logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INTERVIU
Interviu cu ing. Ioan Caravelea, directorul SC Acaterm SA Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 06 Aprilie 2009 21:28

ing. Ioan Caravelea-Despre apa potabilă, reţelele de canalizare sau staţia de epurare de la Sighet putem scrie un serial. Deocamdată propun să ne oprim la cîteva din modificările legislative din ultima perioadă şi la faptul că Sighetul este de 9 ani singurul oraş din România în care asociaţiile de locatari desfiinţate inconştient nu au fost înlocuite cu noile asociaţii de proprietari capabile să administreze corespunzător blocurile de locuinţe şi să reprezinte legal consumatorii casnici în raport cu furnizorul de servicii apă-canal, de exemplu.

-Pînă în 2013 , România va beneficia de peste 30 miliarde Euro din fondurile Uniunii Europene pentru finanţarea diverselor domenii conform Planului Naţional de Dezvoltare .Din aceasta suma , 20 miliarde Euro reprezintă fonduri structurale şi de coeziune destinate finanţării unor activităţi detaliate în cadrul a 7 programe operaţionale. Domeniul nostru de activitate este acoperit prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, care dispune pentru această perioadă de 4,5 miliarde Euro din fonduri europene la care se adaugă cofinanţarea naţională. Mai concret, România trebuie să realizeze investiţii importante în sectorul de apă si canalizare, pînă în anul 2015, pentru un număr de 263 aglomerări urbane cu peste 10.000 locuitori echivalenţi şi pînă în anul 2018 pentru 2346 aglomerări urbane cuprinse între 2000 si 10.000 locuitori echivalenţi. Obiectivul specific al POS Mediu –Axa prioritară 1 îl constituie imbunătăţirea calităţii şi a accesului la infrastructura de apă/ apă uzată şi stabilirea unor structuri regionale eficiente pentru managementul acestor servicii. Am făcut aceasta introducere deoarece pentru atingerea acestor obiective specifice s-a acţionat ulterior prin crearea unui cadru instituţional şi legislativ coerent. Astfel obiectivul privind îmbunătăţirea calităţii şi accesului la infrastructura de apă şi canalizare, respectiv reabilitarea şi extinderea sistemelor de utilităţi publice este concretizat în judeţul nostru în acest moment prin pregătirea unei aplicaţii de finanţare pentru un proiect major de investiţii cu o valoare estimată de 120 milioane Euro. Din această sumă, pentru municipiul Sighetu Marmaţiei sunt alocate 20 milioane Euro pentru lucrări de modernizare şi extindere reţele de apă, canalizare şi pentru reabilitarea staţiei de epurare.

Ultima actualizare Marţi, 07 Aprilie 2009 05:53
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu regizoarea Mona Gavrilas PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 28 Februarie 2009 09:06

Mona Gavrilas (Foto:Sighet Online)Intrucat pe 13 martie 2009 va avea loc in Sighet spectacolul de teatru "Monoloagele vaginului", in regia Monei Gavrilas, am decis sa realizez un interviu cu acesta tanara si talentata regizoare pentru a afla mai multe detalii atat despre dansa cat si despre piesa de teatru in speta.

1. Fiindca publicul sighetean nu stie prea multe despre dumneavoastra, ne puteti spune cine este Mona Gavrilas?

Am terminat in 2004, fac de teatru UNATC, la stat, sectia Regie Teatru, la clasa prof Valeriu Moisescu.Un prof foarte bun, care te lasa sa te descoperi singur, sa te dezvolti, care te provoca mereu. Inainte de a termina fac de teatru am absolvit si fac de Filosofie si Jurnalistica. Am lucrat 3 ani in presa, in general m-am ocupat de pagina culturala. Am avut bucuria de a lua interviuri unor mari oameni de teatru: Adrian Pintea, Carmen Stanescu, Damian Crasmaru, Dan Puric, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Tudor Marascu etc De la varsta de 14 ani am inceput sa merg la tearu foarte des, de 6 ori pe sapt, vedeam toate piesele de la toate teatrele, iar pe unele de 20 de ori. Eram pasionata de aceasta lume, mancam teatru pe paine. Am intrat din prima la teatru. Am lucrat mult in facultate.

Ultima actualizare Vineri, 13 Martie 2009 12:56
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu dna Eugenia Godja, preşedinte al PSD Maramureş şi primar al Sighetului PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 19 Ianuarie 2009 10:46

prof. Eugenia Godja- Aţi participat zilele trecute la întîlnirea de vîrf a liderilor PSD. Cu ce noutăţi
v-aţi întors de la Bucureşti?
- Nu ştiu dacă e o noutate, dar Filiala PSD Maramureş este apreciată la nivel naţional. La ultimele alegeri, prin procentul cîştigat de PSD, noi ne-am situat pe locul 7 pe ţară şi locul 2 în Ardeal. Ca noutate: am primit un post de ministru secretar de stat pe care îl va ocupa lidera TSD Maramureş, Ioana Pop-Zetea. Avem pregătiţi specialişti din Maramureş şi pentru alte ministere şi agenţii. Deocamdată nu pronunţ nici un nume, pînă nu am certitudinea că discuţiile din Capitală se convertesc în decizii semnate, aprobate şi cu persoanele respective nominalizate. Am adus în discuţie cu conducerea partidului şi existenţa protocolului încheiat în primăvara trecută, la nivel de judeţ, cu PNL. Este o discuţie care ridică foarte multe probleme în tratativele dintre noi şi PDL Maramureş cu care ne-am aliat în decembrie trecut. Decizia preşedintelui Mircea Geoană a fost că protocolul cu liberalii nu se rupe, că nici nu a fost vorba de aşa ceva nici în protocolul naţional încheiat recent între PDL şi PSD. Ideea a fost să continuăm la nivel de judeţ purtarea tratativelor cu noii aliaţi pe chestiuni care ne pot apropia.

Ultima actualizare Luni, 19 Ianuarie 2009 10:50
Citeşte mai mult...
 
Maramureşenii de peste Tisa, fortăreaţa care apără România PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Marţi, 02 Septembrie 2008 06:50

Transcarpatia - stemaRomânii din Maramureşul Istoric de peste Tisa au fost, în ultimul timp, în vizorul fraţilor lor din România. Înainte de deschiderea podului istoric, după deschidere, după închidere şi, din nou, după redeschidere. Pare ciudat, dar, după cum bine ştiţi, românilor din Transcarpatia li s-au tot închis, din motive mai mult sau mai puţin cunoscute, porţile de la intrarea în Romînia. Mulţi nici nu mai ştiu care este situaţia fraţilor „de peste apă”. Ca să aflăm mai multe despre modul în care au evoluat sau nu relaţiile transfrontaliere din această zonă, am apelat la preşedintele Asociaţiei Culturale „George Coşbuc”, domnul Gheorghe Opriş din Slatina.

Sergiu Dan: Domnule Opriş, care mai este situaţia românilor de peste Tisa? Cum evoluează viaţa culturală în această zonă, cu ce se mai laudă maramureşenii noştri?

Gheorghe Opriş: Românii din dreapta Tisei o duc binişor la ora actuală. Continuăm şi mai departe să facem tot ce depinde de noi pentru păstrarea obiceiurilor, tradiţiilor şi a limbii române. În Ucraina, începând cu anul de învăţământ 2008-2009, este posibil ca în şcolile cu predarea în limba maternă să fie introdusă studierea unor obiecte în limba ucraineană şi se propune ca unele discipline predate în limba maternă să primească ore în plus.

Ultima actualizare Marţi, 02 Septembrie 2008 07:11
Citeşte mai mult...
 
Interviu in exclusivitate pentru Sighet Online cu vice-primarul Ovidiu Nemes PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 31 Iulie 2008 10:32

Ovidiu Nemes- Stimate domn vice-primar Ovidiu Nemes, stim ca doamna primar Eugenia Godja s-a intors ieri de la Bucuresti unde le-a cerut liderilor PSD Mircea Geoană şi Titus Corlăţean să susţină proiectul de Hotărâre de Guvern prin care s-ar aloca banii necesari repunerii în folosinţă a Frontului de captare de la Crăciuneşti. Cu ce rezultate s-a intors doamna primar din capitala?

Atat doamna primar cat si eu am fost luni la Bucuresti pentru a face lobby pentru alocarea sumelor necesare reparatiilor la frontul de captare de la Craciunesti. Am facut un proiect de Hotarare de Guvern pentru suma de 77mld, suma necesara din estimarile noastre pentru remedierea dezastrului produs la statie. Am certitudinea ca aceasta suma va fi aprobata,probabil chiar azi in sedinta de Guvern.

- Stiind ca nu toata lumea poate sa obtina apa de la cisterne, unii fiind batrani si / sau invalizi, v-ati gandit la o metoda de a ajuta aceste persoane? Cei de la Asistenta Sociala si fundatiile caritabile s-au implicat in aceasta problema?

Ultima actualizare Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009 13:22
Citeşte mai mult...
 
AD OMBRA - Rites Of Genesis 2008 PDF Imprimare Email
Luni, 12 Mai 2008 12:46

Interviu realizat de KOGAIONON Magazine 

01.Salut, George, si felicitari pentru noul album!

Este un sentiment special pentru mine/noi faptul ca in sfarsit in Romania putem asculta o muzica atat de rafinata produsa chiar de un conational. Care crezi tu ca e cauza faptului ca la noi lucrurile se misca atat de greu in privinta asta? Avem ce-i drept, destule trupe/proiecte, dar majoritatea nu ies cu nimic in fata. Suntem un popor creativ, sau originea nu are nici o legatura?

Te salut si eu, Doru, si iti multumesc pentru rezonanta!

Creativitatea romanilor nu cred ca a fost vreodata o problema, cum de altfel nici in alte matrici nationale nu este, in sensul ca , mereu, orice natiune va avea liga ei de creatori, inventatori, de individualitati emergente. Problema in Romania cred ca rezida in dificultatea de a depasi un complex, conditionat social, politic si economic, care inhiba nu explozia creatoare in sine, ci mai degraba finalizarea ei, manifestarea deplina in act. In spatiul muzicii, e cu atit mai vehementa, deoarece interesul pentru orice altceva depaseste "pop-culture" este minimal.
Adesea, suma de clisee care circula pe acest subiect nu face decit sa submineze si mai tare orice initiativa, lucru care ascunde in fapt adevaratul pericol.

Ultima actualizare Luni, 12 Mai 2008 13:18
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 20 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact