logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
„Terorismul... de lângă noi” la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 28 Aprilie 2009 15:49

În perioada 28-29 aprilie 2009, în municipiul Baia Mare şi oraşul Sighetu Marmaţiei, se va desfăşura sesiunea de informare organizată de Serviciul Român de Informaţii sub egida Campaniei de promovare a culturii de securitate „Terorismul... de lângă noi”.

Astfel, în ziua de marţi, 28 aprilie 2009, începând cu ora 10.00, la sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene ,,Petre Dulfu" din Baia Mare, va avea loc o reuniune a reprezentanţilor SRI cu membri autorităţilor publice judeţene şi locale, instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, agenţi economici, organizaţii neguvernamentale şi  mass-media.

Cu această ocazie experţi ai SRI vor dezbate aspecte referitoare la evoluţia noilor tipuri de ameninţări la adresa mediului de securitate în scopul conştientizării pericolului reprezentat de amplificarea fenomenului terorist la nivel mondial. Vor fi prezentate mecanismele de acţiune disponibile la nivelul autorităţilor locale şi al societăţii civile pentru combaterea acestui flagel, precum şi atribuţiile Serviciului pe linia prevenirii şi combaterii acestora.

Ultima actualizare Marţi, 28 Aprilie 2009 15:53
Citeşte mai mult...
 
"Sighet - apelul călăilor" PDF Imprimare Email
Marţi, 28 Aprilie 2009 11:10

Miercuri, 29 aprilie, de la ora 14.00, la Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu", va avea loc lansarea romanului istoric "Sighet - apelul călăilor", de Ioan Chertiţie.

Vor vorbi despre cea de-a cincea carte a lui Ioan Chertiţie: prof. Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Robert Furtos, muzeograf în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi Rezistenţei, prof. Nicoară Mihali, Vasile Dragomir, redactorul de carte. 
Moderatorul evenimentului este dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu". Cartea prezintă închisoarea din Sighetu Marmaţiei, din anii ’50 văzută prin prisma «miliţianului», ipostază care nu a mai fost prezentată până în prezent în niciun volum. "Lucrând în sistem, am înţeles lucrurile mai bine. Am stat de vorbă cu foşti gardieni, romanul este foarte bine documentat, cu foarte puţină ficţiune", spune autorul romanului, Ioan Chertiţie.

Citeşte mai mult...
 
În localitatea Năneşti a fost inaugurat un obiectiv muzeal local,”Casa Pătru Tomi” PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Mariş   
Luni, 27 Aprilie 2009 18:59
Duminică în localitatea Năneşti, în organizarea Fundaţiei culturale „Moroşanca”, preşedinte fondator interpreta de muzică populară Ileana Matus, a avut loc inaugurarea unui obiectiv muzeal local „Casa Pătru Tomi”. La eveniment au fost prezente personalităţi ale culturii maramureşene, reprezentanţi ai administraţiei locale, parlamentari şi oaspeţi de la Bucureşti. La invitaţia preşedintei Fundaţiei „Moroşanca” au susţinut un program artistic interpreţi îndrăgiţi ai cântecului popular şi câteva formaţii de cântece şi dansuri populare maramureşene.

Trebuie precizat că obiectivul a fost achiziţionat şi recondiţionat de către Fundaţia „Moroşanca” iar intreriorul a fost reamenajat, după tradiţie , de Ileana Matus şi ţărăncile din sat. În „Casa Pătru Tomi” pot fi văzute elemente de mobilier autentic, patul cu perne, un leagăn, laviţa învălită, ruda cu cergi, lipideauă şi perne, văl de trăistuţe, lampa cu petrol, talgere, icoane pe sticlă învelite cu şterguri, şporul cu cuptior, lingure de lemn, stălaje cu blide.

Citeşte mai mult...
 
„Câte flori pe Iza-n sus" PDF Imprimare Email
Luni, 27 Aprilie 2009 15:36

În acest sfârşit de săptămână a avut loc în localitatea Dragomireşti ediţia a XIV – a a Festivalului Primăverii „Câte flori pe Iza-n sus”. Invitaţi au fost o serie de artişti de muzică populară precum şi formaţii şi grupuri de copii din Blaj, Budeşti, Suciu de Sus, Vadu Izei, Bogdan Vodă, Ieud, Şieu, precum şi grupul de copii din Bouţul Mic – Ucraina.

Evenimentul a început duminică la amiază cu parada portului popular şi a cailor înstruţaţi. Festivitatea a fost deschisă de primarul oraşului Dragomireşti, Vasile Iusco. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man a fost prezent la festival împreună cu prefectul Sandu Pocol o parte din parlamentarii maramureşeni: senatorul Gheorghe Mihai Bârlea, deputatul Doru Leşe, primarul din Sighetul Marmaţiei Eugenia Godja, şi alţi oaspeţi de seamă. Domnul Mircea Man le-a vorbit oamenilor din Dragomireşti despre proiectele în care este cuprins oraşul, despre munca primarului şi a tuturor factorilor implicaţi în dezvoltarea acestei comunităţi.

Citeşte mai mult...
 
Therion lanseaza un nou album - "The Miskolc Experience" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 26 Aprilie 2009 08:17

Suedezii de la Therion vor lansa un nou CD si DVD, intitulat The Miskolc Experience, pe 22 mai la Nuclear Blast. Prin acest material, Christofer Johnsson a incercat sa marcheze finalul colaborarii cu ceilalti instrumentisti, Kristian Niemann, Johann Niemann si Peter Karlsson. Pe DVD apar si filmari de la concertul Therion Goes Classic, de la Bucuresti.

DVD va contine:

Partea 1 - Classical Adventures:

01. Clavicula Nox
02. Dvorak: Excerpt from Symphony no. 9
03. Verdi: Vedi! le fosche notturne spotigle from Il Trovatore
04. Mozart: "Dies Irae" from Reqiuem
05. Saint-Saens: Excerpt from Symphony No. 3
06. Wagner: "Notung! Notung! Niedliches Schwert!" from The Ring

Citeşte mai mult...
 
Ziua a doua a simpozionului "Primavara Medicala Sigheteana" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 25 Aprilie 2009 15:24
 

Azi a fost a doua zi de prezenare a lucrarilor in cadrul simpozionului “Primavara Medicala Sigheteana” (23-25 aprilie 2009) – editia a III-a. Deoarece despre acest eveniment am scris ieri AICI, azi va oferim cateva filmulete video din cadrul prezentarii lucrarilor desfasurate in cea de-a doua zi a simpozionului. Vizionare placuta!

Ultima actualizare Sâmbătă, 25 Aprilie 2009 15:32
Citeşte mai mult...
 
Hramul Mănăstirii HERA-Petrova PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Vineri, 24 Aprilie 2009 20:15
Părintele stareţ protosinghel  AgatonVineri, 24 aprilie, a fost hramul mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” Hera Petrova, unde, de la ora 10 a început  Sfînta Liturghie oficiată de călugării din obştea monahală în frunte cu părintele TIMOTEI, exarhul Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Aici, unde Lumina Sfîntă a Învierii a sosit de la Ierusalim la ora 23.57 în noaptea de Paşti,  par –avion, via  Ierusalim, Bucureşti, Suceava, Moisei, de unde cu mijloc de transport auto flacăra nestinsă  a ajuns pe Hera.

Piatra de temelie a acestei mănăstiri  a fost pusă pe 2 mai, 2000, a treia zi de Paşte,  de PS Sa JUSTIN Sigheteanul. 

Înconjurată de localităţi cu populaţie preponderent ucraineană (Rona de Sus, Bistra, Valea Vişeului, Crasna ) Mănăstirea are Hramul „Izvorul Tămăduirii” pentru că această sărbătoare este prăznuită şi de români şi de ucraineni, deopotrivă.

Aflată în vecinătatea , mai exact pe teritoriul comunei Petrova,  Mănăstirea  este cunoscută sub denumirea Hera- Petrova.

Călugărit în urmă cu 15 ani,  după ascultare la Mănăstirea Frăsinet, Părintele stareţ protosinghel  Agaton - duhovnicul obştii mănăstireşti  de pe   Hera- a dorit din start ca bisericile  ortodoxe  române  şi ucrainene din preajma dealului Hera să se adune  la un loc , la „Izvorul Tămăduirii”, unde  Slujbele şi rugăciunile sunt oficiate  în limba română dar  şi în limba ucraineană.

„Eu sunt născut din părinţi de etnie ucraineană, dar mă consider român - spune Preacuviosul  egumen.  La ultima Sfîntă liturghie, am dat creştinilor o educaţie de  ordine şi curăţenie, de civilizaţie a omului de rînd , care încă nu este la nivelul celui din Occident.

Ultima actualizare Vineri, 24 Aprilie 2009 20:19
Citeşte mai mult...
 
Dr. Bodnar Vasile despre Neuromed Timisoara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 24 Aprilie 2009 17:57
 
Primavara medicala sigheteana - 24 aprilie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 24 Aprilie 2009 17:42

Foto: Sighet OnlineAzi a inceput prezentarea lucrarilor de la simpozionul "Primavara medicala sigheteana" (23-25 aprilie 2009), editia a III-a, un eveniment unic si special nu doar pentru Sighet, ci unul de referinta la nivel national. Avandu-l drept initiator si cooronator pe dr. Bodnar Vasile, managerul Spitalului Municipal Sighet, simpozionul a adus la Sighet medici de la cele mai renumite clinici din Romania (Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Bucuresti si Baia Mare), alaturi de nume importante venite din Franta si Republica Moldova. Printre oaspetii francezi care onoreaza invitatia organizatorilor sigheteni se numara dr. Anca Alexandrescu Loppinet (Besancon Service de Medecine et Chirurgie Vasculaire), prof.dr. G. Camelot (Seful Clinicii de Chirurgie a Facultatii de Medicina din Besancon), dr. Milleret Rene (Membru al Biroului european si american de flebologie) si A. Bougaut (Besancon Service de Medecine et Chirurgie Vasculaire). Trei reprezentanti ai medicinei maramuresene vor prezenta si ei cate o lucrare in cadrul acestui simpozion. Este vorba despre directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Dr. Constantin Opris Baia Mare, Sabin Nemes-Bota, care va vorbi despre “Neoplasmul ovarian”, directorul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei, Vasile Bodnar, care va prezenta lucrarea “Noi tehnici de regenerare pelviana” si dr. Lehel Torok (Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei) cu - “Tulburari depresive induse de globalizare si criza mondiala”.

Mai multe detalii despre desfasurarea evenimentelor din aceasta zi a simpozionului puteti afla urmarind filmuletele de mai jos. Vizionare placuta!

Ultima actualizare Sâmbătă, 25 Aprilie 2009 12:33
Citeşte mai mult...
 
Deschiderea simpozionului "Primavara medicala sigheteana" editia a III-a PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 24 Aprilie 2009 17:31
 
Primavara medicala sigheteana - 24 aprilie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 24 Aprilie 2009 16:51

Foto: Sighet OnlineAzi a inceput prezentarea lucrarilor de la simpozionul "Primavara medicala sigheteana" (23-25 aprilie 2009), editia a III-a, un eveniment unic si special nu doar pentru Sighet, ci unul de referinta la nivel national. Avandu-l drept initiator si cooronator pe dr. Bodnar Vasile, managerul Spitalului Municipal Sighet, simpozionul a adus la Sighet medici de la cele mai renumite clinici din Romania (Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Bucuresti si Baia Mare), alaturi de nume importante venite din Franta si Republica Moldova. Printre oaspetii francezi care onoreaza invitatia organizatorilor sigheteni se numara dr. Anca Alexandrescu Loppinet (Besancon Service de Medecine et Chirurgie Vasculaire), prof.dr. G. Camelot (Seful Clinicii de Chirurgie a Facultatii de Medicina din Besancon), dr. Milleret Rene (Membru al Biroului european si american de flebologie) si A. Bougaut (Besancon Service de Medecine et Chirurgie Vasculaire). Trei reprezentanti ai medicinei maramuresene vor prezenta si ei cate o lucrare in cadrul acestui simpozion. Este vorba despre directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Dr. Constantin Opris Baia Mare, Sabin Nemes-Bota, care va vorbi despre “Neoplasmul ovarian”, directorul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei, Vasile Bodnar, care va prezenta lucrarea “Noi tehnici de regenerare pelviana” si dr. L. Torok (Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei) cu - “Tulburari depresive induse de globalizare si criza mondiala”.

Ultima actualizare Vineri, 24 Aprilie 2009 17:31
Citeşte mai mult...
 
Scriitoarea americana Naomi Litvin a scris un roman despre Sighetul interbelic PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 10:04

„Nu ne pierdem niciodata speranta” este povestea familiei Festinger in anii de dinainte si dupa Holocaust

Alaturi de secularele biserici si porti de lemn, de traditiile si obiceiurile pastrate cu sfintenie, in ultima perioada, brand-ul turistic maramuresan - in special cel din zona Maramuresului Istoric - s-a imbogatit cu ceea ce ne asteptam mai putin< Holocaustul, beneficiind de publicitatea semnata de o pleiada de scriitori, regizori si actori, urmasii puternicei si infloritoarei comunitati de evrei care a existat in Sighetu-Marmatiei si celelalte localitati ale judetului. Recent, lista scriitorilor consacrati precum Elie Wiesel, Hedi Fried, Dora Apsan Sorell si Alice Kern s-a imbogatit cu Naomi Litvin, t]nara autoare americana a romanului „We Never Lost Hope” („Nu ne pierdem niciodata speranta”) aparuta la finele anului trecut la editura Manifest Station Publishing din California.

Citeşte mai mult...
 
Demiteri din functii in 48 de ore PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Aprilie 2009 08:00

Sute de directori, din toata tara, de Garda Financiara, ANAF, inspectori sanitar-veterinari sau scolari din unitatile deconcentrate vor fi demisi pana in aceasta seara, cand expira termenul de instiintare de catre autoritati, potrivit ordonantei deconcentratelor, adoptata miercuri de Guvern.

In urmatoarele 30 de zile intra in vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru functiile de conducere, interval in care se vor desfasura si concursurile pentru desemnarea noilor sefi.

"Termenul stipulat in OUG este de 32 de zile pentru ca in primele doua zile de la publicarea Ordonantei de Urgenta sa fie transmise deciziile de demitere, cu preaviz de 30 de zile", au declarat joi pentru NewsIn surse guvernamentale. Potrivit acelorasi surse, in sedinta de saptamana viitoare Executivul va aproba prin HG si modelul contractului de management pe care viitorii sefi ai serviciilor deconcentrate trebuie sa si-l asume.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 222 of 234

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact