logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Premiul Pritzker 2009 pentru cel mai bun arhitect a fost castigat de un elvetian PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 09:05

Premiul PritzkerPremiul Pritzker 2009 pentru cel mai bun arhitect, echivalentul premiului Nobel pentru stiinte, a fost decernat elvetianului Peter Zumthor, informeaza AFP. 

Infiintat in 1979, la initiativa fundatiei Hyatt, sustinuta de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activeaza in domeniul turismului, originara din Chicago, premiul consta intr-un cec de 100.000 de dolari si o medalie din bronz. 

Peter Zumthor va primi premiul Pritzker in timpul unei ceremonii care va avea loc in Argentina, pe 29 mai, la palatul Consiliului Municipal din Buenos Aires. 

"Recompensa se acorda in fiecare an unui arhitect in viata, a carui opera demonstreaza talentul, viziunea si angajamentul care au adus contributii importante in arhitectura", sustine fundatia.

Citeşte mai mult...
 
AC/DC concerteaza in Romania pe 31 mai, la Bucharest Rock Arena PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 05:50

AC/DCLegendara trupa AC/DC va concerta pe 31 mai in cadrul festivalului Bucharest Rock Arena, ce se va desfasura pe Autostrada Soarelui, la kilometrul 15. Bucharest Rock Arena, cel mai mare festival rock din tara, va avea loc pe 30 si 31 mai, au anuntat organizatorii.

AC/DC a lansat in octombrie 2008 primul material discografic din ultimii opt ani, albumul Black Ice. Fondata in 1973, la Sydney, Australia, de fratii Angus si Malcolm Young, trupa a trecut prin mai multe formule inainte de a lansa albumul de debut, High Voltage (1975). Componenta a ramas stabila pana cand basistul Cliff Williams l-a inlocuit pe Mark Evans in 1977, an in care a fost lansat Highway to Hell, cel mai cunoscut album din istoria trupei.

Solistul trupei, Bon Scott, a murit pe 19 februarie 1980, la varsta de 33 de ani, din cauza abuzului de alcool. Membrii trupei AC/DC, impreuna cu noul solist, Brian Johnson, au inregistrat apoi Back in Black, un tribut adus lui Bon Scott, acesta devenind ulterior al cincilea cel mai bine vandut album din istorie.

Ultima actualizare Luni, 13 Aprilie 2009 05:53
Citeşte mai mult...
 
A apărut un nou număr al revistei “Bruna” PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 05:24

În aceste zile a apărut nr. 33 al revistei “Bruna”, periodic al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine (ACT) “Bruna-Schwyz” din Sighetu Marmaţiei. Cu toate că este adresată crescătorilor de animale şi specialiştilor din domeniul zootehnic, revista - apărută în condiţii grafice excelente, bogat ilustrată şi pagini color - cuprinde o serie de articole care pot suscita interesul oricărui cititor. În paginile sale este prezentată Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România şi ACT “Bruna-Schwyz”, cu cei 18 ani de intensă şi productivă activitate ajunsă la “vârsta majoratului”, precum şi altă aniversare, cea a promoţiei 1958 a Facultăţii de Zootehnie Timişoara din care au făcut parte mai mulţi maramureşeni, nume de referinţă ale zootehniei. Paginile de specialitate cuprind articole legate de proiectarea femelor de taurine, amorsarea dezvoltării economice durabile alternative şi avantajele agriculturii la scară mică, creşterea raţională a viţelelor de reproducţie, particularităţile funcţiilor de reproducere la bovine etc, precum programul manifestărilor organizate de ACT “Bruna-Schwyz” în cadrul jubileului “Bruna de Maramureş - 50”.

Ultima actualizare Luni, 13 Aprilie 2009 05:27
Citeşte mai mult...
 
La Sighetu Marmaţiei, peste o mie de credincioşi romano-catolici au participat la sfinţirea bucatelor de Paşti PDF Imprimare Email
Duminică, 12 Aprilie 2009 09:26

Sfintele Paşti, marchează miracolul Învierii Domnului, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată readuc echilibrul şi armonia creştinilor. Farmecul sărbătorii este dat atât de semnificaţia religioasă cât şi de tradiţiile, obiceiurile şi simbolurile pascale, cu specific aparte fiecărei comunităţi religioase. Comunitatea maghiară din Sighetu Marmaţiei, în marea ei majoritate romano-catolică şi reformată, sărbătoreşte cu smerenie şi bucurie conform unor tradiţii vechi de peste o mie de ani, din vremurile încreştinării sub regele Szent Istvan (Ştefan cel Sfânt). După slujba de Învierea oficiată în noaptea de sâmbătă spre duminică de către protopopul Szinovácz György şi preotul Hajtajer István la biserica cu hramul "Sfântul Carol de Borromeo" , binecuvântarea focului nou şi a candelei pascale, litanii şi lepădări, credincioşii au luat lumină din lumină şi s-au precipitat spre casă pentru a pregăti coşurile cu pască. Dimineaţa, peste o mie de sigheteni cu flori, lumânări s-au înşirat de-a lungul străzii ce mărgineşte parcul din centrul oraşului cu coşurile pline de ouă roşii, cozonaci, vin, tradiţionalele felii de şuncă, ceapă verde şi ridichi roşii. După ce bucatele au fost sfinţite, credincioşii s-au întors acasă pentru a le împărţi cu membrii familiei: nerăbdători, copii au pornit să caute darurile aduse de iepuraş ascunse - după tradiţie - de cu seară prin ungherele casei, în curte sau în grădină. După masa de prânz la care credincioşii romano-catolici au urmărit urările "Urbis et orbi" rostite pe canalele mass-media de Papa Bendict al XVI-lea, tinerii şi bărbaţii au pornit la tradiţionalul "stropit", prin care vestea şi bucuria Învierii este dusă din casă în casă.

Ultima actualizare Duminică, 12 Aprilie 2009 10:24
Citeşte mai mult...
 
Sighet Online va ureaza "Un Paste fericit!" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 12 Aprilie 2009 09:19

Sighet Online le ureaza "Un Paste fericit!" tuturor celor care sarbatoresc astazi Invierea Domnului. Fie ca Sfintele sarbatori de Paste sa va aduca armonie, caldura sufleasca si implinire alaturi de cei dragi!

Cu drag,

echipa SIGHET ONLINE 

 
EUROPAfest 2009 PDF Imprimare Email
Duminică, 12 Aprilie 2009 05:39

Eveniment unic in peisajul cultural romanesc, festivalul international EUROPAfest se va desfasura la Bucuresti intre 7 si 13 mai. Peste 300 de muzicieni din 40 de tari vor aduce o infuzie de ritmuri variate de blues, jazz, pop si clasic in concerte live. Deschiderea festivalului va avea loc pe 7 mai printr-un concert dedicat sarbatoririi Zilei Europei.

Desfasurat sub Inaltul Patronaj al Altetelor Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu, inca din 2005, EUROPAfest ofera, ca in fiecare an, o agenda diversificata - concerte, concursuri, workshopuri si jam sessions, promitand aceeasi atmosfera, in care muzica buna apropie oamenii dincolo de orice bariere.

De la calmul si sensibilitatea blues-ului la pop-ul ludic, de la libertinul jazz la complexitatea clasicului, EUROPAfest lanseaza o invitatie publicului de a-si asorta locul cu starea de spirit sau cu personalitatea, dupa principiul deja consacrat “Festivalul ofera! Tu alegi!”. In cadrul acestui festival, care merge impotriva curentului si depaseste conventionalul, muzica evadeaza din salile de concerte pentru a umple si alte spatii, atat dedicate artei – Sala Auditorium / MNAR, cat si dedicate relaxarii, precum Hard Rock Cafe.
Punand accentul pe calitate si mai putin pe comercial, organizatorii incurajeaza de asemenea, apropierea tinerilor de aceste genuri muzicale oferind intrarea libera studentilor, in limita locurilor disponibile.

Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 20:46
Citeşte mai mult...
 
In spectacolul “Mahalaua Mon Amour”, Maestrul Tudor Gheorghe, a daruit o noua lectie de cultura PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 10:23

Tudor GheorgheUnde putem incadra spectacolul lui Tudor Gheorghe? In limitele normalului, am putea spune, asa cum ar trebui sa fie el, adica normalul: un concert in care toata sala (plina ochi) raspunde cu entuziasm provocarilor artistului, in care respira in acelasi moment cu acesta, in care rade si plange deopotriva, in care sentimentele si emotiile se dezlantuie in cel mai natural mod, in care aplauzele sunt refulari ale unei atmosfere coplesitoare de dramatism sau dimpotriva bucurie.

Maestrul Tudor Gheorghe, a daruit o alta lectie de cultura, din dorinta de a reconstitui izul mahalalei interbelice, evidentiind cu mare har componenta filosofica a pieselor din perioada de aur a culturii romanesti de atunci, dar tinand cont in aceeasi masura de partea nesofisticata, primitiva, care a ridicat de altfel muzica lautareasca la rangul de arta.

Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 10:28
Citeşte mai mult...
 
Artmania 2009: Nightwish, My Dying Bride, Opeth si Tristania PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 10:09

NightwishIn acest an, festivalul se va desfasura in perioada 17-19 iulie in zona istorica a orasului Sibiu, mai exact in Piata Mare. Aici va fi ridicata scena mare si vor avea loc principalele concerte din festival. In plus, publicul se va putea bucura de o scena secundara, de expozitii, numeroase petreceri tinute pana in zorii zilei, instalatii stradale si evenimente alternative.

Primele trupe care au confirmat participarea in cadrul festivalului sunt: Nightwish (Finlanda), My Dying Bride (Marea Britanie), Tristania (Norvegia) si Opeth (Suedia). Ajuns la cea de a patra editie, Festivalul Artmania 2009 este organizat in parteneriat cu Primaria Sibiu si Consiliul Local Sibiu.

Biletele, in valoare de 110 RON pe zi si 180 RON pentru abonament, sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta, precum si online, pe www.ticketpoint.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro si www.myticket.ro. In perioada 28 ianuarie – 1 mai, biletele si abonamentele puse in vanzare pot fi achizitionate la pretul de 90 RON pe zi si 160 RON pentru abonamente.

Nightwish, un nume recunoscut la nivel mondial cu 7 albume de succes si foarte multe concerte sustinute pe scenele festivalurilor si a marilor arene din lume, va concerta in Piata Mare din Sibiu Sambata, 18 iulie 2009, in cadrul ARTmania Festival ’09.

Citeşte mai mult...
 
Doi protosingheli de la Mănăstirea Rohia vor fi hirotoniţi arhimandriţi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 06:44

Biserica din RohiaÎn Duminica Floriilor va fi mare sărbătoare la Mănăstirea Rohia. Pe lângă obişnuitele rugăciuni şi Sfânta Liturghie Arhierească specifice acestei zile, în care se vor sfinţi ramurile de salcie, Prea Sfinţitul Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, va hirotoni doi vieţuitori ai acestui aşezământ monahal. Este vorba despre protosinghelul Macarie Motogna, eclisiarhul şi bibliotecarul Mănăstirii Rohia, care va fi hirotonit arhimandrit. Tot la această treaptă călugărească va fi ridicat şi protosinghelul Pantelimon Ilieş, egumenul Mănăstirii Rohia. 
Cu această ocazie, credincioşii din localitate şi împrejurimi sunt aşteptaţi să ia parte la marea sărbătoare creştinească rânduită pentru această zi.

Citeşte mai mult...
 
Petrova: Cinstirea lui Adrian Dohotaru, vestit fiu al satului PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 09 Aprilie 2009 07:42

Comuna Petrova de pe valea Vişeului este cunoscută din străvechime pentru nobleţea şi dîrzenia locuitorilor ei. Aceştia nu s-au lăsat călcaţi în picioare nici în ultimul an "de glorie" al rînduielii comuniste, cînd, pe 16 ianuarie 1989, petrovenii au ieşit în stradă opunîndu-se cu fermitate unei decizii aberante emise de administraţia de la Bucureşti, dar şi pentru ca Tatăl Nostru să fie o Rugăciune împlinită!

Aici, la Petrova, a văzut lumina zilei şi Nuţu Dohotaru, care, prin perseverenţă şi îndrumarea învăţătorului Ţiplea, ajunge inginer la CFR. După căsătoria cu o bihoreancă mămoasă, aceasta naşte pe 2 aprilie 1939, la Oradea, mai aproape de mama, primul prunc, pe nume Adrian Dohotaru, cel care avea să devină cunoscut ziarist, poet, dramaturg, ministru secretar de stat în Ministerul de Externe şi Locotenent Mare Maestru al Marii Lojii Naţionale din România.

Citeşte mai mult...
 
Spectacol inedit: Einuiea - Cabinetul figurilor de ceara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 07 Aprilie 2009 10:17

Primavara a venit cu un nou proiect din ciclul Secante - celuloid, portative si masti, care - surprinzator - nu incearca sa va scoata din case ci dimpotriva, va provoaca la inca o aventura alb-negru in camera clar-obscura a salii de proiectie/concert/teatru.

Ansamblul Einuiea si Claudiu Lobont vor incerca, prin armonii sonore si combinatii timbrale, sa ne spuna trei povesti enigmatice si bizare, avand ca protagonisti trei personaje emblematice, pe cat de reale in consistenta lor istorica, pe atat de fantastice ca sursa de inspiratie pentru artisti (compozitori, regizori, scriitori...): califul Harun-al-Rasid, tarul Ivan cel Groaznic si Jack Spintecatorul.

Ei sunt personajele principale din galeria-panoptic-muzeu gen Madame Toussaint, dar si din cele trei scheciuri (atat de eterogene ca atmosfera si intindere) ale peliculei Cabinetul figurilor de ceara, realizata in Germania anului 1924 de catre Paul Leni (regizor si scenograf), Leo Birinski (producator si regizor) si Henrik Galeen (scenarist al atator filme din expresionismul german, printre care Nosferatu si Faust).

Ultima actualizare Marţi, 07 Aprilie 2009 10:24
Citeşte mai mult...
 
Actiunile ce au avut loc cu ocazia manifestarii 100 de ore de astronomiei PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 11:35
In perioada 2-5 aprilie 2009 a avut loc cea mai ampla actiune din cadrul Anului International al Astronomiei 2009 - 100 de ore de astronomie. Manifestarea s-a desfasurat in intreaga lume dar si in Romania in peste 25 de localitati ale tarii. In judetul Maramures Astroclubul SARM Sighet si Planetariul Baia Mare au organizat diverse activitati in municipiile din judet.

Vineri, 3 aprilie 2009, Astroclubul SARM Sighet prin prof. Sorin Hotea, in calitate de coordonator al clubului, prof. Claudia Hotea, in calitate de secretar si membrii SARM Sighet au sustinut sesiuni de referate si lucrari pe teme de astronomie. Actiunea a inceput in cadrul Scolii cu clasele I-VIII "Dr. Ioan Mihalyi de Apsa". Apoi s-a continuat la Colegiul National Dragos Voda. Aici pe langa lucrari s-a prezentat o piesa de teatru despre sistemul solar iar pe holurile liceului s-a inaugurat o expozitie de cateva zeci de planse cu subiecte astronomice realizate de elevi ai liceului sub indrumarea prof. Claudia Hotea.
Ultima scoala unde s-au prezentat lucrari a fost Liceul Regele Ferdinand unde, din nefericire, interesul elevilor au fost minim iar participantii
au fost doar membrii ai SARM Sighet.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet s-a desfasurat Conferinta Internationala de Minerit, Metalurgie si Geologie PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 03:29

In perioada 2-5 aprilie, la Sighetu Marmatiei a avut loc cea de-a XI-a Conferinta Internationala de Minerit, Metalurgie si Geologie, organizata de Societatea Tehnico-Stiintifica Maghiara din Transilvania, la care au participat peste 170 de personalitati de marca ale stiintei, cercetatori stiintifici, cadre universitare, specialisti si studenti din Romania si Ungaria. Cele patru zile au cuprins un program incarcat cu activitati organizate pe sectiuni (minerit, metalurgie, geologie, geofizica, geochimie, mineralogie, geoturistica etc.). S-a pus un accent deosebit pe geologia ambientala, precum si pe stiinta materiilor si materialelor, o disciplina ce in ultimii ani isi traieste revirimentul. In diferitele sectiuni, au fost prezentate peste 50 de comunicari, studii si rezultatul unor importante cercetari din domeniu. Dincolo de activitatile "la sala", cei prezenti au efectuat si excursii profesionale pe doua rute< ruta "excursiei de geologie" a cuprins localitatile Ocna Sugatag, Barsana, Sacel, Moisei, Borsa, Valea Cislei, Valea Viseului si Costiui, iar ruta "excursiei de mineralogie si minerit" a cuprins Sapanta, Seini, Baia Mare, Cavnic - ambele pornind si terminandu-se la Sighet.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 223 of 231

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact