logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Bugetul propriu al județului Maramureș a fost aprobat de consilierii județeni PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 10 Martie 2018 07:53

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Maramureș, desfășurată la finalul lunii februarie, aleșii județeni au aprobat bugetul județului pentru anul 2018. Datele au fost prezentate de șeful administrației județene, Gabriel Zetea, care a menționat faptul că, bugetul propriu pe anul 2018 al județului Maramureș a fost atent analizat și stabilit de către aparatul propriu al instituției.

”Le mulțumesc directorilor din cadrul Consiliului Județean pentru modul profesionist în care au participat cu propuneri și proiecte, am avut numeroase discuții cu instituțiile din subordinea instituției, au fost săptămâni grele de muncă, săptămâni în care am încercat ca această sumă pe care o avem la dispoziție pentru anul în curs să putem să o așezăm și pe partea de cheltuieli de funcționare, și pe partea de cheltuieli de dezvoltare, pentru ca prioritățile județului Maramureș să poată fi satisfăcute. Bugetul Maramureșului s-a stabilit la suma de 362.000,50 mii lei la capitolul venituri și la suma de 387.643,4 mii lei la cheltuieli, cu un deficit de 25.642,90 mii lei care va fi acoperit din excedentul anilor anteriori”, a precizat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș. 

În data de 3 ianuarie 2018, prin Legea nr. 2 s-a aprobat bugetul de stat pe anul 2018, iar Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 4 din 3 ianuarie 2018. Proiectul bugetului propriu al județului s-a publicat pe site-ul Consiliului Județean Maramureș și în presa locală în 2 februarie 2018, iar în termenul stabilit de lege, de 15 zile, nu s-au înregistrat contestații. Pentru întocmirea bugetului au fost consultați ordonatorii de credite ai bugetului, direcțiile, compartimentele și birourile din cadrul aparatului propriu al Consiliului județean. 

Citeşte mai mult...
 
Registrul Auto Român nu vrea închisoare pentru cei cu ITP suspendat sau expirat PDF Imprimare Email
Vineri, 09 Februarie 2018 16:42

Registrul Auto Român vine cu o serie de precizări legate de informaţiile apărute ân presă, cum că autorităţile ar dori să vină cu un proiect de lege prin care posesorii de autovehicule care au ITP suspendat sau expirat, respectiv înmatricularea suspendată, să fie pasibili de închisoare prin întocmirea unui dosar penal.

RAR respinge aceste informaţii apărute în mass-media şi precizează că nu a avut niciodată și nici nu are în vedere o astfel de inițiativă, deoarece normele legale în vigoare prevăd clar că abaterea menționată mai sus reprezintă contravenție sancționată doar prin amendă (ca sancțiune principală) și puncte de penalizare (ca măsură complementară).

“Așadar, spre exemplu, în cazul în care un autovehicul este oprit de poliție în trafic și se constată că are ITP expirat, pe lângă sancțiunea principală și cea complementară se dispune și reținerea certificatului de înmatriculare, fapt ce va atrage după sine, începând cu 20 mai 2018 și suspendarea înmatriculării , fără consecințe de natură penală.

Citeşte mai mult...
 
Un sighetean “a prădat” de mai multe ori acelaşi magazin PDF Imprimare Email
Joi, 08 Februarie 2018 16:18

Un sighetean care a încercat să sustragă bunuri dintr-o societate comercială nu a mai avut noroc. A fost prins de agentul de pază, care a anunţat poliţia, iar acum este cercetat pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

Miercuri după-amiază, la ora 18.15, agentul unei firme de pază şi protecţie a sesizat poliţia că a reţinut o persoană care a încercat să sustragă bunuri dintr-un magazin situat în Piaţa 1 Decembrie 1918 din municipiul Sighetu Marmaţiei. Deplasaţi de urgenţă la faţa locului, poliţiştii au identificat un tânăr de 21 de ani din municipiu, bănuit de comiterea faptei.

Citeşte mai mult...
 
Romania, ultimul loc in UE la capacitatea de a tine in tara si de a atrage personal calificat PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 05 Februarie 2018 13:45

Romania este pe ultimul loc in Europa din punct de vedere al capacitatii de a atrage si tine in tara personalul calificat, arata un studiu al think-tank-ului belgian Bruegel. In conditiile recesiunii si somajului ridicat consemnate dupa 2008, lipsa fortei de munca a fost un factor minor. Dar, incepand cu revenirea economica de dupa 2012, criza fortei de munca a reaparut. 
 
Recent, severitatea acestei probleme a depasit maximul pre-criza, mai ales in tarile din centrul si estul Europei, noteaza sursa citata. De aceea, concluziile din perioada pre-criza sunt valabile si acum: emigratia din tarile din centrul si estul Europei are un impact negativ major asupra pietei locale a muncii si creeaza deficit de lucratori. 
 
Pe de alta parte, arata sursa citata, cota de cetateni straini din populatie este scazuta, de sub 2% din populatie in tari din regiune precum Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia. 
Citeşte mai mult...
 
Noua taxă auto: ''Nu ne dorim o nouă penalitate sau o nouă taxă, vrem doar un aer mai curat'' PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Ianuarie 2018 10:57

Ministrul propus al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat, luni, în comisiile reunite de specialitate din Parlament, că un proiect privind înlocuirea timbrului de mediu nu este încă finalizat, dar că nu are în vedere o nouă penalitate sau o nouă taxă de înmatriculare pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină second hand, ci doar ‘să respirăm un aer mai curat’.

‘Anul acesta, mi-am propus ca bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu, n.r.) să fie adoptat la finele lunii februarie – începutul lunii martie. Prin bugetarea din Fondul de Mediu vom avea fonduri pentru sistemele de instalaţii privind gestionarea deşeurilor. Cât priveşte timbrul de mediu, spun că, decât să ne grăbim să facem lucruri nu tocmai benefice, mai bine lucrăm cu paşi mai înceţi. Proiectul nu este încă finalizat. Nu ne dorim să punem o nouă penalitate sau o nouă taxă de înmatriculare pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină second hand. Ne dorim doar să respirăm un aer mai curat. Vrem să facem o proiect responsabil pentru generaţiile viitoare’, a afirmat Gavrilescu.

Maşinile cu norme de poluare Euro 2, 3 sau 4 ar putea fi taxate în funcţie de emisii. Ministrul a mai spus că vor fi trei criterii în funcţie de care va fi stabilită noua taxă: capacitatea cilindrică a autovehicului, norma de poluare şi cantitatea de emisii de dioxid de carbon a maşinii. O altă declaraţie despre noua taxă a venit de la preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) care a spus că aceasta se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au achitat sau nu timbrul de mediu sau orice altă taxa auto la maşină.

Citeşte mai mult...
 
Drumul judeţean Bogdan-Vodă – Vişeu de Jos ar putea fi reabilitat pe fonduri transfrontaliere PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Ianuarie 2018 10:49

Dacă ar fi să ne luăm după ce ne spun cei de la Consiliul Judeţean Maramureş, în acest an ar trebui să avem lucrări serioase pe drumurile judeţene. Asta pentru că anul trecut au fost depuse pentru finanţare (au şi primit-o unele dintre ele) numeroase proiecte, valoarea acestora fiind undeva la 100 milioane de euro. Administraţia judeţeană are în plan reabilitarea unor drumuri judeţene cu ajutorul fondurilor transfrontaliere. Aici vorbim îndeosebi de drumuri judeţene aflate în zona graniţei cu Ucraina.

„Mai există şi proiecte noi pe care le avem în vedere, pe care o să le discutăm în perioada următoare. Nu avem încă buget pe 2018, dar odată cu aprobarea bugetului vom discuta şi de alte proiecte pe care o să încercăm să le obţinem prin programele transfrontaliere, pe România – Ucraina, pe România – Ungaria – Ucraina – Slovacia. Sunt drumuri judeţene în special în nordul judeţului, în zonele de graniţă cu Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
Romania, in topul tarilor care vor pierde cei mai multi locuitori pana in anul 2050 PDF Imprimare Email
Luni, 29 Ianuarie 2018 11:55

Organizația Națiunilor Unite a precizat care sunt țările care vor pierde cei mai mulţi locuitori până în anul 2050. Populația României se va reduce drastic cu 5 milioane de locuitori. Până în anul 2050, țara va avea 14,3 milioane de locuitori, comparativ cu 19,6 milioane în 2017, scrie publicatia rusa Isvestia, citata de Rador. 
 
Datele sunt publicate în raportul Departamentului de Afaceri Economice și Sociale "Perspectivele Populației Mondiale" pe site-ul ONU. Potrivit sursei citate, organizația a remarcat că, în fiecare an, creșterea populației mondiale este de 83 de milioane de oameni. Această tendință va continua până în 2050, însă în 10 țări, dimpotrivă, se înregistrează o scădere a populației, care va atinge un maxim până în anul 2050.
 
Cel mai rapid declin al numărului de locuitori se înregistrează în Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Croația și Ucraina. Potrivit ONU, în Bulgaria, în 2017, erau 7 milioane de persoane. Până în 2050, nu vor fi mai mult de 5,4 milioane de persoane. Situația este similară în Croația.
Citeşte mai mult...
 
Cat de scump e un boiler electric PDF Imprimare Email
Luni, 29 Ianuarie 2018 11:21

Toata lumea a observat faptul ca, aparatele pentru bucatarie sunt tot mai scumpe iar din aceasta cauza, majoritatea persoanelor cauta alternative. Totusi, un boiler electric nu necesita o investitie foarte mare si chair daca e asa, banii vor fi scosi in cativa ani de la achizitia sa. Insa, ca sa iti ofer toate informatiile necesare, am pregatit un material de calitate cu toate aspectele importante privind achizitia unui boiler.
 
Din aceasta cauza, trebuie sa ii oferi o atentie cat mai mare si sa ti cont de aceste aspecte in momentul in care vei cumpara un boiler electric.
 
Investitia intr-un boiler electric
In mod normal, investitia intr-un boiler electric, este mai mare de 200 ron si daca aceasta suma ti se pare mare, atunci trebuie sa intelegi ca in timp, vei economisi mult mai multi bani. Practic, aceasta este suma cu care se vand cele mai simple si mai mici modele, deoarece piata se afla la alt nivel. Indiferent de situatie, nu trebuie sa te sperii, deoarece doar daca folosesti un boiler electric poti intelege cu adevarat utilitatea sa.
Citeşte mai mult...
 
S-a dat lege: se poate iesi la pensie mai devreme! Ce trebuie sa faci ca sa te pensionezi anticipat PDF Imprimare Email
Luni, 22 Ianuarie 2018 17:30

Cei care nu vor sa iasa la pensie la limita de varsta stabilita prin lege se pot pensiona anticipat, urmand a beneficia de pensie anticipata partiala.

Exista insa cateva conditii care trebuie respectate:

– stagiul de cotizare de 35 de ani trebuie sa fie realizat complet;

– pensionarea anticipata poate fi ceruta cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, 63 de ani la femei, 65 de ani la barbati.

Cel care se pensioneaza anticipat in acest fel, odata ce va indeplini conditiile de la pensionarea pentru limita de varsta, va trece automat la acest tip de pensie.

Citeşte mai mult...
 
Cum poţi deveni tată, în acte, peste noapte. Afaceri tenebroase în “adopția” de copii la Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Luni, 22 Ianuarie 2018 17:19

Potrivit prevederilor legale în vigoare pentru ca cineva să poată adopta un copil, trebuie să urmeze un proces sofisticat și îndelungat. Cei care își doresc cu orice preț un copil și vor să eludeze prevederile legale apelează la metode inedite care contravin în mod flagrant metodelor legale. Pentru a evita procedurile legale apelează la diverse persoane dispuse să-și cedeze copiii nou născuți.

La maternitatea Spitalului din Sighet ajung să nască femei care nu-și doresc copiii. În primă etapă declară că copilul adus pe lume are ca și tată o persoană necunoscută și vor ca să-și cedeze copilu pentru creștere instituțiilor abilitate. La scurt timp, în mod surprinzător apar așa-zișii tați care își revendică paternitatea. În același mod șocant, mamele care, inițial au declarat că nu-și cunosc tatăl copilului, revin și spun că cel care revendică paternitatea este tatăl biologioc al copilului.

Urmează un procedeu prin care mama naturală cedează toate drepturile de creștere a copilului “tatălui” apărut peste noapte. Acesta își ia copilul și-l duce acasă la familia lui, tatăl fiind căsătorit. Desigur mama nu și-a cedat copilul în mod gratuit. I s-au dat anumite sume de bani. De această afacere prosperă nu este străin nici personalul din maternitate.

Citeşte mai mult...
 
Carburanţii s-au scumpit masiv în România, de la începutul anului PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 16:13

În doar două săptămâni, carburanţii s-au scumpit cu 3%. Deşi preţurile din România sunt încă sub media europeană, creşterea preţurilor de la noi este mai accentuată decât creşterea medie din Europa.

Benzina vândută la pompele din România s-a scumpit, în medie, cu 16 bani pe litru,  în primele două săptămâni din acest an, iar motorina cu 15 bani pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

La data de 1 ianuarie, preţul mediu la benzină era, în România, de 5,16 lei pe litru, iar preţul mediu al motorinei de 5,27 lei pe litru. Două săptămâni mai târziu, la data de 15 ianuarie, benzina costa 5,32 lei litrul, iar motorina 5,42 lei litrul. În procente, preţul în lei a crescut aşadar, în doar două săptămâni, cu 3% la benzină şi cu 2,8% la motorină.

Dacă socotim preţurile în euro, utile pentru a compara situaţia de la noi cu cea din Europa, în primele două săptămâni din acest an, preţul benzinei a crescut de la 1,108 euro pe litru la 1,15 euro pe litru, iar cel al motorinei de la 1,131 euro pe litru la 1,172 euro pe litru, potrivit aceleiaşi surse. Aşadar, comparând preţurile în euro, avem o scumpire de 3,7% a benzină şi 3,6% la motorină, procent diferit faţă de comparaţia anterioară din cauza evoluţiei cursului de schimb leu-euro.

Citeşte mai mult...
 
Bugetarii NU vor mai primi tichete de masă PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Ianuarie 2018 16:08

În 2018, bugetarii nu vor mai putea primi tichete de masă, întrucât acordarea acestora va fi abro­gată, potrivit noii legi a salarizării bugetare.
Astfel, în locul tichetelor de masă va fi acordată o indemnizaţie de hrană, însă, pe parcursul anului viitor, doar bugetarii din sistemul sanitar, care au primit în 2017 tichete de masă, vor putea beneficia efectiv de această indemnizaţie, în timp ce ceilalţi bugetari vor fi nevoiţi să aştepte până în 2019, cel puţin.
Cuantumul lunar al indemnizaţiei va reprezenta a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.
În prezent, un salariat din doi primeşte tichete de masă.  

Citeşte mai mult...
 
Cum alegem perdelele pentru bucătărie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 08 Ianuarie 2018 11:51

Amenajarea unei locuințe nu este deloc o treabă atât de ușoară și banală cum pare la prima privire. 
Dacă vrem să avem o locuință în care bunul gust să se simtă în toată locuința, este necesar să nu ignorăm nimic din ce ar putea să strice echilibrul estetic. 
 
Cu toate că majoritatea dintre noi pun accent pe amenajarea living-ului și a dormitorului, baia și bucătăria trebuie să fie și ele cât mai plăcute pentru a crește starea de confort atât a noastră cât și a celor care ne calcă pragul. Iar atunci când vine vorba de locul unde gătim, pe lângă un mobilier util și plăcut, nu trebuie să lipsească nici perdele bucatarie cât mai potritive spațiului respectiv. 
 
Alegerea perdelelor de bucătărie trebuie să țină cont de câteva reguli esențiale. E important de reținut că cele de mătase, lucioase sau cu diverse sclipiciuri aplicate pe ele nu au ce să caute într-o bucătărie. 
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact