logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
"Rabla" - ultima speranţă a dealerilor auto PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Februarie 2009 13:29

Programul de casare a maşinilor rămâne în continuare o necunoscută atât pentru proprietarii maşinilor vechi, cât şi pentru lucrătorii reprezentanţelor auto din judeţ. Unele voci spuneau că programul "Rabla" va demara la mijlocul acestei luni, însă, până la această dată, dealerii auto nu au primit nicio veste privind desfăşurarea acţiunii.

Lucrătorii reprezentanţei Dacia din Baia Mare aşteaptă cu sufletul la gură data la care se va da startul programului de casare, în contextul în care sfârşitul anului trecut a condus la o stagnare a vânzărilor de maşini noi.
Programul "Rabla" pare a fi ultima speranţă pentru lucrătorii de la Dacia. Aceştia spun că programul ar putea crea un efect favorabil în contextul în care criza financiară a amorţit vânzările de maşini. Iniţial, programul de casare a maşinilor vechi trebuia să demareze la mijlocul acestei luni, însă dealerii de maşini spun că abia luna viitoare se va da fluierul de start al acţiunii. "Aşteptăm cu sufletul la gură ca programul «Rabla» să fie declanşat. Avem speranţe că acţiunea ar putea începe în 2 martie. Sunt mulţi clienţi care vor să îşi schimbe maşinile vechi cu altele noi, iar acest lucru ar putea să ne crească vânzările.

Citeşte mai mult...
 
Deprecierea leului va majora cu 15 % preţul alimentelor PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Februarie 2009 12:40

La scurt timp după Revelion, produsele alimentare au început şă-şi “rotunjească” preţurile. Atât precupeţele din pieţe, cât şi comercianţii au adăugat câteva procente la preţul de vânzare. Deh, e criză! Acum se anunţă un nou val de scumpiri, de astă dată motivat de devalorizarea leului.

Produsele din industria alimentară se vor scumpi cu până la 15 procente până la sfârşitul lunii, ca urmare a deprecierii monedei naţionale. Aşa a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. El a explicat că o depreciere de 10% a leului, care poate să continue şi lunile următoare, va genera o creştere a preţurilor alimentelor cu 15 procente. Comercianţii s-au grăbit însă şi au scumpit deja multe sortimente. Produsele din carne s-au scumpit încă de luna trecută cu 10-20%, fructele la fel, orezul figurează şi el pe listă, cu o creştere mai mare de 20%. N-au scăpat de majorări de preţ nici făina, legumele sau lactatele.

Citeşte mai mult...
 
Sa-i ardem pe medici! PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Februarie 2009 11:21

S-a deschis sezonul la vanatoarea de vraci. Totul este pregatit. Esafodurile au fost construite, ecranele au fost incinse, se aud halatele albe sfasiate. Sa-i ardem pe medici!

Criza sistemului medical romanesc este o realitate incontestabila, inca din perioada vocalului ministru liberal Eugen Nicolaescu. Exista insa anotimpuri in care apetitul mass-media romanesti pentru relatarea cazurilor grave din spitale creste. Un anotimp care coincide, de obicei, cu vecinatatea unor campanii electorale sau cu instalarea unui nou ministru. Din pacate, cazuri precum cele relatate in ultimele saptamani nu sunt nici noutati si nici exceptii in Romania.

Citeşte mai mult...
 
Primarii de la sate trebuie să închidă gropile de gunoi de pe raza comunei PDF Imprimare Email
Luni, 09 Februarie 2009 07:53

Autorităţile locale din Maramureş sunt obligate, conform actelor normative în vigoare, să ia măsuri pentru închiderea gropilor de deşeuri menajere din mediul rural, până în 16 iulie. Şi terenurile pe care au funcţionat gropile de gunoi vor trebui, la rândul lor, ecologizate.
Există toate şansele ca termenele impuse prin lege să fie prelungite, pentru că primarii au declarat deja că nu vor avea la dispoziţie fondurile necesare pentru a pune în practică o asemenea măsură. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Maramureş, Călin Crişan, atrage însă atenţia că nerespectarea termenului menţionat va duce la aplicarea de sancţiuni contravenţionale. “Am reamintit autorităţilor locale care se află în această situaţie că au obligaţia de a găsi fondurile necesare pentru închiderea depozitelor de deşeuri menajere din mediul rural, care nu figurează între cele cu perioadă de conformare. E adevărat că şi pentru primării este un an greu din punct de vedere financiar. Tocmai de aceea există şanse ca politica în domeniu să fie revizuită. Totuşi, nu este vorba despre un efort financiar deosebit de mare, având în vedere că autorităţile trebuie să restrângă pe o suprafaţă cât mai mică depozitele respective şi să le acopere cu pământ”, a declarat Călin Crişan.

Citeşte mai mult...
 
Inscrierea in clasa I trebuie facuta pana la data de 1 mai PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 10:28

Ministerul Educatiei a recomandat parintilor sa isi inscrie copii in clasa I pana la data de 1 mai 2009. Oficialii institutiei au explicat ca in acest fel vor sa poata face o estimare cat mai clara a numarului de elevi care vor incepe scoala in septembrie 2009, astfel incat sa poata identifica necesarul real de posturi in invatamant. Lista catedrelor vacante titularizabile trebuie afisata pana cel tarziu la data de 22 mai.

Inspectoratatul scolar trebuie sa transmita directorilor unitatilor de invatamant o adresa cu privire la obligatia inscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc in apropierea scolii si ulterior, in limita locurilor disponibile, a celorlalti solicitanti. Ar fi de precizat ca cereri de inscrieri se pot face si dupa 1 mai, pentru ca aceasta nu reprezinta un termen limita.

Citeşte mai mult...
 
Fermierii maramureşeni vor primi ajutor de minimis PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 08:03

Fermierii care au înfiinţat în toamna anului trecut culturi agricole vor primi fondurile promise prin ajutorul de minimis. Guvernul a suplimentat fondul cu 85 milioane lei, astfel că fiecare fermier va putea intra în posesia a 200 de lei pentru fiecare hectar cultivat. În Maramureş, anul trecut s-au înfiinţat peste 6.000 hectare cultivate cu cereale, în special cu grâu. Resursele financiare vor fi asigurate de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pe anii 2008-2009.

Citeşte mai mult...
 
Manual anticriză PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Februarie 2009 11:50

În ediţia de miercuri, Glasul Maramureşului a lansat o provocare prin care cititorii erau solicitaţi să propună "tehnici şi metode de supravieţuire în timp de criză". În urma sugestiilor venite pe adresa redacţiei (telefonic, prin e-mail), dar şi a opiniilor formulate de specialişti în domeniu, redactorii Glasului au întocmit o sinteză a acestor propuneri.

Fără pretenţia ca aceste soluţii să fie general valabile ori să constituie un panaceu pe timp de criză, publicăm lista metodelor propuse de cititori şi aşteptăm în continuare alte idei şi sugestii viabile.
La prima vedere şi la o lectură superficială, soluţiile îţi dau sentimentul unui dejà-vu, mai ales pentru generaţia adultă sau de vârsta a treia. Singura diferenţă este că, în timpul regimului comunist, diminuarea consumului şi economisirea resurselor se făcea prin constrângere, neexistând alternative; pe când, în prezent, alternativa există, oferta de produse şi servicii este bogată şi fiecare persoană sau familie ia decizia pe care o consideră potrivită (în funcţie de cuantumul veniturilor lunare).
"Scenariul" unui stil de viaţă auster nu este ceea ce ne dorim, dar acesta ar putea constitui un colac de salvare pentru multe persoane aflate în situaţii delicate, din pricina crizei financiare care s-a abătut asupra ţărilor Europei.

Ultima actualizare Vineri, 06 Februarie 2009 12:11
Citeşte mai mult...
 
A sosit prima serie de bilete de tratament pe acest an PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 09:52

Veste bună pentru pensionari. A sosit prima tranşă de bilete de tratament pe acest an. Astfel, pentru seria din 9 februarie au fost alocate maramureşului 51 de bilete, ne-a informat Florin Cuc, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Maramureş. Staţiunile în care s-au primit bilete sunt: 1 Mai, Amara, Bijuşa, Buziaş, Covasna, Geoagiu Băi, Moneasa şi Olăneşti. Este vorba de locaţiile cu care Casa Naţională de Pensii are unităţi. Florin Cuc a mai precizat că lista cu locurile disponibile a fost afişată iar cei care şi-au depus cereri la CJP pentru această perioadă sunt rugaţi să se prezinte la sediul instituţiei pentru a-şi ridica biletele.
Bilete pentru celelalte staţiuni se vor primi după adoptarea bugetului de asigurări sociale.

Citeşte mai mult...
 
Din această lună, taxa radio se facturează din oficiu PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 08:08

Persoanele care nu deţin aparate radio şi nu şi-au depus până acum cereri de scutire a plăţii taxei radio vor plăti acest serviciu. Termenul limită a expirat la finele lunii decembrie 2008. “Celor care nu şi-au reînnoit declaraţiile până acum, începând din 1 ianuarie li se facturează automat taxa pentru serviciul public de radio”, ne-a declarat Gheorghe Suciu, directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Baia Mare. Menţionăm că persoanele fizice mai pot depune astfel de declaraţii, dar scutirea va fi operată doar în luna următoare depunerii cererii.
În baza unei ordonanţe apărută anul trecut, declaraţiile pe propria răspundere că nu deţin receptori radio trebuie reînnnoite anual. În caz contrar nu mai beneficiază de scutire pentru serviciile Radiodifuziunii.

Citeşte mai mult...
 
De azi se pot depune proiecte pentru fonduri nerambursabile PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 Decembrie 2008 11:38

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ioan Banc şi Dorina Vlad, director executiv adjunct, respectiv consilier superior în cadrul Departamentului Dezvoltare Rurală din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Maramureş, ne-au informat de sprijinul agricol care se lansează de astăzi. Este vorba despre sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă prin care se pot obţine fonduri nerambursabile prin Măsura 141 “Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă. Beneficiari eligibili pentru sprijinul nerambursabil sunt persoane cu vârste de până la 62 de ani, care desfăşoară activităţi economice, în principal agricole. Astfel de persoane trebuie să mai aibă exploataţii agricole care au o dimensiune economică cuprinsă între 2.400 şi 9.600 de euro (dimensiunea economică este cuprinsă între 2 şi 8 UDE). Această valoare se stabileşte după o metodă determinată în funcţie de structura culturilor şi structura zootehnică.

Citeşte mai mult...
 
Un nou proiect transfrontalier pe Valea Ruscovei PDF Imprimare Email
Luni, 08 Septembrie 2008 07:37

Primăria comunei Poienile de Sub Munte a demarat proiectul “Calea Poienilor - Cooperare transfrontalieră pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei pe Valea Ruscovei”. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României şi are durata de implementare de 12 luni. El are ca arie de desfăşurare comunele Ruscova, Repedea şi Poienile de sub Munte din România, şi localitatea Zelene (raionul Verhovena) din Ucraina. Valoarea proiectului este de 10.280 euro, din care 83.280 reprezintă finanţarea de la UE şi Guvern, iar 17.000 euro este cofinanţarea consiliilor locale.

Citeşte mai mult...
 
Ungurii acuza: Tisa a fost poluata cu metale grele PDF Imprimare Email
Joi, 31 Iulie 2008 21:38

Conform informatiilor furnizate de autoritati de mediu ungare reiese faptul ca s-a inregistrat, duminica, poluare cu mangan, cupru, fier si plumb, precum si niveluri ridicate de cadmiu in toate probele colectate la intrarea Tisei pe teritoriul Ungariei, in zona localitatii Tivadar. Acest lucru se datoreaza deversarii de apa reziduala din iazul de decantare Colbu de la mina Baia Borsa. Cel putin acest lucru sustin toate ONG-urile de mediu din Ungaria.

Citeşte mai mult...
 
Gropile de gunoi ecologice... în aer PDF Imprimare Email
Luni, 12 Mai 2008 11:29

În Maramures, situatia celor douã centre de management integrat al deseurilor e departe de a fi lãmuritã

Dupã cum stiti, autoritãtile judetene „ne tot amenintã” de câtiva ani cu un proiect privind douã gropi de gunoi ecologice mari si late. Finantarea existã, pasii sunt înceti, târâiti, dar... existã! Asa cum se cade unor moroseni hotãrâti, desi primarii fuseserã plimbati prin Europa, sã li se arate cât e de rentabilã o groapã de gunoi, la noi nu se poate.
Se vorbea de câte un loc pe o parte si alta a Gutâiului. Dincolo, s-a încercat la Bocicoiu Mare. Au refuzat. La Petrova. Au refuzat atât autoritãtile locale, cât si localnicii. A acceptat, cu greu, cu lupte, orasul Viseu de Sus, pentru un loc vecin actualei gropi. Dar... între timp, specialistii au constatat cã spatiul e în zonã inundabilã, si ce ti-e cã arunci gunoiul în râul Viseu, ce ti-e cã-l duce apa, de pe rampã... Cade si varianta aceasta, pentru cã statul, Apele Române, primãria nu sunt dispuse sã investeascã în diguri de miliarde. La care autoritatea localã, asa cum am anuntat noi „la prima mânã, fierbinte”, a blocat accesul tuturor localitãtilor vecine la groapa lor de gunoi, drept rãzbunare. Primãriile din zonã, cum ar fi cea din Viseu de Jos, au reactionat. Nici azi nu s-a deblocat situatia, desi unii mai primesc tacit acordul de a depozita... „da’ sã nu se afle în Baia Mare...”

SURSA: Glasul Maramuresului

Ultima actualizare Luni, 12 Mai 2008 11:44
 
« ÎnceputAnterior191192193194195UrmătorSfârşit »

Page 194 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact