logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
ORA PAMANTULUI: Sambata stingem luminile PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 10:06

TerraPeste 1.000 de orase ale planetei si un miliard de oameni sunt asteptati sa participe pe 28 martie la un eveniment destinat luptei impotriva incalzirii globale. La ora 20.30, Ora Pamantului, oamenii din intreaga lume vor stinge lumina timp de o ora.

Acest eveniment, menit sa traga un semnal de alarma cu privire la incalzirea climatului de pe Terra, a inceput in Martie 2007 in orasul australian Sydney si s-a transformat in scurt timp intr-o actiune fara precedent in istoria umanitatii, astfel ca an de an, milioane de oameni se alatura acestei campanii.

Evenimentul nu a ramas fara ecou nici in Romania, ba chiar dimpotriva. Tara noastra este singura din lume in care a aparut un site special dedicat coordonarii si promovarii actiunilor la nivel local, adica la nivelul tarii.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 15:51
Citeşte mai mult...
 
Un sighetean pe Pico de Orizaba - Mexic (5636 metri) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 24 Martie 2009 08:09

Attila Lutinca pe Pico de Orizaba - 5636mAm primit din partea unui alpinist sighetean pe nume Attila Lutinca, stabilit in Canada in urma cu cativa ani, un articol publicat in presa locala din Canada despre performanta sa. Deoarece este o mandrie sa avem astfel de sigheteni care fac cinste Romaniei si Sighetului, n-am stat nicio clipa pe ganduri inainte de a publica materialul urmator.

…”am pornit devreme, nu tare am dormit, aseara ne uitam la furtuna de undeva de sus, ca la un spectacol cind ai locuri in primul rind, frumos si amenintator in acelasi moment.

Pe la 2 ne trezim, afara cerul era instelat si vintul sufla slab, se arata o zi perfecta de virf, ma bucur ca am facut o tabara intermediara deoarece avem mai putin de urcat. Ajungem pe ghetar si ne punem coltarii, soarele este inca departe ca sa ne incalzeasca asa ca pornim sa nu ne ia frigul, dar totusi pe la jumatatea drumului ne oprim aproape epuizati, frigul ne ia repede iar coechipiera mea simte ca nu mai poate. Nu se poate, ma gindesc, sintem asa de aproape…scot citeva energizante si le dau ei, stam in jur de 30 de minute timp in care soarele incepea sa rasara luminind splendida mare de nori.

Ultima actualizare Marţi, 24 Martie 2009 09:42
Citeşte mai mult...
 
Duminica a III- a din Postul Sfintelor Paşti ( a Sfintei Cruci ) PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 12:29
Duminica a III- din Sfântul şi Marele Post al Sfintelor Paşti este închinată Sfintei Cruci, altarul de jertfă al Fiului lui Dumnezeu Întrupat pentru a izbăvi neamul omenesc. Jertfa Mântuitorului pe cruce este arătarea dragostei fără de margini a lui Dumnezeu faţă de neamul omenesc şi întreaga Sa zidire.
        Însăşi zidirea lumii şi facerea omului sunt rodul iubirii lui Dumnezeu. Şi pentru că omul a dezechilibrat, a stricat armonia lucrurilor zidite de Dumnezeu, prin păcat,  numai Dunmnezeu a putut restabili echilibrul , normalitatea. De aceea tot arătare a iubirii lui Dumnezeu a fost trimiterea în lume a Izbăvitorului promis de la început:”Duşmănie voi pune între tine şi şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul”( Facere 3, 15 ). Astfel că la plinirea vremii, ca rod al iubirii, Dumnezeu , Cel care este întotdeauna credincios în făgăduinţele Sale, Izbăvitorul este trimis, El vine:”Căci aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Fiul Său Unul- Născut, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”( Ioan 3, 16 ).
        Fiul lui Dumnezeu fiind legat în aceeaşi iubire cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, a voit să vină la noi. El a primit pentru mântuirea noastră, să ia această misiune minunată. El a venit la paharul cel amar din Grădina Ghetsimani, a venit la coroana de spini, El, Împăratul slavei, a venit să fie scuipat bătut şi hulit, iar apoi răstignit pe cruce; El a venit să- şi verse sângele pentru ca să ne împace cu Tatăl
Său.
Citeşte mai mult...
 
Elevii Liceului “Regele Ferdinand” din Sighet au sărbătorit Ziua Francofoniei PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:20

Vineri, la Sala Radio Sighet, elevii Liceului “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei au sărbătorit Ziua Internaţională a Francofoniei.

Aceştia s-au pregătit cu un bogat program de recitări din lirica franceză, un microrecital coral dirijat de profesoara Rodica Gheorghiu având-o ca solistă pe eleva Andreea David, şi un spectacol de teatru scurt, toate în regia profesorului Gelu Marian. 
Printre spectatori s-a numărat şi generoasa coordonatoare a activităţilor Centrului Cultural Francez din municipiu, Lydia Bloch, din Franţa, precum şi pictorul francez Cyril Vasiliev, care de ceva vreme trăieşte şi creează în Sighet. La sfârşitul evenimentului elevii au dăruit un imens buchet de flori profesoarei de muzică Rodica Gheorghiu, care în aceste zile îşi sărbătoreşte ziua de naştere. 

Citeşte mai mult...
 
NewJazz Festival - editia a II-a (22 - 24 mai 2009) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 21 Martie 2009 08:14

NewJazz FestInaugurat în 2008 în cadrul Anului aniversar “Iaşi 600“, fiind singurul festival din România care promovează preponderent curentul de avangardă denumit “Nu jazz“, Festivalul Internaţional NewJazz Festival va avea o nouă ediţie, pregătirile pentru organizarea acesteia intrând în linie dreaptă.

NewJazz Festival este dedicat abordărilor inovatoare a diferitelor influenţe în muzica de jazz, reprezentative pentru diversitatea spaţiului muzical internaţional, constituind în acelaşi timp o platformă de dialog atât pentru artişti cât şi pentru public, căruia i se oferă posibilitatea de a cunoaşte noile creaţii şi de a parcurge un spectru generos de stiluri: electro-jazz, future jazz, jazz house, acid jazz, jazztronica, etc., muzica fiind numai bună pentru dancefloor, dar şi pentru ascultătorul mai contemplativ.

Citeşte mai mult...
 
TROOPER compun o opera rock despre Vlad Tepes PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 20 Martie 2009 11:08

TrooperTrooper anunta o premiera pentru Romania o opera rock despre Vlad Tepes, un album conceptual care va fi lansat probabil la inceputul anului viitor. Materialul se axeaza pe viata si pe domniile lui Vlad si nu pe mitul contelui-vampir Dracula.
Este primul disc al grupului in care Trooper vor canta impreuna cu o orchestra simfonica, lucru care va influenta radical procesul de compozitie si orchestrare a noilor piese.
Acesta este un proiect mai vechi al formatiei, care a fost reluat dupa lansarea in noiembrie anul trecut a ultimului disc Trooper, „Rock'n'roll pozitiv”. Noile piese sunt construite in jurul versurilor lui Vasile Lupasc, licentiat in istorie, cu specializare in domeniul domniilor lui Vlad Tepes, care a lansat de curand un roman fascinant despre domnitor.

Ultima actualizare Vineri, 20 Martie 2009 11:17
Citeşte mai mult...
 
Campania "Globe at Night" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 20 Martie 2009 09:06

In cadrul anului international al astronomiei 2009 se desfasoara mai multe proiecte si programe. Un subiect aparte il constituie problema poluarii luminoase. Acest fenomen nefast aparut in urma modernizarii exagerate a asezarilor umane face ca stele de pe cer sa dispara si cerul sa nu mai ofere oricui acea priveliste de neuitat.

Campania Globe at Night se desfasoara in perioada 16-28 martie 2009 si consta in realizarea de observatii individuale asupra gradului de poluare luminoasa a cerului. Astfel se analizeaza harti cu binecunoscuta constelatie Orion si in functie de ce se observa pe cer se raporteaza calitatea cerului. Procedura este foarte simpla si se recomanda realizarea mai multor observatii din locatii diferite.

Ultima actualizare Vineri, 20 Martie 2009 09:14
Citeşte mai mult...
 
20 martie - Echinoctiul de primavara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 20 Martie 2009 07:30

Azi, 20 martie 2009, la ora 13.44 (ora oficiala de iarna a Romaniei) va avea loc echinoctiul de primavara. In acel moment Soarele va traversa linia imaginara a Ecuatorului ceresc pe directia sud - nord. Astfel Soarele isi sfarseste drumul de 6 luni in emisfera australa si incepe un nou drum prin emisfera boreala. 

Ca efecte ale evenimentului astronomic de maine putem aminti faptul ca ziua este egala cu noapte (fiecare avand durata de 12 ore), Soarele va rasari exact la punctul cardinal est si va apune exact la vest. Dupa momentul echinoctiului ziua continua sa creasca pana la data de 21 iunie 2009 cand va avea loc solstitiul de vara.

Citeşte mai mult...
 
Compania Animo Puppets va înfiinţa in Baia Mare o trupă de teatru de amatori PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 09:14

Animo Puppets Studio, companie profesionistă şi independentă de teatru, organizează sâmbătă, 21 martie, ora 17, la Teatrul de Păpuşi Baia Mare, o preselecţie pentru crearea unei trupe de teatru de amatori. Compania a fost înfiinţată în vara anului trecut, din dorinţa a doi tineri actori ai Teatrului de Păpuşi Baia Mare de a-şi crea şi interpreta propriile spectacole. Cei doi actori, respectiv Iulian Bulancea şi Carmen Ciobanu, au apărut în faţa publicului băimărean la începutul lunii septembrie, odată cu premiera spectacolului de animaţie “Prâslea cel Voinic”, în timpul Festivalului Medieval şi a Sărbătorii Castanelor.

Ultima actualizare Joi, 19 Martie 2009 09:20
Citeşte mai mult...
 
Ziua Maghiarilor de pretutindeni PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 19 Martie 2009 07:06
La Baia Mare, sîmbătă, şi duminica, la Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag şi Cîmpulung la Tisa s-a sărbătorit Ziua Maghiarilor de pretutindeni, Ziua naţională a Ungariei şi au fost comemoraţi eroii maghiari ai Revoluţiei burghezo- democratice de la 1848-1849.

În municipiul dintre Tisa şi Iza, ceremonialul a început la ora 10, cu oficierea slujbei duminicale de către pastorul protopop Şipoş Istvan şi protopopul reformat de Cehu Silvaniei în Biserica Reformată din localitate.

La finalul serviciului divin, în faţa celor 3-400 de enoriaşi reformaţi şi romano-catolici au susţinut un program cultural artistic Corul Bisericii Reformate şi un grup de elevi şi eleve de la liceul maghiar „Leovey Klara” din Sighet, îndrumaţi de directoarea Bereş Ildiko. Despre semnificaţia zilei şi eroii maghiari paşoptişti au vorbit deputatul de Africa-Asia, clujeanul Kotto Jozseph şi deputatul de Sighet Bereş Istvan.

Citeşte mai mult...
 
SC VITAL SA in direct cu ascultatorii Radio Transilvania PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 17 Martie 2009 08:38

Miercuri, 18 martie 2009, de la ora 16:30, la Radio Transilvania Sighet, Claudiu Holdis va invita sa ascultati si sa puneti intrebari invitatilor sai, reprezentantii firmei SC VITAL SA din Baia Mare. Acestia vor incerca sa raspunda tuturor intrebarilor sighetenilor despre noul contract obligatoriu de furnizare a apei.

Radio Transilvania Sighet emite pe frecventa 87.9 FM.

 
IN EXTREMO la Rockin' Transilvania 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 16 Martie 2009 10:56

In ExtremoUna dintre cele mai fantastice trupe live din Germania, IN EXTREMO sunt confirmati oficial la festivalul ROCKIN' TRANSILVANIA OPEN AIR 2009, care se va desfasura anul acesta in weekend-ul 12-14 iunie la Sibiu!

In Extremo sunt deosebit de încântaţi de faptul că vor avea prilejul să revină foarte curând la Sibiu, oraş care le place foarte mult. Trupa va cânta la Rockin' Transilvania în ziua de sâmbătă, 13 iunie. Organizatorii festivalului vor pregăti împreună cu grupul un spectacol excepţional de sunet, lumini şi multe efecte pirotehnice.

Aşadar, cei care au pierdut anul trecut prilejul de a-i vedea pe In Extremo live în România, sunt aşteptaţi anul acesta la ROCKIN' TRANSILVANIA OPEN AIR 2009!

Citeşte mai mult...
 
La Sighetu Marmaţiei, la evenimente dedicate zilei de 15 martie care marchează începerea Revoluţiei de la 1848 au participat deputaţii :Stefan Bereş şi Koto Jozsef PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Martie 2009 18:17

Foto: Ioan J PopescuChiar dacă în mod tradiţional, ziua de 15 martie - ziua izbucnirii la Pesta a Revoluţiei de la 1848, este sărbătorită doar de comunitatea maghiară, pentru Sighet, acele zile de primăvară ale anului 1848 şi apoi anul Revoluţiei paşoptiste înseamnă o pagină de istorie a luptei pentru libertate în care, cu litere de aur, şi-au înscris numele sighetenii Leovey Klara, fondatoarea şcolii de fete, pictorul ofiţer Asztalos Istvan, scriitorul şi politicanul Varady Borbely Gabor, graficianul Orszagh Antal - inventatorul fotografiei lucioase, profesorul Hanak Janos, medicul Pete Zsigmond, Moricz Samuel şi cei peste o sută de sigheteni care l-au urmat pe generalul Lenkey Janos şi husarii regimentului Wurtenberg. Aceştia nu sunt martirii unei etnii ci martirii luptei pentru un ideal măreţ. Lor le-au fost dedicate evenimentele desfăşurate duminică, 15 martie, la Sighetu Marmaţiei, în organizarea Bisericilor Reformată şi Romano-Catolică, în colaborare cu liceul de predare în limba maghiară "Leovey Klara", asociaţia culturală "Hollosy Simon" şi UDMR Sighet. Evenientele au debutat la Biserica Reformată cu o slujbă oficiată de pastorii Sipos Istvan, protopop din Sighetu Marmaţiei şi protopopul Molnar Kalman din Cehu Silvaniei, urmată de cuvântul deputaţilor :Stefan Bereş şi Koto Jozsef şi de spectacolul de poezie şi muzică în interpretarea elevilor liceului "Leovey Klara" şi al corului cu acelşi nume.

Ultima actualizare Duminică, 15 Martie 2009 18:32
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235UrmătorSfârşit »

Page 231 of 235

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact