logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT


APEL: Radicalismul dăunează grav artei și culturii - „Lăsați-ne să organizăm în continuare evenimente în România!” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 22 Iunie 2020 04:50

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este funprod.jpgCOMUNICAT

După mai multe luni în care teatrele și cinematografele au fost închise, iar zeci de evenimente anulate, un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului, prin care se urmărește, între altele, interzicerea sponsorizărilor de către companiile producătoare de tutun, creează noi probleme lumii culturale.

Artiști, scriitori, muzicieni, critici, jurnaliști și manageri culturali au cerut Parlamentului să respingă inițiativa, proiectul primind anul trecut raport negativ comun de la trei comisii ale Senatului. Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților, care urmează să dezbată proiectul în această săptămână, a primit aceeași solicitare încă de astă toamnă, printr-o scrisoare deschisă semnată de peste 70 de personalități publice. Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Tudor Giurgiu, Președintele TIFF, Gigi Căciuleanu, cel mai important coregraf român, George Banu, membru de onoare al Academiei Române și profesor de studii teatrale la Sorbona, teatrologul și profesorul universitar Ludmila Patlanjoglu, muzicienii Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Răzvan Popovici, actorii Rodica Mandache, Marius Manole, publiciștii Sever Voinescu, Magdalena Popa Buluc, Cristina Bazavan, scriitorii Florin Iaru, Marius Chivu, realizatorii Cătălin Ștefănescu, Silvia Ghiață sunt doar câțiva dintre semnatarii apelului către parlamentari.

Ultima actualizare Luni, 22 Iunie 2020 05:00
Citeşte mai mult...
 
Cât de crud a fost Vlad Drăculea? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 16 Iunie 2020 16:59
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este anul-draculea-150x150.jpgBătălia de lângă Târgovişte (16/17 iunie 1462), denumită şi „Atacul de noapte”, este cea mai importantă confruntare între domnul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş (1456 – 1462) şi sultanul Mehmed II (1444 – 1446, 1451 – 1481).
Voievodul târgoviștean, a salvat în acea bătălie, Țara Românească și Europa de invazia temutului Mahomed Cuceritorul.
 

Cât de crud a fost Vlad Drăculea?

Vârsta întunecată - The Dark ages - cum este numit Evul Mediu în istoriografia de limbă engleză a fost, așa cum o arată numele, una a terorii, a năvalilor și a sângelui. Această vârstă a întunericului umanității are și câteva nume simbol: Gingis Han, Inchiziția, vikingii și, bineînțeles, Dracula.

În evul mediu, mitologia, superstițiile și basmele depășeau adesea cruzimea celor întâmplate aievea. Se năștea astfel o lume foarte greu de imaginat și de înțeles astăzi, o realitate în care decapitarea devenise una dintre pedepsele blânde. O astfel de afirmație poate părea exagerată sau cel puțin paradoxală. Dar pusă în contextul vremii în care a trăit Vlad Drăculea, ea devine pe cât de adevărată, pe atât de logică.

Citeşte mai mult...
 
Curs intensiv de tehnică și artă fotografică în Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 10 Iunie 2020 14:47
După succesul de care s-a bucurat primul curs organizat în premieră absolută în vara anului trecut, conducerea Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” organizează pentru iubitorii fotografiei din Sighetu Marmației, în cadrul ”Euro Photo Art” Academy, un nou curs intensiv de tehnică și artă fotografică. Cursul urmează să fie organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Sighetu Marmației, sub patronajul Primăriei municipiului pentru cei care vor să însușească tainele artei fotografice, într-un timp foarte scurt.
În acest context cei interesați sunt invitați la cursul de fotografie organizat pentru a doua oară în Sighet (seria B/ 2020) din data de 13 iulie 2020 cu o durată de doar o săptămână. Cursul va condus de cunoscutul artist fotograf Orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art”, care are o experiență de peste 44 de ani în acest domeniu.
Orele de curs se vor ține la Centrul Cultural Sighetu Marmației zilnic între orele 16:00 - 19:30. Unul din avantajele cursului este că absolvenţii vor învăţa să „vadă” oamenii din jurul lor, strada, peisajul, respectiv un film la televizor sau la cinema.
Ultima actualizare Miercuri, 10 Iunie 2020 14:51
Citeşte mai mult...
 
Gala FOLK 2020 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 05 Iunie 2020 07:01

Gala Folk “Floare de colt” ed.VIII-a 8-9 august.2020

1.Cristi Minculescu împreuna cu Valter si Boro(unplugged).
 
2.Zoia Alecu
 
3.Emeric Imre si Jimmy El laco
 
4.Vasile Seicaru.
 
5.Ducu Bertzi & friends
 
6.Daniel Iancu
 
7.Florin Sasarman
 
8.Cristi Dumitrascu plus o pers
 
9.Marius Batu
 
10.Calin Pop(Celelalte cuvinte).
 
11.Victor Socaciu
 
12.Adrian Paduraru
Ultima actualizare Vineri, 05 Iunie 2020 07:05
 
Tratatul de la Trianon după un secol PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 Iunie 2020 22:39

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este AR-150x150.jpg

4 iunie 2020

Comunicat de presă

Joi, 4 iunie 2020, în cadrul unei ședințe festive a Prezidiului, Academia Română a marcat un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care s-a recunoscut pe plan internațional unirea Transilvaniei cu România.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 11 of 623

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact