logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Video: Violonistul american Jake Shulman-Ment concerteaza la Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Noiembrie 2009 13:00

Interpret de frunte al muzicii klezmer si folclor est-european, violonistul Jake Shulman-Ment din SUA sustine, joi 19 noiembrie, un concert extraordinar pe scena Scolii de Muzica si Arta Plastica din Sighetu-Marmatiei alaturi de clarinetistul Michael Winograd, basistul Benjy Fox-Rosen si pianista si acordeonista de exceptie Carme Staff. Jake Shulman-Ment este unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai tinerei generatii de interpreti, hotar]ti sa recupereze si sa transpuna intr-un limbaj contemporan folclorul este-european. Fire aventuroasa, de la varsta de 14 ani a cantat pe scenele Statelor Unite ale Americii si Europei, fie ca solist cu formatiile “Romashka”, “Metro Folk”, “Klezminors”, “Village Klezmer Quintet” si multi altii, fie alaturi de interpreti ca David Krakauer, Balogh Kalman, Alicia Svigals sau interpretii Deborah Strauss si Jeff Warshauer, cunoscuti sighetenilor din concertul sustinut in municipiu in aceasta primavara. Pe langa cariera interpretativa, Jake Shulman-Ment este un cunoscut compozitor si aranjor muzical al teatrelor muzicale newyorkeze, si cofondatorul “Yiddish Tanzhoyz” (”Clubul de Dans Idis”).

Ultima actualizare Marţi, 03 Noiembrie 2009 13:42
Citeşte mai mult...
 
Teatrul Municipal Baia Mare prezinta doua spectacole in Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Noiembrie 2009 13:10

In perioada 25 - 27 noiembrie, Teatrul Municipal Baia Mare organizeaza un turneu in localitatile Sighetu Marmatiei, Borsa si Viseu de Sus cu spectacolele LUPUL SI CEI TREI PURCELUSI si INDRAGOSTITII DIN ANCONA.

INDRAGOSTITII DIN ANCONA, dupa Valo Peter, adaptare de Vajda Katalin, regia Andrei Mihalache, scenografia Mihai Valu, coregrafia Rodica Dunca, pregatirea muzicala Dorin Griguta, cu Valeriu Doran, Gabriela Chirila, Ionut Mateescu, Sanda Savolszki, Dorin Griguta, Gabriela Del-Pupo, Dan Cordea, Diana Podareanu, Aurora Prodan, Wanda Farkas.

LUPUL SI CEI TREI PURCELUSI - Spectacol pentru copii dupa un scenariu de Geo Balint. Coordonator artistic: Oltea Clara, Risnoveanu Daranga. Coregrafia: Raul Hotcas. Muzica: Dan Balan. Scenografia: Sorana Topa. Regia artistica: Dan Topa.

Ultima actualizare Luni, 02 Noiembrie 2009 13:22
Citeşte mai mult...
 
Programul Teatrului Municipal Baia Mare in noiembrie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Noiembrie 2009 13:02

Teatrul Municipal Baia MareProgramul Teatrului Municipal Baia Mare in noiembrie 2009:

 1. Joi, 5 noiembrie, marti 10 noiembrie si duminica 15 noiembrie, de la ora 18, la Teatrul Municipal din Baia Mare - INDRAGOSTITII DIN ANCONA, dupa Valo Peter, adaptare de Vajda Katalin, regia Andrei Mihalache, scenografia Mihai Valu, coregrafia Rodica Dunca, pregatirea muzicala Dorin Griguta, cu Valeriu Doran, Gabriela Chirila, Ionut Mateescu, Sanda Savolszki, Dorin Griguta, Gabriela Del-Pupo, Dan Cordea, Diana Podareanu, Aurora Prodan, Wanda Farkas 

- pret bilete: 15.75 lei - adulti si 7.35 lei pret redus pentru elevi si studenti in grup organizat sau pe baza de legitimatie

Citeşte mai mult...
 
Ieudenii Dumitru Gorzo si Ilies Gorzo expun “Cartea Sudata” la Centrul National al Dansului Bucuresti PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 02 Noiembrie 2009 00:18

Dumitru Gorzo

Dumitru Gorzo (nascut pe 21 martie 1975 in Ieud) este unul dintre cei mai apreciati, dar si cei mai controversati artisti ai momentului. S-a numarat printre membrii fondatori ai grupului Rostopasca. A avut numeroase expozitii in tara si peste hotare. Proiectele individuale sau de grup in care a fost implicat au starnit adesea controverse. A reusit sa enerveze mintile pioase cand a facut Catedrala Mantuirii Neamului din bucatele de slanina, cand i-a pus sani lui Stefan cel Mare si a provocat confuzie unor ziaristi cu coconii lipiti prin tot Bucurestiul (ziaristii au crezut ca e vorba despre o secta satanista... Tot lui ii apartine si "Mister President as a sexual object". In aceasta perioada, puteti vedea o expozitie suta la suta Gorzo pe doua etaje ale MNAC-ului (de notat este faptul ca pentru prima oara un singur artist expune intr-un spatiu atat de mare la MNAC).

“Cartea Sudata” (pisla sintetica, rasini, adezivi, pigmenti, suruburi / text taiat in placi de linoleum si imprimat manual) este rezultatul colaborarii artistului plastic Dumitru Gorzo si al poetului, Ilies Gorzo (fratele sau mai mic). Cartea, intr-un tiraj de 100 de exemplare, a fost produsa in totalitate de cei doi. Cartea sudata, cum zice chiar autorul textier, este o carte asudata. La ea s-a muncit imens. In consecinta, ea nu poate fi citita decit cu flexul.

Ultima actualizare Luni, 02 Noiembrie 2009 00:36
Citeşte mai mult...
 
Fonoteca de Aur, digitalizata. Vocile lui Mircea Eliade, Nicolae Iorga sau Tudor Arghezi vor putea fi ascultate pe CD PDF Imprimare Email
Luni, 02 Noiembrie 2009 00:14

Eveniment istoric duminica, in ziua in care Radioul public a implinit 81 de ani. Aniversarea a fost marcata de lansarea oficiala a procesului de digitalizare a Fonotecii de Aur a radioului public. Proiectul, sustinut de personalitati marcante ale Romaniei, va dura aproximativ 15 ani si isi propune conservarea si salvarea arhivelor scrise si sonore ale SRR, anunta Radio Romania.

In cele peste opt decenii de existenta, Fonoteca de aur a Radioului public s-a imbogatit cu valori ale istoriei si culturii romanesti, documente, inregistrari audio si manuscrise semnate de personalitati ale culturii noastre, precum Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu, Constantin Noica.

Ultima actualizare Luni, 02 Noiembrie 2009 00:36
Citeşte mai mult...
 
Carte: Arhitectura fericirii, de Alain de Botton PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Noiembrie 2009 08:00

Arhitectura este o artă intens vizuală, axată pe forme, proporţii, tendinţe, dar şi cu o legătură de netăgăduit cu realităţile momentului. Totuşi, rareori facem legătura dintre diferitele opţiuni de stiluri şi modul în care acestea influenţează percepţia omului şi chiar mai rar, starea sa.

“Frumuseţea este promisiunea fericirii”, scria Stendhal, iar acesta este de altfel laitmotivul cărţii. “Arhitectura fericirii” nu oferă însă, cum am bănui, reţete pentru a stimula această stare, ci mai degrabă încearcă să trezească în fiecare din noi conştiinţa motivaţiilor alegerilor dintre un obiect de decor sau un altul, un stil sau altul.

Alain de Botton prezintă o perspectivă psihologică a percepţiei frumuseţii unei clădiri, a modului în care echilibrul, complexitatea sau expresivitatea elementelor ei converg pentru stabilirea parametrilor de frumuseţe sau urâţenie, pentru a fi aproape de idealul închipuit de noi.

“Putem defini nişte obiecte ca fiind cu adevărat frumoase dacă sunt înzestrate cu suficiente calităţi interioare pentru aface faţă proiecţiilor noastre pozitive sau negative”.

Citeşte mai mult...
 
CNDV - 90 de ani de istorie (reproducere din Revista AxA) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 31 Octombrie 2009 09:13

CNDV SighetAu trecut 90 de ani. 90 de generaţii instruite, conduse şi pregătite să-şi ia viaţa în propriile mâini. 90 de ani în care distinşii noştri profesori au dat tot ce au avut ei mai bun pentru noi, elevii, tinerii în formare pe care dascălii îi privesc astăzi ca pe proprii copii. O istorie cât o viaţă de om.... Citeşte rândurile care urmează pentru a cunoaşte.

În anul 1919, prin hotărârea Consiliului Dirigent, în Transilvania sunt înfiinţate 20 de licee româneşti de stat printre care şi “Dragoş Vodă” avându-l director pe prof. Dr. Eugen Szeleş. După inspecţia directorului regional al învăţământului secundar din circumscripţia Oradea Mare, Alexandru Pteancu, Liceului “Dragoş Vodă” i-a fost destinată clădirea unei şcoli primare. Datorită dificultăţilor de început – înscrierile, cursul de limba română, lipsurile materiale etc. – festivitatea de deschidere a fost amânată pentru 10 octombrie 1919 şi a avut loc în incinta Liceului de fete ”Domniţa Ileana”, liceul ucrainean de astăzi.

Ultima actualizare Luni, 28 Decembrie 2009 08:01
Citeşte mai mult...
 
Piesa de teatru "Ostinato" in Sighet (2) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 31 Octombrie 2009 08:59
 
Norman Manea: Romania, o democratie kafkiana PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 31 Octombrie 2009 08:45

Norman ManeaRomania este astazi o democratie kafkiana unde se amesteca retorica, demagogia si populismul vulgar. O spune Norman Manea, scriitorul care a emigrat din Romania in 1986, intr-un interviu acordat cotidianului Le Figaro.

"Romania este o combinatie stranie de burlesc si bizantinism. (...) La 20 de ani de la caderea tiranului, descoperim, o data cu deschiderea dosarelor, ca multi oameni respectati erau necinstiti. Descoperim ca 80% dintre preotii la care oamenii veneau sa se spovedeasca erau informatori ai serviciilor secrete", afirma scriitorul, a carui culegere "Clovnii. Dictatorul si artistul" a fost tradusa recent in limba franceza.

Cel mai tradus autor roman din lume, dupa cum il prezinta Le Figaro, a trait atat dictatura fascista, cat si cea comunista. Opera sa este esentiala pentru intelegerea tragediei romanesti din secolul al XX-lea, dupa cum noteaza autorul interviului, Bruno Corty.

Citeşte mai mult...
 
Marius Sidau - vernisajul expozitiei de icoane bizantine (Detroit) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 30 Octombrie 2009 13:41
 
« ÎnceputAnterior281282283284285286287288289290UrmătorSfârşit »

Page 287 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact