logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Marele Mogul, un concerto al lui Vivaldi considerat pierdut, a fost regasit in Edinburgh PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Octombrie 2010 21:36

Partitura unui concerto pentru flaut scris de Antonio Vivaldi, despre care se credea ca a fost definitiv pierduta, a fost descoperita printre documentele aflate in arhivele nationale scotiene din Edinburgh, relateaza Reuters.

Este vorba despre o copie a manuscrisului original al partiturii "Il Gran Mogol" ("Marele Mogul"), unul dintre cele patru concerto nationale scrise de compozitorul baroc italian din secolul al XVIII-lea, unul dintre cei mai mari maestri ai viorii.

Celelalte trei concerto, "La Francia", "La Spagna" si "L'Inghilterro", nu au fost regasite pana in prezent. Specialistii cred ca aceste piese nu au fost cantate niciodata.

Citeşte mai mult...
 
Lansare carte in Baia Mare: "Cromozomul din valiză" de Maria Orha PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 13 Octombrie 2010 14:45
Vineri, 22 octombrie, imediat după ce week-end-ul a luat startul, faceţi-i un dar frumos propriului dumneavoastră suflet şi, în jurul orei 17,30, intraţi în cafeneaua Lumiere din Centrul Vechi al Băii Mari. Vă aşteaptă un ceai verde sau o cană de lapte cald cu scorţişoară, asortate cu prăjituri şi zâmbete, dar mai ales cu discuţii relaxate, pornind de la o nouă carte. Este vorba despre volumul de eseuri "Cromozomul din valiză", semnat de Maria Orha (alias Maria Irina Almaşi), apărut la Editura bucureşteană Neverland şi care, astfel, este lansat într-o manieră neconvenţională. Va citi din volum chiar autoarea sa, pe un fundal muzical "asortat", regăsibil şi pe blogul unde au fost deja publicate fragmente din carte, www.cinenicinutegândeşti.wordpress.com. Ca să vă trezim curiozitatea, vă vom spune că este vorba despre un grupaj de scrisori în care autoarea vorbeşte despre problemele curente din viaţa unei femei din ziua de azi. Scrise într-un limbaj dezinhibat, natural, precum în corespondenţa cu o bună prietenă, epistolele ne arată o altă faţă a feminităţii decât cea pe care avem ocazia să o descoperim zilnic în emisiunile de divertisment televizate, o imagine căreia nu-i lipsesc inteligenţa şi opiniile personale, o imagine a femeii cu personalitate. Aflăm, astfel, că acestui tip de femeie îi plac muzica celor de la The Beatles şi zâmbetele mânjite de ciocolată, că nu crede nici în roz, nici în poveştile de dragoste vopsite în această culoare din filmele proaste care ni se servesc seară de seară la televizor, că are umor şi un tip special de sensibilitate.
Citeşte mai mult...
 
Expozitie Olivia Manu la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 13 Octombrie 2010 11:40
Expoziţia este deschisă în perioada 12-30 octombrie 2010 şi va putea fi vizitată zilnic, de luni până vineri între orele 9,00-16,00, sâmbăta între orele 9,00-12,00 la Sala Radio Sighet, str. Plevnei nr. 8.
Ultima actualizare Miercuri, 13 Octombrie 2010 12:13
 
Artista OLIVIA MANU din Bucureşti, expune la Galeria de Artă de la Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Maris   
Miercuri, 13 Octombrie 2010 11:34

Olivia Mălina Manu, este prezentă cu o expoziţie personală la Sighetu Marmaţiei, un gest care ne arată că artiştii din capitală pot avea deschidere şi spre provincie. Şi alţi artişti tineri (din Baia Mare, Satu Mare, Cluj Napoca, Bucureşti, Iaşi) au avut curajul să-şi înceapă cariera artistică la Sighetu Marmaţiei, acum fiind nume consacrate în pictura românească. Peste câţiva ani în mod cert şi Olivia va fi un nume de referinţă.

 Olivia Manu este absolventă a Universităţii Naţionale de arte decorative din Bucureşti, secţia ceramică-sticlă-metal, promoţia 1999-2003. Are un masterat cu o temă interesantă : “Reiterarea funcţiei magice a bijuteriei”.

  În anii de la terminarea facultăţii a lucrat ca şi grafician pe diverse proiecte europene şi pentru clienţi privaţi. A lucrat ca scenograf colaborator în 2001 şi 2004 la teatrul Lucia Sturza Bulandra.

Citeşte mai mult...
 
Lansare la editura Herald: Daniel Pickering Walker - " Magia spirituală şi angelică" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 12 Octombrie 2010 11:20

Apărută de curând la editura Herald în cadrul colecţiei Cultură şi civilizaţie, Magia spirituală şi angelică de D.P Walker prezintă concepţiile şi convingerile unor mari magicieni şi gânditori renascentişti : Marsilio Ficino, Pico della Mirandola, Francis Bacon, Tommaso Campanella.

Publicată în 1958, Magia spirituală şi angelică a lui D. P. Walker a fost considerată unanim o cotitură în cercetările dedicate Renaşterii. Când şase ani mai târziu i s-a alăturat eruditul studiu despre hermetism al lui Frances Yates, Giordano Bruno and the Hermetic Tradition, „ştiinţele oculte” au intrat definitiv în atenţia mediului universitar. În studiul său, Walker demonstrează convingător că magia a fost una din creaţiile cele mai tipice ale secolelor XV şi XVI, având raporturi foarte strânse cu muzica, medicina şi religia.
Magia spirituală  şi angelică ne arată cu claritate locul şi însemnătatea gândirii magice în istoria intelectuală a Europei; pe deplin informată şi remarcabilă prin erudiţie, lucrarea lui D.P. Walker a făcut să renască interesul pentru studiul şi înţelegerea Evului Mediu şi a Renaşterii.

Ultima actualizare Marţi, 12 Octombrie 2010 11:27
Citeşte mai mult...
 
CARTE: Dino Buzzati - "Cele mai frumoase povestiri" PDF Imprimare Email
Duminică, 10 Octombrie 2010 06:42

Dino Buzzati este un autor care a marcat literatura secolului XX printr-o scriitură limpede şi intensă. Prefer să o taxonomiez în acest fel, mai degrabă decât prin uzuala etichetă aplicată ei de către critică în general şi anume aceea de ,,fantastică’’. Cu nu puţini ani în urmă, când am citit Secretul Pădurii Bătrâne, îmi amintesc că volumul acela vechi care îmi ajunsese în mână nu avea vreo fotografie a autorului pe niciuna dintre coperte. În lipsa internetului încă neinventat şi a altor surse la îndemână, mi l-am imaginat pe Buzzati, care devenise subit unul dintre scriitorii mei favoriţi, ca pe un scriitor foarte a l’italienne, destins, bonom şi glumeţ. Abia de curând, revenind la el cu încântare şi cu ocazia cărţii de faţă, am descoperit două fotografii ale scriitorului în fluxul de nestăvilit al internetului. Mi s-a părut emblematic şi surprinzător profilul său sobru de efigie romană (Dino Buzzati a fost un aristocrat, după genealogia mamei sale, Alba Mantovani). Scriitorul este imortalizat cu o expresie concentrată, lipsită de orice facilă jovialitate. Mi se pare abia acum, în fine, că exact aceasta este portretizarea adecvată specificului operei sale.

Iar acest specific este dat implicit de tematizarea morţii, la modul constant şi original. În florilegiul pe care vi-l propun, Cele mai frumoase povestiri, moartea ca leitmotiv, adesea fie şi doar insinuat, este prezent în peste jumătate dintre povestiri. Voi aduce în discuţie numai trei dintre ele pentru a lăsa neştirbită plăcerea descoperirii asupra celorlalte. În povestirea Şapte etaje de pildă, viaţa ca parcurs de sus în jos este reprezentată de metafora clinicii moderne cu şapte etaje. Extrem de bine utilată, de confortabilă şi cu un personal instruit desăvârşit, clinica îi primeşte şi îi cazează pe cei uşor bolnavi la etajul al şaptelea. De aici, dacă boala nu se tratează în timpul prestabilit, ei coboară un etaj, sau încă unul, sau încă cinci, până la temutul etaj unu unde se găsesc cei muribunzi. Dar e posibil oare să te mai vindeci, odată intrat în clinica cea mai cea? Mai este cu putinţă să opreşti cronometrul care începe numărătoarea din clipa expulzării fătului în lume?

Citeşte mai mult...
 
Piesa de teatru: Scapino (fragment) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 10 Octombrie 2010 05:59
Horatiu Malaiele  in "Scapino". 
 
Ai talent la scris si esti pasionat de istorie? Poti avea propriul articol in noul numar din „Caietele Brătianu” PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 09 Octombrie 2010 09:50

Societatea Academică „Gheroghe I. Brătianu”, Filiala Sighet, doreşte să editeze numărul 2 al revistei „Caietele Brătianu”.
Cunoscând preocupările dumneavoastră de cercetare ştiinţifică în domeniul istoriei, sunteti invitati să colaboraţi la realizarea acestui număr cu un material care să nu depăşească 10 pagini (New Times Roman, caractere de 12 la 1,5 rânduri).

Data limită de predare a materialelor este 15 ianuarie 2011, revista urmând a fi lansată în cursul lunii aprilie 2011, ne-a declarat prof. Marius Voinaghi, presedinte executiv al Societatii Academice „Gheroghe I. Brătianu”, Filiala Sighet.

Ultima actualizare Sâmbătă, 09 Octombrie 2010 10:02
 
Poezie: Horatiu Malaele - De dragoste preventiva PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 09 Octombrie 2010 07:55
 
Peruanul Mario Vargas Llosa a castigat Premiul Nobel pentru Literatura 2010 PDF Imprimare Email
Joi, 07 Octombrie 2010 16:23

Peruanul Mario Vargas Llosa a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 2010, a anuntat joi Academia suedeza. In 2009, Nobelul pentru Literatura i-a fost decernat scriitoarei germane de origine romana Herta Muller.

Comitetul suedez a afirmat joi ca Vargas Llosa (74 de ani) a fost recompensat pentru "cartografierea structurilor puterii si pentru imaginile energice ale rezistentei, revoltei si infrangerii individuale".

Nascut la 28 martie 1936 in Peru, Llosa este perceput ca unul dintre cei mai importanti scriitori din America Latina si unul dintre autorii de marca din ultimele decenii. El a devenit cunoscut dupa aparitia lucrarii "Orasul si cainii". Printre cele mai importante lucrari semnate de Vargas Llosa se numara "Conversatie la catedrala", "Casa Verde", "Matusa Julia si condeierul", "Sarbatoarea tapului", "Lituma in Anzi", "Cine l-a ucis pe Palomino Molero?", "Razboiul sfarsitului lumii".

Vargas Llosa este primul scriitor din America Latina care castiga Nobelul pentru Literatura dupa 1990, cand premiul i-a revenit mexicanului Octavio Paz.

Ultima actualizare Joi, 07 Octombrie 2010 16:28
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 260 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact