logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA


„Cine are nevoie de dragoste?!” - Intrare GRATIS PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Februarie 2011 20:44
Cu ocazia zilei de dragobete „sarbatoarea tineretii si a iubirii” trupa de teatru amator Mozaic coordonată de către doamna Drenţa Crina are deosebita plăcere de a vă invita la spectacolul „Cine are nevoie de dragoste?!” ce va avea loc joi, 24.02.2011, cu începere de la ora 18.00 la Teatrul de Păpuşi, Str. Dacia nr. 3, Baia Mare
 
Din distribuţie fac parte următorii tineri: Şanta Raluca; Diana Olvedi; Andreea Seer; Flaviu Lupan; Kinga Auer; Narcis Pârvan; Anamaria Savu; Ariana Ciociu; Thorsten Duering. Deoarece promovăm adevărata cultură
 
intrarea este GRATUITĂ!!!
 
Cand se serbeaza Dragobetele? Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Cine este Dragobetele? Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi. Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand chiar "mesaj al cerului".
Ultima actualizare Luni, 21 Februarie 2011 21:57
Citeşte mai mult...
 
PRO BONO: O după-amiază de... DIALOG PDF Imprimare Email
Scris de Ion MARIŞ – Asociaţia Valea Verde   
Sâmbătă, 19 Februarie 2011 21:28
Sighetu Marmaţiei, un oraş cu pretenţii de „capitală” a fost binecuvântat de destin cu bariere naturale ce-l izolează nu doar metaforic de restul ţării. Situat aproape de centrul geografic al Europei oraşul de provincie, altădată imperial prin cultură dar şi prin poziţia strategică, “consumă” azi rămăşiţele splendorii trecutului. Dar şi provincia – bine “conservată” - poate  produce surprize care să exceadă infrastructura precară. Dacă drumurile, căile de acces, utilităţile, baza imobiliară, infrastructura de afaceri nu sunt conforme secolului XXI, „infrastructura” intelectuala încă există, este vie şi nepervertită iremediabil.
 
Pornind de la aceste considerente, Editura Valea Verde din cadrul asociaţiei cu acelaşi nume, a lansat o provocare – invitaţie intelectualilor sigheteni, iniţiind în urmă cu mai puţin de o lună evenimentul „Dialogul artelor”, o serie de întâlniri - pe care dorim să le permanentizăm – între reprezentanţii „segmentelor” remarcabile şi remarcate pentru arta şi cultura locală şi publicul cunoscător şi iubitor de asemenea „întâmplări”.
 
După prima întâlnire „pilot” din 31 ianuarie anul curent, urmează la 28 februarie 2011, ora 17 (vox populi!...) cea de-a doua ediţie - în care ne sunt parteneri Radio Sighet şi Sighet Online - când vom lansa romanul „Bărbatul la 40 de ani” (ediţia a II-a) scris de ŞTEFAN DORU DĂNCUŞ. Autorul - un ieudean ce navetează oficial între Târgovişte şi Bucureşti - este directorul Grupului media „SINGUR”. A debutat în 1996 cu un volum de poezie – eseu şi a publicat până în acest moment numeroase volume de poezie, proză, romane. Ediţia revăzută şi adăugită a romanului „Bărbatul la 40 de ani”  publicat la Editura Valea Verde e un colaj încântător de gânduri - amintiri, redate, retrăite şi rememorate cu ironia celui care trece/ (a trecut) printr-o indefinibilă „criză”... „când ai 40 de ani te bucuri de orice”.
Ultima actualizare Joi, 24 Februarie 2011 15:12
Citeşte mai mult...
 
Constantin Brancusi la 135 de ani PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 19 Februarie 2011 18:39
"Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor." (Constantin Brâncuși despre opera sa )
 
Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii îi scriu numele Brancusi. Din 1963 până azi, au apărut în toate părțile lumii peste 50 de cărți și monografii și mii de studii și articole despre Constantin Brâncuși, stabilind în mod definitiv locul lui ca artist genial și chiar ca "unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" (Jean Cassou).
 
În 1937, cunoscutul sculptor Henry Moore scria: "Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure". Mai aproape de noi, Frank Gehry indică cu precizie influența pe care marele sculptor român a avut-o asupra sa.
Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Februarie 2011 21:15
Citeşte mai mult...
 
La editura Herald a aparut volumul "Milarepa" de Rechung Dorje Tagpa PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 16 Februarie 2011 09:29

La editura Herald in colectia Himalaya, a aparut de curand volumul Milarepa semnata de marele yoghin tibetan de Rechung Dorje Tagpa. Cartea celor o mie de cuvinte sau Jetsün-Kahbum este povestea vietii si faptelor lui Milarepa, cel mai de seama yoghin al Tibetului si totodata unul dintre cei patru discipoli de frunte ai lui Marpa Traducatorul.

      Scrisa acum opt sute de ani de catre Rechung Dorje Tagpa, biografia lui Milarepa frapeaza prin simplitate si claritate, fiind considerata una din scrierile sacre  ale Orientului si cartea fundamentala a Scolii Kargyütpa. In Tibet, Jetsün-Kahbum poseda rara calitate de a fi pretuita atat de clasele literate si invatate, cat si de oamenii obisnuiti; ea nareaza viata celui mai indragit personaj tibetan, socotit deopotriva ascet ideal si renumit poet si autor de cantece. Legendele tesute in decursul timpului in jurul figurii lui Milarepa ne redau mai ales un om ce a fost incercat de mic de necazuri si suferinta, s-a dedicat practicilor magice pentru a se razbuna pe cei care au facut rau familiei sale, dupa care, ducand o viata de mortificari atroce si calauzit de invataturile maestrului Marpa Lotsawa, a reusit sa ajunga la eliberare spirituala si la deplina cunoastere.

Ultima actualizare Miercuri, 16 Februarie 2011 09:38
Citeşte mai mult...
 
Carte: Andre Maurois - Scrisoare deschisă către un tânăr PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Februarie 2011 06:40

O colecție de sfaturi, amintiri și filosofie, la care se adaugă idei vizionare și numeroase citate din marii gânditori ai lumii – astfel poate fi rezumată într-o frază scrierea lui Andre Maurois.

Citind Scrisoare deschisă către un tânăr am avut parte de revelații succesive, întrucât Andre Maurois atinge numeroase subiecte filosofice, pornind de la viața de zi cu zi a secolului XX, în intenția candidă de a contura un ”ghid” al conduitei unui tânăr din vremurile sale, însă reușind să ofere ”sfaturi” care trec dincolo de valorile temporale. O scriitură sinceră și relativ ușor de parcurs, cu o profunzime ce naște întrebări în sufletul unui tânăr cititor și nu numai, cartea se construiește în jurul unor capitole tematice.

Andre Maurois apelează la adresarea liberă și directă, vorbindu-ne la persoana a II-a, în intenția de a crea o intimitate mentor-învățăcel (pe care, de altfel, reușește să o creeze cu naturalețe), concentrându-se pe aspectele importante ale vieții ce dau și numele capitolelor precum Obstacolele, Femeile, Căsătoria, A scrie, Adevărata viață etc., presărând în toate acestea vorbe înțelepte proprii sau citate din autori precum Goethe, Shaw sau Plutarh. Vi s-a spus că vechile valori morale s-au perimat. Este fals. Dacă veți decoji umanitatea prezentă de cuvintele care o maschează, veți regăsi omul etern. (…) Nu, eu nu văd în trecutul nostru vârsta de aur. De fapt, nu cred deloc în vârsta de aur; oamenii vor rămâne oameni, adică un amestec de eroi și animale feroce , astfel construiește Maurois discursul educaționalo-savant, într-o manieră diplomatică, dar neiertătoare în adevăr.

Ultima actualizare Sâmbătă, 06 August 2016 06:57
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior491492493494495496497498499500UrmătorSfârşit »

Page 491 of 626

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact