logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


COMUNITATE
O stradă din Sighet va purta numele lui Ioan Jean Bălin PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 09:30

Biblioteca Municipala Laurentiu UliciVineri, 27 martie, la Sighet, la sediul Bibliotecii Municipale "Laurenţiu Ulici", la iniţiativa conf. univ. dr. Nicolae Iuga, a avut loc comemorarea celui care a fost prof. univ. dr. Ioan Bălin, filosof, scriitor şi fost ambasador al României în Maroc, el trecând la cele veşnice la 30 martie 2006.

Personalitatea regretatului Ioan (Jean) Bălin a fost evocată de conf. univ. dr. Nicolae Iuga, prof. dr. Mihai Dăncuş, prof. Doina Voina, prof. Marin Slujeru, prof. Gheorghe Vişovan, av. Toader Şuştic. Cei prezenţi la manifestare au lansat propunerea ca o stradă din Sighet să poarte numele lui Ioan Bălin, să i se acorde post-mortem titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei, precum şi ca o sală din cadrul Colegiului Naţional "Dragoş Vodă" să-i poarte numele.

Citeşte mai mult...
 
În comuna Strâmtura se introduce apa pe banii statului PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 06:45

În aceste zile, în comuna Strâmtura se lucrează la reţeaua de apă potabilă. Este o investiţie realizată prin Programul Soleil Boneh, în care administraţia locală nu contribuie cu fonduri din buget. Valoarea lucrărilor ce vor fi executate conform proiectului se ridică la 1,7 milioane lei, asigurate în totalitate de stat. După cum ne-a informat primarul Ioan Pasere, până acum s-au montat conductele şi bazinul de colectare a apei. Mai trebuie executate staţia de tratare şi cea de pompare, astfel încât până cel târziu la vară să fie dată în funcţiune noua aducţiune de apă. De acest serviciu beneficiază 1.800 de locuitori reprezentând un coeficient de 60% din populaţia comunei.

Citeşte mai mult...
 
Un Sighetean a vrut sa isi preschimbe permisul fals de conducere PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 17:12

Un nou permis de conducere fals a fost descoperit, astazi, de catre angajatii Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor Maramures. Sigheteanul T.V. s-a prezentat la unul dintre ghiseele institutiei cu intentia de a-si preschimba actul, dar, dupa ce angajatul de la ghiseu a introdus datele de pe document in sistemul informatic, a constatat ca seria permisului nu figureaza in evidente.

Pentru clarificarea situatiei, seful serviciului, Florin Sironka a dispus verificari suplimentare. “Am dispus masuri care au relevat faptul ca cetateanul s-a prezentat, in anii 2007 si 2008, la examenul de obtinere a permisului de conducere a autovehiculelor pentru categoriile A si B, insa de fiecare data a fost declarat respins. Mai mult, permisul de conducere falsificat a fost supus verificarii cu lupa si cu raze ultraviolete si s-a constatat ca nu detine niciunul din elementele de siguranta”, a aratat Florin Sironka.

De asemenea, calitatea hartiei din care era confectionat permisul de conducere era una neconforma iar stema politiei de pe folia din fata a actului era mare si incompleta.

Citeşte mai mult...
 
Ţigări ascunse în scaun cu rotile! PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 14:33

În ultimele zile, la Biroul Vamal Sighetu Marmaţiei, lucrătorii vamali au întreprins acţiuni de control  amănunţit, descoperind  ţigări disimulate în locaşuri amenajate în bagajele personale sau pe propriul corp la persoane care au intrat în România prin PTF Sighet-Solotvino.
Astfel, în urma controalelor, au fost descoperite 178 pachete ţigări, de diferite  mărci, ascunse în podeaua unui scuter sau chiar în şezutul unui scaun cu rotile.
Lucrătorii vamali au sancţionat contravenţional cu amenzi în cuantum de 15.000 lei şi au confiscat ţigările descoperite, care aveau o valoare de piaţă estimată la 1.032 lei - informează DRAOV Cluj.
Dacă unii cetăţeni sînt nemulţumiţi de cozile care se formează la intrarea în România, atunci aceştia ar trebui să le „mulţumească”  şi celor care fac trafic de ţigări, inclusiv prin mijloacele de transport destinate persoanelor cu dizabilităţi!

Citeşte mai mult...
 
Cainii salbaticiti au dat iama in oile sighetenilor PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 13:54

Redam nu demult ingrijorarea membrilor Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AVPS) din Sighetu Marmatiei privind pericolul pe care-l reprezinta cainii fara stapan pentru vanatul din dealurile si muntii din preajma. Secretarul AVPS, Mihai Grad, ne informa ca pe fondurile de vanatoare din jurul municipiului si a localitatilor din apropiere s-a aciuit un numar semnificativ de caini hoinari care, salbaticiti, ataca vanatul de la animalele mici si pana chiar la mistret, mai ales puietul si exemplarele juvenile, mai ales in perioada fatarilor, cand puietul si ouale sunt mancate de catre acestia. 
Iata ca, de curand, cainii fara stapan au dat iama si in turmele de oi. Aflam de la lucratorii sectiei in aer liber (Muzeul Satului) al Muzeului Maramuresului din Sighetu Marmatiei ca niste caini salbaticiti au atacat turma de oi aflata pe dealul Dobaies omorand patru exemplare. Dincolo de paguba, situatia este un semnal de alarma pentru administratia locala, care ar trebui sa urgenteze implementarea programului de construire a unui adapost pentru animalele fara stapan.

Citeşte mai mult...
 
Soferi gasiti sub influenţa alcoolului la volan PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 13:45
Sâmbătă după masa, un echipaj de poliţie a oprit în trafic, pe str. Alexandru Ivasiuc, o autoutilitară condusă de Gavril Z., de 31 de ani din Sighetu Marmaţiei. Pentru că şoferul mirosea a alcool, a fost testat de poliţişti cu aparatul etilotest. Rezultatul indicat de aparat a fost de 0.63 mg/l alcool pur în aerul expirat motiv pentru care i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Acum el este cercetat pentru comiterea infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.
Ioan B. în vârstă de 22 de ani din Strâmtura a fost identificat azi noapte în timp ce conducea un autoturism pe str. Bogdan Vodă din Sighet. Poliţiştii au constatat că bărbatul avea permisul de conducere suspendat şi era sub influenţa alcoolului (0.36 mg/l alcool pur în aerul expirat).
Ultima actualizare Luni, 30 Martie 2009 13:49
Citeşte mai mult...
 
Beat fiind, a spart vitrina unui local şi un geam de la uşa de acces într-un birou PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 13:32

Poliţia Sighetu Marmaţiei a fost sesizată că sigheteanul Alexandru T., de 20 de ani, fiind sub influenţa alcoolului, a spart vitrina unui local de pe str. Corneliu Coposu şi geamul de la uşa de acces într-un birou situat în imediata apropiere. Valoarea prejudiciului cauzat este de 300 lei. Acum tânărul este cercetat pentru comiterea infracţiunii de distrugere.

Citeşte mai mult...
 
Audi A6, de peste 30.000 euro, furat din Italia si descoperit in Moisei PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 12:38
Politistii de frontiera maramureseni au despistat si retinut in data de 27 martie a.c., un autoturism Audi A6 in valoare de peste 30.000 euro, declarat ca fiind furat din Italia.

In baza unor date si informatii detinute la nivelul IJPF Maramures, politistii de frontiera maramureseni au declansat o actiune pe linia traficului international de autoturisme furate, in zona Viseu-Borsa, sub coordonarea prim procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Viseu de Sus.

Astfel, vineri, 27 martie a.c., lucratorii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures au depistat, pe raza localitatii Moisei, un autoturism in valoare de peste 30.000 euro, declarat ca fiind furat din Italia. S-a luat legatura cu autoritatile italiene, prin Biroul de Contact Oradea, care ne-au comunicat faptul ca autoturismul figureaza ca fiind furat inca din luna octombrie 2008. Din verificarile efectuate s-a stabilit ca masina apartine maramureseanului D. Dumitru de 22 de ani din Borsa.

Citeşte mai mult...
 
Prinşi la furat de lemne PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 12:10

Vineri 27.03.2009, în jurul orei 18.00, jandarmii sigheteni aflaţi într-o acţiune de cooperare cu Poliţia de Frontieră, în zona împădurită Sarasău - Săpânţa, au surprins un număr de trei persoane care transportau cu tractorul material lemnos, de esenţa fag, din locul numit,, Arşiţa” aparţinând Ocolului Silvic Sighet, fără a avea acordul organelor competente în acest sens. Cei trei au fost identificaţi ca fiind : Ţ. Gheorghe de 27 ani, S. Teodor de 20 ani şi S. Grigore de 30 ani, toţi din Săpânţa, fiind sancţionaţi cu amendă contravenţională în valoare de 60 lei fiecare.

Citeşte mai mult...
 
Talcioc cu maşini în centrul Sighetului PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 10:55

Pornindu-se de la numeroasele sesizări venite din partea cetăţenilor, precum şi în urma constatărilor făcute de organele de ordine, administraţia locală a luat decizia interzicerii expunerii spre vânzare a autovehiculelor pe domeniul public, în zonele centrale, pe părţile carosabile ale drumurilor, trotuare, alei pietonale etc.

"Ocuparea sau blocarea părţii carosabile a drumurilor, parcărilor, trotuarelor, spaţiilor verzi de pe domeniul public sau privat al municipiului Sighetu Marmaţiei, prin expunerea spre vânzare a autovehiculelor, se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 15.000 lei", au spus cei de la Poliţia Comunitară.
Nu ştim dacă această hotărâre va fi respectată atât timp cât, încălcând normele de bun-simţ, cetăţenii continuă să-şi expună maşinile spre vânzare, cu precădere în zona străzii 9 Mai, spre disperarea celor care locuiesc în zonă.

Citeşte mai mult...
 
Două eleve de la "Dragoş Vodă" Sighet - locul I la concursul judeţean de cultură şi civilizaţie PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 10:21

Cu puţin timp în urmă, în Baia Mare, s-a desfăşurat faza judeţeană a concursului interdisciplinar de cultură şi civilizaţie românească, care a reunit reprezentanţii liceelor din judeţ.

Elevele Cristina Berci, Mădălina Moldovan şi Luminiţa Arba, coordonate de profesorii Flaviu Vida şi Daniela Andraşciuc, de la Colegiul Naţional "Dragoş Vodă", au obţinut locul I, cu prezentarea materialului "Botejunea de pe Iza".
"Materialul a redat un vechi obicei specific maramureşean, la care participă doar femei. Concursul a fost structuat pe trei secţiuni: prezentarea unui portofoliu, a unui proiect de conservare şi, totodată, a unui DVD cu obiceiul. Ne bucurăm că am obţinut primul loc, iar acum ne pregătim deja pentru faza naţională, care se va desfăşurat tot în Maramureş", a spus prof. Flaviu Vida.

Citeşte mai mult...
 
Petitie impotriva retrocedarii Palatului Cultural catre Episcopia Ortodoxa a Maramuresului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 30 Martie 2009 09:39

Palatul Cultural ASTRAAm primit un comunicat de protest din partea domnului Vasile Muste (directorul Casei de Cultura Sighet) fata de cererea de retrocedare a Palatul Culturii in urma solicitarii Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului. In continuare va prezentam acest comunicat:

"Clădire emblematică a municipiului, Palatul Culturii din Sighetu Marmaţiei, construit de obştea locului (in 1912-1913), a găzduit de la începuturi mai multe instituţii de cultură. Aici îşi desfăşoară activităţile (unele de mai bine de o jumătate de veac): Casa municipala de Cultura, Universitatea Populară, Biblioteca municipala LAURENTIU ULICI, Scoala de arte GHEORGHE CHIVU, Universitatea SPIRU HARET, RADIO-CLUB Sighet.

Solicitarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului de a intra în posesia Palatului Culturii din Sighetu Marmaţiei atribuita timp de 2 (doi) ani (1938-1940) acesteia este nedreaptă şi nefondată. Prima şi ultima sentinţă a Tribunalului Maramures (1927 şi 1949), atribuie clădirea obştii care a şi construit-o.

Ultima actualizare Luni, 30 Martie 2009 09:53
Citeşte mai mult...
 
La Liceul “Leövey Klára” din Sighet a avut loc o grevă japoneză PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 06:42

Liceul Leovey KlaraUn eveniment mai puţin obişnuit s-a petrecut săptămâna trecută, la Liceul de predare în limba maghiară “Leövey Klára” din Sighetu Marmaţiei. Elevii au făcut grevă japoneză, declarându-şi dezacordul faţă de reducerea orelor prevăzute de programa şcolară prin scoaterea orelor de sport şi celei de-a doua limbi străine. “De ce neapărat din numărul de ore de educaţie fizică?”, se întreabă elevii. “Ar trebui să scoată din materiile foarte grele, în funcţie de profilul fiecărei clase. Iniţiativa ministerului e cât se poate de proastă: aşa puţine, cum sunt în prezent, sunt bune pentru sănătate, ne ajută să ne menţinem în formă. Ele sunt o relaxare pentru unii, mai ales după orele de la materiile mai dificile. Acelaşi lucru şi cu reducerea orelor de limbi străine. E o aiureală! Tocmai acum, când am avea nevoie să cunoaştem cât mai multe limbi străine”, au spus elevii. Aceeaşi reacţie o au şi împotriva orelor de dirigenţie.

Ultima actualizare Luni, 30 Martie 2009 06:54
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior361362363364365366367368369370UrmătorSfârşit »

Page 368 of 392

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact