logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Comunitatea evreiască sărbătoreşte azi Purim PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 07:07

În zilele de 9 şi 10 martie, evreii sărbătoresc Purim, cea mai veselă sărbătoare din calendarul iudaic, legată de “Cartea Esterei” din Vechiul Testament. Intrigi la curtea regală, banchete, asasinate, un rege nebun, răufăcători, un erou puternic şi o eroină frumoasă şi înţeleaptă - cam asta ar fi pe scurt povestea Purim-ului, o pagină din istoria antică a evreilor.
În tradiţia evreiască, la această sărbătoare se obişnuieşte să se ofere cadouri simbolice, la masa festivă se servesc prăjiturele în trei colţuri umplute cu jeleu, seminţe de mac şi nuci numite “humentaş” (“buzunarele lui Haman”) sau “oznai hamana” (“urechile lui Haman”). Se organizează carnavaluri, spectacole de parodii şi piese umoristice având ca subiect legenda biblică a lui Haman şi al Esterei şi se bea vin până nu mai faci deosebire dintre blestematul Haman şi binecuvântatul Mardoheu, zicătoarea “ad de lo yada” - până nu mai ştii - fiind adoptată ca motto al Purim-ului. În mod tradiţional, după postul din ajun şi citirea “Meghilat Esther” (Cartea Esterei), evreii din Sighet sărbătoresc alături de prietenii lor de alte confesiuni cu “humentaş”, cu cântece şi dansuri şi urări de “Purim Sameah!”.

Citeşte mai mult...
 
A apărut o monografie dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:55

Gheorghe IancuDiscret, fără a i se face o lansare cum poate ar fi meritat, în librării a apărut sub semnătura ing. Gheorghe Iancu volumul “Citadela industrială din Sighetu Marmaţiei” (Aska Grafika, 2008) carte dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului, complex industrial care din anul 1963 a influenţat decisiv istoria localităţii şi a regiunii. Dincolo de a fi o seacă monografie cu cifre şi tabele, este o carte de istorie contemporană a Sighetului, cu viaţa ei socială, economică şi cultural-sportivă, fără a omite începuturile prelucrării şi industrializării lemnului de la mijlocul secolului al XIX-lea. Autorul lucrării, ing. Gheorghe Iancu, a fost nu numai martorul, ci a participat activ la istoria “citadelei” industriale. Născut la Culciu Mare, judeţul Satu Mare, Gheorghe Iancu a absolvit Facultatea de Industrializare a Lemnului din Braşov şi, după moda vremii, a fost repartizat ca inginer stagiar la Sighet, unde, datorită calităţilor manageriale, între 1958 şi 1963 a promovat de la inginer stagiar la director al unei întreprinderi locale ca apoi, în 1963, să fie chemat a pune bazele Combinatului de Prelucrare a Lemnului. “Am legitimaţia nr. 4”, spune cu mândrie ing. Gheorghe Iancu, funcţie pe care a împlinit-o până la pensionarea din anul 1994.

Citeşte mai mult...
 
Premiu european pentru filme dedicate antreprenoriatului PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:48

Elevii şi studenţii de la şcolile şi universităţile de film, comerţ şi management, membrii reţelelor sau asociaţiilor de comerţ şi antreprenorii, sunt invitaţi să participe la un concurs internaţional. Ei trebuie să realizeze videofilme creative şi inedite, de 1-3 minute, pe una din temele: spirit antreprenorial, antreprenoriat inovator şi antreprenoriat responsabil. Concursul este destinat tinerilor din statele membre UE. Cei nouă câştigători, trei în fiecare categorie, vor fi invitaţi la Bruxelles, la ceremonia de deschidere a primei Săptămâni Euroepene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Tot acolo le vor fi înmânate şi premiile, ne-a informat Margareta Căpâlnean, coordonatorul Centrului Europe Direct. Ea a mai precizat că producătorii celor mai bune filme în fiecare din cele trei categorii vor primi premii în bani. Videofilmele trebuie încărcate şi înscrise sau trimise Comisiei Europene până pe 31 martie.

Citeşte mai mult...
 
In Punctul de Trecere a Frontierei Sighet, politistii de frontiera au intampinat doamnele participante la trafic cu flori PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 15:21

Azi, incepand cu ora 10, politistii de frontiera maramureseni au desfasurat o actiune in Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei, in cinstea Zilei de 8 Martie. Peste 100 de femei au fost intampinate atat la intrarea in tara cat si la iesirea din Romania cu flori de catre lucratorii PTF Sighetu Marmatiei. Actiunea a fost organizata de catre Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor si IPA Regiunea 2 Maramures.

Doamnele participante la trafic au primit garoafe rosii din partea a 7 politisti de frontiera maramureseni. „Este un gest frumos pe care il oferim doamnelor de 8 Martie. De Ziua Femeii le dorim tuturor doamnelor si domnisoarelor multa sanatate, fericire si un calduros <La Multi Ani>. Au fost doamne care au spus ca este prima floare primita pe ziua de azi. Noi ne bucuram ca am fost primii care le-am felicitat si le-am urat o primavara frumoasa”- a declarat comisarul sef Mihail Podascu, seful Sectorului Politiei de Frontiera Sighet.

Citeşte mai mult...
 
Pr. Protopop Vasile Pop ne vorbeste despre Duminica Ortodoxiei - Cinstirea sfintelor icoane PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 07:33

Cea dintâi duminică a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti este sărbătoarea Ortodoxiei. Ea este intitulată Duminica Ortodoxiei, a Ortodoxiei biruitoare asupra tuturor ereticilor şi ereziilor.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos le - a spus, Sfinţilor Săi Apostoli, că El este ”Calea, Adevărul şi Viaţa”( Ioan 14, 6 ). Sfinţii Apostoli au manifestat permanent o grijă deosebită de a vesti fără ştirbire, fără împuţinare sau adăugare „mărirea” cea vestită de Iisus Hristos şi să o păstreze „drept”. Pentru exprimarea acestor două cuvinte s- au folosit doi termeni greceşti neotestamentari pentru „mărire” s- a folosit “doxa”“doxa” iar pentru drept „orJoV„ortos”, din care s- a compus cuvântul „orJodox „ortodox”-„dreaptă mărire”.

Sfântul Ioan Damaschinul ( + 749 ) dă cea mai deplină definiţie a ortodoxiei, în cartea sa „Expunerea precisă a credinţei ortodoxe”, „ca grijă a lui Dumnezeu de a se împlini în lume viaţa şi învăţătura Fiului lui Dumnezeu Întrupat”.

În această duminică arătăm şi învăţătura ortodoxă despre cinstirea sfintelor icoane. O mare tulburare s- a produs în sânul Bisericii Ortodoxe pe tema cinstirii sfintelor icoane, din cauza iconoclasmului, iniţiat de Leon al III- lea Isaurul ( 717- 740)., care a avut la bază erezia monofizită, potrivit căreia Hristos a avut o singură fire, cea divină, şi astfel nu poate fi reprezentat prin icoană. Icoanele au fost înlăturate din biserici şi înlocuite cu tablourile împăratului, diferite scene din natură, păsări, pomi , fructe, şi alte scene profane: alergări de cai, scene de vânătoare, teatrale şi de război, etc.

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2009 08:06
Citeşte mai mult...
 
Mesajul domnului deputat Ştefan Vasile Béres cu ocazia zilei de 8 Martie PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 21:33
"Stimate Doamne, Domnisoare şi Mame!

În viaţa noastră a bărbaţilor, sunteţi cele mai importante fiinţe. Fără Dumneavoastră, fără iubirea, înţelegerea şi îndrumarea, pe care ni le dăruiţi zilnic nu am fi în stare să înfruntăm greutăţile, bucuriile şi împlinirile. Sunteţi mai mult decât femei ,mame, soţii, prietene, sunteţi fiinţele care ne faceţi viaţa complexă,frumoasă şi reuşiţi în totdeauna să închegaţi viaţa noastră cea de toate zilele să ne faceţi fericiţi, indiferent de greutăţile pe care le înfruntăm zi de zi.

De 8 martie, trebuie să ne oprim măcar pentru puţin timp, să ne gândim la Dumneavoastră, să vă urăm fericire, viaţă lungă ,împliniri în viaţă, în familie şi respect, respect pe care îl meritaţi din plin. Fiţi iubite mereu,pentru că ne dăruiţi acelaşi lucru şi zi de zi, fiţi respectate pentru că ne respectaţi la rândul vostru. Vă doresc să aveţi parte din toate bucuriile ce le poate rezerva viaţa pentru un om şi mai doresc un lucru, să fiţi mereu în centrul atenţiei şi nu numai odată pe an, pentru că meritaţi din plin! Vă iubesc, vă respect şi vă stimez fiinţelor dragi şi ştiu că nu sunt cuvinte cu care se pot exprima importanţa şi rolul de neînlocuit al femeii. Multă sănătate fericire şi viaţă lungă vă doresc."

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2009 08:03
Citeşte mai mult...
 
8 Martie la Politia de Frontiera Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 15:15
Azi, incepand cu ora 10.00, la Casa de Cultura a MAI din Sighetu Marmatiei, a avut loc o activitate festiva dedicat doamnelor si domisoarelor politiste de frontiera, cu ocazia Zilei de 8 Martie. Evenimentul a fost organizat de catre Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor, IPA Regiunea 2 Maramures si Casa de Cultura a MAI din Sighetu Marmatiei. La festivitate a luat parte si doamna prof. Eugenia Godja, primar al Municipiului Sighetu Marmatiei care alaturi de conducerea IJPF Maramures le-a urat politistelor de frontiera fericire, prosperitate si un calduros „La Multi Ani”. Surpriza a constat in prezentarea unui program artistic interpretat de catre Ansamblul de copii „Cosaul” din Sarbi si Ansamblul Folcloric „Pintea Viteazu”, coordonat de sotii Giurgi, al Casei de Cultura a MAI  din Sighetu Marmatiei.

Atat doamna primar cat si doamnele din cadrul IJPF Maramures au primit din partea politistilor de frontiera maramureseni flori si cadouri. Festivitatea s-a incheiat cu un pahar de sampanie in cinstea Zilei de 8 Martie.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul de film Dialektus la Casa Tranzit din Cluj PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 05 Martie 2009 17:14

Festivalul „Dialëktus” din Budapesta şi atelierul de comunicare vizuală din cadrul Fundaţiei Tranzit din Cluj au pregătit un program de proiecţii filme antropologice şi documentare realizate de autori europeni. Proiecţiile, desfăşurate în perioada 4-8 martie 2009 la Casa Tranzit, sunt încadrate în secţiunile „Descriere Densă” (filme antropologice europene) respectiv „Filme Studenţeşti” din Europa. În cadrul manifestării vor putea fi vizionate 23 de filme. Publicul din Cluj va avea ocazia să voteze pentru filmul preferat, iar filmele premiate vor fi proiectate la Casa TRANZIT duminică, 8 martie, începând cu ora 12:00.
Preţul unui bilet pentru o zi (5-6 filme) este de 5 lei, un abonament (4 zile, 23 de filme) costă 15 lei şi include catalogul festivalului, iar la proiecţia filmelor premiate (duminică, 8 martie) intrarea este liberă.

Festivalul de filme documentare şi antropologice „Dialëktus” a fost conceput pentru a reprezenta diversitatea culturală din lume. Specificul festivalului este prezentarea istoriilor personale. Organizat începând cu anul 2002 ca şi un festival al filmelor etnografice-antropologice din Ungaria, festivalul s-a a devenit, din 2007, o competiţie internaţională.

Citeşte mai mult...
 
S-au decernat Premiile Gopo PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 11:01

Premiul GOPOPremiile Gopo s-au decernat! Corneliu Porumboiu a fost premiat pentru cel mai bun scenariu, cea mai buna regie si cel mai bun film de lung metraj. Ion Sapdaru, pentru interpretarea din A FOST SAU N-A FOST? a obtinut si el un trofeu GOPO.  Cea mai buna actrita intr-un rol principal a fost desemnata Dorotheea Petre pentru rolul Ryna si premiul "Tanara speranta" i-a fost acordat Madalinei Ghitescu pentru rolul din filmul Marilena de la P7.

Cinemagia v-a pregatit cateva interviuri in exclusivitate pe care le veti putea urmari  incepand cu saptamana aceasta pe site-ul nostru, la sectiunea "video", care se va inaugura incepand cu acest eveniment: Premiile Gopo. 

 In prima editie a Premiilor Gopo s-au  intrecut cinci filme de lung metraj, 4 scurt metraje, 4 documentare, cat si 4 filme europene, candidate la categoria Cel mai bun film european distribuit pe ecrane in 2006. Aceasta ultima distinctie a fost obtinuta de "Volver". 

A fost sau n-a fost? (productie 42 Km Film, regia Corneliu Porumboiu) a castigat la categoria Cel mai bun film prezentata de Luminita Gheorghiu.

Citeşte mai mult...
 
Tudor Gheorghe a pregatit doua evenimente inedite PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 09:46
Turneul "Taina cuvintelor", sustinut de Tudor Gheorghe pe parcursul ultimelor doua luni, si-a inchis cortina la Craiova, dupa un numar de 19 spectacole in toata tara. Dupa fiecare concert, publicul a plecat cu sufletul si cugetul aplecat mai mult decat oricand catre literatura romana, caci maestrul le-a tinut o lectie de limba romana de toata frumusetea.

Tudor Gheorghe pare a nu se opri insa niciodata din crearea remarcabilelor spectacole ce vin in intampinarea iubitorilor de cultura romaneasca. Maestrul si-a gasit timp sa pregateasca si sa puna la punct alte doua surprize care vor smulge fara indoiala exclamatii de admiratie.

Prima se numeste “Mahalaua Mon Amour” si se va concretiza intr-un turneu in tara si intr-un spectacol la Bucuresti la Sala Palatului pe data de 8 aprilie, show ce va pune in valoarea creatiile lautarilor Anton Pan, Zavaidoc, Faramita Lambru, Romica Puceanu sau Dona Siminica printr-o interpretare originala, in acompaniamentul unui taraf de exceptie. Cel de-al doilea eveniment se va constitui intr-un show inedit, in care Tudor Gheorghe va aparea asa cum nu a mai fost vazut vreodata.

Citeşte mai mult...
 
Copiii picteaza pentru pace. O chemare pentru participarea la cel de-al 12-lea Concurs International de Pictura PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 03 Martie 2009 08:11
În acest an vă rugăm să realizati o pictură pe tema “Pacea în Comunitatea mea”, care înseamnă pace în locul în care trăiţi, pace în zona oraşului vostru. Aşteptăm lucrările voastre. Vă rugăm citiţi condiţiile de participare mai jos.

Categorii de vârste şi premii:

Există un loc 1, 2 şi 3 în fiecare din următoarele categorii de vârste: 5 – 8 ani 9-12 ani 13 – 15 ani 16 – 19 ani

Toţi câştigătorii vor primi un mic premiu de la noi.

Reguli:

Citeşte mai mult...
 
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici intră luni în Postul Paştelui PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Martie 2009 16:33

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici intră de luni în Postul Paştelui sau Postul Mare, care ţine până pe 18 aprilie. În cele şapte săptămâni de post, în toate bisericile se oficiază o serie de slujbe specifice acestei perioade. Tradiţia Postului Mare, cel mai lung post din calendarul creştin-ortodox, a fost instituită pentru a marca Paştele, sărbătorit în acest an pe 19 aprilie.

Credincioşii nu privesc postul ca pe un scop în sine, ci ca pe o perioadă de cumpătare, menită să pregătească spiritul pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Paştele. Postul nu se referă exclusiv la restricţiile alimentare pe care şi le impun credicioşii, respectiv renunţarea la carne, lapte, brânză şi ouă. El este marcat şi prin iertare, îngăduinţă, împăcare, bunătate şi răbdare.

Citeşte mai mult...
 
Stand-up comedy in Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Martie 2009 09:22

Trupa Brigada 2 pe trei va sustine un stand-up comedy in Baia Mare.
Spectacolul va avea loc la Teatrul de Papusi din municipiu, vineri, 6 martie incepand de la ora 19:00.

Show-ul se numeste “Prima Bucata” iar organizatorii spun ca ar fi “cel mai tare spectacol de comedie”. Pretul unui bilet de intrare este 15 lei.

Spectacolele de stand-up comedy, in prezent, sunt tot mai numeroase. Acest gen de teatru prinde la public deoarece "actorii" vorbesc despre realitate asa cum este, folosind un vocabular obisnuit pentru toti, ei arata oamenilor cat de jalnica si ridicola este deseori viata lor.

 Parcalab si Flavius Kocsis fac umor de mai multi ani, respectiv 4 si 8 ani, insa proiectul "Brigada" a inceput in septembrie 2008.

Ultima actualizare Duminică, 01 Martie 2009 09:39
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 237 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact