logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Cu luciditate despre Marmaţia culturală PDF Imprimare Email
Miercuri, 26 Ianuarie 2011 06:01

Gheorghe ParjaAm scris, cu multă vreme în urmă, despre admiraţia mea definitivă pentru aşezarea istorică Sighetul Marmaţiei. O mai repet cu aceeaşi prospeţime de spirit şi respect: dacă neapărat este nevoie ca în biografia mea să existe un Oraş, acesta este fără tăgadă Sighetul Marmaţiei. Aici mi-am dăltuit zborul, cinci ani la liceul de învăţători, dar am urmat şi facultatea prematură în preajma unor spirite de excepţie. De la poetul şi pictorul Gheorghe Chivu, dascălul luminat Eracle Titirică, profesorii Vancea, Ardelean şi Pruncu şi Mecena, apoi ortacii de generaţie Fraţii Bârlea, Echim Vancea, Andrei Făt, Marin Slujeru, Ileana Mihai. Apoi rigoarea matematică a lui Grigore Balea, care îmi răsfoia în serile de meditaţii istoria Maramureşului. Instituţiile de cultură din Oraş m-au lustruit în spirit. La Şcoala de artă am învăţat flaut, la Casa de Cultură m-am rostuit ca poet, celebrul cenaclu, Biblioteca mi-a fost loc de lectură, iar Muzeul Maramureşului măreaţă instituţie în care mi-am oglindit spiritul.  Deci cunosc bine aceste instituţii sighetene care rămîn repere prin timp îmbrăcînd haină luminătoare a adevăratei culturi. Mărturie stau exerciţiile de apreciere, prin vreme, pentru aceste mereu ziditoare amfiteatre ale purtării prin spirit. De o vreme încoace aceste vorbe, că ele ar trebui comasate. Cuvîntul acesta mă revoltă. Cînd s-a tatonat în satul meu ideea colectivizării primul pas a fost întovărăşirea. Spaima ţăranilor a fost tocmai acest cuvînt. Ne comasează pămîntul, ne comasează pe noi, vom mînca toţi la un blid mare cu lingura mică. S-au făcut cîntece cu sîmbure satiric pentru care puteai fi pus în lanţuri. La moartea lui Petru Groza pe la petrecerile satului se puteau auzi versurile: “Petru Groza şi poporul/ Colectiv i-a trebuit/ Amu şede-ngrămădit/ Cu un ziar acoperit. Interpreta era Maria Bulendroaie, o femeie liberă, năstruşnică care colora lumea cu hori chiar fără perdea.

Ultima actualizare Miercuri, 26 Ianuarie 2011 06:22
Citeşte mai mult...
 
Teatrul ''Ararat'' din Baia Mare va avea doua spectacole cu piesa ''Gunoierul'' PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 25 Ianuarie 2011 12:16

Joi, 27 ianuarie, Teatrul independent profesionist Ararat va juca două reprezentaţii cu spectacolul de comedie "Gunoierul". Cea dintâi va avea loc de la ora 12, la Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu", la spectacol urmând să asiste şi elevi ai Colegiului Economic "Nicolae Titulescu". Cea de-a doua reprezentaţie va avea loc de la ora 21, în localul Symphony din cadrul Gold Plaza (etajul II). Spectacolul "Gunoierul" de Mimi Cornel Brănescu este regizat de Claudiu Pintican, fiind o comedie savuroasă, gustată atît de publicul larg, cît şi de spectatorii cu pretenţii de cunoscători. Ideea de la care acesta porneşte este că viaţa noastră, în toate amănuntele ei intime, poate fi dezvăluită cercetînd cu atenţie gunoiul menajer pe care îl aruncăm zilnic. În distribuţie: Diana Podăreanu, Liviu Topuzu, Dan Cordea şi Claudiu Pintican.

 
VIDEO: Ovidiu Pecican isi lanseaza volumul "Mituri publice, mitologii cotidiene. Polemici" pe 31 ianuarie la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 25 Ianuarie 2011 09:36

Editura "Valea Verde" va invita luni, 31 ianuarie 2011 la sala Radio Sighet (str. Plevnei nr. 8) de la orele 14:00 la lansarea volumului "Mituri publice, mitologii cotidiene. Polemici" semnat de catre Ovidiu Pecican. La eveniment va lua parte autorul alaturi de sotia sa, Amalia Pecican, care isi va vernisa propria sa expozitie de fotografie. Organizatorii mai pregatesc cateva surprize, acestea fiind anuntate zilele urmatoare, evenimentul anuntandu-se unul de mare amploare si valoare pentru Sighet. Despre volumul domnului Ovidiu Pecican, scos la lumina zilei de editura sigheteana "Valea Verde", va spun deocamdata doar ca va starni multe polemici in jurul sau datorita curajului de a dovedi ca viata culturala romaneasca post-revolutionara nu exista doar in Bucuresti si ca Provincia are un cuvant important de spus, ba mai mult de atat, are curajul de a contesta cu argumente  activitatea unor nume sonore care monopolizeaza scena culturala (Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu si altii). 

Mai multe detalii despre acest volum o sa va furnizez in curand. In continuare va invit sa aflati cateva informatii despre Ovidiu Pecican:

Ultima actualizare Miercuri, 26 Ianuarie 2011 12:11
Citeşte mai mult...
 
APEL LA PARTICIPARE PENTRU SELECTIA NATIONALA DE FILME ROMANESTI „Around the Très Courts” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 24 Ianuarie 2011 09:39
Sub eticheta Around the Très Courts sunt grupate filme în afara competiţiei internaţionale, realizate în România. Este o ocazie excelentă pentru cineaştii amatori sau profesionişti, studenţii la film şi arte vizuale, sau pentru cei care au pur şi simpul o idee genială pe care doresc să o arate lumii întregi, să îşi demonstreze talentul.
 
Aveţi timp până pe 11 martie 2011 pentru a ne trimite filmele voastre foarte scurte însoţite de formularul de înscriere. Singura condiţie impusă este ca durata filmului sa nu depăşească 3 minute. Toate genurile sunt acceptate : ficţiuni, documentare, animaţie. Participarea este gratuită. Centrele Culturale Franceze din Cluj, Iaşi si Timisoara vor recepţiona filmele din toate colţurile ţării. În luna martie, un juriu format din specialişti ai audiovizualului, membri ai reţelei culturale francofone şi parteneri va selecţiona intre 10 şi 30 de filme româneşti care vor alcătui selecţia Around the Tres Courts 2011.
Citeşte mai mult...
 
Poezie rationala: INVATA ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 23 Ianuarie 2011 18:30
Învata de la apa sa ai statornic drum.
Învata de la flacari ca toate-s numai scrum.
Învata de la umbra sa treci si sa veghezi.
Învata de la stânca cum neclintit sa sezi.
 
Învata de la soare cum trebuie s-apui.
Învata de la vântul ce adie pe poteci
Cum trebuie prin lume de linistit sa treci.
Învata de la toate caci toate-ti sunt surori,
Cum treci frumos prin viata,
                                                         Cum poti frumos sa mori!
 
Ultima actualizare Duminică, 23 Ianuarie 2011 18:39
Citeşte mai mult...
 
Carte: Haruki Murakami - Salcia oarbă, fata adormită PDF Imprimare Email
Duminică, 23 Ianuarie 2011 07:54

Un Haruki Murakami condensat în 24 de povestiri care adună toate motivele sale, obsesii literare, cu sclipiri de fantastic urban și personaje de o complexitate subtilă și tacită. O colecție care găsește punctul comun al occidentului și orientului prin apelul la supranatural și inexplicabil.

24 de povestiri ce creează o imagine unică, aceea a unei vieți trăite la limita dintre conștient și inconștient, posibil și imposibil, lăsându-te întotdeauna cu aceeași întrebare în minte: dacă a fost totuși real? – astfel ar putea fi caracterizată într-o frază colecția Salcia oarbă, fata adormită scrisă de reputatul scriitor japonez Haruki Murakami. Pornind de la fapte diverse și creionând personaje cu o viață aparent banală, Murakami face trecerea către fantastic cu naturalețe, printr-o construcție firească a narativității, ștergând granițele dintre rațional și irațional.

Chiar dacă citim despre spaghete, pisici devoratoare de oameni, o mătușă săracă, Prăjituri Țuguiate sau un simplu adulter, în fapt citim despre abolirea limitelor imaginației, pentru că, deși se răsfrânge în 24 de fragmente, vocea naratorială, fie ea la persoana I sau a III-a, își păstrează aceeași tonalitate. Este fascinant modul în care Murakami reușește să capteze momentele de ”sacru în profan” scriind despre iubire, moarte, accidente, grădini zoologice sau restaurante cu specialități din crabi. Citind acest ”micro-roman”, nu am putut să nu mă gândesc la o comparație cu Eliade, a cărui trecere în fantastic se face la fel de lin, pornind de la același firesc (sau poate nefiresc perceput drept firesc) și terminându-se în gol – final deschis pentru imaginația fiecărui cititor.

Ultima actualizare Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 08:08
Citeşte mai mult...
 
Harold Becker: regizorul american care-şi datorează cariera Sighetului PDF Imprimare Email
Vineri, 21 Ianuarie 2011 19:12

Unul dintre cei mai bine cotaţi regizori americani, Harold Becker şi-a început cariera cinematografică cu un film de scurt metraj intitulat „Sighet, Sighet” (1967) pe un scenariu şi cu participarea scriitorului Elie Wiesel. Harold Becker s-a născut în 1928 la New York, SUA. După o perioadă în care a lucrat ca fotograf, a intrat în televiziune unde a filmat spoturi publicitare. Întâlnirea cu Elie Wiesel a însemnat un pas mare în cariera viitorului regiszor: filmul „Sighet, Sighet” a fost premiat la mai multe festivaluri de scurt metraj, printre care şi la celebrul Festival din Mannheim, Germania ceea ce i-a deschis calea în cinematografie. Pe lângă scurt-metraje şi documentare, în cariera sa, Harold Becker a scris scenarii, a fost producător şi a regizat 12 filme de lung metraj (majoritatea prezentate şi în România) în a căror distribuţie îi regăsim pe Al Pacino („Primăria”, „Rififi” şi „Când dragostea ucide”), Tom Cruise, Sean Penn („TAPS”), Bruce Willis („Nume de cod: Mercury”), Alec Baldwin, Nicole Kidman („Malica”), Bridget Fonda, John Cusack, John Travolta („Duşmanul fiului meu”) şi mulţi alţii.

Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 19:26
Citeşte mai mult...
 
Ovidiu Pecican: Cine si de ce intreaba? PDF Imprimare Email
Vineri, 21 Ianuarie 2011 09:39

Există, desigur, multe feluri de a cunoaște lumea: călătorind, autoanalizându-te, filosofând, făcând știință, observând pe cont propriu natura și viețuitoarele (sau stelele de pe cer), descifrând profilurile individuale, mișcările mulțimii ori clasificând fantezist pietrele, punând în versuri invizibilul amestecat cu vizibilul; câte și mai câte… De când omul vorbește, însă, el a făcut din exprimarea uimirii, curiozității sau neliniștilor lui în formă interogativă o cale de aur în cunoaștere; și nu numai. Fiindcă este vorba și despre un mod de a decupa din real și din imaginar ceea ce este specific propriului interes și propriei autodefiniri, ascultându-l în același timp pe celălalt.

      Poți adresa întrebări și marilor teme, unei cărți ori unui fenomen natural. Dar întrebarea îndreptată către un alt om viu, așezat în proximitatea ta, este o cale regală a întâlnirii cu alteritatea, așezând în starea – provizorie și dinamică – de dialog doi inși reali, simultani temporal și aflați în proximitate spațială (dacă nu este vorba de mai recenta ipostaziere a lor în spațiul virtual). Ceea ce se obține astfel este prezența, care atrage după sine actualizarea gândirii, ba chiar antrenarea ambilor într-un flux ce se țese din participarea ambilor și decât care, fiecare partitură luată în sine ar fi mai săracă.

Ultima actualizare Vineri, 21 Ianuarie 2011 18:43
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Dr. Mihai Dancus a lansat azi un volum dedicat Muzeului Maramuresului din Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 20 Ianuarie 2011 19:50

Azi, de la ora 13:30 la Sala Radio Sighet a avut loc lansarea volumului “Arhitectura vernaculara si alte valori ale culturii populare in colectiile Muzeului Etnografic al Maramuresului” (Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010) semnat dr. Mihai Dancus, director si muzeograf al Muzeului Maramuresului din Sighetu-Marmatiei. Evenimentul a fost deschis de dr. Dorel Todea, redactor coordonator al postului Radio Sighet, si au mai luat cuvantul  prof. Eugenia Godja, primarul Sighetului, prof. dr. Nuţu Roşca, conf. Dr. Nicolae Boar alaturi de alte nume sonore ale comunitatii locale, finalul revenindu-i autorului cartii.

Ultima actualizare Joi, 20 Ianuarie 2011 19:56
Citeşte mai mult...
 
RECUNOASTERE - Revista Arhivei Maramuresene, clasata de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice in categoria C PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 19 Ianuarie 2011 10:18
“Revista Arhivei Maramuresene” a fost clasata de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior intr-o categorie superioara, respectiv categoria “C” - reviste cu potential de recunoastere ca urmare a indeplinirii conditiilor de evaluare si a criteriilor impuse.
 
Printre criteriile pe care revista a trebuit sa le indeplineasca pentru a fi clasata intr-o categorie superioara se numara includerea in cataloage internationale, difuzarea revistei in strainatate prin schimburi internationale cu reviste din acelasi domeniu. S-a tinut cont atat de prestigiul colegiului de redactie, cat si de ritmicitatea aparitiei.
Ultima actualizare Miercuri, 19 Ianuarie 2011 11:13
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit »

Page 248 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact