logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Proiect al Ministerului Educatiei: Fişe de observaţie a elevilor după fiecare oră de curs PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:35

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a dat publicităţii un nou proiect de lege care vizează reforma învăţământului preuniversitar. Potrivit site-ului www.realitatea.net, Ecaterina Andronescu doreşte ca la finalul fiecărei ore, dascălul să noteze activitatea fiecărui elev în parte (!) la cursul din ziua respectivă.

Notiţele vor trebui să conţină felul în care s-a comportat elevul la ora de curs din punctul de vedere al cunoştinţelor abordate, dar şi din punctul de vedere al disciplinei. Ministrul consideră că, în acest fel, evaluarea elevilor ar fi mult mai corectă.
"Nu mi se pare o idee strălucită. Este perfect normal ca fiecare dascăl să realizeze o fişă de observaţie cu fiecare elev, dar nu să fie o datorie a cadrului didactic să realizeze zilnic o analiză a fiecărui elev în parte. Mi se pare că decizia conform căreia dascălul trebuie să realizeze zilnic portretul fiecărui elev în parte e uşor hazlie. Mă îndoiesc că va trece de Parlament", declară inspectorul Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

Ultima actualizare Vineri, 13 Martie 2009 08:42
Citeşte mai mult...
 
Actorii "s-au dat în spectacol" în faţa Prefecturii PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:23

Ieri, în faţa Prefecturii Maramureş, aproximativ 30 de sindicalişti din cultură afiliaţi confederaţiilor Cartel Alfa şi BNS Maramureş s-au adunat pentru a protesta faţă de anumite legi pe care Guvernul Boc doreşte să le pună în aplicare. Pe o vreme ploioasă, actorii au lăsat scena teatrului şi au ales să dea o reprezentaţie pe "scena" Prefecturii.

Anul trecut, Guvernul Tăriceanu a decis să aducă modificări Legii 353/2007, mai ales în privinţa normelor de aplicare ale acestui act normativ. Actorii consideră că normele de aplicare ale acestei legi, stabilite de Guvernul Tăriceanu, sunt nepotrivite şi-i dezavantajează pe cei care muncesc în teatrele româneşti, unii fiind nevoiţi să-şi caute de lucru în altă parte.
"Este o lege care în primul rând nu se poate aplica, de aceea sindicatele au cerut abrogarea acestui act normativ. În principiu, această lege ne-ar avantaja, pentru că ne oferă salarii mai mari, ea nu poate fi pusă niciodată în practică.

Citeşte mai mult...
 
"Război" în rândul cadrelor didactice PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:18

Ministerul Educaţiei a hotărât să reducă numărul de ore din programul elevilor. În loc de 33 sau 34 câte sunt acum, începând cu anul şcolar următor, numărul maxim de ore va fi de 30. Motivaţia deciziei este reducerea programei prea încărcate pe care elevii o au de suportat din cauza sistemului educaţional deficitar.

Unele noţiuni sunt considerate inutile atât de elevi, cât şi de părinţi sau chiar profesori. Tinerii sunt nevoiţi să memoreze sau să parcurgă o programă stufoasă, în care sunt cuprinse informaţii ce ulterior se dovedesc a fi inutile. Sistemul de învăţământ din România "scârţâie" şi la capitolul practică. Orele în care elevii ar trebui să îşi pună în valoare abilităţile şi competenţele sunt folosite… tot pentru "dictarea" materiei. Măsura de a diminua numărul de ore este mai mult decât bine-venită, însă astfel există pericolul ca unii dascăli să îşi piardă locul de muncă, lucru de neacceptat de sindicaliştii din învăţământ. S-a zvonit mai întâi că vor fi scoase din orar orele de educaţie fizică, apoi că vor avea de suferit materiile opţionale, iar un alt zvon susţinea că şi istoria va fi scoasă din lista disciplinelor care se predau în liceele tehnologice.

Citeşte mai mult...
 
Elevii de 15 ani vor fi testaţi cât de bine ştiu să citească PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:05

PISA este un program internaţional de evaluare standartizată a elevilor. Domeniul principal al evaluării PISA 2009 este citirea/lectura. Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş, a precizat că “acest program evaluează competenţele elevilor aflaţi spre finalul educaţiei obligatorii, al cunoştinţelor şi deprinderilor de bază, esenţiale atât pentru continuarea studiilor, cât şi pentru participarea deplină la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii”. Testarea PISA se va realiza în 18 martie, în 159 de şcoli din ţara noastră, şi va cuprinde 5.000 de elevi care au vârsta de 15 ani din gimnaziu, SAM şi licee.
Din Maramureş vor fi testaţi elevi de la Grupul Şcolar Transporturi Auto Baia Sprie, Grupul Şcolar Rozavlea, Liceul Teoretic “Petru Rareş” şi Liceul “Regele Ferdinand” din Sighet. Raportul internaţional al testării 2009 este planificat să apară în luna decembrie 2010.

Citeşte mai mult...
 
Farmaciile nu au primit încă banii pe medicamentele eliberate în ianuarie PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 07:46

Farmaciile din Maramureş au eliberat în ianuarie medicamente în regim compensat şi gratuit în valoare totală de 6.647.000 lei. Însă sumele nu au fost decontate. Asta deoarece Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş are la dispoziţie pentru decontare 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de către farmacie şi 45 de zile calendaristice în ceea ce priveşte medicaţia din programele naţionale de sănătate. 
“Putem să spunem că pe acest segment de activitate nu ne confruntăm cu disfuncţionalităţi. Până în prezent nu am primit nicio reclamaţie la sediul instituţiei, deşi traversăm un sezon caracteristic cu viroze respiratorii sau cazuri de gripă”, a precizat Claudia Ganea, purtător de cuvânt al CAS Maramureş. Chiar dacă farmaciile nu au medicamentele prescrise de medicii specialişti sau de familie, acestea trebuie să se aprovizioneze în maximum 12 ore în cazul unui pacient care solicită tratamentul pentru o boală acută. Dacă este vorba de o boală subacută, termenul de aprovizionare este de 48 de ore pentru bolile cronice. Altfel, farmacia respectivă riscă să îşi piardă contractul semnat cu CAS.

Citeşte mai mult...
 
Scrisoare deschisă către Prefectura Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 15:53
Domnului prefect, profesor Sandu POCOL

Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani, după cum bine ştiţi şi domnia voastră, când, salariaţii din învăţământ din Maramureş se confruntă cu o întârziere nepermis de mare la primirea drepturilor salariale. Iar acest lucru, ironia sorţii, se întâmplă pe mandatul unui prefect-cadru didactic.

Recunoaştem că nu ne aşteptam ca noul prefect al Maramureşului să nu susţină cauza colegilor de breaslă, ba mai mult să şi dezinformeze. Luni, 9 martie 2009 ne-aţi promis (pentru a doua oară) că în două zile colegii vor primi salariul 13 şi diferenţele salariale, iar după cele două zile ne spuneţi că nu sunt bani. Explicaţiile contradictorii din săptămâna aceasta ne fac să tragem nişte concluzii negative în ceea ce vă priveşte şi asupra statutului pe care vi l-aţi asumat în defavoarea catedrei.

Domnule prefect, ce ar trebui să înţeleagă salariaţii din învăţământ în condiţiile în care, în ziua votării bugetului în şedinţa Consiliului Judeţean de ieri, 11 martie 2009, preşedintele CJ, Mircea Man a afirmat pe un post de televiziune local că bugetul judeţului a crescut cu 8 procente, iar dumneavoastră ne spuneţi că nu sunt bani? Ce explicaţii trebuie să le dăm colegii noştri atâta timp cât, în marea majoritate a judeţelor ţării, salariul 13 s-a acordat de mai multă vreme?

Citeşte mai mult...
 
Profesorii asteapta inca al 13-lea salariu PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 12:00

Prefectura si Consiliul Judetean Maramures au anuntat cu sure si trambite in data de 9 martie ca dascalii maramureseni vor primi al 13-lea salariu in doua zile. De atunci au trecut insa trei zile si banii se lasa asteptati.

Contactat telefonic, prefectul Sandu Pocol a spus doar ca “se fac toate eforturile pentru ca profesorii sa primeasca aceste sume”, fara a da detalii sau explicatii despre termenul impus chiar de dansul si intarzierea aparuta pe parcurs.

La randul sau, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a declarat pentru citynews.ro ca banii vor ajunge in buzunarele profesorilor pana la finalul lunii martie.

Citeşte mai mult...
 
APIA cere mentinerea actualei taxe auto pe parcursul anului 2009 si se opune transformarii ei in impozit anual PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 12:00

Taxa auto ar trebui sa ramana in forma actuala pe tot parcursul acestui an, pentru ca franeaza intrarea de masini foarte vechi in tara, iar impozitul anual pe care Ministerul Mediului vrea sa-l introduca nu este o solutie pentru piata auto romaneasca, a declarat joi vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania, Brent Valmar, la o conferinta organizata de Mediafax.

El sustine ca taxa auto de prima inmatriculare ar trebui mentinuta la nivelul stabilit prin ordonanta din februarie - cand taxa a fost redusa cu 30% pentru masinile second-hand. In opinia sa, daca se creeaza in piata un nivel de asteptare, oamenii nu prea mai cumpara masini, in speranta ca viitoarea taxa va fi mai mica, iar acest lucru este periculos.

Despre propunerea Ministerului Mediului, care vrea sa treaca prin Parlament anul acesta o lege care sa inlocuiasca taxa auto cu un impozit anual, Valmar spune ca initiativa nu este o solutie si ar pedepsi multi posesori de masini vechi.

Citeşte mai mult...
 
Protest al localnicilor împotriva preşedintelui judecătoriei Dragomireşti PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:57

Teodor Coman, preşedintele Judecătoriei Dragomireşti, este tot mai contestat. Un grup de localnici s-a adunat în faţa instituţiei pe care Coman o conduce, în semn de protest faţă de modul în care acesta soluţionează anumite dosare. Oamenii îl acuză pe magistrat de legături dubioase cu primarii de pe Valea Izei şi de faptul că falsifică anumite acte prezente în dosarele aflate pe rol.

Preşedintele Judecătoriei Dragomireşti se află într-o situaţie delicată. După condamnarea unei localnice din Săliştea, pentru smulgerea a trei ţăruşi bătuţi în pământ de executorul judecătoresc, au avut loc mai multe proteste stradale ale celor din zonă. Aceştia s-au solidarizat cu Marişca Chiş, la fel cum a făcut şi presa locală. Cu puţin timp înainte de a fi încarcerată, femeia a fost graţiată de preşedintele Traian Băsescu. Acum, judecătorul Teodor Coman a fost pus la zid de mai multe persoane nemulţumite de prestaţia sa ca magistrat. În cursul acestei săptămâni, localnicii din mai multe comune de pe Valea Izei s-au adunat la Dragomireşti, într-o acţiune de protest faţă de Teodor Coman.

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 10:03
Citeşte mai mult...
 
Elevii de a XII-a vor invata alternativ istorie si geografie PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:40

Liviu Marian PopNegocieri ample la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), acolo unde reprezentantii sindicatelor au incercat sa “carpeasca” planurile cadru intocmite peste noapte de ministrul Ecaterina Andronescu.

Mult controversata eliminare din programa a unor ore de educatie fizica, istorie, limba straina si consiliere a fost analizata de membrii Comisiei de Dialog Social, care au rezolvat doar partial aceste nemultumiri ale dascalilor din intreaga tara.

Citeşte mai mult...
 
Tinerii pot înfiinţa exploataţii agricole cu fonduri nerambursabile PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:51

Majoritatea celor care lucrează în agricultură sunt persoane vârstnice. Tinerii s-au îndreptat spre alte munci, mulţi dintre ei fiind plecaţi pentru un trai mai bun în străinătate. Din păcate, lucrurile merg prost şi în afara graniţelor, dar şi în agricultura noastră, care ajunge încet la “sapă de lemn”. Guvernanţii încearcă să mai salveze ce se poate oferind unele facilităţi acestei categorii de persoane, punând la bătaie Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Acest program pune la dispoziţia tinerilor fermieri fonduri nerambursabile în sumă totală de 337.221.484 euro pentru înfiinţarea exploataţiilor agricole prin Măsura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”. Fondurile pot fi solicitate de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) până la finele lui 2013. Fondurile nerambursabile sunt acordate pentru fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare).

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 09:08
Citeşte mai mult...
 
Campanie de sensibilizare a cetăţenilor pentru a dona sânge PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:41

Asociaţia Jurnaliştilor Donatori de Sânge Maramureş, Asociaţia Centrelor de Transfuzii Sanguine din judeţele Cluj, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Alba şi Mureş, alături de sponsorii E-ON România şi compania farmaceutică AC Helcor, s-au unit pentru a demara o campanie de sensibilizare a persoanelor care pot dona sânge.

“Picătură cu picătură sângele tău, secundă cu secundă viaţa mea”, aşa se numeşte campania de sensibilizare care are ca scop stimularea donatorilor de sânge. Aceasta se desfăşoară în perioada 1 martie-20 mai. La o conferinţă de presă organizată ieri, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Baia Mare, au fost prezenţi organizatorii acestei campanii, precum şi Jean Paul Doumas, preşedintele unei asociaţii de donatori din Franţa. “De opt ani colaborăm cu Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureş. Ne dorim ca şi acest judeţ să ajungă la nivelul celor din Franţa. Avem o experienţă bogată, dar putem să spunem că şi noi ne confruntăm cu lipsa sângelui transfuzabil. Trebuie să derulăm campanii de sensibilizare în rândul tinerilor. Astfel, ajunşi la maturitate, aceştia vor fi familiarizaţi să doneze sânge. Să nu uităm că sângele nu este un medicament, nu este o marfă, ci salvează vieţi”, este de părere Jean Paul Doumas.

Citeşte mai mult...
 
A apărut oferta de tabere pentru vacanţa de vară PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:36

Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Maramureş lansează, în această perioadă, oferta de tabere pentru vacanţa de vară. Anul acesta, tinerii pot petrece un sejur într-una din locaţiile puse la dispoziţie de Ministerul Tineretului şi Sportului. Seriile de tabără sunt de 6 nopţi de cazare cu 6 pensiuni complete. Preţul este cuprins între 50 şi 57 lei/persoană/zi. Astfel, tinerii maramureşeni pot petrece câteva zile, la preţuri avantajoase, în: Arieşeni, Poiana Vadului, Roica, Moneasa, Piteşti, Valea Budului, Codrii de Aramă, Predeal, Sângeorz Băi, Remeţi, Poiana Pinului, Arbanaşi, Vila Klauss, Râul Alb, Leghia, Pădureni, Eforie Sud, 2 Mai, Căprioara, Cerbul, Vânătorul, Stejarul, Griffon Youth Hostel, Tismana, Băile Homorod, Costeşti, Amara, Muncel, Sovata, Cozia, “Casa Elevilor”, Şoimul Buşteni, Izvoarele Barcăului, Bucşoaia, “Zimnicea”, Poieni Strâmbu etc. Rezervarea locurilor se poate face la sediul instituţiei din Baia Mare, la telefon 0262-217123.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 185 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact