logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Pr. Protopop Vasile Pop ne vorbeste despre Duminica Ortodoxiei - Cinstirea sfintelor icoane PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 07:33

Cea dintâi duminică a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti este sărbătoarea Ortodoxiei. Ea este intitulată Duminica Ortodoxiei, a Ortodoxiei biruitoare asupra tuturor ereticilor şi ereziilor.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos le - a spus, Sfinţilor Săi Apostoli, că El este ”Calea, Adevărul şi Viaţa”( Ioan 14, 6 ). Sfinţii Apostoli au manifestat permanent o grijă deosebită de a vesti fără ştirbire, fără împuţinare sau adăugare „mărirea” cea vestită de Iisus Hristos şi să o păstreze „drept”. Pentru exprimarea acestor două cuvinte s- au folosit doi termeni greceşti neotestamentari pentru „mărire” s- a folosit “doxa”“doxa” iar pentru drept „orJoV„ortos”, din care s- a compus cuvântul „orJodox „ortodox”-„dreaptă mărire”.

Sfântul Ioan Damaschinul ( + 749 ) dă cea mai deplină definiţie a ortodoxiei, în cartea sa „Expunerea precisă a credinţei ortodoxe”, „ca grijă a lui Dumnezeu de a se împlini în lume viaţa şi învăţătura Fiului lui Dumnezeu Întrupat”.

În această duminică arătăm şi învăţătura ortodoxă despre cinstirea sfintelor icoane. O mare tulburare s- a produs în sânul Bisericii Ortodoxe pe tema cinstirii sfintelor icoane, din cauza iconoclasmului, iniţiat de Leon al III- lea Isaurul ( 717- 740)., care a avut la bază erezia monofizită, potrivit căreia Hristos a avut o singură fire, cea divină, şi astfel nu poate fi reprezentat prin icoană. Icoanele au fost înlăturate din biserici şi înlocuite cu tablourile împăratului, diferite scene din natură, păsări, pomi , fructe, şi alte scene profane: alergări de cai, scene de vânătoare, teatrale şi de război, etc.

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2009 08:06
Citeşte mai mult...
 
Mesajul domnului deputat Ştefan Vasile Béres cu ocazia zilei de 8 Martie PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 21:33
"Stimate Doamne, Domnisoare şi Mame!

În viaţa noastră a bărbaţilor, sunteţi cele mai importante fiinţe. Fără Dumneavoastră, fără iubirea, înţelegerea şi îndrumarea, pe care ni le dăruiţi zilnic nu am fi în stare să înfruntăm greutăţile, bucuriile şi împlinirile. Sunteţi mai mult decât femei ,mame, soţii, prietene, sunteţi fiinţele care ne faceţi viaţa complexă,frumoasă şi reuşiţi în totdeauna să închegaţi viaţa noastră cea de toate zilele să ne faceţi fericiţi, indiferent de greutăţile pe care le înfruntăm zi de zi.

De 8 martie, trebuie să ne oprim măcar pentru puţin timp, să ne gândim la Dumneavoastră, să vă urăm fericire, viaţă lungă ,împliniri în viaţă, în familie şi respect, respect pe care îl meritaţi din plin. Fiţi iubite mereu,pentru că ne dăruiţi acelaşi lucru şi zi de zi, fiţi respectate pentru că ne respectaţi la rândul vostru. Vă doresc să aveţi parte din toate bucuriile ce le poate rezerva viaţa pentru un om şi mai doresc un lucru, să fiţi mereu în centrul atenţiei şi nu numai odată pe an, pentru că meritaţi din plin! Vă iubesc, vă respect şi vă stimez fiinţelor dragi şi ştiu că nu sunt cuvinte cu care se pot exprima importanţa şi rolul de neînlocuit al femeii. Multă sănătate fericire şi viaţă lungă vă doresc."

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2009 08:03
Citeşte mai mult...
 
8 Martie la Politia de Frontiera Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 15:15
Azi, incepand cu ora 10.00, la Casa de Cultura a MAI din Sighetu Marmatiei, a avut loc o activitate festiva dedicat doamnelor si domisoarelor politiste de frontiera, cu ocazia Zilei de 8 Martie. Evenimentul a fost organizat de catre Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor, IPA Regiunea 2 Maramures si Casa de Cultura a MAI din Sighetu Marmatiei. La festivitate a luat parte si doamna prof. Eugenia Godja, primar al Municipiului Sighetu Marmatiei care alaturi de conducerea IJPF Maramures le-a urat politistelor de frontiera fericire, prosperitate si un calduros „La Multi Ani”. Surpriza a constat in prezentarea unui program artistic interpretat de catre Ansamblul de copii „Cosaul” din Sarbi si Ansamblul Folcloric „Pintea Viteazu”, coordonat de sotii Giurgi, al Casei de Cultura a MAI  din Sighetu Marmatiei.

Atat doamna primar cat si doamnele din cadrul IJPF Maramures au primit din partea politistilor de frontiera maramureseni flori si cadouri. Festivitatea s-a incheiat cu un pahar de sampanie in cinstea Zilei de 8 Martie.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul de film Dialektus la Casa Tranzit din Cluj PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 05 Martie 2009 17:14

Festivalul „Dialëktus” din Budapesta şi atelierul de comunicare vizuală din cadrul Fundaţiei Tranzit din Cluj au pregătit un program de proiecţii filme antropologice şi documentare realizate de autori europeni. Proiecţiile, desfăşurate în perioada 4-8 martie 2009 la Casa Tranzit, sunt încadrate în secţiunile „Descriere Densă” (filme antropologice europene) respectiv „Filme Studenţeşti” din Europa. În cadrul manifestării vor putea fi vizionate 23 de filme. Publicul din Cluj va avea ocazia să voteze pentru filmul preferat, iar filmele premiate vor fi proiectate la Casa TRANZIT duminică, 8 martie, începând cu ora 12:00.
Preţul unui bilet pentru o zi (5-6 filme) este de 5 lei, un abonament (4 zile, 23 de filme) costă 15 lei şi include catalogul festivalului, iar la proiecţia filmelor premiate (duminică, 8 martie) intrarea este liberă.

Festivalul de filme documentare şi antropologice „Dialëktus” a fost conceput pentru a reprezenta diversitatea culturală din lume. Specificul festivalului este prezentarea istoriilor personale. Organizat începând cu anul 2002 ca şi un festival al filmelor etnografice-antropologice din Ungaria, festivalul s-a a devenit, din 2007, o competiţie internaţională.

Citeşte mai mult...
 
S-au decernat Premiile Gopo PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 11:01

Premiul GOPOPremiile Gopo s-au decernat! Corneliu Porumboiu a fost premiat pentru cel mai bun scenariu, cea mai buna regie si cel mai bun film de lung metraj. Ion Sapdaru, pentru interpretarea din A FOST SAU N-A FOST? a obtinut si el un trofeu GOPO.  Cea mai buna actrita intr-un rol principal a fost desemnata Dorotheea Petre pentru rolul Ryna si premiul "Tanara speranta" i-a fost acordat Madalinei Ghitescu pentru rolul din filmul Marilena de la P7.

Cinemagia v-a pregatit cateva interviuri in exclusivitate pe care le veti putea urmari  incepand cu saptamana aceasta pe site-ul nostru, la sectiunea "video", care se va inaugura incepand cu acest eveniment: Premiile Gopo. 

 In prima editie a Premiilor Gopo s-au  intrecut cinci filme de lung metraj, 4 scurt metraje, 4 documentare, cat si 4 filme europene, candidate la categoria Cel mai bun film european distribuit pe ecrane in 2006. Aceasta ultima distinctie a fost obtinuta de "Volver". 

A fost sau n-a fost? (productie 42 Km Film, regia Corneliu Porumboiu) a castigat la categoria Cel mai bun film prezentata de Luminita Gheorghiu.

Citeşte mai mult...
 
Tudor Gheorghe a pregatit doua evenimente inedite PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 09:46
Turneul "Taina cuvintelor", sustinut de Tudor Gheorghe pe parcursul ultimelor doua luni, si-a inchis cortina la Craiova, dupa un numar de 19 spectacole in toata tara. Dupa fiecare concert, publicul a plecat cu sufletul si cugetul aplecat mai mult decat oricand catre literatura romana, caci maestrul le-a tinut o lectie de limba romana de toata frumusetea.

Tudor Gheorghe pare a nu se opri insa niciodata din crearea remarcabilelor spectacole ce vin in intampinarea iubitorilor de cultura romaneasca. Maestrul si-a gasit timp sa pregateasca si sa puna la punct alte doua surprize care vor smulge fara indoiala exclamatii de admiratie.

Prima se numeste “Mahalaua Mon Amour” si se va concretiza intr-un turneu in tara si intr-un spectacol la Bucuresti la Sala Palatului pe data de 8 aprilie, show ce va pune in valoarea creatiile lautarilor Anton Pan, Zavaidoc, Faramita Lambru, Romica Puceanu sau Dona Siminica printr-o interpretare originala, in acompaniamentul unui taraf de exceptie. Cel de-al doilea eveniment se va constitui intr-un show inedit, in care Tudor Gheorghe va aparea asa cum nu a mai fost vazut vreodata.

Citeşte mai mult...
 
Copiii picteaza pentru pace. O chemare pentru participarea la cel de-al 12-lea Concurs International de Pictura PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 03 Martie 2009 08:11
În acest an vă rugăm să realizati o pictură pe tema “Pacea în Comunitatea mea”, care înseamnă pace în locul în care trăiţi, pace în zona oraşului vostru. Aşteptăm lucrările voastre. Vă rugăm citiţi condiţiile de participare mai jos.

Categorii de vârste şi premii:

Există un loc 1, 2 şi 3 în fiecare din următoarele categorii de vârste: 5 – 8 ani 9-12 ani 13 – 15 ani 16 – 19 ani

Toţi câştigătorii vor primi un mic premiu de la noi.

Reguli:

Citeşte mai mult...
 
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici intră luni în Postul Paştelui PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Martie 2009 16:33

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici intră de luni în Postul Paştelui sau Postul Mare, care ţine până pe 18 aprilie. În cele şapte săptămâni de post, în toate bisericile se oficiază o serie de slujbe specifice acestei perioade. Tradiţia Postului Mare, cel mai lung post din calendarul creştin-ortodox, a fost instituită pentru a marca Paştele, sărbătorit în acest an pe 19 aprilie.

Credincioşii nu privesc postul ca pe un scop în sine, ci ca pe o perioadă de cumpătare, menită să pregătească spiritul pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Paştele. Postul nu se referă exclusiv la restricţiile alimentare pe care şi le impun credicioşii, respectiv renunţarea la carne, lapte, brânză şi ouă. El este marcat şi prin iertare, îngăduinţă, împăcare, bunătate şi răbdare.

Citeşte mai mult...
 
Stand-up comedy in Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Martie 2009 09:22

Trupa Brigada 2 pe trei va sustine un stand-up comedy in Baia Mare.
Spectacolul va avea loc la Teatrul de Papusi din municipiu, vineri, 6 martie incepand de la ora 19:00.

Show-ul se numeste “Prima Bucata” iar organizatorii spun ca ar fi “cel mai tare spectacol de comedie”. Pretul unui bilet de intrare este 15 lei.

Spectacolele de stand-up comedy, in prezent, sunt tot mai numeroase. Acest gen de teatru prinde la public deoarece "actorii" vorbesc despre realitate asa cum este, folosind un vocabular obisnuit pentru toti, ei arata oamenilor cat de jalnica si ridicola este deseori viata lor.

 Parcalab si Flavius Kocsis fac umor de mai multi ani, respectiv 4 si 8 ani, insa proiectul "Brigada" a inceput in septembrie 2008.

Ultima actualizare Duminică, 01 Martie 2009 09:39
Citeşte mai mult...
 
1 Martie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Martie 2009 07:22

Un fir rosu, altul alb
Anotimpuri se despart
Primavara iarasi vine
De la mine, numai bine!

Sa-ti fie micul martisor
Prilej de bucurie
Acum, cand florile de gheata pier
Iar primavara iar invie!

 

Martie cel calator
Iti trimite-un martisor
Nu e lucru de valoare
Dar atentia e mare.

Ultima actualizare Duminică, 01 Martie 2009 09:52
Citeşte mai mult...
 
Liceenii sigheteni au oferit un spectacol copiilor din sistemul de protectie sociala PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 13:27

Intre Grupul Scolar Forestier (GSF) din Sighetu Marmatiei si Centrul de Primire Urgenta functioneaza un parteneriat educational numit generic "Copii pentru copii". In cadrul acestuia, liceenii prezinta mici spectacole, se joaca cu cei mici si, in general, participa la activitatea centrului condus de Viorica Zlati. In aceste zile s-a derulat una dintre actiunile GSF: un grup de 29 elevi, coordonati de consilierul educativ Anca Cotfas, a prezentat un program artistic cu cantece, poezii, scenete si dansuri in care au fost inclusi si cei mici. 
"Pentru elevii nostri, intalnirile si activitatile in comun cu copii este o adevarata scoala, un curs aplicat de pedagogie. Pe langa aceasta, ei invata ca in preajma lor traiesc si copii care nu se pot bucura de o familie, copii cu dizabilitati care au si ei nevoie de dragoste: iar elevii liceului vin cu dragostea lor", ne-a explicat Livia Buciuta, directorul adjunct al liceului. Cu aceeasi dragoste, micii rezidenti ai centrului au hotarat sa le multumeasca prietenilor mai mari confectionand si daruindu-le martisoare.

Citeşte mai mult...
 
Savantul sighetean, dr. ing. Iosif Lingvay împlineşte azi 60 de ani PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 14:46
Dr. ing. Iosif LingvaySavantul Iosif Lingvay, fondatorul Laboratorului de cercetări în electroliza metalelor din Bucureşti, s-a născut la Sighetu Marmaţiei la 25 februarie 1949, dintr-o veche familie înnobilată în anul 1649 de către principele Rakoczi Gyorgy II. După şcoala elementară şi liecul în oraşul natal, Iosif Lingvay urmează Facultatea de Chimie din Bucureşti după absolvirea căruia este angajat inginer la Fabrica de Semiconductori din capitală (IPRS Băneasa) unde se ocupă de dezvoltarea diodei cu siliciu şi a tiristorilor, o noutate pentru Rom]nia. Pentru o scurtă perioadă lucrează ca inginer proiectant principal la Uzina Piese Schimb Auto "Maramureşana" din Sighetu Marmaţiei unde a pus în funcţiune atelierul de galvanizare şi a specializat în domeniu o serie de ingineri. Din anul 1985 este invitat să lucreze la Institutul de Cercetări şi Proiectări în Electrotehnică unde, în anul 1991 organizează un nou laborator, cel de cercetări în electroliza metalelor. În cariera lui, savantul sighetean a realizat studii şi cercetări în domeniul tehnologiilor electrochimice, în special al tehnologiilor de rafinare a metalelor şi a protecţiilor anticorosive active, a dezvoltat o serie de echipamente şi dispozitive specifice destinate controlului şi combaterii coroziunii în medii electrolitice şi, nu în ultimul rand, a lucrat pentru securitatea electrică a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, electrosecurizarea magistralelor de transport de gaze naturale şi alte hidrocarburi.
Citeşte mai mult...
 
O nouă ediţie a Festivalului de umor Zâmbete în Prier PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 08:43
Casa de Cultură Vişeu de Sus, împreună cu Cenaclul de satiră şi umor “pupăza”, organizează în perioada 25-26 aprilie a VII-a ediţie a Festivalului naţional de umor “Zâmbete în Prier”. Cu această ocazie vor fi organizate două concursuri interesante. Unul de epigrame, cu temele “doctorul” şi “taxe şi impozite”. Aceste cuvinte vor trebui să apară obligatoriu în cele trei epigrame care vor intra în concurs. Lucrările vor fi trimise în trei exemplare cu motto şi plic închis, până cel târziu la data de 1 aprilie, pe adresa: Lucian Perţa, Casa de cultură, Vişeu de Sus, str. 22 Decembrie nr. 3, cu menţiunea “Pentru concursul de epigrame”. Al doilea concurs este unul de volum, inclusiv antologii. Pot participa volumele de umor (epigrame, fabule, proză scurtă) tipărite în perioada aprilie 2008-aprilie 2009. Lucrările vor fi transmise în două exemplare până cel mai târziu în data de 20 martie, pe aceeaşi adresă, cu specificaţia “Pentru concursul de volum”. Lucrările destinate concursului nu se restituie, ele intrând în fondul de carte al Casei de Cultură.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236UrmătorSfârşit »

Page 233 of 236

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact