logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
East West Fest (31 Iulie – 1 August 2009) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 23 Iunie 2009 11:20

EAST WEST FEST ROMANIA 2009 (31 Iulie – 1 August), Casa Tineretului, Baia Mare. Asociatia Culturala Est-Vest, prezinta EAST WEST FEST - EDITIA CRIZAtă.

Desi suntem in plina perioada de recesiune economica si, contrat tuturor previziunilor, East West Fest continua sa existe. Anul acesta, va participa crema rockului morosan si satmarean (Legion, Dirty Shirt, NOM, Smog etc.), dar si invitati din strainatate: Stopyt (Ungaria), Fair Do's si Turn It Red (ambele din Marea Britanie). Pentru sigheteni este o bucurie prezenta trupei NOM la acest eveniment. Dupa o absenta de aproape un an de pe scena rock, NOM revine pe scena cu o componenta mult schimbata.

Asa ca, pe 31 iulie si pe 1 august East West Fest va astepta "sa ne crizam impreuna", la Casa Tineretului din Baia Mare.

WARNING: EXCESSIVE METALNESS!!!

Bilete : 15 lei/zi

Abonament 2 zile: 25 lei (20 lei cu rezervare)

 Program East West Fest 2009 – Baia Mare:

Ultima actualizare Luni, 27 Iulie 2009 07:50
Citeşte mai mult...
 
Mâine are loc la Borsa ediţia a XXVII-a a Festivalului “Nopţi de Sânziene” PDF Imprimare Email
Marţi, 23 Iunie 2009 07:24

Vasile Mihali, directorul Casei de Cultură Borşa: “O singură noapte pe an, Dumnezeu rânduieşte un răstimp de linişte, când stau în cumpănă toate stihiile, şi cerul cu stele, dar şi vânturile”. 
Miercuri, 24 iunie, în oraşul Borşa, aşezare cu un peisaj de basm (francezii care au participat la cursurile de dans organizate recent de Casa de Cultură afirmau că este “a doua Elveţie”), are loc o nouă ediţie, a XXVII-a, a Festivalului Folcloric Interjudeţean “Nopţi de Sânziene”. La această ediţie, Maramureşul este reprezentat de ansamblurile “Bujorul”, “Anghelina” şi Orchestra “Fraţii Mihali”, toate din Borşa, “Sălişte” - Sălişte, “Dumbrava” - Vişeu de Jos, “Dobaşii” - Vadu Izei, “Codrişorul” - Leordina, “Tileguţa” - Petrova şi “Izvorul Izei” - Săcel. Din Bistriţa Năsăud vin “Păunaşii” din Salva, iar Suceava va fi reprezentată de “Cetina”, din Vama. Peisajul va fi întregit de expoziţii ale meşterilor populari din zonă. Startul manifestărilor se va da la ora 17, cu parada portului popular, pe traseul Casa de Cultură - Perla Maramureşului. Între orele 18 şi 22 va avea loc spectacolul muzical-coregrafic “Făclii de Sânziene”, susţinut de ansamblurile participante în regia şi coregrafia lui Vasile Mihali. Deschiderea festivalului o va face Ansamblul “Bujorul”, Şcola Generală Nr. 1 Gară, instructor prof. Tatiana Timiş, cu un moment specific evenimentului din care nu vor lipsi cunoscutele versuri: “În noaptea Sânzienelor/ Între cer şi pământ,/ Iubite de lună şi vânt,/ Plutesc peste plaiuri.../ Alături de zâne cântând./ Cununi împletesc,/ Din razele lunii,/ Din flori alese,/ Proaspăt culese”.

Ultima actualizare Marţi, 23 Iunie 2009 12:23
Citeşte mai mult...
 
Muzica klezmer la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Luni, 22 Iunie 2009 06:11
 
Si a fost muzica klezmer la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Duminică, 21 Iunie 2009 23:27

Oy oy Rumanya!!! Oy oy muzica klezmer!!! Pentru ca s-a creat un parteneriat intre Johnny Popescu si portalul Sighet-online.ro, am fost trimis de colegii mei sa fac cateva poze si sa filmez cateva secvente pentru a promova acest spectacol si pentru a-l face cunoscut celor care nu cunosc ce este muzica klezmer. Pana ieri nu stiam nici eu ce inseamna aceasta muzica. Ce este klezmer sau cine si unde a cantat prima data asa ceva. Stiam doar din ce am citit de la dl. Popescu. Dar cand esti la fata locului si asculti muzica atunci iti dai seama ca orice vorba si orice descriere nu se compara cu live-ul. Timp de doua ore am ascultat o muzica cum nu gasesti nicaieri, o muzica vie care nu te lasa sa stai in scaun, chiar daca erau si doua-trei melodii mai ''doihne'' nu puteai sa nu bati ritmul din picior sau sa te manifesti cumva. Si suna foarte bine chiar daca era cantata in idis. La unele piese traducerea si adaptarea a fost facuta de dl. Popescu cu mult umor si tact, pentru ca altfel nu puteai sa traduci in romana ceea ce incercau artistii sa ne transmita. Cum ai putea sa nu razi cand auzi cuvinte ca ''mahmaliga'' sau ''carnatzeli'', cuvinte care se regaseau in piesele cantate?

Organizarea a fost una foarte buna, dl. J.Popescu facand oficiile de gazda intr-un mod foarte placut si intim, fara formalitati prea mari si fara prea multa pompa, exact asa cum se potriveste muzicii klezmer. Publicul a fost in mare parte format din membri ai comunitatii evreiesti din Sighet dar si din sigheteni care au dorit poate unii sa reauda aceasta muzica, sau unii au venit pentru prima data la un asemenea spectacol. Iar din ropotul de aplauze de la sfarsit s-a putut intelege ca muzica klezmer a placut tuturor, indiferent de sentimentul cu care au intrat la inceput in sala.

Felicitari domnului Johnny Popescu pentru organizare si speram sa va tineti de promisiune si anul viitor!

Mai multe poze si imagini video de la spectacol......

Ultima actualizare Luni, 22 Iunie 2009 06:10
Citeşte mai mult...
 
Prioritatile Politiei de Frontiera in perspectiva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen PDF Imprimare Email
Duminică, 21 Iunie 2009 23:20

În perioada 18-21 iunie a.c., în municipiul Tulcea, a avut loc şedinţa Consiliului Consultativ Superior al Poliţiei de Frontieră Române pe trim. II/2009, activitate la care au participat, sub coordonarea echipei manageriale a MAI, şefi ai direcţiilor şi serviciilor din cadrul IGPFR, inspectorii şefi din teritoriu şi comanda Şcolilor P.F.R.

Lucrările şedinţei, la care au participat chestorul Doru DUMITRESCU - adjunct al Şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor dr. Ion CUHUTENCU - Director Direcţia Generală Control şi Audit Intern, au fost deschise de inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal de poliţie Nelu POP.

Scopul acestei întâlniri a fost analiza situaţiei operative înregistrate la frontieră, rezultatele obţinute, tendinţele fenomenului infracţional, precum şi activităţile derulate pentru îndeplinirea obiectivelor asumate de PFR pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Printre problemele abordate cu prioritate s-au numărat analiza fenomenului infracţional transfrontalier pe semestrul I/2009 şi eficienţa actului managerial pe linie operativă la nivelul structurilor PFR, dar şi analiza privind eficienţa muncii informative.

De asemenea, un accent deosebit a fost pus pe stadiul implementării Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei, precum şi reorganizarea Politiei de Frontiera, după momentul aderării României la Spaţiul Schengen.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 23:35
Citeşte mai mult...
 
Vlăduţ Roman prinde Bacalaureatul cu două albume înregistrate PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Sâmbătă, 20 Iunie 2009 20:55
Pe Vlăduţ Roman  îl ştiu de mic copil, de pe vremea cînd era solist vocal în Ansamblul folcloric „Mugurelul al Clubului Copiilor şi Elevilor din Sighetu Marmaţiei. Vocea lui lăsa să se întrevadă un viitor strălucit pentru Vlăduţ, dacă  pubertatea nu o va modifica  substanţial - se îngrijorau părinţii săi, atunci..

Timpul a trecut în favoarea sa, iar acum Vlăduţ Roman, care împlineşte 19 ani pe 22 iunie, se pregăteşte intens pentru examenul de Bacalaureat pe care îl va susţine la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti pe are l-a absolvit de curînd la clasa prof. Gavril Prunoiu.

Recent, Vlăduţ a ieşit pe piaţă cu cel de-al doilea album al său, intitulat „Pă uliţa dorului”, titlu inspirat  din copilăria pe care şi-a petrecut-o în comuna Deseşti, unde s-a născut tatăl său, Petru, valorosul său impresar. Aici a frecventat grădiniţa şi a revenit apoi în fiecare vacanţă, de la Sighet sau de la Bucureşti, nu numai pentru a-şi ajuta bunicii la treburile gospodăreşti, dar şi pentru a culege folclor autentic sau pentru a o  revedea  pe educatoarea Voichiţa Făt, care l-a descoperit ca talentat şi l-a promovat ca solist vocal încă de la vîrsta de 5 ani.

 Vlăduţ a urmat Şcoala cu clasele I-VIII „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” şi  Cursurile Şcolii de Canto de la Şcoala Populară de Arte „Gheorghe Chivu„ , ambele din Sighetu Marmaţiei,  la clasa profesoarelor Voichiţa Boloha şi Anuţa Tudorovici.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 17:12
Citeşte mai mult...
 
O noua provocare a artistului Aurel Dan PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Mariş   
Sâmbătă, 20 Iunie 2009 14:29
Luni 22  iunie ora 17,30, la sala Radio Sighet va avea loc vernisajul expozitiei de pictura in ulei a artistului Aurel Dan.

Unul din cei mai reprezentativi  artisti ai penelului din Maramures, Aurel Dan, ne face o originala „invitatie in natura”, intr-o maniera care ii vor surprinde pe toti admiratorii. De aceasta data artistul nu mai expune celebrele sale „ierni”, devenite in timp o adevarata monografie a Maramuresului. Albul, albastrul, violetul...culorile iernii au fost inlocuite cu un verde crud – un verde intalnit doar in Maramures- cu mult galben si pete de culoare specifice florilor din acest sezon. Piesajele sunt privite dintr-un unghi ce-l situeaza pe artist deasupra tuturor lucrurilor. Linia de orizont este plasata sus aproape de rama, marcand de fapt situarea in spatiu, sau lipseste ,imaginea fiind un prim plan floral. Privitorii vor putea spune cum se numeste fiecare floare, artistul dand posibilitatea unei apropieri de natura incat iti da senzatia ca poti mirosi si mangaia fiecare petala.

 Tablouri  realizate intr-o noua maniera... artistul adresandu-ne o provocare riscanta: il vor recunoaste pe maestru, ii vor accepta noile mijloace de expresie , noua oferta estetica?

Dupa primul soc, arta te acapareaza si incepi sa te simti calator in natura in care ne invita Aurel Dan.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 15:53
Citeşte mai mult...
 
Ucrainean prins cu 17 kilograme de bijuterii ! PDF Imprimare Email
Vineri, 19 Iunie 2009 07:55

Un ucrainean a fost retinut la frontiera din Maramures avand asupra sa 17 kilograme de bijuterii din aur si argint. Informatia a fost data publicitatii de catre oficialii din Bucuresti ai Autoritatii Nationale a Vamilor iar ulterior s-a vehiculat informatia ca obiectele din metale pretioase urmau sa fie valorificate pe piata si ca autoritatile ar avea de mai multa vreme informatii despre o filiera care se ocupa cu astfel de practici in zona Maramuresului.

  In jurul orei 18:00, datele referitoare la captura record au fost confirmate pentru citynews.ro si de catre reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera. Acestia au aratat ca ucraineanul a fost retinut in vama din Sighetu Marmatiei si ca "obiectele suspecte" erau ascunse sub bagaje, ele nefiind declarate de catre proprietar.

  Politistii de frontiera au aratat ca deocamdata doar se presupune ca e vorba de bijuterii din aur, respectiv argint si ca e nevoie de o expertiza pentru a arata clar valoarea obiectelor descoperite. Pentru ca se crede ca e vorba de un caz de contrabanda, s-a apelat si la procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism.

Citeşte mai mult...
 
Trei tineri din Ucraina au trecut ilegal Tisa... sa bea bere romanesca PDF Imprimare Email
Vineri, 19 Iunie 2009 07:31
Politistii de frontiera maramureseni au depistat si retinut trei tineri minori din Ucraina care au trecut inot apa raul Tisa, pentru cateva ore de distractie in Romania.

In data de 18 iunie a.c., in jurul orei 18.00, pe timpul executarii misiunilor de supraveghere si control a zonei de competenta, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Sighet au observat pe malul romanesc al raului Tisa trei persoane care se deplasau spre interiorul tarii.

Cei in cauza nu avea acte de identitate asupra lor, aspect ce a trezit suspiciuni cu privire la scopul prezentei in zona, fiind condusi la sediul sectorului pentru verificari. Astfel, s-a stabilit ca sunt cetateni ucraineni si se numesc A. Vasilovici de 17 ani, N. Yurovici de 17 ani si B. Ivanovici de 16 ani, toti trei din localitatea Biserica Alba.

Cele trei persoane au declarat politistilor de frontiera maramureseni ca au trecut Tisa inot, deci stiau ca este ilegal, pentru a se distra cateva ore in Romania.  Acestia au sperat ca nu vor fi depistati de catre autoritati si intentionau sa se intoarca in Ucraina in acelasi mod.

Ultima actualizare Vineri, 19 Iunie 2009 15:13
Citeşte mai mult...
 
Vernisaj Aurel Dan - „Invitaţie în natură” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 18 Iunie 2009 07:48

Aurel Dan

Luni 22 iunie la sala Radio Sighet de pe str. Plenvei nr. 8, sunteţi invitaţi la un dublu eveniment artistic :

 La ora 17,30 . vernisajul expoziei de pictură a artistului Aurel Dan, intitulată „Invitaţie în natură”.

 Vor fi expuse picturi inedite, realizate într-o nouă tematică şi modalitate de expresie.

 Vă vor încânta florile în mijlocul naturii !

Aurel Dan, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu „ din Cluj-Napoca, membru UAP este pasionat de istorie, artă populară şi etnografică . Ca profesor, a predat pictură-desen, discipline estetice, istoria artei la Săliştea de Sus, Rona de Sus, Coştiui, Rona de Jos, Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare. A expus, personal, de 40 de ori în 16 localităţi din România şi 3 din străinătate, iar în grup, de 51 de ori în România şi peste hotare . Are o mie de lucrări în colecţii particulare din 34 de ţări ale lumii. A obţinut numeroase premii şi diplome.

Ultima actualizare Joi, 18 Iunie 2009 13:12
 
Festivalul de Teatru "ATELIER" - Pretul biletelor si alte detalii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 18 Iunie 2009 07:21

ULTIMA ORA. Festivalul de teatru "ATELIER": Pentru spectacolul Hamlet care, din raţiuni scenotehnice, se va juca la sediul Teatrului de Nord din Satu Mare, în data de 21 iunie, ora 16.00, organizatorii pun la dispoziţia publicului băimărean două autocare care vor pleca din faţa teatrului la ora 14.00, în ziua spectacolului.

La ora 19.00, după încheierea spectacolului, publicul se va întoarce la Baia Mare cu aceleaşi mijloace de transport.

Ultima actualizare Joi, 18 Iunie 2009 09:15
Citeşte mai mult...
 
Petrova - Convorbiri culturale PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 17 Iunie 2009 17:28

Atestată documentar doar  la 1411, comuna Petrova este locuită din timpuri străvechi. Dovadă stau mărturiile arheologice descoperite pe teritoriul localităţii şi împrejurimi, obiectele din Epoca Bronzului fiind expuse în Muzeele din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.

Cîteva dintre ele  le-am văzut luni, la Grupul  Şcolar”Alexandru Filipaşcu” din Petrova, unde  prof. Dumitru Borda  a făcut consideraţii cu privire la  depozitul de bronzuri  descoperit în hotarul comunei Petrova,  cu mulţi ani în urmă.

Despre Petrova, în lumina  acestor descoperiri arheologice  a transmis un referat din Baia Mare  lectorul universitar Ilie Gherheş, care n-a putut participa la cea de-a XXIV-a  ediţie a manifestărilor „Convorbiri culturale„ organizate de Cenaclul de cultură  şi artă „Mihai Eminescu” din Petrova, înfiinţat şi prezidat de 39 de ani de  prof. Dr. Ion Petrovai, cunoscutul poet din Maramureşul istoric.

Tot în Baia Mare , la o importantă lansare de carte, a întîrziat şi  dr. Ion Botoş din dreapta Tisei, care trebuia să prezinte similitudini între localitatea sa de baştină, Apşa de Jos (Ucraina) şi Petrova Maramureşului, localitate învecinată cu 4 localităţi din România populate de ucraineni (Crasna, Bistra, Valea Vişeului şi Rona de Sus).

Ca un făcut, şi primarul localităţii, ing. Ioan Petrovai, s-a dus de urgenţă la şedinţă în aceeaşi reşedinţă îndepărtată de judeţ, situată la  155 km de Borşa,  pe un drum anevoios, cotit pe un deal şi pe un munte. Birăul de Petrova a fost salvat însă de consiliul său personal pe probleme de cultură, mereu acelaşi înflăcărat poet  Ion Petrovai, care a vorbit despre Adrian Dohotaru , model civic şi cultural, dar şi despre noul val de cărturari petroveni.

Ultima actualizare Miercuri, 17 Iunie 2009 17:33
Citeşte mai mult...
 
Asociaţia "Concordia" din Sighetu-Marmaţiei derulează un proiect internaţional la Poienile Izei PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 13:33
În aceste zile, o echipă multinaţională şi multietnică s-a întâlnit la Poienile Izei pentru ultimele retuşuri ale unui interesant proiect, o tabără de creaţie la care participă tineri cu vârstele cuprinse între 13 şi 25 de ani, elevi şi studenţi din Turcia, Serbia, Israel şi România. Tabăra, organizată pe patru ateliere de lucru, respectiv olărit şi elemente de artă decorativă, ţesătorie, bucătărie internaţională şi un atelier foto-video, este proiectul Asociaţiei Tinerilor Intreprinzători "Concordia" din Sighetu-Marmaţiei. "Proiectul nostru, derulat în perioada aprilie-august, se numeşte "Tradiţie versus modernism" şi este finanţat de Uniunea Europeană prin programul "Tinereţe în Acţiune" al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în domeniul educaţiei şi formării profesionale, din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării" ne lămureşte Denis Andrei Codrea, coordonatorul de program. "În aceste zile, coordonatorii proiectului din ţările participante s-au întâlnit la Poienile Izei într-o vizită de trei zile, pregătitoare a taberei de creaţie care se va derula în perioada 20 iulie şi 10 august şi va cuprinde patru ateliere la care vor participa peste 30 de tineri din ţară şi de peste hotare. După cum spune şi titlul proiectului, tabăra se doreşte un schimb cultural în care participanţii să cunoască nu numai artele şi meşteşugurile tradiţionale ci şi pe cele contemporane, de la arta culinară la cea vizuală".
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior211212213214215216217218219220UrmătorSfârşit »

Page 220 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact