logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Carte: Liviu Rebreanu - "Adam si Eva" PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Noiembrie 2009 11:19

Majoritatea tinerilor români se gandesc la Ion (1920) si Pădurea Spânzuraţilor (1922) – şi poate Răscoala (1932) – atunci când aud de Liviu Rebreanu. Acelaşi autor le aduce probabil în minte pagini întregi de comentarii dictate la clasă, manuale sterile de limba româna şi volume de comentarii care „asigurau” o notă bună la bacalaureat.

În timpul liceului, dintre cele trei romane rebriene menţionate mai sus, cel mai mult mi-a plăcut Pădurea Spânzuraţilor. Imediat după ce am terminat-o de citit am dorit să lecturez şi Adam şi Eva (1925). Auzisem despre Adam şi Eva că era o carte despre reîncarnare şi metempshihoză cu multe scene violente, care se înscrie, alături de Pădurea Spânzuraţilor, în categoria romanelor psihologice rebriene. Cu toate că vedeam în fiecare zi cotorul cărţii Adam şi Eva în bliblioteca din bucătărie, chiar deasupra dulapului unde ţineam pâinea şi zahărul, nu am ajuns să o citesc în timpul liceului.

De fapt, au trecut 10 ani de la absolvirea liceului din Arad iar între timp biblioteca din bucătorie a fost mutată şi pâinea pe care o serveam zilnic a fost înlocuită cu orezul thailandez. Dar, la ediţia a doua a Schimbului de Cărţi din Thailanda, am intrat în posesia carţii Adam şi Eva, dându-mi astfel rara posibilitate de a citi literatură românească la 7000 de kilometri depărtare de casă.

Citeşte mai mult...
 
Radu Dobrin, cercetător la Princeton University, povesteşte cum în cei patru ani de liceu a schimbat uniforma comunistă cu jeanşii democratiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009 10:35

Radu DobrinPublicam in continuare un material preluat din Revista Axa a CNDV (editia aniversara 90 de ani CNDV).

Primăvara e momentul în care natura se dezmorţeşte, când din lutul adormit în iarnă se trezesc la viaţă roadele anilor trecuţi. Anii de liceu îmi par acum aidoma unei exuberanţe, capricioase primăveri, în care zilele petrecute la soare, jucând baschet în curtea liceului se împletesc cu viroze, bronşite şi injecţii cu penicilină.

Fac parte din ultima generaţie a Liceului "Dragoş-Vodă" care a început şcoala în "epoca de aur "comunistă, cu uniformele ei albastre şi a terminat cu părul lung şi blugii rupţi în genunchi. Am intrat în curtea liceului mândru că eram în clasa de Mate-Fizică şi am ieşit după prima zi aidoma unui pisoi udat de ploaie. Nici în zilele următoare nu s-au schimbat prea multe dar am început să realizez că exigenţele aveau să fi e extraordinare.

Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009 16:29
Citeşte mai mult...
 
Au aparut doua publicatii de atitudine istorico-sociala PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009 09:17

“Apsa”: o gazeta a romanilor maramureseni din Ucraina

Din cand in cand, dr. Ioan M. Botos, presedintele Uniunii Regionale a Romanilor din Transcarpatica “Dacia”, imi ofera publicatii editate de maramuresenii din dreapta Tisei. Mai ales “Apsa”, care poarta numele unei localitati ce tine cu darzenie fanionul satelor romanesti de dincolo de granitele nefiresti. Poate de aceea in ultima vreme, comunitatile fratesti instrainate de tara-mama, beneficiaza de sprijinul unor institutii din tara precum Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare, cea a municipiului Sighetu Marmatiei “Laurentiu Ulici” sau a Universitatii “Vasile Goldis” in editarea unor ziare-pliante, despre si cu cei despartiti de noi prin politici stupide, arbitrare.

Ultima actualizare Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009 09:34
Citeşte mai mult...
 
Stefan Marinca: poet cu studii in Italia si Germania PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009 09:09

Stefan MarincaStefan Marinca s-a nascut la 3 noiembrie 1974, în Ieud, judetul Maramures. A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Baia Mare, dupa care, în 1995, a urmat cursurile Universitatii de Nord Baia Mare. Si-a continuat studiile universitare în strainatate. În 1996, a urmat cursurile de Limba si cultura italiana, la Università per Stranieri din Perugia. Între 1996 si 2002 a studiat Teologia la Instituto Teologico di Asissi si, în paralel, Filozofia la Università degli Studi di Perugia (1998 – 2002) si Coptologia, filozofia si istoria antica la Westfälische Wilhelms Universität Münster. Din 2003 pâna în prezent lucreaza la teza de doctorat, o lucrare de coptologie, filozofie si teologie.

Ca poet a debutat in revista “Luceafarul” in 1993 descoperit fiind de regretatul critic literar, Laurentiu Ulici. Editorul a publicat putin: “Asa s-a intamplat, dragule Gavriil” si “Alef”. Ambele bine primite de critica de specialitate.

Citeşte mai mult...
 
Romanii au cheltuit mai putin pentru cultura in 2009, comparativ cu anii trecuti PDF Imprimare Email
Joi, 12 Noiembrie 2009 11:11

Romanii au ales sa scoata mai putini bani din buzunar pentru activitati culturale in acest an, arata Barometrul de consum cultural pe 2009, realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii si citat de NewsIn. Cel mai mult a scazut numarul deplasarilor turistice, care a atras dupa sine si scaderea numarului de vizitatori la muzeele din tara. In plus, s-au vandut mai putine bilete la film, la teatru, dar si mai putine carti.

In anul crizei, 44% dintre romani spun ca nu au cheltuit deloc pentru activitati culturale, in timp ce 17% si-au redus bugetul alocat culturii. 

Reducerea deplasarilor turistice a atras dupa sine si scaderea cu 20% fata de anul trecut a afluxului de vizitatori de muzee la nivelul intregii tari, inregistrand cea mai mica valoare din ultimii cinci ani.

Barometrul arata ca numarul spectatorilor de film a scazut cu 17%, iar al celor de teatru, cu 15%, in timp ce si consumul de carti a avut de suferit, fiind cu 9% mai mic decat in 2008.

Citeşte mai mult...
 
Várady Borbély Gábor (Sighet, 11 noiembrie 1820 - 12 noiembrie 1906) PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Noiembrie 2009 13:55

Várady Borbély GáborVárady Borbély Gábor s-a născut la 11 noiembrie 1820 la Sighet într-o familie de nobili: tatăl, Várady Ádám, era notarul comitatului Maramureş, iar mama - Leövey Jozefina - casnică cu aptitudini artistice. După şcolile elementare făcute în oraşul natal, tânărul Gábor pleacă la Eperjes unde îşi completează studiile de filozofie şi filologie. La îndemnul părinţilor, celor amintite adaugă şi studiile la facultatea de drept unde va cunoaşte şi lega o trainică prietenie cu Leövey Klára şi, mai ales cu Mihályi Gábor care îi va fi aproape în toate momentele cruciale ale vieţii. După terminarea studiilor, este înrolat în Garda Imperială de la Viena unde îl cunoaşte pe Asztalos Sándor, originar tot din Sighet cu care, alături de mai mulţi tineri reformişti, fondează ziarul „Speranţa”. În anul 1840, la vârsta de numai 20 de ani, tânărul Várady Gábor pleacă la Bratislava, devenită centrul mişcării reformiste, unde va participa activ la dezbaterile parlamentare. După acest moment important din cariera lui, se întoarce la Sighet.

Ultima actualizare Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009 11:03
Citeşte mai mult...
 
Video: A murit Gheorghe Dinica PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Noiembrie 2009 14:12

Gheorghe Dinica (1934-2009)Actorul Gheorghe Dinica a incetat din viata marti, la varsta de 75 de ani, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, unde era internat din 22 octombrie, cu diagnosticul bronhopneumonie, care ulterior s-a complicat, anunta Mediafax.

La internare, actorul avea o infectie la plamanul stang, care s-a extins si la cel drept. El a fost diagnosticat cu bronhopneumonie cu stafilococ auriu si candida, pneumonie bazala stanga in remisie, soc septic si disfunctie multipla la organe.

Gheorghe Dinica este unul dintre cei mai mari actori romani. S-a nascut pe 1 ianuarie 1934, iar in 1961 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, la clasa profesoarei Dina Cocea.

Ultima actualizare Marţi, 10 Noiembrie 2009 14:21
Citeşte mai mult...
 
Carte: Lev Tolstoi - "Anna Karenina" PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Noiembrie 2009 07:07

Lev Tolstoi a fost un mare romancier rus, pedagog, militar, editor, dramaturg, jurnalist. El este probabil printre putinii care au refuzat premiul Nobel pentru literatura. Una dintre conditiile acordarii acestui premiu, era ca opera autorului sa fie recunoscut pe plan european. Din caseta tarului Alexandru al III-lea, s-au platit traducerile a trei scriitori rusi in limba franceza, Tolstoi, Dostoievski si Puskin. Tolstoi refuza premiul motivand ca banul este “ochiul dracului” si el incearca sa traiasca dupa norme crestine.

“Anna Karenina” este una dintre marile opere ale lui Tolstoi. Pentru acest roman, autorul s-a inspirat din evenimentele ce au avut loc la mosia vecina, unde amanta respinsa de un nobil, se sinucide aruncandu-se in fata trenului.

“Anna Karenina” prezinta o poveste despre o femeie mult prea indrazneata pentru lumea acelor timpuri. Mereu a existat ideea ca femeia trebuie sa lupte si sa indure in casnicie, ca divortul este o rusine mai mare decat sa duci o viata grea si nefericita alaturi de sot.

Aproape in fiecare generatie a existat o femeie care a avut curajul sa puna capat vietii de femeie casnica, nefericita si sa dea frau liber inimii atunci cand simte ca si-a gasit jumatatea.

Ultima actualizare Duminică, 07 Martie 2010 14:58
Citeşte mai mult...
 
Video: Gadasci – Show must go on (Autor: prof. Claudia Hotea) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 07 Noiembrie 2009 09:22
Povestea de dragoste între noi şi teatrul a început devreme prin 2007 când o trupă de „nebuni” cu suflet mare de copil s-a strâns pentru prima dată să facă teatru. Nici nu ştiam cu ce se mănâncă sau dacă se mănâncă şi uite aşa am pornit într-o călătorie de vis, între zâmbet şi lacrimă. A urmat primul concurs...primele emoţii, prima piesă, „Paparazzi”, Vişniec şi inevitabil primele premii. Am rămas în stare de şoc după ce am afl at că aveam în trupă cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă din toate liceele din Maramureş. Totuşi nu ne-am culcat lejer pe lauri şi a venit timpul ca o generaţie să predea ştafeta alteia. O generaţie căruia îi mulţumim pentru pionierat, o generaţie care a dat un nume şi un standard trupei. Iată că alţii s-au ridicat din urmă, actualul Gadasci, având forţă nestăvilită de talent, patos şi voie bună. Aceleaşi emoţii, creativitate, bucurie, ceartă, împăcare, iubire... cam ceea ce ar face din noi în primul rând oameni şi apoi actori. Cu bucurie pot spune că avem printre noi minţi talentate, pline de umor şi de seren. Copii speciali înzestraţi cu harul de a stoarce lacrimi şi de a trezi surâsuri. O adevărată generaţie de tineri actori care mă face să mă simt mândră că îi pot avea prin preajmă. Lalele, Rudolf, Balul Bobocilor, spectacole de gală, premii pentru creaţie, toate împreună au făcut din clipele petrecute pe scenă adevărate refugii ale amintirilor.
Ultima actualizare Sâmbătă, 07 Noiembrie 2009 09:30
Citeşte mai mult...
 
Teatrul Municipal Baia Mare prezinta in Sighet "LUPUL SI CEI TREI PURCELUSI " PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 04 Noiembrie 2009 15:54

Anuntam acum cateva zile faptul ca in perioada 25 - 27 noiembrie, Teatrul Municipal Baia Mare organizeaza un turneu in localitatile Sighetu Marmatiei, Borsa si Viseu de Sus cu spectacolele LUPUL SI CEI TREI PURCELUSI si INDRAGOSTITII DIN ANCONA. Din pacate, in cursul acestei zile am primit un comunicat din partea Teatrului Municipal Baia Mare prin care eram anuntati ca spectacolul INDRAGOSTITII DIN ANCONA nu va mai face parte din turneu, ramanand valabil doar spectacolul pentru copii. Asteptam sa primim detalii exacte in legatura cu acest spectacol pentru ca cei interesati sa fie informati din timp.

LUPUL SI CEI TREI PURCELUSI - Spectacol pentru copii dupa un scenariu de Geo Balint. Coordonator artistic: Oltea Clara, Risnoveanu Daranga. Coregrafia: Raul Hotcas. Muzica: Dan Balan. Scenografia: Sorana Topa. Regia artistica: Dan Topa.

Ultima actualizare Miercuri, 04 Noiembrie 2009 17:06
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior281282283284285286287288289290UrmătorSfârşit »

Page 286 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact