logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL


Lacăt pe şcolile de arte şi meserii? PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 09:26

Elevii de gimnaziu vor să-şi continue studiile la liceu, nu în cadrul şcolilor de arte şi meserii (SAM) - asta e concluzia unui sondaj de opinie efectuat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş cu privire la opţiunile elevilor din mediul preuniversitar.

ISJ a realizat de curând un sondaj de opinie în rândul a 680 de elevi de clasa a VIII-a din şcoli de pe tot cuprinsul judeţului, atât din mediul urban, cât şi din cel rural. Aceştia au fost extrem de tranşanţi în alegerea tipului de unitate şcolară pe care o vor frecventa. Majoritatea a optat pentru liceu, în detrimentul SAM. Situaţia din Maramureş nu e singulară. "La nivel de ţară, elevii nu mai sunt atraşi de ideea de a-şi completa studiile la o şcoală de arte şi meserii, mai ales din cauza unei idei preconcepute, conform căreia elevii care ajung în astfel de unităţi şcolare ar fi inferiori celorlalţi", afirmă inspectorul Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
"Răscoala" părinţilor din Năneşti PDF Imprimare Email
Joi, 19 Februarie 2009 09:42

Revoltă în toată regula, ieri, în buricul satului Năneşti. Oamenii au fost anunţaţi că şcoala din localitate e musai să se desfiinţeze şi că pruncii din ciclul gimnazial vor fi transferaţi la unitatea de învăţământ din Bârsana. Părinţii copiilor au sărit ca arşi la aflarea veştii  şi au decis să îngheţe ei anul şcolar, ba chiar să blocheze Drumul Judeţean 168, dacă nu le sunt ascultate ofurile.

Sătenii sunt furioşi, mai ales că, spun ei, şcoala a fost construită de oameni, cu munca şi contribuţia lor. "Nu ne lăsăm, copiii noştri nu merg la Bârsana! Şcoala noi am ridicat-o, cu prestaţie, cu şapte zile de muncă fiecare, nu ei! Nu ne trebe. Nu mai ducem copiii la şcoală. Rămână pruncii neînvăţaţi, da’ şcoala n-o lăsăm!" - spune Maria Vancea. Mai mult, unii localnici arată cu degetul şi spre calitatea actului de învăţământ.
"Îs 50 de copii în şcoală. Pe cei mari vreu să-i ducă în Bârsana, da’ nu la aia din centru, că pă Valea Muntelui. Cum a si? Unii or ave şcoală până la doişpe, alţii până la tri. Or sta şi-or îngheţa? O zis că or face simultan, da’ tăt aşe o fo şi aici, clasa a cincea cu a şaptea şi a patra cu a opta...C-or pune clasele V-VIII cu un singur profesor... no, ce-a ieşi de-acolo?" - reclamă Ştefan Vancea.

• "Acolo nu-i lăsăm să margă!"

Spiritele s-au încins când năneştenii au realizat că autorităţile abilitate să ia decizii în legătură cu această problemă nu vor da faţa cu ei.  

Citeşte mai mult...
 
Pretul corect, 700 de euro pe metru patrat PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 18:43

Agentii imobiliari locali spun ca proprietarii de apartamente „comuniste” trebuie sa-si reduca in continuare pretentiile financiare. Altfel, tranzactiile pe acest segment vor ramane in continuare blocate. Paradox pe piata imobiliara. Locuintele vechi au ajuns sa coste mai mult decat o casa, in aceleasi conditii de amplasament si suprafata.

Scaderile de pret din ultimele luni de pe segmentul de apartamente construite inainte de 1989 nu au avut pana acum ca efect imbunatatirea numarului de tranzactii.

Si asta pentru ca posesorii de lichiditati, singurii clienti din piata pentru acest tip de imobil, inca nu sunt convinsi de oportunitatea de a investi in locuinte vechi.

Agentii imobiliari locali identifica chiar un nivel de pret la care, in opinia lor, vanzarile se vor debloca: 700 de euro pe metru patrat.

Clientii asteapta noi diminuari

Citeşte mai mult...
 
Biserica Ortodoxă din Săcel la un secol de existenţă PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 18:31

Călătorul care, în peregrinările sale pe meleagurile maramureşene venind dinspre  Dealul Moiseiului sau Dealul Ştefăniţei se va slobozi molcom în satul Săcel, va întîlni rîul Iza, sora Marei. Poeta  Maria Banuş zicea că este “Un sat golaş, cu prunci la fel” atunci cînd a vizitat şantierul de construcţie a căii ferate Salva-Vişeu prin 1949; anul acesta se împlinesc 6 decenii de la darea în  folosinţă a acestui mijloc de comunicare cu ţara.
Văd istoria bisericii noastre prin prisma activităţii de decenii pe care au săvîrşit-o slujitorii ei.
De multe ori mă gîndesc la generaţiile care au trecut pe la acest locaş şi au fost botezaţi, cununaţi, spovediţi şi cîţi au fost iertaţi de păcatele lor sau au fost conduşi pe ultimul drum în lumea veşnică. Biserica noastră se încarcă anul acesta cu cei 100 de  ani de la începuturile sale. Ea veghează ca un zeu olimpic în mijlocul satului. Ca de fiecare dată ea transmite peste decenii credinţa noastră lăsată moştenire de la moşii, strămoşii şi părinţii noştri. Parcă auzim glasul preoţilor care au umplut cu vocea lor rugătoare orice colţişor al sfîntului locaş pentru a ne aduce mereu în memorie pe toţi aceia care i-au călcat pragul.
Cimitirul aşezat în preajmă s-a făcut parcă mai frumos. Aceasta este ca o apreciere pioasă pentru cei care azi nu mai sînt; crucile sînt din marmură albă, neagră, lucrate artistic, iar în faţa lor îngenunchează urmaşii cu lacrimi în ochi strigînd în gînd numele celor dragi. Acum ştiu să-i preţuiască cum se cuvine pentru că ei ne-au crescut, ne-au făcut din mici să fim mari, din slabi să fim tari. Au fost datorii sacre, iar noi trebuie să le transmitem şi urmaşilor prin  mijlocirea acestui locaş centenar.

Citeşte mai mult...
 
Iarna nu-i ca vara! PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 17:24

Chiar dacă meteorologii n-au inclus judeţul nostru în ultima avertizare cod galben, s-a aşternut şi peste Maramureş omătul în ultimele zile. Stratul de zăpadă pufoasă, proaspăt căzută, n-a fost totuşi de grosimi care să ne sperie. Chiar şi aşa stând lucrurile, ultima răbufnire a iernii i-a pus iarăşi în încurcătură pe cei care au cîştigat licitaţii pe bani grei pentru a face deszăpezirea.  Arătăm cu degetul mai ales înspre cei de la firma Rosal, care a avut şi are astfel de atribuţii în Baia Mare. Cu excepţia câtorva artere intens circulate, pe multe alte străzi, îndeosebi din cartiere, nu se intervenise în niciun fel până ieri la prânz. Faţă de alte dăţi, se pare că mult mai bine s-au descurcat acum cei de la drumurile naţionale şi judeţene.
Cel puţin aşa stăteau lucrurile atunci când am trecut noi prin Baia Sprie şi mai apoi pe serpentinele Gutâiului. Aici drumarii, care ieşiseră din vreme pe traseu, au degajat zăpada cu frezele şi plugurile şi au împrăştiat materiale antiderapante atunci când temperaturile au permis acest lucru, iar traficul se desfăşura în bune condiţii. Au contribuit la aceasta şi cele două echipaje ale Poliţiei rutiere aflate în punct fix, la ieşirea din Baia Sprie şi în Deşeşti, care au interzis accesul pe munte a autovehuiculelor mai mari de 12 tone, chiar şi a celor de mai mic tonaj, dar neechipate pentru circulaţia pe timp de iarnă. N-am priceput nici acum şi nici în alte astfel de momente de ce este necesară de fiecare dată prezenţa poliţiştilor în acele locuri, când panouri cât cearşaful de mari îi atenţionează pe conducătorii auto asupra obligaţiei de a avea autovehiculele pregătite pentru iarnă, inclusiv lanţuri antiderapante.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior491492493494495496497498499500UrmătorSfârşit »

Page 498 of 505

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact