logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
20 martie - Echinoctiul de primavara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 20 Martie 2009 07:30

Azi, 20 martie 2009, la ora 13.44 (ora oficiala de iarna a Romaniei) va avea loc echinoctiul de primavara. In acel moment Soarele va traversa linia imaginara a Ecuatorului ceresc pe directia sud - nord. Astfel Soarele isi sfarseste drumul de 6 luni in emisfera australa si incepe un nou drum prin emisfera boreala. 

Ca efecte ale evenimentului astronomic de maine putem aminti faptul ca ziua este egala cu noapte (fiecare avand durata de 12 ore), Soarele va rasari exact la punctul cardinal est si va apune exact la vest. Dupa momentul echinoctiului ziua continua sa creasca pana la data de 21 iunie 2009 cand va avea loc solstitiul de vara.

Citeşte mai mult...
 
Compania Animo Puppets va înfiinţa in Baia Mare o trupă de teatru de amatori PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 09:14

Animo Puppets Studio, companie profesionistă şi independentă de teatru, organizează sâmbătă, 21 martie, ora 17, la Teatrul de Păpuşi Baia Mare, o preselecţie pentru crearea unei trupe de teatru de amatori. Compania a fost înfiinţată în vara anului trecut, din dorinţa a doi tineri actori ai Teatrului de Păpuşi Baia Mare de a-şi crea şi interpreta propriile spectacole. Cei doi actori, respectiv Iulian Bulancea şi Carmen Ciobanu, au apărut în faţa publicului băimărean la începutul lunii septembrie, odată cu premiera spectacolului de animaţie “Prâslea cel Voinic”, în timpul Festivalului Medieval şi a Sărbătorii Castanelor.

Ultima actualizare Joi, 19 Martie 2009 09:20
Citeşte mai mult...
 
Ziua Maghiarilor de pretutindeni PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 19 Martie 2009 07:06
La Baia Mare, sîmbătă, şi duminica, la Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag şi Cîmpulung la Tisa s-a sărbătorit Ziua Maghiarilor de pretutindeni, Ziua naţională a Ungariei şi au fost comemoraţi eroii maghiari ai Revoluţiei burghezo- democratice de la 1848-1849.

În municipiul dintre Tisa şi Iza, ceremonialul a început la ora 10, cu oficierea slujbei duminicale de către pastorul protopop Şipoş Istvan şi protopopul reformat de Cehu Silvaniei în Biserica Reformată din localitate.

La finalul serviciului divin, în faţa celor 3-400 de enoriaşi reformaţi şi romano-catolici au susţinut un program cultural artistic Corul Bisericii Reformate şi un grup de elevi şi eleve de la liceul maghiar „Leovey Klara” din Sighet, îndrumaţi de directoarea Bereş Ildiko. Despre semnificaţia zilei şi eroii maghiari paşoptişti au vorbit deputatul de Africa-Asia, clujeanul Kotto Jozseph şi deputatul de Sighet Bereş Istvan.

Citeşte mai mult...
 
SC VITAL SA in direct cu ascultatorii Radio Transilvania PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 17 Martie 2009 08:38

Miercuri, 18 martie 2009, de la ora 16:30, la Radio Transilvania Sighet, Claudiu Holdis va invita sa ascultati si sa puneti intrebari invitatilor sai, reprezentantii firmei SC VITAL SA din Baia Mare. Acestia vor incerca sa raspunda tuturor intrebarilor sighetenilor despre noul contract obligatoriu de furnizare a apei.

Radio Transilvania Sighet emite pe frecventa 87.9 FM.

 
IN EXTREMO la Rockin' Transilvania 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 16 Martie 2009 10:56

In ExtremoUna dintre cele mai fantastice trupe live din Germania, IN EXTREMO sunt confirmati oficial la festivalul ROCKIN' TRANSILVANIA OPEN AIR 2009, care se va desfasura anul acesta in weekend-ul 12-14 iunie la Sibiu!

In Extremo sunt deosebit de încântaţi de faptul că vor avea prilejul să revină foarte curând la Sibiu, oraş care le place foarte mult. Trupa va cânta la Rockin' Transilvania în ziua de sâmbătă, 13 iunie. Organizatorii festivalului vor pregăti împreună cu grupul un spectacol excepţional de sunet, lumini şi multe efecte pirotehnice.

Aşadar, cei care au pierdut anul trecut prilejul de a-i vedea pe In Extremo live în România, sunt aşteptaţi anul acesta la ROCKIN' TRANSILVANIA OPEN AIR 2009!

Citeşte mai mult...
 
La Sighetu Marmaţiei, la evenimente dedicate zilei de 15 martie care marchează începerea Revoluţiei de la 1848 au participat deputaţii :Stefan Bereş şi Koto Jozsef PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Martie 2009 18:17

Foto: Ioan J PopescuChiar dacă în mod tradiţional, ziua de 15 martie - ziua izbucnirii la Pesta a Revoluţiei de la 1848, este sărbătorită doar de comunitatea maghiară, pentru Sighet, acele zile de primăvară ale anului 1848 şi apoi anul Revoluţiei paşoptiste înseamnă o pagină de istorie a luptei pentru libertate în care, cu litere de aur, şi-au înscris numele sighetenii Leovey Klara, fondatoarea şcolii de fete, pictorul ofiţer Asztalos Istvan, scriitorul şi politicanul Varady Borbely Gabor, graficianul Orszagh Antal - inventatorul fotografiei lucioase, profesorul Hanak Janos, medicul Pete Zsigmond, Moricz Samuel şi cei peste o sută de sigheteni care l-au urmat pe generalul Lenkey Janos şi husarii regimentului Wurtenberg. Aceştia nu sunt martirii unei etnii ci martirii luptei pentru un ideal măreţ. Lor le-au fost dedicate evenimentele desfăşurate duminică, 15 martie, la Sighetu Marmaţiei, în organizarea Bisericilor Reformată şi Romano-Catolică, în colaborare cu liceul de predare în limba maghiară "Leovey Klara", asociaţia culturală "Hollosy Simon" şi UDMR Sighet. Evenientele au debutat la Biserica Reformată cu o slujbă oficiată de pastorii Sipos Istvan, protopop din Sighetu Marmaţiei şi protopopul Molnar Kalman din Cehu Silvaniei, urmată de cuvântul deputaţilor :Stefan Bereş şi Koto Jozsef şi de spectacolul de poezie şi muzică în interpretarea elevilor liceului "Leovey Klara" şi al corului cu acelşi nume.

Ultima actualizare Duminică, 15 Martie 2009 18:32
Citeşte mai mult...
 
Duminica a II- a din Postul Mare. Sfântul Grigorie Palama PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 15 Martie 2009 09:45

În această duminică, în sfintele noastre biserici, citim şi ascultăm un fragment din Sfânta Evanghelie de la Marcu , cap. 2, v. 1- 12. Din nou cunoaştem şi ne lăsăm copleşiţi de dragostea şi bunătatea nemăsurată a Fiului lui Dumnezeu, întrupat pentru mântuirea neamului omenesc.
Iisus Hristos se afla într- o casă, în Capernaum, şi vorbea celor prezenţi cuvântul lui Dumnezeu. Aici este adus un slăbănog, purtat, cu patul în care zăcea, de  patru bărbaţi, de bună seamă prieteni ai bolnavului. Pentru că nu puteau nicidecum să ajungă la Iisus, au făcut o spărtură prin acoperiş şi aşa l- au lăsat cu pat cu tot în faţa Celui în care credeau,  şi credeau neclintit, că- l poate vindeca. Lucru minunat ce s- a şi întâmplat, încât cei prezenţi „...erau toţi uimiţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Asemenea lucruri n- am văzut niciodată” ( Marcu 2. 12 ) „.
Aşa sunt răsplătiţi de către Dumnezeu toţi cei care cred cu toată tăria în El şi îşi pun nădejdea în bunătatea şi dragostea lui. Slăbănogul credea în Iisus, asemenea şi cei patru bărbaţi ce l- au adus. Vindecarea slăbănogului este un răspuns şi la credinţa şi iubirea celor patru bărbaţi faţă de semenul lor aflat în neputinţă.

Citeşte mai mult...
 
Ziarista Anca Goja îşi lansează cartea “Un jurnalist prin bibliotecă” PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:15

Anca Goja

Miercuri, 18 martie, de la ora 13, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc lansarea volumului “Un jurnalist prin bibliotecă” de Anca Goja. Este o culegere de articole despre Biblioteca Judeţeană şi manifestările culturale găzduite aici, de la mutarea în noul sediu până la sfârşitul anului 2008. Materialele de presă au fost scrise în ultimii 5 ani şi publicate în cotidianul “Graiul Maramureşului”. Lucrarea a apărut sub egida Bibliotecii Judeţene, în cadrul programuluui cultural “Maramureşul perpetuu” şi se încadrează în seria Interferenţe culturale. Coordonatorul cărţii este dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei gazdă, iar consultant editorial - Laura Temian, directorul adjunct al aceleiaşi instituţii.

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 09:21
Citeşte mai mult...
 
Trupa clujeana Kumm, premiata de Uniunea Compozitorilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 11:41

KUMMRealizare importanta pentru componentii trupei Kumm. Acestia vor fi premiati pentru activitatea muzicala avuta pe parcursul anului 2008.

Trofeul, castigat pe sectiunea muzica rock, le va fi inmanat clujenilor maine, 12 martie, in cadrul unei ceremonii speciale organizata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

De altfel si premiul vine din partea acestui for, el fiind atribuit de catre revista Actualitatea Muzicala care a luat nastere si fiinteaza sub egida uniunii.

Ultima actualizare Miercuri, 11 Martie 2009 11:50
Citeşte mai mult...
 
Muzica: Turneul Allied Forces trece si prin Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 10 Martie 2009 13:33

Allied Forces TourTrei trupe rock din Ungaria si cinci formatii romanesti vor poposi incepand de miercuri, 11 martie, in mai multe orase din Transilvania pentru o serie de concerte speciale. Turneul, denumit Allied Forces Tour, va fi continuat si in tara vecina, unde au fost programate alte doua show-uri de exceptie.

 Cap de afis al turneului va fi trupa maghiara Superbutt, insotita de AWS si Void, venite de asemenea din Ungaria. In ce priveste trupele romanesti care vor concerta, acestea sunt Implant pentru Refuz (Bucuresti), Dirty Shirt (Seini), Coroziv (Timisoara), Antidot (Cluj-Napoca) si Smog (Satu Mare).

 Organizatorii sunt convinsi ca amatorii de petreceri cu headbanging, pogo, bere si, nu in ultimul rand, muzica live vor fi incantati de concertele Allied Forces Tour. Spectatorii sunt asteptati mai intai in Timisoara, dupa care in Cluj-Napoca, in Baia Mare, respectiv in Satu Mare. Concerte sunt programate si in localitatile maghiare Szeged si Balmazujvaros.

Citeşte mai mult...
 
Comunitatea evreiască sărbătoreşte azi Purim PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 07:07

În zilele de 9 şi 10 martie, evreii sărbătoresc Purim, cea mai veselă sărbătoare din calendarul iudaic, legată de “Cartea Esterei” din Vechiul Testament. Intrigi la curtea regală, banchete, asasinate, un rege nebun, răufăcători, un erou puternic şi o eroină frumoasă şi înţeleaptă - cam asta ar fi pe scurt povestea Purim-ului, o pagină din istoria antică a evreilor.
În tradiţia evreiască, la această sărbătoare se obişnuieşte să se ofere cadouri simbolice, la masa festivă se servesc prăjiturele în trei colţuri umplute cu jeleu, seminţe de mac şi nuci numite “humentaş” (“buzunarele lui Haman”) sau “oznai hamana” (“urechile lui Haman”). Se organizează carnavaluri, spectacole de parodii şi piese umoristice având ca subiect legenda biblică a lui Haman şi al Esterei şi se bea vin până nu mai faci deosebire dintre blestematul Haman şi binecuvântatul Mardoheu, zicătoarea “ad de lo yada” - până nu mai ştii - fiind adoptată ca motto al Purim-ului. În mod tradiţional, după postul din ajun şi citirea “Meghilat Esther” (Cartea Esterei), evreii din Sighet sărbătoresc alături de prietenii lor de alte confesiuni cu “humentaş”, cu cântece şi dansuri şi urări de “Purim Sameah!”.

Citeşte mai mult...
 
A apărut o monografie dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:55

Gheorghe IancuDiscret, fără a i se face o lansare cum poate ar fi meritat, în librării a apărut sub semnătura ing. Gheorghe Iancu volumul “Citadela industrială din Sighetu Marmaţiei” (Aska Grafika, 2008) carte dedicată Combinatului de Prelucrare a Lemnului, complex industrial care din anul 1963 a influenţat decisiv istoria localităţii şi a regiunii. Dincolo de a fi o seacă monografie cu cifre şi tabele, este o carte de istorie contemporană a Sighetului, cu viaţa ei socială, economică şi cultural-sportivă, fără a omite începuturile prelucrării şi industrializării lemnului de la mijlocul secolului al XIX-lea. Autorul lucrării, ing. Gheorghe Iancu, a fost nu numai martorul, ci a participat activ la istoria “citadelei” industriale. Născut la Culciu Mare, judeţul Satu Mare, Gheorghe Iancu a absolvit Facultatea de Industrializare a Lemnului din Braşov şi, după moda vremii, a fost repartizat ca inginer stagiar la Sighet, unde, datorită calităţilor manageriale, între 1958 şi 1963 a promovat de la inginer stagiar la director al unei întreprinderi locale ca apoi, în 1963, să fie chemat a pune bazele Combinatului de Prelucrare a Lemnului. “Am legitimaţia nr. 4”, spune cu mândrie ing. Gheorghe Iancu, funcţie pe care a împlinit-o până la pensionarea din anul 1994.

Citeşte mai mult...
 
Premiu european pentru filme dedicate antreprenoriatului PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:48

Elevii şi studenţii de la şcolile şi universităţile de film, comerţ şi management, membrii reţelelor sau asociaţiilor de comerţ şi antreprenorii, sunt invitaţi să participe la un concurs internaţional. Ei trebuie să realizeze videofilme creative şi inedite, de 1-3 minute, pe una din temele: spirit antreprenorial, antreprenoriat inovator şi antreprenoriat responsabil. Concursul este destinat tinerilor din statele membre UE. Cei nouă câştigători, trei în fiecare categorie, vor fi invitaţi la Bruxelles, la ceremonia de deschidere a primei Săptămâni Euroepene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Tot acolo le vor fi înmânate şi premiile, ne-a informat Margareta Căpâlnean, coordonatorul Centrului Europe Direct. Ea a mai precizat că producătorii celor mai bune filme în fiecare din cele trei categorii vor primi premii în bani. Videofilmele trebuie încărcate şi înscrise sau trimise Comisiei Europene până pe 31 martie.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 229 of 233

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact