logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Ceasul de mână, un accesoriu care ne definește stilul PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 02 Septembrie 2016 17:30

În anul 1838, Louis Audemars inventează mecanismul de întoarcere și fixare cu coroană, iar în anul 1868, Patek Philippe este primul care produce ceasuri de mână. De atunci, obiectul pe care bărbați, femei și copii îl poartă pe mână pentru a afla în orice moment ora exactă, s-a dezvoltat neîncetat nu doar ca funcționare ci și ca aspect, devenind un accesoriu de eleganță și stil. În zilele noastre, ceasurile de mână sunt disponibile într-o diversitate de stiluri (clasic, fashion, elegant, casual, sport), cu afișaj analog sau digital, prețul variind în funcție de diversele sale caracteristici: material, forma, carcasa, curea, functii, stil.

După preț, următorul criteriu după care luat în considerare de orice persoană care cumpără un ceas de mână este mecanismul de propulsie: quartz (cu baterie, solar, rotor), mecanic (automatic sau manual) sau hibrid. Ceasurile mecanice sunt cele mai scumpe și sunt create cu o atenție mult sporită la detalii, la cele mai extravagante dintre ele folosindu-se materiale precum aurul, platina, titianul sau ceramica (foarte rezistentă la zgârieturi). Prețul lor exorbitant le fac greu accesibile omului de rând, fiind mai mult accesorii de lux.

Citeşte mai mult...
 
Scaunul auto este esențial pentru siguranța copilului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 02 Septembrie 2016 16:10

Apariția unui copil în viața unui adult reprezintă un examen de maturitate care vă schimbă radical viața și vă face mult mai responsabili. Comparativ cu perioada de acum 20-30 de ani, în prezent există o mobilitate mult crescută datorită faptului că mașina nu mai este un lux, ci o necesitate la îndemâna celor mai mulți dintre noi.

O foarte mare atenție trebuie acordată siguranței și protecției copilului, motiv pentru care căutarea de scaune auto isofix (mai sigure pentru că nu permit mișcarea scaunului) în magazinele specializate pe articole pentru copii trebuie să fie o prioritate pentru fiecare părinte care deține o mașină.

Alegerea unui scaun auto pentru copil se face în primul rând în funcție de greutatea copilului.

În cazul copiilor din stadiul de nou-născut până la cei care au o greutate de până în 13 kg se folosesc doar scoicile auto, asemănătoare unor coșuri cu mâner, cu 3-5 puncte de fixare a centurii de siguranță. Transportul copiilor într-un astfel de scaun se face obligatoriu doar cu spatele la sensul de mers al mașinii.

Citeşte mai mult...
 
Condiţii de calatorie pentru cetatenii romani minori in strainatate PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 02 Septembrie 2016 10:41

În această perioadă, prin punctele de frontieră din zona de competență a I.T.P.F. Maramureș, se constată o creştere a cazurilor în care minorilor cetățeni români nu li se permite ieşirea din România, ca urmare a faptului ca însoțitorii legali  nu îndeplinesc condiţiile legale.
Astfel, numai în luna august 2016, în P.T.F. Petea, la frontiera cu Ungaria, s-a înregistrat un număr de  270 de minori (din totalul de 3.800) cărora nu li s-a pemis ieşirea din ţară, deoarece însoțitorii acestora nu aveau documentele necesare pentru a li se permite continuarea călătoriei. În majoritatea cazurilor, însoţitorul minorului, altul decât părintele, nu a prezentat cazierul judiciar, iar în cazul minorilor însoțiţi doar de unul dintre părinți, s-a constatat lipsa împuternicirii notariale. 
 Pentru o mai buna informare, în ceea ce priveşte situaţia de fapt, venim în sprijinul cetăţenilor şi reamintim condiţiile de ieşire ale minorilor din România, conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Citeşte mai mult...
 
Rezervistii voluntari - un concept care va prinde contur de la 1 ianuarie 2017 PDF Imprimare Email
Luni, 29 August 2016 08:31

Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale, a precizat că de la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare Legea rezerviștilor voluntari. Aceasta are în plan o perioadă de formare prin care se acumulează cunoștințele necesare și va dura trei luni. După această sesiune urmează o convocare anuală, rezerviștii militari având parte de un stimul financiar, informează Agerpres.

„Serviciul militar obligatoriu a fost introdus in anumite conditii in Lituania, vorbim de tarile aliate, in Romania a fost suspendat pe timp de pace in 2007, era firesc sa fie asa in conditiile in care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste, exclusiv profesioniste, de atunci a trecut ceva timp si este evident ca s-a resimtit de ceva timp, cu ani in urma, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. In final s-a gasit o formula legislativa buna, avem adoptata legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atat a celor care au avut la un moment dat in cariera lor o formatie militara, cat si a celor care nu au niciun fel de pregatire militara. In esenta este vorba de antrenarea acestora intr-o perioada de formare initiala, probabil 3,4 luni in care acumuleaza cunostintele de baza, dupa care, anual, se face o convocare de instructie, de doua saptamani, 15 zile, de actualizare a pregatirii, timp in care exista o relatie contractuala cu acesti rezervisti militari si un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care il au in civilie”, a declarat Mihnea Motoc.

Citeşte mai mult...
 
690 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:44

Anul acesta, în 17 Mai, s-au împlinit 690 de ani de când aşezarea medievală Sighet (Zygeth) apare pomenită expres într-un document oficial emis de regele Ungariei, Carol I, la cererea preoţilor sau a rectorilor bisericilor din districtul sau provincia Maramureş (de districtu seu provincia Maramorosiensi), care a transumat şi documentul anterior emis la 14 Mai, la Esztergom de arhiepiscopul Boleslau. Se ştie că data apariţiei unei localităţi într-un document nu este şi data naşterii sau întemeierii sale, care a avut loc cu certitudine anterior, la un moment ce nu poate fi specificat cu certitudine.
Documentul cadru, în care au fost copiate documentele emise la 14 şi 17 Mai, care îl pomeneşte pe Ioan din partea bisericii din Sighet (Zygeth), a fost emis ulterior, în anul 1341, transu­mând documentele mai vechi, dar datele exacte şi informaţii suplimentare sunt imposibil de descifrat din cauza deteriorării avansate a documentului în momentul fotografierii lui de către Arhivele Naţionale Maghiare, (M.O.L., DF 247881). Acesta este din nefericire pentru noi dispărut din 1945, la M.O.L. singura imagine păstrată este o copie de o calitate slabă după documentul care se afla înainte de cel de-al doilea război mondial la Sfântu Gheorghe, la Muzeul secuiesc, în Colecţia Barabas Sámu. De aici a fost transportată toată arhiva în Ungaria, fiind bombardată şi distrusă, conform informaţiilor oferite de Sas Péter, care a publicat lista documentelor trimise la Budapesta pentru salvare şi bombardate pe drum. Nu se ştie cum a ajuns documentul din 1341 la Muzeul secuiesc, se poate presupune că datorită faptului că în Evul Mediu comiţii Maramureşului erau şi comiţi ai secuilor, unul dintre aceşti comiţi ar fi păstrat documentul în Secuime.  

Citeşte mai mult...
 
Mocănița, Cimitirul Vesel și bisericile din lemn, cele mai apreciate obiective turistice din județul Maramureș PDF Imprimare Email
Marţi, 23 August 2016 07:32

Trenul Mocănița, Cimitirul Vesel și bisericuțele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO au fost cele mai vizitate obiective turistice în perioada iunie-august, a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural - ANTREC Maramureș, Livia Sima.

"Din informațiile noastre, dar și din observațiile proprietarilor de pensiuni rurale, trenul Mocănița, bisericuțele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO și Cimitirul Vesel din Săpânța au fost cele mai vizitate obiective turistice în sezonul estival. Cel trei obiective turistice sunt foarte renumite atât în țară cât și în străinătate și se bucură de o largă apreciere. În jurul acestor obiective de-a lungul anilor s-a dezvoltat o rețea de pensiuni și moteluri care oferă servicii diversificate pentru iubitorii unei vacanțe inedite. Cert e că, încet, dar sigur, am asistat la o schimbare de percepție asupra turismului rural datorită acestor repere, dar și a altora mai puțin cunoscute. Anual, mii de turiștii ajung în Maramureș pentru a vedea și a petrece un scurt concediu la țară sau a face o plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului" a spus Livia Sima.

Citeşte mai mult...
 
Noua trucuri pentru a-ti raci casa fara a suprasolicita aparatul de aer conditionat PDF Imprimare Email
Duminică, 14 August 2016 20:39

Desi suntem deja in august, vara nu si-a spus inca ultimul cuvant. Romania va mai fi sub caldura pentru inca doua luni, asa ca este prea devreme sa spui adio aerului conditionat si sa incepi sa te gandesti la iarna. Dar asta nu inseamna ca daca ai un aparat bun (noi recomandam aerul conditionat Daikin cu inverter, dar exista foarte multe alte produse de calitate pe piata) trebuie sa il si suprasoliciti. Chiar si atunci cand este extrem de cald in casa pot fi gasite solutii pentru a mai face economie si a lasa aparatul sa functioneze doar cand este obligatoriu.

Ultima actualizare Duminică, 14 August 2016 20:49
Citeşte mai mult...
 
Funeraliile Reginei Ana: Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Arges. Pe traseu, masina a fost intampinata de sute de oameni cu flori si steaguri PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 August 2016 14:59

Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sambata, in jurul orei 15.45, cu trei sferturi de ora intarziere, la Curtea de Arges, unde va avea loc o liturghie ortodoxa inainte ca sicriul sa fie depus in pronaosul noii Catedrale Arhiepiscopale, transmite News.ro. Pe traseu, convoiul a incetinit la trecerea prin mai multe localitati, iar clopotele bisericilor au batut indelung, cortegiul fiind intampinat de sute de oameni cu flori, steaguri sau lumanari, aflati de-a lungul drumului.
 
Pe traseul spre Curtea de Arges, sute de oameni din localitatile prin care a trecut cortegiul funerar au iesit pe marginea drumului pentru a intampina masina morturara care a purtat trupul neinsufletit al Reginei Ana.
 
Varstnici cu candele in mana sau tineri cu tablete si telefoane mobile au asteptat pe stanga si pe dreapta drumului, in comunele din Dambovita si Arges, trecerea cortegiului funerar.
 
Unele dintre femeile care au iesit sa intampine cortegiul funerar au purtat ii trationale romanesti, masina funerara fiind primita cu aplauze.
 
Unii dintre localnici au adus cu ei flori pe care le-au aruncat pe sosea, inaintea masinii mortuare, altii au iesit cu steagul Romaniei in localitati precum Valea Mare siTopoloveni, pe unde a trecut cortegiul funerar. Pe traseu, s-au aflat si echipaje de Politie.
Citeşte mai mult...
 
Ministerul Mediului a dat startul pentru finantarea retelei de alimentare a masinilor electrice PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 August 2016 15:26

Ministerul Mediului a lansat ghidul de finantare a Programului de dezvoltare a infrastructurii de incarcare a autovehiculelor electrice si hibrid, document in baza caruia primariile, institutiile publice si agentii economici pot dezvolta in perioada urmatoare proiecte pentru puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice. Dosarele de finantare vor putea fi depuse in perioada 15 septembrie - 15 octombrie 2016, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu. Pentru anul 2016 este disponibila suma de 70 milioane lei care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare. 
 
"Programul "Infrastructura de alimentare verde" a fost realizat in conformitate cu reglementarile U.E, si pune bazele viitoarei retele nationale de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din Romania. Programul a fost conceput ca unul multianual, cu o tinta indicativa de 6.000 de puncte de alimentare instalate in retea, pana in anul 2020. Acesta este finantat prin AFM si beneficiaza, pentru anul 2016, de suma de 70 milioane lei, suma care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare cu putere normala si alte 420 de statii de incarcare rapida", se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.
Citeşte mai mult...
 
Ministerul Mediului a dat startul pentru finantarea retelei de alimentare a masinilor electrice PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 August 2016 15:26

Ministerul Mediului a lansat ghidul de finantare a Programului de dezvoltare a infrastructurii de incarcare a autovehiculelor electrice si hibrid, document in baza caruia primariile, institutiile publice si agentii economici pot dezvolta in perioada urmatoare proiecte pentru puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice. Dosarele de finantare vor putea fi depuse in perioada 15 septembrie - 15 octombrie 2016, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu. Pentru anul 2016 este disponibila suma de 70 milioane lei care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare. 
 
"Programul "Infrastructura de alimentare verde" a fost realizat in conformitate cu reglementarile U.E, si pune bazele viitoarei retele nationale de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din Romania. Programul a fost conceput ca unul multianual, cu o tinta indicativa de 6.000 de puncte de alimentare instalate in retea, pana in anul 2020. Acesta este finantat prin AFM si beneficiaza, pentru anul 2016, de suma de 70 milioane lei, suma care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare cu putere normala si alte 420 de statii de incarcare rapida", se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.
Ultima actualizare Miercuri, 10 August 2016 15:49
Citeşte mai mult...
 
Guvernul a aprobat prima rectificare bugetara din acest an. Ciolos: Sanatatea, educatia si drepturile sociale - prioritati PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 August 2016 15:09

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri prima rectificare bugetara din acest an. Premierul a declarat cu aceasta ocazie ca este vorba despre o rectificare pozitiva, principalele domenii care beneficiaza de ea fiind sanatatea, educatia si drepturile sociale. Totodata, seful Guvernului a facut apel la parlamentari ca in acest an electoral "sa evite tentatii care pun presiuni nesustenabile asupra bugetului".
 
Principalele declaratii ale lui Dacian Ciolos:
Am aprobat prima rectificare bugetara din acest an. Vreau sa incep prin a sublinia ca de la ceputul mandatului ne-am propus sa mentinerea deficitul in limitele de sub 3%.
Citeşte mai mult...
 
Salarii majorate, de astăzi, pentru aproximativ 650.000 de bugetari! Impactul, 3,5 miliarde de lei PDF Imprimare Email
Luni, 01 August 2016 18:55

În jur de 650 de mii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale începând de luni, 1 august, impactul bugetar fiind de 870 de milioane pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.
 
Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a declarat în luna iunie că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice elimină inechităţile din sistemul salarizării bugetarilor, prevederile acesteia aplicându-se în două etape, astfel încât o parte dintre acestea intră în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017.
 
Salariile cresc pentru 163.000 de persoane din sistemul sanitar, acest sector fiind declarat de Guvern prioritar în momentul elaborării şi adoptării ordonanţei.
Citeşte mai mult...
 
Culoarul Tisei depinde economic de Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 01 August 2016 15:53

Mai rar o asemenea dependenţă de oraşul vecin cum are Culoarul Tisei de Sighetu Marmaţiei. Comunele Sarasău, Câmpulung la Tisa şi chiar cele mai îndepărtate, Săpânţa şi Remeţi, depind economic de platformele de prelucrarea lemnului din Sighet.

Câmpulung la Tisa

La Câmpulung la Tisa a fost fabrică de prelucrare a lemnului. Nu mai e, dar oamenii sunt specializaţi.

„Prin tradiţie, oamenii de aici se pricep, afirmă viceprimarul Rudolf Lemak. Avem meseriaşi buni, au lucrat la fabrica de cherestea, pe lângă agricultură. Sunt 3-400 de oameni de aici care lucrează la Sighet, la firmele de gen. Sincer, încercăm să-i atragem să se extindă încoace, să revitalizeze făbricuţa noastră de la Câmpulung la Tisa. Să fie de lucru, dar aici”.

Săpânţa

La Săpânţa, e ceva mai rău. Comunitatea era odinioară închisă, nu se permiteau, în istoria satului, căsătoriile cu vecinii maghiari sau ucraineni... „De lucru nu este aici, nici pădure nu prea mai e”, spune secretarul primăriei, Robert Orzan. „Sunt duşi 30-40% din cei cu putere de muncă în Spania, Franţa, Italia. Restul fac agricultură, sunt ferme, se ocupă cu albinăritul.”

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 15 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact