logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT


Tratatul de la Trianon după un secol PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 Iunie 2020 22:39

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este AR-150x150.jpg

4 iunie 2020

Comunicat de presă

Joi, 4 iunie 2020, în cadrul unei ședințe festive a Prezidiului, Academia Română a marcat un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care s-a recunoscut pe plan internațional unirea Transilvaniei cu România.

Citeşte mai mult...
 
Ansamblul folcloric „MARA” - „focul viu” al folclorului maramureșean PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Joi, 09 Aprilie 2020 07:45

Ansamblul folcloric „MARA”  a apărut ca o necesitate de valorificare superioară a tezaurului folclorului maramureşean dar și pentru a asigura cadrul necesar de afirmare a numeroaselor talente din zonă şi din oraş.  Instrumentişti şi solişti vocali de mare valoare activau în numeroasele formaţii de cântece şi dansuri  din Sighetu Marmaţiei. Casa de cultură avea (conform cerinţelor) echipă de dansatori, taraf şi solişti vocali. La nivel de oraş s-a reuşit o performanţă neegalată: sub conducerea avocatului Pereni, cu sprijinul autorităţilor locale, s-a înfiinţat prima orchestră de muzică populară care-i cuprindea pe cei mai talentaţi instrumentişti de pe raza municipiului. In anii respectivi se organiza un „Festival al formaţiilor de cântece şi dansuri” şi Festivalul „Ion Luca Caragiale” la care instituţiile de cultură aveau obligaţia să participe. La Casa de cultură s-a realizat (sub direcţia lui Adi Rubl) unicul spectacol de extradă sighetean intitulat „MARA XX” în care erau incluse momente folclorice susţinute de dansatori şi cântăreţi de muzică populară. Deci existau preocupări, exita un nucleu entuziasmat şi talentat, care putea pune bazele unui Ansamblu Folcloric.

          Venirea la Casa de cultură a prof, Gheorghe Petrovai, ca metodist- instructor de dansuri şi  director, a constituit un moment important în organizarea activităţii ansamblului. Modest, dar consecvent, bun cunoscător al dansului popular, prof. Gheorghe Petrovai a avut un rol important de a lungul anilor în descoperirea şi şlefuirea talentelor locale. Membri ansamblului au fost  tineri sigheteni de diferite profesii: profesori, învăţători, funcţionari, muncitori în întreprinderile sighetene. Gheorghe Petrovai a fost urmat de de Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, Ion Ardeleanu-Pruncu, Echim Vancea, Victoriţa Costelnic, Gheorghe Rednic. Unii dintre ei au fost şi talentaţi dansatori.

Citeşte mai mult...
 
La Centrul Cultural Sighetu Marmației au avut loc trei spectacole dedicate Zilei Internaționale a femeii ! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 09 Martie 2020 14:14

La Centrul Cultural Sighetu Marmației au avut loc trei spectacole dedicate Zilei Internaționale a femeii !

Elevii și profesorii Școlii de arte “Gheorghe Chivu“ au prezentat un program artistic  aplaudat de  sighetenii care au umplut sala de spectacole. Elevii secției de canto (folk și muzică ușoară, prof. Gheorghe Ștețca) au abordat un repertoriu dedicat mamei, clasele de canto popular au prezentat în premieră un obicei legat de ritualul botezului (prof. Anuța Zubașcu),  soliști și un grup coral (prof. Marius Iusco, Laura Bumbar),  clasele de instrumente (vioară, prof. Ioan Dunca, saxofon prof. Viorel Bledea) au adus în scenă soliști instrumentiști și au acompaniat soliștii și grupul coral. În spectacol a fost invitată formația de dansuri populare a Liceului  particular "George Pop de Basești" Sighetu Marmatiei.

Spectacolul de gală (prezentat după-masa), intitualat “O FLOARE, UN ZÂMBET, UN CÂNTEC“ , a adus în scenă Ansamblul Folcloric MARA într-o evoluție artistică de excepție. Cei prezenți au putut urmări și aplauda un grup de tinere talente care au dat culoare și prospețieme, alcătuit din solistele: Alexandra  Şofron, Iasmina  Lăzăroi, Oana  Pop, Alina Botârlă,  Izabela Chiş, Denisa Bledea, Maria Paşca, Daiana Chira,  acompaniate de orchestra condusă de violonistul Mihai Chiș. O prezență scenică plină de prospețime a avut-o  Grupul  vocal  Mara, pregătit de Ileana Matus.

Citeşte mai mult...
 
Spectacole dedicate zilei de 8 Martie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 03 Martie 2020 18:30

 
Curs intensiv de tehnică și artă fotografică pentru începători PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Martie 2020 12:36

După succesul de care s-a bucurat primul curs organizat în premieră absolută în vara anului trecut, conducerea Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” invită pe iubitorii fotografiei din Sighetu Marmației să participe la sfârșitul lunii martie 2020 la cel de al doilea  curs intensiv de tehnică și artă fotografică. Cursul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Sighetu Marmației, sub patronajul Primăriei municipiului, pentru cei care se vor să însușească tainele artei fotografice, într-un timp foarte scurt.        

În acest context cei interesați sunt invitați la cursul de fotografie organizat pentru a doua oară în Sighet (seria C/ 2020) din data de 30 martie 2020 cu o durată de doar o săptămână. Cursul va condus de cunoscutul artist fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației  ”Euro Foto Art”, care are o experiență de peste 44 de ani în acest domeniu.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 12 of 623

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact