logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Curentul electric ar putea fi mai scump din luna aprilie PDF Imprimare Email
Luni, 02 Martie 2009 21:13

Curentul electric s-ar putea scumpi de luna viitoare. De vină ar putea fi consumul redus de energie electrică, în timp ce costurile de producţie au rămas ridicate. Producătorii caută soluţii să acopere diferenţa şi, cel mai probabil, se va întâmpla prin majorarea preţului pe kilowatt. Pentru asta au însă nevoie de acordul ANRE - ceea ce nu e chiar uşor de obţinut.

În primele luni ale anului, românii au consumat cu aproape 8% mai puţină energie. În sistemul energetic, o cerere mai mică faţă de ofertă nu duce la o scădere de preţ ci dimpotrivă. Aceasta pentru că toate costurile mari de producţie şi de investiţii trebuie acoperite.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii maramureseni se pregatesc de greva generala PDF Imprimare Email
Luni, 02 Martie 2009 17:18

Liviu Marian PopNemultumiti de faptul ca cei din Guvern intentioneaza sa elimine sporurile din invatamant, profesorii maramureseni se pregatesc de greva generala.

“Starea de nemultumire din sistemul de invatamant creste in fiecare zi, iar tensiunile sunt inerente daca acest proiect de hotarare va fi pus in practica. Noi mai asteptam intalnirea de maine, de la Ministerul Muncii cand se doreste introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect si in acelasi timp am solicitat primului ministru o intalnire impreuna cu toate confederatiile. Abia dupa aceea vom lua o decizie vizavi de viitoarele noastre actiuni. Daca acest proiect va fi aprobat in forma actuala ne putem astepta la forme de protest spontane, nedirijate, care ar putea ajunge pana la greva generala”, a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Ţara mea se cheama România! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Martie 2009 15:18

A inceput de ceva timp sa circule pe Internet un text care provoaca multe polemici. Am decis sa-l reproducem si noi deoarece dorim sa vedem care este opinia cititorilor nostri despre acest subiect. Mentionam ca nu dorim sa incitam la xenofobism, ura rasiala sau violenta fata de co-nationalii nostri de etnie rroma prin reproducerea acestui material. Respectam comunitatea de etnie rroma, noi toti fiind egali in drepturi si obligatii in fata legii (si in fata lui Dumnezeu). Speram ca nici cititorii acestui portal de stiri nu vor dezvolta astfel de convingeri in urma lecturarii acestui articol deoarece nu acesta este scopul materialului.

Ultima actualizare Duminică, 01 Martie 2009 16:17
Citeşte mai mult...
 
Au aparut subiectele de Bac 2009! PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 19:56

Subiectele de bacalaureat 2009 sunt publicate pe site-ul Ministerului Educatiei, http://www.edu.ro sau SUBIECTE BAC 2009. Un numar de 12 servere asigura serviciile de internet ale site-ului pe care sunt publicate subiectele care se vor regasi pe biletele de examen din sesiunile acestui an scolar. 

Conform metodologiei, pana pe 16 martie, toti elevii din clasele liceale terminale vor trebui sa isi exprime, in scris, optiunile pentru obiectele de studiu la care vor sustine examenul de bacalaureat.

Citeşte mai mult...
 
Proiect OUG: Functionarii publici pierd sporuri si prime consistente. Numai profesorii pana in 35 de ani mai primesc bani de carti PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 15:06

Emil BocULTIMA ORA: Sindicatele vor da in judecata Guvernul, vor sesiza organismele internationale si vor recurge la proteste daca Guvernul va aproba proiectul OUG asa cum le-a fost prezentat vineri la Ministerul Finantelor.

Sindicalistii sunt foarte nemultumiti ca nu au fost consultati la elaborara acestui proiect si spun ca nu vor accepta sa li se taie niciun spor in plus decat cele convenite in urma cu o luna cu Premierul Emil Boc, mai precis sporul de 75% pentru functionarii publici care lucreaza cu fonduri europene, 15% pentru cunoasterea unor limbi straine.

Asadar, liderii de sindicat nu vor accepta ca bugetarii sa nu mai primeasca salarii de merit, bani pentru orele suplimentare, prima de 2% din fondul de salarii si nici cei 100 de euro pentru carti pe care ii luau toate cadrele didactice.

Ultima actualizare Vineri, 27 Februarie 2009 15:11
Citeşte mai mult...
 
Salariul mediu pe economie va creste cu 10% pana in 2013 PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 11:47

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, considera ca salariul mediu pe economie va beneficia de o crestere de aproximativ 10 procente pana in anul 2013.

 „Sunt multe discutii despre modul in care se calculeaza salariile. Salariul mediu in euro de anul acesta va creste cu 10% pana in anul 2012-2013. Vorbim aici de cifre medii, dar oricum va fi un decalaj intre mediul rural si cel urban. Trebuie sa avem in vedere faptul ca, intrand in zona euro, s-ar putea ca unii sa se simta bine, iar altii mai putin bine”, a explicat Isarescu.

 Referitor la deficitul bugetar de 3% din PIB, cu care Romania a intrat in anul 2009, guvernatorul BNR cosidera ca in acest caz Guvernul ar trebui sa accepte acest deficit si sa incerce lunar sa isi plateasca datoriile.

Citeşte mai mult...
 
Pensionarii cu venituri mici vor primi medicamente compensate cu 90% PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 07:57

De la 1 martie, pensionarii cu venituri de până la 600 de lei vor beneficia de medicamente compensate 90%. Compensarea se va face din preţul de referinţă care se aplică medicamentelor corespunzătoare Denumirilor Comune Internaţionale prevăzute în sublista B. “Pensionarilor care au venituri de până la 600 de lei li se va putea elibera o singură prescripţie medicală pe lună. S-a specificat faptul că sumele vor fi asigurate 50% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate iar 40% din bugetul Ministerului Sănătăţii, din taxa pentru viciu. Dar avem o nelămurire. Nu se specifică nicăieri cine se va face vinovat dacă pacientul va declara că are doar 600 de lei, dar de fapt mai realizează şi alte venituri. Sperăm să nu fim nevoiţi, noi, medicii de familie, să facem pe detectivii”, a părecizat der. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Duminică este Lăsatul secului pentru Postul Mare PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Februarie 2009 07:28

Duminică, 1 martie, este ultima zi dinaintea Paştelui, în care se pot consuma mâncăruri de dulce (fără lapte, carne, brânză) pentru credincioşii ortodocşi şi greco-catolici. Asta pentru că luni începe Postul Mare al Paştelui. După cum ne-a informat pr. dr. Cristian Ştefan, la începtul Postului Mare găsim Marele Canon de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul. Împărţit în patru părţi, este citit la vremea Vecerniei, în serile primelor patru zile ale Postului. Canonul poate fi descris cel mai bine ca o plângere care ne vorbeşte despre proporţiile şi adâncimea păcatului, tulburând sufletul cu jale, căinţă şi nădejde. Cu o măiestrie unică, Sfântul Andrei Criteanul împleteşte marile teme biblice (Adam şi Eva, Raiul şi căderea în păcat, Noe şi Potopul, David, Pământul făgăduinţei şi, în cele din urmă, Hristos şi Biserica) - cu mărturisirea păcatului şi cu pocăinţa.

Citeşte mai mult...
 
De meserie… Şomer PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 11:52

Creşte numărul persoanelor care vor rămâne fără locuri de muncă, în Maramureş. În luna martie, vor fi "puşi pe liber" 430 de muncitori, majoritatea prestând servicii în minerit şi metalurgie. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Maramureş spun că îngrijorător este faptul că, în prezent, există doar 180 de joburi disponibile, dintre care zece sunt pentru persoanele cu studii superioare.

La nivelul judeţului nostru, societăţile comerciale renunţă la un număr tot mai mare de angajaţi din cauza lipsei banilor. Luna viitoare, se anunţă un număr dublu de disponibilizări faţă de până acum. Dacă în luna februarie au fost înregistrate 247 de persoane concediate, în martie, peste 400 de maramureşeni nu vor mai fi primiţi la locul de muncă. Din domeniul construcţiilor metalice, SC MATRIX SA a anunţat Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş că urmează să disponibilizeze 20 de persoane. SC Karelia Upofloor SRL, ce are ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, disponibilizează 75 de angajaţi începând cu luna viitoare.

Citeşte mai mult...
 
"Am condamnat-o la închisoare, pentru că m-a sfidat" PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 11:47

INTERVIU CU PREŞEDINTELE JUDECĂTORIEI DRAGOMIREŞTI, TEODOR COMAN, CEL CARE A JUDECAT PROCESUL MARIŞCĂI CHIŞ DIN SĂLIŞTEA DE SUS

- Ştiţi care au fost cauzele care au dus la condamnarea acestei femei?
- Terenul din litigiu a aparţinut soţului ei. Nu ea a fost proprietara. Ulterior, soţul ei a depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Şi s-a reconstituit. S-a dat sentinţa civilă, a fost condamnată la închisoare, deoarece, în faţa mea, când i s-a cerut să lase în deplină posesie şi folosinţă celui care avea titlul de proprietate, a spus: "Puteţi să mă duceţi şi în închisoare, pentru că eu nu mă las de teren». Nu era proprietatea ei, ci a soţului, care era îndreptăţit să reclame acest teren.

- Cum se poate că, pentru trei ţăruşi smulşi, aţi decis condamnarea la închisoare?
- Pentru că a sfidat o hotărâre judecătorească, afirmând că nu se lasă de acest teren chiar dacă va fi dusă în puşcărie.

Citeşte mai mult...
 
1 iunie - înscrierea copiilor în grădiniţe PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 09:24

Conform metodologiei, copiii din grupa mijlocie şi grupa mare trebuie reînscrişi în grădiniţele pe care le urmează în decursul lunii mai. Măsura are rolul de a ajuta Inspectoratul Şcolar să aproximeze numărul copiilor care vor deveni şcolari din toamnă, dar şi numărul locurilor disponibile în grupa mică în grădiniţele din Baia Mare.

Înscrierea copiilor în grupa mică va începe în 1 iunie. Astfel, fiecare grădiniţă va afişa la avizier numărul de locuri disponibile din unitate, după care, săptămânal, se va întocmi o statistică privind numărul de copii înscrişi între timp, totul pentru asigurarea transparenţei şi evitarea problemelor de orice tip.
"Suntem pe un trend crescător al natalităţii. Deci, ne aşteptăm la o creştere a numărului de cereri în grădiniţe. Din estimările noastre, aproximativ 5.000 - 5.200 de copii se vor înscrie în grădiniţe anul acesta în grupa mică", declară inspectorul Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

• Bătălie pe grădiniţele cu program prelungit

Citeşte mai mult...
 
Maşina avariată poate fi dusă direct la firma de asigurare PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 11:22

Începând cu 1 ianuarie 2009, a intrat în vigoare Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 12, din 10.07.2008, prin care au fost aprobate Normele privind procedura de întocmire şi eliberare a documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor.

Astfel, în situaţia în care în evenimentul rutier au fost implicate două vehicule şi numai unul din acestea a fost avariat, conducătorul vehiculului avariat, pentru care există o asigurare facultativă de avarii auto valabilă, se poate prezenta direct la societatea de asigurări. El poate cere eliberarea documentului de introducere în reparaţie a vehiculului, fără a mai fi obligatoriu să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia a avut loc evenimentul. Dacă, ulterior producerii accidentului, conducătorul vehiculului care nu a fost avariat se prezintă la unitatea de poliţie pe raza căruia s-a produs evenimentul, lucrătorul de poliţie nu aplică sancţiunea în condiţiile în care acesta prezintă documentul de introducere în reparaţie a vehiculului eliberat de asigurator. Totodată, nu ia nici măsura ridicării în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 de zile.

Citeşte mai mult...
 
Workshop pentru părinţii copiilor autişti PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 10:48

În perioada 28 februarie - 1 martie, Asociaţia Autism Baia Mare va organiza un workshop de informare şi consiliere pentru părinţii copiilor cu autism.

Va participa şi un reprezentant al Centrului Medical Napocensis Bucureşti. Deoarece numărul de locuri este limitat, 30, este recomandată participarea părintelui care se ocupă cel mai mult de copil. Pentru înscrieri şi detalii puteţi apela numerele 0751-089520 sau 0742-993067.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 189 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact