logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Asigurări auto mai scumpe pentru pensionari PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Iunie 2016 07:51

Firmele de asigurări s-au prins de şmecheria de a înmatricula maşina pe bunici sau părinţi, ca să plăteşti o asigurare auto mai mică. Agenţii de asigurări din Baia Mare recunosc că se înregistrează o creştere a preţurilor la asigurări pentru pensionari tocmai din această cauză.

„Trendul la RCA oricum e unul în creştere. Am observat că se ţine cont de sistemul de bonusare, un pic mai bine decât în alţi ani. Se fidelizează clientul care are, spre exemplu, şase sau şapte ani fără daună. Şi au fost clienţi care au avut primă mai mică decât acum şase luni sau un an. Tinerii sunt arşi la buzunare cu asigurarea auto, dar avem şi o mărire a preţurilor la pensionari. Că firmele de asigurări s-au prins de figură, că mulţi treceau maşina pe bunici tocmai pentru a putea plăti o asigurare mai mică. Aici au crescut un pic preţurile”, a spus un agent de asigurări din Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Se vor elimina copiile legalizate pentru diverse documente, cazierul judiciar se va solicita între instituții PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Iunie 2016 07:29

Guvernul a adoptat în ședința de marți un pachet de măsuri pentru debirocratizare, printre care eliminarea copiilor legalizate pentru diverse documente, transmiterea cazierului judiciar între instituții, posibilitatea trimiterii prin email a copiei după buletinul de identitate sau plata prin card la ghișeele ANAF sau la Trezorerie.

"Am reușit totuși să punem azi pe masa Guvernului și să pregătim pentru decizie un pachet de măsuri care, sperăm noi, în timp, să simplifice viața cetățenilor și a contribuabililor. Cazierul judiciar care era solicitat pentru foarte multe decizii sau tipuri de documente oferite cetățenilor, (...) conform cu această ordonanță de urgență se va solicita doar între instituții, în așa fel încât cetățeanul nu va mai trebui să se plimbe între ghișee, să scoată cazierul judiciar pe o hârtie de la un ghișeu și să îl depună la alt ghișeu. (...) Instituțiile statului vor fi abilitate și obligate să se organizeze în așa fel încât să poată să transmită direct aceste date. Copiile după buletin, care se solicită, la fel, la foarte multe dosare, ele vor putea fi trimise și prin email și actul normativ (...) prevede că în termen de 30 de zile instituțiile publice au obligația să anunțe adresa de email la care se vor putea transmite aceste documente atunci când ele sunt solicitate. Se vor elimina copiile legalizate pentru o serie de documente. Această legalizare se va face conform cu originalul de către funcționarii care solicită aceste documente, în așa fel încât nu vor mai trebui cheltuieli suplimentare sau să punem oamenii în plus pe drumuri pentru chestiuni care se pot face și mai simplu", a explicat prim-ministrul la începutul ședinței de Guvern.  

Citeşte mai mult...
 
Toate panzele sus! - Au trecut 40 de ani de la ecranizarea cartii lui Radu Tudoran PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 28 Iunie 2016 08:56

Anul acesta se implinesc 40 de ani de la ecranizarea faimosului roman ''Toate panzele sus'' al lui Radu Tudoran. Cartea a fost publicata in 1954 si a avut un succes enorm inca de la prima editie, reeditarile din zilele noastre bucurandu-se si ele de aceeasi atentie. Multi dintre parintii nostri probabil isi aduc aminte de aceasta carte si de film, noi cei mai tineri am vazut filmul probabil, cartea am citit-o mai putini, dar cu totii am trait cu emotie fiecare episod din celebra serie. 

Filmul a aparut si pe DVD, iar cartea a fost reeditata in colectia ''Biblioteca pentru toti'' a Jurnalului National si a disparut extrem de repede de pe rafturi. 

Atat cartea - pe care o recomand pe deplin, cat si filmul ar trebui sa faca parte din colectia personala a oricarui pasionat de romane de aventuri. Pentru cei mici, filmul este chiar indicat si nu trebuie ratat.

Povestea, care i-a tinut cu sufletul la gura pe copiii, adolescentii si tinerii mai multor generatii, este o pledoarie pentru prietenie, o poveste despre aventura cunoasterii, intr-o calatorie captivanta si plina de peripetii pe marile si oceanele lumii.

Anton Lupan, un tanar inginer roman si capitan al goeletei Speranta, pleaca impreuna cu echipajul vasului, in cautarea lui Pierre Vaillant, prietenul sau francez, disparut dupa o infruntare cu piratii Spanu si Husein. Personajele lui Tudoran trec prin uragane, lupte cu pirati, capcane, impuscaturi si confruntari de poveste.

Citeşte mai mult...
 
DRAGOMIREŞTI: „Cerem oamenilor taxe, dar nu avem apă” PDF Imprimare Email
Marţi, 28 Iunie 2016 08:50

Înainte de a fi preluat mandatul, am stat de vorbă cu primarul ales al orăşelului Dragomireşti, localitate greu încercată, de o vreme, în fel şi chip. Un mandat cu un primar bolnav, un altul plin de scandaluri şi conflicte le-au ajuns locuitorilor!

Vasile Ţiplea este absolvent de teologie şi istorie, cu master în teologie. A fost preot şi profesor, a lucrat patru ani în Statele Unite, a revenit în lumea afacerilor, are experienţă managerială în două companii, deţine o companie de prelucrare a pietrei naturale. Ne vorbeşte despre priorităţile lui ca viitor primar:

Tot el continuă: „Avem un medic ce vine cu jumătate de normă din Săcel... Am o sarcină dificilă, nu? Şi ar mai fi ceva, ca proiect, să modernizăm băile vechi de păcură. Şi vreau administraţie, nu politică!”.

Fără nicio legătură, fără niciun fel de înţelegere prealabilă, am aflat şi părerea „sătenilor” din oraşul

Dragomireşti despre noul primar: „Om avea şi costume, că de opinci ne-am hrănit! Că are două facultăţi...”.

Citeşte mai mult...
 
Piedone a plecat spre alte locuri....Ciao comisare! PDF Imprimare Email
Marţi, 28 Iunie 2016 08:00

Actorul italian Bud Spencer a murit luni la vârsta de 86, a anunțat fiul său citat de agențiile de presă internaționale.

Spencer, al cărui nume era Carlo Pedersoli, s-a născut în Napoli, la 31 octombrie 1929 și a jucat în peste 40 de filme, dintre care 20 împreună cu actorul Terence Hill, al carui nume real era Mario Girotti. Genul cinematrografic 'western spaghetti' în care a jucat, i-a adus faima, având o mare priză la public în Italia și Germania, notează agenția DPA.

Filmele sale cele mai cunoscute sunt 'They Call Me Trinity' (1970), 'All The Way, Boys' (1972), 'My Name is Nobody' (1973), 'A Friend Is A Treasure' (1981).

Fiul lui Bud Spencer, Giuseppe Pedersoli a declarat agenției italiene de știri ANSA, că tatăl său nu a suferit și a avut alături pe toți apropiații săi. Ultimele sale cuvinte au fost "Va mulțumesc''.

La anunțarea morții sale, numeroase omagii i-au fost aduse în Italia, pe rețelele sociale. Premierul Matteo Renzi a postat pe Twitter: "Ciao Bud Spencer, te-am iubit cu toții", notează agenția France Presse (AFP).

Ministrul italian al culturii Dario Franceschini a omagiat la rândul său pe Bud Spencer ca "un mare interpret al cinematografiei italiene, care în timpul îndelungatei sale cariere a reușit să distreze generații și de a cucerit audiența cu un mare profesionalism".

Citeşte mai mult...
 
Ghid de supraviețuire în apartamente, pe caniculă. Câteva reguli care îți asigură confortul PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Iunie 2016 09:26

Temperatura excesivă din apartamente afectează tot mai mulți pacienți. În special vârstnicii cu afecțiuni cardiovasculare, neurologice sau respiratorii au avut în ultima perioadă probleme de sănătate dar au fost și numeroase cazuri în care copii au avut nevoie de asistență de urgență.
 
Cei mai expuși sunt cei care locuiesc în apartamentele situate la ultimul etaj din blocuri acoperite cu bitum sau tablă.
 
Pentru a nu fi afectați de „capcana” termică din apartamente medicul de urgență Tudor Ciuhodaru face câteva recomandări.
Citeşte mai mult...
 
Ce este interzis pe Facebook si ce nu PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Iunie 2016 12:26

Facebook, reteaua de socializare cu cei mai multi utilizatori (1.65 de miliarde), este locul unde libertatea de exprimare, gandurile, sentimentele si prieteniile sunt la comun. Saptamana trecuta, asasinarea unui tanar de 28 de ani din Chicago a fost transmisa live pe Facebook. Timp de un minut, barbatul s-a filmat cu prietenii, iar apoi s-au auzit focuri de arma si tipete. Facebook nu a sters inca acel video de pe profilul sau, iar intrebarea este "De ce?"
Ultima actualizare Miercuri, 22 Iunie 2016 12:50
Citeşte mai mult...
 
ITM Maramures va intensifica controalele in randul angajatorilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Iunie 2016 09:07

Ca urmare a avertizarilor emise de Administratia Nationala de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse in zilele urmatoare, in care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in cea mai mare parte a tarii, Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla respectarea masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

  1. Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme:

  2. a) asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute ;

  3. b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;

  4. c) trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme .

  5. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:

Citeşte mai mult...
 
Anul turistic 2016 a debutat cu stângul în Maramureş PDF Imprimare Email
Marţi, 21 Iunie 2016 09:37

Temperaturile strică planurile proprietarilor de pensiuni din judeţul Maramureş. Sezonul turistic 2016 poate fi unul foarte bun dacă vremea va ţine cu turiştii sau poate fi unul foarte prost, dacă ploile vor face legea în această vară. Deocamdată, susţine primarul din Ocna-Şugatag, Mihai Ivaszuk, sezonul turistic 2016 nu a debutat sub cele mai bune auspicii.

„Este catastrofal cum arată sezonul turistic acum, la început. Avem turişti care s-au cazat deja aici în staţiune, peste 100 de persoane. Dar încă nu se poate face baie şi aşteptăm şi noi să vină timpul frumos. Acum copiii au perioada de examene şi părinţii stau cu ei pe acasă, dar odată terminate examenele şi înscrierile la facultate lumea va veni la Ocna-Şugatag. Să fie numai vreme frumoasă. Nu ştiu dacă cineva a făcut baie până acum în Ocna-Şugatag. Ori lumea pentru asta vine aici”, a declarat primarul din staţiunea maramureşeană.

Ivaszuk a precizat că numărul pensiunilor acreditate care au şi piscine a crescut în acest an. Dacă anii trecuţi s-a vorbit despre o criză a apei pe perioada verii în Ocna-Şugatag, mai ales de când pensiunile au şi piscine, acum apa nu va mai fi o problemă. Asta pentru că, susţin autorităţile locale, s-au făcut numeroase lucrări la sistemul de aducţiune a apei, fiind legate la sistemul central noi surse de apă.

Citeşte mai mult...
 
Caniculă, disconfort termic, dar și instabilitate atmosferică accentuată, începând de vineri PDF Imprimare Email
Joi, 16 Iunie 2016 19:19

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare meteo de disconfort termic, caniculă, dar și instabilitate atmosferică accentuată, valabilă începând de vineri de la prânz.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 iunie, ora 12,00 — 18 iunie, ora 23,00, se vor semnala atât perioade de caniculă, cât și de instabilitate atmosferică accentuată.

Astfel, vineri, 17 iunie, vremea va fi călduroasă în toate regiunile, local caniculară în vestul, centrul și sudul țării, iar sâmbătă 18 iunie, canicula va persista în Muntenia și în vestul și sudul Olteniei. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade, izolat chiar 37 — 38 de grade în Lunca Dunării.

Disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent și local va depăși pragul critic de 80 de unități în zonele de câmpie și podiș.

Citeşte mai mult...
 
Timbrul de mediu este ilegal. Statul trebuie sa restituie banii, dar procesele pot dura 6 luni PDF Imprimare Email
Miercuri, 15 Iunie 2016 14:57

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca timbrul de mediu este ilegal, iar statul este obligat sa restituie taxa tuturor celor care au achitat-o. Pana la aparitia unei legi, romanii trebuie sa dea statul in judecata pentru recuperarea sumelor.

CJUE a luat aceasta decizie ca urmare a faptului ca, in actuala sa forma, timbrul de mediu este discriminatoriu: pe de o parte, cei care au platit anterior o taxa auto sunt scutiti de la plata timbrului de mediu, iar pe de alta parte, in cazul masinilor second-hand aflate deja pe piata, timbrul se plateste la vanzare, adica intr-un moment viitor incert.

Ce trebuie sa faci daca ai platit timbrul de mediu

Este important de precizat ca procedura pentru recuperarea taxei auto platita in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 martie 2013 nu se aplica si in cazul timbrului de mediu. Prin urmare, Ministerul Mediului trebuie sa realizeze o lege prin care sa reglementeze modul in care banii achitati pe timbrul de mediu vor fi restituiti.

Citeşte mai mult...
 
CJUE obligă statul să restituie și timbrul de mediu PDF Imprimare Email
Luni, 13 Iunie 2016 12:46

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis pe 9 iunie 2016 o decizie prin care statul român este obligat să restituie și timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru mașinitle second-hand, după ce și celelalte trei forme ale taxei au fost nelegale. Impactul bugetar estimat de Guvern este de 6,5 miliarde lei. Între timp, potrivit estimărilor Profit.ro, prin sumele nou colectate, cele neluate în calcul atunci și prin acumularea de dobânzi, ar putea să se apropie de 8 miliarde de lei, mai mult de 1% din PIB în plus la deficitul bugetar.

Curtea a respins și cererea statului român de limitare a efectelor în timp ale hotărârii, considerând să acesta nu a acționat cu bună credință, astfel încât va trebui să fie restituite și sume încasate în trecut.

Ca urmare a deciziei, statul român va fi obligat să restituie, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte variante ale taxei auto, și actualul timbru de mediu care a intrat în vigoare prin OUG 9/2013.

Anterior, CJUE a declarat nelegale toate formele vechi de taxe auto: Legea nr. 343/2006 (taxă specială pentru autovehicule, aplicabilă începând de la 1 ianuarie 2007 și datorată cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul în România), OUG. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, Legea nr. 9/2012 din 6 ianuarie 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule nu doar cu ocazia primei înmatriculări a unui vehicul în România, ci și, în anumite condiții, cu ocazia primei transcrieri în România a dreptului de proprietate asupra unui vehicul rulat.

Prin decizia din 9 iunie devine nelegală și reglementarea prin OUG nr. 9/2013 a timbrului de mediu pentru autovehicule, în vigoare în prezent, din care se alimentează actualmente fondul de mediu.

Ultima actualizare Marţi, 14 Iunie 2016 20:43
Citeşte mai mult...
 
Stema ţării se schimbă PDF Imprimare Email
Joi, 09 Iunie 2016 16:57

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema ţării.

Deputaţii au luat decizia cu 262 voturi ”pentru”. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii 102/1992 privind stema ţării și sigiliul statului, în sensul readucerii coroanei pe capul acvilei de aur din stemă.

Potrivit proiectului, până la data de 31 decembrie 2018, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele și sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora. Până la această dată, cele două modele de stemă și de sigiliu pot fi folosite în continuare.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 17 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact