logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INTERVIU
„În Maramureş, stăm pe o comoară”! PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 22 Decembrie 2010 21:16

Convorbire cu dna conf.univ.dr. Paulina Popoiu,director general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Cu doamna Paula Popoiu, care este din 2001 şi  preşedinte al Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din România (AMALR) am stat de vorbă la Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, între două ediţii ale Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă de la Sighet.

Dr. Paulina Popoiu : „În 1966, aici, la Sighet, a avut loc un Congres  al Asociaţiei Europene a Muzeelor în Aer Liber, la care suntem afiliaţi.  Activitatea AMALR s-a revigorat după 1990. Din ea fac parte 19 muzee din România, dintre care unul este la  Sighetu Marmaţiei şi altul la Baia Mare. În 1993, o dezbatere a Conferinţei Internaţionale a Muzeelor în Aer Liber avut loc chiar la Sighet, în Muzeul Satului din Sighet,care, împreună cu directorul  dr. Mihai Dăncuş fac parte din această mare asociaţie europeană. Noi ne putem mândri că faţă de alte ţări, în România păstrăm în muzee  monumente originale, nu copii. Au fost atunci în Maramureş 47 de directori de muzee din Europa, care şi acum îşi amintesc cu plăcere despre ce au văzut la noi. Tot la Sighet, în decembrie anul trecut, conducerea AMALR a convenit  să impună câteva intervenţii în legislaţia de patrimoniu, cum ar fi ideea că aceste muzee deţin  cele mai importante monumente de arhitectură  vernaculară din România.

Ultima actualizare Miercuri, 22 Decembrie 2010 21:20
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Attila Biro, cel mai eficient jurnalist de investigaţie al anului 2010 PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 15 Decembrie 2010 21:24

Acum doua zile, la "Premiile Romania Curata", Attila Biro, jurnalistul sighetean de la HotNews.ro, a fost desemnat ''Cel mai eficient jurnalist de investigatie al anului 2010'' in urma anchetei "Cum s-a dat de gol o primarie din Bistrita-Nasaud” . Am tot asteptat momentul potrivit sa-i iau un interviu si, se pare ca pana la urma a venit.

 Dani Godja: Attila, felicitari pentru premiu! Spune-ne, te rog, daca te asteptai la trofeu tinand cont ca e plina presa de anchete jurnalistice. Ce inseamna pentru tine acest premiu?

 Attila Biro: A fost o surpriza si pentru mine. Cand public investigatii pe Hotnews.ro nu ma gandesc la premii, chiar am refuzat sa ma inscriu la concursuri pentru jurnalisti. Premiul acordat de Alinata pentru o Romanie Curata nu ma face decat sa fiu mai responsabil pentru ceea ce scriu. Stiu ca trebuie sa urmaresc interesul public, mai feroce, mai echilibra, mai bine documentat. 

Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:20
Citeşte mai mult...
 
Norman Manea: Nu se poate construi o tara fara optiunea nenaturala de a ramane in ea PDF Imprimare Email
Vineri, 19 Noiembrie 2010 17:19

A fost o toamna in care la Bucuresti s-a vorbit mult despre comunism. Mai intai Herta Muller a criticat "rezistenta prin cultura", apoi documentarul lui Andrei Ujica l-a pus pe Ceausescu intr-o alta lumina si, in final, moartea lui Adrian Paunescu a scos in fata Romania nostalgica. Au fost developate toate partile tragediei comuniste: stapanii puternici, servii iubitori si victimele pasive. Deocamdata inca lipseste singurul personaj care poate pune punct piesei: generatia noua, cea nascuta dupa anii '80. Despre aceasta generatie vorbeste scriitorul Norman Manea, intr-un interviu acordat la revenirea sa in Romania.

Vlad Mixich: Ati fost decorat de catre autoritati, presa de la Bucuresti va acorda o mare atentie, ati fost chiar declarat omul zilei. Credeti ca a inceput Romania sa va iubeasca? Sau sa fie vorba despre altceva?

Ultima actualizare Vineri, 19 Noiembrie 2010 18:17
Citeşte mai mult...
 
Gazeta de Maramurees: Interviu cu Virgil Codrea, seful Serviciului Administratiei Pietelor PDF Imprimare Email
Joi, 28 Octombrie 2010 11:53

Piata agroalimentara din Sighetu Marmatiei a intrat intr-un amplu proces de modernizare. Virgil Codrea, seful Serviciului Administratiei Pietelor vorbeste intr-un amplu interviu despre investitiile care dau o fata europeana pietei sighetene.


Reporter: Care sunt problemele prioritare pe care le-ati identificat de când ocupati functia de sef al Serviciului Administratiei Pietelor si ce solutii ati gasit pentru rezolvarea lor?
Virgil Codrea: Eu am preluat aceasta functie acum 6 luni. Piata a fost intr-o situatie care necesita efectiv lucrari de reparatii. Cea mai importanta cu care am inceput a fost canalizarea si introducerea apei, pentru ca era o canalizare de peste 40 de ani cu tuburi mici. S-a trecut la o canalizare corespunzatoare perioadei in care traim, cu tuburi groase de 500 si am racordat toti agentii comerciali pe care-i avem in piata la aceasta retea. Dupa ce s-a facut aceasta lucrare s-a trecut la betonarea aleii principale din piata, cu un beton modern de inalta valoare si rezistenta. Aleea principala a fost prioritara. Urmatorul pas pe care l-am considerat important a fost legat de hala. Noi avem o singura hala, Hala de lapte si brânzeturi, si am considerat ca necesita reparatii majore. Hala se afla intr-o stare deplorabila. Am asfaltat sala, am reamenajat mesele, am pus faianta, am zugravit interior si urmeaza sa se faca exteriorul. Betonul care s-a turnat a fost vopsit cu o vopsea speciala, cauciucata. De asemenea, s-a introdus si ap[ in hala, urmând ca in perioada de vara sa punem doua vitrine frigorifice pentru ca agentii sa-si poata tine corespunzator produsele. Hala are 16 m lungime pe 10 latime, este terminata cu exceptia vopsitului exterior.

Ultima actualizare Joi, 28 Octombrie 2010 12:16
Citeşte mai mult...
 
Gazeta de Maramures: Interviu cu Ioan Barbus, directorul economic al Primariei Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Octombrie 2010 10:17

In plina isterie generata de stimulente, reduceri si masuri anticriza, Ioan Barbus, directorul economic al Primariei Sighetu Marmatiei, un specialist al cifrelor, explica, pe intelesul tuturor harababura legislativa si financiara care a „lovit” România.

Reporter:Cum vedeti problema stimulentelor pentru angajatii din Finante?
Ioan Barbus: Potrivit Ordonantei 92/2003, care reglementeaza modul de acordare a stimulentelor pe executarile silite, acestea nu sunt „taiate”. Sigur ca acolo sunt reglementate si procentele in care se acorda exclusive celor care se ocupa de asemenea cazuri. Sunt doua aspecte: cele privitoare la executarea creantelor locale si cele referitoare la executarea creantelor fiscale. Ambele sunt cu acordari de stimulente, in functie de implicarea personalului in incasarea creantelor fiscale pe executare silita. Executarea silita e o intreaga actiune care obliga la somatii, comunicari in scris etc.

Citeşte mai mult...
 
Gazeta de Maramures: Interviu cu Eugenia Godja, primarul Sighetului PDF Imprimare Email
Marţi, 26 Octombrie 2010 13:35

Eugenia Godja, primarul municipiului Sighetu Marmatiei vorbeste intr-un interviu nonconformist despre oameni, vremuri, criza, politica si municipiul pe care il conduce.


Reporter: Puneti-va masca lui Oscar Wilde si spuneti-ne totul despre omul Eugenia Godja.
Eugenia Godja: E un om normal. Sau cel putin asa imi place sa cred. Un om care crede in oameni, ii respecta si ii ajuta. Un om care a inceput orice etapa a carierei cu gândul ca poate schimba ceva si poate face pentru ceilalti.


Reporter: Ce dezamagiri are omul Eugenia Godja? Dar omul politic?
Eugenia Godja: Nu am dezamagiri majore. Am incercat sa nu fac compromisuri, sa fiu impacata cu mine in orice clipa si sa pot privi pe oricine in ochi. Poate sunt dezamagita uneori de situatia in care a ajuns România, comparativ cu ce am sperat toti in 1989. Tin minte ca pe atunci circula o vorba: „Da Doamne sa traiesc o zi dupa”. „Dupa” insemna caderea comunismului, schimbarea. Acum, traind 20 de ani „dupa” si analizând România de azi, imi dau seama ca ruga e ca inca valabila. Asteptam sa traim inca schimbarea. O schimbare radicala, durabila, in care, din pacate credem tot mai putini.

Citeşte mai mult...
 
Muzica si copii, o reteta de 3 milioane de Euro (Interviu cu Nagy Istvan) PDF Imprimare Email
Marţi, 26 Octombrie 2010 13:16

Nagy Istvan ZsoltEste unul dintre cei mai cunoscuti maramureseni, a sustinut concerte in mai toate capitalale europene si a reusit sa adune, cu flautul sau fermecat, circa 3 milioane de Euro pentru copiii din Sighet. Nagy Istvan Zsolt vorbeste intr-un interviu acordat GAZETEI despre cele doua crezuri ale sale: muzica si caritatea.


Reporter: Cand si cum ati inceput activitatea caritabila la Sighetu Marmatiei?
Nagy Istvan Zsolt: Eu eram plecat la Zürich si m-a sunat doctorul Wirtz sa intrebe daca putem ajuta cumva spitalul Sighet si copiii. Am zis ca vom face niste concerte si vom aduna bani. Apoi am luat legatura cu profesorul Fanconi si cu alti membrii ai comitetului si activitatea noastra a luat amploare.
Rep.: V-ati gandit atunci ca veti reusi sa adunati 3 milioane de Euro din donatii?
N.I.Z.: Nu. Nu am crezut ca vom reusi sa realizam atat de multe lucruri. Ne-au ajutat atunci si imaginile si stirile despre Romania. Peste tot se transmiteau reportaje cu casele de copiii din Romania. Oamenii erau impresionati de acele imagini, asa ca a fost mai usor sa gasim bani.
Rep.: A fost si muzica cea care a deschis sufletele.

Ultima actualizare Marţi, 26 Octombrie 2010 13:23
Citeşte mai mult...
 
Roata morii se învârteşte la Muzeul Satului PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 13 Octombrie 2010 07:29

Dialog cu dr. Mihai Dăncuş, directorul Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei

-Chiar dacă (încă) nu-i gata hanul pe care mi-l doresc la Muzeul satului de pe dealul Dobăeş, observ că între zona de est a dealului şi malul drept al  râului Ronişoara se desfăşoară un adevărat şantier în care oameni şi utilaje de mare tonaj furnicăresc zi de zi. Pe panou, scrie: Restaurarea instalaţiilor tehnice populare acţionate hidraulic, proiect finanţat de guvernele Islandei, Liechteşteinului şi Norvegiei, în cadrul  mecanismului financiar EEA. Constructori, SC Axa Reconst SRL Sighet , (Vasile Bârlea, clasată pe locul 1 în Top Afaceri România microîntreprinderi) şi SC Orizont SRL ,(Petru Vlaşin). Am fost aici, când, împreună cu constructorii şi proiectanţii de la Nagelin şi Arcolar, aţi prezentat stadiul lucrărilor partenerilor din Norvegia (Dag Rorgemoen, directorul Muzeului  din Telemark  şi muzeografii Trond Pedersen, Holvor Nordahl , Aslak Slettemeias).

- Am avut recent o întâlnire cu proiectanţii, executanţii, partenerii norvegieni şi noi, muzeografii maramureşeni, unde am discutat problemele de specialitate. Proiectul implică construirea pe malul râului Ronişoara, limitrof acestui spaţiu, a două mori, piuă de sumane şi 6 vâltori, plus o horincie.

Ultima actualizare Miercuri, 13 Octombrie 2010 07:42
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Gheorghe Parja la Desesti - Festivalul de Poezie (1 octombrie 2010) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 04 Octombrie 2010 07:00
Gheorghe Parja este poet si jurnalist, sef al redactiei "Graiul Maramuresului". Cu ocazia celei de-a XXXII-a Ediţie a Serilor de Poezie „Nichita Stănescu” de la Deseşti, la masa cu poetul Echim Vancea si in asteptarea invitatiilor, Cristi Fernea i-a luat poetului Gheorghe Parja un interviu mai putin conventional, oferind unele dezvaluiri despre Nichita (si nu numai) in exclusivitate pentru Sighet Online.
Ultima actualizare Luni, 04 Octombrie 2010 07:24
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Lucian Ban despre "Enesco Re-Imagined" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 25 Septembrie 2010 08:18
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 12 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact