logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Mai multe zile lucrătoare libere pentru îngrijirea sănătății copilului PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Ianuarie 2020 14:55

Noua propunere legis­lativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 91 din 1 iulie 2014 prevede până la maximum 5 zile lucrătoare libere pentru părinți. Senatul României a publicat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 91 din 1 iulie 2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului. Legea nr. 91/2014 prevede doar o singură zi lucrătoare, de care poate să beneficieze doar un părinte, pentru a asigura posibilitatea părinților sau reprezentanților legali ai copilului de a verifica anual starea de sănătate a acestuia. Această singură zi nu este însă suficientă pentru ca un părinte să verifice starea de sănătate a copilului, astfel că a fost propusă o modificare și completare a acestei legi: fiecare părinte primește maximum 5 zile lucrătoare pe fiecare copil într-un an calendaristic, în funcție de starea lui de sănătate. Cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului, va fi depusă cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte de vizita la medic.

Citeşte mai mult...
 
Structura anului școlar 2020-2021 a fost lansată în dezbatere publică PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Ianuarie 2020 14:51

Ministerul Educației și Cercetării a lansat luni, 6 ianuarie 2020, în dezbatere publică, proiectul de ordin de ministru privind structura anului școlar pentru 2020 – 2021. Anul școlar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează: Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021) și Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).
„Având în vedere perioada în care vor avea loc Sărbătorile Pascale, am propus fracționarea vacanței de primăvară pentru a permite familiilor reunite, inclusiv membrilor din diaspora, să celebreze împreună”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării. Vacanțele elevilor sunt programate astfel: Vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021), Vacanța intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021), Vacanța de primăvară – Paștele Catolic (2 – 11 aprilie), Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai), Vacanța de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022). Prin excepție de la prevederile anterior menționate pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021.

Citeşte mai mult...
 
Maramureșul tradițional, greu de salvat de la dispariție PDF Imprimare Email
Luni, 06 Ianuarie 2020 08:50

Turiștilor care ajung în Maramureș le place tradiționalul, le plac porțile de lemn, casele de lemn ca pe vremea bunicilor noștri, în principiu cam tot ce este din lemn. Numai că porțile din lemn au cam dispărut din multe sate din Maramureș, lăsând loc porților din inox și beton, casele tradiționale se pot număra pe degete de multe ori într-un sat, iar kitsch-ul este tot mai prezent și tot mai deranjant la ochi.

Autoritățile recunosc că este greu de dus această luptă de salvare a Maramureșului tradițional, mai ales că de multe ori autoritățile locale sunt cele care încurajează distrugerea, prin urmare dispariția, tradiționalului din satele maramureșene. În cel mai recent raport pe anul 2019 al Direcției pentru Cultură Maramureș se precizează că “din păcate, înainte de a ajunge la a capta, releva și reflecta semnificații și valori, suntem nevoiți să salvăm chiar de la nivel de ruină unele clădiri tradiționale, deoarece proprietarii, comunitatea și chiar autoritățile consideră desuete materialele, volumele, culorile folosite ȋn gospodăriile tradiționale, bisericile sau cimitirele satelor maramureșene, ignorând tehnicile de restaurare corectă, nesolicitând consultanță de specialitate, lucrând ilegal sau lăsând ȋn paragină până la autodemolare clădiri de patrimoniu”.

Citeşte mai mult...
 
Maramureșenii, avertizați sa nu iasă din case fără căciulă, șosete groase și fular PDF Imprimare Email
Luni, 06 Ianuarie 2020 08:47

Iarna și a întrat în drepturi în Maramureș în acest început de an. Cel mai frig a fost noaptea trecuta la Târgu Lăpuș, unde am avut temperaturi de – 11 grade C, respectiv la Sighetu Marmației, cu – 10 grade Celsius. Autoritățile avertizează maramureșenii sa se îmbrace adecvat sezonului în care ne aflam, cu căciulă, fular și șosete groase. Mai ales ca se anunță temperaturi scăzute în special noaptea și dimineața.

În ceea ce privește drumurile, nu sunt înregistrate probleme în trafic din cauza iernii. Avem ceata pe anumite porțiuni ale DN 18 în Pasul Prislop, tot aici fiind și porțiuni cu zăpadă pe carosabil cu grosimea de pana la 2cm.

Citeşte mai mult...
 
Proiect educaţional “Crăciunul – o sărbătoare” la Liceul Tehnologic Al. Filipaşcu, Petrova PDF Imprimare Email
Scris de Prof. Andrasciuc Vasilica   
Luni, 06 Ianuarie 2020 08:34

Crăciunul este sărbătoarea Naşterii Domnului, timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care primim şi dăruim iubire şi căldură sufletească. Acest lucru se remarcă şi în entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru această sărbătoare.

În cadrul proiectului educaţional „Crăciunul – o sărbătoare”, preşcolarii grupei Curţi din cadrul Liceului Tehnologic Alexandru Filipaşcu Petrova s-au pregătit în mod special pentru această minunată sărbătoare care se apropie.

Alături de părinţi şi de doamna educatoare au interpretat cu mare drag şi cu mare bucurie „Viflaimul”, vestind astfel Naşterea Domnului. Din timp şi-au confecţionat costumele specifice fiecărui personaj: Irod, soldat, păstor, îngeri, crai. Au pregătit colinde specifice păstrând astfel tradiţia şi obiceiurile specifice zonei şi au dus colinda mai departe de sala de grupă.

Astfel, au mers la colindat la Biserica Ortodoxă Naşterea Sf. Ioan Botezătorul Petrova Josani, vestind Naşterea Mântuitorului.

Cu colinde specifice de Crăciun şi interpretând „Viflaimul” preşcolarii au simţit atmosfera de sărbătoare, buna dispoziţie şi pure sentimente faţă de splendoarea acestei minunate sărbători - Crăciunul.

 

 
Sâmbătă spre duminică ceasul se dă înapoi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 08:27

În noaptea de sâmbătă spre duminică România trece la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00. În era becurilor economice, introdusă inițial pentru a face economii de resurse, schimbarea orei a ajuns să fie mai mult un disconfort, producând perturbări de bioritm. Nu doar somnul poate fi perturbat, ci și pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție. Până în 2021, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să stabilească dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă, în condițiile în care in urma unui sondaj 84% dintre respondenți au spus să nu mai vor ca ora să se schimbe.

Economia de resurse este aproape nulă

Schimbarea orei nu face aproape nimic pentru salvarea planetei în zilele noastre, deși a fost introdusă ca parte a eforturilor de a limita folosirea de cărbuni pentru iluminat, potrivit Politico.eu.

Un argument popular folosit în favoarea schimbării orei este acela că se presupune să ajute la economia energiei. De exemplu, un studiu din 2016 din Germania arată că economia energetică în ceea ce privește iluminatul nu ar fi decât de 0,8 la sută, dar nu au fost modificări în ceea ce privește încălzirea. Folosirea din ce în ce mai mult a becurilor economice oricum aduce după sine un consum mai mic energetic.

Nu e bine pentru sănătate

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre repondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.

Citeşte mai mult...
 
Curs de tehnica si arta fotografica PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Octombrie 2019 09:57

Asociația Internațională ”Euro Foto Art” și Centrul Cultural Sighetu Marmației invită pe iubitorii fotografiei să participe la un noul curs intensiv de tehnică și artă fotografică, care va începe la data de 11 noiembrie  2019Cursul va fi condus artistul  fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației  ”Euro Foto Art”, care are o experiență de peste 43 de ani în acest domeniu.

Orele de curs se vor ține la Centrul Cultural Sighetu Marmației, zilnic între orele 16:00 - 19:30. După  însuşirea noţiunilor generale, despre istoria fotografiei, despre elemente de foto-compoziţie şi cele legate de aparatele de fotografiat clasice şi digitale, cursanţii vor participa la o activitate practică, de creaţie, în centrul istoric al municipiului Sighetu Marmației. De asemenea cursanţii vor avea posibilitatea să realizeze diferite portrete la lumina naturală. În cadrul acestui curs, participanţii vor învăţa noţiuni legate de procesul negativ şi pozitiv color analog, despre diapozitive alb-negru şi color, cât şi despre creaţiile multimedia. Tot aici vor fi dezbătute o serie de probleme ale esteticii şi creaţiei fotografice.

Cursul  va fi finalizat prin organizarea unei expoziții la data de  15.11. 2019 ora 17:00 la Centrul Cultural Sighetu Marmației, unde vor fi prezentate cele mai reuşite creaţii artistice, realizate de cursanți. După susţinerea examenelor  de verificare a cunoştinţelor vor fi înmânate Certificatele de absolvire.

Înscrieri şi informaţii suplimentare pentru acest curs, se pot obţine la www.eurofotoart.com/courses/ro/ (de unde pot descărca și formularul de înscriere), la telefonul 0741/212111 sau la e-mailul  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Citeşte mai mult...
 
Proiect cu finanțare europeană sighetean, ajuns și la Beclean PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 01 Octombrie 2019 07:07

In 26 septembrie, în localitatea Beclean, a județului Bistrița-Năsăud a avut loc  atelierul  de lucru numit Integrarea pe piața forței de muncă a persoanelor marginalizate”, atelier organizat în cadrul proiectului “O șansă pentru angajare!”, finanțat prin POCU 2014-2020,proiect care de mai bine de 1 an se desfășoară și la Sighet.

Scopul atelierului a fost de a identifica abordări inovative pentru integrarea pe piața forței de muncă a persoanelor marginalizate și crearea unei rețele de persoane implicate în protejarea grupurilor marginalizate social.
Atelierul face parte din activitățile proiectului "O șansă pentru angajare!", id 121083, proiect cofinanțat prin Fondul Social European, prin POCU 2014-2020 derulat în regiunea de NV a țării și în cea de NE.

Acest atelier va avea loc și în județul Maramureș, la care vor putea participa agenți economici, grupul țintă al proiectului, cât și alte persoane interesate.

Ultima actualizare Marţi, 01 Octombrie 2019 08:27
Citeşte mai mult...
 
Semafoare pe DN 18 in zona Gutai - Se lucreaza la versantii montani PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 12 Iulie 2019 10:17

Au început lucrările de punere în siguranță a circulației rutiere pe DN 18. Se execută lucrări de punere în siguranță a traficului rutier în zona versanților montani. Lucrările de protecție a versanților, prin derocare și amplasarea de plase ancorate și bariere, sunt realizate cu sprijinul unei firme specializate, în scopul de a împiedica căderea stâncilor și bolovanilor de pe versanți între km 20+385 și km 20+425, respectiv km 21+620 și km 21+720; km 21+800 și km 21+930; km 24+710 și km 24+810; km 24+940 și km 25+115; km 35+090 și km 35+160. Circulația rutieră este dirijată semaforizat sau cu palete de către angajații societății.
Pentru a evita blocajele rutiere, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență recomandă ca rută alternativă pentru vehiculele cu o greutate de până la 7,5 tone folosirea traseului Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic – Ocna Șugatag – Ferești – Sighetu Marmației, respectiv Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic – Budești – Călinești – Bârsana. Pentru vehiculele cu o greutate mai mare de 7,5 tone, respectiv TIR-uri recomandăm ca rută alternativă Baia Mare – Seini-Livada-Negrești Oaș-Dealul Huta-Certeze-Sighetu Marmației.

Citeşte mai mult...
 
Sarbatori pascale pline de lumina! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 27 Aprilie 2019 14:38

Echipa sighet-online.ro le doreste tuturor cititorilor si colaboratorilor sai un Paste fericit alaturi de cei dragi!

Sarbatori fericite!

 
Pasca de Paste - o traditie care nu trebuie uitata de nimeni PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 26 Aprilie 2019 06:24

Nelipsita de pe masa in ziua de Pasti, pasca este adanc legata de sarbatorile pascale crestine. Inițial, pasca făcea referire la un fel de pâine mâncat de evrei în timpul Paștelui. Denumită în limba ebraică „mața“, această pască se prepara din făină obținută din 5 cereale, sub forma unui aluat nedospit, pe care săracii continuau să-l consume și după Paște, de aceea i s-a spus „pâinea săracilor“.

Cu timpul, „mața“ s-a transformat in preparatul traditional pe care il stim cu totii, indiferent ca este cu stafide si cu branza sau fara acestea.

Tradiția pascală creștină de a consuma miel și pască provine de la obiceiul evreiesc de a mânca mielul alături de pâine nedospită (azimă) și ierburi amare, în amintirea greutăților pe care au trebuit să le înfrunte evreii din cauza robiei egiptene.

Atât carnea de miel cât și pasca frântă sau vinul roșu sunt simboluri ale sacrificiului lui Iisus, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor noastre.

Pasca se framanta si se coace in ajunul Invierii, forma ei fiind in general una rotunda si decorata cu diferite forme, dar predominat este semnul crucii.

Anul trecut am asistat la pregatirile pentru coacerea păştii, intr-o gospodarie din Sighetu Marmatiei, unde aceasta traditie este neintrerupta de peste 50 de ani.

In dimineata zilei de sambata, femeile se aduna la una dintre ele acasa – acolo unde se afla si cuptorul unde vor fi coapte păştile – si discuta despre cate păşti vor face, cate kilograme de faina vor fi folosite si in ce ordine le vor face si vor fi coapte. Trebuie mentionat ca munca nu incepe fara o rugaciune spusa cu voce tare de catre toate femeile aflate acolo.

Citeşte mai mult...
 
Maramureşul, pe locul 30 la nivel naţional, în privinţa nivelului de salarizare PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Aprilie 2019 15:56

Salariul brut şi cel net, mai mic cu 22% în Maramureş, comparativ cu restul ţării. Într-o ierarhie a judeţelor, Maramureş ocupă locul 30 la nivelul de salarizare. Au constatat acest lucru reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş.
“Diferenţa dintre nivelul naţional şi nivelul judeţului Maramureş este de 1092 lei la salariul mediu nominal brut, respectiv 654 lei la cel net, însemnând că salariul brut şi net în judeţ, este mai mic cu aproximativ 22% față de media națională .Într-o ierarhie națională,conform ultimelor date definitive Maramureșul se situează pe locul 30 (37 perioada precedenta)”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş, Marius Pop.
Oficialul de la statistică susţine că “Explicaţia acestei diferenţe constă, în principal, în structura ramurilor economiei judeţului. În industrie avem sectoare în care salariile sunt mici: industria lemnului, industria confecţiilor şi textilelor, industria alimentară şi altele, în timp ce sectoarele aducătoare de venituri salariale bune s-au desfiinţat, de exemplu: mineritul, metalurgia, utilaje miniere, industria de maşini unelte, aparatura, accesorii şi scule, maşini de transport, institute de cercetări”.

Citeşte mai mult...
 
Mieii de Paște se sacrifică doar în Sighet și Baia Mare PDF Imprimare Email
Vineri, 19 Aprilie 2019 10:16

Maramureșenii care vor să cumpere carne de miel pentru Paște o pot face doar din Sighetu Marmației și municipiul Baia Mare. În aceste două municipii există puncte temporare de sacrificare a mieilor, la fel ca și anii trecuți.

“Doar în Baia Mare și Sighetu Marmației avem puncte temporare de sacrificare a mieilor. Știu că s-a discutat de Șomcuta și alte zone, dar nu au fost cereri depuse. La fel ca și anul trecut, nu avem la nivel de județ decât aceste două locații“, a spus, pentru „Axanews.ro“, directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, Vasile Pop.

Crescătorii de ovine spun că prețul cărnii de miel va fi cuprins între opt și 10 lei viu, 20 de lei carcasă, iar în magazine ar putea ajunge la 24 lei/kg. “Prețurile sunt oarecum corecte. Dacă sunt prețurile mari, lumea se sperie și nu mai cumpără. Un preț corect, zic eu, ar fi de 12 lei kg în viu, dar e bine cum e acum. Cât privește vânzările de miei, eu spun că vor fi cel puțin la fel de bune ca și cele de anul trecut, dacă nu cumva chiar mai mari. Mieii sunt mai mari acum, iar în ultimii ani se vede o tendință a oamenilor de a cumpăra miei mai mari. Sunt mai mari mieii și fiindcă sărbătorile sunt mai târziu”, a spus Gheorghe Buda, primarul din Șomcuta Mare, crescător de ovine.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 4 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact