logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ULTIMELE STIRI
Ziua Culturii Naționale celebrată de Muzeul Național de Istorie a României PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 15 Ianuarie 2021 08:24

13.01.2021 COMUNICAT DE PRESĂ

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale sărbătorită pe 15 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a României va expune, în premieră, afișul primului film documentar românesc “Eminescu, Veronica, Creangă”, din 1914, film comemorativ realizat de Octav Minar și editat de Casa Pathé Frères. Afișul, recuperat în anii ’80, din podul unei case, în timpul demolării cartierului Uranus, face parte din colecția Asociației Muzeul Jucăriilor, partener apropiat al MNIR, și a fost restaurat recent în laboratorul de restaurare carte a muzeului.

Citeşte mai mult...
 
Comunicat UZPR: Săptămâna presei românești PAGINI LUMINOASE DE ISTORIE PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 10 Ianuarie 2021 23:58

Anul 2021 și-a deschis porțile. Nu știm încă ce se află dincolo de ele dar, după câte s-au întâmplat în 2020, nu prea mai are ce să ne ia prin surprindere. O spunem nu cu pesimism, ci cu luciditate. Un nou an, o nouă luptă, o nouă provocare. Sau poate mai multe. Este de datoria noastră – considerăm noi – să ne păstrăm cumpătul și judecata dreaptă, până când ne vom da jos măștile. Și cele impuse de împrejurări, și cele autoimpuse, din diverse rațiuni, până când realitatea va fi sinonimă cu adevărul. Încercăm, așadar, să ne păstrăm în limitele normalității și să ne îndeplinim rostul în societate și în istorie.

Începem anul cu un eveniment-maraton unicat, „Săptămâna presei românești”, dedicat promovării breslei noastre, aducând în fața publicului pagini luminoase de istorie, o istorie în care jurnaliștii s-au aflat în primele rânduri.
Vom marca ziua de 15 ianuarie, declarată Ziua Culturii Române, care e și ziua de naștere marelui și inegalabilului nostru înaintaș Mihai Eminescu, ziaristul, poetul, omul deplin și desăvârșit al culturii române, arhitect de conștiință și ziditor de limbă, în felul nostru, jurnalistic. În această zi, la 171 de ani de la nașterea sa, Miron Manega și Dan Toma Dulciu vor prezenta cele mai recente și tulburătoare descoperiri din zbuciumata existență a poetului și jurnalistul nepereche. Facem aceasta ca o cuvenită și necesară completare la evocarea lui Mihai Eminescu, pe care mediul academic, în urmă cu un an, a făcut-o trunchiat, uitând sau eludând dimensiunea jurnalistică a personalității sale.

Ultima actualizare Luni, 11 Ianuarie 2021 00:02
Citeşte mai mult...
 
PREMIILE ACADEMIEI ROMÂNE PENTRU ANUL 2018 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 03 Decembrie 2020 08:43

2 decembrie 2020

 

Comunicat de presă

Ceremonie online de decernare: 3 decembrie 2020, ora 10

Aula Academiei Române

 

 

 

Joi, 3 decembrie 2020, începând cu ora 10, va avea loc decernarea premiilor Academiei Române pentru anul 2018. Premiile sunt acordate celor mai reprezentative creații științifice și culturale românești, realizate sau publicate în anul 2018 în domenii diverse, de la literatură, istorie, filosofie, arte plastice, teatrale și muzicale, până la matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, silvicultură, științe tehnice și tehnologia informației.

 

Din cauza condițiilor speciale impuse de situația pandemică, evenimentul se va desfășura în format hibrid, în Sala de Prezidiu reunindu-se în acest an doar membrii Biroului Prezidiului Academiei Române, aflați în conexiune online cu președinții celor 14 secții științifice ale Academiei.

Ultima actualizare Joi, 03 Decembrie 2020 08:52
Citeşte mai mult...
 
Diplome de excelenţă acordate cu ocazia Zilei Naţionale a României de către Centrul Cultural Româno-German ,,Dumitru Prunariu‘‘ din Nürnberg PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 02 Decembrie 2020 13:25

COMUNICAT DE PRESĂ

În urmă cu câteva luni, Centrul Cultural Româno-German ,,Dumitru-Dorin Prunariu‘‘ din Nürnberg, Germania, a ajuns la concluzia necesităţii recunoaşterii mai aprofundate a eforturilor şi contribuţiilor celor care promovează cultura şi valorile româneşti, fie că este vorba de românii cu merite în domeniu, fie că este vorba de străinii care se implică în această cauză.

S-a decis atunci ca anual să se acorde diplome de excelenţă din partea Centrului pentru contribuţia deosebită adusă de persoanele nominalizate la valorificarea patrimoniului cultural românesc și pentru efortul depus în păstrarea identității neamului românesc peste hotarele țării și promovarea imaginii României. 

Ultima actualizare Miercuri, 02 Decembrie 2020 13:34
Citeşte mai mult...
 
Emisiunea CU...MINTE DE WEEKEND - ediție specială de Ziua Națională a Radioului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 00:36