logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Scriitoarea americana Naomi Litvin a scris un roman despre Sighetul interbelic PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 10:04

„Nu ne pierdem niciodata speranta” este povestea familiei Festinger in anii de dinainte si dupa Holocaust

Alaturi de secularele biserici si porti de lemn, de traditiile si obiceiurile pastrate cu sfintenie, in ultima perioada, brand-ul turistic maramuresan - in special cel din zona Maramuresului Istoric - s-a imbogatit cu ceea ce ne asteptam mai putin< Holocaustul, beneficiind de publicitatea semnata de o pleiada de scriitori, regizori si actori, urmasii puternicei si infloritoarei comunitati de evrei care a existat in Sighetu-Marmatiei si celelalte localitati ale judetului. Recent, lista scriitorilor consacrati precum Elie Wiesel, Hedi Fried, Dora Apsan Sorell si Alice Kern s-a imbogatit cu Naomi Litvin, t]nara autoare americana a romanului „We Never Lost Hope” („Nu ne pierdem niciodata speranta”) aparuta la finele anului trecut la editura Manifest Station Publishing din California.

Citeşte mai mult...
 
Demiteri din functii in 48 de ore PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 08:00

Sute de directori, din toata tara, de Garda Financiara, ANAF, inspectori sanitar-veterinari sau scolari din unitatile deconcentrate vor fi demisi pana in aceasta seara, cand expira termenul de instiintare de catre autoritati, potrivit ordonantei deconcentratelor, adoptata miercuri de Guvern.

In urmatoarele 30 de zile intra in vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru functiile de conducere, interval in care se vor desfasura si concursurile pentru desemnarea noilor sefi.

"Termenul stipulat in OUG este de 32 de zile pentru ca in primele doua zile de la publicarea Ordonantei de Urgenta sa fie transmise deciziile de demitere, cu preaviz de 30 de zile", au declarat joi pentru NewsIn surse guvernamentale. Potrivit acelorasi surse, in sedinta de saptamana viitoare Executivul va aproba prin HG si modelul contractului de management pe care viitorii sefi ai serviciilor deconcentrate trebuie sa si-l asume.

Citeşte mai mult...
 
Romano-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Evanghelist Marcu PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 06:42

În Noul Testament Marcu este amintit de 10 ori, fiind sărbătorit de Biserica Romano-Catolică în 25 aprilie. Mai întâi cu numele ebraic, Ioan, apoi cu numele roman de Marcu, şi de câteva ori sub numele de Ioan-Marcu. Este probabil că a murit în anul 14 al domniei lui Nero, anul 68 după Hristos.
O scriere de la jumătatea secolului al IV-lea ne spune că Sfântul Marcu, în ziua de 24 aprilie, a fost legat de gât cu o funie şi târât de păgâni pe străzile Alexandriei, în râsul şi batjocura mulţimii. Aruncat în închisoare peste noapte, în ziua următoare a fost supus aceloraşi chinuri, dar nu a mai rezistat mult şi a murit. Trupul i-a fost aruncat pe un rug aprins, dar creştinii au reuşit să-l sustragă şi să-i facă o înmormântare cuvenită sfinţilor martiri. Se spune că în anul 828 doi negustori veneţieni au reuşit să obţină trupul Sfântului Marcu şi l-au dus la Veneţia. Aici între anii 976-1071 s-a înălţat splendida bazilică veneţiană închinată Sfântului Marcu, autorul celei de-a doua evanghelii a creştinătăţii.
Între figurile simbolice pe care Apocalipsul le propune pentru cei patru evanghelişti, Sfântului Marcu i se atribuie leul, deoarece în Evanghelia sa scoate în evidenţă puterea dumnezeiască a lui Iisus, biruitor al duhurilor rele, al celor ce I-au voit moartea, a tot răul.

Citeşte mai mult...
 
Azi sarbatorim "Izvorul Tămăduirii" PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 06:39

Vineri, Izvorul tamaduirii în Săptămâna Luminată, ortodoxia sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, un mare praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin. Se face referire la o vindecare minunată a unui orb ce şi-a recăpătat vederea după ce şi-a udat faţa cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidită din ordin împărătesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul "Izvorul Tămăduirii".
Această sărbătoare se prăznuieşte de peste 1550 ani. O legendă spune că prin anul 450, un bărbat blând şi bun cu numele Leon se plimba pe la marginea unei păduri din preajma Constantinopolului, cu care ocazie s-a întâlnit cu un orb. Din milă, Leon îl ia de mână şi încearcă să-l călăuzească şi să-l ducă de acolo. La un moment dat orbului I se face o sete cumplită şi l-a rugat pe Leon să-l ajute să-şi potolească setea. Au intrat în pădure şi au auzit un glas care i-a poruncit: „Leon, nu este nevoie să te osteneşti căci apa este aproape. I-a potolit setea orbului, a luat puţină apă tulbure, i-a uns cu ea ochii acestuia şi îndată orb ul a văzut. Acest glas era al Maicii Domnului, de aceea sărbătoarea de astăzi este închinată Fecioarei Maria. Pe locul acela împăratul a ridicat o biserică, iar izvorul a devenit un loc de tămăduire a suferinţelor oamenilor.
La sărbătoarea de astăzi mergem cu gândul şi cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin naşterea Mântuitorului.

Citeşte mai mult...
 
Serviciu de Evidenta a Persoanelor la Repedea PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 12:38

In conformitate cu strategia judetului Maramures pe termen scurt privind infiintarea de noi servicii locale de evidenta a persoanelor, in 4 mai, in comuna Repedea, va fi inaugurat al cincilea serviciu local de evidenta a persoanelor, infiintat dupa 1 ianuarie 2005, data de la care a fost reorganizat intregul sistem de evidenta a persoanelor, prin delegarea atributiilor in domeniu la nivel local. Programul cu publicul se va desfasura incep]nd cu 5 mai 2009. Directorul executiv Mariana Macarie a declarat ca Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor al comunei Repedea este al 15–lea serviciu de specialitate din judet cu locatia in cladirea Primariei comunei Repedea si va deservi un numar de 4.904 locuitori.

Citeşte mai mult...
 
Incendiu violent pe Varful Iezer, la 1.200 metri altitudine PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 11:04

Incendiile de vegetatie uscata au dat de furca si in ultimele 24 de ore pompierilor din intreg judetul. Una dintre cele mai dificile interventii a fost cea a Detasamentului Sighetu Marmatiei, ai carui militari au luptat timp de 9 ore cu focul in apropiere de Varful Iezer, la o altitudine de circa 1.200 metri. Un ofiter si 29 de subofiteri au urcat 7 kilometri pe jos, timp de doua ore, pana in zona cuprinsa de flacari situata la aproximativ 15 kilometri nord-vest de barajul Runcu-Firiza. Lupta lor cu focul a fost ingreunata de curentii puternici de aer, care au dat nastere, pe alocuri, la minitornade ce amenintau sa extinda incendiul. Flacarile au afectat peste 110 hectare de teren. ~ntre timp, un alt echipaj al pompierilor sigheteni a fost chemat in ajutor la un alt incendiu de vegetatie uscata izbucnit in locul numit „In Arini”.

Citeşte mai mult...
 
Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe, purtatorul de biruinta PDF Imprimare Email
Joi, 23 Aprilie 2009 08:02

In fiecare an, la 23 aprilie, il praznuim pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. A urmat cariera militara si a ajuns comandant in armata imparatului Diocletian.

In anul 303, imparatul a dat un decret prin care toti crestinii erau obligati sa se lepede de credinta in Hristos si sa se inchine zeilor. Sfantul Gheorghe, pentru ca nu a vrut sa jertfeasca zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare in anul 303, in ziua de 23 aprilie.

Mentionam ca Biserica crestina serbeaza ziua mortii sfintilor ca ziua lor de nastere. Numai Fecioara Maria si Sfantul Ioan Botezatorul fac exceptie de la aceasta regula.

Sfantul Gheorghe in iconografie:

Iconografia pastreaza imaginea Sfantului Gheorghe calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Este vorba despre o legenda pioasa, in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Aceasta imagine a sfantului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul.

Citeşte mai mult...
 
Primavara medicala sigheteana 23 – 25 aprilie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 22 Aprilie 2009 19:14

Spital Municipal SighetPrimavara medicala sigheteana Sighetu Marmatiei 23 – 25 aprilie 2009

P R O G R A M:

Joi 23 aprilie 2009:

Ora 16 Inregistrarea participantilor ,,Muzeul Memorial’’ str. Corneliu Coposu, nr.2 .

Vineri 24 aprilie 2009:
Ora 8:30 - 10:30 Muzeul Memorial , str. Corneliu Coposu, nr.2– Sala de conferinte – Prezentarea lucrarilor

Ultima actualizare Miercuri, 22 Aprilie 2009 19:27
Citeşte mai mult...
 
Sighetul va fi capitala Dansului Sportiv PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Aprilie 2009 10:04

La initiativa Clubului de dans sportiv Mini Maxi Dance Club si participarea Federatiei Romane de Dans Sportiv, in perioada 8-10 mai, la Sighetu Marmatiei va avea loc Festivalul de Dans Sportiv. Acesta va include Campionatul National de Formatii de Dans Sportiv, precum si Cupa “Chris-teens” la dans sportiv, in premiera nationala. La acest regal al dansului vor participa formatiile cluburilor romanesti clasate pe locurile I, II si III, respectiv cele desemnate a reprezenta tara noastra la campionatele europene si mondiale. Aflam de la organizatori ca la aceasta prestigioasa si spectaculoasa competitie s-au inscris si doua formatii de dans din Miskolc, Ungaria. Evenimentele se vor desfasura la Sala Polivalenta, iar juriul va fi format din reprezentantii Federatiei Romane de Dans Sportiv. Avand in vedere amploarea lor si costurile pe care le implica, pana in prezent, asemenea competitii au fost organizate doar la Bucuresti, Pitesti si Bistrita.

Citeşte mai mult...
 
Lumina de la Sfântul Mormânt PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Aprilie 2009 08:59

În noaptea Învierii şi în prima zi de Paşti, rozăvlenii au trăit bucuria de a primi, pentru prima dată în viaţa lor, lumina de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.

"Cu aprobarea şi binecuvântarea Preasfinţitului Iustinian al Maramureşului şi Sătmarului, care, luând act de şansa unică ce se ivea, şi anume aducerea Sfintei Lumini de la Mormântul Domnului, preoţi şi călugări din Protopopiatul Vişeu, ajutaţi de oameni de bună-credinţă, cu toţii ne-am mobilizat şi ne-am deplasat în Suceava. Sâmbătă seara, în jurul orei 20.45, pe aeroport a aterizat un avion care a venit direct cu Lumina de la Sfântul Mormânt. El a fost încredinţat să aducă pentru prima oară în România minunea ce se produce în fiecare an la Ierusalim. Atât la aeroport, cât şi la Biserica Sfintei Învieri din Suceava, delegaţii de preoţi din alte eparhii şi din alte judeţe ale ţării au aşteptat cu emoţie Sfânta Lumină. Cât priveşte Protopopiatul Vişeu, Lumina Sfântă a ajuns în timp record în toate localităţile şi parohiile din zona Maramureşului Voievodal, stârnind o adevărată stare de bucurie şi emoţie", a precizat protopopul Vişeului, preot Grigore Andreica.

• "Oamenilor nu le venea să creadă"

Ultima actualizare Miercuri, 22 Aprilie 2009 10:29
Citeşte mai mult...
 
Ziua Pământului PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Aprilie 2009 08:57

În fiecare an, în 22 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Pământului. În acest an, sloganul Zilei Pământului este "Green Generation" (Generaţia Verde). După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 ţări au transformat "Ziua Pământului" într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor perfect al planetei noastre.

Reţeaua "Ziua Pământului", constituită cu prilejul celebrării acestei importante zile cuprinse în "Calendarul evenimentelor ecologice", include multe tipuri de organizaţii în diferite domenii de activitate, care promovează acţiuni cu scopul de a educa populaţia şi de a favoriza participarea publicului în acţiunile ecologice. Timp de 39 de ani, Ziua Pământului a inspirat milioane de oameni din culturi, civilizaţii şi medii diferite de viaţă, unindu-i în acelaşi ţel - de a acţiona împreună pentru schimbarea pe care doresc să o vadă în lume. "Corelarea intereselor umanităţii în conformitate cu legile naturii este unica premiză a continuităţii vieţii pe Terra. Oriunde ne-am afla, să acordăm puţin din timpul nostru pentru a fi parte integrantă din mişcarea pentru Ziua Pământului", a precizat, într-un comunicat de presă, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş, Viorel Iancu.

Citeşte mai mult...
 
Staţiunea de Cercetare din Sighet a trecut în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Aprilie 2009 07:28

Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Bovinelor Sighetu Marmaţiei a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Acadermiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Şişeşti” Bucureşti. Lăsată de 20 de ani de izbelişte, fără fonduri, fără personal de specialitate şi fără animale, staţiunea a ajuns în pragul falimentului. Schimbarea “stăpânului” le dă ceva speranţe celor care au mai rămas în cadrul instituţiei pentru că se vorbeşte de reorganizarea acesteia. Cifrele sunt grăitoare. Înainte de 1990 staţiunea avea peste 1.600 capete de bovine din rasa Bruna de Maramureş, 26 de cercetători şi aproape 600 hectare de teren în Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag, Săpânţa, Sarasău, Deseşti, Remeţi şi Bocicoiu Mare. Patrimoniul imobiliar este de invidiat: birouri, cantină, silozuri, laboratoare, adăposturi pentru animale. Astăzi mai sunt 100 de vaci şi trei cercetători. Dezastrul este evident la tot pasul. Ministerul Agriculturii a tăiat pentru acest an 60% din fondurile alocate în 2008, care şi aşa erau foarte mici. Datoriile staţiunii au ajuns la 6 miliarde lei vechi.

Citeşte mai mult...
 
Contrabandiştii cu ţigări din Ucraina au operat şi de sărbători PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Aprilie 2009 06:45

Poliţiştii de frontieră au depistat 24.000 pachete de ţigări la graniţă

Poliţiştii de frontieră maramureşeni au desfăşurat în perioada Sărbătorilor Pascale acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări, în urma cărora au fost găsite 24.000 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, iar mai mulţi cetăţeni români sunt cercetaţi penal.
Prima acţiune a avut loc în zona localităţii Sarasău. Acolo, în baza unor informaţii, poliţiştii Sectorului Poliţiei de Frontieră Sarasău au identificat un autoturism în care ştiau că se transportă ţigări provenite din Ucraina. La semnalul regulamentar al poliţiştilor, şoferul microbuzului nu a oprit. S-a trecut la urmărirea acestuia, fiind oprit la aproximativ un kilometru pe raza localităţii Câmpulung la Tisa. La controlul vehicului, a fost descoperită cantitatea de 23.400 pachete de ţigări, marca Ronson şi Viceroy, de provenienţă ucraineană, în valoare de 110.000 lei. În urma verificărilor s-a stabilit că în activitatea de contrabandă sunt implicate mai multe persoane, printre care şi o femeie, toţi din Maramureş. Acestora li s-au întocmit dosare penale pentru complicitate la contrabandă.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 223 of 234

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact