logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
"Mineriada 1990 - Democraţia în oglindă" la CN Dragos Voda PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 03 Iunie 2009 18:58

Vineri incepand cu orele 13:00 va avea loc proiectul educational "Mineriada 1990 - Democratia in oglinda" organizat de CN Dragos Voda. Evenimentul va avea loc in Sala Festiva a Colegiului, intrarea fiind libera. Proiectul se adreseaza tuturor celor interesati de aceasta tema, nu doar elevilor. Multumim sighet-online pentru sprijinul acordat in acest sens.

prof. drd. IUGA Nicolae


 „MINERIADA 1990 DEMOCRAŢIA ÎN OGLINDĂ” este un proiect educaţional al Colegiului Naţional „Dragoş-Vodă” din Sighetu Marmaţiei, coordonat de prof. drd. Iuga Nicolae si prof. Voinaghi Marius în parteneriat cu Clubul Rotary – Sighetu Marmaţiei. Perioada de desfăşurare a proiectului este 01 – 05 iunie 2009.

Proiectul caută să cultive spiritul civic elevilor, să le prezinte evenimentele din iunie 1990 în mod obiectiv şi să îi înveţe pe aceştia că sistemul democratic în care trăim a fost rezultatul unei lupte susţinute contra comunismului, cu costuri uriaşe de vieţi omeneşti.

Sub numele de Mineriada din iunie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în Bucureşti, când forţele de ordine, susţinute de mineri, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile. A fost considerată cea mai sângeroasă şi brutală ca stil şi anvergură dintre toate acţiunile minerilor.

Ultima actualizare Miercuri, 03 Iunie 2009 19:36
Citeşte mai mult...
 
Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Iunie 2009 14:47

La Sighetu Marmaţiei s-a desfăşurat etapa judeţeană a concursului ,,Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă” la care au participat echipe de la şcoli generale din Seini, Baia Mare, sat Şugatag, comuna Ocna Şugatag şi Sighetu Marmaţiei. Concurenţii au parcurs trei probe ( chestionar, îndemânare, parc şcoală ). Gazda competiţiei a fost Şcoala Generală George Coşbuc din Sighetu Marmaţiei. La finalul concursului echipele participante au fost recompensate cu diplome, cupe şi rechizite. Echipa de la Şcoala George Coşbuc Sighet, pregătită de profesorul Nelu Miel, a fost desemnată câştigătoarea etapei judeţene a concursului şi va reprezenta Maramureşul la faza naţională ,,Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”.

Citeşte mai mult...
 
Abraham Adler, pionierul muzicii liturgice evreieşti, s-a născut la Sarasău PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Iunie 2009 06:29

Unul dintre marii muzicieni ai lumii, primul care a promovat muzica liturgică evreiască în sălile de concert ale lumii, a fost cantorul şi muzicologul maramureşean Abraham Adler.
S-a născut la 1 iunie 1916, în Sarasău, într-o familie de evrei: tatăl, Samuel Adler, a fost medicul veterinar al localităţilor Iapa, Sarasău şi Câmpulung la Tisa, mama fiind verişoară cu Elie Wiesel. După şcoala elementară urmată în satul natal, în anul 1928 se mută cu familia la Sighet, unde urmează gimnaziul şi liceul evreiesc. În paralel studiază canto cu profesorul Mendel Hoerer, cantorul prim al Marii Sinagogi Ortodoxe. Talent muzical de excepţie, la vârsta de 20 ani pleacă la Cernăuţi pentru a studia cu o somitate a vremii, muzicianul Pinchas Spektor. Pentru a se putea întreţine, se angajează garderobier la Teatrul Evreiesc şi cântă în corurile din localitate. 

În anul 1950 emigrează în Israel 

După efectuarea stagiului militar în armata română, în 1940 se întoarce la Sighet şi ocupă funcţia de cantor al Marii Sinagogi. Alături de alţi tineri evrei, la 10 iunie 1942 este dus la batalionul de muncă forţată, apoi în lagărul de prizonieri de lângă Stalingrad: urmează Siberia şi lagărul de prizioneri din Azerbaidjan, de unde este eliberat grav bolnav în anul 1948.

Citeşte mai mult...
 
Prima Sarbatoare a Voluntariatului a avut loc la Sighet in 31 mai 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 02 Iunie 2009 06:06
După cum bine ştim toate lucrurile frumoase au un sfârşit, iar prima Sărbătoare a Voluntariatului de la Sighet nu face excepţie. Fără a folosi cuvinte măreţe sau a ne omagia singuri putem afirma că această sărbătoare a fost într-adevăr una deosebită. Copiii au fost încântaţi de activităţiile propuse de voluntarii noştri iar publicul s-a bucurat de atmosfera incendiară pe care au oferit-o cele patru fomaţii (“MODENA CITY RAMBLERS”, “WILD JUNKERS”,“THE FUMANA HOBO”, “LUCA SERIO BERTOLINI”) din Italia cărora le mulţumim încă o dată pentru solidaritatea şi prietenia pe care ne-au demonstrat-o.

Un aspect deosebit de important este faptul că am avut ocazia să cunoaştem mai bine activităţile asociaţiilor şi instituţiilor din domeniul social care activează în oraşul nostru, este într-adevăr o mare bogăţie, dar care de multe ori rămâne în umbra indiferenţei şi necunoaşterii. Este de subliniat totuşi faptul că există multe oameni care se implică personal pentru a îmbunătăţii viaţa persoanelor care se află în nevoie.

Fără a jigni pe nimeni, dorim să spunem că ne-am aşteptat la o participare mai activă atât din partea locuitorilor oraşului nostru dar şi ale autorităţilor locale. Oricum, este doar primul eveniment, la următorul sperăm că ne vom descurca mai bine.

Noi dorim ca acest prim eveniment să aibă continuitate şi să facem din această sărbătoare o tradiţie, dar acest lucru este posibil doar dacă si sighetenii îşi doresc aceasta, aşa că vă încurajăm ca pe viitor să fiţi prezenţi la toate evenimentele de acest gen, deoarece doar astfel putem să fim noi promotorii schimbări societăţii în care trăim. Credem că aceasta este direcţia pe care ar trebui să o urmăm în drumul nostru înspre o societate mai bună şi mai responsabilă.

Ultima actualizare Marţi, 02 Iunie 2009 06:13
Citeşte mai mult...
 
Azi, de Ziua Copilului, 700 de copii din Sighet au avut parte de un spectacol organizat de Politia de Frontiera Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 01 Iunie 2009 20:18

Azi, de Ziua Copilului, Inspectopratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures a organizat un eveniment special pentru copilasii de la Casele de Tip Familial din Sighetu Marmatiei, de la gradinitele din oras, dar si pentru copiii lucratorilor IJPF Maramures, respectiv si pentru copiii colegilor lor de la Politie, Jandarmerie si Pompieri Sighet.

Bucuria si zambetele celor peste 700 de copilasi veniti la Sala „Viorel Costin” se datoreaza politistilor de frontiera maramureseni care impreuna cu Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor si IPA Regiunea 2 Maramures au reusit sa aduca pe scena din Sighetul Marmatiei Teatrul de Papusi din Baia Mare.

Micutii au vizionat cu mare atentie „Ispravile lui Pacala” de Petre Dulfu, in regia lui Corneliu Mititelu si scenografia Carmencitei Brojboiu.

Cadoul oferit de politistii de frontiera maramureseni tuturor copiilor din oras a fost apreciat si de catre educatoarele, parintii, dar si bunicii aflati cu micutii in Sala de Spectacole „Viorel Costin” din municipiul Sighetu Marmatiei.

Citeşte mai mult...
 
Azi a fost sfintita Biserica "Sfantul Apostol Andrei" din Vadu Izei PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 20:29

Azi, de 31 mai, a VII-a dupa Sfintele Pasti a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic, a fost aleasa pentru a savarsi, la Vadu Izei, cea mai importanta si fastuoasa ceremonie dintre toate ierurgiile Bisericii Ortodoxe Romane, eveniment care se inscrie cu litere de aur in istoria locului: sfintirea bisericii "Sfantul Apostol Andrei", pastorita de preotul paroh Vasile Hotico si preot Gheorghe Ulici. 

Ceremonia, oficiata de PS Justinian Chira Maramureseanul si PS Justin Hodea Sighteanul, episcopul si respectiv arhiereul vicar al eparhiei Maramuresului si Satmarului in fruntea unui sobor de zeci de preoti din localitatile Maramuresului, a pastrat prototipul Vechiului Testament la sfintitul Cortului Marturiei si a Templului lui Solomon. Dupa traditia seculara, ceremonialul de sfintire a inceput sambata dupa vecernia de seara, cu privigherea de noapte, apoi utrenia in timpul careia au fost pregatite aromatele si s-a facut sfintirea apei mari.

Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2009 19:45
Citeşte mai mult...
 
În această săptămână, evreii l-au comemorat pe rabinul Israel Baal Shem Tov PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 06:13

Israel Baal Shem TovÎn aceste zile, evreii sărbătoresc Shavuot, sărbătoarea primirii de către Moise a Tablelor Legii - cele Zece Porunci - pe muntele Sinai. Calendaristic, Shavuot este a 50-a zi de după Pesah (Paştele evreiesc). Este sărbătoarea primirii Torei (Hag Matan Torateinu), sărbătoarea săptămânilor trecute de la Pesah (Hag haShavuot), sărbătoarea primei recolte (Hag haKatzir), sărbătoarea primului fruct (Hag haBikkurim). De asemenea, evreii se referă la Shavuot ca “adunare solemnă” (Atzeret). 
Aceste denumiri descriu şi obiceiurile legate de Shavuot: mese festive, în care se consumă produse lactate, se recită poeme liturgice şi pasaje din Tora, iar casele şi sinagogile se decorează cu ramuri şi plante verzi. 
Printre bogatele momente festive ce ţin de Shavuot, în aceste zile este comemorat rabinul Israel Baal Shem Tov (1698-1760), cel care a generat mişcarea hasidică (ortodoxă) iniţial în Galiţia şi Maramureş, care ulterior s-a răspândit în întreaga lume. Născut în sătucul galiţian Okop, Israel Baal Shem Tov a rămas orfan de mic, fiind crescut de comunitate. La vârsta la care responsabilitatea comunităţii încetează, i-au fost oferite diferite slujbe în preajma sinagogii şi a şcolii, ceea ce i-a dat ocazia să studieze, ajungând curând un mare cunoscător al Torei şi al învăţăturilor rabinice. După o perioadă petrecută în Borşa, se stabileşte în localitatea ucraineană Medjiboj unde - în urma revelaţiei divine avută în Borşa - pune bazele mişcării hasidice care a revoluţionat lumea iudaică şi ai cărei adepţi au fost şi evreii din Maramureş, cea mai importantă dinastie de rabini hasidici - Teitelbaum - pornind de la Sighet şi mai apoi din Satu Mare.

Citeşte mai mult...
 
La Vişeu de Sus: “Armonii de primăvară” PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 05:54

Azi, la ora 11.30, la Casa de Cultură din Vişeu de Sus încep manifestările Festivalului de Literatură şi Folclor “Armonii de primăvară”. Sâmbătă este ziua dedicată literaturii, iar duminică, folclorului. Organizatori: Consiliul Local şi Primăria oraşului (primar Vasile Ciolpan) şi Casa de Cultură (director Lucian Perţa). Participă scriitori din Bucureşti, Bistriţa Năsăud, Cluj, Sălaj, Iaşi şi desigur Maramureş. Mâine, 31 mai va avea loc un adevărat maraton folcloric cu formaţii artistice din zonă şi judeţele megieşe.

Citeşte mai mult...
 
Azi s-a desfasurat la CNDV, proiectul “Micul antreprenor” PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 29 Mai 2009 14:23

Azi, 29 mai 2009, de la ora 10, in Sala festiva a Colegiului National "Dragos Voda", a avut loc proiectul educational “Micul antreprenor”, elevii claselor a X-a de la CNDV Sighet prezentandu-si propriile planuri de afaceri in faţa unei comisii de specialitate, premiile puse in joc fiind in valoare de peste 3000 RON! Acesta e prima initiativa de acest gen din orasul nostru, fiind un prim pas care deschide noi oportunitati elevi lor cu spririt de afaceri.

“Micul antreprenor” este un proiect educaţional al Colegiului Naţional „Dragoş-Vodă” din Sighetu Marmaţiei, coordonat de prof. drd. Iuga Nicolae în perioada 16 februarie 2009 – 29 mai 2009, în parteneriat Liceul teoretic „Regele Ferdinand” – Sighetu Marmaţiei.

De multe ori se impută învăţământului preuniversitar că se implică insuficient sau deloc în pregătirea elevilor pentru viaţă, că informaţiile dobândite în şcoală nu servesc elevilor la nimic, iar aceştia după absolvire sunt dezorientaţi şi au mari probleme în a-şi alege domeniul în care să îşi continue studiile sau de a se integra în câmpul muncii.

Acest proiect vine în întâmpinarea elevilor şi are ca scop pregătirea elevilor pentru viaţa reală şi încurajarea acestora să demareze o afacere proprie după finalizarea studiilor liceale/ superioare sau în timpul efectuării studiilor superioare. Promovarea acestui proiect infirmă temerile prezentate mai sus cum că învăţământul nu poate pregăti elevii pentru viaţa reală.

Ultima actualizare Duminică, 31 Mai 2009 11:26
Citeşte mai mult...
 
Prof. Nicu Iuga despre proiectul "Micul Antreprenor" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 29 Mai 2009 14:14
 
Zilele scolii Dr. Ioan Mihalyi de Apsa (3) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 29 Mai 2009 14:03
 
Zilele scolii Dr. Ioan Mihalyi de Apsa (2) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 29 Mai 2009 14:02
Ultima actualizare Vineri, 29 Mai 2009 14:21
 
Zilele scolii Dr. Ioan Mihalyi de Apsa (1) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 29 Mai 2009 14:00
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 223 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact