelor.

Citeşte mai mult...
 
Fapta recunoscuta e pe jumatate iertata?..... PDF Imprimare Email
Joi, 14 Septembrie 2017 17:11

Fostul şef de la circulaţie din Sighetu Marmaţiei ar putea fi judecat în libertate. Acesta a contestat măsura arestului preventiv iar contestaţia se va judeca joi, 14 septembrie, la Curtea de Apel Cluj. Fostul şef şi-a recunoscut încă din start fapta şi riscă o pedeapsă privativă de libertate între 2 şi 7 ani , potrivit Noului Cod Penal.

Citeşte mai mult...
 
Sigheteanul care şi-a ucis soţia a fost arestat preventiv PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Septembrie 2017 16:32

Reprezentanţii Tribunalului Maramureş au adus la cunoştinţa opiniei publice că prin încheierea penală nr. 38/DL din data de 13.09.2017, pronunţată în dosarul nr. 3028/100/2017 al Tribunalului Maramureş, s-a dispus, la propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13 septembrie 2017, până la data de 12 octombrie 2017, inclusiv, a inculpatului P.M.A., în vârstă de 41 de ani, fără antecedente penale, domiciliat în Sighetu Marmaţiei, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzute de art. 188 Cod penal cu aplicarea art. 199 alin.1 Cod penal.

“Pentru a dispune arestarea preventivă a inculpatului, instanţa a reţinut că în cauză există indicii temeinice care să justifice presupunerea că acesta, în dimineaţa zilei de 05.09.2017, i-a aplicat numitei P. A., soţia sa, multiple lovituri de cuţit, în urma cărora aceasta a decedat. Hotărârea Tribunalului Maramureş poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare”, a precizat judecătorul Ileana-Daniela Waltner, conducătorul Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Tribunalului Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Fostul şef al Poliţiei Rutiere Sighet a încasat o mită de 1.100 euro PDF Imprimare Email
Luni, 11 Septembrie 2017 15:40

În perioada 5 – 7 septembrie 2017, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, în colaborare cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş, au desfăşurat activităţi într-un dosar penal având ca obiect comiterea unor infracţiuni de corupţie.

În urma administrării probelor a rezultat presupunerea rezonabilă că inculpatul T.V. a comis infracţiunea de trafic de influenţă, prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, iar inculpatul D.P.V. a comis infracţiunea de complicitate la cumpărare de influenţă, prevăzută de art.48 Cod penal raportat la art.292 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, prevăzută de art.48 Cod penal, raportat la art.291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal.

Astfel, în perioada 29 august – 5 septembrie 2017, inculpatul T.V., beneficiind de sprijinul inculpatului D.P.V., a pretins, acceptat şi primit, prin intermediul inculpatului D.P.V., de la martorul denunţător D.I.D., suma de 1.100 de euro pentru ca inculpatul T.V. să-şi traficheze influenţa pe lângă funcţionari din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Maramureş şi să-i determine să efectueze acte contrare atribuţiilor de serviciu, astfel încât rezultatul probelor biologice prelevate de la denunţătorul D.I.D., care fusese implicat într-un accident rutier, să nu angajeze răspunderea penală a acestuia.

Citeşte mai mult...
 
Femeie din Sighetu Marmaţiei înjunghiată în cartierul Independenţei PDF Imprimare Email
Marţi, 05 Septembrie 2017 11:34

O femeie în vârstă de 39 de ani a fost înjunghiată mortal în cartierul sighetean Independenţei. Se pare că tragicul eveniment ar fi avut loc în dimineaţa zilei de marţi.

Tragedia a fost semnalată în dimineaţa zilei de marţi, la ora 06.30. Femeia tocmai ieşise din scara blocului, pentru a merge la muncă. În acel moment, a fost înjunghiată mortal de fostul ei soţul.

Femeia a depus o plângere la poliţie în 2014, cu privire la faptul că bărbatul este violent cu ea. În momentul în care s-a demarat o anchetă, femeia şi-a retras plângerea.

Apoi, la începutul anului în curs, mama femeii a făcut o sesizare prin 112 cu privire la aceleaşi fapte de violenţă. Din nefericire, şi aici victima omorului a dat înapoi. Urmările se văd astăzi.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au confirmat cazul. „A fost înregistrat un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor. O echipă alcătuită dintr-un procuror şi criminalişti efectuează cercetări la faţa locului (n.red. marţi, la orele dimineţii). În cauză se fac audieri şi s-a dispus efectuarea necropsiei cadavrului”, a declarat, pentru InfoMM.ro, Adela Mociran, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Cand dintre noi pleaca....intre noi ramane.....sensei Caius Lugojan PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 04 Septembrie 2017 09:56

Un pios omagiu celui care a fost sensei Caius Lugojan. Sincere condoleante familiei indoliate. Odihna vesnica sensei!

Ultima actualizare Luni, 04 Septembrie 2017 10:02
 
Sprijin pentru Educatie - Proiect Rotaract Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Rotaract Sighet   
Sâmbătă, 02 Septembrie 2017 07:30

Proiectul clubului Rotaract Sighet, ”Sprijin pentru Educatie”, demarat in luna august, continua si la inceput de septembrie.

In luna august, clubul Rotaract Sighet a derulat proiectul ”Sprijin pentru Educatie” pe platoul fostei fantani arteziene din oras, locatie in care au scos spre vanzare diferite articole vestimentare si obiecte decorative. Trecatorii au putut obtine orice obiect le-a atras privirea donand la schimb, banutii pe care i-au avut disponibili. Din banii stransi in urma proiectului si a altor donatii, 1000 de lei, s-au achizitionat ghiozdane si rechizite pentru 10 copii, beneficiari directi si ai altor proiecte desfasurate de club, in preajma Craciunului. Copiii provin din familii defavorizate, iar pachetele primite au fost de mare ajutor.

Clubul Rotaract Sighet isi desfasoara activitatea din anul 2012 in comunitatea din care face parte si initiaza proiecte adresate atat copiilor, tinerilor, cat si varstnicilor. 

 

 
Podul de lemn de la Sighet intră în reabilitare de la jumătatea lunii septembrie PDF Imprimare Email
Luni, 28 August 2017 11:42

Podul de lemn care leagă România de Ucraina, de la Sighetu Marmaţiei are nevoie de reparaţii. De la nivel central au fost alocaţi în acest an circa şapte miliarde de lei vechi pentru aceste lucrări de punere în siguranţă.

Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, că lucrările nu au demarat la acest moment.

„Podul actual de la Sighet a intrat în procedură pe SEAP. Eu spun că undeva la jumătatea lunii septembrie se vor apuca de lucru. Nu sunt lucrări foarte mari de făcut, cred că în luna octombrie se vor finaliza”, a explicat Horia Scubli.

Podul de lemn de la Sighet a fost construit în perioada 1999-2001, iar în 2007 a fost inaugurarea oficială a acestuia. De atunci mii de oameni au trecut acest pod între cele două ţări, iar intenţiile actuale ale celor două state sunt de a construi un nou pod, mult mai trainic.

Citeşte mai mult...
 
Ce masini inchiriaza romanii in 2017 PDF Imprimare Email
Scris de Rentcitycar.com   
Miercuri, 23 August 2017 08:57

Din ce in ce mai multi romani plecati afara se intorc in tara cu tabieturi noi. Ei incep sa se adapteze la stilul de viata occidental, iar acest stil de viata se reflecta in preferintele si deciziile lor pe termen lung.

Spre exemplu, un bun punct de reper in acest sens este reprezentat de domeniul auto. Romanii care se intorc din strainatate aleg din ce in ce mai mult un mod de a se bucura de mijloacele de transport mult mai eficient, la fel ca in strainatate. Acestia tind sa fie din ce in ce mai accentuat atrasi de companiile de rent a car.

Exista din ce in ce mai multi oameni care incep sa inchirieze masini. Proprietarul unei astfel de firme din Cluj a declarat in cazul unui interviu ca romanii plecati in strainatate sunt principalul sau segment de clienti.

In cazul acestei firme de inchirieri masini Cluj cifra de afaceri anuala a ajuns sa depaseasca 200.000 de lei, iar investitiile sunt pe masura, parcul auto masurand peste 100 de automobile diverse.

Care sunt preferintele romanilor in materie de masini de inchiriat?

Cele mai des intalnite masini inchiriate de catre romani sunt Dacia Logan, Sandero si Ford conform firmelor de profil, acestea ajungand sa coste intre 10 - 30 euro pe zi, in functie de dotari si de perioada de inchiriere.

Ultima actualizare Miercuri, 23 August 2017 09:01
Citeşte mai mult...
 
Au început lucrările pentru magistrala de gaz dinspre Sighetu Marmației înspre Borșa PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 August 2017 10:09

La ultima ședință a Consiliului Județean Maramureș, desfășurată vineri, 18 august, șeful județului, Gabriel Zetea a declarat că au fost purtate discuții privind realizarea magistralei de gaz dinspre Sighetu Marmației înspre Borșa. Există în prezent un proiect tehnic cu o valoare deja estimată în jurul a zece milioane de euro, o investiție care ar putea fi demarată începând cu anul viitor.

”Vom transmite, alături de Prefectura Maramureș, toate actele necesare pentru a avea această investiție realizată. Știu că există o cerere foarte mare în zona Vișeu – Borșa și nu putem să discutăm despre industrie fără gaz, așa cum nu putem să discutăm nici despre creșterea activității economice în această zonă fără acest element extrem de necesar dezvoltării afacerilor. Există interes din partea investitorului, iar până la începutul anului viitor sper să avem suficiente vești bune pe toate proiectele care au fost deja demarate la nivelul județului și pe care Consiliul Județean le poate gestiona”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Citeşte mai mult...
 
Administrația județeană a purtat discuții cu directorul ABA Someș-Tisa pentru finalizarea bazinului de la Runcu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 August 2017 09:58

În prezentarea făcută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, în fața plenului CJ, acesta a vorbit despre proiectele de infrastructură edilitară, insistând pe necesitatea finalizării bazinului de la Runcu, o prioritate pentru Maramureș. Șeful administrației județene a declarat că a avut o întâlnire atât la București, cât și la Consiliul Județean Maramureș, cu Cristian Ciulbea, director al ABA Someș-Tisa, cu care a discutat despre proiectele din acest an și mai ales despre cele care vor fi finanțate anul viitor, pe cursurile de apă din județul Maramureș. În ceea ce privește acumularea de la Runcu s-au purtat discuții cu Prefectura Maramureș, cu prefectul Vasile Moldovan, iar valoarea estimată a lucrărilor este de aproximativ 450 de milioane de lei, 80% din lucrare fiind deja finalizată. Ar mai fi nevoie de aproximativ 100 de milioane pentru a finaliza acumularea de la Runcu măcar la nivel de acumulare de apă, iar apoi, printr-o nouă investiție să se facă aducțiunile de apă pentru Sighetu Marmației și pentru Valea Izei.

Președintele Consiliului Județean a arătat că speră ca, la începutul anului viitor, la întocmirea bugetului național, să existe fie o suplimentare a finanțărilor pentru bazinul Someș-Tisa, fie un amendament la legea bugetului de stat pe care să îl susțină parlamentarii județului Maramureș, pentru a avea această sumă alocată. Șeful administrației județene a subliniat faptul că nu este o sumă foarte mare, respectiv la cât s-a investit până în prezent, ceea ce a rămas pentru Runcu este sustenabil și ar putea exista apă pentru locutorii de pe Valea Izei, care se confruntă cu acest deficit imens.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact