logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Cât de crud a fost Vlad Drăculea? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 16 Iunie 2020 16:59
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este anul-draculea-150x150.jpgBătălia de lângă Târgovişte (16/17 iunie 1462), denumită şi „Atacul de noapte”, este cea mai importantă confruntare între domnul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş (1456 – 1462) şi sultanul Mehmed II (1444 – 1446, 1451 – 1481).
Voievodul târgoviștean, a salvat în acea bătălie, Țara Românească și Europa de invazia temutului Mahomed Cuceritorul.
 

Cât de crud a fost Vlad Drăculea?

Vârsta întunecată - The Dark ages - cum este numit Evul Mediu în istoriografia de limbă engleză a fost, așa cum o arată numele, una a terorii, a năvalilor și a sângelui. Această vârstă a întunericului umanității are și câteva nume simbol: Gingis Han, Inchiziția, vikingii și, bineînțeles, Dracula.

În evul mediu, mitologia, superstițiile și basmele depășeau adesea cruzimea celor întâmplate aievea. Se năștea astfel o lume foarte greu de imaginat și de înțeles astăzi, o realitate în care decapitarea devenise una dintre pedepsele blânde. O astfel de afirmație poate părea exagerată sau cel puțin paradoxală. Dar pusă în contextul vremii în care a trăit Vlad Drăculea, ea devine pe cât de adevărată, pe atât de logică.

Citeşte mai mult...
 
Curs intensiv de tehnică și artă fotografică în Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 10 Iunie 2020 14:47
După succesul de care s-a bucurat primul curs organizat în premieră absolută în vara anului trecut, conducerea Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” organizează pentru iubitorii fotografiei din Sighetu Marmației, în cadrul ”Euro Photo Art” Academy, un nou curs intensiv de tehnică și artă fotografică. Cursul urmează să fie organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Sighetu Marmației, sub patronajul Primăriei municipiului pentru cei care vor să însușească tainele artei fotografice, într-un timp foarte scurt.
În acest context cei interesați sunt invitați la cursul de fotografie organizat pentru a doua oară în Sighet (seria B/ 2020) din data de 13 iulie 2020 cu o durată de doar o săptămână. Cursul va condus de cunoscutul artist fotograf Orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art”, care are o experiență de peste 44 de ani în acest domeniu.
Orele de curs se vor ține la Centrul Cultural Sighetu Marmației zilnic între orele 16:00 - 19:30. Unul din avantajele cursului este că absolvenţii vor învăţa să „vadă” oamenii din jurul lor, strada, peisajul, respectiv un film la televizor sau la cinema.
Ultima actualizare Miercuri, 10 Iunie 2020 14:51
Citeşte mai mult...
 
Gala FOLK 2020 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 05 Iunie 2020 07:01

Gala Folk “Floare de colt” ed.VIII-a 8-9 august.2020

1.Cristi Minculescu împreuna cu Valter si Boro(unplugged).
 
2.Zoia Alecu
 
3.Emeric Imre si Jimmy El laco
 
4.Vasile Seicaru.
 
5.Ducu Bertzi & friends
 
6.Daniel Iancu
 
7.Florin Sasarman
 
8.Cristi Dumitrascu plus o pers
 
9.Marius Batu
 
10.Calin Pop(Celelalte cuvinte).
 
11.Victor Socaciu
 
12.Adrian Paduraru
Ultima actualizare Vineri, 05 Iunie 2020 07:05
 
Tratatul de la Trianon după un secol PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 Iunie 2020 22:39

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este AR-150x150.jpg

4 iunie 2020

Comunicat de presă

Joi, 4 iunie 2020, în cadrul unei ședințe festive a Prezidiului, Academia Română a marcat un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care s-a recunoscut pe plan internațional unirea Transilvaniei cu România.

Citeşte mai mult...
 
Ansamblul folcloric „MARA” - „focul viu” al folclorului maramureșean PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Joi, 09 Aprilie 2020 07:45

Ansamblul folcloric „MARA”  a apărut ca o necesitate de valorificare superioară a tezaurului folclorului maramureşean dar și pentru a asigura cadrul necesar de afirmare a numeroaselor talente din zonă şi din oraş.  Instrumentişti şi solişti vocali de mare valoare activau în numeroasele formaţii de cântece şi dansuri  din Sighetu Marmaţiei. Casa de cultură avea (conform cerinţelor) echipă de dansatori, taraf şi solişti vocali. La nivel de oraş s-a reuşit o performanţă neegalată: sub conducerea avocatului Pereni, cu sprijinul autorităţilor locale, s-a înfiinţat prima orchestră de muzică populară care-i cuprindea pe cei mai talentaţi instrumentişti de pe raza municipiului. In anii respectivi se organiza un „Festival al formaţiilor de cântece şi dansuri” şi Festivalul „Ion Luca Caragiale” la care instituţiile de cultură aveau obligaţia să participe. La Casa de cultură s-a realizat (sub direcţia lui Adi Rubl) unicul spectacol de extradă sighetean intitulat „MARA XX” în care erau incluse momente folclorice susţinute de dansatori şi cântăreţi de muzică populară. Deci existau preocupări, exita un nucleu entuziasmat şi talentat, care putea pune bazele unui Ansamblu Folcloric.

          Venirea la Casa de cultură a prof, Gheorghe Petrovai, ca metodist- instructor de dansuri şi  director, a constituit un moment important în organizarea activităţii ansamblului. Modest, dar consecvent, bun cunoscător al dansului popular, prof. Gheorghe Petrovai a avut un rol important de a lungul anilor în descoperirea şi şlefuirea talentelor locale. Membri ansamblului au fost  tineri sigheteni de diferite profesii: profesori, învăţători, funcţionari, muncitori în întreprinderile sighetene. Gheorghe Petrovai a fost urmat de de Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, Ion Ardeleanu-Pruncu, Echim Vancea, Victoriţa Costelnic, Gheorghe Rednic. Unii dintre ei au fost şi talentaţi dansatori.

Citeşte mai mult...
 
La Centrul Cultural Sighetu Marmației au avut loc trei spectacole dedicate Zilei Internaționale a femeii ! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 09 Martie 2020 14:14

La Centrul Cultural Sighetu Marmației au avut loc trei spectacole dedicate Zilei Internaționale a femeii !

Elevii și profesorii Școlii de arte “Gheorghe Chivu“ au prezentat un program artistic  aplaudat de  sighetenii care au umplut sala de spectacole. Elevii secției de canto (folk și muzică ușoară, prof. Gheorghe Ștețca) au abordat un repertoriu dedicat mamei, clasele de canto popular au prezentat în premieră un obicei legat de ritualul botezului (prof. Anuța Zubașcu),  soliști și un grup coral (prof. Marius Iusco, Laura Bumbar),  clasele de instrumente (vioară, prof. Ioan Dunca, saxofon prof. Viorel Bledea) au adus în scenă soliști instrumentiști și au acompaniat soliștii și grupul coral. În spectacol a fost invitată formația de dansuri populare a Liceului  particular "George Pop de Basești" Sighetu Marmatiei.

Spectacolul de gală (prezentat după-masa), intitualat “O FLOARE, UN ZÂMBET, UN CÂNTEC“ , a adus în scenă Ansamblul Folcloric MARA într-o evoluție artistică de excepție. Cei prezenți au putut urmări și aplauda un grup de tinere talente care au dat culoare și prospețieme, alcătuit din solistele: Alexandra  Şofron, Iasmina  Lăzăroi, Oana  Pop, Alina Botârlă,  Izabela Chiş, Denisa Bledea, Maria Paşca, Daiana Chira,  acompaniate de orchestra condusă de violonistul Mihai Chiș. O prezență scenică plină de prospețime a avut-o  Grupul  vocal  Mara, pregătit de Ileana Matus.

Citeşte mai mult...
 
Spectacole dedicate zilei de 8 Martie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 03 Martie 2020 18:30

 
Curs intensiv de tehnică și artă fotografică pentru începători PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Martie 2020 12:36

După succesul de care s-a bucurat primul curs organizat în premieră absolută în vara anului trecut, conducerea Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” invită pe iubitorii fotografiei din Sighetu Marmației să participe la sfârșitul lunii martie 2020 la cel de al doilea  curs intensiv de tehnică și artă fotografică. Cursul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Sighetu Marmației, sub patronajul Primăriei municipiului, pentru cei care se vor să însușească tainele artei fotografice, într-un timp foarte scurt.        

În acest context cei interesați sunt invitați la cursul de fotografie organizat pentru a doua oară în Sighet (seria C/ 2020) din data de 30 martie 2020 cu o durată de doar o săptămână. Cursul va condus de cunoscutul artist fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației  ”Euro Foto Art”, care are o experiență de peste 44 de ani în acest domeniu.

Citeşte mai mult...
 
Filmul „colectiv” se vede în avanpremieră la Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 27 Februarie 2020 19:23

Filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau,va rula în cinematografele dinRomânia începând cu data de 28 februarie.

„colectiv” se va vedea în avanpremieră la Sighetu Marmațieijoi, 27 februarie, de la ora 20:00, la Cinema Mara, dar și de pe 28 februarie iar biletele sunt disponibile aici.

colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.  Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean - stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni." a declarat regizorul Alexander Nanau.

Ultima actualizare Joi, 27 Februarie 2020 19:29
Citeşte mai mult...
 
Poetul Grigore Vieru omagiat la Centrul Cultural din Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 18 Februarie 2020 13:54

La Sighetu Marmației a avut loc un eveniment dedicat poetului Grigore Vieru, la 85 de ani de la naștere, organizat de Centrul Cultural, Asociația Culturală “Pro Basarabia și Bucovina”, filiala Maramureș și Colegiul Național ”Dragoș Vodă”.  Au participat sigheteni de toate vârstele, profesori și elevi de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă”, Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand” și de la Liceul Tehnologic Forestier.

Despre personalitatea lui Grigore Vieru au vorbit: prof.Doina Voina, poetul Pablo Romaniuc și  poetul Vasile Muste. Din partea Consiliului Local Sighetu Marmației a participat d-na consilier Dana Onița Ivașcu.

Prof. dr.Ioan Dorel Todea a prezentat un documentar realizat pe baza ultimului interviu radiofonic acordat  de poetul Grigore Vieru la Postul ”Radio România Sighet”. A urmat un spectacol de muzică și poezie din creațiile lui Grigore Vieru susținut de un colectiv de recitatori și de grupul coral  de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” (profesori coordonatori: Lenuța Petrovan, Raluca Lozba, Otilia Chindriș), cu participarea excepțională a solistei Ileana Matus acompaniată de violonistul Mihai Chiș, la orgă Ioan Pleș, scenariul și regia artistică Ioan Dorel Todea. Spectatorii a aplaudat cele mai importante momente ale reprezentației, excepționalele momente muzicale susținute de Ileana Matus și Lenuta Petrovai, iar pe final – deși spectacolul se terminase- publicul a rămas în sală minute bune, semn că mesajul a ajuns în inimile tuturor.

Citeşte mai mult...
 
Cea de-a 5-a ediție Alpin Film Festival – un tribut adus alpinistului Zsolt Török PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 16 Februarie 2020 00:08

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Alpin-Film-Festival-un-tribut-adus-alpinistului-Zsolt-Torok-300x169.jpg,,N-ai cum să spui că vrei să cucerești un munte. De fapt, întotdeauna, vrei să te cucerești pe tine.’’

Cea de-a 5-a ediție Alpin Film Festival este un tribut adus alpinistului Zsolt Török, pornit în 2019 într-o ultimă expediție, în munții Făgăraș. Sâmbătă, pe 28 februarie, un eveniment special în memoria celui care a dus numele României pe cele mai înalte culmi va avea loc la Castelul Cantacuzino din Bușteni. Personalități emblematice ale alpinismului românesc vor povesti iubitorilor de munte despre ascensiunile lui de succes, dar și despre cele mai importante expediții de-a lungul cărora i-au fost alături.

 

Ultima actualizare Duminică, 16 Februarie 2020 00:32
Citeşte mai mult...
 
Concert Flashover PDF Imprimare Email
Scris de Markus Sorin   
Luni, 10 Februarie 2020 07:26

 
Eveniment GRIGORE VIERU PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 07 Februarie 2020 11:14

 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact