logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL


Structura anului școlar 2020-2021 a fost lansată în dezbatere publică PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Ianuarie 2020 14:51

Ministerul Educației și Cercetării a lansat luni, 6 ianuarie 2020, în dezbatere publică, proiectul de ordin de ministru privind structura anului școlar pentru 2020 – 2021. Anul școlar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează: Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021) și Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).
„Având în vedere perioada în care vor avea loc Sărbătorile Pascale, am propus fracționarea vacanței de primăvară pentru a permite familiilor reunite, inclusiv membrilor din diaspora, să celebreze împreună”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării. Vacanțele elevilor sunt programate astfel: Vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021), Vacanța intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021), Vacanța de primăvară – Paștele Catolic (2 – 11 aprilie), Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai), Vacanța de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022). Prin excepție de la prevederile anterior menționate pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021.

Citeşte mai mult...
 
Maramureșul tradițional, greu de salvat de la dispariție PDF Imprimare Email
Luni, 06 Ianuarie 2020 08:50

Turiștilor care ajung în Maramureș le place tradiționalul, le plac porțile de lemn, casele de lemn ca pe vremea bunicilor noștri, în principiu cam tot ce este din lemn. Numai că porțile din lemn au cam dispărut din multe sate din Maramureș, lăsând loc porților din inox și beton, casele tradiționale se pot număra pe degete de multe ori într-un sat, iar kitsch-ul este tot mai prezent și tot mai deranjant la ochi.

Autoritățile recunosc că este greu de dus această luptă de salvare a Maramureșului tradițional, mai ales că de multe ori autoritățile locale sunt cele care încurajează distrugerea, prin urmare dispariția, tradiționalului din satele maramureșene. În cel mai recent raport pe anul 2019 al Direcției pentru Cultură Maramureș se precizează că “din păcate, înainte de a ajunge la a capta, releva și reflecta semnificații și valori, suntem nevoiți să salvăm chiar de la nivel de ruină unele clădiri tradiționale, deoarece proprietarii, comunitatea și chiar autoritățile consideră desuete materialele, volumele, culorile folosite ȋn gospodăriile tradiționale, bisericile sau cimitirele satelor maramureșene, ignorând tehnicile de restaurare corectă, nesolicitând consultanță de specialitate, lucrând ilegal sau lăsând ȋn paragină până la autodemolare clădiri de patrimoniu”.

Citeşte mai mult...
 
Maramureșenii, avertizați sa nu iasă din case fără căciulă, șosete groase și fular PDF Imprimare Email
Luni, 06 Ianuarie 2020 08:47

Iarna și a întrat în drepturi în Maramureș în acest început de an. Cel mai frig a fost noaptea trecuta la Târgu Lăpuș, unde am avut temperaturi de – 11 grade C, respectiv la Sighetu Marmației, cu – 10 grade Celsius. Autoritățile avertizează maramureșenii sa se îmbrace adecvat sezonului în care ne aflam, cu căciulă, fular și șosete groase. Mai ales ca se anunță temperaturi scăzute în special noaptea și dimineața.

În ceea ce privește drumurile, nu sunt înregistrate probleme în trafic din cauza iernii. Avem ceata pe anumite porțiuni ale DN 18 în Pasul Prislop, tot aici fiind și porțiuni cu zăpadă pe carosabil cu grosimea de pana la 2cm.

Citeşte mai mult...
 
Proiect educaţional “Crăciunul – o sărbătoare” la Liceul Tehnologic Al. Filipaşcu, Petrova PDF Imprimare Email
Scris de Prof. Andrasciuc Vasilica   
Luni, 06 Ianuarie 2020 08:34

Crăciunul este sărbătoarea Naşterii Domnului, timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care primim şi dăruim iubire şi căldură sufletească. Acest lucru se remarcă şi în entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru această sărbătoare.

În cadrul proiectului educaţional „Crăciunul – o sărbătoare”, preşcolarii grupei Curţi din cadrul Liceului Tehnologic Alexandru Filipaşcu Petrova s-au pregătit în mod special pentru această minunată sărbătoare care se apropie.

Alături de părinţi şi de doamna educatoare au interpretat cu mare drag şi cu mare bucurie „Viflaimul”, vestind astfel Naşterea Domnului. Din timp şi-au confecţionat costumele specifice fiecărui personaj: Irod, soldat, păstor, îngeri, crai. Au pregătit colinde specifice păstrând astfel tradiţia şi obiceiurile specifice zonei şi au dus colinda mai departe de sala de grupă.

Astfel, au mers la colindat la Biserica Ortodoxă Naşterea Sf. Ioan Botezătorul Petrova Josani, vestind Naşterea Mântuitorului.

Cu colinde specifice de Crăciun şi interpretând „Viflaimul” preşcolarii au simţit atmosfera de sărbătoare, buna dispoziţie şi pure sentimente faţă de splendoarea acestei minunate sărbători - Crăciunul.

 

 
Sâmbătă spre duminică ceasul se dă înapoi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 08:27

În noaptea de sâmbătă spre duminică România trece la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00. În era becurilor economice, introdusă inițial pentru a face economii de resurse, schimbarea orei a ajuns să fie mai mult un disconfort, producând perturbări de bioritm. Nu doar somnul poate fi perturbat, ci și pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție. Până în 2021, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să stabilească dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă, în condițiile în care in urma unui sondaj 84% dintre respondenți au spus să nu mai vor ca ora să se schimbe.

Economia de resurse este aproape nulă

Schimbarea orei nu face aproape nimic pentru salvarea planetei în zilele noastre, deși a fost introdusă ca parte a eforturilor de a limita folosirea de cărbuni pentru iluminat, potrivit Politico.eu.

Un argument popular folosit în favoarea schimbării orei este acela că se presupune să ajute la economia energiei. De exemplu, un studiu din 2016 din Germania arată că economia energetică în ceea ce privește iluminatul nu ar fi decât de 0,8 la sută, dar nu au fost modificări în ceea ce privește încălzirea. Folosirea din ce în ce mai mult a becurilor economice oricum aduce după sine un consum mai mic energetic.

Nu e bine pentru sănătate

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre repondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 505

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact