logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Budeştenii au avut parte de două zile frumoase de sărbătoare PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Iunie 2009 06:50

A avut loc Festivalul “Nu vă uitaţi că-s micuţ”, s-a lansat monografia comunei şi s-a târnosit Biserica “Sfânta Treime”

Comuna Budeşti, atestată documentar din anul 1361, găzduieşte de unsprezece ani unul dintre cele mai simpatice festivaluri ale cântecului, jocului şi portului popular. Chiar şi numele - “Nu vă uitaţi că-s micuţ” - sugerează că este vorba despre un festival al copiilor, al generaţiei viitoare chemată a duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile părinţilor şi bunicilor, “rânduiala pe lume” - pentru a folosi cuvintele primarului Liviu Tămaş. Ediţia a XI-a a Festivalului “Nu vă uitaţi că-s micuţ” a debutat cu lansarea monografiei comunei - “Budeşti, mica Romă a Maramureşului” - semnată de Vasile Gaftone, urmată de târnosirea Bisericii “Sfânta Treime”, păstorită de părintele Ioan Năneştean, sfinţire oficiată de PS Justinian Chira, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu PS Justin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar, alături de un sobor format din zeci de preoţi şi diaconi.

Citeşte mai mult...
 
“Invartita valenarilor” a adunat la un loc toata suflarea din comuna Calinesti PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Iunie 2009 09:39

Timp de doua zile, respectiv in 7 si 8 iunie, in satul Valeni, comuna Calinesti, s-a desfasurat cea de-a VI-a editie a sarbatorii populare cunoscuta sub numele de “Invartita valenarilor”, organizata - ca de obicei pana la cel mai mic detaliu - de Asociatia Culturala “Tiberiu Utan”, cu sprijinul bisericii, a scolii, a administratiei publice locale si bineinteles a valenarilor pe care i-am vazut implicati cu mic cu mare< mese intinse in curtile gospodariilor imbiau cu bucatele casei si produsele locului dintre care mierea era la mare cautare printre turistii sositi in numar impresionant al caror automobile parcate se intindeau cale de vre-un kilometru. La mare cautare a fost si scena organizata dupa traditie in filigoria din centrul comunei pe care au evoluat grupuri si ansambluri din Chiuzbaia, Stramtura, Valeni, Calinesti si din localitatea ungara Tiszavasvari, alaturi de interpreti ai folclorului maramuresan printre care si Voichita Nemes.

Citeşte mai mult...
 
Eu Miss Moroşancă PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 08 Iunie 2009 09:55

Frumoasele moroşence sunt aşteptate să se înscrie la un concurs de frumuseţe care a debutat în vara anului trecut. Ediţia a doua a concursului "Eu Miss Moroşancă" va avea loc în 21 iunie 2009, de la ora 18.00, la Teatrul de vară din Baia Mare.

Concurentele sunt aşteptate deja să se înscrie în competiţie, având termen limită data de 14 iunie. Înscrierile se fac la adresa de email  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  sau personal, la sediul redacţiei eMaramureş.ro din Baia Mare, strada Vasile Lucaciu, nr. 55A (lângă fosta catedrală). Fetele trebuie să prezinte un CV şi două poze, în baza cărora se va face preselecţia. Concursul "Eu Miss Moroşancă" se desfăşoară sub sloganul "Tradiţie, frumuseţe, divertisment". Asociaţia de tineret "Am fost ş’om fi" este organizatorul concursului de frumuseţe, în colaborare cu municipalitatea din Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş.

 
Atac cu sabie ninja asupra primarului Stetco din Borsa PDF Imprimare Email
Luni, 08 Iunie 2009 09:07

Primarul din Borsa, Remus Stetco, a fost atacat cu o sabie ninja în seara zilei de duminica, 7 iunie 2009, chiar in sediul primariei din localitate. Atat el, cat si viceprimarul Ioan Timis au fost amenintati cu moartea de catre un barbat, prezentat ca un cunoscut scandalagiu. Autorul atacului a fost identificat de catre primarul Remus Stetco ca fiind Timis Grigore zis ”Butanu”. ”A intrat in birou la mine, unde eram cu viceprimarul, inarmat cu o sabie ninja. Ne-a amenintat ca ne omoara”, a declarat primarul imediat dupa incident, cand inca nu isi revenise din soc.

Remus Stetco a spus ca nu si-a imaginat ca va trece printr-un asemenea soc in aceasta seara, cand era mai preocupat de rezultatul alegerilor europarlamentare.

Atacul a avut loc dupa ora 21.00. ”Stateam cu viceprimarul. L-am vazut ca intra cu o sabie ninja peste noi. A iesit apoi, a lasat sabia in masina si a revenit. A spus ca ma omoara. La intrare erau doi jandarmi, dar cred ca nu au si-au dat seama ce se intampla”, a declarat primarul, chiar in momentul in care se pregatea sa scrie reclamatia impotriva lui Timis Grigore. ”Sunt aici cu politia. Acum vreau sa scriu plangerea la politie”, a spus el.

Citeşte mai mult...
 
Klezmer Workshop cu Deborah Strauss, Jeff Warschauer, Benjy Fox-Rosen şi Shaun Williams in Sighet (21-23 iunie 2009) PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Iunie 2009 09:51

Originile muzicii klezmer le găsim în oraşele Europei centrale şi de est, în care trubaduri evrei numiţi "klezmorim”, erau invitaţi să cânte la diferite evenimente sociale, fie ele evreieşti sau creştine. Klezmer-ul se bazează pe melodii laice, dansuri populare, cântece liturgice evreieşti precum şi "nigun" acele melodii simple, fără cuvinte ale evreilor ortodocşi, profund influenţate de muzica popoarelor cu care trăiau împreună. Acesta este motivul pentru care, în unele piese recunoaştem melodii româneşti, ungureşti, slave şi ţigăneşti. Dacă iniţial, klezmer se cânta doar instrumental, din secolul al XIX-lea, i se adaugă şi vocea umană. La noi în Maramureş, printre cei mai celebrii "klezmorim" au fost cei din orchestra familiei Şloimovici, originari din Rozavlea - cunoscuţi printre localnici ca "Orchestra Şugăreni" - care cântau la toate evenimentele sociale şi iarmaroacele maramureşene şi din Galiţia vecină. La Sighet, era celebră orchestra condusă de violonistul şi profesorul Steingisser Geza. Dacă până în preama celui de-Al Doilea Război Mondial, în mai toate restaurantele, cafenelele şi sălile de concert din Sighet se cânta klezmer, din anul 1942, odată cu introducerea legii "numerus clausus" prin care o orchestră putea avea doar un singur interpret evreu, trupele de klezmer s-au destrămat, iar odată cu deportarea evreilor din anul 1944, klezmer a dispărut complet din peisajul muzical maramureşan şi est european, mutându-se în SUA şi Israel. Prin actualul workshop, dorim să readucem în atenţia publicului maramureşan genul muzical şi să recreeem acea atmosferă specifică Maramureşului interbelic, când klezmorim cântau împreună cu ceteraşii români şi primaşii maghiari şi ţigani spre încântarea tuturor.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 23:28
Citeşte mai mult...
 
Tabara de fotografie la Ocna Sugatag PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 06 Iunie 2009 14:11

Fotografiaza si expune impreuna cu membrii grupului “7 zile” in tabara care va incepe astazi la Ocna Sugatag si va dura pana pe 12 iunie.

Silviu Ghetie, Cosmin Bumbut, Vasile Dorolti, Petrut Calinescu si Oleg Tishkovets se reunesc intr-o noua tabara foto la care vor participa alti 20 de invitati.

Participantii vor putea impartasi experienta maestrilor in arta fotografica si vor face cunoastinta cu modul de lucru al fiecaruia. Impreuna, invatacei si profesionisti vor imortaliza traditiile Rusaliilor si tinutul Maramuresului, iar apoi in fiecare seara se vor discuta cele mai bune fotografii ale zilei.

Cele mai reusite imagini vor fi apoi reunite in cadrul unei expozitii al carei vernisaj va avea loc pe 12 iunie de la ora 15.00 la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare.

Pretul workshopului este de 480 euro si include demipensiune pentru 7 zile (8 nopti, mic dejun si cina) si costurile vernisajului.

Citeşte mai mult...
 
"Mineriada 1990 - Democratia in oglinda" la CNDV Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 05 Iunie 2009 17:44
In continuare va prezentam alte secvente video de la acest eveniment:  
Ultima actualizare Sâmbătă, 06 Iunie 2009 13:57
Citeşte mai mult...
 
Sigheteanca Anilica R. circula cu o masina neimatriculata PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Iunie 2009 17:37

Un echipaj de politie rutiera a oprit pentru control un autoturism cu numere de inmatriculare provizorii care circula pe strada Bogdan Voda din Sighet. La volan se afla Anilica R. (31 ani), din localitate. In urma verificarilor s-a stabilit ca valabilitatea numerelor a expirat in 15 mai 2009. Femeia s-a ales cu dosar penal pentru infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat.
La Poienile de Sub Munte, Florin C. (27 ani), din Ruscova, a fost depistat de politisti in trafic pe Dj 187 la volanul unui autoturism inmatriculat provizoriu. In momentul in care politistii au verificat documentele au constatat ca datele din autorizatia de circulatie provizorie au fost modificate. S-a stabilit ca numarul de circulatie provizoriu era atribuit de fapt unui alt autoturism ce apartine unui cetatean din Viseu de Sus. Florin C. este cercetat acum pentru comiterea infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neinmatriculat si cu numar fals, precum si pentru fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Ultima actualizare Vineri, 05 Iunie 2009 17:45
Citeşte mai mult...
 
Acţiunea “Verde pentru viaţă” cu ocazia zilei Mediului la CN Dragoş-Vodă PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 Iunie 2009 17:20
Cu ocazia zilei Mediului, vineri , 5 iunie, elevii claselor a X-a E şi a X-a A al Colegiului Naţional “Dragoş-Vodă”, sub îndrumarea profesoarei Mihalca Doiniţa, vor desfăşura o activitate bazată pe voluntariat cu scopul de-a trage un semnal de alarmă tinerei generaţii în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător.

Prin această activitate dorim să stimulăm ocrotirea permanentă a spaţiului verde din micul nostrum oraş, dat fiind situaţia îngrijorătoare a zonelor de agrement de care, încă, ne putem bucura.

Totodată ne-am propus să iniţiem numeroase alte manifestări de acest gen periodic, sperând astfel că vom mobiliza populaţia să puna un mai mare accent pe sănătatea lor şi curăţenia oraşului în care trăiesc.

Ultima actualizare Vineri, 05 Iunie 2009 07:58
Citeşte mai mult...
 
Ducu Berti la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 Iunie 2009 13:49
Ultima actualizare Joi, 04 Iunie 2009 13:53
 
Dorel Todea la lansarea Ducu Berti din Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 Iunie 2009 13:37
 
Simpozion internaţional - Taras Şevcenko în România PDF Imprimare Email
Joi, 04 Iunie 2009 12:27

În 5 şi 6 iunie, la Liceul ucrainean "Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei, va avea loc a doua ediţie a simpozionului "Taras Şevcenko în România".

El va avea ca temă "Ipostaze ale femeii în opera lui Taras Şevcenko" şi se va derula pe trei secţiuni: 1. Secţiunea eseuri; portretul femeii în opera poetului, abordare creativă, analitică şi comprehensivă; 2. Secţiunea creaţie şi interpretare; recitări, lecturări şi dramatizări din opera şevcenkiană şi creaţii personale ale participanţilor închinate poetului; 3. Secţiunea  arte plastice, cu desen, grafică, pictură la temă. La manifestarea organizată de inspectoratul şcolar,  Casa Corpului Didactic şi liceul gazdă, în parteneriat cu UUR, filiala Maramureş, şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti vor participa elevi şi cadre didactice ucrainene din ţară şi din străinătate.

Citeşte mai mult...
 
Ducu Bertzi si-a lansat albumul “Ducu Bertzi si Florian Pittis in concert” la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 04 Iunie 2009 10:58

Ducu BertiIeri, 3 iunie 2009, ora 14,00, la sala RADIO SIGHET, a avut loc un eveniment special, de mare valoare si insemnatate pentru sigheteni. Ducu Bertzi a invitat publicul din orasul natal la lansarea albumului “Ducu Bertzi si Florian Pittis in concert”. Sala a devenit neincapatoare chiar inainte ca evenimentul sa inceapa, foatre multi tineri facandu-si simtita prezenta alaturi de adulti in sala Radio Sighet. Din randul oficialitatilor locale, au luat cuvantul dl. vice-primarul Ovidiu Nemes si dl. Tivadar Ioan, consilier local din Comisia de Cultura, evenimentul fiind mediat de catre dl. Dorel Todea, redactorul coordonator al postului Radio Sighet.

Cu ocazia acestui eveniment, cetateanului de onoare al municipiului Sighetu Marmatiei, Ducu Berti, i s-a pregatit o supriza cu totul deosebita: Grupul Mini-Max Club Dance din Sighet, sub indrumarea sotilor Kovy, i-a oferit un cadou special, un program artistic exceptional pe muzica cant-autorului sighetean.

Ultima actualizare Joi, 04 Iunie 2009 14:13
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 222 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact