logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Hramul Mănăstirii HERA-Petrova PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Vineri, 24 Aprilie 2009 20:15
Părintele stareţ protosinghel  AgatonVineri, 24 aprilie, a fost hramul mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” Hera Petrova, unde, de la ora 10 a început  Sfînta Liturghie oficiată de călugării din obştea monahală în frunte cu părintele TIMOTEI, exarhul Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Aici, unde Lumina Sfîntă a Învierii a sosit de la Ierusalim la ora 23.57 în noaptea de Paşti,  par –avion, via  Ierusalim, Bucureşti, Suceava, Moisei, de unde cu mijloc de transport auto flacăra nestinsă  a ajuns pe Hera.

Piatra de temelie a acestei mănăstiri  a fost pusă pe 2 mai, 2000, a treia zi de Paşte,  de PS Sa JUSTIN Sigheteanul. 

Înconjurată de localităţi cu populaţie preponderent ucraineană (Rona de Sus, Bistra, Valea Vişeului, Crasna ) Mănăstirea are Hramul „Izvorul Tămăduirii” pentru că această sărbătoare este prăznuită şi de români şi de ucraineni, deopotrivă.

Aflată în vecinătatea , mai exact pe teritoriul comunei Petrova,  Mănăstirea  este cunoscută sub denumirea Hera- Petrova.

Călugărit în urmă cu 15 ani,  după ascultare la Mănăstirea Frăsinet, Părintele stareţ protosinghel  Agaton - duhovnicul obştii mănăstireşti  de pe   Hera- a dorit din start ca bisericile  ortodoxe  române  şi ucrainene din preajma dealului Hera să se adune  la un loc , la „Izvorul Tămăduirii”, unde  Slujbele şi rugăciunile sunt oficiate  în limba română dar  şi în limba ucraineană.

„Eu sunt născut din părinţi de etnie ucraineană, dar mă consider român - spune Preacuviosul  egumen.  La ultima Sfîntă liturghie, am dat creştinilor o educaţie de  ordine şi curăţenie, de civilizaţie a omului de rînd , care încă nu este la nivelul celui din Occident.

Ultima actualizare Vineri, 24 Aprilie 2009 20:19
Citeşte mai mult...
 
Dr. Bodnar Vasile despre Neuromed Timisoara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 24 Aprilie 2009 17:57
 
Primavara medicala sigheteana - 24 aprilie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 24 Aprilie 2009 17:42

Foto: Sighet OnlineAzi a inceput prezentarea lucrarilor de la simpozionul "Primavara medicala sigheteana" (23-25 aprilie 2009), editia a III-a, un eveniment unic si special nu doar pentru Sighet, ci unul de referinta la nivel national. Avandu-l drept initiator si cooronator pe dr. Bodnar Vasile, managerul Spitalului Municipal Sighet, simpozionul a adus la Sighet medici de la cele mai renumite clinici din Romania (Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Bucuresti si Baia Mare), alaturi de nume importante venite din Franta si Republica Moldova. Printre oaspetii francezi care onoreaza invitatia organizatorilor sigheteni se numara dr. Anca Alexandrescu Loppinet (Besancon Service de Medecine et Chirurgie Vasculaire), prof.dr. G. Camelot (Seful Clinicii de Chirurgie a Facultatii de Medicina din Besancon), dr. Milleret Rene (Membru al Biroului european si american de flebologie) si A. Bougaut (Besancon Service de Medecine et Chirurgie Vasculaire). Trei reprezentanti ai medicinei maramuresene vor prezenta si ei cate o lucrare in cadrul acestui simpozion. Este vorba despre directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Dr. Constantin Opris Baia Mare, Sabin Nemes-Bota, care va vorbi despre “Neoplasmul ovarian”, directorul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei, Vasile Bodnar, care va prezenta lucrarea “Noi tehnici de regenerare pelviana” si dr. Lehel Torok (Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei) cu - “Tulburari depresive induse de globalizare si criza mondiala”.

Mai multe detalii despre desfasurarea evenimentelor din aceasta zi a simpozionului puteti afla urmarind filmuletele de mai jos. Vizionare placuta!

Ultima actualizare Sâmbătă, 25 Aprilie 2009 12:33
Citeşte mai mult...
 
Deschiderea simpozionului "Primavara medicala sigheteana" editia a III-a PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 24 Aprilie 2009 17:31
 
Primavara medicala sigheteana - 24 aprilie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 24 Aprilie 2009 16:51

Foto: Sighet OnlineAzi a inceput prezentarea lucrarilor de la simpozionul "Primavara medicala sigheteana" (23-25 aprilie 2009), editia a III-a, un eveniment unic si special nu doar pentru Sighet, ci unul de referinta la nivel national. Avandu-l drept initiator si cooronator pe dr. Bodnar Vasile, managerul Spitalului Municipal Sighet, simpozionul a adus la Sighet medici de la cele mai renumite clinici din Romania (Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Bucuresti si Baia Mare), alaturi de nume importante venite din Franta si Republica Moldova. Printre oaspetii francezi care onoreaza invitatia organizatorilor sigheteni se numara dr. Anca Alexandrescu Loppinet (Besancon Service de Medecine et Chirurgie Vasculaire), prof.dr. G. Camelot (Seful Clinicii de Chirurgie a Facultatii de Medicina din Besancon), dr. Milleret Rene (Membru al Biroului european si american de flebologie) si A. Bougaut (Besancon Service de Medecine et Chirurgie Vasculaire). Trei reprezentanti ai medicinei maramuresene vor prezenta si ei cate o lucrare in cadrul acestui simpozion. Este vorba despre directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Dr. Constantin Opris Baia Mare, Sabin Nemes-Bota, care va vorbi despre “Neoplasmul ovarian”, directorul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei, Vasile Bodnar, care va prezenta lucrarea “Noi tehnici de regenerare pelviana” si dr. L. Torok (Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei) cu - “Tulburari depresive induse de globalizare si criza mondiala”.

Ultima actualizare Vineri, 24 Aprilie 2009 17:31
Citeşte mai mult...
 
Scriitoarea americana Naomi Litvin a scris un roman despre Sighetul interbelic PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 10:04

„Nu ne pierdem niciodata speranta” este povestea familiei Festinger in anii de dinainte si dupa Holocaust

Alaturi de secularele biserici si porti de lemn, de traditiile si obiceiurile pastrate cu sfintenie, in ultima perioada, brand-ul turistic maramuresan - in special cel din zona Maramuresului Istoric - s-a imbogatit cu ceea ce ne asteptam mai putin< Holocaustul, beneficiind de publicitatea semnata de o pleiada de scriitori, regizori si actori, urmasii puternicei si infloritoarei comunitati de evrei care a existat in Sighetu-Marmatiei si celelalte localitati ale judetului. Recent, lista scriitorilor consacrati precum Elie Wiesel, Hedi Fried, Dora Apsan Sorell si Alice Kern s-a imbogatit cu Naomi Litvin, t]nara autoare americana a romanului „We Never Lost Hope” („Nu ne pierdem niciodata speranta”) aparuta la finele anului trecut la editura Manifest Station Publishing din California.

Citeşte mai mult...
 
Demiteri din functii in 48 de ore PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 08:00

Sute de directori, din toata tara, de Garda Financiara, ANAF, inspectori sanitar-veterinari sau scolari din unitatile deconcentrate vor fi demisi pana in aceasta seara, cand expira termenul de instiintare de catre autoritati, potrivit ordonantei deconcentratelor, adoptata miercuri de Guvern.

In urmatoarele 30 de zile intra in vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru functiile de conducere, interval in care se vor desfasura si concursurile pentru desemnarea noilor sefi.

"Termenul stipulat in OUG este de 32 de zile pentru ca in primele doua zile de la publicarea Ordonantei de Urgenta sa fie transmise deciziile de demitere, cu preaviz de 30 de zile", au declarat joi pentru NewsIn surse guvernamentale. Potrivit acelorasi surse, in sedinta de saptamana viitoare Executivul va aproba prin HG si modelul contractului de management pe care viitorii sefi ai serviciilor deconcentrate trebuie sa si-l asume.

Citeşte mai mult...
 
Romano-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Evanghelist Marcu PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 06:42

În Noul Testament Marcu este amintit de 10 ori, fiind sărbătorit de Biserica Romano-Catolică în 25 aprilie. Mai întâi cu numele ebraic, Ioan, apoi cu numele roman de Marcu, şi de câteva ori sub numele de Ioan-Marcu. Este probabil că a murit în anul 14 al domniei lui Nero, anul 68 după Hristos.
O scriere de la jumătatea secolului al IV-lea ne spune că Sfântul Marcu, în ziua de 24 aprilie, a fost legat de gât cu o funie şi târât de păgâni pe străzile Alexandriei, în râsul şi batjocura mulţimii. Aruncat în închisoare peste noapte, în ziua următoare a fost supus aceloraşi chinuri, dar nu a mai rezistat mult şi a murit. Trupul i-a fost aruncat pe un rug aprins, dar creştinii au reuşit să-l sustragă şi să-i facă o înmormântare cuvenită sfinţilor martiri. Se spune că în anul 828 doi negustori veneţieni au reuşit să obţină trupul Sfântului Marcu şi l-au dus la Veneţia. Aici între anii 976-1071 s-a înălţat splendida bazilică veneţiană închinată Sfântului Marcu, autorul celei de-a doua evanghelii a creştinătăţii.
Între figurile simbolice pe care Apocalipsul le propune pentru cei patru evanghelişti, Sfântului Marcu i se atribuie leul, deoarece în Evanghelia sa scoate în evidenţă puterea dumnezeiască a lui Iisus, biruitor al duhurilor rele, al celor ce I-au voit moartea, a tot răul.

Citeşte mai mult...
 
Azi sarbatorim "Izvorul Tămăduirii" PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 06:39

Vineri, Izvorul tamaduirii în Săptămâna Luminată, ortodoxia sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, un mare praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin. Se face referire la o vindecare minunată a unui orb ce şi-a recăpătat vederea după ce şi-a udat faţa cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidită din ordin împărătesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul "Izvorul Tămăduirii".
Această sărbătoare se prăznuieşte de peste 1550 ani. O legendă spune că prin anul 450, un bărbat blând şi bun cu numele Leon se plimba pe la marginea unei păduri din preajma Constantinopolului, cu care ocazie s-a întâlnit cu un orb. Din milă, Leon îl ia de mână şi încearcă să-l călăuzească şi să-l ducă de acolo. La un moment dat orbului I se face o sete cumplită şi l-a rugat pe Leon să-l ajute să-şi potolească setea. Au intrat în pădure şi au auzit un glas care i-a poruncit: „Leon, nu este nevoie să te osteneşti căci apa este aproape. I-a potolit setea orbului, a luat puţină apă tulbure, i-a uns cu ea ochii acestuia şi îndată orb ul a văzut. Acest glas era al Maicii Domnului, de aceea sărbătoarea de astăzi este închinată Fecioarei Maria. Pe locul acela împăratul a ridicat o biserică, iar izvorul a devenit un loc de tămăduire a suferinţelor oamenilor.
La sărbătoarea de astăzi mergem cu gândul şi cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin naşterea Mântuitorului.

Citeşte mai mult...
 
Serviciu de Evidenta a Persoanelor la Repedea PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 12:38

In conformitate cu strategia judetului Maramures pe termen scurt privind infiintarea de noi servicii locale de evidenta a persoanelor, in 4 mai, in comuna Repedea, va fi inaugurat al cincilea serviciu local de evidenta a persoanelor, infiintat dupa 1 ianuarie 2005, data de la care a fost reorganizat intregul sistem de evidenta a persoanelor, prin delegarea atributiilor in domeniu la nivel local. Programul cu publicul se va desfasura incep]nd cu 5 mai 2009. Directorul executiv Mariana Macarie a declarat ca Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor al comunei Repedea este al 15–lea serviciu de specialitate din judet cu locatia in cladirea Primariei comunei Repedea si va deservi un numar de 4.904 locuitori.

Citeşte mai mult...
 
Incendiu violent pe Varful Iezer, la 1.200 metri altitudine PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 11:04

Incendiile de vegetatie uscata au dat de furca si in ultimele 24 de ore pompierilor din intreg judetul. Una dintre cele mai dificile interventii a fost cea a Detasamentului Sighetu Marmatiei, ai carui militari au luptat timp de 9 ore cu focul in apropiere de Varful Iezer, la o altitudine de circa 1.200 metri. Un ofiter si 29 de subofiteri au urcat 7 kilometri pe jos, timp de doua ore, pana in zona cuprinsa de flacari situata la aproximativ 15 kilometri nord-vest de barajul Runcu-Firiza. Lupta lor cu focul a fost ingreunata de curentii puternici de aer, care au dat nastere, pe alocuri, la minitornade ce amenintau sa extinda incendiul. Flacarile au afectat peste 110 hectare de teren. ~ntre timp, un alt echipaj al pompierilor sigheteni a fost chemat in ajutor la un alt incendiu de vegetatie uscata izbucnit in locul numit „In Arini”.

Citeşte mai mult...
 
Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe, purtatorul de biruinta PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 08:02

In fiecare an, la 23 aprilie, il praznuim pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. A urmat cariera militara si a ajuns comandant in armata imparatului Diocletian.

In anul 303, imparatul a dat un decret prin care toti crestinii erau obligati sa se lepede de credinta in Hristos si sa se inchine zeilor. Sfantul Gheorghe, pentru ca nu a vrut sa jertfeasca zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare in anul 303, in ziua de 23 aprilie.

Mentionam ca Biserica crestina serbeaza ziua mortii sfintilor ca ziua lor de nastere. Numai Fecioara Maria si Sfantul Ioan Botezatorul fac exceptie de la aceasta regula.

Sfantul Gheorghe in iconografie:

Iconografia pastreaza imaginea Sfantului Gheorghe calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Este vorba despre o legenda pioasa, in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Aceasta imagine a sfantului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul.

Citeşte mai mult...
 
Primavara medicala sigheteana 23 – 25 aprilie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 22 Aprilie 2009 19:14

Spital Municipal SighetPrimavara medicala sigheteana Sighetu Marmatiei 23 – 25 aprilie 2009

P R O G R A M:

Joi 23 aprilie 2009:

Ora 16 Inregistrarea participantilor ,,Muzeul Memorial’’ str. Corneliu Coposu, nr.2 .

Vineri 24 aprilie 2009:
Ora 8:30 - 10:30 Muzeul Memorial , str. Corneliu Coposu, nr.2– Sala de conferinte – Prezentarea lucrarilor

Ultima actualizare Miercuri, 22 Aprilie 2009 19:27
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 229 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact