logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Teatrul Ararat - spectacol omagial Eminescu la Colegiul "Lucaciu" din Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 12 Ianuarie 2011 10:25

Vineri, 14 ianuarie, de la ora 14, Teatrul profesionist independent Ararat va prezenta, la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu", spectacolul "Pe mine mie... redă-mă". Elevii vor aniversa, astfel, cu o zi mai devreme, 161 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Spectacolul, regizat de Claudiu Pintican, încearcă să ni-l prezinte pe Eminescu altfel decît în modul prăfuit cu care sîntem obişnuiţi, reuşind să îi facă pe spectatori să îl simtă pe acesta ca pe o prezenţă actuală, apropiată, deloc depăşită de vremuri. Scenariul construit de Pintican porneşte de la un fragment din piesa lui William Shakespeare, "Cum vă place", unde, în monologul său, Jack Melancolicul atribuie fiecărei vîrste a vieţii un rol. Într-un ciclu ce se repetă de milenii, omul e, mai întîi, prunc, apoi şcolar, îndrăgostit, soldat, judecător, filosof şi, la sfîrşitul vieţii, prunc, din nou. Astfel, spectacolul cuprinde versuri din aproximativ 40 de poezii eminesciene, unele foarte cunoscute, altele prea puţin, printre care fragmente din toate "Scrisorile", "Floare albastră", "Odă (în metru antic)", "Cugetările sărmanului Dionis", "Femeia, măr de ceartă", "Luceafărul", "Glossă", "Memento mori". Prestaţia actorului Claudiu Pintican  este completată de cea a balerinei şi coregrafei Alina Szasz.

Ultima actualizare Luni, 17 Ianuarie 2011 08:07
Citeşte mai mult...
 
Editura Dacia XXI lanseaza cartea Anei Cicio “Colinde, zei şi mistere" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 11 Ianuarie 2011 15:01

Miercuri, 12.01.2011, ora 16:00, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, editura Dacia XXI va lansa cartea Anei Cicio “Colinde, zei şi mistere”, prima din noua colecţie Antropologie, folclor, etnologie.


 Vor prezenta evenimentul: Felician Pop, Aurel Pop, Viorel Rogoz, Ion Vădan.

Datinile şi obiceiurile oşenilor, le definesc firea şi crezul de oameni veniţi din vechime. Fiecare ritual al lor, al oşenilor-ausoni, ne poartă pe trunchiul obârşiilor, până acolo departe, la prima încolăcire a Spiralei.

 I-am văzut trecând prin toate zodiile cerului, cu cetera, danţul şi tropotita lor. O forţă sacră, un suflu vital, se manifestă parcă sub cerul universului oşenesc,  pentru că el, oşanul auson, prin sărbătorile sale, pune hotar timpului şi recreează lumea noastră o dată…şi încă odată…şi …

Ultima actualizare Marţi, 11 Ianuarie 2011 15:10
Citeşte mai mult...
 
Omul care m-a învăţat să zbor PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Marţi, 11 Ianuarie 2011 07:46

În primii doi ani de liceu ( din cinci) mi-am dat seama nu doar că analizele literare din manuale sunt desuete, dar şi profesoarele, chiar dacă unele dintre ele erau tinere. Destinul meu s-a schimbat hotărâtor, abia când la clasă a venit profesorul Ion Vancea, despre care ştiam doar că-i bun, dar „rău”.Avea vreo 34 de ani şi era „nebun „ după Eminescu, dar şi sătul de „teoriile sovietice”.Pentru cele din urmă a fost mutat disciplinar de la liceul teoretic de elită la unul industrial.

„Voi sunteţi proşti”- au fost primele sale cuvinte adresate nouă, la prima oră cu domnia sa. „Ia scoateţi o foaie de hârtie şi descrieţi un personaj din ultima carte pe care aţi citit-o, că-s sigur că n-aţi citit nimic.”După 3 zile, vine la clasă şi ne spune notele: 4,5,6. Ajunge la mine şi-mi spune că am luat nota 5. În momentul acela am intrat sub bancă. Câteva fracţiuni de secundă l-am înjurat în gând pe primul meu profesor de română, bărbat.”Şi acesta-i prost, mi-am zis. (Scriu în paranteză că gustul lecturii îl aveam din generală, când Viorel, fratele meu mai mare cu 5 ani ca mine, mi-a pus în mână numai cărţi bune, extraordinare, cum a făcut mai apoi, în liceu, profesorul de franceză, Matei Cosma, cu care am scris cele 6 rubrici de la gazeta de perete, dar am înfiinţat şi un cerc de literatură universală, în cadrul căruia, clasa noastră dezbătea cărţi şi subiecte serioase.)

Ultima actualizare Sâmbătă, 05 Martie 2011 10:36
Citeşte mai mult...
 
Domnul Profesor Vancea - In memoriam PDF Imprimare Email
Marţi, 11 Ianuarie 2011 07:41

Vancea IonSonor, ca acea muzică profundă de pe Valea Izei, Domnul Profesor Ioan Vancea ne-a predat conştiinţa de sine întru Limba Română. Cum să nu preţuieşti un asemenea om care se ruga nu pentru el, ci pentru noi, cei mulţi, risipitorii. Care am devenit tocmai lacrima lui. Plîngea pentru ucenici şi atunci cînd avea rangul rigorii. A fost frumos ca umbra unei idei, i-ar fi spus Nichita. Era atît de vast în preţuirea elevilor încît a fost iubit pînă la datoria memoriei. Domnia Sa făcea parte dintre cei chemaţi să-l pună în icoană pe Eminescu pentru ca noi, mai ales cei adunaţi de pe uliţele satelor, la şcoli mai înalte să devenim prunci de Luceafăr. Domnul profesor Vancea făcea parte (Doamne, ce cutremurător trecut) din vechimea bucuriei de a fi dascăl pînă la sacrificiu. Adică parte firească din nobila şcoală românească. S-a stins Domnul Profesor Vancea!

Ultima actualizare Miercuri, 12 Ianuarie 2011 10:36
Citeşte mai mult...
 
Carte: Orhan Pamuk - "Ma numesc rosu" PDF Imprimare Email
Duminică, 09 Ianuarie 2011 09:35
Un roman de mare clasa, scris de un autor desavarsit, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, “Ma Numesc Rosu” redefineste notiunea de captivant.
In el se impleteste filosofia cu trairea umana. Arta si crima, frumusetea si grotescul, saracia si bogatia, sunt atat de migalos prezentate incat, mai mult decat alte carti, are capacitatea de a transpune total cititorul in universul lecturii. Poate atat de migalos incat personajele si evenimentele se invart in jurul miniaturalistilor din Istambul, la sfarsit de epoca otomana, expuse atat de evocativ incat se poate simti mirosul de cafea proaspata sau de vopsea din scolile de arta.

Orhan Pamuk nu a descris maiestruos doar cadrele, ci si sentimentele umane si, mai mult decat atat, le-a oferit personajelor ocazia de a-si expune punctul de vedere asupra situatiei, naratiunea fiind facuta, pe capitole alocate, de fiecare dintre personaje si perspectivele lor.
Naratiune care apare chiar si din prisma unui caine, a unui cal sau a unui copac, totul pentru a umple orice urma de lipsa in portretul unui Istambul al secolului XVI.

Povestea se refera la un grup de tineri miniaturalisti, cu micile lor framantari si la uciderea misterioasa a unuia dintre ei, Elegand Effendi, personaj care, desi mort, isi are in continuare partea sa de naratiune. Desi la inceput are un ritm lent si un cerc restrans de situatii, dupa o anumita cantitate de fapte si informatii acumulate se releva portretul de ansamblu al intregului Istambul la granita culturala dintre Orient si Occident, cu tipare de personalitate specifice, obiceiuri, intalnirea cu noul, de genul incantarea sau reticenta fata de “nou-aparutele” si “ale diavolului” cafenele.
Ultima actualizare Duminică, 09 Ianuarie 2011 09:47
Citeşte mai mult...
 
Radu Beligan recita din Christian W. Schenk PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 08 Ianuarie 2011 08:18
Christian Wilhelm Schenk (n. 11 noiembrie 1951 în Braşov) este un poet, eseist, traducător, bilingv româno-german.
Ultima actualizare Sâmbătă, 08 Ianuarie 2011 08:24
Citeşte mai mult...
 
Programul spectacolelor la Teatrul National Baia Mare - luna ianuarie 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 04 Ianuarie 2011 09:13

Programul spectacolelor la Teatrul National Baia Mare - luna ianuarie 2011

Luni, 10.01.2011  ora  (ora inca nu a fost stabilita)  SCUFIŢA ROŞIE –Spectacol pentru copii

   Regia: Andrei Mihalache, Scenografia: Mihai Vălu  


Marţi, 11.01.2011 ora 18,00 PROOROCUL ILIE

   Regia: Szabo K. Istvan,   Scenografia: Mihai Vălu

Ultima actualizare Marţi, 04 Ianuarie 2011 09:18
Citeşte mai mult...
 
De Revelion stăm pe întuneric şi ne aflăm ursitul PDF Imprimare Email
Joi, 30 Decembrie 2010 22:09
Superstiţiile arată că în noaptea de Anul Nou, trebuie să deschidem uşa şi să stingem lumina, pentru ca noul an să lumineze casa. Multe dintre tradiţiile din ziua Sfântului Andrei se aplică şi în noaptea dintre ani, astfel că fetele îşi pot afla ursitul chiar din fântână. În pragul Revelionului, maramureşenii îşi fac palnuri pentru noaptea dintre ani şi încearcă să pună în aplicare toate tradiţiile legate de aceasta, pentru ca noul an să le aducă noroc, prosperitate, sănătate şi bani.
 
Superstiţiile din Maramureş arată că în noaptea de Revelion, la ora 24.00, trebuie să deschidem uşa şi să stingem lumina pentru ca noul an să lumineze casa şi să ne aducă prosperitate. „Superstiţiile legate de sorcovit sunt extrem de stricte în zona noastră. Se spune că primul care ne urează un an bun, după ora 24.00, pe lângă membrii familiei, trebuie să fie neapărat un băiat sau un bărbat, care să ne treacă pragul casei cu aceste urări, pentru ca norocul să nu ne părăsească în noul an“, explică etnologul Janeta Ciocan.
Citeşte mai mult...
 
CRACIUNUL PE MAPAMOND - Cadouri ingropate in zapada in Suedia, 13 Mosi Craciuni in Islanda, porc fript in groapa in Cuba PDF Imprimare Email
Duminică, 26 Decembrie 2010 13:20
Sarbatoarea nasterii Domnului si Mos Craciun au denumiri diferite pe meridianele globului: finlandezii il au pe ''Joulupukki'', care ar veni din tinutul ''Korvatunturi'', taram care are forma unei urechi despre care se spune ca ar fi urechea cu care ''mosul'' asculta sa afle daca copiii sunt cuminti. ''Christklots'', in Germania, reprezinta obiceiul de a arde un butuc toata noaptea de Craciun, care, conform traditiei, se crede ca ar apara casa de hoti si de nenorociri tot restul anului.
 
In Elvetia, butucul este cunoscut sub numele de ''Bouche de Noel'', in Anglia, ''Yule log''. In fiecare din cele patru duminici dinainte de nasterea lui Iisus se aprinde o lumanare, asezata intr-o cutie. Au loc procesiuni reprezentandu-i pe cei trei magi si nasterea lui Hristos.
Citeşte mai mult...
 
Carte: Charles Dickens - "Poveste de Craciun" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 26 Decembrie 2010 11:53

Publicată pentru prima dată în 1843, Povestea de Crăciun elogiază spiritul acestei sărbători. Este povestea lui Ebenezer Scrooge, un zgârie-brânză bătrân şi ursuz care îi priveşte cu ură pe toţi cei din jur. Într-o noapte de Ajun, la fel de îngheţată ca inima bătrânului, primeşte trei vizitatori fantomatici: Spiritul Crăciunului-Trecut, al Crăciunului-de-Acum şi al Crăciunului-Ce Va Să Vină.Acestea îl poartă într-o călătorie uimitoare şi pe alocuri înfricoşătoare, în urma căreia hapsânul se schimbă.

"- As indrazni sa spun ca sunt foarte multe lucruri care ar fi putut sa-mi faca bine, dar de care nu am profitat, raspunse nepotul lui Scrooge. Iar Craciunul este unul dintre ele. De un fapt sunt sigur, insa: ca de fiecare data cand se apropie, ma gandesc la el - dincolo de cuvenita cinstire a lui datorita originii si numelui sau sfant - ca la o perioada de fericire: o perioada de bunatate, de iertare, de milostenie si de bucurii. Din cate stiu eu, este singura perioada, din lungul rastimp al unui an, in care barbati si femei laolalta par ca sunt gand la gand sa-si deschida in voie inimile ferecate si sa-i priveasca pe cei nevoiasi ca pe niste tovarasi de calatorie spre mormant, si nu ca pe niste creaturi total diferite, condamnate sa aiba o cu totul alta cale. Si, din acest motiv, unchiule, chiar daca nu mi-a adus niciodata vreo urma de aur sau de argint in buzunare, sunt convins ca mi-a facut bine si imi va mai face bine. Si rostesc: Dumnezeu sa binecuvanteze Craciunul!"

Ultima actualizare Duminică, 26 Decembrie 2010 12:03
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit »

Page 250 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact