logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT


Ziarista Anca Goja îşi lansează cartea “Un jurnalist prin bibliotecă” PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:15

Anca Goja

Miercuri, 18 martie, de la ora 13, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc lansarea volumului “Un jurnalist prin bibliotecă” de Anca Goja. Este o culegere de articole despre Biblioteca Judeţeană şi manifestările culturale găzduite aici, de la mutarea în noul sediu până la sfârşitul anului 2008. Materialele de presă au fost scrise în ultimii 5 ani şi publicate în cotidianul “Graiul Maramureşului”. Lucrarea a apărut sub egida Bibliotecii Judeţene, în cadrul programuluui cultural “Maramureşul perpetuu” şi se încadrează în seria Interferenţe culturale. Coordonatorul cărţii este dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei gazdă, iar consultant editorial - Laura Temian, directorul adjunct al aceleiaşi instituţii.

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 09:21
Citeşte mai mult...
 
Trupa clujeana Kumm, premiata de Uniunea Compozitorilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 11:41

KUMMRealizare importanta pentru componentii trupei Kumm. Acestia vor fi premiati pentru activitatea muzicala avuta pe parcursul anului 2008.

Trofeul, castigat pe sectiunea muzica rock, le va fi inmanat clujenilor maine, 12 martie, in cadrul unei ceremonii speciale organizata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

De altfel si premiul vine din partea acestui for, el fiind atribuit de catre revista Actualitatea Muzicala care a luat nastere si fiinteaza sub egida uniunii.

Ultima actualizare Miercuri, 11 Martie 2009 11:50
Citeşte mai mult...
 
Muzica: Turneul Allied Forces trece si prin Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 10 Martie 2009 13:33

Allied Forces TourTrei trupe rock din Ungaria si cinci formatii romanesti vor poposi incepand de miercuri, 11 martie, in mai multe orase din Transilvania pentru o serie de concerte speciale. Turneul, denumit Allied Forces Tour, va fi continuat si in tara vecina, unde au fost programate alte doua show-uri de exceptie.

 Cap de afis al turneului va fi trupa maghiara Superbutt, insotita de AWS si Void, venite de asemenea din Ungaria. In ce priveste trupele romanesti care vor concerta, acestea sunt Implant pentru Refuz (Bucuresti), Dirty Shirt (Seini), Coroziv (Timisoara), Antidot (Cluj-Napoca) si Smog (Satu Mare).

 Organizatorii sunt convinsi ca amatorii de petreceri cu headbanging, pogo, bere si, nu in ultimul rand, muzica live vor fi incantati de concertele Allied Forces Tour. Spectatorii sunt asteptati mai intai in Timisoara, dupa care in Cluj-Napoca, in Baia Mare, respectiv in Satu Mare. Concerte sunt programate si in localitatile maghiare Szeged si Balmazujvaros.

Citeşte mai mult...
 
Comunitatea evreiască sărbătoreşte azi Purim PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 07:07

În zilele de 9 şi 10 martie, evreii sărbătoresc Purim, cea mai veselă sărbătoare din calendarul iudaic, legată de “Cartea Esterei” din Vechiul Testament. Intrigi la curtea regală, banchete, asasinate, un rege nebun, răufăcători, un erou puternic şi o eroină frumoasă şi înţeleaptă - cam asta ar fi pe scurt povestea Purim-ului, o pagină din istoria antică a evreilor.
În tradiţia evreiască, la această sărbătoare se obişnuieşte să se ofere cadouri simbolice, la masa festivă se servesc prăjiturele în trei colţuri umplute cu jeleu, seminţe de mac şi nuci numite “humentaş” (“buzunarele lui Haman”) sau “oznai hamana” (“urechile lui Haman”). Se organizează carnavaluri, spectacole de parodii şi piese umoristice având ca subiect legenda biblică a lui Haman şi al Esterei şi se bea vin până nu mai faci deosebire dintre blestematul Haman şi binecuvântatul Mardoheu, zicătoarea “ad de lo yada” - până nu mai ştii - fiind adoptată ca motto al Purim-ului. În mod tradiţional, după postul din ajun şi citirea “Meghilat Esther” (Cartea Esterei), evreii din Sighet sărbătoresc alături de prietenii lor de alte confesiuni cu “humentaş”, cu cântece şi dansuri şi urări de “Purim Sameah!”.

Citeşte mai mult...
 
A apărut o monografie dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:55

Gheorghe IancuDiscret, fără a i se face o lansare cum poate ar fi meritat, în librării a apărut sub semnătura ing. Gheorghe Iancu volumul “Citadela industrială din Sighetu Marmaţiei” (Aska Grafika, 2008) carte dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului, complex industrial care din anul 1963 a influenţat decisiv istoria localităţii şi a regiunii. Dincolo de a fi o seacă monografie cu cifre şi tabele, este o carte de istorie contemporană a Sighetului, cu viaţa ei socială, economică şi cultural-sportivă, fără a omite începuturile prelucrării şi industrializării lemnului de la mijlocul secolului al XIX-lea. Autorul lucrării, ing. Gheorghe Iancu, a fost nu numai martorul, ci a participat activ la istoria “citadelei” industriale. Născut la Culciu Mare, judeţul Satu Mare, Gheorghe Iancu a absolvit Facultatea de Industrializare a Lemnului din Braşov şi, după moda vremii, a fost repartizat ca inginer stagiar la Sighet, unde, datorită calităţilor manageriale, între 1958 şi 1963 a promovat de la inginer stagiar la director al unei întreprinderi locale ca apoi, în 1963, să fie chemat a pune bazele Combinatului de Prelucrare a Lemnului. “Am legitimaţia nr. 4”, spune cu mândrie ing. Gheorghe Iancu, funcţie pe care a împlinit-o până la pensionarea din anul 1994.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior611612613614615616617618619620UrmătorSfârşit »

Page 614 of 623

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact